Schlager-Micke

2014-03-08
12:31:00

Betyg och tippning på finallåtarna
Hej igen kära bloggläsare!
Som ni har märkt så har jag inte hunnit att uppdatera bloggen under de senaste schlagerveckorna. Lärarjobbandet tar det mesta av min tid men trots det så har jag hängt med på precis samma sätt som vanligt i schlagerbubblan sen jag skrev senast. Det har ju hänt en del med både en röstningsrobotar och en oväntad raket på Itunes och spotifylistan. 
 
Nu är vi äntligen framme vid final och trots att årets MF har svajat en del när det gäller låtarna och ännu mer när det gäller produktionen av hela programmet så tycker jag att vi har en riktigt bra final ikväll. Betydligt bättre än den sorgliga uppställningen vi såg i finalen förra året. Ni kommer märka att det blir många liknande betyg från mig här men skyll inte på mig! Folket har nämligen haft den goda förmågan att sålla bort det mesta som har varit dåligt och i finalen nu är det en riktigt hög och jämn nivå. Så dags för betyg och tippning! Betygskalan är som vanligt mellan 1 och 5. 

1. Anton Ewald - Natural
Ni kanske minns att Begging var mitt stora hatobjekt förra året och den var knappast "aooo what a feeling" för mig. I år tycker jag att det låter bättre även om faktum kvarstår - Anton Ewald är dansare och inte sångare. Men Natural känns ändå som en helt okej komposition och numret är snyggt i rutan. Det är många artister i årets startfält som slåss om samma röster och Anton är en av dem. Eftersom Christer Björkman placerat honom som nummer 1 (det nästa heligaste startnumret) så innebär det troligen att han vann sin delfinal. Någon seger blir det knappast, hur självsäker än den unge Ewald är. Men om jag ska vara riktigt statistiknördig så är det så här. Ingen med startnummer 1 har hamnat sämre än 4:a sen startordningen började bestämmas på förhand så jag gissar att det blir där Anton hamnar i år igen. 

Mitt betyg: svag 3:a
Min tippning: 4:a
 
2. Ellen Benediktson - Songbird
Jag var en av många som tilltalades starkt av den här avskalade vackra låten som sticker ut på ett angenämt sätt gentemot resten av startfältet i år. För alla som klagar och säger att "det här är ju inte en musiktävling längre" så borde ju Songbird vara det givna valet att rösta på bland alla hyperkoreograferade MTV-nummer. Frågan är bara hur många av dem som kommer att rösta. Det här kan bli både flipp eller flopp men startnummer två indikerar att den knappast fick flest röster i sin delfinal och här risker den att hamna lite i skymundan. Jag tror tyvärr Ellen hamnar en bit ner. 

Mitt betyg: 4:a
Min tippning: 8:a
 
3. Alcazar - Blame it on the disco
Alcazar vågar som alltid vara glittriga, glamourösa och firas ner i årets största discokula. De behärskar sin genre bättre än någon annan men det enda problemet är väl att vi har hört det flera gånger förr. Jag märker också att jag inte tilltalas av låten lika mycket när jag hör den som när jag ser den. TV-publiken har visat gång på gång att de prioriterar det som känns nytt och frächt, även om det gamla är genuint och bra. Men Alcazar är ju superproffs och om nu folket kanske tröttnat lite på dem så är det inte säkert att jurygrupperna gjort det. 

Mitt betyg: Svag 4:a
Min tippning: 5:a

4. Oscar Zia - Yes we can
Den lille sprallige Oscar är definitivt den charmigaste representanten bland de unga killarna i år. Till skillnad från Anton Ewald sjunger han hyfsat och till skillnad från Yohio verkar han ha fötterna på jorden. Jag tycker att Yes we can har en av kvällens bästa refränger och jag gillar hela Cheiron-flörten i låten. Men han är mitt i gentingboet bland de som slåss om de unga tittarnas röster och startpositionen talar tyvärr inte till hans fördel. 

Mitt betyg: 4:a
Min tippning: 7:a
 
5. Linus Svenning - Bröder
Att Linus Svenning tog sig vidare från andra chansen förra lördagen var helt rätt! Den känslosamma och samtidigt medryckande Bröder för ett slags Nordman-arv vidare i tävlingen och musikaliskt finns det verkligen plats för den här i finalen. Jag tror dock att det här är en typ av låt man röstar på fram till finalen men väl i finalen tänker många ESC och då passar inte detta in på samma sätt. Dessutom brukar internationella juryn inte direkt ösa poäng över låtar på svenska. Så ikväll får nog Linus finna sig i att spela en biroll. 

Mitt betyg: 4:a
Min tippning: 9:a
 
6. Helena Paparizou - Survivor
Helena var mitt andra glädjeämne förra veckan. Det var helt rätt att hon tog sig till final med den här snygga poplåten som hon framför mycket proffsigt. Min gissning är att den internationella juryn kommer att gilla detta mycket och att hon även kan plocka hem några extra telefonröster av just det skälet. Det kan hon behöva eftersom hon säkert uppfattas som för sval jämfört med den folkliga Sanna och inte lika spännande som stjärnskottet Ace Wilder. Så jag tror och hoppas att det räcker en bra bit. 
 
Mitt betyg: 4:a
Min tippning: 3:a
 
7. Yohio - To the end
Nu hoppas jag äntligen att verkligheten har kommit ikapp även Yohio. Att jag är trött på hans von oben-attityd är en sak. Ska man köra det konceptet så är det väl lika bra att löpa linan ut och leverera en total hybris-show snarare än att spöka ut sig och sjunga mainstreampop. Jag säger inte att To the end är ett dåligt hantverk, men den hade passat bättre för en vanlig P4-artist som t.ex. Brolle än Yohio. Internationella juryn sänkte Yohio förra året. Något säger mig att han får lite fler poäng från dem i år. 
 
Mitt betyg: 2:a
Min tippning: 6:a
 
8. Sanna Nielsen - Undo
Trots att Sanna ställt upp gång på gång i MF utan att vinna har hon aldrig setts som en "schlagerns Sven Nylander". Reaktionen har snarare blivit "jasså, funkade det den här gången också?". I år tycker jag att det funkar perfekt. Sanna har fått låten som gör henne rättvisa fullt ut och som alltid tar hon sig an sin uppgift med bravur. Jag tycker verkligen att Undo vore det bästa valet ikväll. Dels för att jag tror att den skulle fungera utmärkt i ESC, dels för Sannas egen skull och dels för att det är på tiden att vi skickar en riktigt smäktande ballad till Europa. Det har vi inte gjort på 16 år. 

Mitt betyg: stark 4:a
Min tippning: 1:a
 
9. Panetoz - Efter solsken
Panetoz står verkligen för något jag gillar. Det är 100% glädje och 0% cred när de går ut och partajar på scenen i ett enda stort glädjerus. Dessutom är jag svag för den här typen av obekymrade sommarlåtar (fler borde skriva sommarhits mitt i kalla vintern, det värmer!). Efter solsken är verkligen min smak och jag älskar när de går ut i publiken under konfettiregn på sista refrängen. Tyvärr tror jag att detta är helt chanslöst ikväll. Hälften av poängen kommer ju från internationella juryn och de ser nog inte mycket ESC i detta. Det gör nog inte vanligt folk heller då det här är den typen av låt man vill ha i finalen men inte i Europa. Men jag ska göra allt för att lära mig "efter solsken-dansen" tills dansgolvet öppnar ikväll!

Mitt betyg: stark 4:a
Min tippning: 10:a
 
10. Ace Wilder - Busy doin nothing
Det här är ju årets mest fascinerande framgångssaga! Vem hade hört talas om Ace Wilder innan årets tävling? Hur många snackade om henne som vinnarkandidat efter hennes avancemang i Göteborg? Men när låtarna släpptes på Itunes och Spotify var det Ace Wilder som gled ifrån alla andra och visade sig vara årets komet. När jag hörde låten på uppspelningen i Göteborg tyckte jag att den var smått vedervärdig. När jag såg henne på scen började jag fatta grejen och nu tycker jag den är riktigt bra. Ace utför låten med sådan perfektion och går rakt genom rutan. Oddsen (de få som finns i år) visar sitt tydliga språk. Segern i år står mellan Ace Wilder och Sanna Nielsen. Jag tror att Sanna vinner kampen eftersom jag är mer tveksam till hur internationella juryn bedömer Ace Wilder. Men vilket genombrott hon har fått!

Mitt betyg: 4:a
Min tippning: 2:a

Kommentar:
#1: Eulenspiegel

Ja, var tusan kom Ace Wilder ifrån? Ingen trodde hon skulle komma någonstans i Göteborg. När hon gick till final trodde man väl att "ja, den hamnar väl typ åtta där". Och nu helt plötsligt är hon Sanna Nielsens största hot. Frågan är ju om det har byggts upp ett luftslott kring henne i och med iTunes och Spotify (hade någon haft henne som vinnarkandidat om inte dessa sajter hade existerat?). Eftersom det är ganska svårt att gissa hur internationella juryn tänker blir det lite extra klurigt att gissa vinnaren. Gillar de klassiska ballader à la Sannas "Undo"? Jessica Anderssons "I did it for love" gick ju inte alls hem hos dem 2010, medan Mollys "Why am I crying" å andra sidan lyckades desto bättre... Min gissning är ändå att Sanna vinner till slut. Jag har börjat gilla Ace's låt mer och mer varje gång jag hör den, men jag undrar om den inte är lite för omelodisk för att gå hela vägen i den här tävlingen. "Fel forrrrrum", som Charlotte skulle ha sagt.

Jag vill våga mig på en vild gissning att Yohio kommer sist i telefonomröstningen. Han känns på något sätt som årets David Lindgren; killen som kom från ingenstans och fick en kometkarriär förra året, återkommer i deltävling ett och går lekande lätt till final då han på något sätt är vad man förknippar från förra året. Men som bara känns avslagen och "bäst före" när det så är finaldags fem veckor senare. Det finns ju dock vissa skillnader, Yohio var ett mycket större fenomen än David, samt att han dessutom har bytt lite sångstil medan David bara gjorde en "Shout it out 2". Fast å andra sidan verkar ju folket gilla när artisterna gör vad de alltid har gjort, och ratar nya stilar (se Alcazar vs. Linda B. i deltävling 4). Nåja, mycket analyser och jag vet inte om jag blev klokare av vad jag nyss skrev. Gillar dock att spela högt ibland. ;)

Slutligen kommer jag att lägga min röst på Ellen, då jag nog i stort sett har blivit någon av de surpupporna du exemplifierar i hennes stycke. Och ut med Anton!

2014-03-08 @ 19:38:17
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: