Schlager-Micke

2015-02-28
11:43:43

Jag tror att det blir flopp för Kvinnaböske ikväll
Hasse "Kvinnaböske" Andersson har inte fått den bästa uppladdningen inför ikväll. Expressen avslöjade att hans låt Guld och gröna skogar givits ut tidigare - på japanska. Det är samma låtskrivare, melodin är identisk och till och med det grönskande temat på låten med björkris och dansbana är identiskt. Det är inget snack om att det är samma låt men Hasse blir inte diskad.
 
Mycket kan man säga om SVT men de är knappast konsekventa. 2007 skulle Agnes vara med och tävla i MF. Hon blev diskad för att hon hade berättat titeln på sin låt innan SVT hade presenterat den. Det blev hon alltså diskad för! Kvinnaböske tävlar med en låt som tidigare är utgiven. Han blir INTE diskad. Låten Dance alone med Love generation fanns att ladda ner flera veckor innan de tävlade 2011. De blev INTE diskade. Det finns oändligt många fler exempel på gränsfall i den här tävlingens historia men de glöms ofta bort. 
 
 
Jag tror att Hasse Kvinnaböske kommer att floppa ikväll men det beror inte i första hand på den här plagiathistorien, den är i första hand pinsam för SVT. Det bygger jag snarare på min erfarenhet av liknande artister de senaste åren. Många tänker säkert, Hasse "Kvinnaböske" Andersson, han som gjorde Änglahund! Då kommer alla pensionärer rösta - och de är många. Det är klart han går vidare!
 
Där tror jag att man misstar sig. "Pensionärerna" röstar säkert minst lika mycket på Måns Zelmerlöw. Eller Caroline Wennergren. Eller vilket annat bidrag som helt (utom möjligtvis Midnight boy). "Pensionärerna" är ju allt annat än en homogen grupp även om många lätt tror det. Om nu "pensionärerna" är så sammansvetsade, var var ni i så fall när Thorleifs tävlade? eller Lasse Stefanz? Och inte röstade ni vidare Lotta Engberg & Christer Sjögren till final. Nej inte ens Kalle Moraeus som ju tävlade med en riktig hit som låg länge på listorna, Underbart
 
Jag tycker inte att det är något fel på Guld och gröna skogar, det lilla jag har hört. Jag blir glad av den och jag har inget emot dansbandsmusik och country. Det vet ni. Men jag tror ändå inte att det kommer att funka ikväll, inte ens till andra chansen. 
 
Startfältet ikväll är som ett gruppspel i fotboll med följande lag: FC Barcelona, Elfsborgs IF, Halmstad BK, Kalmar FF, Gefle IF, Ängelholms FF och IFK Värnamo. För er som inte är så insatta i fotboll så kan jag avslöja att ett lag är oerhört mycket bättre än de andra och det laget är inte IFK Värnamo...
 
Nej det här kommer att bli Måns Zelmerlöws show. Med betoning på show. Hans nummer ser otroligt häftigt ut. Låten låter bra, men det låter inte det som man kanske förväntar sig att Måns ska göra. Så bara man kommer över den tankefiguren, hur det borde vara, så kommer man nog kunna njuta även av Heroes. Och även om man inte gör det så kommer den att gå till final ändå. Det är helt givet!
 
Den stora frågan är vem den andra finalisten kommer att bli. Spontant fastnade jag mest för Caroline Wennergrens soulpop som låter väldigt mycket Amanda Jensen. Får hon till det på scen kan hon mycket väl gå direkt till final, trots att hon har startnummer två... 
 
En annan låt jag gillade var Dinah Nah med Make me (la la la). Det är riktig gymmusik (något som är ett skällsord för många men för mig är det en kvalitetsbeteckning) med mycket "untz untz untz". Sån musik gillar jag mer än den verksamhet som den är tänkt att man ska använda den till. Och jag hoppas att det blir minst andra chansen för Dina Nah. 
 
Mest svårtippad ikväll är Annika Herlitz. Det är en klassisk schlagerballad enligt konstens alla regler och ibland funkar det men desto oftare floppar det. Jag lutar åt att detta inte kommer att funka och för en gångs skull tippar jag med hjärtat här. Det säger:
 
Till final
Måns Zelmerlöw
Caroline Wennergren

Till Andra chansen
Dinah Nah
JTR (tyvärr, låten är verkligen inte bra)

2015-02-26
19:27:00

Sveriges bästa schlagernörd Patrik Rosell vs Mikael Olofsson
I slutet av januari begav jag mig upp till Stockholm för en TV-inspelning hos Aftonbladet. Programserien hette Sveriges bästa schlagernörd och var, som det låter, en frågesport med riktigt nördiga frågor om Melodifestivalen. Jag har en kluven inställning till tävlingar. Jag älskar att tävla men hatar att förlora mer än jag älskar att vinna. När programmet Fantasterna gick av stapeln häromåret så tackade jag nej till att delta. Dels för att jag tänkte att mina nerver skulle spela mig ett spratt och dels för att det var inför en stor studiopublik vilket hade gjort mig än mer nervös. 
 
Så när Tobbe Ek från Aftonbladet hörde av sig var jag försiktigt skeptisk mot idén att delta. Men den här gången tackade jag ja av flera skäl. Dels känner jag till Tobbe sen tidigare. Han är programledare på Aftonbladet TV och är själv en riktig schlagernörd. Om han skriver frågorna då blir det inget trams. Då blir det bra! Dessutom intygade han att det inte skulle vara någon studiopublik här utan det skulle enbart vara vi nere i aftonbladets källarlokal. Han hade också uppenbarligen koll på min tävlingsinstinkt och mina dåliga nerver då han själv varit inne och läst på min blogg när jag skrev om Fantasterna och uppmuntrade mig att säga ja den här gången vilket jag gjorde. 
 
När jag väl kom upp till Stockholm så blev det hela ganska familjärt. Åtta schlagernördar i Sverige skulle tävla mot varandra enligt modellen kvartsfinaler-semifinal-final. Alla åtta var kompisar från Melodifestivalklubben så det blev som en liten klubbträff (med den enda skillnaden att det inte var hemma i någons vardagsrum utan i Aftonbladets TV-studio!). Tre av kvartsfinalerna har redan sänts på Aftonbladet. Den fjärde släpptes igår i programmet Schlager Deluxe på aftonbladet och det är min match och min motståndare var inte vem som helst. 
 
Patrik och jag på plats i Telenor Arena i Oslo på Eurovision Song Contest 2010
 
 
Patrik Rosell är en av mina närmaste vänner och den person som vann Fantasterna på TV4. Jag och Patrik har känt varandra länge och om det är någon jag har vridit och vänt statistik med in absurdum så är det han och det är alltid lika roligt. Lika roligt var det inte när jag fick veta att det var han som var min motståndare.
 
Ni kan se matchen mellan mig och Patrik här. Gå fram 50 minuter in i programmet så kommer matchen. 
 
 

2015-02-22
08:53:00

Jon Henrik kan mycket väl vinna finalen
Det blev två stora genombrott igår. Det ena var ett mycket väntat och det andra mer överraskande. Om vi börjar med det sistnämnda så var det kul att se 16-åriga Isa så genomproffsig på scen. Låten var för mig inget speciellt, tonårspop utan riktig udd, men Isa överglänste låten och det räckte. Att en 16-åring, till synes helt utan nerver, går in och bara levererar är imponerande! 
 
Jon Henrik Fjällgren skulle enligt alla tips gå till final och det fanns ju inget som kunde stoppa den jojkande samen. Publiken i arenan lyfte fram honom likt VM-publiken i Falun gav Charlotte Kalla nya krafter och det fanns nog ingen TV-tittare som kunde undvika att påverkas av det. Jag vet själv inte riktigt hur jag ska förhålla mig till den här låten. Jag tycker att den är rogivande att lyssna på men det tycker jag om bakgrundsmusiken på ett spa också. Tonartshöjningen i låten är riktigt mäktig och gör mig glad men samtidigt får jag inte riktigt grepp om det här. Kanske är det en bakomliggande känsla som gror, att vi återigen röstar på en person och ett fenomen snarare än en låt. 
 
Är detta Sveriges bidrag i Wien? Ja kanske
 
När Yohio slog igenom 2013 så kändes det uppebarligen så att folk röstade på Yohio och inte på Heartbreak hotel. Hajpen svepte fram över Sverige och stoppades först av den internationella juryn i finalen som såg saken för vad det var - en utklädd tonåring med begränsad sångröst som sjöng en medioker rocklåt som man hör fyra gånger per timme på radio. Så hade troligen Europa resonerat också om vi hade skickat Yohio till ESC. Min gissning är att han hade kommit sämre än Robin Stjernberg (plats 20-24 är en rimlig gissning). Hur många av de som röstade på Jon Henrik igår kan på rak arm säga vad låten heter? Ja det räcker med den svenska titeln :-)
 
Jag säger inte att Jon Henriks låt är dålig för det tycker jag inte. Den är i mina öron betydligt bättre än Yohios Heartbreak hotel (förmodligen är det första gången någon nämner de låtarna i samma mening). Men jag tror att många charmerats av Jon Henrik som person eftersom han har en "Ingemar Stenmark-aura" som är näst intill 100%-ig. Man kan inte annat än gilla en enkel, fåordig kille som pratar om renar som kommer till den galna melodifestivalcirkusen och fortsätter att vara en enkel fåordig kille som pratar om renar. Men ska vi verkligen skicka det till Wien? Om internationella juryn gör tumme upp så är det en bra fingervisning men jag är långt ifrån säker på det. 
 
I övrigt då. Jag hade på förhand mycket höga förväntningar på Kristin Amparo. En riktigt stor svulstig ballad med en Adele-liknande sångerska som skulle spränga taket i arenan. Riktigt så blev det inte. Jag tyckte inte att låten lyfte riktigt och tyckte inte att Kristin levererade. Nu är jag ganska säker på att vi får se henne i final ändå. Hälten av låtarna från AC går till final och Kristin måste ju bara vara en av dem. Men någon slutgiltig vinnare (som vissa hade förutspått) är det nog inte. 
 
Nej du kan bättre än så här Kristin
 
Andreas Weises låt kändes krystad, Ellen Benedictsons låt var för krånglig, Andreas Johnson...ja.....vad sysslar karln med? Trodde han att han skulle få särskilt många röster på den låten? Tycker han på allvar att det är den bästa han har tävlat med? Han verkar ha som mål att sänka sitt eget facit i den här tävlingen och ger sig inte förrän han kommit sist. Mission accomplished!
 
Om jag ska lyfta fram någon av de övriga i positiv dager så är det Kalle Johansson. Hans sommarpop tycker jag var riktigt bra. Däremot lyckades inte Kalle riktigt leverera den men den kan nog få ett antal spelningar i P4 framöver och jag lyssnar mer än gärna på den. 
 
Slutligen, själva programmet. Med risk för att upprepa mig men snälla SVT, var det värt att plocka bort en låt i startfältet för att ersätta det med 5 minuter Kalle Moraeus? Eller att ersätta det med 5 minuter Filippa Bark? Eller 5 minuter krystade sketcher med Sanna och Robin? Okej, Sanna i Så ska det låta var kul, men i övrigt så höll manuset inte i det här programmet. Men det är inte Sanna och Robins fel utan ballongblåsarens. Ja det är han som skriver allt manus till programmet i år, David Sundin heter han och hn har mycket kvar att bevisa. 
 
Jag tycker inte att jag har hört en vinnare i programmet hittills men jag tror mycket väl att vi kan ha fått en - Jon Henrik Fjällgren. 

2015-02-15
12:25:00

Du är en hjälte Magnus!
Magnus Carlsson tog sig direkt till final med Möt mig i gamla stan och jag är mycket glad för det! Det handlar inte om att Magnus alltid måste gå till final. Man ska bara gå till final om man har en bra låt oavsett vem man är. Nej det handlar om en revansch, inte i första hand för Magnus (han har ju bara missat final en gång) utan för musiken han representerar. 
 
 
 
I den fjärde delfinalen 2011 hände något som fick Christer Björkman att dra öronen åt sig. Hans drömvärvning, stjärnproducenten Red one, hade med bidraget Dance alone med Love generation och den skulle ju visa på den moderna tävlingen och representera Sveriges heta beats i ESC. Men vad hände? De tog sig inte ens till final! Utslagna av dess raka motsats, en klämkäck schlagerdrottning i kycklinggul klänning - Linda Bengtzing. Björkman, som år efter år har försökt att distansiera tävlingen från den genre den en gång föddes ur, förlät aldrig svenska folket för detta. Det framgår tydligt i boken Egentligen kan inte tävla i musik av Björn Alverfeldt. Något liknande fick bara inte hända igen. 
 
E det fel på mig sjöng Linda Bengtzing 2011. Svaret för Björkman blev, nej det är inte fel på dig Linda - det är fel på folket!
 
Konsekvensen blev att de enda traditionella schlagers som valdes ut till tävlingen framöver blev låtar som inte skulle behöva tas på allvar. Dont let me down med Christer Sjögren och Lotta Engberg var så uppenbart mossig att den inte utgjorde ett hot, Casanova med Elisa var för pajjig för att kunna hota och för säkerhets skull tog man med en låt som drev med hela genren så att vi schlagernördar slutligen skulle ge upp. Men Ravaillacz fick inte genren på fall. Det bevisade Magnus Carlsson igår.
 
Magnus avancemang igår är extra roligt just för att det är en traditionell låt i modern tappning, framförd av ett superproffs. Den här energin har jag saknat. Under 2000-talet hörde jag sådana här låtar varje vecka i programmet Fame Factory men nu lyser de allt mer med sin frånvaro. Missförstå mig rätt nu. Jag vill inte ta tävlingen tillbaka till 2003. De flesta förändringar som gjorts i tävlingen har varit till det bättre och jag njuter av att så många olika genrer har blivit representerade. Mitt enda krav är att man aldrig ska sluta tänka hits när man väljer ut låtar. Och det gäller även när man väljer traditionella låtar. Möt mig i gamla stan är en hit och jag önskar den all lycka i finalen. 
 
Den andra finalisten gläder mig på ett sätt också. Under mina år på radio Halland i Halmstad så intervjuade jag Mariette flera gånger och träffade henne i radiostudion. Det är en av de mest sympatiska människor jag intervjuat. Och numret igår var väldigt proffsigt och snyggt. Låten har inte bitigt tag i mig än men jag kan tänka mig att den kommer att växa. 
 
Gårdagens stora fiasko var Samir & Viktor. Tesen att vissa artister "bara behöver ställa ut skorna" har motbevisats gång på gång i MF men ändå verkar många tro på den. Här har vi två söta killar med halva Sverige som followers på sociala medier. Det kunde ju bara sluta på ett sätt? Eller? Detta bevisar återigen att inget är givet och att gratisrösterna är färre än man tror (nu pratar jag inte om gratisröster via appen, de är fler än man tror, men men, ja ni fattar). Samtidigt måste jag tillstå att låten Groupie gjorde mig glad. Tävlingen behöver sommarhits som man kan sjunga med i och som ungarna på förskolan kan plåga sin personal med. För mig får den gärna ta sig till final via andra chansen. 
 
 
 
Slutligen måste jag säga något om programmet. I år plockade man ju bort en låt i startfältet för att göra programmet mer "luftigt". Jag tolkade det som att det skulle bli mer improvisation och inte lika "satt" som vanligt vilket lät helt okej. Men det är ganska uppenbart att man inte vågar lita på tävlingsmomentet i programmet. Den 8:e låten har ju enbart ersatts av långa sega sketcher. Visst, Filippa Bark var margniellt bättre den här veckan, d.v.s. mycket dålig. Men det stora problemet är att tempot i programmet blir olidligt segt när hon ska hålla monolog i 5 minuter i sträck  (och inte bara vid ett tillfälle). Om SVT vill göra programmet modernt så känns ju det som ett steg 20 år tillbaka i tiden - på fel sätt. 
 
Sanna och Robin däremot skötte sig mycket bra och jag slutar aldrig att fascineras över Sanna som kan ta sig an vad som helst och bemästra det till fullo. Igår fick jag också igång appen och kunde rösta och jag var ju inte direkt ensam. Närmare 2,4 miljoner röster. 2,4 miljoner! Appen är det mest epokavgörande som skett i den här tävlingen sen telefonröstningen infördes permanent 1999. 
 

2015-02-13
10:35:00

Varför ska du sabba din unika rad Marie?
I dagarna offentliggjordes vilka tio nya artister som valts in i Swedish music hall of fame. En samlingsplats för de största inom svensk musik. Listan består nu av 20 artister/grupper. Marie Bergman finns inte med bland dem. Det skulle förvåna om hon finns med ens när man har listat 100 artister där (för inom några år kommer det att vara så många). Detta trots att hennes framgångar i Melodifestivalen gör henne unik. Marie Bergman har framfört sammanlagt sju bidrag i tävlingen. Ingen har någonsin besegrat henne! Hon har vunnit varje gång! Något som inte ens ABBA, Carola eller Björn Skifs kan stoltsera med. De har alla blivit besegrade vid något tillfälle i festivalens historia. Detta är en helt osannolik bedrift med tanke på att det knappast är någon av Sveriges största artister vi talar om. Om jag skulle gå ut på stan med en bild på Marie Bergman så skulle det förvåna mig om ens hälften vet vem det är. 
 
 
 
Den här unika statistiken behöver förklaras. 1971 var upplägget på Melodifestivalen mycket speciellt. Ni kanske tror att delfinaler infördes 2002 i tävlingen? Nej det hade faktiskt testats en gång tidigare, 1971, men på ett lite annat sätt. Tre tävlande, Sylvia Wrethammar, Tommy Körberg och Family Four tävlade med var sin låt fem lördagar i rad i Hylands hörna och TV-tittarna fick rösta fram en vinnare varje lördag. Family Four vann alla fem delfinalerna. 5-0 alltså! Och en av de fyra medlemmarna var Marie Bergman. Finalen blev med andra ord en märklig historia där Family Four skulle tävla mot sig själva. Givetvis vann dem och de fick resa till ESC med låten Vita vidder.
 
1972 återkom Family Four. Det här var året som på pappret kunde ha blivit en klassiker. Det kryllade av storheter i startfältet. Tomas Ledin debuterade, Björn Skifs likaså, självaste Monica Zetterlund var med, operastjärnan Kjerstin Dellert också och tro det eller ej, Sveriges viskung Cornelis Wreesvijk skulle också vara med! Detta kunde ju inte bli annat än en succe´! Jo det kunde det. Vad få visste var att samtliga av dessa hade den dåliga smaken att välja sin sämsta låt i stället för den bästa. Tomas Ledin spelar knappast "Då ska jag spela" som extranummer när han turnerar. Björn Skifs framför knappast "Andra kan väl också se" ens under pistolhot. Monica Zetterlund är känd för mycket men knappast för låten "Krama mig och dansa". Och om folk fick lista alla låtar de kan med Cornelis så hamnar väl "Önskar du mig, så önskar jag dig" på plats 253. Vilka återstod när alla dessa storhetet trillat av pinn? Jo den glada kvartetten Family Four som vann igen! Den här gången med Härliga sommardag. Gruppen hade nu rena tennissiffror i Melodifestivalstatistik. 6-0!
 
För de övriga i Family Four tog MF-sagan slut här men Marie Bergman testade chansen igen mer än 20 år senare. Och åter igen hade hon en osannolik tajming. Hon undvek att möta en comebackande Carola. Hon undvek att behöva tampas med låtar som Se på mig, Det vackraste, Den vilda och Eloise. Hon tävlade 1994 i kanske tidernas svagaste startfält. Tillsammans med Roger Pontare vann hon igen med låten Stjärnorna och hennes statistik blev än mer osannolik i tävlingen - 7-0!!
 
Imorgon kommer statistiken att brytas. Allt annat vore en sensation för mig. Marie Bergman tävlar tillsammans med Sanne Salomonsen med ett avskalat nummer som heter Nonetheless. Hon är säkerligen inte en bråkdel så intresserad av sin statistik som jag är av hennes. Men för en artist som har en osannolikt framgångsrik rad i MF sett till hennes stjärnglans och låtar så känns det här ungefär lika smart som om Steven Bradbury skulle ställa upp i OS igen.
 
För er som inte minns. Australiensaren Bradbury vann OS-guld 2002 i short track på ett oförglömligt sett. (bara att en vinnare i vinter-OS kommer från Australien är osannolikt nog). I kvarstfinalen slogs han ut men fick åka semifinal ändå då tvåan blev diskad. I semifinalen låg han sist, då två åkare föll i sista kurvan vilket resulterade att Bradbury även tog sig vidare till finalen. I finalen låg han åter klart sist, men i sista kurvan före mållinjen föll samtliga utom Bradbury. Denne klarade sig från massvurpan bara tack vare att han låg så långt efter och kunde, häpen och med utsträckta händer, glida över mållinjen som olympisk mästare. För mig är Maries statistik nästan lika osannolik som Steven Bradburys men Bradbury valde klokt nog att lägga skridskorna på hyllan efter det osannolika OS-guldet... 
 
 
 

2015-02-08
12:21:46

Whats app Molly?
Mer än 1,2 miljoner röster inkom igår. Jag upprepar, mer än 1,2 miljoner röster!!! I en delfinal som var ytterst medioker. Hur är detta möjligt? Jo, med appen. Det här är rekordsiffror så det stänker om det. Men hur ska man egentligen värdera det här röstantalet? Helt klart är att den nya appen, som jag uppfattade som svårbegriplig och märklig, blev gårdagens stora snackis. Och även om det lätt går inflation i ordet röstskandal under varje Melodifestivalturné så är jag beredd att hålla med den här gången. Detta var inte rättvist mot Molly Pettersson Hammar. 
 
Förklaringen är enkel. Det tog väldigt lång tid att installera appen (som jag betvivlar att särskilt många hade laddat ner innan sändning, SVT hade inte lyckats förmedla budskapet om appen särskilt väl). Jag gjorde ett försök att installera den men lyckades inte. För andra som lyckades kom de igång med appen framåt låt 2,3 eller 4. Då var det för sent att rösta på låt nummer 1 - I´ll be fine med Molly Pettersson Hammar. 
 
 
 
Nu ska jag säga att jag inte var särskilt imponerad av den låten. Så jag sörjer knappast för egen del men det känns inte som att låtarna tävlade på samma villkor igår och det gör mig irriterad. Att SVT påstår att detta inte påverkade slutresultatet är deras standardsvar. Men det vore obegripligt om det stämmer. I en vanlig telefonomröstning hade det förmodligen inkommmit runt 400 000 röster igår. Den här delfinalen var inte bättre än så. Nu blev det tre gånger så många och de allra flesta hann inte rösta från början. Detta behöver inte innebära att det blir samma problem nästa vecka. Då har förmodligen de flesta installerat appen och förstått hur den fungerar men problemen slutar inte här. För mig finns det fler frågor att ställa. 
 
Varför publicerar SVT resultatet av omröstningen på appen innan de läser upp de som gått vidare? Normalt sett är SVT nitiska med att inga röstningssiffror får komma ut. Nu begår de harakiri på sig själva med att läcka allt innan Robin och Sanna läser upp de som gått vidare. Det tar ju bort spänningsmomentet fullständigt! Det moment som hela den här tävlingen bygger på. För min gissning är att minst 80% av rösterna som inkom igår kom från appen. 
 
Hur kommer det sig att hjärtat nere i det vänstra hörnet så exakt likadant ut under varje låt? Skulle inte hjärtat symbolisera hur mycket folk röstade under låten? Är det då rimligt att folk tyckte exakt lika mycket om varje låt? För faktum är att så var det. I varje låt var hjärtat mörkt i 27 sekunder för att sen blixtra exakt lika intensivt under resten av låten. Folk tryckte enligt hjärtat lika intensivt under Daniel Gildenlöws låt som Eric Saades. Ja eller hur...SVT. Lägg ner hjärtat i vänstra hörnet nu eller säg som det var - att det var fejk. Den var automatinställd på 27 sekunder.
 
Hjärtat innan 27 sekunder
 
 
och hjärtat efter 27 sekunder
 
Om jag hade lyckats installera appen igår så hade jag ändå inte röstat på någon låt. Gårdagens startfält innehöll inga kalkoner. Det fanns ingen struken geting så att säga. Men högstanivån var låg. Och då är även Saade inkluderad. Numret är jättesnyggt och Saade är en sann entertainer som jag gillar. Men låten var inte mer än okej för mig. Och Jessica Andersson överraskade mig rejält genom att gå till final med en låt som inte heller är dålig men dock väldigt förutsägbar. För mig hade gärna Elize och Richard fått vara där istället då deras One by one i alla fall kändes lite spännande. 
 
Nu blev det mycket gnällande här men en stor eloge ska jag ge till Robin och Sanna. I synnerhet till Sanna. Man kan inte tro att hon saknar erfarenhet av att vara programledare när man såg henne igår. Hon var hur proffsig och bra som helst! Filippa Bark däremot......Okej, jag har gnällt tillräckligt nu men att ha med henne i festivalen kan vara 2000-talets sämsta idé sen man införde teliaaktien på börsen hösten 2000. 
 
 
 

2015-02-07
14:28:21

Dags att börja blogga igen då :)

Så var det igång igen! För nionde året i rad ska jag följa Melodifestivalen på den här bloggen. Jag tänker likadant inför varje år. Att i år hinner jag faktiskt inte. Det är för mycket att göra nu. Jag lägger ner bloggen. Men sen när det drar igång så kan jag bara inte låta bli :-) Jag måste bara få ut all tankar, åsikter, konstiga statistiska uträkningar (som jag är evigt tacksam att fler än jag är intresserad av). Så även om jag numera jobbar som lärare (ni vet det där yrket som inte är ett ”9 till 5-jobb” utan ett ”9 till 9-jobb”) så kommer jag att slänga ut lite blogginlägg även under årets MF. 

 

I år har ju SVT ändrat från 8 låtar per delfinal till 7. Och för min symmetri-hjärna så är detta ett problem. Jag gillar ju att jämföra placeringar mellan olika år men hur ska man tänka nu? Är en 7:e plats i år likvärdig med en 8:e plats 2002-2014? Är en finalplats i år med tolv finalister likvärdig med en finalplats från förra året? Jag förstår att det här inte tillhör livets mest grundläggande frågor men spontant tycker jag att det är synd att man minskat antalet bidrag. 

 

Jag tycker knappast att bidragen har tagit för mycket plats tidigare år. Men samtidigt förstår jag fullt ut att MF inte bara är en tävling utan framförallt lördagsunderhållning och att SVT vill göra programmet mer ”luftigt”. Det tolkar jag som att allt inte ska vara så sekund-anpassat och perfekt rakt igenom och det ligger något i det. Melodifestivalen tenderar ibland att bli för perfekt. Om man tittar på en festival för 30 år sen så var det definitivt inte så. Du kunde Lennart Swahn klampa in för sent i programmet, dra obegripliga oneliners som ingen människa fattade och glömma bort artisternas namn utan att det på något sätt bekom honom. Jag älskar det! Det finns en fantastisk charm i ett TV-format där allt inte är planerat i förväg utan en programledare får för sig att säga lite vad som faller in. Jag hoppas att det blir mycket sånt i år. 

 

Sanna Nielsen och Robin Paulson som programledare känns på pappret alldeles utmärkt. Robin är den typen av komiker som har så pass mycket värme att han kan gå hem i alla läger. Och även om Sanna inte varit programledare tidigare så känns hon som ett proffs i allt hon gör. Varje gång hon står på scen är hon perfekt förberedd. Det tror jag att hon är nu också. Karaktären Filippa Bark har jag inte varit särskilt road av tidigare när jag sett henne. Så spontant jublade jag inte direkt över det namnet men jag hoppas att jag blir motbevisad. Rapporterna från genrepet säger att hon var bra. 

 

Slutligen låtarna då. Jag har ju bara lyssnat på 30 sekunder av dem och genom åren har jag blivit lurad många gånger av de där 30-sek-klippen då de ibland väljer ut helt obegripliga partier av låtarna. I delfinalen 2012 i Växjö till exempel skrev jag på Facebook efter genomlyssningen ”Om Sean Banan är det enda som är bra i en delfinal, ja då är det illa”. Den delfinalen innehöll en låt som hette Euphoria och sedermera vann Eurovision…

 

Med detta sagt (nu har jag väl slängt in alla reservationer som finns) så tycker jag att låtarna låter okej. Det är ingen låt jag fastnat riktigt för än utan startfältet känns mer jämntjockt (med undantag för låten pappa som rimligen borde vara chanslös). Sting känns inte lika direkt som Saades två tidigare låtar, Manboy och Popular. Samtidigt hade det varit helt meningslöst för honom att försöka kopiera sig själv när han haft sådana framgångar. Folks tålamod är mindre än man kan tro. Men det skulle förvåna mig mycket om Saade inte går direkt till final. Molly Pettersson Hammar minns jag från tiden i Idol och vet att hon har en fantastisk röst. Även om låten inte tilltalar mig fullt ut så känns ändå utgångstipset som att hon tar den andra finalplatsen. Den stora frågan är hur det går för Jessica Andersson. Folket brukar inte vara nådiga mot gamla godingar som återvänder till tävlingen och låter ungefär som förr. På pappret så borde detta vara en flopp. Det som kan rädda henne är att de andra deltagarna underpresterar. I så fall kan tittarna mycket väl tänka ”äntligen instabil artist man kan lita på” när Jessica intar scenen. Men spontant lutar jag åt flopp för Jessica. 

 

Ikväll får vi se!