Schlager-Micke

2010-11-29
22:11:11

Startfältet för MF 2011 komplett
Så är då de 32 låtarna och artiserna för MF 2011 klara. Ja, alla utom Anders Fernette som bara timmar efter att han blivit presenterad på SVT:s presskonferens blev diskad eftersom hans låt Don´t stop legat ute på nätet. Det är en överträdelse där reglerna är tydliga och SVT gör det som TV 4 aldrig gör - håller sig till sina regler. Anders plats i tävlingen behöver dock inte vara helt körd eftersom låtksrivarteamet bakom hans låt nu har en vecka på sig att skriva ett nytt bidrag till honom.

Var det då något intressant bakom de sista namnen som presenterades? Nja, tveksamt. Eric Saade (som officiellt presenterades nu men inofficiellt presenterats tidigare) känns dock uppfriskande. Han gjorde ett stålande jobb på scenen med Manboy och även om han kanske inte får vatten över sig den här gången så ryktas det om att hans scennummer lär bli något utöver det vanliga.

De andra namnen som presenterades idag var Shirley Clamp (som ska tävla tillsammans med Jessica Marberger & Vera Prada), Sara Varga, Love generation, Sebastian, Playtones, Linda Pritchard och Linda Sundblad. Inte jättespännande i mitt tycke. Det märks att Christer Björkman fått nobben från ett antal artister för jag har svårt att tro att alla dessa var förstahandsval. Shirley är ju en favorit hos många schlagerfans och jag gillade verkligen hennes tre första bidrag i MF (2003-2005). Hon blev i mitt tycke bättre och bättre för varje år och Att älska dig - inte min kärlek - håller jag jag allra högst. Men nu känns det som att hon tävlar på övertid.

De övriga då? Sebastian gillade jag under idol-tiden men nu har det varit tyst om honom ett tag. Det känns som att han har en lite slumrande karriär. Detsamma gäller Linda Sundblad som först slog igenom i gruppen Lambretta och sen haft några solohits. Men även det var några år sen. När vi ändå är inne på Linda. Linda Pritchard är med i år igen och det är väl bara att hoppas att hennes låt den här gången är roligare än den senaste.

Mina favoriter i startfältet på pappret får bli Melody club, Linda Bengtzing och Danny. Så här ser startfältet ut i sin helhet. 

Luleå (Deltävling 1)

  • Danny - In the Club

  • Dilba - Try Again

  • Jenny Silver - Something in Your Eyes

  • Jonas Matsson - On My Own

  • Le Kid - Oh My God

  • Pernilla Andersson - Desperado

  • Rasmus Viberg - Social Butterfly

  • Swingfly - Me And My Drum

Göteborg (Deltävling 2)

  • Anniela - Elektrisk

  • Babsan - Ge mig en spanjor

  • Brolle - Seven Days And Seven Nights

  • Christian Walz - Like Suicide

  • Elisabeth Andreassen - Vaken i en Dröm

  • Loreen - My Heart Is Refusing Me

  • Sanna Nielsen - I'm in Love

  • The Moniker - Oh My God!

Linköping (Deltävling 3)

  • Eric Saade - Popular

  • Linda Sundblad - Lucky You

  • Sara Lumholdt - Enemy

  • Sara Varga - Spring för Livet

  • Sebastian - No One Else Could

  • Shirley's Angels - I Thought It Was Forever

  • Simon Forsberg - Tid att Andas

  • The Playtones - The King

Malmö (Deltävling 4)

  • Anders Fernette (troligtvis)
    Julia Alvgard - Better or Worse

  • Lasse Stefanz - I Surrender

  • Linda Bengtzing - E de fel på Mig

  • Linda Pritchard - Alive

  • Love Generation - (låt ej bestämd)

  • Melody Club - The Hunter

  • Nicke Borg - Leaving Home


2010-11-28
22:14:27

Orup glänste på SR-festen
Sveriges radios stora fest på Cinderella blev en rolig och minnesvärd tillställning. Det var ett minst sagt kylslaget Stockholm jag kom till i fredags och själva festen startade kl. 18 på lördagen med en middagssittning. Därefter följde karaoken då jag och min kollega Sara Leverin på SR Halland sjöng Björn Skifs Michelangelo. Ett ganska "safe" karaokeval eftersom det finns vissa faktorer som måste uppfyllas för att en låt ska vara en bra karaokelåt. Den ska vara tillräckligt känd, allsångsvänlig, gärna up-tempo och gärna med partier i låten där publiken kan sjunga med. Michelangelo uppfyller alla de kraven utom möjligen det sistnämnda.

Efter mitt karaokeskrålande begav jag mig till däck 8 på båten där de hemliga gästartisterna uppträdde. På festen för två år sen var det Veronika Maggio och Moneybrother - den här gången skulle det bli bättre. Först kom Miss Li, ett helt okej val i mitt tycke men det bästa återstod - Orup.



Han kom in på scenen i flera lager av skjortor och västar och det hela såg väldigt varmt ut med tanke på att det var rejält mycket folk på Fun club där scenen var. Han öppnade med Min mor sa till mig från första plattan och det var just när han slog igenom då, 1987, som jag fick min första riktiga favoritartist. (Jag vill inte säga använda ordet Idol för någon plansch-människa eller stor skivsamlare har jag aldrig varit när det gäller artister) Då gillade jag framförallt låten Stanna hos dig men den var en av få hits som han inte körde. Nu idag tycker jag Då står pojkarna på rad är i särklass. En av Sveriges bästa poplåtar genom tiderna!

Orup har sedan genombrottet varit en av Sveriges säkraste hitmakare även om de största och bästa hitsen kom under de första åren, 1987-1992. Och som tur vad så insåg Orup det också när han stod på scenen inför hela Sveriges radio, att folk inte var där för att höra nya låtar - vi ville ha hitsen.

I mitt tycke var Orup det perfekta valet på den här festen, för få artister i Sverige, om ens någon, har haft samma förmåga att genom hela sin karriär vara både 100% creddig och 100% folklig. Han har alltid levererat raka hits som sätter sig och samtidigt har hans låtar känts äkta och välproducerade utan att tappa den personliga touchen. Creddighet och folklighet står ofta som motsatsförhållande i popvärlden, därför är Orups ställning ganska unik. Det är möjligtvis Håkan Hellström som kan konkurrera i den kategorin. Peter Jöback är inte långt efter men hans hitparad är inte lika imponerande.

Orup berättade under spelningen att han skickade in Regn hos mig till Melodifestivalen, men att den nobbades. Nu är artister inte alltid de mest tillförlitliga källorna, inte ens när det gäller deras egen karriär, ibland sviktar minnet, ibland överdriver de saker som de utgår från att folk ändå har glömt hur det egentligen var. Men på ett sätt är det nog bra att Regn hos mig inte tävlade i MF. Jag tycker att det är en fantastiskt bra låt, men den hade troligen varit allt för lågmäld för att ha nått framgång i tävlingen. Nu tycker jag iof att den låt Orup väl tävlade med, Upp över mina öron, inte tillhör någon av hans bästa. Jag minns själv hur besviken jag blev när jag såg MF 1989 eftersom jag verkligen hade väntat mig att Orup skulle blåsa mig av stolen genom sin medverkan. Men igår var det den låten som avslutade hela konserten och där kan vi snacka allsång!

 





2010-11-26
10:40:41

Sveriges radio-fest på Cinderella


Idag bär resan av till Stockholm för min del över helgen. Det handlar om den stora fest som Sveriges radio anordnar vartannat år, och precis som senast sker festen på båten Cinderella i Stockholm. Där får vi radiomänniskor inkvarteras i diverse hytter under ett dygn och det kommer att bjudas på såväl middag, karaoke, hemliga gästartister med mera. Dessutom kommer det att vara dansbandsgung på däck 7 så jag får väl passa på att bugga lite också. Jag var på den här festen för två år sen och den var mycket rolig och minnesvärd.

Däremot är det mindre troligt att färjan-Håkan dyker upp den här gången. För två år sen hade Håkan precis "breakat" som charmigt bortkommen wanna-bee-bartender i kanal 5:s program Färjan, men nu är den hajpen över. Tyvärr, kan jag tycka för Håkan kändes som en ofrivillig karaktär som på så sätt blev väldigt "på riktigt". Det var knappast ofrivilligt i så motto att han inte ville synas i bild. Det är jag alldeles övertygad om att han ville. Men han trodde kanske själv att han skulle framstå som den coola, heta killen i baren och istället blev han en lite omedvetet tafatt, socialt fumlig föredetting - och långt mer populär än om han hade framställts på det andra sättet. Han var så populär att Kanal 5 startade en ny serie i samma format som hette Håkans bar.


Håkan "färjan-Håkan" Hallin

Sveriges radio-festern är som sagt vartannat år men det är väl högst tveksamt om jag kommer att vara med på nästa fest om två år. Jag har bara en månad kvar på min anställning som programledare på P4 Halland och sen är jag utLASad. Med andra ord, jag har haft programanställning i två år vilket är LAS-gränsen. Detta gäller för hela SR så jag kan inte ta en programanställning för någon annan SR kanal heller eftersom jag då blir inLASad (ett synnerligen ovanligt begrepp i radiovärlden) och att LASa in folk och ge fasta jobb är något SR väldigt sällan gör. Så vad som händer efter nyår för min del är än så länge skrivet i stjärnorna. Mycket talar för att jag flyttar till Göteborg så om ni vill tipsa om något jobb där så är det bra att höra av er.

Men innan det ska jag festa loss så gott jag kan på Cinderella.

2010-11-25
13:27:14

André Pops - ett utmärkt val som julvärd!

André Pops får det ärofyllda uppdraget att tända ljus i direktsändning i SVT på julafton. Det är ett val som gör mig riktigt lycklig. För mig, som mer än gärna följer sport på TV, så har André Pops varit en självklar del av sportbevakningen. Och han har varit en riktig "smygare". Länge var han den där pålitlige reportern som alltid levererade men sällan lämnade några större avtryck. Proffsig men opersonlig var ofta bilden man fick.

Men detta har ändrats med åren. Under de senaste OS, VM, EM har André Pops varit det självklara studioankaret och han har en alldeles enastående förmåga att få gästerna att trivas i studion och TV-tittaren att trivas framför TV:n. För André Pops är inte den som framkallar de stora skratten eller ger aha-upplevelserna i de djupa analyserna. Det är inte heller hans jobb utan det är att få gästerna att blomstra och det lyckas han alltid med genom att han är följsam, nyfiken och har en klädsamt låt "Peter Jiihde-faktor" om ni förstår vad jag menar. En bra domare märks inte sägs det ju, och lite grann är det så även med ett bra studioankare. Han eller hon ska vara guiden i själva sändningen, men inte huvudattraktionen.

Nu får dock André Pops bli huvudperson och även om uppdraget i sig knappast kan tillhöra TV-världens svåraste (man ska ju trots allt bara påa olika program samt komma med lite personliga reflektioner - och så tända ljuset förstås) så är det ett av de stora hedersuppdragen man kan få.

Lycka till André!


2010-11-22
18:30:38

Startfältet börjar falla på plats
Idag kompletterades startfältet till MF 2011 med ett antal ytterligare namn och det innebär att de två första delfinalerna är helt klara. Låt oss gå igenom hur de ser ut. 

Deltävling 1, Luleå

”Desperados” – Pernilla Andersson
”In the Club” – Danny
”Me And My Drum” – Swingfly
”Oh My God” – Le Kid
”On My Own” – Jonas Matsson
”Social Butterfly” – Rasmus Viberg
”Something In Your Eyes” – Jenny Silver
”Try Again” – Dilba


Kommentar:
Den första delfinalen innehåller flera okända namn för mig som Rasmus Viberg, Swingfly och Le Kid. Webbjoker-Jonas framträdande gav mersmak när han gick vidare för någon vecka sedan i webbjokerfinalen, även om jag fortfarande inte anser att On my own är någon stor hit utan på sin höjd "lite trevlig". Jenny Silver gör ett nytt försök i tävlingen och det kan ju omöjligt gå sämre än sist så självklart gör hon helt rätt i att delta. Hennes låt den här gången ska tydligen vara mer traditionell i ABBA-stuk, och det låter ju intressant.

Mest intressant i det här startfältet är dock Danny, som nu gör debut som soloartist i tävlingen. Han är i mitt tycke en av de klarast lysande stjärnorna från Idol genom åren eftersom han besitter allt, sångröst, stjärnglans och en fantastisk förmåga att ta kamerorna. Dilba har slutligen checkat ut från Rusta-varuhuset och ska vara med i tävlingen för första gången. Och även om jag tycker att hennes musik är ungefär lika intressant som en badrumsmatta på Rusta så kan man ju alltid hoppas att Try again håller högre kvalitet.

Deltävling 2, Göteborg

”Elektrisk” – Anniela
”Ge mig en spanjor” – Babsan
”I'm In Love” – Sanna Nielsen
”Like Suicide” – Christian Walz
”My Heart Is Refusing Me” – Loreen
”Oh My God!” – The Moniker
”Seven Days And Seven Nights” – Brolle
”Vaken i en dröm” – Elisabeth Andreassen


Kommentar: 
Göteborg blandar högt och lågt den här gången - i alla fall på pappret. Högt i form av att den skickliga låtskrivaren Christian Walz deltar. Han har levererat synnerligen radiovänlig musik genom åren. Frågan är bara om den kommer att vara så direkt så att den lockar fler röster än från hängivna P3-lyssnare.

Och så gör en gigant comeback i tävlingen. Ja, så ska hon faktiskt presenteras, Elisabeth Andreassen som i de här sammanhangen är större än vad många kanske tror. Hennes meriter talar för sig själv: Fyra deltaganden i ESC varav en seger och en andraplats! Meritmässigt är bara Johnny Logan större. Men en sak saknar hon i karriären - en soloframgång i MF. Alla hennes framskjutna placeringar har varit tillsammans med andra. En artist som Bettan är mycket välkommen till MF.

Nu är hon dock inte ensam schlagerdrottning i Göteborg. Sanna Nielsen är tillbaka och ingen artist i Sverige är mer pålitlig när det gäller att leverera på MF-scenen. Sanna har alltid kunnat slå ur underläge tidigare, trots alla hennes framgångar. Men den här gången minns många Empty room och det är en annan sak att leva upp till.

Så till det det som roar mig mindre i det här startfältet, Babsan och Brolle. Jag har aldrig varit road av dragshow och har svårt att fatta att det 2010 fortfarande finns folk som viker sig av skratt åt att en man klär ut sig till kvinna och struttar runt på bästa fjollmanér. Detta kan ursäktas om man har en riktigt bra låt som After dark haft när de tävlat. Men på pappret hade jag gärna sluppit Babsan i det här startfältet. Detsamma gäller Brolle men av helt andra skäl. Få artister i Sverige ger den pretentiösa självgodheten ett tydligare ansikte. 

Klara men ej placerade i delfinaler

Linda Bengtzing
Lasse Stefanz
Simon Forsberg
Julia Alvgard
Melody Club
Nicke Borg
Sara Lumholdt

Kommentar:
Utropstecknet för min del här är ju Melody club, gruppen som jag har väntat på år efter år att de ska delta. Deras musik tror jag passar perfekt i MF eftersom de skriver hits som alla kan ta till sig. Det ska bli väldigt intressant att följa deras tävlan. En annan gammal favorit är ju Linda Bengtzing som framfört en av tidernas bästa låtar i MF, Jag ljuger så bra. Oavsett vad Linda tävlar med nu så sätter hon alltid färg på hela tillställningen med sitt öppna sätt. Hon gör tävlingen mer medial mitt bland alla meningslösa "Henke Larsson"-svar som så ofta annars levereras.

Lasse Stefanz
fyller den konservativa dansbandskvoten i år och det är ingen tvekan om att det är ett sjukt populärt band. Både när jag jobbat på SR Jönköping och nu på SR Halland så har alltid Lasse Stefanz varit det mest önskade bandet. Det gäller bara att de klarar av att titta in i kameran och klappa i takt vilket deras kollegor i Thorleifs gick bet på för två år sen.


2010-11-19
14:29:29

Linnea Henriksson - en annorlunda idol



Det återstår nu fem deltagare i årets Idol och mitt omdömde om årets upplaga är att lägstanivån varit högre än på länge. Kanske den högsta någonsin. Men det är knappast lägstanivån som sätter avtryck i tävlingen utan topparna. Jay Smith leder överlägset alla popularitetsomröstningar och om inget oförutsett händer så är han en av finalisterna i Globen om några veckor. Hans motståndare hoppas jag är Linnea Henriksson, men det är kanske att hoppas för mycket. Linnea har som få andra i Idol-historien haft en artistisk integritet som imponerar. Oavsett vilket tema som erbjudits så har hon gjort det på sitt sätt och det blir alltid riktigt bra.

Nu är jag kanske inte helt opartisk i det här fallet. Linnea är från Halmstad och har varit gäst hos mig i Smakstart vid flera tillfällen innan hon dök upp i Idol. Men när jag såg henne i rutan på idolaudition blev jag minst sagt förvånad. För hon har stått för de mest udda musikinslagen i programmet under de senaste två åren.

Vi har musiker och artister varje vecka som spelar live i programmet och normalt sett spelar de tre låtar under en halvtimme med lite snack med mig och Erika mellan. När Linnea gästade Smakstart med sitt band Prylf höll de på att spräcka alla tänkbara radiokonventioner för musik. Den första låten tog aldrig slut! Jazz- och funkband har förvisso sina egna regler när man spelar live. Det är inte direkt vers-refräng-vers-refräng som gäller. I fallet med Linneas band Prylf var det först ett gitarrsolo, som följdes av ett pianosolo, som följdes av ett percussion-solo samtidigt som Linnea stod vid mikrofonen och jazzade på med dap-di-di-do-dap-di-dap-da-da.....Det gick fem minuter, sex minuter, sju minuter och hela tiden tittade jag nervöst på klockan och tänkte "hur sjutton ska vi hinna med tre låtar!! Det var knappt så att vi gjorde och sen dess har jag alltid kommit ihåg den spelningen i Smakstart.

Samtidigt minns jag Linnea som oerhört trevlig och ödmjuk och vi pratade med henne i programmet så sent som förra veckan. Och mer lät det bli om framgångsvågen fortsätter. Det gäller dock för henne att inte välja allt för fel låtar. Förra veckan valde hon Manda Diaos Dance with somebody som jag inte tycker är särskilt stark. Ikväll ska hon bland annat framföra The winner takes it all. Min favoritlåt alla kategorier. Jag hoppas bara hon kan leverera den för annars lär hon hänga löst igen.


2010-11-18
21:40:11

Rickard Olsson i högform
Jag måste bara få bjuda på ett av mina favoritklipp med Rickard Olsson i huvudrollen. Han är ju van att leda direktsändningar och van att prata med alla typer av människor. Men vissa personligheter kan inte vara lätt att handskas med i direktsändning. Se bara på den här fantastiskt envisa tanten


2010-11-17
14:02:51

Marie Serneholt och Rickard Olsson leder MF 2011
För bara en liten stund sen presenterades programledarna för Melodifestivalen 2011. Det blev SVT-profilen Rickard Olsson och artisten Marie Serneholt.



Som helhet är jag nöjd med valet. Framförallt eftersom Rickard Olsson i mitt tycke är en av Sveriges bästa programledare. Han, Robin Paulsson och Babben Larsson har varit mina önskenamn som programledare i flera år och nu har ju en av de infriats. Många tycker säkert att Rickard känns som ett tråkigt val, ett typiskt "säkert kort", men de som sett Rickard i många sammanhang vet att han är allt annat än tråkig. Få programledare i Sverige är lika rappa i replikerna och har samma förmåga att vara naturlig i alla sammanhang. Dessutom är det nog ingen annan som kommer undan med så många fräcka kommentarer som Rickard Olsson. Han har på något sätt en förmåga att skratta bort sådan eventuell kritik.

Just så naturlig om Rickard är försöker säkerligen Marie Serneholt att vara. Men problemet är att det oftast känns som en spelad naturlighet och det är väldigt påfrestande som tittare. I alla fall har ja tyckt det när jag sett henne i inför-panelerna till ESC. Det har varit väldigt många "oj vad var det som flög i mig"-kommentarer. Men svaret på den frågan hittar man säkert i manuskortet..Jag hoppas att hon är mer bekväm i rutan den här gången för då tror jag att det kan bli riktigt bra. Framförallt känns årets val inte lika överhajpat som förra årets spretiga trio (då Maries pojkvän Måns var den som levererade bäst).

2010-11-15
18:48:02

Ändra röstningssystem i webbjokern!

Finalen av webbjokern avgjordes för en vecka sedan men diskussionen efteråt har knappast gällt de två bidrag som tog plats i MF 2011 utan snarare röstningsförfarandet i webbjokern. Rejäl fart tog diskussionen då en av de tävlande, Fredrik Hanefalk, skrev på sajten Poplight att han själv stod bakom 70% av de 27 000 röster hans låt fick i tävlingen. Det räckte till en topp-10-placering men inte mer. 70% av 27 000 röster! Det kostar tiotusentals kronor och Fredrik är knappast ensam om att ha tömt sina privata konton för en plats i Melodifestivalen. Systemet med webbröster under en lång period är som upplagt för att man köper en plats i tävlingen snarare än att man röstar om den.

Jag har hela tiden försvarat webbjokern som tävlingsidé. Redan under MF 2009 efterlyste jag speciella platser avsedda för alla de musiker och artister i Sverige som inte är kopplade till de stora musikbolagen eftersom de i praktiken är chanslösa i den öppna klassen till tävlingen. Jag tycker fortfarade att webbjokern fyller sin funktion i tävlingen. Att man uttökade till två bidrag från webbjokern i år var positivt. Liksom att man hade en direktsänd final med tittarröster. Men det räcker inte.

Det säger sig självt. Över 200 låtar fanns att lyssna och rösta på när tävlingen startade. Inte ens en schlagernörd som jag orkar lyssna igenom ens en bråkdel av de låtarna för att bilda mig en uppfattning. De röster som tillkommer då är i bästa fall röster som kommer från de tävlandes vänner som vill vara schyssta mot sin polare. I sämsta fall är det röster som kommer från de tävlande själva.

Jag är inte främmande för att ha en hel delfinal i MF bestående av webbjoker-tävlande, men urvalsprocessen måste förändras radikalt. Någon slags urvalsjury måste sålla bland de bidrag som kommer in för att få bort köpeslaget. Och när man väl bestämt sig för att ha en final i webbjokern så ska den sändas i någon av SVT:s huvudkanaler. Enligt uppgift såg 62 000 personer finalen av webbjokern. Jag har fler lyssnare en vanlig morgon i P4 Halland...

Kommer då SVT att förändra något i webbjokern? Ja de kommer säkerligen att göra justeringar. Men så länge antalet röster trots allt är stort så kan ju SVT hänvisa till att tävlingen är en succé. Att sen majoriteten av rösterna kommit till på ett lika demokratiskt sätt som ett parlamentsval i Zimbabwe är en annan sak.


2010-11-09
16:56:23

Webbjokern - vilken retro-TV!
Gårdagens sändning av webbjokerfinalen blev en mycket intressant upplevelse för mig. Och då handlade det inte i första hand om de två bidrag som gick vidare (de återkommer jag till) utan snarare själva TV-sändningen.

Jag har i många år tyckt att Melodifestivalen varit en genomproffsig TV-produktion. Kameraklippen, vykorten, programledarna, ja, det mesta sitter som en smäck - och det är just där man förlorar det genuina och spontana i ett TV-program.

Jag kan med stor glädje damma av gamla inspelningar av Melodifestivaler från 80-talet och njuta av den frihet som programledarna hade. De kunde fisa i sändning om de så ville eller bara slänga käft helt manusfritt till höger och vänster. De var "untochable" i så motto och vissa av de (exempelvis Lennart Swahn och Harald Treutiger) gjorde verkligen precis som de ville också. I dagens slimmade TV-värld tillåts inte sådana utsvävningar vilket gör att det sällan blir dåligt, men också sällan så där underbart spontant som det kunde blir förr.

Gårdagens sändning av webbjokern gav mig en väldoftande flashback till det oskyldiga 80-talet i TV-rutan. Igår var det skakiga kameror, en liten trång lokal, lampor som slocknade, roddare som syntes i bild då de plockade bort mickstativ och inte minst - en programledare som kunde vara sitt underbara spontana, nonchalanta jag utan att behöva kompromissa med produktionen. Han VAR ju produktionen. Som jag berättat tidigare så är Henrik von Zweigbergk en underhållare av sällan skådat slag utan att till synes behöva anstränga sig. Jag vek mig av skratt i TV-soffan när han munhöggs med de tävlande, studiopubliken (förlåt middagsgästerna), Måns Zelmerlöv och Christer Björkman.
Snacket med sångaren i bandet Billy (som ägnar sig åt att uppträda med Gyllene tider-covers) var höjdpunkten.
- Kommer du bli en ny Gessle?
- Absolut
- Jaha, så de andra i bandet får inte en spänn med andra ord..
Oväntat, respektlöst och vansinnigt roligt.

Henrik von Zweigbergk i all ära, nu till musiken. Den starkaste låten i startfältet tyckte jag var Englas Don´t stop. Hon visade sig dock vara alldeles för långt efter i antalet röster inför sändningen för att på allvar kunna konkurrera. Synd, för låten är riktigt bra.

Hallänningen Jonas Mattsson hade en klar ledning inför finalen och han levererade med bravur i pole position. Jonas verkade inte allt för tagen av direktsändningen eller det faktum att han var i ledning utan förmedlade med stor säkerhet sin glada sommardänga On my own.

Några som inte levereade var gruppen Billy som hade en finalplats inför sändningen igår. De var tveklöst sämst på scen och sångaren Daniel Wollbratt var så övertänd att personalen på Golden hits borde stått beredd med brandsläckaren. Som tur vad förpassades deras Tusen nätter från finalplatsen som istället gick till en av mina favoriter, Julia Alvtegens Better or worse. Julia visade verkligen att hon kan sjunga live och jag tycker att den här låten faktiskt slår de flesta av bidragen i den senaste Melodifestivalen.

2010-11-08
14:49:09

Betyg på webbjoker-finalisterna
Ikväll klockan 21 sänds finalen av webbjokern i SVT24 samt på webben och jag tycker att de fem återstående låtarna håller högre klass än de högst placerade förra året. Något som är extra kul med kvällens sändning är programledaren Henrik von Zweigbergk. Normalt sett är Henrik studioman under MF och för oss som rapporterat från tävlingen genom årens lopp så är nog de flesta överens om att repetitionerna inte hade varit en bråkdel så kul om det inte vore för denne Henrik von Zweigbergk. Han är stor som ett hus och ser ut som en isbjörn där han lufsar runt med en pondus som ingen skulle våga ifrågasätta. Och så levererar han roliga kommentarer stup i ett och jag har många gånger tyckt att han är Sveriges roligaste doldis. Kul att han äntligen får chansen nu. Hur stor hans roll blir återstår dock att se.



Men så till låtarna ikväll. Här kommer mina omdömen:

On my own
Jonas Mattsson från Frillesås som sjunger den är sommarpop-låten var mycket optimistisk över sina chanser när vi intervjuade honom i Smakstart. Och det finns anledning till det. Han har mestadels legat i topp i webbjokern men nu är det TV-tittarna som röstar och då kan det sluta hur som helst. On my own är skönt gitarrgung i baktakt i sann Jason Mraz-anda och jag tror att det är få som mår dåligt av den här låten men jag tycker samtidigt att den har sina brister. Texten känns klyschig och smälter inte in i melodin och för mig är inte refrängen tillräckligt slagfärdig.

Betyg: 2 av 5





Tusen nätter
Det här är mer Jimmy Jansson-pop än Jimmy Jansson själv gör nästan. Med andra ord elgitarrbaserad up-tempo sjunget på ett pojkaktigt sätt. En låt som i mitt tycke är bäst första gången man hör den. Men för många tittare ikväll är det just första gången vilket kan båda gott, dessutom har den en refräng som sätter sig vare sig man vill det eller inte.  
Betyg 3 av 5






Better or worse
Jag är normalt sett inte så glad i RnB-pop men här tycker jag faktiskt att man lyckats riktigt bra. Låten känns intressant och mindre förutsägbar än det övriga startfältet ikväll och produktionen med synth-mattan är riktigt snygg. Jag hoppas att sången låter lika bra live som i den här versionen, i så fall kan den mycket väl få min röst ikväll.
Betyg: 4 av 5






I wanna be with you
Liknar på många sätt Jonas Mattssons On my own. Det är trevlig sommarreaggae som inte skrämmer bort någon. Samtidigt lockar det inte mig att rösta heller. Största problemet är texten där det går inflation i klyschor och hela låten ger ett intryck av att man hört det lite för många gånger förr. Men produktionen är det inget fel på.
Betyg: 2 av 5





Don´t stop
Om ni tycker att det varit lite väl slätkammat och "trevligt" hittills i startfältet så kompenseras det nu med kvällens mest "dirty" låt. Här är det sexigt värre, i alla fall försök till det, och jag tycker nog att det lyckas ganska bra. Don´t stop har startfältets klart vassaste refräng och bra variationer musikaliskt mellan vers och refräng vilket gör låten intressant.
Betyg: 4 av 5


2010-11-06
16:40:40

Nu är bloggsemestern slut
Vissa semestrar varar någon vecka, andra flera månader (om man råkar vara lärare) och vissa flera år (om man råkar vara journalist, men då kallas det oftast arbetslöshet..). Vad bloggsemestern ska klassificeras som vet jag inte riktigt, men för min del inser jag att jag har tagit ett rekordlångt uppehåll från den här bloggen. Det var nästan ett halvår sedan jag uppdaterade den sist och jag har full förståelse för om ni sedan länge tröttnat på att gå in på den här sidan.



Anledningen till det långa uppehållet är dels att mitt programledarjobb på radio Hallands morgonprogram Smakstart tar en hel del tid. Det är tidiga morgnar och när jag kommer hem är jag oftast aningen trött (för att tala i underdrifter). Samtidigt måste jag erkänna att jag under det här året för första gången börjat känna mig lite mätt på Melodifestivalen. En tanke som var mig främmande för bara något år sen. Ni som följt mig här på bloggen vet ju att jag inte var särskilt nöjd med årets Melodifestival och det har säkerligen spelat in, men däremot tyckte jag att årets Eurovision höll riktigt hög klass.
 
Hur som helst - nu känner jag entusiasm inför att hela schlagerkarusellen ska dra igång igen. Jag ser verkligen fram emot nördiga schlagerkvällar (jag är bjuden till en sådan redan nästa vecka), ännu nördigare omröstningar och timmar framför TV:n med direktsända delfinaler. Sen är jag väldigt glad över en av debutanterna i MF 2011 - Melody club. Jag har skrivit flera gånger på den här bloggen att det vore mitt största önskemål att de ska vara med, så nu är jag mycket nöjd. Deras hittiga synth-pop tror jag passar alldeles utmärkt i tävlingen. Jag kommer att återkomma med kommentarer om de övriga artister som än så länge är klara för tävlingen och jag tycker att det ser lovande ut.


Kristofer Östergren, sångare och låtskrivare i Melody club

Men innan det ska ju två deltagare från webbjokern tas ut. Det kommer att ske i direktsändning på måndag i SVT24. Att SVT ändrat upplägg i webbjokern till en final med fem finalister tycker jag är alldeles utmärkt. Webbröstande handlar väldigt mycket om vem som har den bästa internet-kampanjen och kan "nätverka" effektivast, snarare än vem som har bäst låt. Det visade inte minst resultatet i förra årets webbjoker-tävling som jag tror att de flesta betecknade som ett fiasko. I en direktsändning räcker inte facebookgrupper, twitter och andra sociala medier hela vägen. Där måste man också locka tittarröster och det är ju det som själva MF handlar om i slutändan. Jag återkommer med omdömen om de fem webbjokernfinalisterna inom kort men håller redan nu en liten extra tumme för Jonas Mattsson som låg etta i omröstningen när röstningen stängde igår. Han är från Frillesås i norra Halland och vi hade med honom i Smakstart i torsdags. Vi kommer att slå en signal till honom i direktsändning även på tisdag. Om det är som en sprudlande glad MF-deltagare eller en besviken webbjoker-favorit som inte höll hela vägen återstår att se.

Slutligen, välkomna tillbaka till min blogg. Nu ska jag köra så det ryker!