Schlager-Micke

2008-12-27
22:59:08

En liten julhälsning


Så här några dagar efter julafton får jag passa på att önska alla er bloggläsare en god jul. Jag firar som vanligt jul hos mina föräldrar i Floda utanför Göteborg och det är lika grönt ute som det alltid är när man firar jul i Göteborgstrakten. Samtidigt bjuder alltid julhelgen på så mycket bra på TV så det är kanske lika bra att det är skit-väder. Med begreppet bra TV syftar jag dock inte på det menlösa Kalle Anka-spektaklet på julafton. Förmodligen är medelåldern bland de som tittar minst 55 år. Inte är det ungarna som tittar i alla fall. Men som tur var finns det betydligt bättre TV-program än både Kalle Anka och AFA-Karl-Bertil på julen. "Kan du vissla Johanna" med Per Oscarsson i högform sänds alltid precis efter Kalle Anka och är en fantastisk film där man upptäcker nya sköna citat varje gång. Stjärnorna på slottet är egentligen en märklig TV-idé men det är väldigt roligt att se när gamla föredettingar och primadonnor spelar krocket, dricker för mycket vin och snackar alldeles för mycket. Sen dök ju mina favoriter Filip och Fredrik upp i På spåret också och det är alltid underhållande.

Dan före dan gjorde jag förresten min allra sista sändning i Sveriges radio Jönköping och lite vemodigt kändes det allt. Även om jag verkligen ser fram emot jobbet som väntar nu nästa år. Jag passade på att köra två "Mickes lista" i det sista programmet och det fick blir det bästa och det sämsta med julen. Så här var listorna:

Det bästa

3. Den underbart glättiga, världsfrånvända och ytliga julmusiken
Musik blir bara tråkig om man ska blanda in massa verklighet.

2. Julbordet
Laxen, sillen, prinskorvarna, ägg med majonäs m.m. Allt är gott. Varför äter man inte den här fantastiska maten fler dagar om året?

1. Vår älskade plastgran
Kom inte och säg att en riktig gran är snyggare än en falsk! Jag älskar vår plastgran.


Det sämsta

3. Julvädret
Ganska öppet mål men ändå. Vädret - i synnerhet på västkusten, är bedrövligt juletid. Vintern börjar normalt sett i slutet av januari så säkrast är väl att lägga julafton 24:e februari istället.

2. Tågresorna.
Att resa med Sveriges sämsta företag, SJ, under resten av året är hemskt. Trots att de mestadels trängs på spåren med deras egna tåg så blir det ständiga "signalfel" och man kommer två timmar sent. På julen ska alla resa med Sverige sämsta företag som då blir ännu sämre.....

1. Mellandagsrean
Detta är väl ändå årets mest överskattade rea. Den skapades på den tiden då rea var något ovanligt och unikt och då fanns det säkerligen en poäng med att man gick ut och shoppade upp de julklappar man inte fick till halva priset. Men idag är rean en rea som lever på att folk tror att den är bättre än vad den är. Högre priser och mer folk än en vanlig dag på stan med andra ord.

2008-12-18
18:37:24

Ett lite otippat programledarvalEtt av de få spänningsmoment som uppkommer i alla de nyheter som släpps om nästa års Melodifestival är när programledare ska utses. För det är det enda som pressen inte haft en blekaste aning om. Det har bl.a. talats om Kattis Ahlström och Carola men namnet Petra Mede hade jag inte hört nämnas förrän Aftonbladet släppte nyheten några timmar innan SVT gjorde det.

Jag har själv ingen större koll på Petra Mede om jag ska vara ärlig. Jag vet att hon varit en av huvudfigurerna i humorprogrammet Morgonsoffan men det har jag inte följt särskilt frekvent. Så på ett sätt känns det rätt skönt att kunna gå in förutsättningslöst i bedömningarna av henne när MF kommer att dra igång. Men jag tycker generellt att två personer nästan alltid är bättre än en när man talar programledare i MF. Det är enormt svårt att leda ett program själv, i synnerhet MF.

Att det just är en programledare som leder tävlingen själv var länge standard i MF. Fram till 1991 så var det, med ytterst få undantag, alltid en programledare. Men efter det har standarden varit att två eller ibland tre programledare leder programmet för att återgå till principen med en ensam programledare de senaste tre åren.

Jag märker det själv jag börjar sända mitt morgonprogram i radio hur svårt det är att vara själv i studion. Första timmen är jag utan sidekick och det blir lätt krystat och segt och framförallt har man ingen aning om ifall man säger något roligt eller inte. Publiken är ju osynlig. Det är den inte under MF direkt, men samtidigt är det ingen publik som går att "sidekicka" (som t.ex. en liten publik på Norra brunn som sitter två meter från scenen). Kristian Luuk har klarat det galant att vara ensam programledare men han har också haft den perfekta kombinationen av humor, folklighet och nördighet. Det återstår att se om Petra Mede har det.


2008-12-15
11:28:24

Vilken Idol har lyckats bäst?
Inför Idolfinalen i fredags så passade jag på att göra en ny "Mickes lista" när jag sände Morgonskiftet på fredagsmorgonen i SR Jönköping. Den här gången var listan inte helt subjektiv utan jag försökte faktiskt att sätta på mig de objektiva glasögonenn och luska ut vilka deltagare i programmet Idols historia som egentligen har lyckats bäst. Det är inte lätt att hitta försäljningssiffror för sådant blir inte så ofta officiellt mer än att man får veta vilka som säljer guld och platina. Utan jag gick lite grann på min uppfattning om antal hits, hur stora hitsen varit, priser & utmärkelser, framgångar i MF, utrymme i media m.m.

Jag vet inte om ni håller med mig men min topp-5 över de framgångsrikaste idolerna kan ni lyssna på här:

http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/program/amnessida.asp?ProgramID=2260&grupp=5840

2008-12-13
16:34:46

Kevin - en solklar vinnare


Redan från början har det stått klart den här säsgongen att Kevin Borg varit i en klass för sig i Idol 2008. Finalen i Globen igår blev också ganska exakt som man trodde. Alice stretade på bra och har inga egentliga svagheter. Det är bara det att hur bra hon än är, så är Kevin bättre på allt. Ett bevis på hans enorma register märkte man när de körde vinnarlåten. Den gick i samma tonart för båda - inget konstigt med det - men normalt sett innebär det att killen sjunger en oktav lägre. Här sjöng de i exakt samma läge vilket innebär att Kevin är bas, tenor och alt på samma gång!

Vinnarlåten ja, det verkar vara inskrivet i Idols grundlagar att det ska vara en smörballad och i år var det en synnerligen snodd sådan. Det är uppenbarligen fler än jag som tänker på "Nothings gonna change my love for you" med Glen Mederios när man hör vinnarlåten. Samtidigt vet man hur det är med plagiat-liknande låtar. Man tänker på "originalet" de första tre gångerna man hör den. Sen efter fjärde, femte gången börjar låten leva sitt egna liv och då bedömer man låten självständigt. Ska jag göra det redan nu så tycker jag att den är bättre än de senaste årens vinnarlåtar. I synnerhet bättre än den vedervärdiga "This moment" som Marie Picasso fick " äran" att spela in. Dessutom med en riktigt mäktig tonartshöjning.

Den krystade reklampausen innan resultatet skulle presenteras var patetisk.

Peter Jihde förstår uppenbarligen inte själv hur värdelös han är. Kan ingen chef på TV4 meddela honom det och tipsa om ett ledigt programledarjobb på Kanal lokal innan han förpestar Idol ett år till.

Hur många gånger har man rätt att ställa frågan "hur känns det?" innan man har rätt att anmäla personen för ofredande?

Slutligen lite kort om juryn under årets idolsäsong. All förändring var en förbättring jämfört med den gamla juryn men förbättringen var marginell i år. Jag gillar absolut den nya juryns attityd som inte innebar att de ska vara roliga på andras bekostnad. Men särskilt mycket konstruktivt har inte sagt under hösten.

Anders Bagge
Är absolut en skön snubbe med en underhållande personlighet men han har varit ytterst ojämn. Ibland är han den enda som kommit med konstruktiv kritik i fråga om sångteknik och fraseringar. Samtidigt har han i många program varit på tok för okritisk och bara sagt "Det här var bra".

Laila Bagge
Om man verkligen lyssnar på vad hon säger så inser man att det bara är klyschor rakt igenom. Sällan något konstruktivt alls och hennes tokhyllningar av Robin Bengtsson samtidigt som hon totalsågade den betydligt mer begåvade Sepideh är fortfarande obegripligt.

Andreas Carlsson
Jag tycker att även han har varit för okritisk som helhet men trots allt har han nog varit juryns starkaste kort. Andreas har varit mest konsekvent och självständig och jag gillar hans manér att alltid avsluta sina inlägg med att blinka med ena ögat följt av det där "colgate-smilet".

Kevin får nu flera månader på sig att spela in sin skiva vilket är en väldigt bra förändring. Samtidigt kommer Alice att få släppa skiva också och med största sannolikhet kommer även Johan Palm och Lars Eriksson att finnas ute i skivbutikerna. För en gångs skull tror jag att det kommer att gå bäst för vinnaren den här gången. Kevin känns väldigt mycket "Mariann grammofon" och i Berts stall finns fortfarande målgrupper som köper skivor (läs gamlingar och småbarn) samt diggiloo-turnéer och en mängd låtar till Melodifestivalen. Så jag tror och hoppas att Kevin kommer att hålla sig kvar i underhållningsbranchen ett bra tag.

2008-12-11
22:36:06

Startfältet till MF nästan helt klart
SVT har ju gett presskonferenser i form av små tårtbitar samt med en jordgubbe på toppen, d.v.s. joker, varje vecka. Denna segdragna och föga spännadne process är nu över - nästan. Det saknas en joker och en artist till Johan Beckers bidrag men 30 av 32 artister är klara och framförallt är fördelningen av delfinaler också klar. Det är lätt att på förhand peka ut starka och svaga delfinaler, men det är långt ifrån alltid det stämmer. Förra året stämde det rätt bra. Karlskrona såg klart starkast ut på pappret och var också klart starkast. I år ser det ut som följer:

DELTÄVLING 1 - GÖTEBORG 7/2

"Disconnect Me", MARIE SERNEHOLT

"Jag tror på oss", SCOTTS

"Med hjärtat fyllt av ljus", SHIRLEY CLAMP

"Snälla, snälla", CAROLINE AF UGGLAS

"Stay The Night", ALCAZAR

"Tick Tock", NINA SÖDERQUIST

"Welcome To My Life", JONATHAN FAGERLUND

"You're My World", EMILIA         

Fyra starka namn och fyra utmanare känns det som. Shirley, Scotts och Alcazar är ju folkkära och stabila. Marie Serneholts status i folkhemmen är lite mer svårbedömd. Man har alltid läst mer om henne än man har sett henne, men en fördel har hon - folk kan omöjligt vara trötta på henne. Övriga fyra får ses som utmanare där big "big girl-Emilia" känns mest intressant på förhand.


DELTÄVLING 2 - SKELLEFTEÅ 14/2

"1000 Miles", H.E.A.T

"Hope & Glory", MÅNS ZELMERLÖW

"Jag ska slåss i dina kvarter!", LASSE LINDH OCH BANDET

"It's My Life", AMY DIAMOND

"Kärlekssång från mig", MARKOOLIO

"Never Been Here Before", JENNIFER BROWN   

"Show Me Heaven", LILI & SUSIE

"What If", COOKIES 'N' BEANS        


Nej, någon "kärleksduell" mellan Måns och Marie blir det inte i delfinalerna. Måns får tävla i norrland igen och det gick ju bra sist. Den här delfinalen har nog potential att bli den kanske starkaste. Markoolios entré kommer garanterat att vara effektfull, liksom comebackande Jennifer Brown och Lili & Sussie. Sen är jag mycket nyfiken på Cookies 'n' Beans med Frida Öhrn i spetsen. Hon har en av Sveriges bästa röster och kan verkligen leverera. Det här ska bli intressant!
        

DELTÄVLING 3 - LEKSAND 21/2 

"Alla", SOFIA

"Du vinner över mig!", MIKAEL RICKFORS

"Här för mig själv", MAJA GULLSTRAND

"I Got U", RIGO & THE TOPAZ SOUND feat RED FOX

JOKER (meddelas senare)

"Så vill stjärnorna", MOLLY SANDÉN

"The Queen", VELVET

"You're Not Alone", BWO         


Om inte jokern blir ett riktigt stort namn så kommer det att vara två stora favoriter på förhand i den här deltävlingen: Molly Sandén och BWO. BWO har tidigare haft en märklig förmåga att hamna i svaga delfinaler. Slump eller vill Björkman till varje pris ha de till final? Tja, vem vill inte det egentligen. Micke Rickfors känns mest bara ointressant och Velvet vet vi vad hon brukar leverera. Om divan från Helsingborg någon gång lär sig bli ödmjuk också så kanske hon kan lyckas gå vidare någon gång.
   

DELTÄVLING 4 - MALMÖ 28/2 

"Du är älskad där du går", SUSANNE ALFVENGREN

"Esta noche", NEXT 3

"Higher", ARTIST EJ KLAR

"Killing Me Tenderly", ANNA SAHLENE & MARIA HAUKAAS STORENG

"La voix", MALENA ERNMAN

"Love Love Love", AGNES

"Moving on", SARAH DAWN FINER  

"Sweet kissin' in the moonlight", THORLEIFS
 
Anna Sahlene har verkligen haft stople-ut när hon tävlat tidigare i MF och har aldrig ens gått vidare till andra chansen. Samarbetet med norska Maria ser intressant ut på pappret och kan nog bli riktigt bra. Bra tror jag också Agnes låt kommer att vara. Hennes senaste platta är full av sköna dans-hits och ligger de i nivå med det så är hon en het finalkandidat. Sen har vi Thorleifs. Nummer av den kalibern ska aldrig underskattas. De är alltid givna i final och väl i finalen är de lika givna att hamna bland de sista (lex Östen me resten & Christer Sjögren). Opera-nummret med Malena Ernman tror jag också kan bli riktigt spännnande. Grattis Malmö!


2008-12-06
19:44:51

Rätt personer gör upp i Idolfinalen

Kevin och Alice - två värdiga finalister i Idol

Jag fick som jag ville, Kevin och Alice gör upp i finalen av Idol 2008. Redan när det var åtta deltagare kvar i Idol skrev jag att det var min absoluta förhoppning att dessa två blir 1:a och 2:a i år. Kevin för att han varit fullständigt outstandning under hela säsongen och Alice för att hon hållit den högsta lägstanivån av de övriga och tagit sig an alla olika teman på ett ambitiöst och bra sätt. Nu kändes iof Alice och Kevin som ett allt mer självklart finalpar ju längre idolresan gick och jag tror inte en sekund på att röstningen var jämn mellan Kevin, Alice och Robin B under programmet igår. Det sa TV 4 enbart för att få fler att rösta. För enligt läsarundersökningarna på aftonbladet.se och expressen.se - innan resultatet presenterades igår -  så var beskedet solklart: Robin skulle inte ha en chans. Och de här undersökningarna har under hösten stämt väldigt bra med vem som sen har åkt ut.

Robin Bengtsson må ha en helt okej röst men för mig är det ofattbart hur juryn har särbehandlat honom under årets Idol. Visst, han har växt under programseriens gång men utstrålningen och scennärvaron har hela tiden varit skrämmande låg. Men trots det så har han bedömts på en annnan nivå än de andra och Laila Bagge har i varje program sagt "men vilka jättekliv du tagit!!" Men han har hängt löst många gånger eftersom i alla fall en stor del av tittarna inte gått på Laila Bagges snack.

Det Robin om ett år kommer att ha gemensamt med Fillip Williams, Johan Larsson och Andreas Sjöberg är förutom att ingen kommer veta vilka de är (eller var) att alla kommit trea i Idol men blivit bortglömda efter tävlingen. Den enda trean som lyckats är Sibel som kom trea 2005 men 2005 är samtidigt enda året då det varit tre riktigt bra deltagare som varit de tre sista kvar.

Robin hade utan problem kunnat blivit utröstad i första kvalprogrammen. Han var inte bättre än Elias Ringqvist som åkte ut först och om juryn behandlat honom som de behandlade Sepideh, som var en utmärkt sångerska och artist men av någon anledning utsågs till hackkyckling av juryn, ja då hade Robin försvunnit direkt. Så de som tror på någon slags konspiration i och med att juryn valde en så dålig låt till glänsarlåt åt Robin igår, så är den konspirationen svår att få ihop.
Man kan nu utan problem konstatera att både Alice och Kevin är vinnare. Alice kommer med största säkerhet att komma tvåa och ingen tvåa tidigare har misslyckats i karriären efter idol. Inte ens Erik Segerstedt som är den mest profillösa tvåan hittills. Och Kevin tror jag inte kommer att bli en vinnare som glöms bort. Han kanske inte blir någon följetång i medierna, han är alldeles för ohipp för det, men Bert lär ju bjuda högt för att värva honom till Mariann grammmofon.

2008-12-01
15:39:53

Karaoke, Färjan-Håkan och falska rykten på SR-festen
Sveriges radio hade som jag nämnde tidigare hyrt hela Cinderella-båten för att ha sin årliga firmafest där alla tänkbara SR-medarbetare var inbjudna (eftersom jag som enbart frilansar för en P4-kanal fick vara med så utgår jag verkligen från att ALLA fick vara med). Sammanlagt var det 1600 SR-människor ombord på båten som låg i hamn i Vikingterminalen hela kvällen och natten.

Direkt när vi gick ombord stod en samling äldre herrar och damer uppradade och tog i hand och hälsade på samtliga som gick ombord. Nu är ju radiofolket speciellt på så sätt att man mest känner till folk vid rösten och inte till ansiktet men eftersom den första som hälsade vad SR-chefen Kerstin Brunnberg så utgår jag från att de övriga var några slags chefer inom SR.

Sen bjöds det på tre-rätters i båtens olika restauranger. En ganska menlös förrätt som inte smakade någonting följdes av en hyfsad biff och sen en mycket välsmakande efterrrätt i form av en chockladmousse-variant. Jag hade snackat så mycket om karaoke med mina kollegor innan festen så jag kände mig absolut manad att försöka vara en "doer" och faktiskt också göra det jag snackar om. Så jag och min före detta kollega, men fortfarande min nära vän, Martin Eriksson gick upp och sjön Devil in Desguise inför en publik där halva SR Jönköping hade samlats och jag tycker nog att vi höll fanan högt:-)


Mina SR-Jönköpingkollegor Johan Wiberg och Patrik Bromander släppte också lös på karaoken

Det stod i programmet att en "hemlig artist" skulle uppträda. Förra gången det var SR-fest var det the Ark som var de hemliga gästerna och snacket började nu om vem det skulle vara i år. Strax efter att vi gått ombord berättade en kollega till mig att han sett Per Gessle på toan vid fun club (scenen där artisterna uppträder). Saken var klar, Gessle var den hemliga artisten och jag kunde stolt sprida denna nyhet till alla nyhetstörstande festprissar jag träffade ombord på båten. Problemet var bara att det inte var sant. Gessle kan mycket väl ha skitit en stund på toan på Cinderella men uppträdde, det gjorde han inte.......Jag har aldrig känt mig som en större lögnare.

En som däremot dök upp i barnen var "Färjan-Håkan". Mannen som genom kanal 5:s dokusåpa blivit en riktig svenne-banan-hjälte. Jag var ju bara tvungen att beställa en drink av Håkan men att fota honom kändes lite väl genant så jag avstod från det. Han verkade för övrigt ganska fåordig under resan och var mest irriterad på slutet att inte alla försvann snabbare från baren när de skulle städa undan. Men Färjan-Håkan förblir trots allt folkets hälte.

De hemliga artisterna visade sig vara flera. Sahara Hotnights stod och DJ:ade i en av klubbarna men inte många brydde sig. I fun club uppträdde Veronika Maggio och Moneybrother till större förtjusning och i nattklubben DJ:ade och uppträdde Mange Schmidt lite senare på kvällen. Det sistnämnda var ett lite speciellt "gig" eftersom Mange rappade samtidigt som han gick runt bland dansande folk på dansgolvet. kul!


Mange Schmidt både DJ:ade och rappade i nattklubben högst upp på Cinderella

Man träffade en mängd kollegor, f.d. kollegor och dessutom blivande kollegor i form av SR halland medarbetare. Jag ska ju dit efter nyår och sända morgonprogrammet där under hela 2009. Natten blev sen och jag la mig i min hytt vid 4-tiden. Samtidigt gick jag upp hyfsat tidigt på söndagen eftersom jag ville kunna avnjuta så mycket som möjligt av allt gratis som man blev bjuden på ombord, frukosten och inte minst Spa. Så avslutningsvis degade jag i en bubbelpool innan jag klev av Cinderella efter en minnesvärd och mycket rolig fest.