Schlager-Micke

2007-11-30
18:03:55

Het TV-kväll ikväll
....och då syftar jag inte på Idol. Tyvärr kände jag att det programmet tappade rejält i trovärdighet förra veckan när Daniel åkte ur och Amanda var den andra som hängde löst. Det är ju omöjligt att göra en undersökning om varför folk väljer att rösta på den ena eller den andra i Idol. Om man frågar om juryns omdöme haft betydelse säger alla nej eftersom man själv vill ge intryck av att man är en fritt tänkande individ som inte låter sig luras av andra. Men att Kishti hånar Andreas är ju bästa tänkbara tändvätska att få de som normalt inte röstar att rösta mot Kishti (och då per automatik mot deltagare i programmet som definitivt skulle varit kvar). Daniel är och förblir en av de mest talangfulla deltagare som någonsin varit med och jag tror att han har en betydligt större möjligheter till en fortsatt karriär än exempelvis Andreas och Marie.

Nej ikväll föredrar jag att se premiäravsnittet av På spåret. Sveriges bästa frågesport med den underbart självupptagne Oldsberg i lokvagnen. Den här säsongen kan bli minst sagt intressant. Speciellt när Filip & Fredrik möter Jan Guillou (på tal om självupptagna gubbar).

Sen är det ju en trevlig överraskning i tablån att SVT har en hel timme med en årskrönika av årets Melodifestival och ESC. Bara ordet årskrönika ger mig varma känslor eftersom jag samlat på TV-sportens årskrönikor sen 1991. Många tänker säkert att  "men kom igen, har inte SVT mjölkat klart ur den där MF-kossan", men det lär bli fler som ser På spåret och Melodifestivalens årskrönika än Idol.

image104

2007-11-27
23:28:48

Segerintervjuer med Kempe och Wikström

Inom fanklubbarna för Eurovision i Europa finns ett antal tävlingar. En av de heter Second chance contest. Den går till så att varje fanklubb röstar fram den bästa låten i sitt lands uttagning och den låten blir landets representant i Second chance contest. Om nu den låt som vann uttagningen också vinner fanklubbens omröstning så blir det tvåan i omröstningen som blir second-chance-bidraget. Den här tävlingen har funnits sedan 1986 och Sverige har varit nästan löjligt överlägset i tävlingen. Det beror delvis på att SVT lägger ner mer resurser än något annat europeiskt TV-bolag på sin nationella uttagning, men också på det faktum att eurovisionfansen i Europa ofta är ganska konservativa i sin musiksmak och då passar det klassiska svenska schlagersoundet som hand i handske. Sverige har vunnit tävlingen 11 gånger sedan 1986 och den senaste segern blev i år. Cara mia blev Sveriges representant i Second chance och väl i final vann den ganska konfortabelt.

Det här innebär att det blir Melodifestivalklubbens uppgift att arrangera den här tävlingen nästa år. Men innan dess skulle vi dela ut priser till det vinnande teamet: Måns Zelmerlöv samt låtskrivarna Fredrik Kempe och Henrik "vem är det?" Wikström. Priset till Måns delades ut på scen i Göteborg där hans musikal Footloose hade premiär i lördags. Medans jag delade ut priserna till låtsnickrarna. De fick var sin DVD med årets tävling, blommor och ett litet käckt diplom.

Henrik Wikström träffade jag och min styrelsekollega Inger i torsdags. Han har fått med hela fem bidrag till Melodifestivalen 2008 men fortfarande är han något av en doldis. I SVT:s morgonsoffa frågade programledaren: "Vem är egentligen Henrik Wikström?" Hon fick inget vidare svar. Jag var också nyfiken på vem denne Henrik Wikström egentligen är och till en början gav han ett ganska tråkigt och ointresserat intryck. Men det förändrades ju mer vi pratade med honom och han var en riktigt soft snubbe. Men jag blev lite överraskad att hans skivbolag, Lionheart som är en maktfaktor i schlagersverige, hade så små lokaler. De var ju inklämda i en lite lägenhet på söder med en hund som sprang runt och skällde. Inte alls vad jag förväntat mig när man sett på TV hur det ser ut på Mariann Grammofon i Skara.

image103
Jag gillar den här bilden på mig och Henrik Wikström. Det är alltid lika härligt att ta såna där "grattis du har fått en utmärkelse från kommunen"-bild.

Dagen efter stämde jag träff med Fredrik Kempe för att dela ut hans priser och det här blev en hektisk uppgift vill jag lova. Jag hade en buss ner till Jönköping som gick 12.15 men skulle träffa Fredrik en timma innan på slussen. Jag hade tre väskor att släpa på och kom på att han skulle ha blommor också. Problemet är att det knappt finns någon blomsteraffär där och jag orkade inte släpa för länge på alla väskorna, så jag köpte en bukett av en snubbe på torget utanför t-banan. Man fick inget kvitto direkt så det hela gick fort.... Men för att inte släpa väskorna allt för länge så lämnade jag de på det café där jag tänkte intervjua Fredrik. Jag ställde de i ett hörn och när jag och Fredrik några minuter senare var tillbaka så var väskorna borta!

image101
Fredrik Kempe med priserna för Second chance-vinsten

Som tur vad så var det personalen som hade ställt de på annan plats och de var fly förbannade på mig att jag inte hade sagt till. Jag ursäktade mig och körde sen intervjun medan väskorna var ivägen för alla möjliga servitriser. Eftersom det var så tajt med tid så han jag inte köpa någon kaffe att smutta på så jag gjorde mig nog hyfsat hatad på det där cafeet.........

Men även den intervjun blev av och om ni vill höra de så ligger de uppe med ljudfiler på första sidan på http://www.melodifestivalklubben.se/


2007-11-27
11:23:16

Tillbaka i Jönköping
Det har blivit en del resande fram och tillbaka för mig under senaste tiden. Det blir lätt det när man är ständigt "mellan två jobb", frilans, har "lite projekt på gång", ja välj vad ni vill. Hur som helst så har jag sålt in en reportageserie till SR Jönköping som jag kommer att jobba med nu de närmaste veckorna. Precis som jag har svårt att beskriva min arbetssituation så är det om möjligt ännu svårare att beskriva vad den här reportageserien egentligen handlar om. Jag fick en hint från kanalchefen om att de gärna köper in något med lite nördfakta. Det nappade jag givetvis på direkt och skrev ner 10 ideér som inte hade så mycket mer gemensamt än att jag tyckte att allt var intressant. Igår intervjuade jag t.ex. den som är domaransvarig på Smålands fotbollsförbund och ställde frågor som han säkerligen inte hade fått tidigare. Som varför man inte får göra inkast när man står på knäna och vem som egentligen plockar upp alla mynt som kastas in under en match (i Italien borde den personen vara ganska rik vid det här laget..).

Men annars blir det en blandning av olika fenomen och personer med något udda intressen (ungefär som jag fast lite värre). Sammanlagt ska det bli 10 inslag som troligen kommer att sändas i januari och februari i SR Jönköping. Det känns rätt skönt att ha tillgång till den utrustning som behövs och samtidigt kunna komma och gå lite som man vill. Eller rättare sagt, slippa jobba på morgon och förmiddag, då är jag inte effektiv över huvudtaget utan surfar hellre runt på svt, aftonbladet, facebook, kollar på webb-tv, ja allt sånt där som man egentligen ska ha dåligt samvete för att man gör alldeles för länge. Eller skriver blogginlägg:-) Så nu är det nog dags för mig att traska bort till radion i snön. Ja tänka sig, det är faktiskt vitt i Jönköping!

2007-11-23
14:36:19

Yes! Sverige är i fotbolls-EM

Det blev en lång och jobbig väntan men till slut så blev det ändå klart att Sverige spelar i EM nästa år. Jag hade bänkat mig på Råsunda inför den avgörande matchen mot Lettland och var lite nervös. Det fanns en möjlighet att den här matchen skulle bli en av tidernas största klassiker. En match man hade kunnat berätta om för barnbarnen att "jag var faktiskt där!". Precis som de svenskar som såg Sverige-Japan i OS-fotbollen 1936, Sverige-Costa Rica i fotbolls-VM 1990 i Italien eller de som satt i en ishall i Salt lake city 2002 och såg Sverige förlora mot Vitryssland i ishockey......Med andra ord, om Sverige hade förlorat och missat EM då hade den här matchen hamnat i det mindre smickrande sällskapet som jag nyss nämnde. Även om det är kul att vara på plats när något historiskt sker så föredrog jag ändå att det blev en sån där match som man inte alls kommer prata om särskilt länge men som ledde till något som kanske blir historiskt, EM 2008.

image98

Jag har aldrig varit på plats på ett stort mästerskap trots att jag funderade på att åka både till Portugal 2004 och nu senast till Tyskland 2006 och visst vore det kul att åka till Österrike och Schweiz nästa sommar. Men problemet är väl att jag har två ganska dyra intressen som krockar och jag har svårt att välja bort en eurovisionresa. Nu finns det förvisso en hel del likheter mellan ett fotbolls-EM och ett eurovision. Man träffar massa fans från andra länder (vilket är bland det roligaste med att åka på såna här evenemang) och man har någonting att se fram emot hela tiden: den stora matchen eller den stora sändningen. Nu tror jag iof att det är viss skillnad på fansen i ESC och fotbollsfans. ESC-fansen är en skara nördar som knappast kan ses som ett tvärsnitt av befolkningen. Det är det som är så skönt. Fotbollsfans är lite mer svenne-banan även om det självklart finns riktigt inbitna original här också men det är inte regel som det är bland ESC-fansen. Så det slutar nog med att jag får skippa EM den här gången också. Eurovision är eurovision helt enkelt.

Men en stor skillnad finns dock mellan eurovision och fotbolls-EM. I EM är England inte garanterade en plats i finalen. Det fick de bittert erfara i onsdags när Svennis efterträdare och hans mannar fick stryk av Kroatien och får stanna hemma.


2007-11-21
00:07:49

Charlotte Perelli har allt att förlora, eller.....?

Det måste ju vara en skön känsla att aldrig ha förlorat. Den känslan har Charlotte Perelli haft i åtta år sedan Tusen och en natt/Take me to your heaven. Hon har tävlat med enda låt i Melodifestivalen och gick så långt man kan gå - till seger i hela ESC. Det har varken Abba, Cliff Richard eller Julio Iglesias lyckats med. Känslan av oslagbarhet har dock haft ett pris. Hon har bara haft en enda låt att turnera runt med. Men nu lär hon få en till. Att hon ska tävla i Melodifestivalen 2008 måste betraktas som årets säkraste icke-bekräftade sanning. När hon uppträdde på Cinderella kunde hon givetvis inte undvika att komma in på det här området. Men hon var smart nog att inte göra en "Agnes" utan sa helt enkelt "jag får ju inte säga om jag ska delta nästa år eller inte men jag kan ju lugnt säga att jag är sugen". Detta följdes förstås av publikens jubel. Den aktuella låten heter Hero och är skriven av Bobby Ljunggren och Fredrik Kempe, två av Sveriges absolut bästa låtskrivare så det kommer bli mycket intressant. 

Tidigare har jag alltid resonerat att Charlotte har allt att förlora på att ställa upp igen, men i hennes genre så är ju Melodifestivalen den givna plattformen för att nå ut med nya hits så hon gör nog helt rätt. Samtidigt har hon säkerligen avundats Magnus Carlsson som lyckas torska snöpligt år efter år och därför kan ställa upp nästa år utan att det verkar konstigt utan tvärtom - helt logiskt. Han har ju samlat hits på hög tack vare att han nästan lyckas gång på gång. Men priset av en framgång behöver inte utspela sig i just Melodifestivalen.

Magnus Uggla sa någon gång att det på ett sätt är kanon att kritikerna tycker att han är en obegåvad pajas och att varje skiva han släpper är skräp. För det gör ju att han får all tänkbar motivation för att släppa en ny skiva för att försöka ta revanch på kritikerna. Den här katt-och-råtta-leken har inneburit så många hits för Uggla att knappt en dubbel-CD räckte när han släppte sina greatest hits för några år sen. Uggla nämnde i samma intervju hans plågade motsats, Jakob Hellman. 

image96Jakob Hellmans legendariska skiva från 1989

Jakob Hellman är den svenska skivmarknadens motsvarighet till Charlotte Perelli i så motto att det gick alldeles för bra i hans debut. Hans skiva Jakob Hellman och stora havet släpptes 1989 och blev tokhyllad av kritikerna. Med all rätt ska tilläggas, skivan är fantastiskt bra och inte minst tidlös med hits som Vara vänner, Hon har ett sätt och Vackert väder. För några år sen utsågs den till tidernas bästa skiva genom en omröstning på Nöjesguiden. Jakob Hellman har aldrig gjort någon mer skiva sen dess. Han har inte ens den enda skiva han gjort i sin egen skivsamling! Han har knappt synts till och myten om geniet som kom segrade och försvann bara växte. Jag och många med mig älskar den här myten och man vill liksom inte att han ska göra något mer - då riskerar ju myten att spricka. Men samtidigt, hur kul kan det egentligen vara att vara Jakob Hellman? Det är nog roligare för oss. Eller som Uggla sa i intervjun:
Titta på Jacob Hellman, som blev hyllad för sin första platta. Nu kan han inte skriva låtar längre. Att få dåliga recensioner pressar en att gå vidare.

Även Charlotte Perelli ska nu gå vidare, välkommen till Melodifestivalen 2008.


2007-11-20
03:04:28

Schlagerkryssning till Åland

Sverige har vunnit Eurovision song contest fyra gånger. Två av segrarna kom med en grupp och en sångerska som tillhör de största i den svenska populärmusikens historia. De andra  två har också kommit med en grupp och en sångerska. Men Herreys och Charlotte Perelli tillhör ju i ärlighetens namn inte direkt de största inom svensk musikhistoria. Men ändock. När en av "de fyra" ska uppträda på Viking line, ja då åker jag givetvis med. Charlotte Perelli gjorde ett gig på båten Cinderella som jag kom hem från under måndagen.

image94
Charlotte Perelli uppträder på Cinderella

Det blev en kryssning till Åland där Charlotte inte var det enda schlagerinslaget. Barbados hade sammanlagt tre uppträdanden. Men sen har de ju också lite fler låtar att välja på än Charlotte i sin reportoar. För det kan inte vara lätt att under alla uppträdanden man gjort i åtta år veta att hela publiken bara har kommit för att höra en enda låt, Tusen och en natt. Jag funderade själv över hur den här spelningen skulle bli. Skulle hon sjunga Tusen och en natt på först svenska, sen engelska, tyska, holländska, finska....? Men Charlotte blandnade istället lite covers och andra mindre kända låtar som hon gett ut och det hela funkade riktigt bra. Hon var mycket proffsig på scen.

Barbados gillar ju att sparka sina sångare då och då men den nuvarande sångaren heter hur som helst Björn Lagerström och är 20 år. Duktig på alla sätt och vis men inte i närheten av den scenutstrålning som de tidigare frontfigurerna Magnus Carlsson och Mattias Holmgren hade.  Men det kanske är just det som bandet föredrar så han blir nog kvar ett tag. Det som slog mig när jag lyssnade på Barbados var att det är få band som kan framföra sina egna låtar som om de vore covers. Det känns ju som en cover när man hör en helt ny sångare sjunga Kom hem och Världen utanför när de låtarna är så oerhört förknippade med Magnus Carlsson. Men bra låtar är det och det funkade perfekt som partyhöjare på alla sätt. Tanken slår mig ofta, tänk om Barbados hade valt Kom hem istället för den segdragna Se mig när de tävlade i Melodifestivalen 2000. Då hade Roger Pontare fått en mycket tuff fajt om segern.

Annars var det mesta som det ska vara när man åker på kryssning. Guldstänger överallt, heltäckningsmattor, personal som väcker en alldeles för tidigt bara för att ropa ut i högtalarna på finlandssvenska att "Nu har tax free öppnat igen", duschen i hytten som man använder alldeles för mycket bara för att den liksom finns där etc. Men jag åker gärna med Cinderella igen. Fast nästa gång ska jag nog dricka lite mindre kakao-rom....
image95


2007-11-18
15:02:24

Spännande omröstning över ESC-treorna
Det är en fullspäckad schlagerhelg det här vill jag lova. Först var det klubbträffen i fredags då ett 40-tal personer träffades i en lokal på söder och kollade på alla treor i ESC-historien. Det blev en väldigt trevlig tillställning oc genomgången kändes inte alls så segdragen som jag hade trott. Det kan bero på att man gick och hämtade buffé under sändningen och satt och käkade så det var en riktigt schysst middagsunderhållning.

Eftersom de här omröstningarna ska hållas i Umeå och Göteborg också så får jag inte avslöja hur resultatet blev och hur mina odds stämde med verkligheten. Men så pass mycket kan jag säga att även om minst 70% av rösterna redan kommit i form av stockholmsrösterna så var marginalen mellan topplaceringarna så pass liten att såväl Umeå som Göteborg kan vända upp och ner på det här ganska lätt....

Som sagt något resultat kan jag inte avslöja. Däremot kan jag ju redovisa hur jag röstade. Mina röster var som följer.

1 poäng: 1958 - Italien, Nel blu di pinto di blu (mer känd som Volare)
2 p: 1979 - Frankrike, Je suis ´lénfant soleil
3 p: 1986 - Luxemburg, Lámour de ma vie
4 p: 1973 - Storbritannien, Power to all our friends
5 p: 2003 - Ryssland, Nev er ne bojsia
6 p: 1997 - Turkiet, Dinle
7 p: 1983 - Sverige, Främling
8 p: 2006 - Bosnien, Lejla
10 p: 1987 - Italien, Gente di mare
12 p: 1989 - Danmark - Vi maler byen röd

Jens och Stefan som arrangerade träffen hade varit så morderna i sitt röstningstänk att man först fick skriva ner poängen 1-7 på en lapp och så räknades de ihop. Därefter läste varje person upp sin 8:a 10:a och 12:a. Precis som i röstningarna nu för tiden. Den tidsbesparingen innebar att det hann sjungas många karaokelåtar på klubbens nyinköpta singstar-spel som får betraktas som en succé.

2007-11-16
10:43:41

Maratonsändning väntar ikväll
Ikväll är det dags för Melodifestivalklubbens stockholmare att ha klubbträff. Vi lånar en lokal på söder där vi ska ha knytisfest och samtidigt kolla på gamla bidrag. För två år sen var det Israel-tema då vi såg alla israeliska bidrag genom åren, drygt 30 stycken. Förra året var det Finlandstema, drygt 40 låtar. Men i år slår det alla rekord. Årets tema är garanterat det mest nördiga vi haft hitills. Vi ska kolla igenom alla låtar som har kommit trea i eurovision genom tiderna och rösta fram tidernas bästa trea. Det blir närmare 50 låtar att kolla igenom (28 låtar under en semifinal i ESC skulle med andra ord bara varit första halvlek i det här fallet...) Begreppet maratonsändning får en ny innebört kan man väl säga. Och sen är det är klart så ska samtliga närvarande (runt 40 stycken) rösta...Men omröstning är omröstning. Den kan aldrig bli för lång utan det kommer att bli riktigt intressant. 

Varför just treor kanske någon stillsamt undrar? Tja, varför inte. När jag går igenom treorna genom tiderna så är det måga bra låtar, men för min del har jag ingen given favorit. Det blir lika spännande för mig att följa vad de andra kommer att rösta som va jag själv kommer att rösta för det är så jämt. Vi har den danska gladschlagerns finaste Vi maler byen röd från -89, klassikerna Gente di Mare och I see a star för att inte tala om hela fyra svenska bidrag: Främling, Bra vibrationer, Se på mig och Den vilda. Klubben brukar vara ganska kluven till sveriges bidrag när vi har röstning. De känns ofta för uttjatade och det är alltid lite mer spännande att ge 12:an till något mer udda bidrag.
Samtidigt, när man hör drygt 50 låtar så är det ju en klar fördel för de kända låtarna. Alla minns Främling, Gente di mare eller årets ryska Song number 1 och om man gillar de så ger man de poäng. Det är ingen risk att man glömmer bort dom när poängen ska sättas.

Eftersom jag har en väldig lust att leka bookmaker just nu så nu ska jag helt enväldigt och godtyckligt sätta ut mina odds för seger på de som jag tror är toppkandidaterna att vinna. Men eftersom det är fler orter än Stockholm som kör den här omröstningen så kan jag inte avslöja något resultat imorgon, men det kommer inom snar framtid.
Siffrorna står för "pengar gånger insatsen" enligt mickebet.com

Gente di Mare  2,70      (trea för Italien 1987)
Kaan 3,80                       (trea för Israel 1991)
Främling 6,00                (trea för Sverige 1983)
My Star 9,00                    (trea för Lettland 2000)
Die for you 11,00            (trea för Grekland 2001)
Lejla 15,00                      (trea för Bosnien-Herzegovina 2006)

Det här är alltså de som jag spontant tror mest på. Därmed inte sagt att det är de som jag kommer att ge poäng till. Vilken skulle ni spela på?

2007-11-14
19:13:45

Två semifinaler i Eurovision song contest 2008
EBU:s referensgrupp som är ansvariga för hur eurovision ska utformas beslutade idag att det blir två semifinaler i ESC 2008. Det känns verkligen som ett steg i rätt riktning och något som jag efterfrågade gång på gång på den här bloggen i våras. Nu ska iof det här först godkännas av en EBU-kommitté på fredag men det är troligen mest en formell historia.

Ända sen ESC i Helsingfors i våras så har det talats om att det kommer att bli förändringar till nästa års tävling. Trots att EBU kategoriskt förnekade att några ändringar kunde ske redan till 2008. Däremot till 2009 kommer det att komma ett nytt upplägg. Så sa högste chefen Svante Stockselius då. Jag har känt hela tiden att det vore att kasta bort ett år till genom att ha samma system som i år, 28 låtar (eller i värsta fall ännu fler) i en semifinal var, kort sagt, inte bra. Antalet var alldeles för många för att kunna ta in och programmet blev på tok för långt. Speciellt med tanke på att det sändes mitt i veckan när folk ska upp och jobba nästa dag och knappast orkar kolla igenom hela programmet.

Nu har det ryktats en längre tid om att två semifnialer skulle genomföras redan nästa år men att de skulle gå samtidigt. Det skulle innebära att tittarna bara kunde följa "sin egen" semifinal och det förslaget hade inte varit mycket bättre än årets upplägg. Men enligt det här förslaget ska semifinalerna gå på tisdagen och torsdagen under finalveckan och förhoppningsvis kommer båda att sändas till samtliga länder. Nio låtar kommer att röstas fram till final och sen kommer en tionde låt att väljas av en "reservjury" som de kallar det. Det kan bli mycket intressant.

 Svante Stockselius med segerpriset för ESC 2007

Jag mailade Svante Stockselius några veckor efter Eurovision i våras och frågade om man inte kunde införa två semifinaler i ESC redan nästa år för att inte kasta bort ett år på det här systemet som bevisligen inte fungerat. Jag fick inget svar från Svante men jag kan ju alltid inbilla mig själv att det hade en påverkan. Så här sa han i alla fall till esctoday.com efter det här beslutet idag:
- Vi lyssnade noga på förslagen från medlemsländerna (inom EBU) och från fansen, och vi tog även hänsyn till den kritik som funnits i pressen.

Om jag får välja så skulle EBU lägga sändningen en timma tidigare för semifinalerna. Vardag och helg är trots allt två olika saker. Men jag vet inte hur heligt det är, det där med att England ska få prime time 20.00 på ESC.

Det här innebär ju att the Arks misslyckande inte fick några konsekvenser och det är ju skönt. Att tävla mot 27 andra länder i en semifinal om 10 platser hade varit mycket svårt. Jag förstår om det nu blir lite snopet för exempelvis Vitryssland och Bulgarien som efter många bedrövelser i semifinaler trodde att de hade kvalificerat sig till nästa års final. Nu står de plötsligt på samma trappsteg som Sverige.

2007-11-11
22:48:41

Dags att göra en radiolista

Eftersom det varit en väldig TV-dominans på den här bloggen den senaste tiden så känner jag att jag behöver kompencera det något med lite radio. Det är ju trots allt det jag jobbat med och oftast lyssnar jag en hel del på radio, förutom när jag jobbar med radio, då hinner man inte lyssna på radio alls....

Jag är ju brevbärare lite då och då och när man delar ut post är det väldigt praktiskt att vara uppkopplad i etern och då hinner jag lyssna på en hel del. Jag tror helt enkelt tiden är mogen för en liten topp-5-lista över de bästa radioprogrammen. Det sänds ju en väldans massa program på lokal nivå, både i P4 och i lokala kommersiella kanaler men för enkelhetens skull kör jag min ranking utifrån de rikssända programmen.

Nu kanske det verkar som att jag av princip enbart lyssnar på Sveriges radio och ratar all kommersiell radio, riktigt så är det inte. Men programmen i kommersiell radio är mer shower fullproppade med musik vilket gör det svårt att jämföra med programmen i SR som är så väldigt mycket mer nischade. Så för enkelhetens skull igen så får jag väl säga att det här blir en lista över program just i Sveriegs radio. Slutsnackat, nu kör vi, och jag börjar med den femte bästa och avslutar med vinnaren som vanligt.

5. Ring P1 (P1 mån-fre 9.20-10)
Det folkligaste program som P1 har att erbjuda. Riktigt underhållande pöbelradio där alla (med synnerligen varierande kvalitet på argumenten) får ringa in och tycka om vad som helst. Vissa slår huvudet på spiken direkt och gör att man får sig en rejäl funderare. Andra är så pinsamt korkade att man rodnar och sätter gröten i halsen (bortsett ifrån att jag aldrig käkar gröt men skit samma, ni fattar vad jag menar). Att vara programledare för det här programmet måste vara ett av SR:s svåraste uppdrag men den som ger de inringande lyssnarna den tuffaste fighten är utan tvekan Täppas Fogelberg. Han viker inte en tum för att såga alla besserwisser-lyssnare längs fotknölarna.

4. Godmorgon världen (P1 söndag 9.04-11)
Jodå, även jag kan vara pretto ibland. När man ligger och segar i sängen efter en sen utekväll så är det få saker som är så behagliga som att lyssna på eftertänksamma reportage om bönderna i Guatemala eller den politiska krisen på Fillipinerna. För att inte tala om humorbiten public service.  Jag vill inte säga ordet bakisradio, det är inte värdigt. Jag säger istället: "perfekt radio till morgonkaffet"! 

3. Tracks (P3 lördag 12.03-14.00)
Det är svårt att hålla borta listornas lista, tracks, från min egen lista.  Det som skiljer tracks från svensktoppen är att det alltid rör på sig och att man håller sig ständigt uppdaterad på den nya musiken. Jag blir varm i kroppen varje gång jag hör "Veckans rrrrrrrrrrrrrrrrrrrraket!!!"

2. Christer (P3 mån-fre 13.02-15.00)
Programledaren Christer Lundberg, som programmet är uppkallat efter, är ett socialt geni. Han har som man säger på radiospråk "en perfekt ton" och får programmet att kännas hemtrevligt och roligt hela tiden. Dessutom är det få program som är så kreativa med sköna programpunkter. Det finns fördomsprofilen, Logiken i statistiken, fredagsflörten eller bara programpunkten "Vad gör du just nu?" Där ringer folk in och berättar vad de gör just nu helt enkelt, och det blir konstigt nog, underhållande varje gång. Rekommenderas varmt!

1. P3 Dokumentär (P3 varannan söndag 18.03-20.00)
Dokumentär i sig kanske inte låter allt för sexigt men P3 har verkligen förmågan att berätta en historia med dramaturgi så att man blir helt klistrad framför radion. IB-affären, Hallandsåsen, Fermenta - allt blir kittlande intressant när dokumentärredaktionen på P3 är i farten. Till och med att dela ut post är ett rent nöje när jag har laddat MP3-spelaren med ett antal P3-dokumentärer.


2007-11-09
23:29:15

Discotjafset blev Kristoffers fall

Det stod mellan två totala motsatser i slutsändan i fredagens idol, Mattias och Kristoffer. Mattias var stel som en pinne men glad som en göteborgare på scen. Kristoffer sjög som vanligt fantisatiskt och hade alla moves som Mattias saknade - men Kristoffer saknade glädjen. Om han nu hade kul på scen så gick det verkligen inte igenom rutan. Och disco utan glädje, ja det säger sig själv, det är ingen hit. Och appropå hit, så gjorde Kristoffer kvällen sämsta låtval medans Mattias gjorde kvällens bästa. Konstigt nog nämner juryn aldrig ett ord om att låtvalet kan ha någon betydelse när folk röstar. Låtvalet var något som Bert Karlsson tjatade om varje vecka i Fame factory men i idol verar det tro att folk röstar på ett helt annat sätt. Det har jag svårt att tro att de gör. Men att Kristoffer åkte var väldigt synd. Där hade vi en deltagare med brett register och intressant artisteri och något säger mig att Kristoffer kommer att få en karriär efter idol. För känslan nu är skrämmande lik den förra året när Danny åkte ut med 6 deltagare kvar, att här gjorde TV-publiken ett stort misstag. De riktigt intressanta som återstår nu är Daniel och Amanda.

Men mitt största problem med fredagens program var temat. Disco. Eller rättare sagt idolproduktionens tolkning av begreppet disco. För i deras ögon verkar disco vara en musikgenre som endast existerade mellan 1976 till 1980. I vilket fack placerar de in artister som Snap, E-type och Cascada? Är det indie? eller country? eller pop? Discomusik har ju funnits konstant sedan slutet av 70-talet och den har (liksom alla genrer) utvecklats sen dess. Men för idolfolket så är disco = Saturday night fever. Punkt slut. Det hade inte skadat att ha lite mer variation bland låtarna för nu lät ju allt exakt likadant. Och lika tråkigt.

Undrar vad det blir för tema nästa vecka? Doktor Bombay? Marie Picasso sjunger Calcutta, Daniel sjunger Rice & curry, Amanda sjunger SOS, Andreas sjun......oj, det fanns visst inga fler låtar. Andreas och Mattias kan få sjunga låtar of Doktor MacDoo istället så vi får lite omväxling i reportoaren...


2007-11-07
10:57:58

Filip & Fredrik förgyller min vardag
Jag har ett stort problem med begreppet humor, i synnerhet när det handlar om TV. Problemet är att humor sällan är roligt och anledningen är enkel. Humor för mig handlar till stor del om att bli överraskad. Att få höra eller se något helt oväntat ur en situation som gärna bryter mot ramarna. Problemet med en humorserie är just förutsättningen: Att man sätter sig ner för att se något i syfte att skratta. Då blir man aldrig överraskad utan det mesta känns bara krystat. Hade samma skämt kommit i en helt annan situation är det däremot fullt möjligt att jag hade skrattat åt det. Så för mig är det som händer i verkliga livet tusen gånger roligare än det som är regisserat. Mina vänner är alla större komiker i mina ögon än Jerry Seinfeldt.

Grejen med komedier är att om man inte skrattar, vad har då serien eller filmen för övriga kvaliteér? inte mycket eftersom det är skrattet som är syftet. En dålig komedi gör mig alltså inte bara ointresserad, jag blir förbannad. Jag vill direkt hämta ruttna tomater och slänga på Jakob Öqvist, Jerry Seinfeldt, Sissela Kyle och allt vad de heter. Som tur vad finns det flera undantag. Filip & Fredrik har under flera års tid utvecklat ett helt eget sätt att göra humor i TV på. För trots att det de gör är på TV så känns det som att man är där. Det känns väldigt oregisserat. De säger grejer som en vanlig TV-produktion skulle plocka bort med argumentet "men det här kan vi ju inte ha med, så kan man ju inte säga offentligt".

Deras programideér med hundra ögonblick som blir roliga i all sin pinsamhet är genialisk. Att träffa på massa original som lever absurda liv eller har ett skumt intresse är om möjligt ännu mer genialiskt. Och just nu går deras serie Boston tea party på måndagkvällar på kanal 5 och även här har de levererat ännu en skön TV-idé. Att ta upp seriösa ämnen med fem experter men ställa frågorna som man diskuterar när man är på en fest snarare än i en föreläsningssal. Visst man kan kalla det att popularisera ett ämne så att det blir till idioti. Men det finns något genialiskt även över detta. Tanken är inte i första hand att det ska levereras skämt eftersom man diskuterar seriösa ämnen. Det gör att man hela tiden blir överrumplad av mallplacerade frågor som: Vilken mördare har fått flest tjejer i fängelset? Varför ser man så ful ut i ett rum med lysrör? eller Var Stalin snygg när han var ung? Filip & Fredrik borde göra TV i all evighet.

image92

2007-11-05
23:35:59

Starkaste Idol någonsin
Eftersom jag var iväg på resande fot under helgen så har jag inte sett det senaste idol. Däremot har jag sett alla framträdandena från i fredags på nätet (kan rekommenderas för er som gärna vill se deltagarnas framträdanden men slippa höra vad juryn säger, eller snarare inte säger). Standarden kändes väldigt jämn. Ganska trista låtval men det framfördes kompetent. Daniel tycker jag var den som lyckades bäst i att göra en egen version på ett trovärdigt sätt. Men sen så känns han ju nästan för bra för den här tävlingen. Att Sam försvann nu var både logiskt och ologiskt.

Logiskt därför att han var bättre än han varit tidigare och det har varit samma sak även tidigare år med anti-hjältarna. Såväl Jens 2005 som Cissi och Johan 2006 rök när de gjorde hyfsat bra ifrån sig. Kanske just för att TV-tittarna tror att de sitter säkert.

Ologiskt därför att den som väl blivit anti-hjälte brukar klara sig längre in i programmet. Det är ju en absolut nödvändighet att utmärka sig på något sätt för att folk ska tycka att det är värt 5 kronor att rösta. Att vara sämst är att utmärka sig och det brukar  locka såväl protest- som sympatiröster, d.v.s. ganska många.

Men aldrig tidigare har de sista sex kvarvarande hållit en lika hög jämn klass som i år. Det som skiljer de åt är egentligen mest deras stjärnglans och den tycker jag Daniel och Amanda har mest av.

Det har skrivits mycket om Peter Jihde och han gjorde ju själv en grej av att bli sågad nu senast. Visst, karln är självgod så det räcker och blir över, men för mig är det inget problem så länge man är säker i rutan. För det är trots allt få i TV-sverige som är lika avslappande framför kameran som herr Jihde.

2007-11-02
18:07:05

Videokväll hos Luuk är en fullträff
Kristian Luuk har sannerligen blandat och gett när det gäller hans TV-produktioner. Sen kväll med Luuk höll oftast mycket hög klass. Uppföljaren däremot, Gonatt Sverige, var ingen hit. Lite märkligt kan tyckas eftersom båda programmen byggde på intervjuer. Skillnaden var att i "sen kväll" var det ett rappare tempo och en mer humoristisk ton medan Gonatt Sverige hade en mer samtalande stil där de känsligare ämnena och frågorna undveks vilket gjorde att resultatet oftast en axelryckning. Som programeldare i Melodifestivalen var han mycket bra medan han var en ren katastrof som kommentator i eurovision så sammanfattningsvis har det varit en berg-och-dalbana. Men frågan är om han inte just nu gör sin bästa TV-produktion någonsin i pågående Videokväll hos Luuk.

Här vågar han verkligen vara personlig och lyckas få gästerna att bli det också. Han undviker inte de tunga ämnena, tvärtom. Han har fått Mona Sahlin att tala om hennes son som dog i unga år och frågat Leif GW Persson om hans självmordsförsök och han har verkligen lyckats få tittarna att känna sig som en del av den där mysiga samvaron framför brasan.

Dessutom har han en lagom blandning av de två stora intervjuskolorna. På ena kanten finns Peter Jihde som är allergisk mot stängda frågor (alltså frågor som man ska svara ja eller nej på) och enbart ställer vad, hur och varför-frågor. En bra filosofi i och för sig men ibland kan det bli lite väl enformigt. På andra sidan finns Malou von Sievers som proppar varenda fråga full med påståenden som gästen bara kan svara ja eller nej på. Jag vågar knappt tänka på hur programmet hade låtit med Malou istället för Luuk. Ungefär....

Malou: Okej, nu ska vi se här, du har valt en video från början av 70-talet som jag vet betyder mycket för dig eftersom du var mobbad i skolan och du kände att du fick en bra tröst i den här låten..

Gästen: ..ja det kan man säga jag var...

Malou: ....ja det måste ha varit hemskt att uppleva mobbing på så nära håll och inte veta var man ska ta vägen

Gästen: ....jo det var jobbigt och framförallt sk...

Malou: ja, men det kan jag förstå att musik betyder extra mycket i en sån situation. Nu ska vi lyssna på den här låten. varsågoda.

Som tur är så låter Luuk gästerna prata till punkt och det är väldigt intressant att se vilka låtar de väljer. Deras uppgift är att plocka fram fyra låtar som betytt något för de under deras liv, plus en låt som kallas "skäms-låten", en låt som de gillar men som de skäms för att de gillar. Mona Sahlin valde diggi-loo diggi-ley, Annika Lantz valde Hit me baby one more time med Britney och Leif GW en Sven-Ingvarslåt. Jag bävar för tanken att jag hade varit gäst i programmet. Då hade ju alla de fyra första låtarna säkerligen varit låtar som majoriteten skulle benämna som skämslåtar så frågan är vilken låt jag hade valt som skämslåt?
Jag får återkomma i ämnet..

Men om ni vill se vad nästa gäst valt som skämslåt så får ni se Videokväll hos Luuk som går 18.30 på 1:an nu på söndag.