Schlager-Micke

2008-10-31
15:14:59

Intervju med Henrik SchyffertFör första gången har jag sänt Morgonskiftet tre dagar i sträck. Och man är inte särskilt klar i huvudet efter det vill jag lova. Jag har förtvivlat svårt att kunna somna på dagen, hur trött jag än må vara, och när jag nu gått upp 3.30 tre dagar i sträck så innebär det att man är lite mör i kroppen.

Veckans sista intervju skulle göras med Henrik Schyffert i direktsändning, en person som för min generation varit mer än bara en komiker. Under 90-talets omvälvande medievärld med 17 nya TV-kanaler, 42 nya radiostationer och dokusåpan intåg i stugorna så var Henrik Schyffert alltid killen som var rätt. Killen som alltid var "på" som man sa på den tiden. Ville man vara på säkra sidan så skulle man skratta åt Henrik Schyffert - oavsett om man fattade skämtet eller inte. De som inte skrattade åt Henrik Schyffert tillhörde den efterblivna "galenskaparna-generationen", d.v.s. de skrattade åt samma saker som sina föräldrar. Men med Hassan, I manegen med Glenn killing och Nile City fick vi ironiska 70-talister vår egen humorgenre och alla program han var med i blev nästa löjligt sönderciterade på alla fester.

Men tanke på allt detta så kändes det lite stort att ha denna humor-ikon på tråden, men desto mer nervöst när jag först bara möttes av en telefonsvarare när jag slog Henriks nummer. Det var bara några sekunder kvar av låten jag hade lagt på och testade att ringa igen men möttes bara av hans telefonsvarare så jag var tvungen att lägga på en ny låt och till slut lyckades han svara.

Resultatet kan ni höra här:
http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1428899&BroadcastDate=&IsBlock=


2008-10-27
11:19:29

Idol-Kevin knappast en nybörjare
Kevin Borg har i mitt tycke varit smått överlägsen i program efter program i årets Idol. Med sin tonsäkerhet, sitt röstregister och inte minst sin enorma säkerhet på scen och framför kamerorna är han kanske den bästa deltagaren i Idols historia men någon nybörjare är han knappast. Kevin är från Malta och deltog i Maltas uttagning till ESC 2007 (eller Malta song for Europe som tävlingen heter där nere). Han kom då på fjärde plats med smörballaden Whenever. Inte mycket till låt med Kevin Borg är väldigt mycket till artist. Jag ser honom gärna i Melodifestivalen i framtiden.

http://www.youtube.com/watch?v=q0FttHgVR5s

2008-10-27
11:03:26

Tonårshysteri i Idol

Årets mest omtalade Idoldeltagare, Johan Palm

Det var några år sen men nu har en ny tonårshysteri brett ut sig i Idol och den som står i centrum för uppmärksamheten är Johan Palm. Fast frågan är om man kan kalla det tonårshysteri, killen är 16 år men ser ut som 12. Men vrålen som hörs varje gång han närmar sig sen är de högsta i Idol sen Ola var i farten 2005. Hur låter det när han sjunger då? Ja, klassisk pre-målbrottssång kan man väl säga och ibland passar den rösten riktigt bra. Men när han får för sig att bröla på de höga tonerna som han inte klarar med sin vanliga röst, då blir det riktigt plågsamt. När detta brölande dessutom kommer, som det gjorde i fredags, på tidernas bästa låt, The winner takes it all, då blir det extra smärtsamt. Men trots Johan mastodontslakt av låten hängde han inte ens löst utan kan stolt bröla vidare nästa vecka.

Men de som lyfter upp honom som en vinnarfavorit på grund av alla kåta vrål från publiken tror jag misstar sig. De som röstar är fler än så. De märktes inte minst när Ola (trots den masshysteri som då faktiskt överträffade hysterin kring Darin) åkte ut redan i program 4 för tre år sen. Nej, jag tror snarare att det är följande kvartett som är kvar när fyra personer återstår: Alice, Lars, Anna och Kevin.

För två personer i den här kvartetten vore det rent förödande att vinna, Lars och Anna. De två är väldigt okonventionella för Idolkonceptet och det är kul att Idol har vidgat gränserna jämfört med de deltagare som tävlat tidigare. Men att se de två tvingas framföra en såsig smörballad i globen vore plågsamt och framförallt orättvist mot de själva. Gör vad som helst på scenen, men ser för 17 till att inte vinna - för er egen skull!

Lars är för övrigt en fantastiskt frisk fläkt i Idol. Han verkar smått bortkommen i det här sammahanget och vägrar spela med på de villkor han inte skriver under på utan kör en slags bohemstil som är väldigt underhållande. Hans version av ABBAs Money, money, money var stort artisteri och jag vill verkligen se mer av den mannen i framtiden. 

Men de två som skulle tjäna mest på att vinna Idol är utan tvekan Alice och Kevin. Kevin Borg är så bra att han nästan känns överkvalificerad för det här programmet. Men jag hoppas att han gör upp i finalen med den ambitiösa Alice Svensson som jag underskattade först men som bara blir bättre och bättre. Johan Palm däremot, han får gärna röstas hem nästa vecka.

2008-10-26
16:20:50

Intervju med MF-aktuella Agnes


Agnes i vår studio i fredags. Hur kan man se så där oförskämt snygg ut så tidigt på morgonen?

Jag är ju programledare i programmet Morgonskiftet i Sveriges radio Jönköping varje torsdag och fredag och i fredags fick jag besök i studion av Idolvinnaren och MF-aktuella Agnes Carlsson. Hon hade vägarna förbi då hon är på en signerings-turné inför släppet av sitt nya Album "Dance love pop" som släpps i nästa vecka. Det ryktas ju också om att hon ska vara med i Melodifestivalen, men som ni kanske vet så är det strikt förbjudet för artister att bekräfta sådana uppgifter innan SVT själva har gjort det. Är det någon som vet det så är det just Agnes...

För två år sen hade en låt som hon varit med och skrivit, "more than a girl", blivit uttagen bland de 32. Men den blev diskad efter att Agnes hade bekräftat i en intervju med Aftonbladet att låten kommit med och vilka som skrivit den. Det hör verkligen till ovanligheterna att låtar blir diskade från MF och även om SVT officiellt följde reglerna då de diskade henne så brukar en sådan sak oftast handla om andra orsaker än de officiella. Något som Agnes också bekräftade i intervjun hos mig.

Men visst blev jag lite kluven att själv fråga om hon var aktuell i Melodifestivalen då jag vet vad det kostar om hon skulle försäga sig igen. Samtidigt måste man ju ta upp sådant som har allmänt intresse och som är aktuellt - och hon hade lärt sig läxan.

Jag hade försökt att förbereda ganska många frågor inför intervjun, trots att vi i P4 helst inte ska göra intervjuer som är längre än 5-6 minuter. Agnes har inte gjort sig känd som någon pratkvarn eller "oneliner-männniska" och då gäller det att ha tillräckligt med frågor i bagaget så att det inte blir ett tvärt slut på intervjun. Men något som är anmärkningsvärt med Agnes är att det faktiskt är den enda av de fyra personer som vunnit Idol som faktiskt fått en bra karriär. Alla de andra har mer eller mindre fallit i glömska. Hennes senaste hit "on and on" är riktigt bra och om det är något liknande hon ska tävla med i MF så kan det nog gå riktigt bra. Men ingenting är ju klart än.....

Lyssna på intervjun här:
http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1417491&BroadcastDate=&IsBlock=0


2008-10-26
15:55:21

Kommer Carola att efterträda Luuk?


Ja, det är spelbolagens lågoddsare - att Carola blir programledare för MF 2009. Ett val som vore mindre bra i mitt tycke men samtidigt ganska logiskt. Om Carola nu kommer leda festivalen så tyder det på att SVT till varje pris vill rädda tittarsiffrorna för nästa års festival. För troligen inser de att artistuppbådet (om det nu är som det ryktas) inte innehåller samma stjärnglans som de senaste åren då The Ark, Magnus Uggla, E-type, Charlotte Perrelli och för den delen, Carola har funnits med. Kanske har även jakten på jokrar inte varit särksilt framgångrik?

Men talet har aldrig varit Carolas största begåvning. På något sätt känner jag mig alltid smått generad när hon öppnar munnen för allt låter i mina öron oerhört krystat när hon pratar. Hon har visserligen lett en delfinal en gång, 2003 i Göteborg med Marc Levengood, och då gick det okej. Men sex veckor i sträck kan det verkligen hålla? En sak är säker, så länge Carola är med i direktsänd TV så kommer tittarsiffrorna att vara höga så de här ryktena kan mycket väl vara sanna.

Att artister leder festivalen har hänt många gånger tidigare, men det är inte alla artister som är stora personligheter. Dessutom är det oerhört viktigt att man som artist i en sådan roll kan lämna uppmärksamheten åt andra än sig själv för det är ju tävlingen som MF handlar om. Nu tror jag iof att det fiinns många artister som är betydligt mer självcentrerade än vad Carola är. Snacket om henne som självupptagen diva tycker jag ofta är väldigt överdrivet och handlar säkerligen mer om att hon är alldeles för känd än alldeles för självupptagen. Men programledare i Melodifestivalen? Nej helst inte. Ska en artist leda MF så bör de göra det ihop med en programledare som är rapp, har tajming och samtidigt är tillräckligt strukturerad.

Det som dock skulle vara positivt i detta är att Carola får en upprättelse efter allt som hände i år. Den häxjakt och all skit hon fick ta i samband med MF 2008 ska ingen person behöva stå ut med. Hon förtjänar att bli ihågkommen som en vinnare.  

2008-10-17
18:03:41

Dags för ny programledarinsats
I början av sommaren så var jag med på en inspelning av tillställningen Second chance contest. Det är Eurovision-fanklubbarna i Europa som har sin egna tävling där varje lands fanclub röstar fram sin favorit från sitt lands uttagning. Därefter tävlar alla de mot varandra och slutligen blir det en vinnare. Eftersom Sverige vann hela tjottaballongen förra året, då Cara Mia visade sig vara en enastående fan-favorit i Europa, innebar detta att Sverige fick i uppgift att arrangera Second chance contest i år. Jag och Kris Boswell från Melodifestivalklubben är programledare och jag lyckades faktiskt se en nyhet om mig själv i samband med den förra inspelningen. Det är inte allt för ofta det händer, men gylleneskor.se hade snappat upp detta och dessutom lagt in en bild där de bakat in mig och Sanna Nielsen (som är Sveriges representant i årets Second chance med Empty room) till artikeln. Se själva här: http://www.gylleneskor.se/artikel/eurovisionens-andra-chans-spelas-i-stockholm-i-helgen

Det som sker i helgen är att vi ska spela in omröstningen. Därför har jag packat ner min 30-årskostym som jag fick av mina föräldrar i 30-årspresent. Är det någon gång den ska användas så är det väl när man ska räkna poäng i en eurovisionomröstning!

2008-10-15
14:43:54

Spekulationerna om artister har börjat
Spekulationerna är i full gång om vilka artister som ska tävla i MF 2009 och den här perioden innan allt offentliggörs är ju alltid lite märklig. Ingen får egentligen säga vem som ska tävla trots att det i vissa fall är så uppenbart om man ser till upphovsmän och trots att det ofta är just SVT som medvetet läcker informationen för att hålla igång intresset. Bert Karlsson var rätt skön i dagens "P4 extra" då han fullständigt sket i det här märkliga skådespelet och bekräftade artist efter artist. Men nu är det ju inte så att alla artister är klara men ytterst hemliga. Bert kan ju egentligen bara uttala sig om vilka han från skivbolagets sida VILL ska uppträda. I slutändan är det ju SVT och Christer Björkman som tar beslutet men det brukar väldigt ofta sammanfalla med skivbolagens önskemål. De rykten som nu florerar är med andra ord, mer sanna än rykten brukar vara i andra sammanhang och jag tror säkert att en majoritet av de namn som Aftonbladet publicerar här stämmer:
http://www.aftonbladet.se/nojesliv/melodifestivalen2008/article3539208.ab?service=galleryFlash

2008-10-14
18:05:43

Rätt av SVT att inte sända kuvertsprättandet
Presskonferensen då upphovsmännen till 28 av de 32 bidragen till nästa års MF hölls för en stund sen och den här gången sändes den inte direkt i TV utan enbart på nätet. Ett rätt beslut. För jag tror SVT insåg att även deras gyllene kalv Melodifestivalen kan mjölkas en gång för mycket vilket den gjorde förra året. Grejen är ju den att namnen på upphovsmännen inte säger särskilt mycket så tillvida det inte är en riktigt känd artist som finns med. Annars blir det mest att man räknar hur många gånger Pling, G:son och Bobby Ljunggren räknas upp och det tycker knappt ens jag är roligt. Dessutom kan man inte direkt påstå att den här typen av tillställning är vad man brukar kalla "bra TV".

Sändningen 2008 då notarius publicus öppnade varje kuvert i slow-motion och inte kunde uttala ett enda namn rätt kastade tittaren tillbaka 25 år i tiden. Notarius publicus var tillbaka i år igen och såg ut som en korsning mellan en biblotikarie och ett skogstroll - med schlagerkunskaper därefter. För det handlar inte i första hand om läskunnighet att läsa Sarah Dawn Finer med engelskt uttal och inte FInér (med långt eeeee) som hon gjorde. Har man slagit på radion eller TV:n  någon gång under de senaste åren så har man hört det namnet tidigare. Vårt kära skogstroll lyckades den här gången också uttala fel på namn som rent teoretiskt borde vara omöjliga att feluttala som Calle Kindbom och Peter Kvint. Men det finns väl en charm också att få återuppleva hur gammal hederlig statlig television var förr i tiden:-)

2008-10-14
17:51:30

28 av de 32 bidragen till MF 2009 är klara
Under tisdagseftermiddagen offentliggjordes låttitlar och upphovsmän till de 28 bidrag som valts ut bland de över 3000bidrag som skickats in. Bidragen med upphovsmän är följande:


Bidragets titel: 1000 Miles
Upphovsmän: Niklas Jarl (t & m), David Stenmarck (t & m)


Bidragets titel: Alla

Upphovsmän: Dimitri Stassos (m), Henrik Wikström (m), Irini Michas (m), Nina Karolidou (t)


Bidragets titel: Den första kyssen
Upphovsmän: Lina Eriksson (t & m), Målgan B-son (t & m)


Bidragets titel: Du vinner över mig
Upphovsmän: Thomas G:son (t & m)


Bidragets titel: Esta Noche
Upphovsmän: Michael Xavier Barraza (t & m), Jimmy Almgren (t), Adam Soliman (t)


Bidragets titel: Higher
Upphovsmän: Johan Fjellström (m), Joakim Udd (m), Johan Becker (t & m)


Bidragets titel: Hope And Glory
Upphovsmän: Fredrik Kempe (t & m), Måns Zelmerlöw (t), Henrik Wikström (m)


Bidragets titel: Här för mig själv
Upphovsmän: Thomas G:son (t & m), Marcos Ubeda (t & m)


Bidragets titel: I Got You
Upphovsmän: Rodrigo Pencheff (t & m), Tobias Karlsson (m)


Bidragets titel: It's My Life
Upphovsmän: Alexander Bard (t & m), Bobby Ljunggren (t & m), Oscar Holter (m)


Bidragets titel: Jag ska slåss i dina kvarter
Upphovsmän: Lasse Lindh (t & m)


Bidragets titel: Jag tror på oss
Upphovsmän: Lars "Dille" Diedrison (m), Martin Hedström (m), Ingela "Pling" Forsman (t)


Bidragets titel: Killing Me Tenderly
Upphovsmän: Amir Aly (t & m), Henrik Wikström (t & m), Tobbe Petterssen (t & m)


Bidragets titel: Love Love Love
Upphovsmän: Anders Hansson (t & m)


Bidragets titel: Med hjärtat fyllt av ljus
Upphovsmän: Ingela "Pling" Forsman (t), Bobby Ljunggren (m), Henrik Wikström (m)


Bidragets titel: Moving On
Upphovsmän: Sarah Dawn Finer (t & m), Fredrik Kempe (t & m)


Bidragets titel: Männskobarn
Upphovsmän: Ingela "Pling" Forsman (t), Bobby Ljunggren (m), Henrik Wikström (m)


Bidragets titel: Never Been Here Before
Upphovsmän: Jennifer Brown (t & m) , Peter Kvint (t & m)


Bidragets titel: Show Me Heaven
Upphovsmän: Susie Päivärinta (t & m), Calle Kindbom (t & m), Thomas G:son (t & m), Pär Lönn (m), Nestor Geli (t)


Bidragets titel: Snälla, snälla
Upphovsmän: Caroline af Ugglas (t), Heinz Liljedahl (m)


Bidragets titel: Stay The Night
Upphovsmän: Anders Hansson (t & m), Mårten Sandén (t & m), Andreas Lundstedt (t & m), Therese Merkel (t & m), Lina Hedlund (t & m)


Bidragets titel: Så vill stjärnorna
Upphovsmän: Ingela "Pling" Forsman (t), Bobby Ljunggren (m), Marcos Ubeda (m)


Bidragets titel: The Queen
Upphovsmän: Tony Nilsson (t & m), Henrik Janson (t & m)


Bidragets titel: Tick Tock
Upphovsmän: Johan Lyander (t & m), Matti Alfonzetti (t & m)


Bidragets titel: Welcome To My Life
Upphovsmän: Samuel Waermö (t & m) , Didrik Thott (t & m)


Bidragets titel: What If
Upphovsmän: Robin Abrahamsson (t & m), Amir Aly (t & m), Maciel Numhauser (t & m)


Bidragets titel: You're My World
Upphovsmän: Emilia Rydberg (t & m), Fredrik ?Figge? Boström (t & m)


Bidragets titel: You're Not Alone
Upphovsmän: Fredrik Kempe (t & m), Alexander Bard (t & m), Anders Hansson (t & m)

Även om upphovsmännnen inte säger särskilt mycket om låten så är det ovanligt få av de här namnen som känns intressanta. Pling, Bobby Ljunggren och Fredrik Kempe dominerar på samma sätt som förra året i upphovslistan men det är väldigt få namn som gör att man höjer på ögonbrynen. Utom möjligtvis den troliga comebacken av 80-talsikonerna Lili & Sussie. Men det har å andra sidan blivit en slags tradition att någon 80-talsrelik ska göra comeback i tävlingen efter att Style, Anna Book, Arja Saijonmaa, Niclas Wahlgren, Lustans lakejer m.fl alla har gjort comeback under de senaste åren.

Alcazar gör också comeback, i alla fall som upphovsmän och då med största sannolikhet också som artister. De har ändrat en del i uppsättningen sen de var med sist för fyra år sen. Och fyra år känns som en lagom tid för att göra comeback utan att det ska bli uttjatat. Sen tror jag att deras genre inte är tillräckligt bred för att kunna nå ända fram till seger. Samma sak gäller för artister som Alcazar, E-type och BWO. De kan knappast tävla med bättre bidrag än de gjort men får inse att genren är lite för begränsad för att det ska kunna gå hela vägen.

Måns Zelmerlöv är troligen också tillbaka som artist. Han har fått med en låt med Fredrik Kempe och den kommer säkerligen låta mycket bra. Men det är oerhört svårt att upprepa en stor succé. Knappt någon har klarat att komma högre försöket efter en hög placering. Det brukar gå som bäst först.

Men som sagt. Än så länge vet vi inte mycket om låtarna och det dröjer troligen flera månader innan artister och sen jokrarna offentliggörs.


2008-10-12
11:06:25

Äntligen har jag fått en personsida på SR
Sveriges radio har så kallade personsidor för de som jobbar inom företaget. Men med tanke på den mångfacetterade mix av olika anställningsformer som finns inom företaget så är det ganska svårdefinierat vilka som kan anses jobba på Sveriges radio. Jag som har egen firma men har SR som kund har befunnit mig i något slags gränsland en längre tid. Men sen jag blivit programledare för Morgonskiftet så har nu även jag fått en egen personsida på SR Jönköpings hemsida. Texten, den personliga beskrivningen snickrade jag på ett bra tag men blev till slut klar. Här kan ni se slutresultatet:

http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/program/artikel.asp?ProgramID=3242&Artikel=2353118

Om ni vill höra hur jag låter i radion när jag sänder på morgonen så finns det även en länk för det. Man kan lyssna på det som sänts de senaste 30 dagarna inom SR och om ni klickar på den här länken kommer ni till lyssningsarkivet för SR Jönköping. Jag hörs i etern mellan 06.00-09.00 på torsdagar och fredagar.

http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/program/index.asp?ProgramID=53

2008-10-10
18:08:15

Epoken Kristian Luuk är över i MF


SVT har meddelat att Kristian Luuk inte kommer att vara programledare för Melodifestivalen nästa år. Om det är SVT:s eller Kristians beslut har inte riktigt framgått men oavsett vad så är det absolut ett bra beslut. Kristian Luuk har varit en av de bästa programledarna i MF:s historia. Han har hållit sig på en rolig och underhållande nivå utan att tramsa bort programmet och det är en ganska svår balansgång. Hade han kört en säsong till är risken att han hade känt sig tvungen att klämma in en tänkbar ordvits hela tiden och göra krystade grejer bara för att förnya sig själv. Allt för att inte stagnera och sånt kan bli ganska plågsamt. Se bara på Anders Lundin på Skansen.....Nej det är en konst att sluta i tid och Luuk slutar verkligen i helt rätt tidpunkt nu.

Frågan är då vem eller vilka som ska ta över? Det finns många drömkandidater (och mardrömskandidater också för den delen). Får jag välja blir det någon av följande:

Robin Paulsson
Det vore ett spännande val. Han har visat en fantastisk tajming och humor i sin talkshow Robins och om han bara håller sig på rätt sida i balansen humor/tävlingsprogram så kan det bli hur bra som helst

Björn Kjellman
Alla vet vi hur mycket Björn älskar den här tävlingen och han har ju lett filmgalan flera gånger så någon helt oerfaren programledare är han ju inte heller

Babben Larsson
Har också en stor förkärlek för festivalen och har en skön humor som aldrig blir plump.

Rickard Olsson
Vore ett tryggt men samtidigt underhållande val. Han har en folklighet i kombination med en skön fräckhet och tajming som ingen annan slår.


Mardrömmen

Peter Jihde
Ju mer jag ser karln på TV och ju fler intervjuer jag hör med honom detso mer illa tycker jag om honom. Han klarar inte av att inte ha full kontroll på allt. Om någon improviserar blir han irriterad eftersom det alltid är hans vidriga flin som är det sista som ska fastna i kameran vid varje sändning

Karolina Gynning
Sveriges skrikigaste programledare har sån total brist på tajming att det möjligtvis är just det som skulle vara det enda underhållande med henne....2008-10-10
13:55:59

Där dog den mobilen......

Alla ni som har försökt ringa mig den senaste veckan och har mötts av en telefonsvarare istället för ett "ja det är Micke", som svar så kan jag meddela att min mobil dog förra fredagen. Att jag inte ringt upp er beror alltså inte på att jag dissar er utan att jag helt enkelt inte vet om att ni har ringt. Så om ni behöver få tag på mig så får jag just nu hänvisa till min mail mikael_olofsson@hotmail.com

Döden för min kära mobil var plötslig och utan förvarning. Jag skulle som vanligt ta min cykeltur på en dryg kvart till Sveriges radio då det kom ett rejält skyfall. Jag hade mobilen i jackan på min regnjacka (som är en gammal sliten och fullständigt ovärdig regnjacka men det är en annan sak) och svarade i telefonen vid ett tillfälle längs cykelvägen. Det var min chef som ville ha lite utvärdering av morognprogrammet eftersom det var första gången jag sände morgonprogrammet själv. Det var det sista samtalet jag pratade i mobilen.......10 minuter senare var jag på radion och när jag kollade till mobilen någon timme senare var det fullt med imma på insidan av dispayen, batteriet hade svällt upp så att mobilen höll på att spricka och det var omöjligt att få liv i den. Detta bekräftades när jag frågade i en telefonbutik här i Jönköping. "Den där är körd", sa de kort.


Mobilen som en gång levde

Jakten började då på en ny mobil. Eftersom jag nyss köpt en handsfree, har en laddare och dessutom ett minneskort där 700 foton ligger så ville jag ha en ny Sony Ericsson med plats för minneskort och hittade en sådan på tradera. Dessvärre var det fler i budgivningen om den mobilen men jag tänkte då att jag ska vara beredd att lägga ett bud sista minuten om det så behövs. Då hinner ju ingen buda över. Klockan närmade sig deadline och jag gick in på sidan under den sista minuten för att lägga det sista budet. Då hängde sig min internetuppkoppling..

Jag fick iväg budet en halv minut för sent för det stod att auktionen var avslutad så jag har fortfarande ingen mobil i nuläget men letar vidare. Om någon av er läsare har något tips på någon vänlig själ som vill låna ut eller sälja sin ericsson-nalle så får ni gärna höra av er. Jag traderar vidare även om det allt kan bli tradigt i längden.


2008-10-08
00:00:28

Intresseklubben

Ett så kallat svårintervjuat intervjuoffer....

För ett drygt halvår sen sändes min serie Intresseklubben i Sverige radio Jönköping P4. Det är en serie där jag fått ta ut svängarna hur mycket jag vill i fråga om nördighet men samtidigt är det en serie med en väldigt svag röd tråd. Den enda gemensammma nämnaren mellan alla de olika inslagen är att jag är med i samtliga och att fokus ligger på specialintressen som folk har eller specialintressen som jag själv har och därmed utreder.

10 inslag av Intresseklubben gick i våras och nu har en ny säsong börjat där 10 nya avsnitt ska sändas varje tisdag 11.15 i SR Jönköping. Fyra avsnitt har redan sänts och ni kan lyssna på de via den här sidan:
http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/program/amnessida.asp?ProgramID=2267&Artikel=1820962

Det är de fyra översta, alltså TV-nostalgikern, TV-pejlaren, dricks och Karaoke, som är från nuvarande säsong.

Trevlig lyssning!

2008-10-05
23:16:56

Magnus Carlsson glänste på årets klubbträff

Under lördagen var det dags för Melodifestivalklubbens årliga klubbträff som i år var förlagd till ett blåsigt och regnigt Helsingborg. Och den här klubbträffen blev minst sagt minnesvärd. Som vanligt var det först årsmöte där en ny styrelse skulle väljas. Maria Niklasson valdes om för en fjärde period som ordförande och som tur vad slapp jag dramatik den här gången när vice-kandidaten skulle väljas.

Jag var valberedningens förslag till vice ordförande och det var ingen som kandiderade emot, så jag kan fortsätta som vice ett år till. Jag kunde blivit vald på två år. Det var i alla fall den proposition som vi i styrelsen lade fram. Att hälften av de ordinarie ledamötena skulle väljas på två år och hälften på ett år. Men eftersom det rörde sig om en stadgeändring så måste beslutet vara enhälligt. 100 röstade för - en emot. Förslaget gick med andra ord inte igenom.......I ärlighetens namn tyckte jag det var rätt skönt. Vårt förslag var krångligt och egentligen rätt värdelöst. Jag röstade ja mest på grund av feghet och bristande integritet, så jag får väl skicka en tacksamhetens tanke till den där människan som röstade nej. Vem det nu var....Men det är sällan årsmötet som är höjdpunkten vid en klubbträff. Det är det som händer på kvällen.

Efter att ha käkat en köttvariant till varmrätt så fick vi alla Sanna-bakelsen till efterrrätt. Det som höjde nördfaktorn ytterligare var att det visades klipp på en storbildsskärm där Sanna Nielsen hälsar till Melodifestivalklubben och meddelar att hon just skickat 150 Sanna-bakelser till helsingborg. Notan skulle skickas till charlotte Perrelli...:-)


Sanna, den lilla bakelsen.......

Klubbträffarna har under de senaste åren överträffat varann i fråga om lokaler och inte minst artistlista och årets uppträdanden började med att Håkan Lindstam som arrangerade hela träffen hade filmat ett besök på en brandstation i Helsingborg. Där jobbade Glenn Borgqvist, ni vet Brandsta-Glenn. Filmen slutade med att han sa att han hade fått en akut utryckning till the Tivoli...Några sekunder senare dök han upp på scen och körde sina tre festivalbidrag Kom och ta mig, 15 minuter och Boom-bang-a-bang. Även om Brandsta alltid varit mer svenne-favoriter än idloler bland schlagernördarna så gick Glenns show hem rejält. Samtidigt så har Melodifestivalklubben på några år gått från att vara Sveriges mest blyga och timida publik till att bli den mest tacksamma. Det är egentligen helt otroligt. Det känns inte som samma klubb som för några år sen då folk tittade sig omkring om de skulle våga applådera eller klappa i takt. Nu blir det ovationer ständigt och alla sjunger med i varenda låt.


Kom och ta mig långt härifrån (klapp klapp)

En annan som blev märkbart rörd över mottagandet var Jessica Folcker. Hon har aldrig haft någon stor framgång i MF men det spelade mindre roll. Hon fick ovationer hon också och var rakt igenom proffsig på scen. Hon följdes sen av 80-tals-reliken Dan "ABCD" Tillberg. När Håkan ringde och frågade Dan om han ville komma blev han först smått chockad. Han sa att ingen hade ju velat höra hans låtar på 20 år! Det märktes också att han inte riktigt visste var han skulle ta vägen på scen utan hade med sig en gitarr som han använde på klassiskt Gessle-manér (d.v.s. som ett sätt att slippa koreografi snarare än ett instrument som man spelar på). Även om Dan är mest "känd" för ABCD så var hans största MF-framgång låten Ta min hand som kom 2:a efter Kikki Danielsson och Bra vibrationer 1985. Sen körde han en låt från 1983 som inte deltog i festivalen och som inte ens den största hardcore-nörden kan veta vad det var.


Dan Tillberg börjar få gråa hår, 22 år efter ABCD

Kvällens höjdpunkt var den sista artisten, Magnus Carlsson. I schlagerfan-kretsar finns det knappt någon förutom Carola som är större. Det räcker ju att säga Världen utanför, Nor a sinner nor a saint, Alcastar, Live forever och för all del Kom hem (även om den sistnämnda aldrig tävlade). Få artister har lika många stora festivalhits och att Magnus Carlsson skulle uppträda på en klubbträff var en rent surrealistisk tanke ända till Håkan berättade för oss i styrelsen att han lyckats få dit Magnus. Vi undrade vi ju alla unisont: Hur f*n har du lyckats med det?? En artist som Magnus Carlsson skulle normalt sett kosta mer än vår samlade budget för klubbträffen men tydligen är Jessica Folcker och Magnus bra vänner samtidigt som klubbens rykte om att vara en "synnerligen tacksam publik att uppträda inför" har spritt sig. 


Magnus Carlsson brände av alla hitsen och klubben var i smått extas. Sen öppnade stället för allmänheten och vi i klubben höll till i en egen bar där bara vi hade tillträde och där min mix av schlagers spelades samtidigt som Magnus Carlsson, Dan Tillberg och Jessica Folcker signerade skivor.

Den här klubbträffen bräcker garanterat alla tidigare. Det är bara några år sen som klubbträffarna innebar att 30 personer samlades och tittade på gamla festivaler på video, röstade och sen körde frågesport med svinhög nördfaktor. Nu har det blivit en show som växer lavinartat för varje år, men vem ska våga arrangera det nästa år?


2008-10-03
10:50:13

Folket har bättre smak än juryn

Ni får oja er hur mycket ni vill kära jury. Jag tycker inte synd om er

Just nu verkar det vara väldigt inne bland svenska folket att såga.......svenska folket. Under årets Idol så har allt fler krönikörer klagat på folkets smak och på omröstningar på nätet tycker en stor majoritet att de själva borde bli av med beslutanderätten. Att juryn ska bestämma vem som blir Idol 2008. Men här talar vi om en konstart (populärmusik) som alla lyssnar på och konsumerar. Om folket nu har så dålig smak som folket själva säger så borde vi väl inte ens vara myndiga att tillåtas köpa skivor!

Kritiken mot folket verkar grunda sig i ett ovanligt stort förtroende för juryn. Att om de som juryn hyllar åker ut så tycker folk - kort och gott - fel. Jag har sett flera av veckans kvalprogram i Idol och tycker att juryns kritik nästan helt verkar grunda sig på låtval. Gillar de inte låten så är det dåligt, punkt slut. I gårdagens program blev Jesper (killen med pojkbandslooken) totalsågad enbart för att de inte gillade hans flåshurtiga låtval (Hallelujah, I just love her so). Faktum var att Jesper satte varenda ton, varenda kameraklipp och fick igång publiken. Om Sony BMG sen inte ser den musiken som något de vill släppa på deras bolag är deras problem. Jesper förtjänade på alla sätt att vara kvar, vilket han också blev till juryns stora förtret. Och om juryn ska fortsätta att bara gå efter låtval så tänker jag bli en sån där jobbig jävel som ska rösta på Jesper varje gång. Alla ska väl för sjutton bedömas likvärdigt!

Nu kanske det här låter motsägelsefullt eftersom jag nyss hyllade juryn i den här bloggen. Jag står fast vid att jag gillar att de inte försöker vara lustiga på deltagarnas bekostnad och vill ta över showen själva (iof om de tar TV-tid från den självgoda smilfinken Jihde så gör det mig ingenting). Men det står väl ingenstans i Idols regelbok att man inte får sjunga flåshurtiga låtar. Gamle Idol-deltagaren Måns Zelmerlöv hade mycket väl kunnat sjunga den låt Jesper sjöng igår och han har väl en hyfsad karriär får man väl säga. Dessutom finns det väl inget som säger att man måste behärska många stilar för att lyckas som artist. Måste E-type kunna sjunga soul för att man ska köpa hans platta? Eller måste Magnus Uggla sjunga jazz? Nja, de har väl klarat sig ganska bra i skivbranchen ändå med sina en-tons-verser och umpa-bumpa refränger....