Schlager-Micke

2008-06-11
21:50:09

Schlager-Micke tar sommaruppehåll
Precis som förra året vid den här tiden så är det dags för Schlager-Micke att ta sommaruppehåll nu. Även om många av årets MF-artister turnerar runt nu på sommaren så är det ju ändå lågsäsong på schlager till mitten av hösten då titlar och upphovsmän börjar avslöjas och Island redan har haft 7 delfinaler av sin nationella uttagning...

Jag vill tacka alla läsare som varit inne och framförallt väkomna alla nya läsare som tillkommit nu under våren. Bloggen växte några snäpp under den här schlagersäsongen. I synnerhet de dagarna då jag hittade obekräftade röstsiffror på wikipedia. Den veckan 18/2-24/2 blev det besöksrekord då jag fick 1804 besök under veckan från 1033 unika personer unika användare och det ska jag försöka bräcka i framtiden:)

Även om jag tar en paus nu några månader som bloggare så kommer jag att ha desto mer att göra med jobb. Den närmaste helgen (13/6-14/6) ska jag sända radio från Vätternrundan. Jag och en kollega ska sända radio på torget i Motala där starten och målgången är, mer eller mindre två dygn i sträck. Man känner sig lite som en klassisk festivalentertainer då eftersom vi kommer att hålla till i ett tält och allt som sänds kommer att gå ut via högtalare på torget.

Efter det på måndag börjar jag jobba på nyheterna på SR Jönköping i tre veckor och därefter kommer jag att vara programledare i fem veckor på förmiddagsprogrammet "Mitt i sommaren". Programmet sänds varje dag mellan 10-13 och jag kommer att leda det måndagar, onsdagar och fredagar. Om ni vill får ni gärna lyssna då (eller i efterhand, det går precis lika bra). http://www.sr.se/jonkoping

Annars så får ni ha en riktigt skön sommar allihop. Jag återkommer nog i september någon gång när det börjar närma sig klubbträff med MF-klubben och när låtarna till MF ska börja plockas ut.

Men innan det hoppas jag Sverige går vidare i fotbolls-EM.

Ciao!

2008-06-08
23:04:13

Nu är Second chance-DVD:n inspelad
Den här helgen har jag varit i Stockholm för att spela in presentationen av de bidrag som ska tävla i OGAE Second chance contest. Tävlingen där Eurovisionfansen utser den bästa låten bland årets nationella uttagningar i Europa. Eftersom Cara Mia ansågs vara den bästa låten 2007 enligt fansen så blev det Melodifestivalklubben som fick arrangera årets tävling.

Jag och Kris Boswell kör hela presentationen som kommer att släppas på DVD senare i sommar. Men en liten teaser kan ni få här. Lottningen av startordningen har lagts upp på youtube så att alla kan se att det hela gått rätt till. Av någon anledning ville våra inslagsproducenter att jag och Kris skulle ha på oss vikingahjälmar på huvudet för att ge lite svensk feeling på det hela.

Ingen idé är för pajig för att genomföras.

http://www.youtube.com/watch?v=6rUILojX1ZE

2008-06-04
23:27:47

Schlager-debut som programledare

I helgen kommer jag att vara med på en DVD-inspelning. Det handlar om en av de tävlingar som hålls bland alla Europas fanklubbar för ESC, Second chance contest. Tävlingen går ut på att fanklubbarna i Europa röstar fram den bästa låten i deras uttagning (förutom den som vann). Sen ska klubbarna rösta fram den bästa låten i de nationella uttagningarna som aldrig tog sig till ESC. Sverige har föga överraskande ett otroligt facit i den här tävlingen. Tävlingen har hållits 21 gånger och Sverige har vunnit den 11 av de 21 gångerna. Mer än hälften alltså. De svenska vinnarna har varit:

1987: Högt över havet
1988: Om igen
1990: Mitt i ett äventyr
1991: Tvillingsjäl
1994: Det vackraste jag vet
1995: Det vackraste
1996: Juliette & Jonatan
2001: Alt som jag ser
2003: Not a sinner, nor a saint
2005: Alcastar
2007: Cara mia

(För dig Brita kan jag avslöja att Danmark bara har en seger genom tiderna i tävlingen, men det är inte vilken låt som helst, Landet Camelot vann SCC 1989)

Traditionen är att vinnarlandets OGAE-klubb arrangerar nästa års tävling och tack vare Måns blev det då Melodifestivalklubben som ansvarar för upplagan 2008. Jag blev utsedd att vara programledare tillsammans med min svengelska kollega Kris Boswell och det hela ska spelas in på DVD för att sen distribueras till OGAE-klubbarna runtom i Europa. Själva inspelningen av Second chance contest kommer att ske i helgen i Stockholm så imorgon reser jag upp till den kungliga huvudstaden för att spela in så kallade "vykort" för de 20 låtar som ska tävla.

Eftersom franska inte är min grej så får jag väl ta det hela på engelska. Att i lite avslappnad stil traska runt längs kullerstenarna i gamla stan och presentera de tävlande bidragen...the next entry is from Slovenia, it´s performed by.....Det kan nog bli riktigt kul. Ännu mer ser jag fram emot DVD nr. 2 som kommer att spelas in senare i år. Då kommer vi ringa upp klubbarna i Europa som ska avge sina poäng och då får jag äntligen chansen att göra det jag alltid drömt om. Få säga "Netherlands three points, le Pay-bas Trois points" inför en TV-publik.....:)

Sverige kommer att representeras av Sanna Nielsen i år eftersom hon röstades fram i Melodifestivalklubbens omröstning. Hon vann dock inte omröstningen, det gjorde Charlotte Perrelli (att den egentliga vinnaren vinner klubbens omröstning hör verkligen inte till vanligheterna), men eftersom ESC-bidragen inte får tävla i SCC blev det då tvåan. Rongedal lyckades inte komma topp-3 hos klubben - trots min 12:a :-(

Frågan är bara vad jag ska ha på mig. Det kommer ju att bli svinvarmt i helgen så att ha en kostym ser ju bara pajigt ut (och blir dessutom stinkande svettigt....). Jag får kolla igenom garderoben imorgon.


2008-06-02
20:59:57

Tänk om schlager analyserades som fotboll
Schlagertider övergår nu så sakteliga till fotbollstider. Det innebär för min del att jag byter ut ett beroende till ett annat för några veckor. Fotbolls-EM kommer värma upp min TV rejält. Fotbolls-EM är ju precis som ESC, ett Europamästerskap, men det är väl den enda likheten. Skillnaden mellan de här världarna fick jag ett bevis på idag. På aftonbladet.se ställdes som det så ofta gör en "dagens fråga". Den här gången var det hur folk tror att det går för Sverige i fotbolls-EM. 65% hade svarat att Sverige åker ur redan i gruppspelet. En fullt tänkbar och logisk utgång med tanke på skadeläget och det tuffa motståndet i Sveriges grupp. Men min första tanke var varför svenskarna är så realistiska när det gäller fotboll men så orealistiska när det gäller Eurovision. I ESC räknar vi kallt med en topp-5-placering varje år. I en konkurrens med 42 andra länder! När vi inte vinner ESC suckar svensken och anklagar Europa, i synnerhet öst, för fusk. Analyserna är ytterst få.

I Gomorron Sverige på måndagen efter ESC-finalen satt experter som skulle analysera fiaskot. Experterna i det här fallet var Anna Charlotta Gunnarsson och Thomas Järvheden. En programledare och en komiker. Tänk er att en programledare och en komiker skulle köra analys direkt efter Sveriges matcher i EM. Det skulle vara fullständigt otänkbart. Det skulle bli ramaskri.

Om det skulle vara fotbolls-nivå på analyserna av ESC så skulle de som pratar åtminstone veta vilken popularitet artisterna som tävlar i ESC har i sitt hemland och i andra länder. De skulle kunna rabbla deras försäljningssiffror och hur de gjort sin promotion, precis som fotbollsexperterna skriver spaltmeter om varenda träning laget gör och har benkoll på andra landslag i turneringen. Exempelvis skrev gylleneskor.se igår att de flesta länder i ESC gör en deal med andra länders artister. Dealen går ut på att "om vår artist får uppträda i direktsändning i ert lands TV så får er uppträda i vår". Problemet för Charlotte var då att SVT är fullständigt ointresserade av de andra artisterna i ESC. De sa inte ja till någon artist och då saknades inte intresse. Tvärtom. Därmed fick inte heller Charlotte någon TV-tid i Europa. Varför är det bara Gylleneskor som skriver om det? Det förklarar ju i alla fall lite grann av helheten. Åter igen. Hade det varit fotboll hade alla stora tidningar vetat detta direkt och skrivit spaltmeter. 

Skillnaden mellan de här världarna är framförallt kunnandet bland allmänheten. Bert Karlsson kan säga år efter år att ESC bara är fusk och det räknas mer eller mindre som ett expertutlåtande som folk sväljer med hull och hår. Om någon fotbollsledare skulle säga att det inte är någon idé att Sverige tävlar i fotbolls-EM eftersom det bara är massa italienare som filmar och rumäner som mutar domare så skulle han inte tas på allvar över huvudtaget. Och skulle någon publicera det uttallandet så skulle han bli sååå manglad av folk som skulle maila fakta de vet om utvisningsstatistik för varenda land i turneringen. Antal straffar lagen tilldömts under ordinarie speltid m.m. Men i schlagervärlden kommer man inte bara undan med ett sådan uttalande. Det tas som sanning.

Som jag nämnt tidigare påstår jag inte att alla länder tävlar på samma villkor i ESC. Det är näst intill omöjligt i en tävling med telefonomröstning. Det är samma sak som att partier i val till riksdag inte heller tävlar på samma vilkor. Riksdagspartier har en budget som innebär att de kan skylta höghus med valbudskap medan andra partier får pryda hörnet av en anslagstavla.

Men om analyserna av ESC hade varit i alla fall en bråkdel av det som kommer att skölja över oss under fotbolls-EM, ja då kanske vi hade vetat bättre hur Sverige ska lyckas bättre i ESC i framtiden.