Schlager-Micke

2010-03-23
18:11:47

Sverige startar som nummer 6

Anna Bergendahl går ut som nummer 6 i semifinal två i Eurovision Song Contest i Oslo. Det blev klart när de två semifinalerna lottades tidigare idag. Anna är den första som startar efter en reklampaus (som i SVT bara är en, paus) och det har jag svårt att se som något posititvt. Samtidigt har jag hört för få av bidragen i år för att uttala mig om hennes chanser.

Om man ser på vilka länder som är med i Sveriges semifinal så är några så påass starka att man nästan direkt kan räkna de i final. Jag tänker då på Armenien, Ukraina och Turkiet. Men förutom de länderna så blir det intressant att följa hur rösterna kommer att hamna.

Så här ser startordningen ut för de två semifinalerna.

TISDAG

1. Moldavien
2. Ryssland
3. Estland
4. Slovakien
5. Finland
6. Lettland
7. Serbien
8. Bosnien/Herzegovina
9. Polen
10. Belgien
11. Malta
12. Albanien
13. Grekland
14. Portugal
15. Makedonien
16. Vitryssland
17. Island


TORSDAG

1. Litauen
2. Armenien
3. Israel
4. Danmark
5. Schweiz
6. Sverige
7. Azerbajdzjan
8. Ukraina
9. Holland
10. Rumänien
11. Slovenien
12. Irland
13. Bulgarien
14. Cypern
15. Kroatien
16. Georgien
17. Turkiet


2010-03-18
16:41:49

Intervju i P4 Värmland

Den andra framsidan på Vinnare & förlorare, rättare sagt
förlorarsidan med Marie Antoinette på förstasidan


Igår blev jag intervjuad i P4 Värmland angående boken Vinnare & förlorare. Att det var just Värmland som ringde berodde inte på att jag har någon lokal koppling dit (ett av få P4-områden som jag aldrig bott i...nästan) utan att en av våra personer i boken, vinnaren på plats 30 kommer ifrån Sunne i Värmland. Vi kallar honom Molgan-mannen och du kan läsa mer om fans fantastiska historia här:
http://vinnareforlorare.wordpress.com/2010/03/02/vinnare-nr-30-molgan-mannen/

Det var en lite annorlunda intervju för min del. I vanliga fall när jag blir intervjuad så handlar det uteslutande om Melodifestivalen och det är ju något där jag aldrig behöver stå till svars för något mer än mina åsikter och en eventuell feltippning någon gång. I det här fallet får man vara beredd att svara på frågor och motivera varför just den eller den personen är en vinnare eller förlorare. Och med tanke på att det sammanlagt är 60 personer i boken så är det lite att hålla reda på.

En fråga som jag inte var beredd på från programledaren i Värmland var angående Harald Treutiger som är vår förlorare nummer 30 - och dessutom skriven på initiativ av mig. Efter att jag förklarat varför jag anser Harald Treutiger vara en förlorare så svarade programledaren "men Harald var ju programledare för P4 Extra i somras - menar du att alla som jobbar på P4 är förlorare?? (med en tydlig vink om att jag själv då var en förlorare med tanke på att hon visste att jag jobbade på P4 också:)

Hur jag svarade på den frågan och alla andra frågor kan ni höra här:
http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2263138&BroadcastDate=&IsBlock=

2010-03-17
20:33:50

Mina poäng i årets MF
Som brukligt är så röstar Melodifestivalklubbens medlemmar enligt de klassiska ESC-poängen på årets 32 bidrag och utser sin vinnare. Den vinnaren representerar sedan Sverige i tävlingen "Second chance contest" mot de bidrag som andra länders fanklubbar utsett. Jag gjorde min röstning igår och poängen fördelade sig så här:

12 p: NEO - Human frontier
10 p: Lovestoned - Thursdays
8 p: Ola - Unstoppable
7 p: Jessica Andersson - I did it for love
6 p: Timoteij - Kom
5 p: Eric Saade - Manboy
4 p: Salem al Fakir - Keep on walking
3 p: Erik Linder - Hur kan jag tro på kärlek?
2 p: Anders Ekborg - The saviour (il salvatore)
1 p: Kalle Moraeus & Orsa spelmän - Underbart

2010-03-16
16:46:42

Flippar men mest floppar i årets festival

Efter att ha summerat låtarna under årets MF så börjar det bli dags att bedöma allt det andra som ingick i produktionen "Melodifestivalen 2010". Vad var flipp och vad var flopp i år?

Programledarna
Trion Zelmerlöv/Meltzer/Lundgren skriver väl inte in sig i Melodifestivalens historia - varken på det ena eller andra sättet. Måns har rakt igenom varit stabil och har verkligen en talang i att leda ett program utan att hetsa upp sig eller tappa kontrollen. Hans sätt att leda omröstningen i finalen och kallprata med alla på alla tänkbara språk var mycket imponerande. Minuset för hans del är väl att han inte riktigt har den komiska tajming som behövs för att det ska bli både roligt och trevligt. Nu blev det mest trevligt.

Christine har däremot haft svårare att ge ett lugnt och behärskat intryck i rutan. Det har tenderat till att bli flams-blicken som bara osar osäkerhet. Och även om hon ibland gjort roliga imitaitoner så drabbades hon av den där "Hey baberiba-sjukan" som innebär att man tar på sig allt för många personer att imitera. Sen när har Anja Pärson pratat dalmål??

Dolph slutligen var ju den som stack ut i första programmet och då levererade han stor humor och show. Hans förmåga att leda programmet däremot var inget vidare. Det var osäkert, fumligt och ibland sa han helt fel saker. Jessica Andersson vann inte MF 2003 med låten I did it for love t.ex. Den genomgående sketchserien hade sina poänger men tappade i kvalitet under turnéns gång.



Scenen
Jag gillar klubbkänslan som scenen vill förmedla men jag saknade en catwalk. Det är för mig ett av de effektivaste sätten att lyfta en låt på att gå ut på catwalken i den sista refrängen. Olas utrusning på den lilla scenen i publiken i finalen var det närmaste man kom och det var samtidigt det bästa framträdandet i finalen.

Bildproduktionen
Mycket bra! Äntligen börjar MF växa ifrån den där tonårsaktiga MTV-produktionen där det ska glidas i 180 på varenda kamera som har möjlighet att röra på sig. I år drog man sig inte för att ligga kvar på en inzoomad bild på artisten i ett antal takter istället för att direkt byta till en glidbild över publiken. Detta gjorde hela programmet betydligt mer behagligt att titta på och bildproducenten Daniel Jelinek är för mig årets bästa deltagare i MF.

Röstningssystemet
Det var väldigt bra att man tog sitt förnuft till fånga och slopade alla duellerna. Det blev total inflation på det förra året. Men förra årets flopp ersattes istället av en ny. Att man i år avslöjade vem som fått flest röster i delfinalerna vilket förstörde en stor del av spänningen för alla, utom de som inte tror på statistik. I ett så öppet startfält så hade finalen kunnat blli hur oviss som helst och jag tycker att segerglädjen grusas för de artister som går vidare som nummer två. Det blir en slags tröstprisvariant att "visst du får sjunga i Globen inför massa människor men chansen till seger har du ju inte". Ändra omedelbart tillbaka till att avslöja de två vinnarna utan inbördes ordning!

Presentationerna
Höjden av menlöshet. Under delfinalerna skulle artisterna berätta om ett minne från när de stått på scen eller liknande och de allra flesta saknade fullständigt förmågan att berätta levande och intressant. De annars så ihopstressade vykorten kändes i år oändligt långa. Det var som att TV-tempot förflyttat sig tillbaka till 1984. Flopp!


2010-03-15
19:31:58

16:e plats
Nej nu pratar jag inte om vilken placering jag tror att Anna Bergendahl kommer att hamna på i Olso. Den analysen väntar jag med tills jag hört fler av de andra ländernas bidrag. Jag talar om en annan typ av tippning - tävlingen Gissa resultatet. I Melodifestivalklubben är detta vår egen allsvenska (för att tala idrottsspråk) som pågår under MF där vi tippar samtliga placeringar i samtliga tävlingar. Det viktiga är inte att gissa exakt rätt, det ger ingen bonuspoäng, utan det gäller att inte tippa allt för fel. Tippar jag en låt 7:a och den kommer 2:a så blir det 5 minuspoäng eftersom det är 5 platser fel om ni förstår.

Jag fick ingen vidare start i tippningen i år. Efter den första delfinalen låg jag på 71:a plats av ca 120 eftersom jag inbillade mig att folk skulle falla pladask för Anders Ekborg och Il salvatore, samtidigt som jag underskattade Salem al Fakir. Men efter det har det gått sakta men säkert framåt. Jag har stigit från plats 71 till 33-32-28-24 för att slutligen hamna på 16:e plats av sammanlagt 138 tävlande. Ett resultat jag är nöjd med även om målet var topp-10.

Jag valde efter "il-salvatore-fiaskot" att fullständigt strunta i min egen känsla och gå på statistik. Odds och publikundersökningar fick bli grunden för min tippning och det visade sig stämma rätt bra. Oddsen ska inte underskattas. Men i ett fall gjorde jag ett undantag, min favorit NEO kostade mig dyrbara poäng. Och siffrorna från delfinalena visar att NEO var ytterst nära att inte ens gå till andra chansen från Malmö...

2010-03-15
19:20:34

Bobby Ljunggren historisk - igen

Jag intervjuar Bobby Ljunggren efter hans seger 2008 med Hero

För två år sedan skrev jag ett blogginlägg med rubriken "Bobby Ljunggren historisk". Då hade han som första upphovsman genom tiderna lyckats ta en trippel eftersom han var med och skrev såväl 1:an Hero som tvåan Empty Room som trean Lay your love on me. En historisk bedrift och dessutom med tre helt olika typer av låtar vilket visar på Bobbys bredd som låtskrivare.

Nu, 2010, lyckades Bobby vinna ännu en gång och det verkar som att allt Bobby tar i blir till guld. Segern i lördags var Bobbys femte genom tiderna vilket gör att han tangerar Lasse Holms rekord i antal segrar. Något som jag aldrig någonsin trodde skulle kunna hända eftersom Lasse Holm varit överlägsen i den här statistiken så länge jag kan minnas.

Som gammalt Lasse Holm-fan så måste jag ändå säga att Bobby i mina ögon inte bara tangerar Lasse utan har gått förbi. På lasses tid hade han bara nio andra bidrag att tävla mot (varav några av de nio ibland bestod av hans egna låtar). Nu finns det 31 konkurrenter och att lyckas dominera på det sätt Bobby gjort under det gyllene 00-talet är en otrolig prestation. Jag förstå inte hur den mannen gör men lyckas gör han uppenbarligen - i alla fall så länge vi talar Sverige. I Eurovision har Bobby en tredjeplats som bäst med Jan Johansens Se på mig och plumpen i protokollet är väl Charlottes 18:e plats med Hero. I det avseendet lyckades Lasse Holm bättre. Hans fem låtar placerade sig 8-3-3-5-7 vilket är ett stabilt och imponerande facit.

Och visst är det lite motsägelsefullt att detta år då de klassiska hitsen lyst med sin frånvaro, då de smalare mer alternativa låtarna varit framgångsrika och då de stora stjärnorna stannat hemma. Att även detta år står denne Bobby Ljunggren där som vinnare. Den ende som kan konkurrera i form av framgång är Fredrik Kempe och han kom 3:a med Manboy. När allt kommer till kritan var mycket sig likt trots allt.

2010-03-14
22:12:56

Annas seger innebar flera trendbrott



Det blev precis som väntat en match mellan Anna Bergendahl och Salem al Fakir igår och det blev som väntat Anna som drog det längsta strået. Hur det kommer att gå i Oslo är omöjligt att säga men risken är givetvis stor att Annas låt glöms bort i ett startfält fullproppat av ballader. Personligen tycker jag att This is my life är välgjord i sin genre och något jag kan tänka mig att slå på i bakgrunden när jag äter middag hemma och ska dricka lite vin (alternativt står i en hiss). Men som scen-låt i de här sammanhangen tycker jag inte att den kommer till sin rätt. Samtidigt kan jag inte påstå att det fanns så mycket annat som var bättre i finalen heller så ska den här typen av låt testas någon gång så är det i år.

Annas seger var ett trendbrott på mer än ett sätt. För första gången på oerhört länge röstar svenskarna fram en riktigt ung artist. Ja, faktum är att Anna är den första tonåringen som representerar Sverige i ESC sedan Carola slog igenom 1983. Efter det så har det allt som oftast varit rutinerade, folkkära 30+-are som vunnit MF, inte minst sedan telefonröstningen infördes. Det är också första gången någonsin som svenskarna röstat fram en ballad till seger. Senaste gången Sverige tävlade med en ballad var 1998 när det fortfarande var det gamla jurysystemet som gällde.

Jag satt som bekant inte i Globen igår utan hos en kompis och kollade, vilket var perfekt. Lite drinkar, mycket chips och bättre platser än första parkett:) Och när jag väl knappade in ett nummer i telefonen för att rösta så föll rösten inte alls på den jag trodde - det blev Ola. Jag tycker att han var den som växte mest i sändning igår samtidigt som jag mer och mer börjat gilla låten Unstoppable. Men att han skulle vara chanslös till segern var jag säker på från början.

Det mest intressanta blev att följa den internationella juryns poäng. Men man kan väl knappast påstå att det var ett entydigt besked som Europa gav till Sverige om vad vi bör skicka till Oslo. Poängen hamnade lite överallt och det fanns ingen tydlig ledare efter att de 6 utländska jurygrupperna röstat klart. Jag läser idag att en del vill slopa den utländska juryn helt till nästa år. Det hade de personerna förmodligen sagt oavsett hur internationella juryn röstat eftersom många musiksnobbar i Sverige alltid har föraktat musik från övriga Europa. I många svenska musikjournalisters ögon är det bara svenskar och engelsmän som vet vad god musik är, övriga Europa betraktas som en korpliga. Jag tycker tvärtom - Kör med enbart utländsk jury nästa år! Det är Umeå, Luleå, Falun, Växjö och allt vad de heter som ska rensas bort. De svenska jurygrupperna är ju fullständigt omotiverade nu när TV-tittarna hör låtarna om och om igen innan finalen. Så några små funderingar från igår.

Vad hade Björn Gustafsson att göra i Salem al Fakirs nummer?? Det var ett populistiskt och totalt mallplacerat grepp för hans låt som gjorde att mina sympatier mellan Salem och Anna flyttades över till Anna. Dessutom tycker jag att Salem var en smula övertänd och även om låten har en bra refräng så är det BARA refräng förutom några inkvoterade verser som är fullständigt obegripliga.

Peter Jöback fick inte sin revansch. Snöpligt nog hamnade han på samma placering som när han tävlade 1990 - 9:e plats. Jag trodde nog att han skulle få lite mer poäng från juryn men den slutliga placeringen är inte ologisk. Hollow kan knappast vara den starkaste låten Peter fått skickat till sig i de här sammanhangen och han har all anledning att tävla i MF igen för Peter Jöback var gårdagens stora flopp. 9:e-plats för en av Sveriges största artister är faktiskt ett fiasko.

Andreas Johnson kom högre upp än vad jag trodde tack vare många jurypoäng. Men hur den internationella juryn kan se vinnarpotential i Andreas låt förstår jag inte.

Christine Meltzers segerintervju med Bobby Ljunggren var en av de mest pinsamma jag sett. Visst, Bobby är ingen lustigkurre direkt utan en man som till varje pris undviker uppmärksamhet, men att försöka bedöma hur den kommer att stå sig internationellt i ESC just när man är i färd att korka upp champangen för att fira MF-segern var kanske inte helt tajmat. Eller som Bobby själv sa: "ööh, hur ska jag kunna veta det???"

Finalens höjdpunkt för min del var pausunderhållningen med duellen Sverige-Norge. Den bästa mellanakten sedan det historiska medleyt i MF 2000. Idén att varva svenska och norska klassiker i tävlingen och dessutom para ihop de som var någorlunda i samma genre var briljant. I synnerhet när Poodles och norska Wig wam varvade sina rocklåtar på scen. Eftersom det var en duell så måste jag ju utse en vinnare. Så här får det bli rond för rond:

Rond 1
Afro-dite Never let it go vs Charmed My heart goes boom
Överskattade Never let it go mot den charmiga tuggummipopen från 2000. Enkel match för norskorna.
Seger till Norge

Rond 2
Shirley Clamp Min kärlek vs Maria Haukaas Storeng Hold on be strong
Mycket jämn duell mellan två riktigt bra låtar som håller för många lyssningar. Marias håller för flest.
Seger till Norge

Rond 3
Marie Rosenmir Nocturne vs One more time Den vilda
Etnoballad-matchen är också jämn. Norges vinnare från 1995 är vacker men Den vilda känns ändå strået vassare.
Seger till Sverige

Rond 4
Lars-Ante Kuhmunen Sami Aednan vs Roger Pontare När vindarna visakar mitt namn
Jojk-duellen var den mest oxotiska med Norges klassiska bidrag från 1980 som det är svårt att inte gilla. Samtidigt gillar jag ännu mer Pontares slagkraftiga vindar så den här ronden går till Sverige.
Seger till Sverige

Rond 5
Wig Wam In my dreams vs The Poodles Night of passion
Den mest underhållande duellen och även om Åge i Wig wam inte sjöng särskilt bra så är deras låt oerhört mycket bättre än Poodles.
Solklar seger till Norge

Rond 6
Towa Carson Alla har glömt vs Hanne Krogh Lykke er
Towa kom in totalt osynk i den här låten och repade sig inte förrän refrängen men motståndet var inte särksilt hårt i det här fallet. Lykke er, Norges bidrag från 1971 är från den tiden som Norge var ett musikaliskt U-land och kom välförtjänt sist om och om igen. 
Seger till Sverige

Rond 7
Kikki Danielsson Bra vibrationer vs Bobbysocks La de swinge
Inget snack. La de swinge är bättre. 
Seger till Norge

Jag tolkar det som den sista duellen eftersom det sen blev ett Elisabet Andreassen-medley snarare än Sverige-Norge-duell med en magisk avslutning av Alexander Rybak.
Norge vinner duellen med 4-3


2010-03-11
17:42:37

Tippning av finalen
Med två dagar kvar till finalen börjar det blir dags att knåpa ihop ett tips. Det talas mycket om hur svårtippad årets final är och det är den verkligen. Samtidigt hade finalen kunnat vara ännu mer oviss om man inte infört systemet med att avslöja vem som fick mest röster i varje delfinal. Då hade svenska folket troligen haft den klara uppfattningen att Darin och Peter Jöback måste ha fått flest röster i sina delfinaler och att finalen i första hand skulle vara en tuppfäktning de emellan. Så lär det knappast bli. Därför hoppas jag att de återgår till inte avslöja vem som fått flest röster till nästa år. Nu har ju folk blivit förvarnade om både Timoteij och Anna Bergendahls popularitet redan innan finalen och det lär bli betydligt färre höjda ögonbryn om någon av de skulle vinna än de annars hade blivit.  

Något som dock gör årets final speciellt svår att tippa är att sex av elva jurygrupper är utlänska. Nyligen presenterades vilka dessa länder var som skulle få avge sina röster i den svenska finalen. Det är Ryssland, Irland, Norge, Grekland, Serbien och Frankrike. Det ska bli oerhört intressant att se hur de lägger sina röster och hur mycket deras röster skiljer sig från de svenska jurygrupperna. Om det hade varit det vanliga jurysystemet tror jag att Darin, Salem Al Fakir och Peter Jöback hade legat bäst till men nu blir det väldigt mycket mer ovisst om den saken.

Jag betygsätter och tippar låt för låt efter startordningen. Nu kör vi.

1. Darin - You´re our of my life
Jag förstår inte alls storheten med den här dussinballaden som inte berör mig överhuvudtaget. Den innehåller inget nytt eller spännande och i jämförelse med Peter Jöback tycker jag inte alls att han levererar på samma sätt. Men Darins popularitet är stor och med hjälp av en hel del jurypoäng kan det nog bli en hög placering.

Betyg: 2
Tippad placering: 3


2. Pernilla Wahlgren - Jag vill om du vågar
Pernillas schlagerpastish och konfettiregn gläder många konservativa fans. Även om jag kan gilla mycket från förr så tycker jag att man här plockat gammelschlagerns sämsta ingridienser till en smet som inte smakar något vidare. Pernilla är visserligen väldigt proffsig men samtidigt väldigt opersonlig på scen.

Betyg: 2
Tippad placering: sist


3. Andreas Johnson - We can work it out
Kanske den låt det pratats minst om inför finalen, upplagt för skrällvarning? Nej, knappast. Andreas har den otacksamma rollen att ha en låt i samma genre som Darin och Peter Jöback och jag har svårt att tro att hans rockballad kommer engagera särskilt många tittare.

Betyg: 2
Tippad placering: 9


4. Timoteij - Kom
Till skillnad från Andreas är Timoteij-tjejerna ensamma i sin genre med sin folkmusikpop och jag tycker nog att de har finalens starkaste refräng, utan att för den delen blåsa mig av stolen. De vann säkert mycket på sin utstrålning senast och nu när hälften av jurygrupperna är internationella får de ses som en dark horse i slutkampen. Men utgångstipset får bli att de hamnar strax utanför pallen.

Betyg: 3
Tippad placering: 4


5. Peter Jöback - Hollow
Peter är ett superproffs och gör allt rätt i rutan. Nummret är storslaget med all rök och alla laserstrålar och hjärtdunkningarna i slutet är effektfulla. Men låten saknar en stark refräng och utan en sådan, samt med konkurrens från liknande låtar tror jag inte herr Jöback har med slutsegern att göra.

Betyg: 3
Tippad placering: 6


6. Ola - Unstoppable
Låten är ett resultat av ett skickligt pop-hantverk och liksom Olas alla hits så är det mycket radiovänligt. Men nu är det ju tittarna och inte lyssnarna som röstar och som visuellt nummer lämnar Ola mycket att önska. Hur avslappanad man än är i rutan så räcker det inte att bara "ha kul på scen" i en sådan här typ av låt.

Betyg: 3
Tippad placering: 8


7. Jessica Andersson - I did it for love
I första delfinalen kunde man se en smått förtvivlad Jessica i uppsatt hår och jag tyckte direkt att låtskrivarna borde ha gett den här låten till någon annan. Men i Andra chansen var den en Jessica i utsläppt hår som plötsligt var helt avslappnad och nu satt allt som en smäck. Jag tycker att den här låten är finalens bästa. Men majoriteten lär inte hålla med mig om Jessica får nog vara mycket nöjd om hon lyckas komma på den övre halvan.

Betyg: 4
Tippad placering: 7


8. Salem Al Fakir - Keep on walking
Salems naturliga chosefria stil går hem i alla läger och då han tävlar med en låt med stark refräng så blir han givetvis livsfarlig. Enda problemet med låten är att den bara är en enda lång refräng som man hinner bli trött på innan låten är slut, men Salem är helt klar en vinnarkandidat.

Betyg: 3
Tippad placering: 2


9. Anna Bergendahl - This is my life
Annas avskalade singer/songwriterballad är visserligen skön bakgrundsmusik men ingenting som berör mig i större utsträckning. Men uppenbarligen har Annas tårfyllda framförande gått genom rutan och den artist som är personlig och sårbar med tittarna (som Sanna Nielsen var 2008) kan räkna med dröser av tittarröster. Låten är inte någon personlig favorit men jag tror att den drar det längsta strået på lördag.

Betyg: 3
Tippad placering: seger!


10. Eric Saade - Manboy
En klassisk Kempe-schlager som vi lärt känna hans låtar under senaste åren. Nummret är snyggt och effektfullt med en riktig kalldusch på slutet.  Även om Eric framför låten bra så tycker jag att hans avsaknad av personlighet gör att han inte kommer upp i Måns Zelmerlöv-klass. Det vore onekligen en paradox om en så typisk 00-schlager skulle vinna detta år då trenden har varit att man vänt upp och ner på de sedvanliga vinnarrecepten och låten är väldigt svårtippad men jag gissar att den inte når ända fram.

Betyg: 3
Tippad placering: 5
 

2010-03-09
22:02:12

På fredag finns Vinnare & förlorare i butikerna
Det är inte bara Melodifestivalen som pågår i mitt liv just nu utan på fredag är det releasedatum för min bok Vinnare & förlorare som jag skrivit tillsammans med David Nyquist och Anders Rydell. Det har varit en gammal dröm att någon gång få ge ut en bok så det här känns väldigt kul. I boken listar vi världshistoriens 30 största vinnare och förlorare enligt vår egen definition. Den definitionen handlar mycket om de oförtjänta vinnarna och förlorarna. Vinnarna som egentligen är ganska talanglösa men genom tajming, tur eller ren elakhet och cynism lyckats alldeles för bra och de stackare som hade allt men förlorade allt på att de halkade på ett bananskal eller helt enkelt var fel man på fel plats.

Jag har redan fått ett exemplar hemskickat till mig från förlaget och det var en skön känsla att ha det första exemplaret i handen. Det blir också en speciell känsla att se boken i butikerna men redan nu går det att köpa den till nedsatt pris som vi kan erbjuda våra vänner. Det är bara att gå in på den här sidan:
http://www.adlibris.com/se/promotion.aspx?page=vinnareochforlorare



Du kan läsa mer om personerna i boken genom att följa vår blogg där vi ger en liten aptitretare på personerna som förekommer i boken. Bloggen finns här:
http://vinnareforlorare.wordpress.com/

Mannen som pryder framsidan är den skrupelfrie skådespelaren Errol Flynn och för er som letar schlagerinslag i boken så kan jag meddela att det är ganska sparsmakat med det. Harald Treutiger är väl det närmaste man kommer (han är på 30:e plats bland förlorarna) då han lyckades sjabbla bort sin framstående TV-karriär som hade innehållit 24 Karat, Melodifestialen, Eurovison, Expedition Robisnon m.m. genom att hoppa på det fullständigt meningslösa programmet Jakten på Ökenguldet på TV3. Efter det blev det Guiness rekord-TV, krängande av Harald-koppar på hans hemsida och aftonbladets klick-TV..Och Harald är alltså "bara" plats 30, det finns 29 större förlorare i boken..

2010-03-08
19:32:29

Jag har sålt globenbiljetten

Ja, det har jag faktiskt. Efter fyra veckors besvikelser över kvalitén på årets Melodifestival så kände jag mer och mer att årets final inte är värd de cirka 600 kronor som biljetten kostar. Så jag tog beslutet igår att sälja biljetten vidare till en annan klubbmedlem. Men jag kommer att resa upp till Stockholm ändå eftersom jag mer än gärna är med på Melodifestivalklubbens fest i samband med finalen. Var jag kommer att vara 20.00 på lördag återstår dock att se.

Som jag nämnt tidigare så tycker jag att bidragen överlag har varit på tok för svaga jämfört med tidigare år och jämfört med vad det skulle kunna ha varit även i år. Jag är ganska övertygad om att det skickades in många bra låtar i år också men att många låtar har sorterats bort till förmån för den musikaliska breddningen av startfältet. Jag känner mig tyvärr ganska likgiltig inför uppgörelsen i år eftersom jag inte tycker att någon låt är bättre än någon annan av de 10 i finalen. Där försvinner också en viktig del av att vara på plats - man vill hålla på någon låt och dras med i de känslomässiga stormarna som en omröstning innebär. Förra året var det Alcazar, året innan Rongedal och året innan det Måns Zelmerlöv.  Även om jag tycker att det blev bra vinnare alla de åren, men årets vinnare blir, oavsett vilken låt det blir, den sämsta sedan 2005. Jag hoppas innerligt att festivalen hämtar sig till nästa år och att inte det här är början på en dödgrävarepok för tävlingen. Jag önskar inte ett nytt 90-tal även om jag förstår att det kommer att bli svårt att upprepa den höga kvalitén och den mediala hypen som tävlingen upplevde under nästan hela 00-talet. Jag kommer fortsätta att gilla den här tävlingen, men jag gillar den inte villkorslöst. Utan bra låtar blir Melodifestivalen ungefär som när fotbollslandslaget spelar kvalmatch utan en enda ordinarie spelare.

Nu handlar dock den här försäljningen inte enbart om en protest mot årets tävling. Melodifestivalen är gjord för TV och bör ses framför TV:n (vilken TV jag kommer att se den framför återstår dock att se). Även om stämningen i arenan är bra så infinner sig den lustiga känslan att "det är alla som INTE är här i Globen som ser den egentliga tävlingen". Framför TV:n har man inte bara första parkett, man kommer närmare än så. Artisten är personlig med dig i soffan - inte med dig i publiken. 

Främsta anledningen att jag varit på plats på många delfinaler och finaler genom åren har varit att träffa alla sköna schlagervänner och ha kul med dom. Den upplevelsen tänker jag inte gå miste om utan ser fram emot klubbens årliga finalfest som sker både före och efter finalen i Globen. Men själva sändningen, den blir som sagt framför en TV-apparat i år och tippa resultat, det kommer jag att göra till pannan skrynklas sönder, precis som vanligt.


2010-03-07
19:51:26

Balladfinalen
Nu ska jag inte skriva ett långt bittert inlägg här även om jag inte direkt var nöjd med resultatet från gårdagens Andra chansen. Jag säger kort och gott grattis till Pernilla Wahlgren och Jessica Andersson och kan konstatera att min tippning gick lite "sådär" för att tala i understatements.

Jag kan också konstatera att det blir en final med hälften ballader. Det är något som inte hänt på bra många år i Melodifestivalens historia, om det någonsin har hänt. Det är dessutom en utveckling som är lite oväntad om man ser till hur finalerna presterade under de första "turné-åren" från 2002 och framåt. Delfinalkonceptet verkade inte alls lämpat för ballader som oftast hamnade utanför finalen år efter år. Mellan 2002-2006 var det inte en enda ballad som hamnade topp-5 i finalen och flera finaler innehöll inte en enda ballad överhuvudtaget.

Men något hände 2007 då det plötsligt blev fyra ballader i finalen i form av Tommy Nilsson, Marie Lindberg, Sarah Dawn Finer och Sonja Aldén. Efter 2007 har ballader varit flitigt förekommande varje år och 2008 var det ju en klassisk ballad som fick flest röster från folket, Sanna Nielsens Empty room.

Startordningen i finalen är satt och den ser ut så här:

1. Darin – You’re Out Of My Life
2. Pernilla Wahlgren – Jag vill om du vågar
3. Andreas Johnson – We Can Work It Out
4. Timoteij – Kom
5. Peter Jöback – Hollow
6. Ola – Unstoppable
7. Jessica Andersson – I Did It For Love
8. Salem al Fakir – Keep On Walking
9. Anna Bergendahl – This Is My Life
10. Eric Saade – Manboy

Den stora slutsats man kan dra av detta är att Darin garanterat kommer att ha många poäng när juryn avgett sina röster, kanske till och med mest röster. Sedan 2002 har melodi nummer 1 alltid fått mest juryröster utom 2004 och 2007, då fick startnummer 1 näst mest röster så en garanterad placering på övre halvan är det ju för Darin men jag tror fortfarande inte att telefonrösterna kommer att räcka till. Utgångsläget just nu är att Anna Bergendahl är huvudfavoriten till slutsegern men det kan mycket väl ändras under veckan.

2010-03-06
00:19:03

Andra chansen

Åtta bidrag ska bli två i Andra chansen imorgon, precis som vi vant oss vid de senaste åren. Och liksom tidigare år så har de två planhalvorna där duellerna utspelas fallit ganska ojämnt. På den övre halvan finns Pain of salvation, Pernilla Wahlgren, Crusified Barbara och Pauline. En av de kommer att gå till final och de ska nog alla de vara glada för. Få av de förtjänade att ens komma så här långt i mitt tycke.

Desto högre kvalitet är det på den undre halvan där NEO, Kalle Moraeus & Orsa Spelmän, Alcazar och Jessica Andersson möts. Givetvis borde två av dessa bidrag få båda finalplatserna men nu är ju inte upplägget så. Och jag kan ändå tycka att det är bra eftersom dueller i lagom dos är en mycket bra ingridiens i MF-soppan. Det engagerar på ett nytt sätt (i alla fall när SVT inte kör dueller i varje delfinal, det var oerhört tur att de befriade oss från det).

Jag ger mig på lite resonemang och tippningar för lördagens andra chansen.

Pernillla Wahlgren mot Pain of Salvation
Även om Pernilla Wahlgrens låt är lika modern som en plastcykel så tror jag att hon tar hem den här duellen. Det handlar om det bredaste av det breda mot det smalaste av det smala från Pain of Salvation. Även om sångaren i Pain är riktigt bra så känns Pernillas smällkaramell så oerhört mycket mer direkt, utan att för den skull vara kvalitativ.

Pernilla vidare

Crusified Barbara mot Pauline
Ingen av de här låtarna är någon större favorit hos mig men jag gissar att de hårdrockande tjejerna drar det längsta strået. Pauline må vara en glad färgklick men jag tror att hennes låt väger lite för lätt när Crusified Barbara tänder på sitt fyrverkeri på scenen.  

Crusified Barbara vidare

NEO mot Kalle Moraeus & Orsa Spelmän
Ni vet ju redan att jag rådiggar NEOs låt i år. Den enda femplussaren från mig bland alla de 32 låtarna. "Orsas" låt är inte dålig men Kalle Moraeus såg riktigt skitnödig ut när han framförde låten senast och klarade inte av de höga tonerna i låten. Det blev ansträngt, både att lyssna på och att se. Jag tror och hoppas att TV-publiken föredrar NEOs falsettdisco.

NEO vidare

Alcazar mot Jessica Andersson
Det här är väldigt svårtippat och jag har velat fram och tillbaka. Alcazar har en stark tradition att gå vidare i AC men det har nog mindre betydelse nu. Jag har inte fastnat för Headlines som jag tycker är dussindisco. Jessicas låt är betydligt starkare men hon har en tendens att vilja uttrycka för mycket under de tre minuterna vilket gör att det blir överdrivet. Alcazar gör alltid ett bra jobb på scen så det lutar nog åt...

...Alcazar vidare


Pernilla Wahlgren mot Crusified Barbara
Två minst sagt olika stilar igen och två låtar som är relativt svaga i sin genre. Men Pernillas låt har blivit flitigt omdiskuterad och jag tror att schlager-traditionalisterna kommer att engagera sig mer än hårdrocksfansen i det här fallet. En sak är säker - gayvärlden kommer att ge Pernilla sitt fulla stöd och få dyra mobilräkningar om den här duellen blir av..

Pernilla Wahlgren till final

NEO mot Alcazar
Med risk för att låta allt för partisk så tycker jag att skillnaden i refrängerna borde framgå ganska tydligt när det är två låtar i ungefär samma genre som deltar. NEOs refräng är bättre och om han nu blivit varm i kläderna och sätter allt som det ska så borde det räcka för att vinna även den här duellen.

NEO till final


2010-03-03
17:35:36

Märklig debatt om Melodifestivalen i SVT
SVT:s Debatt sände igår ett program där just Melodifestivalen diskuterades. Jag befarade en diskussion där majoriteten skulle bestå av "lägg ner skiten"-tyckare och pretentiösa musiker som bara ironiserar kring hela fenomenet. Nu var de falangerna inte alls representerade men frågan är om det inte hade blivit bättre med en sådan panel ändå, för det som uttalades igår var inte mycket av substans.

Det bäst analyserande stod Aftonbladets Markus Larsson för. Han kunde i alla fall föra ett mer allmän resonemang kring tävlingen och hur den konkret kan förändras. Jag håller helt med honom om att tävlingen inte ska breddas för breddandets skull som nu verkar ske och jag stöder också hans teori att festivalen nog måste minskas framöver. Det tar emot för mig som festivalälskare att säga det men artist-Sverige är inte hur stort som helst och många av våra största artister har redan deltagit och har ingen större anledning att delta igen. Det innebär att det är en mängd artister som mest ställer upp i promotion-syfte. En gissning är att en absolut majoritet ställer upp av det skälet och då förlorar MF allt mer den egentliga kärnan i programmet - att det är en tävling.

Större delen av debattiden bestod dock inte i Markus Larssons resonemang utan av Bert Karlsson som fick oproportioneligt mycket TV-tid och som mest namedroppade enskilda låtar som argument för hur MF ska vara. De mer generella resonemangen lyste med sin frånvaro utan det handlade mer om vad Bert ansåg vara bra och som han dessutom ansåg inte var en subjektiv utan en objektiv åsikt.

Dessutom slängde han sig med schabloner som knappast innehåller mycket sanning som att "hela Europa skiter i Eurovision". Varför är det då stigande tittarsiffror i ett stort antal länder? Varför lägger vissa länder ner miljoner och åter miljoner på promotion och att göra en snygg video till sitt bidrag om de fullständigt skiter i tävlingen? Lägg av med de där schablonerna Bert, speciellt de som inte är sanna!

Jag måste dock hålla med Bert om grunden i kritiken, att hitsen, de lättsmälta hitsen som sätter sig efter en lyssning måste tillbaka in i tävlingen. Visst, det är en musiktävling och låtar med längre livslängd har absolut sin plats i tävlingen eftersom det höjer statusen på MF om de ligger 10 veckor på tracks eller 55 veckor på svensktoppen (det är ungefär likvärdiga bedrifter). MEN Melodifestivalen är också ett TV-program och därför är direktheten viktig, både ur underhållningssynpunkt och tävlingssynpunkt.

I år har det varit färre direkta hits än någonsin. Det är ett problem och det kan knappast ha att göra med att det inte skickades in några bra låtar till juryn. Etablerade låtskrivare som levererat hits tidigare som Bobby Ljunggren, Fredrik Kempe, Dille Didricksson och Thomas G:son har med låtar i år också och har förmodligen skickat in mångdubbelt fler än de som har kommit med. Skulle de ha blivit så mycket sämre på ett år? Nej, det måste handla om att det kommit nya direktiv om att juryn ska tänka annorlunda i år, att de ska tänka bredare genremässigt än tidigare och inte lika mycket på de direkt hitsen som är enligt bekanta musikaliska ramar.

Breddandet av Melodifestivalen från en final till ett turnékoncept är den bästa förändring som skett och 2000-talet var tveklösa det starkaste MF-decenniet genom tiderna. Men nu är det dags att tänka om igen och jag tycker att man gärna får banta ner det till tre deltävlingar, eller kanske till och med två så att kvalitén på tävlingen kan bibehållas.

För er som missade debatten. Här kan ni se den igen.
http://svtplay.se/v/1912739/debatt/del_7_av_17__tisdag?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,1912739/sb,p104688,1,f,-1