Schlager-Micke

2009-05-21
20:08:37

Norge hade vunnit även med enbart jurygrupper

Nyhetssajten esctoday.com har offentliggjort det samlade resultatet från jurygrupperna i Europa som röstade i finalen. Här kan man alltså se det sammanlagda resultatet som hade blivit om bara juryn fått bestämma. Man kan också lite snabbt räkna ut ungefär hur resultatet hade blivit om röstningen gått till som vanligt, d.v.s. bara telefonröster. Föga överraskande så är det de s.k. västländerna som vann klart mest på det nya systemet med hälften jury, hälften telefonröster. Men en sak man kan lugnt konstatera, Norges seger hade blivit ÄNNU STÖRRE med det gamla systemet med bara telefonröster. Den hade blivit groteskt stor. Så här ser det samlade juryresultatet ut, längst till höger är placeringen som det blev officiellt, alltså med både jury och telefonröster.  

1. Norway (312 points) (1)

2. Iceland (260 points) (2)

3. United Kingdom (223 points) (5)

4. France (164 points) (8)

5. Estonia (124 points) (6)

6. Denmark (120 points) (13)

7. Turkey (114 points) (4)

8. Azerbaijan (112 points) (3) 

9. Israel (107 points) (16)

10. Greece (93 points) (7)

11. Moldova (93 points) (14)

12. Bosnia & Herzegovina (90 points) (9) 

13. Malta (87 points) (22)

14. Germany (73 points) (20)

15. Armenia (71 points) (10)

16. Ukraine (68 points) (12)

17. Russia (67 points) (11)

18. Portugal (64 points) (15)

19. Croatia (58 points) (18)

20. Lithuania (31 points) (23)

21. Romania (31 points) (19)

22. Sweden (27 points) (21)

23. Albania (26 points) (17)

24. Finland (12 points) (25)

25. Spain (9 points) (24)

Frankrike, Danmark, Israel och Malta var de största vinnarna av det nya systemet. Frankrike hade, med bara telefonröster, garanterat missat topp-10. Sverige påverkades inte nämnvärt utan hade kommit marginellt bättre med bara telefonröster. Kanske rentav en ny 18:e plats och den hade vi inte blivit särskilt mycket lyckligare över.

Diasporaländerna, de som har mest befolkning utspridda i Europa och som normalt sett tjänar mest på telefon-systemet, var tydligt de som förlorade mest på juryn vilket jag också anade. Jag talar om Ryssland, Armenien och Turkiet som alla hade kommit bland de 7-8 bästa med det gamla systemet. D.v.s. allt hade varit som vanligt....Turkiet hade troligen blivit tvåa.


2009-05-19
19:45:56

Intressanta mediereaktioner efter årets ESC

Jag följer alltid med stort intresse reaktionerna i media efter MF och ESC och tycker mig se en stor skillnad i behandlingen av tävlingen i år. Man fnyser inte åt Eurovision längre utan tävlingen nämns med respekt och det gläder mig mycket. Detta gäller inte bara i Sverige utan enligt sajten esctoday.com så har tävlingen även vunnit respekt i Storbritannien där ovanligt många tittade och där man inte längre skrattade åt hela programmet. Givetvis är en enkel förklaring att det har med deras egna höga placreing i år att göra. Men systemändringen med 50/50 mellan folket och jurygrupper som infördes i år uppfattades som en nödvändighet för att fler länder än några få ska ha chansen att vinna.

Ett argument som jag känner igen från tidigare år är kravet på Christer Björkmans avgång. Här känns diskussionen väldigt "idrottifierad" då man jämför Christer Björkmans roll med en tränare i ett lag. Den stora skillnaden är ju att en tränare tar ut hela laget som spelar, han tar inte ut 32 spelare där fansen får rösta fram de 11 bästa som bildar startelva för att sen låta folket bestämma i ett steg till - och ett till - och ett till.....Det var ju folket som röstade fram La Voix och det är folkets vinnare som ska tävla.


Festivalgeneralen Christer Björkman

Man ska inte heller jämföra Malenas 21:a plats med Christer Björkmans 22:a 1992. Malena kom på plats 21 av 42 tävlande - inte 21:a av 25. Så egentligen kom Sverige i mitten och är knappast någon B-nation i Eurovision. Jag tror inte att det är något nytt system eller nytt "tänk" som kan garantera höga placeringar för Sverige i framtiden. Övriga Europa har spottat upp sig, konkurrensen är hårdare nu och den svit av topp-10 placeringar som Sverige hade 1998-2004 var osedvanligt bra. Det gäller att träffa rätt med rätt låt i rätt startfält och ha en artist som ger låten ett uttryck som spänner över alla kulturella barriärer och som alla kan ta till sig. Har vi tur lyckas vi med det nästa år eller om två år. Det finns absolut inget som säger att Sverige inte skulle kunna lyckas med det. Men i den konkurrens som råder nu kan vi absolut inte räkna med att alltid vara topp-10 för i så fall behöver vi ett stort knippe flyt.

Även om reaktionerna var mer positiva än vanligt på många håll i Europa efter finalen i lördags så är det uppenbarligen fler länder än Sverige som haft höga förväntningar på sina bidrag. Sakis Rouvas tvingades mer eller mindre till ett försvarstal efter sin sjunde plats för Grekland. Grekerna hade räknat med seger. Och i Turkiet var man inte alls nöjd trots fjärdeplatsen för Hadise. Som sagt, framgångar föder förväntningar.


4:e platsen var inte bra nog för Turkiet enligt lokala medier

En intressant trend de senaste åren har varit att allt fler artister har börjat tacka publiken på landets eget språk efter att de framfört sitt nummer. Den trenden tog rejäl fart i Aten 2006 då det blev väldigt många "Efharisto" till publikens stora förtjusning. Året efter i Finland blev det lite "kitos" här och där och förra året en hel del "hvala". För att inte tala om i år då var och varannan sa "spatsiba". Det här är en kul trend som jag hoppas fortsätter. Ja, jag förutsätter att den fortsätter för att tacka på landets egna språk är inte bara sympatiskt utan också taktiskt då det kan ge extra jubel från publiken och ibland kan det vara så lite som behövs för att få den där lilla extra rösten. Jag ser verkligen fram emot nästa år då alla ska försöka plugga in att tacka på norska:-)


2009-05-18
17:28:17

Norge klättrar i Eurovisions maratontabell

Norge tog sin tredje seger genom tiderna i ESC i lördags och klättrar därmed i medaljligan för ESC genom tiderna. Nu är det inte helt relevant att tala om medaljer i ESC eftersom tvåan och trean inte vinner någon medalj som i idrottssammanhang. Här är det ju bara segrar som räknas. Dessutom har närmare hälften av de deltagande länderna idag i ESC deltagit betydligt färre gånger än de andra eftersom länderna från forna östeuropa deltog första gången 1993. Och då var det bara ex-jugoslaviska länder som deltog.

Men tabellen säger ändå en hel del om styrkeförhållandena genom åren och Norge tog ett kliv upp från 12:e till 8:e plats i och med Alexander Rybaks seger. De tre siffrorna efter landet innebär antal 1:a placeringar, antal 2:a placeringar och antal 3:e placeringar.

1. Irland                  7 - 2 - 1
2. Storbritannien    5 - 15 - 2
3. Frankrike            5 - 4 - 6
4. Luxemburg         5 - 0 - 1
5. Sverige               4 - 1 - 4
6. Nederländerna   4 - 0 - 1
7. Israel                  3 - 2 - 1
8. Norge                 3 - 1 - 1
9. Spanien              2 - 4 - 1
10. Schweiz           2 - 3 - 2


2009-05-17
16:26:40

Fairytale - Det kompletta bidraget
Norges poängrekord igår med 387 poäng lär aldrig slås. Det var min spontana känsla igår och det är det idag. För med Alexander Rybak och Fairytale hade Norge hittat en kombination som uppfyllde varenda faktor som ger poäng i de här sammanhangen. 

# Låten är direkt och tydlig. Man minns den omedelbart. Dessutom är det musik som låter östeuropeisk samtidigt som den är genuint norsk och det är en viktig faktor. Den här genren är både nyskapande och traditionell på samma gång då det är en gånglåt som gjort till nån slags folkmusikpop och det gör även att melodin låter unik. När andra länder försökt att låta svenska (det har funnits åtskilliga sådana exempel i historien) så har det sällan funkat. Däremot när Sverige har tävlat med i princip samma låtar så kommer vi 5:a.

# Alexander Rybak har en osedvanlig charm och förmåga att gå hem i alla läger. Mormor gillar honom, tonårstjejerna gillar honom, bögarna gillar honom, barnen gillar honom. Ja alla.

# Med fiolspelandet fick TV-tittarna något extra att minnas låten för. Detta är inte en vanlig idolstjärna som är uttagen för att han är snygg. Han visar på scen att han både är en scenpersonlighet och är genommusikalisk.

# Låten hade förutom detta en spektakulär scenshow med akrobater och en hel del effektfull pyro.

# Låten hade ett bra startnummer då den gick ut bland de sista.

# Alexander är född i Vitryssland och upplevs därmed som "cross-over" även som person - inte bara låten. När han under veckan har pratat på ryska har han säkerligen fått en hel del plus även där.

Summan av kardemumman blir givetvis att detta är en väldigt värdig segrare. Men jag kan inte släppa tanken på hur resultatet hade blivit med enbart telefonröster. Det är på något sätt det som är de riktiga rösterna för mig. Jag betvivlar inte en sekund att Norge vunnit stort även där. Men i semifinalen så vann de med endast 21 poäng över Azerbaijan. 201 mot 180. Då var det bara telefonröster förutom att juryn valde den tionde finalisten.

Systemet att slå ihop folk och jury ogillar jag i MF och jag ogillar det även här i ESC. Det är som att man resonerar att "det är folkets tävling, men vi måste bara kolla upp att ni inte röstar galet..." Att fem personer sitter på hälften av poängen känns väldigt märkligt men det är ett system som lär behållas så länge det ger "rätt resultat".

Sverige fick hjälp av juryn förra året då Perrelli bara var 12:a i semin. I år misstänker jag att det var juryn som stjälpte Sverige. Malena kom 4:a i sin semifinal. Före länder som Armenien, Portugal och Israel som alla kom klart före Sverige i finalen. Malena var inte juryns favorit i MF och hon verkar inte ha varit det i ESC heller. Men omkastningarna mellan semifinalresultaten i år är betydligt större jämfört med förra året och det visar väl att jurypoängen och folkets röster skilde sig ganska rejält i finalen.

Det blev en 11:e plats för mig i Melodifestivalklubbens tippning i år där sammanlagt 90 personer deltog. Jag lyckades inte försvara min seger från förra året med andra ord men är relativt nöjd ändå. Och resultatet från semifinalerna visar bl.a. att Makedonien som jag tippade vidare från semi 1 kom på 10:e plats men föll p.g.a. att juryn valde Finland som 10:e finalist. Makedonien blev bortplockade av juryn i år igen alltså. Stolpe ut, minst sagt...

2009-05-17
01:12:20

Vilken utklassning!

Alexander Rybak i segerruset efter jordskredssegern

Det var ett starkt finalfält men det syntes inte i sluttabellen. Norges segermarginal är historisk. De vinner med 387 poäng och får 169 poäng fler än tvåan. Norge snittar helt otroliga 9,44 poäng per land!! Jag skulle kunna rabbla en massa historisk statistik till men det ska jag hoppa över nu för jag är väldigt glad att Eurovision Song Contest 2009 fick en så bra vinnare. Och en vinnare som är skriven av sångaren själv.

Väldigt kul också att Islands vackra ballad kom så bra som tvåa. Två nordiska länder i topp! Det hände senast 1999 då Sverige slog...., ja just det - Island.

Sverige ja, Malenas placering är givetvis en stor besvikelse. 21:a plats blev resultatet och det är Sveriges sämsta placering sen 1992. Även om jag personligen inte hade med Sverige på topp-10 så är det synd att det förstärker missnöjet och föraktet bland svenskar för Eurovision. Samtidigt kan knappast svensken fortsätta med argumentet att det bara är östländerna som röstar på varann nu med det här resultatet.

Storbritanniens femte plats var för mig den största överraskningen. Och en positiv överraskning. Storibritannien har verkligen ansträngt sig för att höja sitt anseende i tävlingen och om de hade floppat även nu när de låter  Andrew Lloyd Webber skriva låten så hade de nog blivit så bittra att det hade blivit riktig kris.

Grekland, Bosnien och (som tur vad) Ukraina blev alla floppar. De var aldrig ens nära topp-5 och frågan är hur stor skillnaden hade varit om det enbart hade varit telefonröster och ingen jury. Spontant tror jag att Turkiet hade kommit tvåa med bara telefonröster och Ryssland och Armenien kommit högre men det är ju bara gissningar.

Jag röstade själv på Albanien, men det blev bara en 17:e plats för Kejsi Tola. Och innerst inne tyckte jag ju Norge var bäst men att svenska tolvan skulle gå till lusekoftorna var ju så givet. Hur som helst så åker jag mer än gärna till Oslo nästa år.

2009-05-16
12:59:35

En av 2000-talets bästa ESC-finaler

Det är med stor glädje jag ser fram emot kvällens final i Eurovision Song Contest. Framförallt för att årets final håller en mycket hög kvalitet låtmässigt. Sällan har ett finalfält haft en högre lägstanivå och det kan vi tacka det nya semifinalsystemet för. Att i princip alla länder måste kvala i två semifinaler (där EBU splittrat på geografiska närliggande områden) har inneburit en klar kvalitetshöjning för finalen. Förra årets final hade t.ex. kunnat bli bedrövlig om inte folket haft den goda smaken att rensa bort alla skämtbidrag i semifinalerna. Varför oseriösa bidrag hade lättare att gå vidare med det gamla systemet (då hela Europa fick rösta även i semin) är lite märkligt men trots allt ett faktum.

Men att EBU så snabbt ändrade system till två semifinaler är smått sensationellt. Jag satt själv på EBU:s presskonferens i Helsingfors 2007 då Svante Stockselius överöstes med krav från upprörda journalister på att systemet måste ändras. Detta var året då det s.k. östblocket dominerade som mest och många länder snackade om att hoppa av tävlingen. Men Svante försvarade ihärdigt tävlingen och sa att någon förändring absolut inte kunde komma till skott förrän tidigast 2009. Som ni vet ändrades reglerna rejält redan 2008....


Den svenska EBU-bossen Svante Stockselius

Startordningen i finalen är följande:

1 Litauen
2 Israel
3 Frankrike
4 Sverige
5 Kroatien
6 Portugal
7 Island
8 Grekland
9 Armenien
10 Ryssland
11 Azerbaijan
12 Bosnien - Herzegovina
13 Moldavien
14 Malta
15 Estland
16 Danmark
17 Tyskland
18 Turkiet
19 Albanien
20 Norge
21 Ukraina
22 Rumänien
23 Storbritannien
24 Finland
25 Spanien

Jag kan förstå att SVT väljer att aldrig lotta startordningen i MF för skräckscenariot de har framför sig är nog att upplägget blir ungefär som det här. Den låt som är mer avslagen efterfest än någon annan inleder allt och följs av ballad på ballad....Ett plus för Sverige är ju att detta gynnar Malena som har det första uptempo-nummret som nummer 4.

I övrigt tror jag inte att startordningen i år kommer att ha så avgörande betydelse. Ingen av favoriterna ligger så mycket bättre till än någon annan i startordningen. Grekland kommer efter 3 långsamma låtar och Norge i slutet efter ett koppel av starka bidrag. Det är jämnt ut.


Sakis Rouvas står segersäkert på sin gigantiska ramp 

Men frågan är hur mycket det påverkar i år att juryn har halva makten. Jag kan bara hoppas att det missgynnar Ukraina för min känsla inför den här finalen påminner lite om den jag hade inför MF-finalen. Då tänkte jag: vad som helst, bara inte Caroline af Ugglas vinner. Nu tänker jag: vad som helst bara inte Ukraina vinner.

Själv tror jag att jag lägger min röst på Albanien. Norge är bäst men eftersom jag är så övertygad om att de får den svenska tolvan ändå så hoppas jag att min andrahandsfavorit Albanien i alla fall kan få några svenska poäng. Men ett år som denna skulle jag gärna kunna rösta på såväl Island, som Bosnien eller Grekland.

Tidningen Hallandsposten skrev en artikel om mig som publiceras idag som ni kan ni läsa här:
http://hallandsposten.se/kultur/musik/1.469538 

Jag ska snart lägga in mitt tips i Melodifestivalklubbens tippning. Jag vann den förra året på ESC men i år ligger jag en bit efter då jag ligger på 17:e plats av 90 tävlande. I den här tippningen gäller det att tippa samtliga placeringar så det är lika viktigt att inte tippa fel på platserna 15-25 som 1-10. Nog så svår tippnig med andra ord.

Men striden om segern är intressant för sällan har det varit så goda odds för att en uptempolåt ska vinna. Den enda ballad som jag ser som potentiell segrare är Bosnien men de hetaste vinnarkandidaterna är Norge och Grekland med Azerbaijan, Ukraina och Bosnien som flåsar i nacken.

Sverige då? Fortfarande svårbedömd men den har knappast med topp-5 att göra då det finns för många låtar som helt enkelt är starkare. Men nummret är visuellt elegant, Malena är säker så spontant känns det som en plats strax utanför topp-10 men här är det mest fråga om rena chansningar.


2009-05-14
23:19:58

Grekland tornar upp som klar segerkandidat
Det får bli en kort analys av semifinal 2 eftersom jag måste lägga mig direkt. De bästa, men samtidigt sämsta, låtarna framfördes ikväll och alla favoriter höll. Jag satte 9 av 10 i min gissning och det var just den sista finalplatsen som var den svåra. Nu blev det Kroatien som tog den och det känns inte helt oförtjänt.

Norge gick vidare förstås men jag tycker inte att det var ett klockrent framträdande av Alexander Rybak. Han var lite övertänd och även om han fortfarande är favorit till segern så var det flera konkurrenter som kröp närmare ikväll. Framförallt Grekland. 

Grekiska Sakis Rouvas gjorde ett riktigt snyggt nummer och har ju den här gången en låt med en ritkigt stark refräng. Det är inte omöjligt att det blir Aten igen och det är inte mig emot. 

Azerbaijans eldida nummer gjorde mig inte heller besviken även om Arash inte sjöng klockrent. 

Och så har vi min mardröm Ukraina som tyvärr inte gjorde bort sig ikväll. Tvärtom. Men så pumpar de ju in ett antal miljoner i sitt framträdande varje år. Synd bara att alla miljonerna går till scenshowen och inte öre till låten. Ja så känns det i alla fall.

Programledarna var ett lika stort skämt idag som i tisdags men däremot måste jag säga att Shirley och Edvard funkat bra som kommentatorer. Mina farhågor för Shirley har inte besannats utan hon har inte alls varit så skrikig och gapig som hon brukar. Och Edvard är ju en klippa i båset.

2009-05-13
23:03:24

Många storfavoriter väntar i semifinal 2

De riktigt stora elefanterna i årets Eurovision väntar nu imorgon och Sverige ska vara glada över att de slipper slåss i det här getingboet. Semifinal två bjuder på såväl det bästa som det sämsta i år - det är bara att hoppas att produktionen inte är sämre än det sämsta bidraget men jag tar inget för givet längre.

Nåväl, ett tips ska jag försöka mig på i alla fall. 10 ska gå vidare, men det här startfältet kan jag inte dela in i säkra, troliga och chansningar. Jag tror helt enkelt på följande länder till final: 

Norge
Årets storfavorit ska ju bara till final och inget talar emot det. Att norske Alexander skulle missa final är ju ungefär som att Carola skulle missa final i Melod.......förresten, glöm den jämförelsen.

Ukraina
Jag tycker personligen att detta är en av årets sämsta låtar men ukrainarna kan sin sak i den här tävlingen. De jobbar envist på att förvandla ESC till en tävling där man inte ska behöva ha på ljudet under sändning - bara se TV-bilden. En seger i finalen vore en katastrof för ESC men till final går de likt förbannat.

Azerbaijan
En modern sommarplåga med orientaliska inslag som lyckas förena det mesta i de här tre minuterna. En stor konkurrent till Norge om slutsegern.

Grekland
Gay-ikonen Sakis Rouvas har till skillnad från 2004 en riktigt bra låt den här gången och då kan det ju bara inte gå snett.

Albanien
En av årets absolut bästa låtar. Om nu bara lilla Kejsi Tola klarar av att leverera den här fartiga dängan så bör det absolut vara final.

Litauen
Låten är ingen hit och Litauen inget land som brukar lyckas men de har haft en oförskämd tur i år i fördelningen av röstande länder. De har fått med båda sina grannar Estland och Lettland + Irland som av någon anledning alltid ger Litauen höga poäng. De har 30 poäng redan där och behöver bara ca 15 poäng till för att gå vidare. Det tror jag de klarar.

Moldavien
Ett ösigt, skönt, galet Balkanparty som kommer att smitta av sig på TV-tittarna. Det här blir man glad av och blir man glad röstar man.

Estland
Jag har inte riktigt förstått storheten med den här låten men enligt alla odds så ska Estland äntligen klara att kvalificera sig till final i år. Så många oddssättare kan rimligen inte ha fel och jag kan tänka mig att juryn räddar den här låten om TV-tittarna sviker.

Danmark
Medans många länder alltid skickar solo-brudar så är nog Danmark det enda landet som aldrig skickar tjejer att tävla. De skickar alltid en kille och i år heter hans Niels Brinck. Låtar i mid-tempo som den här är definitivt inget givet segerrecept utan här hänger det på att han ska göra det som hans kollega Simon Mattew lyckades med förra året - att bli personlig med TV-tittaren. Med för det krävs det närbilder och de verkar inte existera i den här bildproduktionen. Men hur som helst så är det lite mer som talar för, än emot, ett danskt avancemang.

Nederländerna
De blev fullständigt hyvlade av ett åldersfascistiskt inför-råd i SVT:s program. Få sa något om låten utan slutsatsen var att om man är gammal så ska man veta sin plats. Jag vet att jag är ute på lite hal is här när jag tippar denna vidare men jag kan inte låta bli att gilla den här låten. Och om de lyckas förmedla någon slags glimt i ögat i sitt framträdande så har de definitivt chansen. De går trots allt ut sist och låten är en perfekt avslutare med sitt över-mastodontiska slut.


2009-05-12
23:28:44

Sverige vidare i usel TV-sändning
Låt oss börja med det positiva från semifinal 1 som just är slut. Sverige är i final! Malena kan somna stolt i natt och Sverige har fortfarande aldrig någonsin missat en final i ESC (förutom de tre år på 60- och 70-talet då vi frivilligt valde att avstå). Det är ett fantastiskt facit och Malena gjorde ett bra jobb på scen. Däremot var det konstigt mixat med kören eftersom de hördes oerhört mycket mer nu än i Globen. Ja, de hördes t.o.m. för mycket.

Det andra positiva var att de flesta värdiga finalisterna blev just finalister. Folket röstade bra den här gången och jag fick in 8 av 10 finalister. Det var mina chansningar Makedonien och Vitryssland som inte gick hem samtidigt som Island trotsade alla mina farhågor. Yohanna var inte bara stabil - hon var helt enkelt snyggast och bäst ikväll. Kvällens drottning och en oerhört värdig finalplats för Island.

Jag som brinner så mycket för den här tävlingen kan ändå inte känna mig helt glad för kvalitén på den här TV-sändningen var under all kritik. Om man tycker att SVT:s bildproduktion under Melodifestivalen gör en åksjuk med alla glidningar, inzoomningar och kameror som ska växlas varannan sekund så var det rena söndagspromenaden i jämförelse med det vi fick se ikväll. I vissa låtar fick man nästan gissa sig till vem artisten var eftersom bildproducenten ibland knappt visade någon närbild på artisten. Turkiet blev t.ex. fullständigt sönderklippt. Dessutom verkade bildproducenten älska två typer av bilder: utzommade och extremt utzoomade. Vad är det för vits med en utzoomad bild där man ser en ödslig arena som var långt ifrån fullsatt?

Programledarna får 90-talets programledare på Z-TV att framstå som superproffs. Det var gapigt, dålig engelska, stereotypa skämt och enbart flamsigt. Lägre än så här kan inte programledarkvalitén sjunka.

Kamerateamen hade uppenbarligen inte orkat kolla upp var ländernas fanclub satt. Efter ett lands bidrag brukar det höra till att landets fans zoomas in. Nu blev det en ren slump om de lyckades pricka rätt i sin inzoomning av fansen. Amatörmässigt!

Det finns dock en fördel - TV-mässigt kan det inte bli sämre så jag ser fram emot torsdagen då startfältet dessutom är vassare än det var idag.

Kvällens bästa framträdanden

1. Island
Så vacker, så tonsäker, så bäst

2. Israel
Noa & Mia Awad lyckades med små enkla medel förvandla den anonyma fredssången till en genuin, känslosam och varm sång. Starkt jobbat!

3. Andorra
Susanne Georgi gick ut som startnummer 7 men var den första som lyckades förmedla någon slags personlighet genom rutan. Hon var lika avslappnad som låten och hade förtjänat att få gå vidare.


Sämsta framträdandet

Belgien
Copycat. Var sångaren full eller? Markoolio hade garanterat gjort en bättre Elvis-pastisch än det här buskisframträdandet.

2009-05-11
22:09:31

Ingen solklar finalplats för Malena
En dag kvar till den första semifinalen i årets Eurovision och jag tycker att båda semifinalerna i år håller högre kvalitet än de båda semifinalerna förra året. Då fanns det enormt mycket skit i startlistan men den gången slutade det så lyckligt att i princip allt skräp resandes bort till finalen som till slut höll hög klass. I år tror jag finalen per automatik kommer att bli bättre än de senaste två årens, ja kanske de senaste tre årens finaler. Så pass mycket bra låtar finns det i år. Men nu ska jag ägna resten av texten åt det som min hjärna ägnat stora delar av den senaste tiden åt - att tippa. 

10 låtar ska gå vidare från semifinalen. 9 av de röstas fram av TV-tittarna, den tionde väljs av en jury. Vi börjar med de säkra finalisterna. 


3 Säkra

Turkiet
Det finns några få länder som i princip skulle kunna skicka en kossa som idisslar på scen och ändå gå till final eftersom de har så stor egen befolkning i så många länder som röstar på sitt eget land. Turkiet är ett av de länderna. Men att de går till final i år beror inte bara på att de är Turkiet. De har en riktigt bra låt, Turkiets bästa bidrag sen 2004, och i finalen är de troligen med i topp-5.

Armenien
.....är ett land med nästan samma förutsättningar som Turkiet. Så även om jag inte fattar nånting av den här låten (som de fortfarande inte kan bestämma sig för vad den ska heta..) så är det en given finalplats.

Bosnien
En stämningsfull, dramatisk, melankolisk låt som passar perfekt med att gå ut sist i startfältet. Jag hör redan nu hur applåderna kommer att dåna under instrumentalpartiet efter första versen. Grattis Bosnien!


4 Troliga


Finland
Bara grejen att vår melankoliske granne bjuder på glad E-type-disco är i sig värt en finalplats men faktum är att låten är riktigt bra. Lose control bjuder på kvällens vassaste refräng och de har dessutom ett bra startnummer. Lite oroande dock att höra rapporterna från Moskva att det inte riktigt funkar på scenen för Waldo´s people, men jag tror att det räcker ändå.

Sverige
Jag tror inte att det är stor risk att folk glömmer bort Sverige i år. Operadisco kan ju knappast beskyllas för att vara hissmusik. Samtidigt är det en genre som inte testats ofta i de här sammanhangen och Malena har fått ett uselt startnummer när hon går ut efter Vitrysslands pampiga nummer. Men jag är säker på att Malena kommer att göra bra ifrån sig och hon går genom rutan så jag tror att det blir final för Sverige.

Malta
Att jag tror Malta går vidare beror på två skäl. Nej, det handlar inte om sångerskan Chiaras fantastiska facit i ESC tidigare med en andra och en tredje plats. Det skiter folk fullständigt i. Det beror inte på låten för den är inte särkskilt bra. Utan det beror på att Chiara har en förmåga att sjunga rakt in i folks hjärtan och förmedla en genuin känsla. Det andra argumentet är startnummret. Det passar perfekt för en powerballad att ligga i slutet. Men jag gråter knappast tårar om hon floppar.

Portugal
Förra året bröt de sin förbannelse och gick till final. Den första portugisiska framgången på länge i ESC och den var synnerligen välförtjänt. I år är jag inte lika imponerad av deras bidrag. Det är inte pampigt och "hookigt" men däremot ganska mysigt. Och tack vare att de går ut sent kommer folk att komma ihåg de. Med ett tidigt startnummer tror jag det hade varit goodbye.


3 chansningar

Vitryssland
Oddsen talar helt emot att Vitryssland går vidare och de har inget bra facit under de senaste åren att gå vidare från semin. Men jag gillar verkligen den här låten. Killen må se ut som en golvmopp men han sjunger bra och han lär få enormt jubel från publiken nu är ESC arrangeras hos Vitrysslands enda kompis, Ryssland. Jag säger final.

Makedonien
Appropå semifinalhistoria så har Makedonien en fantastisk förmåga att alltid krångla sig vidare till final. De har gjort det varje år utom förra året. Men då berodde det på att Sverige tog deras plats genom att vara juryns val. Hade TV-tittarna fått bestämma hade de varit i final även då och något säger mig att de lyckas krångla sig dit i år igen med de här pudelrockarna.

Israel
Nej, jag tror inte att folket röstar vidare den här mediokra trallen till final men jag har en känsla att de kan bli juryns val som den tionde finalisten. Jag hoppas innerligt att juryplatsen går till Island istället, men det är inte omöjligt att det blir Israel.


3 floppar

Schweiz
Oddsen är låga för att Schweiz ska gå vidare och även om jag kan gilla den här lite synth-rockiga Kent-dängan så är det knappast någon musik som brukar generera många röster i ESC. Nej, jag tror juryn är deras enda chans.

Island
Det tar emot att säga för jag tycker att Island förtjänar en ny finalplats även om sångerskan är relativt blek - men jag befarar en flopp.

Montenegro
Den låt jag gav 12 poäng i inför-röstningen. Okej, bäst av alla är den kanske inte men refrängen är riktigt bra och det är en grym floor-filler. Synd bara att jag inte tror att övriga Europa håller med mig...


2009-05-09
22:48:04

Snälla Alexander Rybak - vinn Eurovision!

Norska storfavoriten Alexander Rybak kan ge ESC det uppsving det behöver

Jag räknar ner dag för dag nu tills det hela drar igång. På tisdag med semi 1, torsdag semi 2 och finalen om en vecka. Jag har vid den här tiden (precis som varje år vid den här tiden) fått min Eurovision-sjuka som gör att min hjärna hela tiden upptas av tankeverksamhet där placeringar och poäng flyttas upp och ner. I mitt huvud spelas tänkbara scenarion upp om hur det kommer att gå och hur jag VILL att det ska gå.

Norge är landet som alla talar om. Många spelbolag har stoppat spel på Norge för att oddsen blev för låga och det är uppenbarligen inte bara Norden som snackar Norge. Norske Alexander Rybak verkar vara i hela Europas fokus och jag hoppas innerligt att förhandstipsen stämmer. Detta av många anledningar.

1. Låten är den bästa i år
2. Alexander har skrivit både text och musik själv
3. Låten innehåller varken massa ryska oljemiljoner, nakenchocker eller billiga TV-mässiga scentricks. Det är verkligen en LÅT som vinner om Norge vinner.
4. Det blir mycket nära till nästa års Eurovision och jag åker mer än gärna till Oslo för ESC 2010

Dessutom skulle en norsk seger säkerligen höja förtroendet för Eurovision bland vanligt folk i Sverige och visa att inte bara östländer vinner. Inte för att de gjort det så överdrivet många år. För tre år sen vann Finland och för fyra år sen Grekland men det verkar folk ha glömt bort.

Faktum är att Norden är ett av de starkare geografiska områdena i Eurovision. I ett avseende det starkaste. På de senaste 15 åren har 4 av 5 nordiska länder vunnit (det femte, Island har kommit tvåa under samma period). Balkan har under samma period en enda seger. Östblocket som helhet har 5 segrar (om man räknar in Turkiet och inte Grekland i Östblocket).

Om Norge är drömvinnaren så är Ukraina mardrömsvinnaren. De satsar på allt som jag inte vill ha i framtidens Eurovision. D.v.s. 100% show 0% låt. Be my valentine är knappt att betrakta som låt utan snarare som ljudillustration till en påkostad, vulgär scenshow. Men jag kanske inte ska snacka om mardrömsvinnare för då riskerar det att bli som förra året....Då vann den låt jag allra minst ville skulle vinna av alla.

2009-05-05
22:34:05

Repetitionerna har börjat i Moskva
För första gången på fyra år är jag inte på plats på Eurovision i år utan får nöja mig med att följa repetitioner och annat via youtube. Malena Ernman har repeterat sin första gång och hur det såg ut kan ni se här.


Nu ska man inte dra för stora växlar av det man ser här. Givetvis kommer bildproduktionen att vara en helt annan och den är nog så viktig. Jag kan själv påverkas väldigt starkt av vissa klipp som kan få låtar att lyfta många steg. Det är därför man är så ovetande om man sitter i publiken huruvida ett framträdande har varit bra eller inte. Hur som helst. Det jag kan tycka är lite tråkigt är att det knappt är någon förändring alls från Globen i det vi ser här. Det var ju ett av problemen med Charlotte förra året. I MF tycker vi att framträdandet ser snyggt och modernt ut men när det jämförs med det som andra länder tar till visuellt ser det anonymt och tråkigt. ut.

Samtidigt hoppas jag att de här kontrasterna med svart och vitt kommer fram tydligt i bild för Malena ser ju ut som en riktigt elegant isprinsessa här. Och jag antar att det är den här vita klänningen hon ska använda även om en vecka.

2009-05-04
18:56:01

Högt och lågt i valet av kommentatorer


Shirley Clamp och Edvard af Sillén är årets kommentatorer i ESC för SVT

Jag har under många år haft svårt att se någon tydlig linje när det gäller SVT:s kommentatorer i ESC. Då många länder har samma kommentator varje år, som är lika helig för deras sändning som Arne Weise var på julafton i Sverige under många år, så har SVT gjort tvärtom. De byter ständigt och valen blir ofta förvirrande. I år har SVT utsett Shirley Clamp och Edvard af Sillén att kommentera årets Eurovision Song Contest.

Edvard af Sillén är ett bekant ansikte för många av oss som är ackrediterade på Melodifestivalen. Han dyker alltid upp i någon funktion, ibland som bloggare, nu senast som Petra Medes manusskrivare och han stod ständigt precis vid sidan av allt som hände. Att han nu får chansen att kommentera ESC känns som det perfekta valet. Till skillnad från Kristian Luuk och Josef (vad han nu heter) så är det äntligen en person som verkligen KAN tävlingen och som också har en bra förmåga att uttrycka sig. Dessutom kan han vara sådär "Calle-Norlén bitsk" i sina kommentarer så jag tror att han har det perfekta balansen för att göra ett bra jobb i kommentatorsbåset.

Mitt starkaste intryck av Edvard är dock efter förra årets deltävling i Göteborg då vi satt och diskuterade tippningen inför tävlingen och han lyckades övertyga mig om att Christer Sjögren skulle komma sist. Han hade en så övertygande argumentation att jag flyttade ner Christer till en sjätte plats i klubbens tippning. Där rök många viktiga poäng....

Men självklart räcker det inte med en påläst och rolig kommentator om han inte är tillräckligt folkkär. Ja, så verkar SVT resonera eftersom de övertalat Shirley Clamp att också vara kommentator. Jag förstår det inte. Eller rättare sagt, jag förstår men jag håller inte alls med. Att vara kommentator är en helt annan uppgift än att vara en framgångsrik artist eller en duktig programledare i TV.

Som kommentator tycker jag att det viktiga är att man är trygg, har tajming, språklig begåvning och verkligen gillar tävlingen. Shirley må gilla tävlingen och vara en fantastisk sångerska men jag tror risken är stor att hon gapar sönder sändningen och öser massa skämt som mest hon själv kommer att skratta åt. Det är bara att hoppas att hon är något mer nedtonad än hon brukar och att det är tävlingen som hamnar i fokus. Men tyvärr brukar kommentatorerna få pluspoäng från svenska folket när de istället för att vara sakliga ironiserar och hånar allt som inte verkar bekant i ESC.