Schlager-Micke

2007-05-30
20:25:07

Falsksång
Som jag nämnde i texten innan så upptäcker man hur det verkligen lät genom rutan först när man ser sändningen. Visst fanns det ånga TV-skärmar runt om i presscentret i Helsingfors där man kunde se och höra repetitionerna men det var sällan man hann sitta där framför de apparaterna särskilt länge innan man skulle iväg till arenan eller någon presskonferens. Och när man sitter på arenan låter allt mycket renare rent sångmässigt än det gör framför burken. Generellt för de som gick vidare från semin var att det var sångmässigt stabila insatser (undantag Vitryssland och kanske Bulgarien, återkommer till det sistnämnda). Är det så enkelt att om man skickar en bra sångare går man vidare? Nej, självklart inte men det rätar ut några frågetecken för mig.

Det blev väldigt många intryck nu när jag sett sändningarna. Här kommer några exempel

# Nu förstår jag verkligen varför Irland kom sist. Dervishs sångerska Cathy Jordan sjöng ju förskräckligt. Extra anmärkningsvärt eftersom hon ser ut att vara en sån där artist som man tänker "äntligen kommer en riktig sångerska, en sån som inte plockats ut för att hon är lättklädd eller har varit med i en billig såpa". Men som sagt Cathy Jordan är både otrendig, okarismatisk och kan inte sjunga. Kan det bli värre?

# Super-hajpade Andorra räknade vi i Melodifestivalklubben som den kanske säkraste finalisten. Jag har iof aldrig varit särkilt imponerad av låten och när jag hör hur de sjöng så förtjänade de absolut ingen finalplats.

image64
Anonymous från Andorra, 12:a i semin

# Även Danmarks misslyckande kan förklaras med sången. DQ var långt ifrån klockren i en låt som är långt ifrån klockren. Jag skäms att jag tippade den att gå vidare men som sagt, på arenan lät det bra och jag påverkades nog av att den var en favorit bland publiken i Hartwall.

# Georgiska Sopho var ett stort frågetecken för mig när den gick vidare. Jag gillar fortfarande inte låten men hon sjöng kanske bäst av alla och hade semifinalens vackraste kläder. Ögongodis i tre minuter.  

# Moldavien! - Okej, jag gillar inte porrbyxorna men Natalia var grym på scen och låten är den som växt mest för mig när jag sett den på TV. Det var den låt som var närmast att ge mig gåshud. Moldaverna har större anledning än oss att bli bittra på Balkans grannröstning. Med en enda granne - Rumänien - lyckades de ändå komma topp 10. Hur mycket fick moldaverna från de 6 balkanländerna? Svar: 0!

# Portugals 11:e plats i semin (för mig den största sensationen i hela ESC i år) förstår jag lite bättre när jag ser sändningen. De hade en osedvanlig tur i lottningen som gick ut efter Tjeckien. Osexig, osympatisk brölrock följdes av oskuldsfulla Sabrina som sjöng bra och verkade ha kul på scen. Sånt smälter mångas hjärtan.

# Flera jag pratat med har reagerat på Bulgariens hemska falsksång. Visst riktigt klockren var inte sången men samtidigt tror jag att vi också är ovana vid att lyssna på den typen av nasal sång med får-bräk-vibrato (slår Shirley Clamps bräkande med "häst"-längder) som Elitsa Todorova står för. Faktum är att Bulgarien lyckades komma 5:a utan några nära grannländer i Europa och utan någon större egen befolkning i andra länder. Starkt! Framträdandet med blixtarna, trummorna och all dramatik stack ut och var ett av semins bästa.

image63
Bulgariska Elitsa Todorova & Stojan Yankoulov samt vitryske Koldun på pressoferensen efter semin

# Sveriges framträdande har jag ju sett tidigare och det var verkligen inte bra. Och det hade inte så mycket att göra med plattan som inte snurrade, Ola sprudlade inte alls och framförallt så behöver låten flera lyssningar. Men som traditionen bjuder ska kommentatorn alltid säga efter sveriges framförande. "Gud, va bra det gick. Va skönt!!" de sa de efter Afro-dites framträdande i Tallin 2002 också. Det säger inte så lite........

2007-05-29
22:37:34

Nu har även jag sett ESC......

Nu har jag fått tag på en DVD-inspelning med årets ESC i SVT och har äntligen sett semin och finalen i dess helhet. Visserligen har jag ju hört och sett låtarna hur många gånger som helst men det är först när man ser hur det verkligen såg ut i sändning som man förstår mer (eller mindre) varför resultatet blev som det blev. Men det var dock inte de ibland bristande sånginsatserna (sånt som är mycket svårt att höra på plats) som var det som gjorde mest intryck. Saken var den att jag var tvungen att ta flera pauser för att stå ut med hela sändningen och det berodde på Kristian Luuk. Redan i Helsingfors fick jag vissa rapporter om någon tuta och ett evigt tjat om Mikko Leppilampis efternamn. Visst det var kanske lite irriterande men "peanuts" i jämförelse med insatsen som helhet. Janne Jingryd kan nu lugnt kliva ner från tronen som sveriges sämste kommentator i ESC.....

Jag vill poängtera att Kristian Luuk var lysande som programledare i årets MF. Men varför ska man ha samma programledare som kommentator? SVT har gjort så många gånger förr med Elwing, Belfrage, Janne Jingryd, Claes Åkeson, Pernilla Månsson m.fl men de klarade oftast av uppgiften. Men jag tycker det är en märklig princip SVT har. Att vara programledare och kommentator är ju två helt olika uppdrag och för mig känns det som ett hån mot alla TV-tittare att det sitter två muppar i kommentatorsbåset för Sveriges näst mest betittade TV-program under året (efter MF) och inte vet ett skit om vad de ska snacka om. Det lät mest som när folk i allmänhet tittar på programmet lite överförfriskade och bara gör sig löjliga över allt för sakens skull.

Här några exempel på allt dåligt de gjorde

# Inför många bidrag sa de ingenting om landet eller artisten som kom utan fortsatte deras "fyllesnack" om något oväsentligt.
# Kristian och Josef verkar inte ha förberett någonting av deras snack dem emellan. Tajmingen saknades fullständigt.
# Det fanns ingenting hos de som visade att de var det minsta intresserade av tävlingen, inget engagemang utan bara syrliga kommentarer
# Luuk fattade inte när han skulle sluta prata utan pratade ibland in i bidragen
# Bisittarens roll ska vara att vara ett komplement till huvudkommentatorn, i det här fallet, fakta om tävlingen. Josef uppfyllde inte direkt den rollen. Det fanns dessutom flera faktafel.
# De anlände dagen innan semin vilket gjorde att de inte hade sett en enda repetition (utom genrepen) eller varit på någon presskonferens. Att BBC:s Terry Wogan kör den stilen varje år kan jag ha överseende med. Han vet ändå vad han ska göra. Men de här mupparna! Oprofissionellt!!!
# Som sagt, det eviga tutandet mitt under Andorras bidrag och det eviga tjatet om Leppilampi kan ja stå ut med, det var nästan det minst dåliga. För hur mycket jag än letar kan jag inte hitta något i Kristian och Josefs kommenterande som var bra.

Jag gick direkt in på min hotmail efter min lilla TV-kväll och mejlade Thomas Lundin där jag skrev som det var. "Snälla, kan du skicka FST:s sändning (Finlands svenskspråkiga TV-kanal) av årets ESC på DVD till mig. SVT:s går inte att kolla på på grund av Kristian Luuk som är en ren katastrof".

Jag vill ju kunna titta på ESC 2007 även i fortsättningen för det fanns absolut många låtar som var bra och sändningen från finskt håll var okej.


2007-05-28
21:17:14

Smask på Svensktoppen

Jag berättade ju förra veckan att jag var på SMASK-finalen på Cirkus (Sveriges MusikAkademikers Sång Kånntest). Vinnare blev - helt rättvist - låten Yksi kaksi med gruppen Taxfree.

image62

Jag hade gärna spelat upp den om jag hade hittat låten någonstans men jag har inte lyckats hitta den på nätet. Jag fick dock hjälp från oväntat håll när den plötsligt spelades upp på svensktoppen. Den har inte hamnat på listan men en snutt av den spelades upp i programmet och därefter följde en intervju med upphovsmännen till Yksi kaksi, Mikael Rogeland och Erik Nilsson.


Eftersom jag inte har möjlighet att lägga upp allt för stora filer på sidan så kan jag inte ta med intervjun som följde men om ni vill höra den så finns det på www.sr.se/p4/svensktoppen. Lyssna på senaste programmet. Intervjun kommer i mitten av del 3.


Det som spelades upp i etern lät garanterat inte som en liveupptagning så jag antar att det finns en studioversion som ka gå att få tag på på något sätt. Nu hoppas jag att det går smidigare att lyssna på den här filen än Ola Salo-filen. Hör av er om det tjallar. 
 

Lyssna på Yksi Kaksi

2007-05-27
22:06:16

2000-talets ESC-vinnare

Eftersom jag gjort en egen lista över 2000-talets svenska vinnare så kör jag motsvarande lista på ESC-vinnarna under det här decenniet. Om 90-talets vinnare i ESC höll en ganska jämn (men också ganska tråkig nivå) så har läget varit annorlunda nu. 2000-talet har bjudit på höjdpunkter men också katastrofala bottennapp som knappast hade varit möjliga under 80-talet eftersom få låtar som var med då kom ner i så låg klass som den sämsta vinnaren på 2000-talet. Här är min ranking

1. My number one - Helena Paparizou 2005
Låten har det mesta, framförandet hade allt. Grym låt att lyssna på, ännu bättre att se live och rent formidabel att dansa till. Helt enkelt en mycket värdig vinnare som bara har några få över sig på listan över de bästa ESC-vinnarna i historien.

2. Fly on the wings of love - Bröderna Olsen 2000
Ingen hade lagt märke till den här låten inför ESC-veckan i Stockholm. Det kryllade av hits i det här startfältet och bland fansen i Europa röstas ständigt ESC 2000 fram som tidernas bästa ESC-final. Men när de danska bröderna (som får oss svenskar att fortfarande inbilla oss att myten om den glada dansken fortfarande stämmer) intog scenen i globen så blev publiken som galen och där jag satt så började jag för första gången tänka tanken att den har chans att vinna. Och visst vann denna glada allsång och det kändes så märkligt logiskt efteråt. Jag ryser fortfarande av välbehag när jag plockar fram videobandet med ESC 2000 bara för att se vilken eufori den här segern skapade.

3. Hard rock hallelujah - Lordi 2006
Schlagerbögarna må hata den och den här låten delar minst sagt hela schlagerpubliken. Men jag har alltid tyckt att den inte bara innehöll en maffig show utan att låten verkligen håller som låt. Det har förekommit bättre rocklåtar i ESC, Norge 2005 t.ex. men Lordis seger var i alla fall något som jag jublade över den där majnatten i Aten. 

4. Molitva - Marija Serifovic 2007 
Den är bra, men det är definitivt inte den låt som gått mest varm i min MP3-spelare sen finalen i Helsingfors. Jag tycker fortfarande att de hade kunnat göra ett mycket bättre framträdande och mig berörde det inte alls på samma sätt som när Hara Mata Hari framförde den liknande balkanballaden Lejla för Bosnien-Hercegovina förra året. Men det var en viktig seger, för den var mycket som vanliga vinnare inte är.
Den var INTE på engelska, den var INTE en up-tempolåt och det var INTE ett spektakulärt framträdande. Det enda som fattas är att Marija hade varit kille, men en manlig solovinnare i ESC framstår som numera som mer omöjlig än en isländsk seger i Vasaloppet.

5. Wild dances - Ruslana 2004
Introt är helt fantastiskt och energin i låten är härlig, men i övrigt så är det inte så mycket till låt. Att Ruslana sjunger på engelska är det nog inte många som uppfattar. Och om man väl uppfattar "texten" så blir man väl inte så mycket lyckligare "I wåååånt you to wåååånt me"....... Men det var ett svagt startfält och det fanns ytterst få låtar 2004 som var bättre.

6. Every way that I can - Sertab 2003
Nej, det här är ingen personlig favorit. Kanske beror på r´n b-stuket i låten som är en musikstil som jag är ganska allergisk mot. Fullständigt hopplös på dansgolvet. Det var kul att Turkiet äntligen fick vinna och låten är välgjort men inget som jag går igång på. Överskattad!

7. I wanna - Marie N 2002
Den här låten kan knappast kallas överskattad eftersom alla hatar den. Den var så impopulär att den inte släpptes på singel någon annanstans än i Lettland (som Marie tävlade för). Men inte ens i Lettland blev det en hit, den kom inte ens upp på lettiska topp-30! Men ändå var segern inte helt ologisk eftersom det var ett oerhört spektakulärt och proffsigt framträdande i en tid då folk ännu inte insett hur viktig en snygg scenshow var för slutresultatet. Men lite synd att Lettland som skickat så många bra låtar, vann men en av deras sämsta bidrag.

8. Everybody - Tanel Padar & Dave Benton 2001
Fortfarande, 6 år efter den här segern, så har jag ingen förklaring till hur den kunde vinna. Den här segern är en skamfläck i schlagerhistorien och låten har i mina ögon ingenting. Tidernas sämsta vinnare, alla kategorier!!Möjligtvis syntes det att de två omaka herrarna hade kul på scen och det kanske inga andra artister hade 2001. Att uppträda inför 40 000 fulla och osportsliga danskar är väl inget drömscenario för en artist.


2007-05-25
14:51:31

2000-talets svenska ESC-bidrag
David "fisken" Nyquist föreslog en lista på 2000-talets svenska esc-bidrag. Jag skulle gärna lägga upp en röstningsprocedur på bloggen på det men än så länge har jag inte kommit på hur man gör det på smidigast sätt. Min topplista kan ni få och ni får gärna skicka era listor.

Här är min lista

1. The worrying kind 2007 - 18:e platsen påverkar mig inte. Den här låten håller verkligen i längden och boogie-woogie-rock är en fantastisk musikgenre. Dessutom är den väldigt okonventionell för att vara ett svenskt ESC-bidrag. Den har ju ingen refräng!

2. Det gör ont 2004 - En komplett discolåt som står sig snäppet vassare än Skaradiscon.

3. När vindarna viskar mitt namn 2000 - Innehåller tidernas näst bästa svenska höjning. Pontare får endast stryk av sig själv i form av tidernas bästa höjning: Silverland

4. Evighet 2006 - Låten i sig är en vanlig Skaraschlager, men Carola höjer givetvis låtens värde. Men hon ska vara nöjd med att hon kunde ta den här dängan ända upp till en femteplats

5. Give me your love 2003 - Som låt håller den minst samma klass som evighet, men fame är inte riktigt lika vassa som Carola. Men de ska vara nöjda med att de kunde ta den här dängan ända upp till en femteplats..

6. Lyssna till ditt hjärta 2001 - Ännu en skaraschlager som knappt skiljer sig från de tidigare. Men den här är den mest plagierade låten Sverige skickat. Väldigt lik Belgiens bidrag "Liefde is een kaartspel från 1996. Men de ska verkligen vara nöjda med att de kunde ta den här dängan ända upp till en femteplats.......

7. Never let it go 2002 - Tidernas mest överskattade svenska bidrag till ESC. Kritikerna menade att det var det bästa vi skickat sen ABBA. Det sämsta i mitt tycke.....Dessutom med tidenas sämsta svenska framförande i finalen. Självgodheten kokade över på scen. Nej Afro-dites 8:e plats var 10 platser för bra

8. Las Vegas 2005- Den sämsta svenska vinnaren i modern tid. Jag lämnade globen mitt under segerreprisen och med detta i minnet köpte jag aldrig biljett till finalen i globen 2006. Jag ville inte kasta bort några pengar igen, var mitt argument. Jag har kommit på bättre tankar nu, men den här låten har jag inte ändrat åsikt om.

2007-05-22
17:32:56

Vad tyckte artisterna om ESC?

Den här veckan är jag i Jönköping och jobbar på Sveriges radio. Jag har därför inte kunnat uppdatera bloggen så ofta som jag velat men jag länkar till en sida på gylleneskor om vad våra svenska melodifestivalartister tyckte om eurovisionfinalen.

http://www.gylleneskor.se/view_news.php?newsID=1238


2007-05-20
13:49:57

Regionsfinaler
Jag har nog aldrig varit med om att ESC debatterats så flitigt i Sverige som efter senaste ESC. Visst kan man känna att om vi skickar vårt största band med en låt som legat etta på tracks vecka efter vecka och som hyllats av alla och det blir en 18:e plats i ESC. Att detta kan kännas hopplöst inför framtiden. Men att man skickar det bästa man har och floppar är ju knappast något unikt för the Ark och Sverige. Det finns massa exempel, framförallt från östländer, som skickar sin absolut pouläraste artist och kommer långt ner i listan. Ryssland skickade sen popikon Filipp Kirkorow 1995 och kom på 17:e plats. Två år senare skickade de den enda som möjligtivs är ännu större i Ryssland än Kirkorow, Alla Pugachova, de kom på 15:e plats....Finland var nära att för evigt kasta i handduken när inte ens deras populäraste artist Jari Sillanpää lyckades ta de till final 2004. Jag skulle kunna rabbla upp oändligt många fler exempel.

Sverige har bara två låga placeringar under de senaste tio åren, i år och för två år sen med Martin Stenmarck. Det är fortfarande ett facit som knappt något annat land kan matcha. Men det som kan tyckas märkligt i mina ögon är att det är när vi skickar det svenskaste vi har som vi lyckas bäst. När vi skickar en typisk skara-schlager som Charlotte, Friends, Fame eller Carola så kommer vi alltid högt (1:a respektive tre femteplatser). Det är ju musik som knappast kan kallas internationell och som är hopplöst ute i de flesta länder, men uppenbarligen är det betydligt fler än våra nordiska grannar som röstar på oss då.

När det gäller grannlandsröstningen så har det talats mycket om att införa regionsindelningar. Det är jag mycket skeptisk till. De flesta verkar ha konstaterat att länderna i öst röstar på varann, men få har ställt frågan varför. Jag tror att om man hör 24 eller 28 låtar på en kväll så är det bara ett fåtal låtar man minns så väl att det är värt att lyfta luren. De man minns är ofta låtar från länder som man har en relation till. Tänk er själva om ni som förälder ska gå på en skolföreställning där skolbarnen ska framföra 25 olika nummer. Du minns förstås ditt eget barns framträdande men vilka fler? Tja, grannbarnens kanske + den där tokrolige killen som hoppade runt och skrek med en stjärna på huvudet.......

Kontentan av mitt något överpedagogiska exempel är att det stora mängden låtar varken gynnar tävlingen musikaliskt eller underhållningsmässigt. Tre timmar med 28 låtar är knappast bra TV. Att minska antalet låtar innebär inte att allt blir rättvist, men det är i alla fall en åtgärd som går att göra. Att införa en kvotering att vissa länder från vissa delar av Europa ska vara med känns inte genomförbart. Hur gör man en sån uppdelning? Ska Moldavien och Rumänien buntas ihop med Balkan och Grekland då eller? Ska ens Slovenien, som inte alls brukar skicka bidrag som liknar övriga Balkan, buntas ihop med Serbien, Bosnien och Kroatien? I en sådan grupp kommer Slovenien aldrig någonsin gå vidare till final. Nej, man behöver inte krångla till det. Det idealiska vore tre delfinaler som lottades varje år med max 15 låtar i varje delfinal. Då kan man bättre minnas alla låtar och det blir bättre TV.

2007-05-18
23:25:43

Smask igen
Jag var ute och cyklade angående vad SMASK var en förkortning av. Jag får tacka Brita så mycket för hjälpen. SMASK står för "Sveriges MusikAkademikers Sång Kånntest" och inget annat.

Det har förresten cirkulerat plagiatrykten angående vinnarlåten Molitva. Nån som är överraskad? Det är lika skrivet i manuset som att kvällstidningarna ska skriva att en artist som floppar i tävlingen flyr från efterfesten. Vinnarlåten blir allt som oftast anklagad för att vara plagierad. För om en låt inte påminner om någon annan så är det knappast en vinnare. Molitva anses vara förbluffande lik låten "Ndarja" av den albanska sångerskan Soni Malaj. Om detta är det bästa plagiatpolisen har att komma med mot Molitva så är jag inte särskilt imponerad. Vad tycker ni?2007-05-18
16:30:55

Marija Serifovic i gallerian i Stockholm
Vid 12-tiden idag (fredag) kom eurovisionvinnaren Marija Serifovic till gallerian i centrala Stockholm. Jag hade räknat med att intresset skulle vara ungefär som det brukar vara när ESC-artister besöker Sverige. Ingen bryr sig. Sverige är ett schlagertokigt land, men inte ett eurovisiontokigt land och för de flesta svenskar brukar artisterna i ESC på sin höjd bli "hon med den där porriga klänningen" eller "han som gjorde kullerbytta på scenen" eller något annat som fastnat på medelsvenssons näthinna. Men jag hade fullständigt underskattat intresset den här gången.

Det gick knappt att komma in i gallerian. Den var proppfylld med folk, många av de serber, som skanderade Serbia, Serbia, Serbia. Jag tycker alltid det är kul när en ESC-seger visar sig vara något mer än något som händer på TV en lördagkväll. Att serberna var stolta över sin Marija var tydligt och de har de all anledning att vara. Som vanligt var Marija extremt ostajlad. Hon stod ihopsjunken med en vit halvsunkig T-shirt och framförde Molitva inför flera hundra människor och det blev faktiskt allsång på refrängen. Hon tackade hjärtligt och bredvid henne fanns Jovan Radomir (SVT) som skrivit den engelska texten och dessutom gjort dansremixen av låten. 

Jag undrar hur gallerian hade lått och sett ut om det kommit en plastfolietransa med stjärna på huvudet och sjungit dragspelsdisco istället. Det hade ju mycket väl kunnat bli så eftersom den här turnén var inplanerad sen tidigare för den som skulle vinna och jag var nära att satsa pengar på att Ukraina skulle ta hem det. Även om jag är den förste att gå upp på dansgolvet och dansa "Lasha Tumbai"när Verka Serduchka spelas så är jag glad att det är Marija Serifovic som nu turnerar runt som vinnare.  

image57
Marija Serifovic sjunger Molitva på Gallerian i Stockholm

2007-05-18
16:11:05

Schlagertrav i Eskilstuna
Min kollega i Melodifestivalklubben Stefan "glitter-Stefan" Eriksson anordnade sin årliga schlagerdag på Sundbyholms travbana under torsdagen. Travbanan ligger utanför Eskilstuna så det blev en liten torsdagsutflykt dit. Tjejer och medlemmar i Melodifestivalklubben fick gå in gratis. En något märklig logik kan tyckas men så är det ibland.

Towa Carson och Siw Malmkvist inledde uppträdandena. Men Towa körde faktiskt inte alla har glömt utan det blev lite andra "klassiker" + förstås "c ést la vie" med Siwan. Siw började med att sjunga fel vers och fortsatte sen själv med "vi har det bra, vi här bak i bilen.." och sångmässigt lät det.....sådär om jag ska vara på mitt snälla humör. 

image56 
Siw Malmkvist in action

Desto bättre lät det när Anna "Sahlene" Sahlin, Jimmy Jansson och Sonja Aldén uppträdde därefter. Störst rusning vid den efterföljande skivsigneringen var det tveklöst när Sonja Aldén signerade. Konstigt ,redan nu känns Shirley Clamp lite passé, beror det på att Sonja fyllt upp hennes plats? Båda är artister med bra utstrålning som sjunger liknande låtar på svenska, men personligen gillar jag Sonjas röst bättre. Ibland kan det bli lite för mycket med Shirleys bräk-vibrato. Å när vi ändå är inne på djur. Alla artisterna körde ett ponny-race på travbanan (förutom Siwan som totalvägrade när hon väl satte sig i den lilla sulkyn, men officiellt sa speakern att hon fått "förhinder"). Racet vann Anna Sahlin rätt konfortabelt, men Sonja var bäst av alla på att imitera en häst. Det var riktigt likt.  

2007-05-18
10:33:43

Smask
Det verkar som vissa av er har haft problem med ljudfilen på Ola. För mig kommer hela ljudfilen upp men jag får titta närmare på det tekniska och se om det blev något fel.

Nu tänkte jag prata lite om Smask (jag tror det står för Sverige Musikhögskolors Allmänna Sång Kontest). Det är musikhögskolornas egen melodifestival som traditionsenligt hålls varje vår. Först har varje musikhögskola i Sverige en uttagning (det finns 6 musikhögskolor sammanlagt) och där går de två bästa till final. I finalen (som var i onsdags på Cirkus i Stockholm) blev det sammanlagt 12 låtar som tävlade mot varann. Grejen med låtarna är att de ska vara en parodi på schlagergenren och de ackompanjeras alltid av en stor orkester. Så för alla er schlagernostalgker som vill att melodifestivalen alltid ska låta och se ut som 1984 så kan jag varmt rekommendera att gå på Smask.

Nu har jag varit på flera Smask tidigare men jag tyckte väl inte att riksfinalen 2007 nådde några svindlande höjder. Eller höjder innehåller det iof alltid efter som det står i reglerna att varje låt måste innehålla minst en tonartshöjning, men om jag ska göra någon slags bedömning av låtarna så tyckte jag bara det fanns en bra låt. Som tur vad var det den som vann. En skön parodi på Finland (bara det är värt en bonuspoäng), med en melodi som var riktigt bra och hade många sköna vändningar. De flesta andra bidragen blev mest som en enda soppa där det var svårt att hitta några större skillnader mer än i texten. Och den hörde man oftast inte. Men det är på ett sätt ganska logiskt att om idén är att göra schlagerparodier, och man bestämt sig för att schlager som genre är som melodifestivalen lär under 80- och halva 90-talet, ja då blir det tämligen lika låtar. Dock med mycket imponerande arrangemang och sång. Som sagt, schlagerfansen som är mer konservativa än jag själv skulle fullkomligt älska Smask och det är garanterat värt ett besök. Men nästa års riksfinal är i Piteå. Det är kanske i längsta laget....

Vinnarna, gruppen Taxfree som sjög låten "Yksi, kaksi", hade en upphovsman som vunnit Smask tidigare. Det tror jag är ganska unikt att vinna allting två gånger, men grattis Mikael "Logan" Rogeland!

2007-05-16
16:42:25

Så här lät det när Ola Salo "rasade" mot ESC
Visst var det många som var besvikna och överraskade över the Arks låga placering i lördagens final. Och med ett sånt resultatmässigt fiasko så är det ju på något sätt inskrivet i kvällstidnignarnas manus att artisten/gruppen som floppar ska säga något bittert och se arg eller nedstämd ut på bild - och helst också fly från efterfesten i vredesmod. Det här kommer tidningarna att skriva helt oavsett vad artisterna egentligen säger eller gör, eller hur glada de än tycks verka vara.

I söndags var det feta rubriker med att Ola Salo kallade tävlingen dyngtävling och att han i vredesmod lämnade pressuppbådet. Helt enligt manuset, men var det sant? Grejen med Ola är att om man som journalist vill få honom att framstå som en dryg, kaxig diva så är det inga problem. Han kläcker fler one-liners på en minut än Henke Larsson gör under ett helt liv. Precis som vem som helst så är han ibland ironisk, ofta väldigt rolig och oerhört rapp i käften. Han säger grejer i olika sammanhang vilket gör att om man väl lyssnar på honom live så får i alla fall jag intrycket av att han är en "glad skit" som inte tar sig själv på allt för stort allvar. De presskonferenser han höll i Helsingfors var de mest underhållande jag hört. Inte alls så menlösa som de andra artisternas svar (och inte minst de frågor som ställdes till de andra artisterna) utan här fanns det en artist som vågade skämta, underhålla och vara sig själv. Det var den enda presskonferens jag var på där artisterna inte ombads att sjunga sin låt live. Kanske kände pressen sig fullt belåten med alla träffsäkra kommentarer som Ola levererat att de inte behövde något mer.  

Men för att återgå till när Ola "rasade" mot tävlingen. Den här ljudupptagningen fick jag från min kollega på gylleneskor, Gustav Dahlander. Lyssna på Ola Salo Så här skrev Expressen: http://www.expressen.se/noje/1.677497

Om ni vill höra en längre version av Olas och the Arks presskonferens på lördagsnatten så kan ni höra det på följande länk på gylleneskor http://www.gylleneskor.se/view_news.php?newsID=1225

Jag är rädd att konsekvensen av en sådan här snedvriden "citat-journalistik", där citat plockas fullständigt ur sitt sammanhang, är att Ola Salo blir en Henke-Larsson. D.v.s. tillgänglig för intervjuer men bara säger menlösa grejer som varken är bu eller bä. Och jag tycker att det vore sorgligt om en av Sveriges bästa entertainers ska bli en sån icke-personlighet. Blir han det är det pressens fel.

image55

2007-05-16
00:13:40

Charlotte Perelli till Estland?
Charlotte Perelli säger idag i Expressen att hon kan tänka sig att tävla för Estland i framtiden i ESC. För i Sverige är det ju ingen idé att tävla eftersom vi ändå är chanslösa, menar hon. Det är nog bäst att Charlotte först tittar på vilka resultat Estland haft i ESC senaste åren. För Estland är ett utmärkt exempel på att östländerna inte är ett homogent block som alla röstar på varann.

Estland är nämligen med i den exlusiva skaran av länder som missat att gå vidare från semifinalen alla år som semifinal hållits i ESC, d.v.s. 2004-2007. De enda andra länder som är med i samma föga smickrande grupp är Andorra och Portugal. Samma år 2004-2007 har Sverige detaligt i samtliga finaler med följande placeringar: 6,19,5,18

Året innan semifinalerna infördes, 2003, kom Estland 21:a och Sverige 5:a. Så snälla Charlotte, tänk om! 12:or från Sverige, Lettland och Litauen kommer man inte långt med.

2007-05-15
22:40:12

Vilka länder hoppar av ESC nästa år?

En av mina flitigaste bloggbesökare David "fisken" Nyquist hade ett intressant inlägg om vilka länder som riskerar att hoppa av nästa år. Det här var hans "topp-3"

1. Frankrike
2. Island
3. Storbritannien

För att ge en liten kommentar till detta.
# Frankrike försökte satsa extra hårt i år, men de föll extra tungt och just nu är det säkert många inom fransk TV som vill att de ska hoppa av. Men jag tror att EBU är villiga att göra det mesta för att de ska vara kvar så jag tror nog att vi får se de även nästa år i ESC

# Island misslyckades för tredje året i rad att gå till final och där är nog risken större att de hoppar av. Men deras egna uttagning är populär och de tillhör trots allt ett av "blocken" i Europa som har nära relationer till andra länder, d.v.s. norden så jag tror nog att de ändå kör vidare, i alla fall några år.

# Storbritannien tror jag inte är någon risk att de hoppar av. Programmet är fortfarande populärt och ses av många. Däremot har engelsmännen aldrig brytt sig särskilt mycket om var de hamnar i tävlingen utan de kollar på ESC av två anledningar.
1. Kommentatorn Terry Wogan som kommenterat tävlingen sen 1973 och som är en stor TV-profil i Storbritanien. Engelsmännen (och även jag själv) älskar hans bitska humor och torra skämt. Skulle han sluta som kommentator så skulle säkert hälften av alla engelsmän sluta titta. 
2. Omröstningen. Tittarsiffrorna i Storbritannien är mycket högre under omröstningen är när låtarna spelas. De älskar omröstningen, inte minst för att den bekräftar alla deras fördomar om att "they hate us, you know". 

Min topp-3 bland tänkbara avhoppare (oj, nu lät det något sekteristiskt märkte jag...) är..

1. Österrike
Österrike hoppade av tävlingen förra året eftersom de aldrig fick några poäng i ESC. I år kom de tillbaka för att de ge det en chans. Resultatet blev att de hamnade näst sist i semifinalen med 4 ynka poäng....Dessutom finns det ingen större tradition bland österikarna att titta på ESC som det exempelvis finns i Storbritannien. Få skulle sakna programmet där om de inte var med och få i Europa skulle sakna Österrikarna.....

2. Andorra
Är ett av få länder som lyckats missa att gå till final från samtliga semifinaler som hållits (alltså sen 2004). De har ingen egen uttagning så det ger inte allt för stora konsekvenser för de själva om de inte deltar. Jag tror sannolikheten är stor att de hoppar av nästa år.
 
3. Belgien
Har ett hopplöst facit i ESC och inte bara senaste åren. Belgien har alltid varit ett hopplöst land i ESC och de är dessutom splittrade. De har två olika TV-bolag ett flamländsk och ett franskt som kör uttagning vartannat år. Flamländarna har ett ganska stort intresse för tävlingen och gör oftast en seriös tävling. De franska belgarna däremot skiter rätt friskt i ESC och har oftast inte ens en uttagning. Eventuellt är Belgarna bara med de år som det flamländska TV:n sköter uttagningen. Eller så kastar de in handduken för gott.  


2007-05-14
20:46:17

Tack alla bloggbesökare!
Jag vill tacka alla som varit inne och läst min blogg nu under Helsingforsveckan. Jättekul att så många varit inne! Jag vill bara säga att även om eurovision nu är slut så kommer jag att ha en hel del att skriva om närmaste tiden ändå så ni får gärna fortsätta besöka bloggen. På onsdag är det musikhögskolornas egen årliga melodifestival, SMASK, i Stockholm. Och på torsdag ska jag till Eskilstuna för att se bland andra Sonja Aldén och Anna Sahlene i Eskilstuna. Det är en årlig schlagerdag som arrangeras av min klubbkollega Stefan Eriksson. Så än finns det en hel del att skriva om.

Dessutom ska ni få höra själva vad Ola Salo egentligen sa när han talade om dyngtävling....

Men för att minnas Helsingfors och de stressiga, men roliga dagarna där. Här kommer lite bilder. 

image51
The Arks första presskonferens i Helsingfors

image52
Här satt jag under finalen. Rad 2, några meter från scenen. Perfekt under själva låtarna. En mardröm under omröstningen då man fick nackspärr för att kunna se resultattavlan - ändå såg man den knappt. 

image53
Danska transan DQ under öppningsfesten.        

image54
Desto snyggare på öppningsfesten var Karolina från Makedonien. Årets 10-poängare i den kategorin;-)

2007-05-14
20:15:17

"Lägg ner skiten"
Jag måste säga att jag nästan blir lite nostaligisk när jag såg aftonbladets rubrik på söndagens tidning, "Lägg ner skiten". Jag trodde att det begreppet var något som tillhörde 80- och 90-talet då alla gnälliga kritiker gjorde sig lustiga över tävlingen år efter år. Men det krävs tydligen inte så mycket mer än ett debacle för vårt största band i tävlingen för att vi ska förflyttas 15 år tillbaka i tiden igen. Men jag måste säga att den gravsten som de hade illustrerat insändarsidan med var riktigt fyndig och rolig. Där stod det  "Eurovision song contest, född 24/5 1956, död 12/5 2007" "Vila i frid".

Jag kan ju meddela att eurovision har varit betydligt mer dödförklarad än så här. 1969 stod 4 länder som vinnare eftersom det inte fanns någon regel som skiljde länder åt som fick samma poäng. Alla 4 blev officiella vinnare och året efter, 1970, hade en fjärdedel av alla deltagarländerna (mestadels norden) hoppat av tävlingen. Eurovision sändes varken i svensk TV eller radio men en liten notis fanns att hitta om tävlingen. Där var rubriken "Ikväll avgörs det allra sista Eurovision song contest". Det här var långt innan jag föddes och hade den rubriken stämt så hade jag förmodligen inte ens idag haft en aning om att en sådan här tävling existerat.

När det gäller kvällstidingarnas rapportering så har den varit något schizofren. I en del artiklar förenklas europa till två delar: fina väst och fuskande öst, medans jag läste en artikel i expressen idag där de visar hur resultatet hade blivit i eurovision om bara länderna som var med innan 1993, minus Jugoslavien fått rösta. Resultatet var att samma länder hade hamnat topp 5 och Sverige några platser högre, men the Ark hade fortfarande missat finalplats. Läs artikeln här http://www.expressen.se/noje/1.678574

Finska tidningar har också fokuserat på Sverige. Jag har sett finska Hanna Pakarinen och Ola Salo på framsidan i princip varje dag när jag gått förbi kioskerna men jag har ju aldrig fattat vad de står. Igår fick jag svaret av en kollega i melodifestivalklubben som kan finska. Sverige har hånats om och om igen för sitt debacle och finnarna verkar mest nöjda med att de slog Sverige med två poäng. Det var tydligen viktigare än vilken låt som vann! Dessutom har de svenska journalister som kritiserat YLE blivit namngivna och hånade öppet i pressen. Inga andra än finnarna själva verkar uppfatta det här ESC som ett perfekt arrangemang med hackande bildproduktion och fester som slutar innan de börjar. Nej, det är tur att man inte fattar mer om vad invånarna i mumindalen snackar om för de verkar ju inte ha särskilt mycket vettigt att säga ändå.

image44

2007-05-14
19:29:44

Hemma igen
Så då är man hemma i vardagen igen efter att ha levt i en bubbla i över en vecka. De flesta från Melodifestivalklubben som var i Helsingfors reste tillsammans på Silja line tillbaka till Stockholm. En resa som jag var ansvarig för och visst var man lite nervös att de i biljettkassan på Siljaline-terminalen skulle säga "Va, Melodifestivalklubben? 34 personer? Nej någon sådan bokning finns inte registrerad". Utanför byggnaden satt nämligen alla de 33 andra resenärerna från klubben som skulle med. Men det hela gick bra. Jag fick alla hyttnycklar, buffébiljetter och allt vad det var och så klev vi på ombord. Jag var dödstrött men lyckades ta mig till buffén och väl där fick jag verkligen valuta för pengarna. Äntligen riktig mat och hur mycket både mat och dryck som helst fick man. Därefter hade vi tänkt sjunga karaoke för glatta livet på club Bali (som nattklubben högst upp på däck 12 hette) men karaoken var helt fullbokad. Helt sonika tog vi fram en laptop, satte oss utanför en av hissarna där de fanns en del fritt utrymme och sjöng schlager-karaoke själva. Visst blev en del gäster lite överraskade när de klev ur hissen på just vår våning och möttes av allsång och applåder men det verkade uppskattat.

image43

Annars blev det en ganska lugn resa. Jag orkade inte riktigt festa till ännu en dag utan det blev lite softare, däremot inte så mycket tidigare. Men eftersom resan hem verkade vara mycket lyckad så har jag blivit utsedd att försöka fixa en schysst hemresa från Belgrad nästa år och tåg verkar vara det hetaste alternativet. Och visst, det vore trevligt med en schlagervagn, bara det finns karaoke!

2007-05-14
19:10:50

Portugal var 3 poäng från final!
Ja, ni läste rätt. När resultaten från semifinalen offentliggjordes visade det sig att det var Portugal, Eurovisions mest menlösa deltagare, som var närmast att knipa en finalplats av de utslagna länderna. Island fick 12:or från samliga nordiska länder men det räckte bara till en 13:e plats. Och Andorra som enligt min stolsgranne under semifinalen var den enda givna finalisten bland de 28 deltagarna kom 12:a. För Tjeckien blev debuten ett praktifiasko, sist med endast en poäng. Och Norge, ja de kom 10 platser för högt enligt mig....

Här följer hela resultatlistan från semifinalen i torsdags.

1. Serbien 298 poäng
2. Ungern 224 p
3. Turkiet 197 p
4. Vitryssland 176 p
5. Lettland 168 p
6. Bulgarien 146 p
7. Slovenien 140 p
8. Georgien 123 p
9. Makedonien 97 p
10. Moldavien 91 p
11. Portugal 88 p
12. Andorra 80 p
13. Island 77 p
14. Polen 75 p
15. Cypern 65 p
16. Kroatien 54 p
17. Albanien 49 p
18. Norge 48 p
19. Danmark 45 p
20. Schweiz 40 p
21. Nederländerna 38 p
22. Estland 33 p
23. Montenegro 33 p
24. Israel 17 p
25. Malta 15 p
26. Belgien 14 p
27. Österrike 4 p
28. Tjeckien 1 p  

2007-05-13
14:25:06

något av ett antiklimax

Gårdagsnatten blev märklig, mycket märklig. När jag skrivit klar i presscentret efter presskonferensen med gårdagens vinnare Marija skulle jag och alla andra ckrediterade till efterfesten. Den hölls i en lokal på samma område så det kändes smidigt. Jag var dessutom svinhungrig och visste att gratis mat väntade. Vi kom till lokalen ungefär samtidigt som de flesta andra journalister, vid halv 3. Och visst, mat fanns det och det smakade helt okej, med andra ord det godaste jag ätit hittills i Helsingfors. Helsingfors kan kallas mycket men knappast gastronomernas paradis. Jag har inte ätit något som varit värt priset i den här stan. Jo förresten McDonalds frukt-youghurt för 1 euro. Den var prisvärd.

Det skulle finnas drinkbiljetter att få vin för sas det men när jag väl fick tag på en sådan och kom fram till baren så var drickan slut. När jag kom dit lite senare för att då istället köpa något att dricka så stängde baren. Ja hela efterfesten var slut efter drygt 45 minuter! Den absolut sämsta efterfest jag varit på - med råge. Jag inser verkligen vilken tur jag hade som inte fick några biljetter till efterfesten efter semifinalen i torsdags. Jag hade hört exakt samma sak om den festen men jag trodde att i alla fall finalfesten skulle bli något bättre. Men nu är det tydligen helt förbjudet att servera alkohol i Finland efter 3.30. Ingen får serveringstillstånd efter den tiden. Inte ens Uhro Kekkonen hade fått det om han stigit upp ur sin grav. Efter en kort privat efterfest där vi tittade på några klipp från melodifestivalen -97 på en 42-tums-TV, så var det läggdags. Ingen rolig avslutning på den här veckan, men jag har ju finlandsfärjan kvar i alla fall.

Jag såg i morse också the Arks framträdande på TV. Ola var ju inte alls lik sig. Han glittrade inte alls in i kameran utan verkade mer stressad. Och den där snurrande skivan, den snurrade ju inte! När Ola la sig på den låg den still i flera sekunder. Det är faktiskt otroligt klantigt av produktionen att sånt ska kunna ske i direktsändning när de haft 7-8 rep + 3 genrep på sig att träna in så att allt klaffar under framträdandena.

Jag har inte läst kvällstidningarna än men jag gissar att det står om the Arks fiasko och öst-väst-grejen och "lägg ner skiten" m.m. Visst jag var väldigt besviken över resultatet i finalen. Serbiens seger var det enda bra. Aldrig har så många dåliga låtar hamnat i topp-10 och så många i bra i botten-10 men är det telefonröstning så är det. Det är visserligen väldigt synd om många länder nu på allvar funderar på att hoppa av eurovision. Jag kan förstå att det känns tröstlöst för länder som Belgien, Island, Österrike, Spanien, Frankrike m.fl att de misslyckas år efter år och om många länder hoppar av så måste nog konceptet ändrar redan till nästa år. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Det är mängden låtar under en kväll som är på tok för hög och som flyttar bort fokus från musiken och som gör att man bara memorerar bidragen som antingen är exterma eller som kommer från länder som man har en relation till. Helst vill jag ha 3 semifinaler till nästa år men det är nog mest en önskedröm. Nu måste jag iväg till färjan. Får väl hoppas på lite karaoke på vägen hem.


2007-05-13
01:46:36

Molitva!
Tack Marija för segern! Du räddade hela kvällen i en resultatlista som var allt annat än rolig. Turkiet 4:a, Ryssland 3:a Armenien  8:a. Sverige 18, Frankrike näst sist, Lettland 16. Nej, det här var väl ingen stor kväll i mina ögon men en fantastiskt bra låt vann så då kan man ju skita i alla andra placeringar. Den här segern bryter flera mönster. Det är en ballad, den sjungs inte på engelska och det är en nästan obefintlig scenshow. Det var verkligen en låt och en sång som vann. Precis som Marija själv sa på presskonferensen som jag kom från nu för en liten stund stund sen. Nu sitter jag i presscentret och ska iväg till efterfesten. Jag är grymt hungrig, och lite törstig också kanske. Det kommer bli en sen natt:-)

2007-05-12
15:47:24

Jag är beredd att åka till Kiev nästa år
Jag var inne och läste aftonbladet och expressen idag och det var fullproppat med "hotet-från-öst-artiklar". Tydligen ska Eirikur ha uppmanat norden att rösta på sina grannländer för att rädda kvar väst i tävlingen. Behövs det en uppmaning till det, det gör vi ju ändå! Nej, Eirkur, om du nu är rätt citerad så var det inte ett särskilt klokt uttalande. Argumentet ska dessutom varit att rädda kvar väst i tävlingen. Vadå, väst, sen när har väst varit ett enhetligt musikaliskt begrepp. Sitter engelsmännen hela dagarna och lyssnar på franska ballader? Lyssnar portugiserna på tysk marchdisco?
 
Det verkar som att media nu drar sig med generaliseringar som överstiger allt förstånd. De ställer sig frågan, hur kommer det sig att inte hela europa röstar på oss. Tja, kanske för att folk knappast sitter tillsammans i soffan i Skopje, Bukarest och Chisinau och lyssnar på diggiloo-diggilej och Carola, eller ens the Ark. Men visst finns det "västlåtar" som jag verkligen gillar i år och som jag är rätt säker på kommer hamna långt ner. Framförallt Spanien och Frankrike. Men om jag nu ska köra mitt tips på topp-5 ikväll så blir det som följer.

1. Ukraina - alla kommer att minnas låten. Showen är oförglömllig och melodin är ruskigt effektiv
2. Serbien - Otroligt vacker låt, men det känns som en sån låt som kommer högt men inte vinner
3. Vitryssland - Finalens slagkraftigaste refräng och ett perfekt koreografiskt nummer
4. Lettland - Den musikaliska brygtgan i tävlingen. Här möter öst väst i en låt som provocerar många men som sticker ut.
5. Tyskland - Svårtippad. Kan t.o.m. vinna tack vare den grymme sångaren och att den också är en låt som få kommer att glömma

# Var är Ryssland, fick jag frågan om. Nej, jag tror inte på den. Jag tycker inte att den lyfter riktigt live och den känns mer som en modern låt som kritiker gillar men som inte berör tillräckligt för att få folk att lyfta telefonluren. Men en del kommer att göra det och topp-10 blir det säkert.

# England bjuder också på en show som är ganska fyndig men folk förväntar sig mer av England än av länder med mindre musikindustri. När musikjätten England skickar ett sånt pajigt bidrag luktar det mer cynism. Finalens sämsta låt.

Nu ska jag börja göra iordning mig inför finalen. Den här gången har melodifestivalklubben lyckats boka bord för 50 pers på en resturang. Efter det smäller det. Jag ska sitta på rad två, visserligen långt ut på kanten men tittar ni noga så kanske jag syns i rutan någon gång;-)

2007-05-12
15:20:40

finaldag i Helsingfors
Klockan är nu 4 finsk tid och det är 6 timmar kvar till finalen.  Igår blev en lika sen kväll som alla andra kvällar här. Jag var på euroclub till det stängde, halv 4 och det har jag varit varje dag. Och ikväll lär det inte bli tidigare. Då är det efterfest efter finalen och presskonferensen med vinnaren och på söndag är det färjan hem. Ja, ni förstår, jag kommer att vara helt sönderfestad när jag kommer hem. Men det är det värt. Slut på pengar lär jag ha också. Ingen hade förvarnat mig om hur dyrt det är i Finland.

Igår skulle en stor del av Melodifestivalklubben ut och äta middag. Men eftersom vi var uppåt 30 pers som inte hade förbokat något bord så fick vi dela på oss. Jag hängde med ena halvan till en resturang som verkade lite väl bra....Sen när jag fick se menyn så fanns det endast 4 rätter att välja på. Den billigaste kostade 18 euro och det var någon slags ravioli. Kyparen kom dock in ganska snart med ett erbjudande. Tre-rätters middag med entrecote, blåbärspaj och allt var det var. Priset? 48 euro per person. Jag var då tvungen att resa mig från sällskapet. Lite synd att behöva göra när de jobbat med att sätta ihop bord så att alla skulle få plats men jag sa helt enkelt att jag betalar inte så mycket för mat. Det är ju mot mänskilga rättigheter att betala så mycket för käk. Bara vetskapen om att man betalat 48 euro för en middag ger mig besk smak i käften. Så jag ringde en av de som tillhörde den andra halvan av gruppen och frågade var de satt. De satt på ett sunkigt pizzahak. Så befriande att höra, ibland är sunkiga pizzahak ett paradis. Så jag tackade för mig och stack över till pizzahaket och fick en mättande middag för 8 euro. Det är ett fyndpris i den här stan ska ni veta.

# Jag har sällan sett så laglydiga människor som finnarna. De får ju svenskar att framstå som sydeuropeer i jämförelse när de snällt står och väntar på grön gubbe trots att ingen bil syns i närheten. I Stockholm rusar man ju över vid minsta lilla lucka.

# Jag har lyckats hyfsat bra med min ädla konst att inte slösa pengar här i Helsingfors. Eftersom det inte ingår frukost på vårt hotell så har jag hittat det på stan. Först går jag till kiosken några meter från hotellet och köper en fralla för 0,80 euro (även det fyndpris) sen går jag till McDonalds och köper en youghurt och en kaffe. Så har det varit varje dag innan jag åkt ut till arenan. Nej, förresten idag blev ett undantag då jag istället köpte en youhurt i kiosken och sen tog en kaffe på wayens coffeé.

# Att svenska är officiellt språk i Finland märks inte. Frågar man på svenska svarar de på engelska. Frågar man om de pratar svenska vet man redan vilket svar man ska få. "No".

2007-05-11
18:43:39

Thomas Lundins tips

Just när jag satt här i presscentret och skrev så kom Thomas Lundin förbi. Ni vet, finnen i nordiska rådet i "Inför-ESC". Han hade fått tag på en Irland-tröja och frågade om jag ville ha den. Nja, svarade jag. Om ni nu inte vill lita på mina tips, vilket jag har full förståelse om ni inte gör, så kommer här hans topp-5.
 
1. Serbien
2. Ryssland
3. Tyskland
4. Ukraina
5. Lettland


2007-05-11
18:39:32

som tur vad blir finalen mycket bättre än semin
Nu har jag varit på det första genrepet till finalen i Hartwall arena. Jag blev genast på lite bättre humör. Låtarna som är med i finalen är betydligt bättre än de i semifinalen och finalen kommer att inledas på bästa tänkbara sätt. Med Lordi som framför Hard rock Hallelujah. Arenan lyfter rejält vill jag lova och för mig hade Lordis låt varit en av de bästa om den tävlat i år. Men den finns trots allt en hel del bra i år. Men frågan är vilka som kan utmana Ukraina om segern. För mig är Ukraina en större favorit än lordi var förra året och inget bidrag har diskuterats så mycket här. Antingen älskar man den eller hatar den. Senast på euroclub spelades den 4 gånger och varje gång bildades ett långt tåg som hoppade runt hela euroclub. Jag var med i det tåget. Jag erkänner.

Men jag är kluven till Ukraina. Slå mig inte nu, men jag tycker faktiskt att låten är bra. Melodislingan är oerhört catchy och Verka Serduchka kommer att bjuda på en show imorgon som faktiskt är otroligt underhållande och som ingen kommer att glömma. Och det är just det. Alla, jag säger alla, hundratals miljoner som tittar imorgon kommer att minnas Ukraina. Det betyder att den har många fler miljoner potentiella röstare än andra bidrag som är mer lättglömda. Samtidigt vore det en smärre katastrof för tävlingen om Ukraina vinner. Tävlingens anseende som musiktävling  kommer att sjunka i botten. Kanske inte för all framtid men för några år framöver. Men vilka har då chans att utmana Ukraina? Tja en handfull.

# Tysklands swingnummer är oerhört populärt här. De fick nästan lika mycket jubel i arenan som finska Hanna. Låten är helt i sin egen genre, knappast modern, men många kommer att imponeras av sångaren Roger Cicero som sjunger helt fantastiskt. Han uppträdde på euroclub tidigare i veckan och karln har fullständig kontroll på sin röst. Ingen personlig favorit men vinstchans har den.

# Lettland är en outsider som kan floppa men också komma hur bra som helst. Många i Europa har en relation till italienska ballader och för mig får den gärna vinna. 

# Serbiens låt har jag kommenterat tidigare. Om den vinner vore det en seger för musiken. Att ett så färglöst nummer med en så bra sångerska och en så fantastiskt vacker låt vinner, då kommer snacket om freakshow att avta. Det svenska snacket om Balkan-komplott kommer däremot stegra men de som klagar på det får väl göra det då. För mig får den gärna vinna också.

# Vitryssland. Vinner de blir det - precis som om Ukraina vinner - ett himla liv, men av helt andra skäl. Man jublar väl inte över att diktaturen Vitryssland ska välkommna europa med öppna armar och jag är väl inte särskilt sugen på att åka till Minsk. Men låten är mycket bra.  

Hur går det för the Ark då? Spontant tror jag mellan 6-10:e plats. När de uppträdde idag fick de inte särskilt mycket jubel, och då är Finland de land utanför Sverige där de anses vara störst. Inget bra tecken. Även om Ola Salo dominerat totalt på deras presskonferenser och varit briljant så har inte the Ark varit superheta här och få tror på svensk seger. Nu börjar t.o.m. svenska kvällstidningarna tveka. Bara de klarar final till nästa år. Hade the Ark varit med i semin i år är det tveksamt om de klarat sig vidare.

Min favorit imorgon: Frankrike. Jag fullkomligt älskar den låten men den kommer nog inte att komma högt, tyvärr.

image42
Franska Le Fatal Picard på invigningsfesten. Sångaren till vänster.

2007-05-11
17:59:31

Några bilder från genrepet till finalen
image37 Lordi sjunger Hard rock Hallelujah

image38
Den här bakgrunden kommer att synas på The Arks nummer under bryggan i The worrying kind.

image40
Programledarna Jaana och Mikko under ett av humorinslagen som kommer att komma imorgon. Humorn består i den rosa tjejen som kommer sjunga på stan i Helsingfors. Förvänta er inte allt för mycket av det bara....

2007-05-11
12:25:59

öst regerar

Det började ju så bra när de läste upp semibidragen. Jag fick in tippning efter tippning, men sen tog det slut. Först vill jag säga så här. Det är skönt att den här semifinalen är över och att 18 av de här 28 låtarna försvunnit för det tar emot, men jag måste faktiskt hålla med kvällstidningarna om att den här semifinalen håller låg kvalitet. Sämsta semin hittills. Nu tycker jag förvisso att de bästa låtarna redan var klara för final så någon större kris för tävlingens framtid ser jag inte. Men som jag sagt tidigare, 28 låtar är på tok för mycket på en kväll. Speciellt en kväll mitt i veckan när de flesta ska jobba dan efter. Då är det inte lätt att sitta uppe till 23.45. Och tänk er då att i många länder (typ alla länder som gick vidare) började sändningen en timme senare än i Sverige.

Efter sändningen igår var det  presskonferens med de 10 som gått vidare. En presskonferens som var........väldigt typisk för eurovision.  Frågorna var typ......"hi I´m Natacha from Belarus, I have a question to Koldun. How do you feeeeel, you are greeeeeeat. yeeeeeeeah!!!!!!!!" Så var ungefär hela presskonferensen. En ren freakshow, men underhållande.

Öst och väst har det pratats om nu. Konstigt att den benämningen som för mig tillhör tiden före 1989 helt plötsligt blossar upp nu i eurovisionsammanhang. Jag satt länge på McDonalds vid 3-tiden i morse med två schlagerkollegor och diskuterade detta. De var fly förbannade på östkomplotten och det är det flera som är. Men öst är knappast ett enhetligt begrepp. Musiken på balkan påminner t.ex. knappast någonting och den i baltikum och de ger sällan eller aldrig varandra poäng. Och om väst nu ska representeras av fjantiga vampyrlåtar då gråter jag inga större tårar att de misslyckas. Jag har så mycket jag vill säga nu men jag kör ett axlplock här innan jag ska rusa iväg på det första genrepet på finalen. Oj, den börjar om 40 minuter. Jag skyndar skyndar mig.

# Serbien gick som väntat vidare men och vissa tycker att framträdandet var ett smakfullt avbrott från alla överkoreograferade nummer. De kan ha en poäng men jag tycker fortfarande av de sjabblar bort en fantastisk låt. Se och lär av Makedonien hur man gör ett elegant nummer.

# Vitryssland förtjänade verkligen sin finalplats. Jättesnyggt nummer på semifinalens näst bästa låt. Hade de inte gått vidare den här gången skulle de aldrig gjort det.

# Seminfinalens bästa låt, Lettland gick vidare. Den såg jag iof (tillsammans med Serbien) som semins säkraste finalist och i finalen finns det ingen låt som är i samma genre. Ett land i baltikum som tävlar med en sång på italienska. Kan vara ett segerrecept men också innebära att deras grannar föredrar att rösta på Moldavien, Vitryssland och Bulgarien istället.

# Skönt med programledare som inte skriker sönder eller fjantar bort hela sändningen med skämt som ändå aldrig blir roliga i ett sånt här sammanhang. Hela europa har ju knappast samma musiksmak, de har än mindre samma humor. Jaana och Mikko skötte sig galant.

# Okej, jag tippade med hjärtat när det gällde Island. Jag valde mellan den och Sloveinen som 10:e finalist. Slovenien har haft fantastiska bidrag år efter år så på ett sätt har de förtjänat sin finalplats. Men jag tycker att det är synd att de går vidare i år med den skrikiga operadiscon. Men visst, det var effektfullt med den lysnande handen och det bidrog säkert en hel del.

# Georgien har synts överallt här i helsingfors med sina flaggor och med målade ansikten i landets färger. Men ingen jag pratat med trode att de skulle ha en chans. Jag fattar inte vad folk ser i det bidraget. Då är faktiskt Bulgarien bättre. Jag vet att jag totalsågat den här på bloggen tidigare men den har växt och den är fullt dansbar på euroclub.

Nu ska jag rusa iväg till Hartwall arena för att se första finalrepet.


2007-05-09
19:30:05

Genrep av semifinalen
Nu har jag varit på det första genrepet på semifinalen. Jag satt på rad 4 i Hartwall arena så för en gångs skull i de här sammanhangen så var scenen närmare än storbildskärmen. Det var ca 10-12 meter till scenen och på finalen sitter jag på rad 2.

Mer än hälften av semilåtarna hade jag inte sett live tidigare eftersom de flesta repat klart när jag kom i måndags men som helhet tyckte jag inte att intrycket av låtarna förändrades allt för mycket med ett undantag, Serbien. Jag fattar inte hur de tänker. Här har de en av tävlingens absolut bästa låtar och sen står sångerskan bara där med handen i fickan och ser fullständigt ointresserad ut. Detsamma gällde körtjejerna. Är det en protest mot någonting? Jag fattar inte, de får bara inte sjabbla bort den där låten och jag tror nog ändå att den tar sig vidare och jag hoppas att de ändrar framträdandet till sändningen imorgon (även om det är emot EBU:s regler).

# Moldaviens sångerska Natalia Barbu var klädd i de lägst skurna byxor jag sett. Sexigt? Nej. Porrigt? Ja. Och jag har svårt att tro att man får särskilt många gratisröster på det.

# Den kvinnliga programledaren Jaana Pelkonen ser ut som en snyggare variant av vår egen Christin Caspersen. Hon och hennes manliga kollega Mikko skötte sig bra.

# Schweiz vampyrlåt framstår som en parodi på eurodisco. Med E-types sångerska Nana Hedin hade den blivit okej men nu har de en halvtaskig refrängsångerska som knappast lyfter låten. Sen har dragit upp massa vampyrdockor på scen som förstärker det pajiga intrycket.

# Koldun från Vitryssland gör ett snyggt nummer på en stark låt. Men av någon anledning är jag inte helt övertygad ändå. Men det är nog ändå troligare att den går vidare än att den slås ut.

Själv skulle jag ha röstat på Island imorgon om jag suttit hemma i TV-soffan och inte i den mobilfria Hartwall arena. Jag litar på er;-)

Okej, nu kör jag mitt tips. Följande 10 tror jag går vidare till final.

Lettland
Serbien
Makedonien
Danmark
Andorra
Turkiet
Ungern
Vitryssland
Belgien
Island

Jag kan inte säga att jag hoppas att jag har rätt. Belgiens låt gör mig nästan illamående men den är ensam i sin genre, går ut sent och jag tror att många kommer att komma ihåg den och säkert kommer en del att bli glada av den. Turkiets låt upplevs säkert som modern och fräch och också den är helt ensam i sin genre. Men jag gillar den fortfarande inte.

Byt ut Belgien, Turkiet och Andorra mot Cypern, Österrike och Malta så har ni min lista på vilka jag VILL ska gå vidare. Ungern är ett gränsfall men det är en väldigt välgjort komposition som fyller sin funktion bland alla rocklåtar och freakshows.

2007-05-09
19:05:25

Nordiska festen

Många av deltagarländerna har sina egna fester här i Helsingfors. Oftast arrangeras det ihop med flera andra länder. Igår var det nordisk fest på euroclub och vi fick liveframträdanden från alla nordiska artisterna - utom the Ark. Varför fattade vi aldrig riktigt utan helt plotsligt dök Christer Björkman upp på scen och berättade att the Ark inte skulle uppträda. Det lät som att det hade något med brist på soundcheck att göra. Men de flesta artisterna som uppträder på fester i ESC-sammanhang kör lite spontant akustiskt och det hade knappast varit något större projekt för the Ark att göra.

Desto trevligare var det att överlämna det hedersmedlemskap i Melodifestivalklubben som blivit en tradition att ge till varje artist som vinner Melodifestivalen. Vi hann ge det i form av ett diplom till the Ark precis innan de skulle lämna lokalen när Ola och the Ark visade upp det så fotades det garanterat av fler än Melodifestivalklubben....

image35

När det gällde livespelningarna som de andra artisterna höll så märks det vilka låtar som verkligen är så bra hantverk att de håller - eller blir bättre - trots att allt är borttaget utom en gitarr. Isländske Eirikur körde en unpluggedversion av sin "Valentines lost" och jag lyckades få en inspelning av hur det lät

Lyssna på Eirikurs Valentines lost från nordiska festen

image36

2007-05-08
14:45:51

lite tips från repetitioner

Jag är ju kanske inte känd som en mästertippare men självklart ska jag tillgodose önskemålet att ge lite insidetips härifrån hur det sett ut på repetitionerna. Jag vill ju inte att ni slänger iväg era surt förvärvade slantar på något stolpskott. Eftersom jag kom i söndags så missade jag den första halvan av semibidragen. De har jag inte sett repetera.

# Oavsett vad man tycker om Lettlands bidrag så är operaherrarna något mer samspelta (vilket inte säger mycket) jämfört med det klipp som visades i Inför-programmet och bildproduktionen lyfter bidraget ytterligare. Det är en given avslutning på en kväll och jag skulle bli mycket överraskad om den inte går vidare.

# Maltas pampiga 6-takt har inte lyft. Nej, det känns som de vill för mycket på scenen när de tagit till alla möjliga grejer på scen. Jag trodde på final innan jag kom hit för Malta men det gör jag inte längre.

# Andorra är den semifinallåt som lyfter mest när man ser de live. Den kommer efter flera ganska liknande nummer med en kvinnlig solloartist i ett överkoreograferat nummer och killarna sjunger bra. Här har jag ändrat mig, den går säkerligen till final och många jag pratat med nämner den till och med som en av favoriterna, tillsammans med Ukraina, Tyskland, Serbien och Ryssland.

# Makedoniens snygga låt, med de ännu snyggare sångerskan Karolina, tror jag fortfarande på. Jag kan inte säga att den lyfter jättemycket när jag sett den men låten är tillräckligt stark och Karolina är tillräckligt känd över hela balkan för att det ska räcka till final.

Annars så är det mest charmiga med det här festivalområdet det lilla tåg som går mellan arenana och presscentret. Sträckan där emellan är inte lång, den tar max 6-7 minuter att gå. Men finnarna har verkligen gjort allt för att allt ska funka så smidigt som möjligt så det lilla tåget (som mest påminner om görna lund) tuffar på fram och tillbaka på den lilla sträckan.


image32

Eurovisiontåget på Hartwall arena


2007-05-08
13:38:57

Ukraina "Verkar" vara en favorit här

Sieben sieben, ai lyu lyu, sieben sieben ein zwei........Ja ni kanske förstår hur det är här i Helsingfors. Verka-feber. I alla fall på festivalområdet när Verka Serduchka repeterade igår. Det kan går hur långt som helst. Jag har oftast väldigt svårt att skratta åt de som försöker vara roliga i den här tävlingen för det tenderar mest att bli krystat, tillgjort, en hög "man-har sett-det-förr"-faktor. Men nu börjar även jag kapitulera inför aluminiumfolie-transan från Ukraina. Verkas nummer är en fantastiskt underhållande freak-show som är svår att stå emot och ESC 2008 kan mycket väl hamna i Kiev. Utanför pressscentret i Helsingfors finns en mängd skärmar där man kan ligga på gigantiska kuddar och se alla repetera. De kuddarna har aldrig varit så välbefolkade som när Verka repeterade igår.


 Verka Serduchka från Ukraina

Annars så är det ett evigt springande genom kontroller här på Hartwall-området. Var man än går ska man passera säkerhetskontroller där väskan ska gå genom sådana rullband som man annars mest förknippar med flygplatser. Av någon anledning pustar jag ut varje gång den där maskinen inte piper. Trots att jag knappast har något att dölja i min lilla väska eller i min jacka. Tanken är kittlande att så fort man passerat kontrollen utan att den piper, skrika "Yes!", ta väskan och rusa därifrån. Men faktum var att det inte dröjde särskilt länge innan det genomfördes, men det var inte jag som gjorde det utan ett putslustig snubbe från aftonbladet...


Välkomsfesten igår var en höjdare. Oändligt mycket bättre än den där sjaskiga stadsfestivalen som Aten hade som välkomsfest i fjol. Det här var stil och finess och det var mycket gratisdrinkar. Något man gärna utnyttjar här då priserna på festivalområdet är smått omänskilga. 3 euro för en läsk. 4 euro för lite vin på euroclub (kan vara max en deciliter). Rena rånet.


Jag som tidigare blivit smått provocerad av Jostein Pedersen när jag sett honom i Inför-ESC måste säga att han var verkligen väldigt trevlig och rolig att prata med. Och jag har aldrig hört någon säga ordet "ikke sant?" så frekvent som Jostein. Han säger det i var och varannan mening.


När välkomstesten var över fortsatte vi till euroclub. Nu var min plan att dricka så många gratisdrinkar som möjligt på festen för att sen inte behöva köpa något på euroclub till deras café-opera-priser. Den taktiken höll inte riktigt utan det blev påfyllning några gånger kan jag medge. Sen blev det schlagerdans in på småtimmarna. Jag dansade med en tjej som verkade riktigt trevlig och jag frågade var hon kom från. Ungern, svarade hon. Eftersom ljudvolymen på ett dansgolv är rättså hög så uppfattade jag aldrig riktigt vad det var hon jobbade med när hon var här i Helsingfors men av någon anledning kom vår dans av sig lite. Jag frågade då mina presskollegor i Melodifestivalklubben om de visste vem det var. Det visade sig vara Ungerns sångerska Magdi Ruzsa.....


2007-05-07
18:07:02

Fullt upp
Idag har det varit repetitioner, presskonferenser, repetitoner, presskonferenser.......Ja, ni hör själva. Det är minst sagt fullt upp här men det är vansinnigt kul. Allt är väldigt väl organiserat och jag undrar hur många gånger jag har passerat genom detektorer och liknanade idag. Intryck från repetitioner då. Finlands låt växer enormt live, spanien håller absolut måttet på scen och the Ark var helt okej, men kan mycket bättre. Däremot var the Arks presskonferens något av det roligaste jag varit med om. De flesta presskonferenser på ett eurovision liknar ofta en slags freakshow på så sätt att de ställs mindre intelligenta frågor som knappast förtjänar intelligenta svar. Men Ola Salo var en mästare i att hitta fyndiga svar på alla tänkbara frågor. Killen har ju en humoristisk begåvning som bräcker alla med hästlängder. Deras presskonferens var också den mest välbesökta av alla hittills. Folket här älskar verkligen the Ark.

Jag hade gärna skrivit mer, men jag måste rusa iväg på en välkomnsfest som är om en timme. Den lär bli sen.....
Vi hörs!

image30
 

2007-05-06
17:09:42

Viking line till Helsingfors

Hej alla vänner!
Igår, lördag, steg jag på Viking line-färjan för att ta mig till Helsingfors. Eftersom jag är medlem i Viking klubb (trots att jag normalt sett alltid åker Silja line....) fick jag ett riktigt schysst pris. 200 spänn! I det priset ingick del i 4-bäddshytt. Jag skulle med andra ord dela hytt med tre helt främmande personer längst ner under bildäck, vad gör man inte för att spara pengar. Jag hade räknat med en extremt osocial resa där mitt närmaste resesällskap skulle vara en aftonbladet. Sanningen var den att när jag steg i land i helsingfors i morse så hade jag inte läst en rad i den.

Jag delade hytt med en minst sagt fåordig ryss (som någon timme senare meddelade att han hade bytt hytt), en aspackad brasse och en 50-årig finne. Den sistnämnde började jag prata med. Han hette Keijo och han var väldigt sympatisk. Vi hann  prata om det mesta under den där resan och han hade hyfsad koll på schlager. Han berättade att han i början av 90-talet varit ledare på en ungdomsgård i norra Finland där ungdomar fick göra egna videor. En av ungdomarna som var där var en 14-årig Tommy Putaansuu, han som senare skulle bli mer känd som Mr. Lordi. Han sa att han var överförtjust i att göra, som han sa, "splatter-videor". Jag gissar att det innebär mycket blod. Han hade ett foto på honom som han skulle ta kopia på och skicka till mig.

Trots alla fulla finnar som hade invaderat Viking line den här dagen (viking line är oerhört mycket sunkigare än Silja line, insåg jag under den här resan) och som skålade natten lång så lyckades jag sova hela natten. Någon frukost på färjan hade jag inte råd med så det blev den välkända "McDonalds-varianten" innan jag tog mig ut till Hartwall arena där hela eurovisionkarusellen håller till.

Jag återkommer!


2007-05-04
23:31:17

dags att summera inför-ESC
Mitt i allt Gomorron Sverige och all packning inför finlandsresan imorgon så hann jag se det sista inför-ESC nu under fredagskvällen. Jag har ju gett betyg efter varje program och tänkte göra ett slutbetyg nu. Som helhet har det varit en bra panel och programmets koncept är väldigt roligt och intressant med en person från varje land och den samling av olika karaktärer som redaktionen på programmet uppenbarligen är mycket noga med att sätta samman.

Thomas Lundin
Jag har sagt det förr. Utan Thomas Lundin skulle det här nordiska rådet tappa den mesta av sin trovärdighet. Thomas är garanten för kunskap och seriösa bedömningar av låtarna. Dessutom utan att vara korrekt och tråkig, tvärtom så lyckas han med det Per Sundnes misslyckas med: Sköna one-liners som både har humor och insikt. Thomas enda minus är väl egentligen att han genom åren visat sig mindre bra på att tippa rätt vinnare, kanske var det därför han aldrig uttalade någon tydlig segerkandidat i år. Annars har du varit lika stabil som alltid, Kitos Thomas!
Betyg: stark 4

Per Sundnes
Vad gjorde karl i det här programmet? Har han sagt någonting som är värt att lägga på minnet? Han har radat upp 5:or till de nordiska grannarna och sågat i princip allt annat. Men inte med några Andreas-Lokko-argument som trots allt har med musik att göra utan han har hittat alla tänkbara, märkliga skäl till att dissa allt som inte luktar norden. Trångsynthet är bara förnamnet...
Betyg: svag 1

Charlotte Perelli
Glad, rolig, brutalt ärlig. Ja, Charlotte har varit 10 gånger bättre än jag hade vågat hoppas på. Istället för att som förra gången prata om konstiga videor och fel forrrrum så har hon nu verkligen snackat om låtarna, stylingen, rösterna. Jag hade gärna suttit bredvid dig i soffan i Gomorron Sverige Charlotte!
Betyg: stark 4

Adam Duvå Hall
Precis som förra året fick danskarna inta rollen som klassens clown i sällskapet och Adam har gjort det med bravur. Hans tajming är stundtals fenomenal. Ingen kan som han säga så mycket med endast ett ansiktsuttryck, en kort paus och sen betyget. Efter att i första programmet satt betyg på vinflaskor och annat krimskrams så bättrade han sig snabbt och har verkligen i min mening, gjort seriösa bedömningar på låtarna. Hans insats efter Lettland blev i mitt tycke årets clou. Först nolla, sen ändrade han sig till......5:a! Och sa bara "det här är genialt, det är bara vi som inte fattar det"......
Betyg: stark 4

Eirikur Hauksson
Det finns något skönt med att Eirkiur som musikalisk rebell i schlagersammanhanget år efter år dyker upp i nordiska rådet. Han har en skön självdistans och normalt sett vassa, ärliga kommentarer. Det sistnämnda har det varit betydligt mindre med i år, vilket är synd men samtidigt logiskt eftersom han själv deltar. Men han har blivit lite mer avslappnad under programserien och jag hoppas att han är tillbaka nästa år.
Betyg: 3

Christer Björkman
Har inte betygsatts innan och jag ska inte göra det nu heller. Till skillnad från många andra så har jag aldrig stört mig på hans påstådda mediekåthet. Vi har Christer att tacka för att melodifestivalen är så bra som den är. Ingen brinner för tävlingen som han och att få vara programledare för det här programmet är väl det minsta han kan få begära. Dessutom tycker jag att han hanterar ciceron-rollen på ett bra sätt.

De nordiska "kändisarna"
Vad fyller de där så kallade kändisarna för funktion? Varför ska de släpa fram massa kändisar som ska bedöma de nordiska bidragen när de ändå kommer att betygsättas? Inte mycket har sagts från de "kändisarna" som är värt att lägga på minnet. Och den där skäggiga dansken verkar ju komma från en annan planet. Han kan inte ha sett en enda eurovision eller veta vad det är som funkar i tävlingen "Norge har en mycket stor chans att vinna!". Gonatt gubbe! Ta bort hela det där momentet och ägna mer tid åt låtarna som ska tävla istället.

2007-05-04
12:20:31

Gomorron Sverige
Här kan ni se mitt inhopp i rutan i Gomorron Sverige. Jag vill precisera lite Mickes Leijnegards ingång. Det jag hade sagt till Gomorron Sveriges researcher var att länder som Andorra, Monaco och Luxemburg är för små för att vinna fotbolls-EM men inget land är för litet för att göra en bra låt. För jag står fortfarande fast vid att jag inte tror att Andorra är någon vinnare i år.

Här är länken: http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=260073

2007-05-04
12:09:08

Pust....Då var TV-debuten avklarad
Oj, vad jag har spelat upp den där intervjun i Gomorron Sverige i huvudet många gånger innan jag väl satte mig i den där soffan i morse.....Jag har haft svar på alla tänkbara frågor som kan komma. När jag för en vecka sen hörde att jag skulle vara med så blev jag hur nervös som helst. Och för två dagar sen vaknade jag mitt i natten och drömde mardrömmar om att jag hade försovit mig och missat hela grejen (detta trots att det inte var natten mot fredag ens....) Men konstigt nog infann jag mig i ett märkligt lugn igår kväll och när jag väl satt där i soffan minutrarna innan sändning så kändes det inte särskilt nervöst alls. Det kan ju bero på också att både Anna Book och Micke Leijnegard är rätt softa typer som inte gör en uppstressad direkt. Men jag hann inte "prata in mig" med de särskilt mycket innan vi gick ut i sändning för då satt Anna och Micke L mest och snackade diet och viktminskning. 
 
För övrigt måste jag lägga till att det är lite halvlyxigt med just SVT:s resurser. De frågade innan på telefon var jag bodde och sen sa de "bra, vi kör dit en taxi 7.10, sen kommer en värdinna och möter dig vid entrén och visar dig till sminket".
I sminket blev det mycket brunpuder, så det kändes som att jag fick en kur "brun utan sol" när jag gick därfifrån in till studion.

När det gällde favoritlåtar så hade researchern på redaktionen som jag hade pratat med tidigare, bett mig att ta fram 3 favoritvinnare till sändningen, vinnare som inte är så kända för s.k. "vanligt folk". Då hade jag svarat Italien -90 (Insieme), Luxemburg -72 (Aprres toi) och Frankrike -69 (un jour, un enfant med Frida Boccara). Nu hade jag förstått det som att de på redaktionen hade vaskat fram arkivklipp på alla tre, men tydligen hade de fastnat för Frankrike -69 eftersom den ansågs vara den minst kända (har de någon form av "expert" på plats så blir det ju lite fel om man tycker som "vanligt folk" och svarar Carola och Jonny Logan på allt). Och när jag svarade Italien -90 på frågan om favoritvinnare så märkte jag att det var "fel svar" och Micke frågade ju lite diplomatiskt - Någon mer favorit...? skönt med ledande frågor ibland haha

Tack för alla trevliga sms förresten. Det värmde!