Schlager-Micke

2010-05-31
21:14:06

Sverige röstade bort sig själv i semifinalen
Sverige slutade på elfte plats i sin semifinal. Anna var med andra ord så nära man kan komma en final. Ynka fem poäng skilde till Cypern och Irland som delade 9:e platsen och då kan det tilläggas att Sverige gav Cypern 6 poäng i semifinalen. Sverige röstade med andra ord bort sig själv från finalen utan att veta om det.

Självklart kan man säga att Sverige hade maximal otur den här gången då den första semifinalen var betydligt sämre. Det visar om inte annat resultaten i finalen. De fyra bäst placerade från semifinal två placerade sig högre än vinnaren i semifinal ett - Belgien. Men samtidigt hade Sverige marginalerna med sig för två år sen då Charlotte Perrelli klarade sig vidare tack vare att juryn valde ut henne som favorit och gav ett wild card till finalen. Och om nu Anna hade trasslat sig vidare till final och sen slutat på 20:e plats (vilket är ganska troligt) så tror jag inte vi svenskar hade varit så mycket gladare för det.

Att förresten just Belgien hade vunnit den första semifinalen var ett rykte som spred sig i Oslo men jag har varit med om att sådana rykten inte har stämt tidigare så jag visste inte riktigt vad jag skulle tro. Men Belgiens var värda all tänkbar framgång i år. Det är ett land svältfödd på framgång i den här tävlingen och ett land som aldrig fått något gratis från sina grannländer. Faktum är att Belgien i sig är så splittrat i den flamländska och vallonska delen att jag undrar om de ens skulle rösta på sig själv om de fick.

De förändringar som EBU gjorde efter Eurovision 2007 har varit de bästa beslut de kunde ta. Att dela upp tävlingen i två semifinaler samt att ändra poängsystemet till folk/jury. Omröstningen är betydligt mer varierande och oförutsägbar nu än tidigare. Det vittnar om inte annat Sveriges poäng i finalen som såg ut så här:

De svenska poängen i finalen:
Tyskland - 12 poäng
Rumänien - 10 poäng
Danmark - 8 poäng
Serbien - 7 poäng
Georgien - 6 poäng
Turkiet - 5 poäng
Norge - 4 poäng
Cypern - 3 poäng
Belgien - 2 poäng
Armenien - 1 poäng

Att Sverige ger 12 poäng till Tyskland hör - trots den geografiska närheten - inte till vanligheterna. Under de senaste 30 åren har Sveriges 12:a nästan alltid gått till ett nordiskt land eller något av de engelsktalande, alltså Storbritannien, Irland eller Malta. Inte ens 1982 när Tyskland vann i utklassningsstil gav Sverige tyskarna sin tolva. Utan den senaste 12:an från Sverige till Tyskland var året innan - 1981.

Så årets poäng är mycket ovanliga från Sverige. Även av det skälet att Norden "bara" fick 4 och 8 poäng från Sverige. Island fick inte en enda. Men detta följer mönstret från många andra länder sen de införde systemet med jury/folk-röster istället för bara folkröster. Tolvorna går mer sällan till ett grannland eller till ett land som har stor befolkning i ett annat land. Tyskland ger ju normalt sett alltid sin tolva till Turkiet på grund av den stora turkiska minoriteten i landet, men inte i år. Det bevisar att det här systemet har effekt och att det var det bästa beslut EBU kunde ha fattat när det här infördes.

Om nu den svenska Melodifestivalen kan göra lika vettiga förändringar som EBU gjort för Eurovision återstår att se.

2010-05-30
11:43:29

Äntligen gick det vägen för Tyskland

Det behövdes ingen sprutande pyroteknik, inga spektakulära klädbyten eller ens ett aprikosträd för att vinna Eurovision i år. Det räckte med en tysk Lena med lustigt engelskt uttal och det var inte så illa det heller. Hon stod bara rakt upp och ner och körde sitt race och det räckte för att charma hela Europa. Faktum är att hon knappt en tog en kamera rätt men det är det här som är så facsinerande med Eurovision. I år räckte det med en bra låt och en skön tjej för att vinna och det var en väldigt bra segrare i mitt tycke.

 

Tyskland har en historia i den här tävlingen att aldrig palla för favorittrycket. För favoriter är de allt som oftast. Trots det har de bara vunnit tävlingen en gång tidigare, 1982, så ni förstår att det här var ett smått historiskt ögonblick och det var kul att se Lena så genuint chockad som hon verkade vara efter segern. I ett av de öppnaste, mest svårtippade - och definitivt bättre - startfälten på senare år blev segermarginalen till slut ganska stor. Och det var gott om tyska flaggor både i arenan och på stan i Oslo efter finalen. Tyskarna är, tillsammans med svenskarna, alltid den största gruppen som åker på Eurovision och de hördes bra i arenan det vill jag lova.

 

Själv satt jag strax till höger om scenen. Det var väldigt mycket sidosikt och väldigt svårt att se storbildsskärmarna vilket gjorde omröstningen svår att följa. Men i slutändan behövde man inte se några exakta siffror. Tysklands seger var tillräckligt klar ändå. Men i början fick jag en smärre chock, Danmark tog de två första tolvorna! Låten som låter exakt så som vi svenskar lärt oss att Europa inte vill ha. Låten som skickades in till Melodifestivalen men inte ens kom med bland de hundra sista ledde nu hela Eurovision Song Contest!! Det slutade med en hedrande fjärdeplats för danskarna och de rynkade pannorna på den svenska MF-produktionen blir bara allt djupare.

 

Jag hann uppfatta att något inte stod rätt till under det spanska framträdandet och insåg sen att jag inte hade sett i syne – det var verkligen en i publiken som hade sprungit upp på scenen. Att Spanien fick sjunga om var helt rätt. Om man har repeterat vecka ut och vecka in på ett nummer så har man rätt att få göra det ostört när det väl är dags. Men självklart gynnade detta Spanien som placerade sig bättre än de brukar.

 

Appropå ”big 4”-länderna så gladde jag mig mycket åt att Frankrikes fotbollslåt fick betydligt mer poäng av jag trodde. Jag var en av få ESC-fans som verkligen stordiggade den.

 

Däremot gällde det omvända med Rumäniens Playing with fire som de flesta ESC-fans verkade älska men jag förstår inte alls storheten med den. Den kom till slut på tredje plats.

 

Länderna som alltid levererar topp 10-placeringar gjorde det i år också. Turkiet, tvåa, Armenien 7:a och Grekland 8:a. Turkiets höga placering glade mig extra. En riktigt bra låt och ett bra framträdande.

 

Israel och Norge var årets floppar. Norske Didrik lät inte helt hundra där i arenan, men jag ska titta på sändningen sen när jag kommer hem för att höra hur det egentligen lät.

 

Årets tävling visade också att verkligen alla länder kan lyckas med rätt låt. Det har varit en allmän uppfattning i den här tävlingen att ”ingen vill rösta på tyskarna” men det motbevisade ju charmiga Lena med besked. Belgien har alltid varit ett land utan vänner i ESC men deras avskalade ballad var snubblande nära en topp 5-placering.

 

Appropå tippningstävlingen Gissa resultatet i Melodifstivalklubben så ledde jag den omröstningen efter de två semifinalerna men slutade till slut på plats 15 av 106.

 

 


2010-05-29
13:07:34

Ikväll smäller det

Det är bara några timmar kvar till finalen och jag kommer ikväll att sitta strax till höger om scenen i arenan. Under den andra semifinalen satt jag lika nära men vänster om arenan och även om man såg bra så var det mycket svårt att bedöma hur bidragen lät ljudmässigt. Ljudet inne i arenan är under all kritik och de sämsta jag upplevt på ett ESC.

 

Även om Sverige inte är med i finalen så blir det en hyperintressant utgång. För första gången på många år så finns ingen storfavorit. Det kan vara det mest svårtippade året sedan början av 2000-talet då varje år bjöd på överraskningar och man inte visste varken ut eller in. Personligen håller jag på Turkiet ikväll. Deras rockiga We could be the same har en underbar energi och ett snyggt scennummer. Turkiet placerar sig alltid högt och det tror jag att de gör i år också. Azerbaijan har den i mitt tycke elegantaste balladen. De bör också vara med där uppe. Och hur högt kan egentligen Belgien komma? Frågorna snurrar. Det blir hur som helst en stark final. Inte riktigt lika stark som förra året men jag är som helhet nöjd.

 

Nu ska jag ut i det inte allt för vårlika vädret i Oslo.


2010-05-29
13:05:28

Ett vårkallt Oslo

Oslo har väl inte riktigt haft vädergudarna på sin sida den här veckan. Det har knappast varit någon sommarvärme, eller ens vårvärme att tala om även om solen tittat fram lite då och då men ändå så har jag fått bra intryck av stan. Jag hade faktiskt aldrig varit i Oslo tidigare men märker att man lär sig stan snabbare än man kan tro. Den är precis lagom stor för ett Eurovision och det märks att ESC betyder något i stan (vilket det inte märktes i till exempel Belgrad). Och att Norrmännen gillar att fokusera på Sverige märks också. Jag hyr rum på en högskola mitt i stan och föreståndaren här sa att Sveriges fiasko i semifinalen var den stora snackisen runt fikaborden här. Det märktes också när man tittade på förstasidorna i de norska kvällstidningarna. Där är det Annas tårar som är huvudrubriken.


2010-05-29
13:02:16

Schlagergudtjänst
ESC-veckan i Oslo bjuder på många saker man inte hade väntat sig. En schlagergudtjänst till exempel. Det var något som jag knappt visste fanns. Efter att ha sett Bobbysocks sjunga i ett köpcenter i Oslo så visade det sig att de skulle vidare till Domkyrkan för att sjunga. Jag begav mig dit då det visade sig att flera norska ESC-artister skulle dyka upp där. Det var Christine Guldbranndsen som tävlade för Norge 2006, Jostein Hasselgård (2003) Hanne Krogh och Elisabeth Andreassen (1985 + ett antal ESC-år till) och sångerskan i gruppen Secret garden som vann för Norge 1995, Gunnhild Tvinnereim. De framförde sina låtar avskalat med piano, sång och fiol. Riktigt vackert och en skön avkoppling i det annars höga tempot som gäller här i Oslo.




2010-05-28
14:11:44

Ett historiskt fiasko

Så har det hänt. Sverige har för första gången missat finalen i Eurovision song contest. Och jag var där. Historiskt! Nejdå, skämt åsido. Även om jag aldrig varit särskilt förtjust i This is my life så tycker jag förstås att det är synd att det blev så här. Sverige har Europas ambitiösaste uttagning och producerar mycket bra musik och nu är vi inte ens i final. Den stora stora svenska klacken som satt närmast scenen blev smått chockad. Det slängdes svenska flaggor lite hit och dit och vissa fattade inte att det var sant. Själv blev jag överraskad, det förstår ni om ni läste min text igår. Anna var inte den självklaraste finalisten men inte hade jag i min vildaste fantasi kunnat tro att Cyperns menlösa gitarrpop och Ukrainas totalt obegripliga smörja skulle få fler röster än Sverige!

 
De två största förlorarna igår, Sverige och Kroatien

På Euroclub verkade det som att det inte bara var svenskar som deppade över nederlaget. Sverige är på något märkligt sätt alla fans favoritland och det var många som kom fram och sa ”I´m so sorry”. De verkade mer nedbrutna än vad jag var. För det finns trots allt positiva effekter som kan komma ur det här.

 

Det blev ganska symboliskt när Danmark ropades upp som sista land till final att låten som den svenska Melodifestivalen ratade snor Sveriges finalplats. Det är givetvis värsta tänkbara scenario för Christer Björkman. För även om det inte är han som väljer ut de 32 låtarna i MF så är det han som har den officiella rollen som högsta ansvarig för Sveriges resultat. Nu hoppas jag att urvalsjuryn till Melodifestivalen äntligen börjar tänka om. Tävlingen har breddats till vansinne under många år nu och det har garanterat varit på bekostnad av hits. För hur kommer det sig att svenska låtskrivare väljer att söka sig till andra länder där de välkomnas med öppna armar och dessutom presterar bättre än i Sverige? Förmodligen för att de vet att kvoten hits som ska tas med i Melodifestivalen är försvinnande liten eftersom alla tänkbara genrer ska kvoteras in.

 

Svenska låtskrivare låg bakom fyra bidrag i årets semifinaler, Sverige, Danmark, Azerbaijan och Irland. Det enda som inte gick vidare var Sverige...Lägg därtill att svenskar har skrivit Norges bidrag som redan är direktkvalificerat samt att Robert Wells också kvalificerade sig till final med vitryska 3+2. Problemet är med andra ord inte att Europa avskyr musik med svensk stämpel utan att svenkarna helt enkelt valt fel låtar.

 

Det finns garanterat inga givna lösningar på det här problemet. Den här diskussionen har ju pågått ganska länge nu. Men värt att notera är ju att den internationella juryn (som blev flitigt hånad av svensk press och allmänhet) i MF hade Anna Bergendahl långt ner på sin lista. Jag vet inte om Salem Al Fakir, Eric Saade eller Timoteij hade lyckats bättre. Det är ju en väldigt hypotetisk diskussion. Men jag tycker precis som tidigare att juryrösterna i den svenska finalen enbart ska bestå av en internationell jury. Svenska folket ska fortfarande ha hälften av rösterna, annars tappar MF allt för mycket i legitimitet. Men den svenska juryn fyller ingen funktion alls.

 

Nu ser jag fram emot finalen. För den blir intressant även om Sverige inte är med. Personligen håller jag på Turkiet som är ovanligt bra i år. Men sällan har det varit så svårtippat angående segraren.


2010-05-27
15:51:38

Anna Bergendahl slår ur underläge

Aftonbladet och Expressens läsare tror inte att Anna Bergendahl går till final ikväll. Det är smått unikt med tanke på det självförtroende som Sverige brukar visa upp i den här tävlingen. För första gången på länge (eller kanske för första gången någonsin) så tror jag att svenskarna underskattar sitt eget bidrag. Även om jag aldrig varit jätteförtjust i låten så tror jag att det kommer att gå vägen för Sverige ändå.

För huruvida en låt är bra eller inte är subjektivt. Det finns ytterst få låtar som enar alla och som alla är överens om är bra. Ett framträdande däremot är inte subjektivt på samma sätt. Om en artist eller grupp gjort bra ifrån sig på scenen brukar de flesta vara överens om det. I eurovision har man tre minuter på sig att förmedla något till tittaren. Och Anna levererar en känsla som jag tror kommer att beröra tittarna. Man kanske inte minns låten men man kommer att minnas henne. I sällskapet med den ena modellbruden efter den andra som sjunger med varierande kvalitet så är Anna definitivt "the girl nex door". Så jag tror på final för Sverige.

Danmark har ett precis motsatt läge. De har en synnerligen välkomponerad låt som jag mer än gärna lyssnar till men Chanée och Névergreen förmedlar ingen känsla. Det vore förstås ett praktfiasko om danskarna inte går till final detta år då de har legat topp-5 bland oddsen för att vinna hela tävlingen. Men risken finns där.

De tio jag tror går till final är följande:

Azerbaijan, Armenien, Turkiet, Kroatien, Israel, Sverige, Irland, Rumänien, Georgien och den sista platsen står mellan Danmark och Litauen. Jag tippar med hjärtat här och säger trots allt Danmark.

Ikväll vet vi.


2010-05-26
14:40:19

Få sensationer i svag semifinal

”Lägg ner skiten” står det i båda kvällstidningarna idag efter den första semifinalen i årets Eurovision. Jag kan hålla med om att den här semifinalen var ovanligt svag. Inte en enda riktigt stark låt, möjligtvis med undantag för Serbien. Men minnet hos den arga pöbeln verkar inte vara särskilt långt. Förra året var de flesta överens om att finalen var den starkaste på länge, ja, kanske till och med den starkaste någonsin i ESC. Nu vill folk ”lägga ner skiten”...Anders Nunstedt vill ändra systemet i semifinalerna till något slags seedningssystem. Hur baseras den seedningen undrar man då? Ska någon person avgöra vilka låtar som är ”bra låtar” och sätta hälften i ena och hälften i andra då? Nunstedt ger inget svar. Nej, lägg ner det där skitsnacket om att lägga ner skiten. Ibland blir det otur i lottningen genom att det blir kvalitetsskillnad i semifinalerna och tyvärr blev det så i år. För semifinal två är betydligt starkare än den här.


Jag var betydligt mer irriterad över det dåliga arrangemanget i arenan igår än kvalitén på låtarna. Det jag upplevde igår stärkte för mig mitt argument från Melodifestivalen - nämligen att tävlingen ska ses framför TV:n. Scenen i Telenor arena var så låg att man knappt såg den om man reste sig upp. Och reste man sig upp så fick man titta mellan de fem kameramännen som stod rakt framför scenen och skymde sikten för de som satt bakom. Ljudet i arenan var under all kritik. Storbildsskärmarna bör inte kallas storbildsskämar utan bara ”skärmar”. Med kikare mot skärmarna hade man kanske sett lite mer. Man hörde inte vad programledarna sa och under låtarna så var det bara sången som hördes bra.


Jag förstår inte varför ESC måste hållas i gigantiska arenor år efter år när de aldrig är fyllda förutom i möjligtvis finalen. Läktarna i arenan igår gapade tomma och det var tomma platser överallt runt där jag satt. Som tur vad så kommer jag att sitta betydligt bättre under semifinal två och finalen. Då sitter jag nästan vid scenen så då tror jag att upplevelsen blir helt annorlunda jämfört med igår. Inte minst för att låtkvalitén är högre.


Rent tippningsmässigt gick det däremot bra igår. Jag ligger just nu i delad ledning bland de 102 personer som deltar i Melodifestivalklubbens tippning. Den enda riktiga plumpen i protokollet var Bosnien som jag inte alls hade räknat med till final. Ryssland var jag dessvärre helt säker på i final eftersom den hade några givna höga poäng igår från Vitryssland, Estland och Lettland. Särskilt mycket mer behövs inte för att ta sig till final.


Serbien var bäst igår. Jag gillar allt mer det reaggae-liknande balkan-partyt med Milan Stankovic och det var kul att Belgiens stillsamma singer/songwriter-ballad gick vidare. Faktiskt den första gången Belgien går vidare från en semifinal. Men jag tror inte att någon i den här semifinalen har någon chans att vinna på lördag. För imorgon kliver Israel, Azerbaijan, Kroatien, Armenien och för all del Sverige upp på scenen. Jag återkommer med tippning inför semi två.

 

 


2010-05-23
23:21:19

På tisdag bär det av till Oslo
För femte gången ska jag se ett Eurovision Song Contest på plats och i år var det ju ganska givet att resa iväg. Bara det faktum att jag kan resa med buss till Eurovision känns ju smått fantastiskt - och billigt. För det gäller att spara in på slantarna när man ska besöka vår rika oljebroder i väst. Det har jag försökt att göra så gott jag kan. Jag kommer att på på en musikhögskola i Oslo och dela rum med två andra i MF-klubben, Patrik och Anders. Högskolan ligger precis mitt i stan så det känns inte som en billigt nödalternativ utan jag tror att det kan bli riktigt bra.

Men sen har vi det här med maten...Ryktet säger ju att en pizza kostar 200 spänn i Norge och eftersom jag inte tror att det norska köket generellt är så väsensskilt från det svenska så lägger jag hellre pengar på annat än mat. Ska jag utöva självsvält i Norge kanske ni undrar? Nej nej. Vi är fem stycken från klubben som bor på samma boende och eftersom det finns en mikrovågsugn på boendet så har vi alla förberett var sin måltid som vi packar ner i matlådor och tar med till Oslo. Det lär inte vara det enda man tar med sig till Norge heller. För till skillnad från de flesta resmålen så kommer jag definitivt att komma hem med en lättare väska från Norge än den jag tog med dit.


Ett skämt i Göteborg - allvar i Norge...?

På mina tidigare ESC så har jag alltid haft någon slags ackreditering (2006 för Gylleneskor, 2007 för Melodifestivalklubben och 2008 fanackreditering som jag använde för frilansarbete), men i år är första gången som jag turistar helt och hållet. Turistande på ESC-resor brukar i och för sig vara lika med festande. Varje kväll har man ju tillgång till det bästa uteställe som existerar - Euroclub. Men jag undrar hur många av årets låtar som kommer att spelas där. Det är ju mest ballader i år så det får i så fall bli genom fantasifulla (samt mindre fantasifulla) remixer. Jag hoppas kunna uppdatera så mycket jag kan på den här bloggen under denna ESC-vecka. Är lite osäker på hur uppkopplingen är där på högskolan men några visdomsord ska jag nog kunna sprida:)

Återkommer inom kort

2010-05-21
22:20:02

Betyg på årets låtar
Efter att ha sett inför-program, tittat på videor på SVT Play och nu slutlligen idag inhandlat årets ESC-CD så är det sent omsider dags för mig att betygsätta låtarna (eller "sent om cider" som jag en gång skrev i ett massmail, jag fick för mig att det verkligen stavades så. Jag måste nog sluta med den där drycken snart innan jag blir helt galen..).

Jag kommer inte kunna göra en lika ambitiös bedömning som min bloggkollega Brita utan det får bli mer klumpartade betyg. Precis som Brita så har jag svårt att hitta någon låt som ska tilldelas det högsta betyget, fem. Detta innebär inte per automatik att det är ett skitår i år. Jag skulle nog tippa att mitt genomsnittsbetyg ligger högre än på många av de senaste årens ESC, men ESC handlar är inte som ett fotbollslag. Det handlar inte om att ha en hög lägstanivå utan en hög högstanivå. Det är låtarna på högstanivån som man minns efteråt, de övriga behöver man ju inte köra aerobics-pass på dansgolvet till eller ens lyssna på vid ett två timmar långt tågbyte.

Jag tycker kort och gott att det fins många kompetenta bra låtar i år men ingen femma. Så här blir betygen:

Betyg 4 av 5
Armenien - Apricot stone
Danmark - In a moment like this
Azerbaijan - Drip drop
Israel - Milim
Serbien - Ovo je balkan
Turkiet - We could be the same
Spanien - Allez Ola Ole
Spanien - Algo Pequeñito
Norge - My heart is yours
Tyskland - Sattelite

Kommentar:
Danmark är den låt som musikaliskt kommer närmast en femma. Ett mycket snyggt hitsnickeri och årets bästa refräng utan tvekan. Men ett bidrag är inte bara ljud utan även bild och artisterna gör helt enkelt ett för uselt jobb på scen för att få full pott. Och om ni tycker att jag är hård så fruktar jag att Europas dom kommer att bli bra mycket hårdare.

Turkiet har för mig seglat upp som årets starkaste låt. Jag älskar energin i låten, mellanspelet och dessutom är det en bra refräng. Bra jobbat turkar! Spanien fick mycket pisk i inför-panelen men det verkade handla mer om att cirkusclowner är obehagliga än att låten är det. Jag är mycket svag för låtar i valstakt och Algo Pequeñito förtjänar respekt.

Norge går enligt konstens alla regler och gör det skickligt. Jag struntar i att det är ett You raise me up-plagiat. Det finns ju sämre låtar man kan plagiera. Serbien har starkaste refrängen i semifinal ett och vi lär få se en glad pottfrisyr även i finalen.

Finns årets vinnare i det här gänget? Ja, troligen.


Tyska Lena Meyer-Landrut


Betyg 3 av 5
Moldavien - Run away
Slovakien - Horehronie
Finland - Työlki ellää
Lettland - What for
Belgien - Me and my guitar
Albanien - It´s all about you
Grekland - Opa
Vitryssland - Butterflies
Schweiz - Il pleut de l'or
Holland - Ik ben verliefd (Sha-la-lie)
Kroatien - Lako je sve
Sverige - This is my life
Irland - It´s for you

Kommentar:
Det är trångt på mitten som det brukar heta i politiken. I det här fallet stämmer det bra överens med låtarna i ESC också. Lettlands What for är musikaliskt en av årets starkaste låtar men anledningen att den inte får mer än tre i betyg handlar inte om den misslyckade skolengelskan i texten utan det faktum att jag sett hur liveframträdandet av den här låten såg ut. Antingen kan sångerskan Aisha inte sjunga eller så har hon bara otur när hon sjunger.

Kroatien hyllades av inför-panelen och ligger mycket bra till i oddsen. Feminem föll mig i smaken redan 2005 och de kan säkert ge låten en stark känsla men min känsla är att det här blir pretentiöst till överdrivt.

Schweiz (mannen med de "något stora öronen") preseterar synthdisco i moll på ett alldeles utmärkt sätt. Men jag har svårt att se att låten blir visuell. Vissa låtar gör sig bäst i att bara lyssna på.

Irland har otur och låter exakt som Norge i år. Skillnaden är väl att Niamh Kavanaghs kontors-kvinna-look knappast kommer locka lika många röster som en norsk charmör. Men låten har en fördel, den är bäst första gången man hör den. Allt låter bekant så man slipper få huvudvärk.

Hur mycket smör som kommer att smälta under Vitrysslands tre minuter på scenen återstår att se. Men ska det vara smörigt så ska det vara rejält. 500 gram smör i stekpannan och fullt fräs. Kör hårt vitryssar!


Schweiz Michael von der Heide

Betyg 2 av 5
Malta - My dream
Portugal - Há dias assim
Georgien - Shine
Rumänien - Playing with fire
Bulgarien - Angel si ti
Cypern - Life looks better in spring
Island - Je ne sais quoi

Kommentar:
Ni kanske tycker att jag är lite för hård mot Island i år men faktum är att Je ne sais quoi känns så oerhört mycket som ett reservspår som inte dög till tidigare skivsläpp och uttagningar. Även om jag är svag för Eurodisco så måste man kunna variera sig något även där (okej, inte du E-type, men alla ni andra!)

Bulgarien har en skön energi i grunden och börjar väldigt lovande och även om jag gillar ooande i refränger så känns det här lite för tomt. Rumänien kommer säkert att blåsa sig vidare till final men texten i låten är ultra-klyschig och jag känner mig mest stressad när jag lyssnar på Playing with fire.

Betyg 1 av 5
Litauen - Eastern european funk
Ryssland - Lost and forgotten
Bosnien - Thunder and lightning
Polen - Legenda
Makedonien - Jas Ja Imam Silata
Storbritannien - That sounds good to me
Estland - Siren

Kommentar:
Ryssland skickar i mitt tycke skräp varje år men skillanden i år är att folket i Europa kanske håller med den här gången. Rysk humor är säkert jätterolig - för ryssar. Men jag inte fattar mycket av det. Vad Storbritanniens karaokesångare håller på med vet jag inte riktigt. Men sjunga gör han knappast. Årets säkraste sistaplats i finalen. Estland skickar ett av de läskigaste bidragen genom tiderna. Men något konstnärligt finns det trots allt i låten, även om man knappast njuter när man hör Siren.

Betyg 0 av 5
Ukraina - Sweet people
Slovenien - Narodno zabavni rock

Kommentar:
Ukraina får, precis som Ryssland, alldeles för bra placeringar år efter år men det förutsätter att de skickar en låt. Det gör de inte i år utan det är tre minuters okontrollerat wailande. Vidrigt! Att Sloveinen gör bort sig i år skär i mitt hjärta eftersom det är ett av mina absoluta favoritländer i ESC. Kom tillbaka nästa år med ESC-disco. Den genren bemästrar ni bäst i Europa!

2010-05-19
23:34:55

Israel blev inför-panelens favorit
De fyra inför-programmen på SVT har nu sänts och deras favorit blev Israels dramatiska ballad Milim av Harel Skaat då den sammanlagt fick 24 av 25 poäng. Det är inte het ologiskt då det är en elegant ballad som är mycket skickligt framförd. Dessutom ligger Israel mycket högt upp hos alla bookmakers. Samtidigt tror jag att den är lite för komplicerad och svår för att nå ända fram men högt kommer den definitivt att komma. Speciellt med tanke på det röstningssystem som infördes förra året och som gäller även i år där poängen baseras på både juryn och folkets röster. Israels lär tjäna på denna regel då jag tror att deras låt blir en av juryfavoriterna. 


Israeliska sångaren Harel Skaat

Jury/folk-systemet är inte helt logiskt men jag tror nog ändå att det är det bästa systemet att tillämpa. I synnerhet då vissa länder vinner enormt mycket på sina "diaspora-röster", d.v.s. den befolkning de har i andra länder som röstar på sig själva. Samtidigt innebär det här systemet att det är mycket svårare att förutspå ett slutresultat. Nu kan ju plötsligt länder som Tyskland vinna vilket var smått omöjligt för något år sen. Tyskland är ett av de bidrag som ligger allra högst i vadslagningen och precis som med Israel så är artisten avgörande här. Med tyska Lenas speciella uttal och "lediga stil" blir låten intressantare än vad den egentligen är. Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på alla gånger Tyskland varit favoriter genom åren. Det är de i snitt vart tredje år ungefär och varje gång är de inte ens i närheten av att vinna. Man bör därför alltid vara mer skeptisk när Tyskland tillhör förhandsfavoriterna än när länder som Azerbaijan, Kroatien och Armenien gör det.

De tre sistnämnda ligger alla bra till i oddsen också och alla tre är välgjorda starka låtar men spontant låter ingen av de riktigt som en vinnare heller. Men om jag måste utropa någon favorit så får det bli Azerbaijan. Deras r&b-ballad har två refränger varav den första är riktigt vacker och den andra sätter sig. Det perfekta komplementet med andra ord. Men det är många som inte vill se Azerbaijan som vinnare av ESC på grund av deras kommersiellt cyniska tänk i tävlingen. De har mer än något annat land gått in med hull och hår för att vinna och skyr inga medel. De hostar upp miljoner till utlänska låtskrivare och producenter för att skriva deras låt (i det här fallet svenskar), de lägger stora summor på att spela på sitt eget bidrag som vinnare för att förbättra landets odds och tidigare fick de som röstade i Turkiet ett sms med "tack för din röst, men glöm inte att rösta på Azerbaijan också". Jag undrar vad en sådan kampanj kostar. Uppenbarligen är det väldigt viktigt för Azerbaijan att lyckas i den här tävlingen och förra året blev de trea med låten Always.

Jag önskar att jag kunde komma med något vinnartips här på bloggen men det kan jag verkligen inte. Däremot har jag funderat allt mer över Sverige och Danmark och är inte längre lika säker på att den danska låten, som ratades i Sverige, verkligen kommer att slå Anna Bergendahl. Nej, jag tror Danmark kan bli årets fiasko i tävlingen med tanke på att det var länge sen Skara-soundet nådde stora framgångar i ESC samt det faktum att sångaren Thomas Névergreens karisma är i klass med Bosse Ringholm.

Anna Bergendahl däremot kan mycket väl få många poäng på sin personlighet. Det är svårt att bli mer "the girl next door" än vad Anna är och med tanke på nästan alla kvinnliga soloartister är långa modeller i år så kanske hon blir "den sunda kontrasten" och kan hon bli personlig med TV-tittarna under sina tre minuter så kan hon komma riktigt högt.

2010-05-12
18:20:42

Rysk världsstjärna sjunger Skaraschlager

Philip Kirkorov är för de som inte vet en av Rysslands absolut största stjärnor. En riktitg kung av kitch om man så säger. Han brukar dyka upp på det ena eller andra sättet i Eurovision varje år. Ibland som upphovsman, ibland som manager och ibland är han helt enkelt bara Philip Kirkorov. Oavsett vad så brukar det vara han som syns och hörs mest och han är inte den som skäms för sig direkt. Bara namnet på en av hans utsålda turnéer säger väl en hel del om hans självbild. Turnén kallades: The Best, Favorite and Only One for You - Philip Kirkorov.

Anledningen att jag skriver om honom här är den här youtube-videon som tål att ses. Här gör Kirkorov en version av Charlotte Perrellis Hero på ryska! Det roliga är att hela koreografin är exakt samma och musikaliskt är det också identiskt. Mycket underhållande!


2010-05-03
21:21:42

Eviva España


På onsdag tar jag flyget ner till Alicante i Spanien för att vara där några dagar. Det blir en riktigt skön softar-resa har jag tänkt och det var länge sen jag gjorde en sån. Utlandsresorna jag gjort under de senaste åren har i princip uteslutande handlat om Eurovisionresorna och de har ju lite annan karaktär. Jag kommer givetvis att resa till ESC i år när det är så löjligt nära dit. För mig är det till och med billigare att åka till Oslo än till Stockholm.

Men resan nu handlar som sagt om Spanien och Alicante som ligger en bit ner på den spanska östkusten, ungefär på samma breddgrad som Sicilien. Jag reser dit med min kompis David "Sillen" Dsilna och vi är där från onsdag till söndag. Det ska bli väldigt skönt och komma ner till värmen nu när våren vägrar släppas in här hemma och det fortfarande är lite småkyligt. I Alicante är det i och för sig halvdant väder just nu men det kommer att vara runt 20 grader när vi är där.

Om jag ska göra någon slags musikalisk koppling till den här resan (det här är ju trots allt en blogg som i första hand handlar om musik) så kommer mitt absoluta favoritband från just Spanien, eller Baskien för att vara exakt. Gruppen La oreja de van gogh är oerhört stora i hela den spansktalande världen men i princip okända i den övriga. För mig producerar de klockren popmusik på ett otroligt vackert språk och jag hoppas förgäves år efter år att de ska representera Spanien i Eurovision. Men med ett antal miljoner sålda plattor i hemlandet har de förmodligen mer att förlora än att vinna på att vara med. Men när jag var i Sydamerika 2004 lyckades det sammanträffa så bra att La oreja de van gogh hade en turné där jag såg de live i Equador. Det märktes att publiken kunde texterna utan och innan. Det var på så sätt som att vara på en Gyllene tider-konsert, men texterna kändes något mer avancerade och svårinlärda än "Jag går och fiskar".

Jag vill givetvis bjuda på ett smakprov på min favoritgrupp. Varsågoda!