Schlager-Micke

2015-03-16
20:24:00

Streckgubbarna måste bara med till Wien
Måns Zelmerlöw satt imorse i morgonsoffan i Gomorron Sverige och pratade om segern i lördags. Som jag nämnt tidigare så har jag full respekt för Måns tävlingsinstinkt. Kanske för att jag själv är lika tävlingsgalen och för att jag blir så glad när någon verkligen vill vinna Melodifestivalen. Det kanske låter konstigt, vinna Melodifestivalen, det vill väl alla som ställer upp? Nja, det är inte säkert. För många artister tror jag Melodifestivalen fungerar som en språngbräda, en bra PR eller helt enkelt att en artist som försörjer sig på företagsgig behöver en låt till i bagaget att uppträda för på Atlas Copcos årsfest. Då gör det inte så mycket var man hamnar, bara det inte blir tokflopp. Många artister föredrar nog dessutom en andraplats framför ett mindre lyckat resultat i ESC för det är alltid ESC som ger slutintrycket (fråga Anna Bergendahl). 
 
Måns sa flera saker som jag verkligen gillade i den här intervjun. När folkets sista röster skulle fördelas satt han och räknade på om det var avgjort eller inte. Det tror jag fler artister har gjort genom åren men de erkänner det aldrig. Det sägs snarare saker som "nej jag var i en annan värld jag fattade inte vad som hände". Det kan förstås vara sant men det svaret passar framförallt väldigt bra in i dramaturgin för Melodifestivalen som den "galna tillställningen". Samma sak gäller om man artister i fråga tror att de ska vinna tävlingen eller inte.
Intervjun med segraren kan man i princip spela upp i repris för det sägs samma sak år efter år. 
 
- Nej jag trodde aldrig att jag skulle vinna
- Men du var ju storfavorit! Tänkte du aldrig tanken?
- Nej jag såg till att inte läsa något av det som skrevs innan finalen
 
Yeah right....Det tror jag också
 
Av någon anledning så har folk bara läst tidningarna om de inte är favoriter för när någon otippad vinner så får man alltid svaret:
- Jag trodde aldrig att jag skulle vinna. Alla tips pekade ju på att den eller den skulle vinna. Och så blev det jag!
 
Hoppas, då hade de minsann läst och följt allt förhandssnack. 
 
Det hedrar verkligen Måns att han inte hymlar med att han vill vinna. Att han inte dolde sin besvikelse över folkets poäng 2009. Att han erkänner att han sitter och räknar ut i förväg i green room om han kan vinna. Och dessutom, i intervjun berättade han att han redan nu lyssnat in sig på sina konkurrenter. Det visar också på att han vill ha koll och det gillar jag också. 
 
Den största frågan i intervjun var dock gällande scenshowen för faktum är att i år har vi för första gången skickat en scenshow mer än en låt till Eurovision. Okej, de som tycker att Heroes är ett mästerverk håller säkert inte med men jag tror att det inte alls hade varit givet att Måns hade vunnit utan streckgubben. 
 
 
 
Det verkar inte helt spikat att streckgubben får följa med till Wien men det mesta tyder på det. Och den måste bara med! Utan streckgubben blir Heroes i mina ögon något helt annat. Med streckgubben blir det tre minuters musikvideo live på scenen som kommer att sätta djupa avtryck på europas TV-tittare. 
 
Jag tycker att det är extra intressant att Sverige skickar det här numret i år för normalt sett är vi tvärtom. Sverige har erkänt skickliga låtskrivare och producenter med världsrykte och rent musikaliskt tittar många länder med avund på oss och det vi skickar till ESC. Men det är ytterst sällan som scenshowerna håller samma klass. Sveriges diamentrala motsats är Ukraina. De skickar ofta låtar som inte är helt genomarbetade från början. Ibland ändras de totalt och i ESC låter samma låt helt annorlunda jämfört med i deras egen uttagning. Deras låtar håller inte alltid toppklass men deras scenshow gör det alltid. Ukrainarna har genom åren lyckats nå höga placeringar med hjälp av gigantiska hamsterhjul, fantastiska konstverk i sand och inte minst en galen transa i aluminiumfolie. Men i år står vi för en scenshow i sann Ukraina-klass. Det känns uppfriskande!

2015-03-15
18:03:00

Utklassningen!
288 poäng!! Rekord i Melodifestivalen! Och en segermarginal på 186 poäng!! Också det rekord. Ja det här var verkligen utklassning och det känns extra bra att det är Måns som står för den. Inte i första hand för låten utan i första hand för att Måns verkligen är en artist som brinner för den här tävlingen och en artist som verkligen vill vinna! Hans ansiktsuttryck 2009 efter att folkets röster förkunnats är en klassiker. Måns såg ut att gå mot en promenadseger i finalen med sin Hope and glory. Det stora hotet inför finalen var juryn som kanske skulle sänka honom igen. Men efter de 11 jurygrupperna hade Måns en överlägsen ledning. Skulle folket verkligen kunna svika sin Måns? Svaret var ja. Måns fick bara 44 poäng av folket och slutade som mycket besviken fyra. 
 
 
 
Den här gången var det skillnad. Nu var det aldrig något snack. När internationella juryn hade sagt sitt hade Måns tilldelats 9 av 11 12-poängare! Det är helt galet. Inte ens Loreen var i närheten av det och det bör förstås betyda någonting när vi nu skickar honom till Wien. Men segerchanser och liknande pratar jag inte om nu. Det får komma sen :) Även om jag inte tycker att Heroes var den bästa låten igår så var det den bästa showen. En helt vansinnigt snygg show som passar alldeles utmärkt i ESC. I synnerhet ett år som detta när många länder skickar ballader. 
 
 
Finalen handlade dock inte bara om "Månztersegern", den handlade också om "appokalypsen". Appstrulet igår som innebar att alla appröster ströks är en skandal. Detta gör att det är lite svårt att ta hela resultatlistan igår på allvar. Visst, man kunde ju rösta på de bidrag man redan hade appröstat på, via telefon och sms under programmet men det är omöjligt att överskåda hur mycket de fem första bidragen förlorade på app-strulet. Den absoluta majoriteten av alla röster som inkommit i år är ju från appen. 
 
 
Jag har haft många synpunkter på röstningsappen under årets festival. Att ha en röstningsmetod där man kan gradera röster (som man i praktiken gör med hjärtröster) är i grunden bra. Det innebär att man inte bara röstar på den man tycker är bäst utan även på flera låtar man tycker är bra. Men detta försutsätter ju förstås att den fungerar. Det blixtrande hjärtat i rutan tycker jag bör plockas bort till nästa år. Jag vill inte ha någon förhandsinformation om slutresultatet innan det offentliggörs och det tror jag inte majoriteten av tittarna vill ha heller. Att appen la av igår under Jon Henriks framträdande är mycket illa. SVT påstår att det är en misstänkt hackerattack men jag gissar att detta är en ren mediestrategi. Det är bättre med en löpsedel där det står: "Röstningsskandal! SVT misstänker hackerattack" än löpsedeln "Röstningsskandal! Björkman: Det är beklagligt". 
 
 
Det är tur att det fanns en så stor förhandsfavorit som höll för trycket när röstningskaoset var som det var. Oavsett om man hade röstat via app, telefon eller genom att kasta stenar i en hink så hade segraren varit densamma. Personligen gillade jag ju Magnus Carlsson bäst och han hade marginalerna på sin sida när han i alla fall lyckades komma 9:a. 
 
 
Jon Henrik bör vara lika nöjd med sin andra plats som Måns är med segern. Detsamma gäller Mariette. En tredjeplats är fantastiskt bra och hade vi skickat henne till Wien är det klar risk för att den hade försvunnit i mängden bland alla låtar med liknande uttryck. Mariette kan också känna sig som en vinnare. 
 
 
 
Jag tror att de allra flesta var nöjda med sin placering igår och nöjdast var nog Hasse Andersson. Mannen som i mer än 30 år har varit synonym med låten Änglahund har nu fått en ny hit att turnera med i folkparkerna. Och igår såg hela Friends arena ut osm en folkpark när han framträdde. 
 
Jag återkommer med en mer övergripande summering av årets Melodifestival. Nu önskar jag Måns all lycka till i Wien!

2015-03-14
09:31:00

Betyg och tippning på finalen

Ett svagt MF-år men en bra final. Ja så tycker jag att man kan sammanfatta det hela. Startfältet som helhet i år har inte innehållit många kalkoner. Men inte heller de riktigt höga topparna. Andelen radioskval har varit lite för hög på bekostnad av riktigt catchy låtar eller låtar som verkligen berör. Men jag tycker ändå att de 12 låtar som tävlar i finalen håller en bra klass och detta är ingen final att skämmas över. Jag ska som vanligt sätta betyg på låtarna enligt skalan 0-5. Jag kommer även, precis som vanligt, att tippa var de ska hamna.

Nuuuuuu kör vi!

 

1. Samir & Viktor – ”Groupie”

Till skillnad från många andra så provoceras jag varken av Samir & Viktors brist på talang, deras bakgrund i den ytliga dokusåpavärlden eller texten till Groupie. Jag tycker att detta är uppfriskande och uppenbarligen har folket sett något i låten mer än de två glada gossarna. Den är en av årets största hits på spotify. Jag gillar också hela grejen med att vända på betydelsen av ordet groupie. Visst, detta är mer party än det är kvalitet men om den dyker upp på spotify så trycker jag definitivt inte bort den. 

Mickes betyg: 4

Tippning: Jag har väldigt svårt att tro att den internationella juryn ger många poäng till detta. Och även folket har en tendens att rösta fram vissa låtar i ren glädje men när det sen ska väljas låtar till ESC så sållas tokigheterna bort. Jag tror att folk har överskattat Samir & Viktors chanser ikväll. 

Tippning: Plats 6-8

 

2. JTR – ”Building It Up”

Vissa låtar undrar man varför de skrivs. Detta är en av dem. Detta är tre minuters hissmusik (förlåt alla hissar) som inte ger mig någonting. Killarna är glada och charmiga men det finns mågna andra sådana killar i finalen att rösta på. Visserligen tror jag inte att rösterna "tar slut" ikväll (många kan hjärtrösta fem gånger på såväl JTR, Saade, Måns som Samir & Viktor) men den här låten är bara menlös och håller inte finalklass. 

Mickes betyg: 1

Tippning: Nej det här tror jag inte på. Vissa jurygrupper kan ge möjligen ge poäng men inte tillräckligt och det tror jag inte att folket gör heller. 

Tippning: Plats 9-11

 

3. Dinah Nah – ”Make Me (La La La)”

Gymmusik är ju en genre jag gillar. I synnerhet gymmusik som man inte behöver gymma till (det är bekvämast). Dina Nah bjuder på tre minuters svettig bodypump och även om jag gillar att höra den på dansgolvet så är det inte en ultimat dansrökare för mig. Det är några nivåer upp till E-type men Dinah Nah platsar i finalen. 

Mickes betyg: 3

Tippning: Jag tror att den saknar det lilla extra för att plocka många poäng från såväl folket som juryn så denna slåss i de nedre regionerna. 

Tippning: Plats 9-11

 

4. Jon Henrik Fjällgren – ”Jag är fri (Manne leam frijje)”

Vinden kan vända snabbt. För några veckor sen utropades Jon Henrik till vinnare på förhand. Han var ett fenomen som tog Sverige med storm. Men stormen har avtagit lite. Mycket genom att orkanen Måns svept förbi och tagit med sig det mesta. Jag tycker att Jag är fri är njutbar. Numret tycker jag dock är rörigt och kunde ha gjorts bättre. Varför ska ett par dansa hambo till jojk? Sen är det lite frustrerande att man inte kan sjunga med riktigt till den men låten gör mig ändå glad. 

Mickes betyg: svag 4:a

Tippning: Detta kan bli årets vattendelare mellan juryn och folket. Det är väldigt svårt att veta hur folk utifrån bedömer detta men jag gissar att de väljer att ge poäng till sådant som är mer lättillgängligt. Och om folket börjar se 0:a efter 0:a kan röstningsviljan mattas. Jag tror inte att Jon Henrik vinner och det ska han vara glad för. Han har allt att förlora på att vinna då jag tror att detta skulle floppa i ESC. Men många röster från folket kommer han att få. 

Tippning: 3:a

 

5. Jessica Andersson – ”Can’t Hurt Me Now”

Jessica Andersson är ett fullblodsproffs men även ett fullblodsproffs behöver något annat än en kallblodshäst att tävla med. Can’t Hurt Me Now är en kallblodshäst som jag betecknar som chanslös ikväll. Låten säger ingenting som inte redan är sagt i melodifestivalvärlden. Dessutom tror jag att Jessica har app-strulet i den första deltävlingen att tacka för att hon är här. Låten är som sagt uddlös och den lyfts enbart upp av att Jessica är så proffsig som hon är. Utan henne hade detta varit en 1:a. 

Mickes betyg: 2

Tippning: Folket lär inte ge särskilt mycket. Juryn kanske ger lite grann men varför skulle de fastna för en låt som man knappt kan minnas? När Jessica tävlade 2010 med I did it for love blev hon ratad av de internationella jurygrupperna. Jag tror att hon blir det nu också. 

Tippning: Sist

 

6. Måns Zelmerlöw – ”Heroes”

Det var länge sen Melodifestivalen var en ren musiktävling. Det handlar om att göra effektiv musik och bra TV. Heroes är en helt okej låt och tre minuter fantastisk TV! Måns nummer är det häftigaste jag har sett i MF:s historia. Måns själv är en person som alla gillar - inte minst kamerorna. Han antastar kamerorna så mycket att TV-tittarna skulle kunna anmäla Måns för sexuella trakasserier. Ju närmare vi kommer finalen desto större favorit har Måns blivit. Ingen vill vinna detta mer än Måns och jag tror att han kommer att göra det. 

Mickes betyg: svag 4:a

Tippning: Jag känner mig allt mer säker på att Måns vinner och jag tror inte ens att det blir spännande. Det finns ingen tydlig faktor som talar emot honom. Han kommer att få många röster från folket och jag tror definitivt att han får det från juryn också. 

Tippning: Seger!

 

 

7. Linus Svenning – ”Forever Starts Today”

Det gläder mig att Linus är i final igen och den här låten är en av de bästa att lyssna på. Framträdandet dras ner lite av Linus bristande sångteknik men de irländska tonerna i låten känns helt rätt. 

Mickes betyg: 4

Linus har inte ett gynnsamt utgångsläge som går ut direkt efter Måns. Många har värk i fingrarna av allt hjärttryckande på Måns och kanske tycker att detta inte är lika vasst. Jag tror helt enkelt inte att detta sticker ut tillräckligt mycket gentemot de stora shownumrena från Saade och Måns, det konstnärliga uppträdandet från Mariette och unga popsensationer som Isa. Linus lär få en sämre placering än han förtjänar i år. 

Tippning: Plats 9-11

 

8. Isa – ”Don’t Stop”

Jag slutar inte att imponeras över detta 16-åriga stjärnskott. Var kom hon ifrån? Helt plötsligt står hon där på scenen och är hur proffsig som helst. Hon verkar ju inte ha gjort något annat i sitt liv och även när jag såg en intervju med henne imponerades jag av hennes proffsighet. Vi kommer att få höra mycket av Isa framöver var så säkra. Låten är dussinpop för mig. Något som Taylor Swift gör var och varannan dag men som inte hamnar på skiva. Utan Isa hade den fallit platt. 

Mickes betyg: 3

För hennes egen skull vore det synnerligen olämpligt om hon vann. Jag tror inte att hon gör det men jag kan tänka mig att den internationella juryn blir imponerade av Isa och ger tillräckligt med poäng för att hon ska hamna högt. 

Tippning: 5:a

 

9. Magnus Carlsson – ”Möt mig i Gamla stan”

Kvällens bästa låt! Jag saknar verkligen den här musiken i tävlingen. Riktigt klassiskt catchy schlagerpop som Magnus gör till perfektion. Att den är på svenska ger låten en tydligare identitet. Heja Magnus!

Mickes betyg: 5

Man kanske kan tro att folket kommer ösa poäng över detta medan juryn är kallsinnig. Jag tror att det blir tvärtom. TV-tittarna har en tendens att tänka "det där är inte ESC" när låtar som denna når final medan den internationella juryn enbart ser en catchy poplåt framförd av ett proffs. Resultatet av denna gissning från min sida blir att Magnus hamnar strax under mitten. 

Tippning: Plats 6-8

 

 

 

10. Eric Saade – ”Sting”

Eric må vara kaxig och ha hybris men jag tycker att han är det på ett härligt sätt. Det här numret är kvällens näst snyggaste, speciellt när Eric färdas upp i hissen på slutet. Låten har växt efter några lyssningar men är fortfarande svagare än hans tidigare bidrag i mitt tycke. 

Mickes betyg: 3

Jag tror att Eric blir farlig igen. Juryn borde gilla detta och är det någon som har många och hängivna fans så är det Eric Saade. Jag tror att han slåss där uppe i toppen i år igen. 

Tippning: 2:a

 

11. Mariette – ”Don’t Stop Believing”

Mariette gör det här numret stilrent och snyggt. Det är inte spektakulärt men det är smakfullt. Låten har fortfarande inte riktigt fastnat för mig men jag förstår de som gillar det. 

Mickes betyg: 3

För att vara förhandsfavorit så är den ovanligt långt ner på itunes och spotify-listan. Samtidigt skiljer den sig markant från konkurrenterna. Jag tror inte att Mariette kommer att ha tillräckligt stöd av folket för att slåss om segern men hon kommer att komma högt.  

Tippning: 4:a

 

12. Hasse Andersson – ”Guld och gröna skogar”

Glatt, frejdigt och väldigt mycket Skåne. Jag som fullkomligt älskar hans klassiker Änglahund är glad att han är med i tävlingen, dessutom med en bra låt. Problemet blir bara: vad händer om han vinner? Då kommer EBU att granska likheten mellan den här låten och den japanska förlagan. Att Christer Björkman la ner den utredningen om låtarna lika snabbt som polisen lägger ner en förundersökning mot en misstänkt kollega är en sak. Christer är ju partisk. Men EBU lär se annorlunda på det och i så fall blir det ju oerhört viktigt vem som blir tvåa. Att vi ens hamnat i den här situationen är absurt men på ett sätt underhållande. Men låten är som sagt bra!
 
Mickes betyg: 4
 
Jag tror inte att vi behöver oroa oss för den problematik jag nyss nämnde. Hasse vinner inte. Även om han säkert får mycket från folket så kan jag inte tänka mig att Europa öser poäng över detta. 
 
Tippning: Plats 6-8

2015-03-10
21:01:00

Jag blir inte klok på startordningen i finalen
Det kom aldrig något blogginlägg om andra chansen i söndags och det beror faktiskt på att jag inte såg programmet på lördagen. Jag var på en mycket trevlig 40-årsfest men fick veta resultatet ganska omgående på festen. Om jag ska säga något kort om finalisterna så gläder det mig att Linus Svenning är i final igen med en minst lika bra låt som förra året. Jag välkomnar även Samir & Viktor i finalen då jag tycker att Groupie är en kul låt, en riktig partyhöjare, och en låt som etablerat en ny betydelse på ett gammalt begrepp. Att de skulle knipa finalplatsen var ju inte direkt oväntat.
 
Däremot har jag ju uppenbarligen underskattat Hasse Andersson. Jag tycker ju själv att Dans och gröna skogar är en bra låt som gör mig glad. Jag gillar framförallt fiol-slingan i låten som doftar midsommar lång väg. Men som rösntingstendensen sett ut under den här turnén så talade det inte alls till Hasses fördel. Nu fick han förvisso en viss fördel av att uppträda på hemmaplan då publiken helhjärtat stod upp bakom sin egen änglahund men Hasse och Dinah Nah hade jag som sagt satt utanför finalplats den här gången. 
 
 
 
Finalen då. Sett till låtmaterialet som varit i år så tycker jag att den ser ganska bra ut. Startordningen i finalen blir jag däremot inte klok på. Så här ser den ut. 

1. Samir & Viktor – ”Groupie”

2. JTR – ”Building It Up”

3. Dinah Nah – ”Make Me (La La La)”

4. Jon Henrik Fjällgren – ”Jag är fri (Manne leam frijje)”

5. Jessica Andersson – ”Can’t Hurt Me Now”

6. Måns Zelmerlöw – ”Heroes”

7. Linus Svenning – ”Forever Starts Today”

8. Isa – ”Don’t Stop”

9. Magnus Carlsson – ”Möt mig i Gamla stan”

10. Eric Saade – ”Sting”

11. Mariette – ”Don’t Stop Believing”

12. Hasse Andersson – ”Guld och gröna skogar”

 

Christer Björkman brukar alltid vara konsekvent gällande den första och sista låten i finalfältet. De tillhör favoriterna! Magin runt startnummer 1 bröts dock med besked förra året då Anton Ewald kom sist med det startnumret. Den sämsta placeringen med startnummer 1 innan dess (sen startordningen slutade lottas 2002) var 4:a. Kanske är det därför Björkman verkar tänka om i år. Samir & Viktor är en partyhöjare och en låt som lockar hjärtröster. Men den kommer inte att ha med segern att göra på lördag då internationella juryn sitter på halva makten. De ska vara glada om de ens hamnar på övre halvan. Jag tror inte att de gör det. 

 

När det gäller det allra heligaste, att gå ut sist, så är det än mer överraskande. Hasse Andersson! Christer Björkman sätter alltid en favorit sist, alternativt en låt som han verkligen vill ska lyckas. Guld och gröna skogar är 100% fel på båda punkterna. 

 

Med det vanliga Christer-tänket skulle Groupie vara startnummer 2 och Guld och gröna skogar startnummer 3 eller 4. Måns och Jon Henrik skulle antingen vara först eller sist ut. Nu har Jon Henrik placerats på ett anonymt startnummer som aldrig har haft någon större framgång i finalen - 4. Sedan 2002 har ingen ens kommit topp-3 med startnummer 4. Flera har däremot kommit sist. Det enda som känns logiskt i den här startordningen är att Mariette går ut näst sist. En soft låt som anses gå långt brukar ofta läggas där innan en sparkande avslutning. 

 

Nu handlar de här analyserna betydligt mer om hur Christer Björkman tänker än hur folk verkligen kommer att rösta. Startnummret i sig har ingen större betydelse. Det är betydelsen av startnummret som har det. Om ni hängde med på den :)


2015-03-07
01:25:00

Min tippning i andra chansen
Dags att tippa duellerna i andra chansen. Som vanligt är det fyra dueller men till skillnad från tidigare år så möts inte vinnarna i en ny omgång utan vinnarna av dessa fyra dueller är direkt klara för final. I varje duell är det en trea som ställs mot en fyra men vem som kom 3:a respektive 4:a i sin delfinal vet vi inte. De åtta tävlande kan delas in i två grupper.

Grupp 1: Behrang Miri & Victor Crone, Kristin AmparoDinah Nah och Linus Svenning
Grupp 2: Samir & Viktor, Dolly Style, Andreas Weise och Hasse Andersson
 
Samir & Viktor möter Behrang Miri och Victor Crone i den sista duellen

Hur jag än vrider och vänder på dessa grupper så blir jag inte klokare. Samir & Viktor borde väl ha kommit trea i sin delfinal. Men då innebär ju det att Kristin Amparo kom fyra! Kan det verkligen stämma? Hmmm. Duellerna är inte lottade i år utan har satts samman av SVT. 
 
Så här tror jag om utgången av duellerna. 

 

Duell 1

1. Andreas Weise – ”Bring Out the Fire”

2. Linus Svenning – ”Forever Starts Today”

Forever starts today är den låt som har växt mest för mig när jag lyssnat på låtarna på Spotify. Jag gillar den riktigt mycket och håller alla tummar för att den slår ut Andreas Weise här. Weises låt har jag svårt att förstå mig på. Den känns mer som ett koncept än en låt. Ungefär som att man ska spela in en film i 70-talets discomiljö och behöver en låt i bakgrunden som kan ge lite trovärdig musikalisk inramning. Synd bara att den inte var bättre. Den nyss uppdaterade Spotifylistan ger stöd för att Linus tar hem den här matchen. Linus ligger på plats 25, Weise plats 64. 

Linus Svennning vidare!

 

Duell 2

1. Hasse Andersson – ”Guld och gröna skogar”

2. Kristin Amparo – ”I See You”

Om jag ska använda Sportifylistan som argument för även den här duellen så finns en solklar segrare - Hasse Andersson. Kristin Amparo räknade jag med till final redan från delfinalen. En stark ballad som har gåshudspotential. Tyvärr kom inte den gåshuden sist då en nervös Kristin inte fick till det. Jag tror att hon gör bättre ifrån sig nu och att det kommer att ge avtryck i rutan. Hasses låt gillar jag också. Men jag tror inte att app-röstningssystemet gynnar honom så i slutändan är jag enig med oddsen här som talar till Kristins fördel. 

Kristin Amparo vidare!

 

Duell 3

1. Dolly Style – ”Hello Hi”

2. Dinah Nah – ”Make Me (La La La)”

Dagispop mot gymdisco. Barnen mot träningsfreaksen (+ de som känner att de borde träna men aldrig gör det). Det här är en intressant duell. Enligt såväl oddsen som spotifylistan så är det liten fördel för Dinah Nah här men jag tänker tippa tvärtom. Vissa fotbollsspelare är extra bra man mot man och detsamma gäller för vissa låtar. I en duell gäller det att ha en låt som berör och det gör Dolly Style mer än Dinah Nah. När jag tittar på dessa två framträdanden efter varann så blir intrycket mycket starkare av Dolly Style, oavsett hur pajig man tycker att hela konceptet med dockorna är. Glöm inte heller att programmet går på barnvänlig tid och barnen lär ge mest stöd till dockorna här. 

Dolly Style vidare!

 

Duell 4

1. Behrang Miri feat. Victor Crone – ”Det rår vi inte för”

2. Samir & Viktor - ”Groupie”

Enligt oddsen så är detta den enda duell som bör ge en promenadseger. Samir & Viktor är skyhöga favoriter att nå final vilket de även var i delfinalen. Om jag ska se något som talar till deras nackdel så är det att den här typen av glada plojlåtar brukar lyckas bäst första gången man hör dem. Då blir man överrumplad och i ren glädje röstar det vidare. Nu har folk fått tänka till och ställa sig frågan, är detta något som hör hemma i finalen? Är detta något att skicka till Wien? Trots dessa tvivel så tror jag på Samir & Viktor. Groupie är en av årets största hits från tävlingen då dem ligger femma på Spotifylistan och de har ju ett antal lojala anhängare på sociala medier, laddade till tänderna. Behrang Miri (som ju var min absoluta favorit 2013) har med Malena Ernman på scen för att lyfta numret. Det kommer hon säkert att göra men det lär inte räcka. 

Samir & Viktor vidare!


2015-03-04
17:50:00

Semifinaldags i Sveriges bästa schlagernörd!

Nu är det dags för semifinaler i Sveriges bästa schlagernörd. Programmet som ingår i Aftonbladets schlagersatsning Schlager deluxe. Båda semifinalerna kommer att visas i programmet nedan och matcherna är som följer:

Marcus Björkander mot Annika Jansson
Mikael Olofsson mot Henrik Brodin

Det blev ju en minst sagt svettig kvartsfinal mot Patrik senast. Jag var ju själv övertygad om att jag hade förlorat matchen i slutet under textraderna där jag fick helt hjärnsläpp på ”Håll om mig” och omöjligt kunde få fram en röd tråd med bara ett rätt svar. Patrik var ju nära, minst sagt, att vinna där då han nästan svarade helt rätt medan jag var totalt ute och cyklade. Men när det gällde utslagsfrågan så fick jag utdelning för mina siffernörderier. Siffran 670 000 röster på Loreen dök upp i skallen när Tobbe läste frågan och det visade ju sig vara hyfsat nära :)

Detta innebar att jag var klar för semifinal tillsammans med Marcus Björkander, Annika Jansson och Henrik Brodin. Vi är alla personer som känner varandra väl och som vet hur mycket den andra kan. Det har testats på ett antal schlagerträffar genom åren med klubben. Semifinalparen lottades fram och min lott föll på Henrik. Om Patrik var en oönskad motståndare i kvartsfinalen så var det ju samma sak nu. Henrik Brodin ville jag inte möta!

Henrik har varit med i Melodifestivalklubben så länge jag kan minnas och om man bara ser Henrik på bild så tror man nog knappast att han är schlagernörd. Med sitt långa hår så ser han snarare ut som en person som hänger på Sweden Rock eller Metaltown och som ägnar dagarna åt att plöja igenom Metallica-skivor från mitten av 80-talet. Alltså en person som gick vilse och av misstag råkade hamna i den glittriga schlagerbubblan. Ingenting kunde vara mer fel. Henrik är troligtvis den person i Sverige som har mest hårdrockslook i kombination med minst hårdrocksintresse. Här är det enbart Carola, Lena PH, Charlotte Perrelli och riktigt glittriga schlagerdivor som duger. 

Semifinalen mellan Marcus Björkander och Annika Jansson börjar 51.30 in i programmet

Semifinalen mellan mig och Henrik Brodin börjar 59.43 in i programmet

 


2015-03-01
23:26:00

Duellerna till Andra chansen är klara
Direkt efter att den fjärde delfinalen var avklarad i lördags så lottades de fyra duellerna i andra chansen. De blir som följer:

Duell 1

1. Andreas Weise – ”Bring Out the Fire”

2. Linus Svenning – ”Forever Starts Today”

Duell 2

1. Hasse Andersson – ”Guld och gröna skogar”

2. Kristin Amparo – ”I See You”

Duell 3

1. Dolly Style – ”Hello Hi”

2. Dinah Nah – ”Make Me (La La La)”

Duell 4

1. Behrang Miri feat. Victor Crone – ”Det rår vi inte för”

2. Samir & Viktor - ”Groupie”


Duellerna ser spännande ut! Jag kommer att återkomma med mina tippningar av duellerna när det närmar sig men nu kan jag säga vad jag tycker. 

I duell 1 kommer jag att rösta på Linus Svenning. När jag har lyssnat på hans låt på Spotify tycker jag att den växer och den håller definitivt finalklass. 

I duell 2 faller rösten på Kristin Amparo. Jag är övertygad om att hon kan betydligt bättre än det hon presterade sist för det där är en låt som har gåshuds-potential

I duell 3 är det jämnare. Ingen av de här låtarna kommer att få min röst. Dinah Nah blev jag som sagt mycket besviken på i lördags. Hello Hi är en låt som jag är kluven inför. Hela konceptet med dockorna och texten är ytterst löjeväckande men det finns samtidigt något jag gillar med den här dagispop-genren. Det lutar åt att jag faktiskt hejar på Dolly Style. 

I duell 4 hoppas jag på Samir & Viktor. Groupie är en klart större hit än Det rår vi inte för och gör mig betydligt mer glad. Däremot har den ju inte så mycket i finalen att göra eftersom den ändå kommer att placeras bland de sista. 

Till skillnad från tidigare år så blir det fyra finalister från andra chansen i år. Det innebär att det bara kommer att vara en runda i år och inte två som det brukar vara. Av alla förändringar som gjorts i år så tycker jag att detta är den sämsta. Andra chansen brukar på ett sätt vara den bästa sändningen under en MF-turné eftersom man får mest musik på 90 minuter och att det är tävling och avgöranden hela tiden. Detta gör att programmet aldrig blir statiskt. I vanliga fall brukar det ju vara 12 låtar i AC (de åtta låtarna där de fyra som går till omgång två framförs två gånger) och 10 låtar i delfinalerna (de åtta låtarna + två vinnarrepriser). 

På lördag blir det alltså fyra dueller, sen är det slut. Jag bävar för all tid som är över. Hur mycket trams ska SVT proppa in där?? En fördel i sammanhanget är dock att jag inte kommer att kunna se sändningen på lördag live då jag ska på en 40-årsfest. Jag kan för första gången se den på SVT play efteråt och då hoppa över all tid som är mellan låtana och minimera den så kallade "Filippa Bark-tiden" i rutan. Det är jag tacksam för :)


2015-03-01
15:48:53

Måns scenshow var magnifik!
Måns Zelmerlöw gick som väntat till final med Heroes. Allt annat hade varit en skräll i Carola-klass. Att JTR skulle knipa den andra finalplatsen var inte helt oväntat men det innebär inte att jag tycker att det var välförtjänt. Building it up tycker jag är ett sällsynt menlöst musikaliskt alster. Måns låt är helt okej. Men hans scenshow är rent monstruös! Själva numret var det häftigaste jag någonsin sett i den här tävlingen då Måns klev in i en animerad film och gjorde en ren musikvideo under tre minuter på scen. 
 
 
 
Många har redan utropat Jon Henrik Fjällgren som vinnare i årets tävling. Men de glömmer lätt att tittarna bara står för hälften av poängen i finalen. Den andra hälften står den internationella juryn för och det blir intressant att se hur de bedömer Måns show. För Heroes är i första hand tre minuters fantastisk TV, inte tre minuter fantastisk musik. Men självklart ska han vara i finalen!
 
Jag tycker att Måns gör helt rätt som ställer upp med en helt annat typ av låt jämfört med sina tidigare bidrag. Att kopiera sig själv är riskabelt - i synnerhet om man har vunnit stora framgångar på det tidigare. Det bästa är att kunna visa en sida av sitt artisteri, och vara trovärdig. Eller att inte vara förknippad med en tydlig musikstil vilket gör att man har ett större musikaliskt svängrum när man tävlar. Måns kommer definitivt att vara en av dem som slåss om segern i Friends arena. 
 
Min personliga favorit igår var Caroline Wennergren. Jag tyckte att hennes soulpoppiga Black swan var riktigt stark och det var synd att den inte ens får en andra chans. Det får istället Hasse Kvinnaböske (som gick bättre än jag trodde) och Dina Nah (som inte var lika bra som jag trodde). 
 
Själva programmet var bättre igår än förra lördagen. Sanna och Robin sköter sig bra, även om jag inte är jätteimponerad av manuset. Jag saknar lite "edge" i humorn, men det är samtidigt ett näst intill omöjligt uppdrag att skriva humor för tre miljoner tittare. Men att SVT tog bort en av låtarna för att fylla ut med detta tycker jag fortfarande är obegripligt. Jag trodde att de hade en tydligare plan än så här för varför de vile göra en så radikal förändring.