Schlager-Micke

2009-12-29
21:21:50

Albanien har valt representant
Vissa länder ligger alltid steget före alla andra när det gäller att välja låt inför Eurovision Song Contest, och ett av de länderna är Albanien. Av vilken anledning de är så tidiga ute vet jag inte men ibland har de definitivt god smak när det gäller låtval. I årets Eurovision var de till och med så bra att jag knappade in Albaniens nummer och röstade. Och det var det enda landet jag röstade på. Kejsi Tolas Carry me in your dreams var definitivt värd det. Om de får min röst även 2010 återstår att se men helt omöjligt är det inte. Det var sångerskan Juliana Pasha, som kommit trea och tvåa i de senaste årens albanska uttagning, som vann med låten Nyk mundem pa ty och den är inte dum alls.


2009-12-24
13:15:15

God jul!
Jag passar på att önska alla bloggläsare en riktigt god jul. Jag firar just nu hos mina föräldrar i Floda utanför Göteborg. Vi har redan hunnit med den obligatoriska julstrumpan och snart följer den lika obligatoriska julgröten mitt på dan. Jag hoppas ni har det lika mysigt.

God jul!


2009-12-19
10:47:14

Julaftonsfilmen som försvann

När man tittar på topplaceringarna över de mest sedda TV-programmen under året så brukar Melodifestivalen vara den stora dominanten. 2008 låg Melodifestivalens 6 program på platserna 1, 2, 3, 4, 6 och 7. Vilket program var då femma? Jo, föga förvånande Kalle Anka och hans vänner önskar god jul. Skillnanden mellan de här två programmen är dock monumental - i synnerhet anledningen till att man tittar. Melodifestivalen inför förändringar i upplägg och regler konstant för att programmet inte ska bli förutsägbart utan att tittarna ständigt ska bli överraskade. När spänningsmomentet försvinner, när allt känns förutsägbart, då kommer också många tittare att försvinna. Kalle Anka på julafton är den diamentrala motsatsen. Om allt INTE skulle vara förutsägbart, vad blir programmet då? Jo, ett disneyprogram som vilket som helst som kan ses när som helst under året. Med andra ord om programmet INTE är förutsägbart förvinner tittarna. 

Kalle Anka och hans vänner önskar god jul har sänts i svensk TV sen 1959 och sedan 1983 är det i princip samma filmer som har visats varje gång. Men tidigare i programmets historia skedde det stora förändringar. 1966 byttes flera av filmerna bort och en av de var filmen Nötkriget som ansågs allt för brutal och krigisk. Den ersattes av den betydligt snällare Plutos julgran som vi ser än idag där de irriterande Piff och Puff driver stackars Pluto till vansinne och Musse Pigg fattar ingenting. Nötkriget har en liknande handling men här är det Kalle Anka som får besök av Piff och Puff i julgranen och han gör det som Pluto borde göra varje jul. Köra hårt mot hårt:-) Se och njut av den censurerade julaftonsfilmen. Kalle Anka kommer igång ungefär fyra minuter in i filmen.


2009-12-07
21:59:32

Norge!!

Melodifestivalklubben brukar vid den här tiden på året anordna lokala klubbträffar med speciella teman. Det har handlat om att rösta fram Finlands bästa bidrag i Eurovision genom tiderna, Israels bästa, den bästa låten som kommit 3:a i ESC med mera. Den här gången var temat Norge med tanke på det väntande spektaklet i Oslo i Maj.

Så igår var jag på Göteborgs Norge-träff där ett gäng medlemmar från klubben möttes upp och tittade på samtliga norska bidrag i ESC genom tiderna för att sen rösta på de bästa. Det är en hel del skräp i Norges ESC-historia det ska villigt erkännas. För under många år var Norge ett skämt i den här tävlingen och synonymt med begreppet "nul points" - och det var inte helt oförtjänt. Under 60- och 70-talet var Norge hopplöst efter i populärmusiken men desto roligare är att de gjorde en fantastisk uppryckning efter segern med La de swinge 1985. Från 1985 och framåt så låter Norges bidrag ofta riktigt bra och det var också där nästan alla mina poäng hamnade. Nu ska jag inte avslöja hur Göteborgs omröstning gick eftersom alla lokala delar av klubben inte har röstat än och sådant kan bädda för taktikröstning (det kanske låter konstigt för en utomstående varför man skulle taktikrösta på låtar i historien - och det är det också!)

Men mina poäng redovisar jag gärna. Det var som vanligt 1-8, 10 och 12 poäng som skulle delas ut och eftersom det fanns närmare 50 bidrag att välja på så förstår ni att det blev väldigt mycket "kill your darlings" när endast 10 låtar ska få poäng.

1 p: 1990 Brandenburger Tor - Ketil Stokkan
2 p: 1985 La de swinge - Bobbysocks
3 p: 1977 Casanova - Anita Skorgan
4 p: 1992 Visjoner - Merethe Trøan
5 p: 2009 Fairytale - Alexander Rybak
6 p: 1996 I evighet - Elisabeth Andreassen
7 p: 2008 Hold on be strong - Maria Haukaas Storeng
8 p: 1987 Mitt liv - Kate Guldbrandsen
10 p: 2005 In my dreams - Wig Wam
12 p: 2003 I´m not afraid to move on - Jostein Hasselgård

För att uppdatera även icke-nördarna på min topp-3 så lät min 8-poängare så här: (fantastisk frisyr hon har:)

Så här låter min 10-poängare för er som glömt den...och så här låter Norges bästa bidrag genom tiderna, från 2003


2009-12-07
16:01:14

Startfälten i Malmö och Göteborg

Artisterna till de två sista delfinalerna offentliggjordes tidigare idag och det blev följande:

Delfinalen i Malmö

1. Peter Jöback
”Hollow"
Upphovsmän: Anders Hansson, Fredrik Kempe

2. Neo ”Human frontier”
Upphovsman: Anneli Axelsson, Tobias Jonsson

3. Noll disciplin ”Idiot”
Upphovsmän: Per Aldeheim, Niklas Jarl

4. Pernilla Wahlgren ”Jag vill om du vågar”
Upphovsmän: Pontus Assarsson, Daniel Barkman (text), Jörgen Ringqvist (text), Jörgen Ringqvist (musik)

5. Py Bäckman ”Magisk stjärna”
Upphovsmän: Py Bäckman (text), Py Bäckman, Micke Wennborn (musik)

6. Sibel ”Stop”
Upphovsmän: Mikaela Stenström, Dimitri Stassos

7. Anna Bergendahl ”This is my life”
Upphovsmän: Kristian Lagerström (text), Bobby Ljunggren (musik)

8. Love Stoned ”Thursdays”
Upphovsmän: Sharon Vaughn (text), Peter Boström, Thomas G:son (musik)

Py Bäckman tar långa pauser mellan sina deltaganden i MF. Hon var med 1979 med en mycket intressant låt som hette Var det här bara början? Och dök sen upp i oförglömliga scenkläder med låten Långt härifrån 1992. Det blir med andra ord extra intressant vad hon hittar på nu 2010, 18 år efter senaste artistdeltagandet. Men hennes största framgångar i tävlingen har kommit som låtskrivare då hon skrev Stad i Ljus till Tommy Körberg. Sibel är en gammal favorit för min del som återkommer (eller så särskilt gammal är hon iof inte..) och det känns kul. Hon får sällskap av en annan före detta idol, Anna Bergendahl. En liten tjej med en stor röst men samtidigt med en ganska begränsad scenpersonlighet. Blir intressant hur som helst. Riktigt lika intressant tycker jag inte att Pernilla Wahlgrens återkomst känns (också en artist som pausar ett antal år mellan varje framträdande i MF). Hennes låtar eller uppträdanden har aldrig berört mig istörre utsträckning men jag får hoppas att låten övertygar den här gången. Och så har vi ju Peter Jöback förstås som blir oerhört intressant att följa. Malmö kan bli riktigt intressant känns det som och jag önskar alltid att jag dessutom blir överrumplad av någon artist eller band som jag knappt hade koll på innan, typ som Rongedal 2008. Det vore något.


Delfinalen i Göteborg

1. Elin Lanto
"Doctor Doctor”
Upphovsmän: Mirja Breitholtz, Tony Nilsson

2. Erik Linder ”Hur kan jag tro på kärleken?”
Upphovsmän: Kenneth Gärdestad (text), Niclas Lundin, Tony Malm (musik)

3. Timoteij ”Kom (Run)”
Upphovsmän: Niclas Arn, Gustav Eurén, Karl Eurén

4. Johannes Bah Kuhnke ”Tonight”
Upphovsmän: Sharon Vaughn, Anders Hansson

5. Getty ”Yeba”
Upphovsmän: Getty Domein (text), Tuomas (Tiny) Pyhäjärvi (musik)

6. Alcazar "Headlines”
Upphovsmän: Peter Boström, Tony Nilsson

7. Crucified Barbara ”Heaven or hell”
Upphovsman: Håkan Larsson, Björn Lönnroos, Jörgen Svensson

8. Darin Zanyar ”You're out of my life”
Upphovsmän: Henrik Janson, Tony Nilsson

Många nya namn i de här sammanhangen i Göteborg som på pappret känns aningen tunt. Alcazar är med ännu en gång och det har jag inget emot. Jag tyckte att de hade bästa låten i finalen i våras men chansen att vinna ökar knappast för varje gång man är med, snarare tvärtom. I disco-genren har Alcazar presterat på yppersta nivå flera gånger men det har aldrig räckt ända fram. Darin blir förstås helintressant och så gillar jag att Elin lanto är tillbaka igen. Hon tävlade 2007 med låten Money som på något sätt försvann bland alla hits och storstjärnor som dök upp i tävlingen det året. Annars är det fullt av namn som jag inte vet så mycket om. Är det tänkt som skrällarnas delfinal kanske. Vi får se.


2009-12-05
13:07:27

Igår dog Idol
Sov ni gott inatt kära jury? Tycker ni fortfarande att ni gjorde briljanta låtval inför fredagens semifinal i Idol? Tycker ni att ni var lika fantastiska och rättvisa som ni alltid tycker att ni är?? Kylie Minogues Can´t get you out of my head är visserligen en helt okej dänga på ett överförfriskat dansgolv klockan två på natten. Men inför en livepublik finns det nog knappt någon som kan göra publiken glad med den. Det märktes inte minst när Tove fick reda på att det var låten hon "skulle briljera i". Hon trodde att det var utmaningen, men den visade sig vara minst lika svår. Att då samtidigt ge Calle låten som han själv valde till sin egen audition Walking in Memphis och Erik en låt med artisten han är intimt förknippad med, Bryan Adams, är så längt ifrån rättvist det kan bli. Att han sen som "utmaning" får en rocklåt är ju ett rent skämt. Det är ju som om man hade ställt Carola på scenen och sagt att "nu Carola ska du få en utmaningn av oss, du ska sjunga gospel och vi vill ha mycket wailningar. mycka whoaoaoaoaaaaaaaaa".

Drömfinalen mellan Erik mot Tove hade blivit den intressantaste i Idol sedan Sebastian och Agnes gjorde upp 2005. Kanske den intressantaste någonsin. Nu blir det istället tidernas mest ointressanta final mellan två rockkillar som föredrar samma typer av låtar. Grattis! Kul. Där dog Idol 2009.

Nu påstår jag inte att juryn medvetet har fuskat bort Tove från tävlingen. Under hela säsongens gång har det inte funnits några tendenser att de inte skulle gilla henne. De tänkte bara helt fel i låtvalen och det är så synd att det momentet ska ske just innan finalen. Det är någon slags tradition i Idol att programmet innan finalen ska var juryns val (förmodligen står det med i kontraktet när man köpte in hela konceptet) och där har det skett märkliga val tidigare. För två år sen fuskades Andreas Sjöberg bort när juryn gav honom låten Conga med Gloria Estefan eftersom de ville ha en final mellan Amanda Jenssen och Marie Picasso. Och det är ingen naiv konspiration. Jag vet att det var så eftersom jag fick det bekräftat från en inom produktionen som berättade hur uträknat det var. Nu tror jag som sagt inte att juryn tänkte på samma sätt den här gången men jag är övertygad om att Tove hade varit i final om det varit en vanlig omgång där idolerna får välja låt själva. Det har nämligen varit hennes specialitet att välja låtar som vid första anblick varit märkliga men som hon haft en speciell tanke bakom och gjort till sin egen. Tove är i mitt tycke en av de största stjärnorna det här programmet fått fram och jag tror trots allt att hon får en stor karriär trots den här missade finalplatsen. Annars så förstördes inte bara finalen i Idol igår utan även en karriär som hade kunnat bli fantastisk.

2009-12-04
11:08:55

Peter Jöback - en drömvärvningJag fick med rätta rejält på pälsen för faktafelen i mitt senaste inlägg och det är bra att ni är så uppmärksamma. Jag ska försöka undvika att stressa ihop några inlägg i fortsättningen. Man vill gärna hinna med både radiopratande, bokskrivande och bloggande på samma gång, och det är kanske bäst att försöka ta en tupplur mellan de olika projekten så jag är klar i huvudet när de utförs:) Nog om mig, det här inlägget ska inte handla om mig det ska handla om den tredje jokern i Melodifestivalen som blivit klar i dagarna - Peter Jöback.

Jag har väntat i många år på att Peter ska komma tillbaka till tävlingen. För han har ju faktiskt varit med en gång tidigare, 1990, då han kom näst sist med En sensation. Men 1990 var Melodifestivalen inte Melodifestivalen i dagens mening, och framförallt, 1990 var Peter Jöback inte Peter Jöback. Han var då en 18-årig pojkspoling från Adolf Fredriks musikskola som få kände till och frågan är om Peter ville kännas vid sitt deltagande i Melodifestivalen 1990. Få har blivit så sågade för sin scenklädsel som Peter Jöback 1990 då han iförd lila kostym med gigantiska axelvaddar svängde höfterna inför Melodifestivalpubliken (som detta år bestod av sittande middagsgäster som såg halvt uttråkade ut)

Jag kan förstå att Peter har dragit sig för att återvända till tävlingen efter det debaclet men få artister har varit lika välkommna tillbaka. Peter Jöback är ju på något sätt mer "cross-over" än de flesta artister i musik-Sverige. Han är folklig som Christer Sjögren, gay-ikon som Alcazar och har på senare år till och med blivit accepterad bland de credd-törstande musikkritikerna och indie-folket efter att han gjort duetter med såväl Markus Krunegård som Annika "Säkert" Norlin. Med andra ord - Peter Jöback går hem i alla läger vilket gör honom till en drömjoker i Melodifestivalen.

Han ska sjunga låten "Hollow" som är skriven av de två senaste årens vinnare Fredrik Kempe samt Anders Hansson. Låten beskrivs som en powerballad vilket låter mycket lovande. Är det någon som ska kunna sjunga en ballad till seger i MF (det har inte hänt sedan 1998, d.v.s. sedan telefonröstningen infördes) så är det Peter Jöback. Jag skulle dessutom tro att han fått ett antal förfrågningar från herr Björkman tidigare genom åren, för att inte tala om alla låtskrivare som velat att han ska sjunga in deras MF-demo. Att han väljer att vara med nu kan dels bero på den så viktiga tajmingen, att han inte är sönderbokad på massa musikaluppdrag och andra shower under lång tid. Men dessutom har förstås låten spelat in. Han har hittat en låt med vinnarpotential och den är jag vansinnigt nyfiken på att höra.

Darin var tidigare den största stjärnan på pappret inför MF 2010. Nu är det tveklöst Peter Jöback.