Schlager-Micke

2007-04-30
17:19:10

Gomorron Sverige
Oj, nu är det mycket som händer på en gång. Jag har fått extrajobb på Sveriges radio Jönköping den här veckan + 4 veckor i sommar) så jag åkte direkt ner till Jönköping där jag är just nu och sitter på deras redaktion. Det var tänkt att jag skulle jobba även på fredag men det kom en grej emellan...

De ringde nämligen från Gomorron Sverige och frågade om jag ville snacka schlager i deras morgonsoffa nu på fredag 4/5. Jag kommer att sitta i morgonsoffan 8.15 och troligen kommer jag sitta där med Charlotte Perelli som skulle snacka kläder. För när jag pratade med deras researcher så sa jag att jag gärna snackar om Melodifestivalen och Eurovision men att just kläder i tävlingen inte är mitt område riktigt.

Jag har aldrig varit med i direktsändning i TV förut, än mindre i en sändning som går riks så lita på att det kommer att bli sömnlösa nätter fram till dess.....

2007-04-27
22:02:26

Införprogram nummer 3

Jaha, då har samtliga 28 semifinallåtar synats av det nordiska rådet och jag kan lugnt säga att i det här programmet höll jag inte med om särskilt många poäng. Poängen haglade över Andorras mediokra skatepunknummer och Turkiet är som alltid ohyggligt överskattat av experterna, det så kallade Jakob Dahlin-syndromet. Och som väntat sågades Lettland. Det kan jag i och för sig förstå eftersom det osynkade framträdandet, det "italienska" uttalet, hattarna m.m. lätt kan uppfattas som en provokation, men den enda som var skarpsynt nog att förstå det geniala med Lettlands allsångsvänliga kostym-buskis var Adam Duvå Hall. 

Nu till betygen som var svårare att sätta den här gången än tidigare, jag måste ju vara saklig nog att kunna hylla även de som tycker tvärtemot vad jag själv tycker, och tvärtom (oj, nu blev det snurrigt, lika bra att köra poängen direkt.)

Charlotte Perelli
Hade många roliga kommentarer om både Estland, Lettland och Slovenien. Sen kunde jag tycka att hon liksom de andra inte bedömde Maltas bidrag efter låten utan att det var ett evigt tjat om att hon sprang mycket i videon. Maltas sångerska Olivia Lewis sjunger mycket bra live och där tror jag hela nordiska rådet gjorde en grov underskattning. Jag höll nog inte med Charlotte på ett enda betyg den här gången men en trea ska hon absolut ha för det är skönt med personer vågar hylla och såga utan för en sekund be om ursäkt för det.
Betyg: 3

Eirikur Hauksson
Precis som jag varit inne på tidigare så vågar han inte vara lika brutalt ärlig i år som tidigare men han kändes ändå fullt bekväm idag och hade ett roligt samspel med danske Adam. Hans sågning av Belgiens vidriga 70-talspastisch var dessutom sååå befriande att höra när man var rädd att även den låten skulle anses som ett mästerverk av en enig jury.
Betyg: 3

Adam Duvå Hall
Införprogrammets dark horse (det var ingen anspelning på hans hästsvans alls faktiskt). Rollen som "kul kille i klassen" uppfyller han med råge. Hans tajming är ibland helt fenomenal och han ger en underhållande dimension som breddar det här programmet ytterligare genom hans okenventionella sätt att uttrycka sig. Att kalla Österrikes låt för ett preventivmedel i sig, var faktiskt riktigt roligt (även om jag inte alls höll med om hans omdöme om den låten). Visst, ibland ger han betyg utan någon egentlig motivering men allt som oftast är hans laid-back-stil riktigt skön. Fortsätt så!
Betyg: 4

Thomas Lundin
Var klockren förra gången och lika rolig den här gången. Var dessutom den enda som var saklig nog att grunda sina poäng till Malta på själva låten och inte på den "springande" videon. Däremot förstod jag inte hans hyllning av Andorra och hans sågning av Österrike. Österikes refräng är en av semifinalens starkaste och kan artisten leverera något i likhet med videon på scen så kan den bli farlig. När det gäller Lettland, som enligt Thomas är årets kalkon, så håller jag som sagt inte alls med. Den är årets bästa allsång och årets mest geniala humorinslag!
Betyg: 3

Per Sundnes
Nej, jag förstår fortfarande inte vad Per har i programmet att göra. Han lyckas ständigt haka upp sig på någon ointressant detalj som han grundar hela sina betyg till låtarna på och femmorna, de är tveklöst ämnade enbart åt de nordiska grannarna. Dessutom är det ju något anmärkningsvärt att det är just han som efter genomgången av betygen på alla semifinallåtarna menar att nordiska rådet överskattar de nordiska bidragen. Hmmm, vem beror det på? Nej, om hans uppgift är att vara nordiska rådets musikaristokrat så kan de väl lika bra sätta in Andres Lokko istället. 
Betyg: 1 


2007-04-26
13:32:10

minuspoängen.....
Jag kom på att jag glömde att nämna den specialomröstning vi hade på Melodifestivalklubbens inför-träff i söndags. När alla hade gett sina sedvanliga 1-12-poäng så fick vi även ge minuspoäng till de tre absolut sämsta låtarna i årests startfält. Det blev efter skalan -1, -3 och -5 poäng. Eftersom den här omröstningen inte är rikstäckande för klubben utan får betraktas som en "stockholmsspecialitet" så kan jag berätta att till årets sämsta bidrag utsågs Israel. Det här var resultatet av "topp-3" i minusligan. 
Israel -30 
Kroatien -26
Ukarina -25 

Ingen av dessa tre fick dock mina minusröster. Både Israel och Ukraina får väl räknas in i skämt-genren i år och även om jag inte är allt för glad över den tendens till freak-show som jag kan skönja av årets startfält i ESC så är ingen av pajasnummrena så musikaliskt dåliga att de är i absoluta bottenträsket för mig. Ukrainas plast-folie-transa har faktiskt en låt som inte är helt fel. Närmast till mina minuspoäng ligger väl Storbritanniens i så fall. Israels låt är varken bra eller rolig men jag tror att den, trots startnummer två, har en mycket bra chans att gå vidare till final eftersom den sticker ut rejält i semifinalfältet. I finalen lär dock skämt-genren vara den genre med abolsut hårdast konkurrens om rösterna, ironiskt nog.

Nej mina minuspoäng, alltså mina plats 40, 41 och 42 av årets 42 låtar blev följande.

-1 Norge
-3 Polen
-5 Turkiet

Norges hopplösa försök till latino är bland det sämsta de någonsin skickat. Polens låt vet varken ut eller in och Turkiets blir man varken glad eller förbannad eller någonting över. Och det är väl det som är värst. När jag lyssnar på låtarna på CD så tenderar jag iof att ha Polen allra längst ner. Hela idén med låten känns så billig och vissa "lines" i låten är så dåliga att man rodnar. Please, Ich Troje, kom tillbaka!!

2007-04-23
17:32:05

Carolafan i den spanska uttagningen
Spanien startade 2002 en slags fame-factory-metod för att välja ut artist och låt till ESC, vilket då väckte upp spanjorernas slumrande intresse för tävlingen. Programmet är fortfarande populärt men om det har någon högre status i den spanska musikvärlden låter jag däremot vara osagt. I år hade den spanska uttagningen dessutom en deltagare som älskade Carola och som hade en något säregen stil .
Så här kan det låta när Spanien möter Skara. Garanterat underhållande!
(Låten kommer drygt 1.30 min in i klippet)

2007-04-22
21:40:59

Nu har jag gett mina poäng på årets bidrag
Under söndagseftermiddagen träffades ett 30-tal stockholmare från Melodifestivalklubben för att titta på samtliga 42 bidrag i årets ESC och ge poäng. Poängen var givetvis de vanliga 1-8, 10 och 12. Att se alla låtarna på storbildsskärm har jag iof gjort en gång tidigare, på SVT:s officiella visning, men det gjorde inte den här visningen mindre intressant. För vissa låtar har en tendens att plötsligt växa. Dessutom fick jag ju inte rösta på SVT:s visning.
Resultatet av omröstningen kan jag av sekretesskäl inte redovia här (oj, vad jag känner mig viktig när jag skriver sådana saker) eftersom det redovisas när alla klubbens distrikt har haft sina röstningar. Men mina poäng kan jag ju redovisa utan problem (enda problemet är väl att vissa låtar kommer falla pladask när man kommer till Helsingfors och det blir uppenbart vilka som funkar på scen och inte).
Efter moget övervägande fram och tillbaka så röstade jag som följer.

1 poäng: Moldavien
2 poäng: Cypern
3 poäng: Grekland
4 poäng: Lettland
5 poäng: Island
6 poäng: Vitryssland
7 poäng: Makedonien
8 poäng: Serbien
10 poäng: Frankrike
12 poäng: Sverige

Det hör inte till vanligheterna att jag tycker Sverige är allra bäst. Normalt håller svenska bidrag en hög jämn nivå men de senaste 20 åren så är det bara tre gånger som jag tycker att Sverige har haft den bästa låten, Charlotte 1999 (även om jag ibland ändrar mig och sätter Cypern som 1:a det året), Lena PH 2004 och alltså the Ark i år.  Även om det alltid är roligare att sätta ett annat land än Sverige som 1:a så är det ett faktum att jag säkert lyssnat på The worrying kind 25-30 gånger, minst, och den är fortfarande lika bra. 

Märk väl att de här poängen inte har något med tippning att göra. Även om det är frestande att tippa hur det ska gå så är osäkerhetsfaktorn alldeles för hög när man inte vet hur låtarna kommer att funka live. Imorron ska jag iväg och köpa årets eurovision-CD. Den kostar tydligen bara 149 spänn på Åhléns om man går med i Åhlénsklubben, vilket är gratis. Jag är nog snart med i fler sådana gratisklubbar än jag kan räkna till......

2007-04-21
14:09:56

Byt ut Per Sundnes!

Det andra programmet av Inför ESC visades under fredagskvällen på SVT och givetvis är jag framme med mina betyg igen. Skalan är 0-5 och här kommer mina omdömen.

Thomas Lundin
Nu känner man igen Thomas fullt ut. Eller säg så här, han är alltid lika bra i rutan, har alltid vassa, sköna kommentarer och igår höll jag med i varenda ord han sa. Framförallt att han hade civilkurage nog att våga såga Norges hopplösa G:son-lationo. Hans stora kunnande på området ger tyngd till hela programmetoch. Det kan helt enkelt inte bli bättre!
Betyg: 5

Adam Duvå Hall
Det var som det anade lite efter förra programmet. Man börjar så sakteliga förstå hans stil. Att se bortkommen ut men kläcka sköna oneliners och våga ge 0-poängare. Det sistnämnda var han flitig med igår och alla var i mitt tycke helt befogade. Visst, han vet nog inte mycket om schlager men försöker inte ge sken av det heller. Dessutom ger det ett objektivt intryck när man vågar ge endast 3 poäng till sitt eget lands bidrag. Det har bara Thomas Lundin gjort tidigare (förra året, till Lordi).
Betyg: 3

Per Sundnes
Jag trodde aldrig jag skulle sakna den gamle sverigehataren Jostein Pedersen, men Per kan nog få mig att sakna vem som helst i rutan...Han försöker ständigt vara lustig men saknar all form av tajming för att det ska lyckas. Dessutom han hittills bara gett fempoängare till sina nordiska grannar. Modigt! Dessutom gav han 1 poäng till Serbien, inte för låten, utan för att han inte förstod vad dansare, clowner m.m. gjorde på scenen. I en annan låt var det exakt samma ovisshet som var det enda BRA i låten. Dessutom, en poäng till Portugal, fem poäng till Norge, för i princip samma låt.......Hans tips om vilka som ska gå till final är antingen bara provokationer eller ren brist på kunskap i tävlingen. Dessvärre tror jag på det senare. Per, ett sånt här program till och du är på Nanne-nivå!!
Betyg: 1

Charlotte Perelli
Hennes patenterade "det här är fel forrrrrrum" har glädjande nog helt lyst med sin frånvaro i år. Likaså hennes benägenhet att recensera videon istället för låten. Charlotte har varit årets mest positiva överraskning i Inför ESC. Hon känns spontan, lagom elak, bekväm i rutan och vågar också vara rak och ärlig mot de nordiska grannarna.
Betyg: 4

Eirikur Hauksson
Det känns väldigt synd att Eirikur lagt hängslen på sig själv i år eftersom han inte vill såga sina konkurrenter. Jag kan iof förstå det. Han ska ju umgås med personerna han här recenserar i över en vecka i Helsingfors, men jag saknar verligen hans förbehållslösa kommentarer från tidigare. Han ville så gärna kläcka en sån kommentar efter Kroatiens bidrag. Det märkte man, men det gick liksom inte.Tyvärr drar hans något hämmade uppträdande ner betyget.
Betyg: 2


2007-04-21
13:12:47

Ska det äntligen bli Balkans tur?
Ingen region i Europa har satsat så seriöst på att få eurovision till sig som Balkan, och det har varit nära, många gånger. Förr eller senare kommer tävlingen att hamna på Balkan det är jag tämligen säker på. Chansen finns att det kan bli redan i år. Men det som är anmärkningsvärt är att det är Kroatien bland balkanländerna som står för regionens absoluta kalkon. (Dessutom skumt att den låt som ska representera Kroatien inte alls är samma som visades på SVT:s officiella förhandsvisning, jag har nog inte hängt emd i eventuella diskningsförfaranden där....)

Kroatien har tidigare alltid varit Balkans musikaliska flaggskepp. De mest framgångrika låtarna under tiden de tävlade som Jugoslavien kom alltid från Kroatien, deras nationella uttagning "Dora" är känd för att vara en av europas bästa och Kroatien har ofta hamnat i topp-10 de senaste åren. Jag upprepar, eurovision kan hamna på Balkan 2008, men det blir knappast Kroatiens förtjänst. I år är det Serbien, Slovenien och inte minst Makedonien som är aspiranter.

Slovenien är mitt personliga favoritland, men i år förstår jag mig inte riktigt på deras opera-disconummer. Men de ligger högt i bettingen. Serbiens ballad (här håller jag med Thomas Lundin) är en av de vackrare och pampigare jag hört på länge och Makedonien har sitt i särklass bästa bidrag någonsin. De finska programledarna i årets esc lär bäva. Tänk dig själv, skulle du vilja stå där på scen och tvingas säga "Former yugoslavian republic of Macedonia" eller än värre "lex-République yougoslave de Macédoine" hundra gånger? De är bäst att de tränar, för de kommer nog att få säga det ofta den 12:e maj har jag en känsla av. För Makedonien ser jag som semifinalens självklaraste finalist. Ett problem är dock att när jag lyssnar på låten så kan jag inte komma underfund med vilken takt låten egentligen går i. Är det 7/4 takt eller vad är det? Anton, Björkander, Niklas eller nån annan, hjälp mig, så jag slipper ligga sömnlös om nätterna! Jag hoppas inte allt för många fler sitter och försöker räkna takter, för då är det risk att man glömmer låten och den förtjänar att lysnnas på. Verkligen! För er som inte såg inför-programmet igår. Här kommer Makedonien.

2007-04-18
22:53:59

I grekisk turnébuss

Det blev en riktigt schysst pratstund med grekiske Sarbel igår tyckte jag. Nu skulle det bli lite väl plottrigt med text om jag skriver ut den intervjun här på bloggen så jag skickar länken till den på Melodifestivalklubbens hemsida istället.
http://www.melodifestivalklubben.se/nyheter.php?news_id=633

Sarbel var väldigt lätt att snacka med. Det är ju rätt tacksamt iof att intervjua artister som är på promotionturné. Då är det ju de som söker upp oss, om ni förstår. Det innebar t.ex. igår att grekiska teamet gladeligen bjöd på vad jag önskade. Det borde jag insett då, i så fall hade jag ju beställt något mer exlusivt (läs dyrare) än päroncider.

När både jag och därefter Gylleneskor hade intervjuat Sarbel så skulle han vidare till en klubb i gamla stan för hans enda uppträdande här under sverigebesöket. Eftersom både jag och gylleneskorgänget räknades in som trogna fans till Sarbel av det grekiska teamet så fick vi hoppa in i deras turnébuss för att åka över till Connection där han skulle uppträda. Det var en något märklig syn att se alla greker och vi själva hoppa in i en Ekman buss (flexibussitet) för att åka en sträcka som fågelvägen är några hundra meter, gångvägen det dubbla och bilvägen ungefär det femdubbla..... Men hur som helst, vi kom fram i alla fall. Andrés Esteche var "förband" (om nu en person kan vara det, när man dessutom bara sjunger en låt) och sen körde Sarbel sin Yassou Maria + några av sina hits han haft i Grekland. Och precis som jag sa förut, en låt upplevs oftast som mycket bättre när man hör den live. Trots att det inte ens var live igår, Sarbel mimade bara.....Det kanske är en föraning om vad som sker i Helsingfors....

image29

Till höger Sarbel och till vänster kameramannen från grekiskt TV som dokumenterade hela hans sverigebesök.


2007-04-17
00:42:45

Intervju med Sarbel
Jag fick ett telefonsamtal från gylleneskor.se som informerade om att Sarbel, som ska sjunga Greklands bidrag i år, är i stan nu och tillgänglig för intervjuer imorgon. Ja, väldigt tillgänglig verkar det som. Det hade tydligen inte varit det lättaste att få tillräckligt många inom svensk media intresserade av att hasta ner på stan för att intervjua Sarbel som faktiskt är en av Greklands största stjärnor nu.

Det måste vara ett problem för de utländska eurovisiondeltagarna när de gör sina promotionturnéer. Här kommer de till Europas schlagertokigaste land och så är det ingen som bryr sig! De kanske inte har tänkt på det faktum att det svenskarna är galna i är sin egna uttagning. Eurovision är hos oss som vår egen melodifestival var för ett antal år sen, något som händer en lördagkväll och som många visserligen tittar på, men vars innehåll inte sätter några större spår på hitlistorna. Undantaget nån låt, som blir just det stora undantaget. Men jag ska hur som helst träffa Sarbel imorgon och filar som bäst på lite frågor. Hans låt Yassou Maria (eftersom namnet Maria finns med i titeln så behöver man inte vara hjärnkirurg för att luska ut att det handlar om en latinolåt) är inte alls dum och kan nog placera sig hyfsat i Helsingfors. Eller vad tror ni?

2007-04-15
23:12:27

Äntligen är ackrediteringen fixad

Så var det klart med att jag blir ackrediterad för Melodifestivalklubben i Helsingfors. Det ska bli ruggigt kul. Det mesta tydde väl på att jag och mina två kollegor från MF-klubben skulle få våra ansökningar om pressackreditering godkända. Men säker kan man aldrig vara innan man får själva bekräftelsen. Så nu kommer det att bli ett väldans springande mellan repetitioner och presskonferenser under mina Helsingforsdagar. Underbart:-) Och när man sitter där på repetitionerna och hör låt efter låt så kommer garanterat de flesta låtar att låta mycket bättre då än vad de egentligen är. Vem vet, jag kanske till och med kommer att börja gilla Bulgariens skrik-orige när man väl sitter där.

Dessutom ryktas det om att melodifestivalklubben kommer att få sitta på platser på rad 1-10 i arenan! Låter ju nästan för bra för att vara sant. Jag satt på rad 5 på semifinalen i Aten och det var en upplevelse vill jag lova. Speciellt när jag direkt efter sändningen fick tag på lappen som programledarna hade läst upp att sverige hade kvalificerat sig till finalen. Jag kunde dock inte behålla den lappen eftersom det stod några på kö som ville ta exakt samma kort som det ni ser nedan...

image28 


2007-04-13
23:19:05

Premiär för Inför ESC
Att ha en hel timme på bästa sändningstid när man hör fem personer snacka schlagers är ju fantastiskt. Att det dessutom är en timme fullproppad med poäng åt alla möjliga håll gör ju det hela ännu bättre. Så jag hakar på detta och sätter poäng på poängsättarna, d.v.s. juryn i det s.k. Nordiska rådet.

Som helhet var det en lite försiktig start på programserien. De flesta höll en ganska sansad, lugn och nästan lite tråkig ton i programmet. Sen tar det alltid ett tag innan man vänjer sig vid nya personer i rutan som dansken Adam Duvå Hall och norske Per Sundnes. Men eftersom jag är galen i poäng så kommer här dagens betyg på nordiska rådet program 1.

# Thomas Lundin
Thomas är normalt sett rådets gigant. Han är mest kunnig, har de roligaste kommentarerna och är överhuvudtaget som perfekt lämpad för TV-mediet. Han blandade som vanligt friskt med bitska kommentarer (som märkligt nog låter snälla bara för att han är finne, det så kallade Mark Levengood-syndromet) men hade några märkliga synpunkter som tyvärr drar ner betyget. Hur kan han kalla Israels bidrag för stor humor? Den "låten" är inte mer än ett misslyckat studentgyckel. Och att Georgien skulle vara tidernas starkaste debutant!! Nej, ibland gör du mig förvirrad Thomas, men samtidigt, utan dig skulle nordiska rådet falla ihop som ett korthus.
Betyg: 3

# Charlotte Perelli
Överglänste många gånger om Nannes katastrofala insats förra året och överglänste faktiskt även de andra i nordiska rådet i mitt tycke. Trygg i rutan och tog upp faktorer på bidragen som de andra förbisåg. Dessutom hade hon som helhet bäst smak när det gällde låtarna och det ger ju förstås pluspoäng;-)
Betyg: 4

# Per Sundnes
Även om jag inte direkt saknar Jostein Pedersen så hade han ändå en karisma i TV-rutan som herr Sundnes inte är i närheten av. Och inte sa han säskilt mycket som är värt att lägga på minnet heller. Men när Eirikur bestämt sig för att vara snäll i år så blir det uppenbarligen Per som kommer att få bli årets motorsåg och den rollen behövs också.
Betyg: 2

# Eirikur Hauksson
En favorit som tydligen verkar ha bestämt sig för att mjuka till sig. Lite synd, för till skillnad från de andra så har Eirikur tidigare kört rakt och ärligt utan att ha det där ständiga behovet av att hela tiden vitsa till allt med ordvändningar som ofta bara blir krystade. Det har gjort hans kommentarer riktigt klassiska, men eftersom han själv tävlar i år vill han inte verka allt för styv i korken och kör en mer nertonad stil.
Betyg: 3

# Adam Duvå Hall
Danskarna har bytt representant varje år och Adam såg mest oengagerad ut tyckte jag. Eller så är det så att man ännu inte lärt känna hans personlighet i rutan. Lyckades briljera med några riktiga roliga kommentarer men gav intrycket av att vara minst kunnig i sällskapet.
Betyg: 2

2007-04-09
23:45:12

The arks svåraste konkurrent i Helsingfors?

På fredag börjar Inför ESC där en från varje nordiskt land ger betyg till samtliga låtar som ska tävla i eurovision i år. Ett program som jag förstås följer slaviskt varje år. Det finns inget roligare än att höra sköna sågningar på norska och finlandssvenska. För sågningar på svenska blir det ju inte så ofta av någon anledning. Sverige har på något sätt antagit rollen att vara "den snälle" i den här nordiska domstolen. Men även om Charlotte Perelli kanske ändå lyckats få fram någon sågning i år så kan man redan nu vara säker på hur hon kommer att förmulera den. "nej, jag tycker att det här är fel forrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrum"....

På sidan odds.bestbetting.com finns en sammanställning av alla odds för eurovision från de stora bettingbolagen. Sverige ligger tvåa på den listan. Men det som förvånar mig mest är att Bulgarien ligger 5:a. Låten är ingen låt i mina öron. Det är gallskrik ackompanjerat av sådana där olje-tunne-trummor som var och varannan låt hade med i ESC för två år sen. Min absoluta mardröm är att bli inlåst i ett rum och tvingas att lyssna på Bulgariens bidrag om och om igen. Jag skulle börja hallucinera efter ett tag.....

Desto trevligare är Vitrysslands bidrag som ligger 4:a. Välpolerad snäll-rock! Jag hoppas det räcker till final men jag är inte säker. Serbien ligger trea i vadslagningen. Det är den låt jag tror blir farligast. En av få ballader i år.

1:a i vadslagningen i nuläget är Schweiz. Jag kan på ett sätt förstå det. Catchy låt och nästan ensam i sin genre i Helsingfors. Men skulle den vinna så spär det bara på det förakt som finns hos många för eurovision. Det är så plastigt det kan bli och den pajiga texten gör att låten tenderar att läggas in i den allt för stora skaran av låtar i år som kan kategoriseras som "freakshow". I Schweiz har det konservativa partiet Eidgenössisch-Demokratische Union samlat ihop mer än 50 000 namnunderskrifter för att få den här låten diskad. De menar att den är satanistisk och kan få folk att ta livet av sig. Ja, de i Schweiz som överlevde Lordis seger måste de mena

Så varning alla känsliga tittare, här kommer Schweiz


2007-04-09
21:35:16

Det verkar som att trackslyssnarna har uppfyllt min önskan:-)
För att citera mig själv från söndagen den 25:e mars: "Kan inte Kaj Kindvall vara vänlig och frysa läget, stänga ligan som i NHL. Kan inte listan se ut som den gjorde igår, året om?" 
Toppen av trackslistan var nämligen då så ruskigt bra att det bästa som kan hända är att den ser likadan ut så länge som möjligt. Nu har det gått två listor till och, tro det eller ej, topp-3 är fortfarande identisk!

1. The Ark - the worrying kind
2. The Ark - Absolutely no decorum
3. Mika - Grace Kelly 

Måns ligger fortfarande topp-5 med Cara mia och det finns fler mf-artister kvar på listan, Andreas Johnson, Magnus Carlsson, Sebastian, Sarah Dawn Finer.......dessutom är Thomas Andersson Wij 6:a med sin version av Carolas Evighet. Jag vet att många i melodifestivalklubben inte alls gillade hans tolkning av låten, men jag tycker den är kanon. Södermalm möter "Golden hits" eller hur man nu ska uttrycka det lite lokal-stockholmskt.. 

The Ark släpper sin nya skiva Prayer for the weekend nu i veckan. Den måste ju bara inhandlas! Med Absolutely no decorum och The worrying kind som spår så kan det ju inte bli fel, även om resten av skivan skulle hålla "Las Vegas-klass".

Appropå Las Vegas så måste jag faktiskt säga till Martin Stenmarcks försvar att hans senaste skiva 9 sanningar och en lögn är fantastiskt bra. En av få skivor där varje låt skulle kunna vara en förstasingel. Oj vad jag håller på och gör reklam för allt och alla nu märker jag. Och inte får jag betalt för det ens....

2007-04-03
19:13:51

Schlagersveriges bästa aprilskämt

Det finns vissa saker som känns så oerhört ute så att det är ett rent mysterium att det finns kvar. Aprilskämt t.ex. Att lura folk på en angiven dag, 1:a April. Är det bondesamhällets putslustighet som råkat leva kvar några hundra år för länge eller vad är det egentligen? Jag har väl i ärlighetens namn aldrig varit särkilt road av det sättet att skämta, så det är kanske därför jag inte heller förstår vitsen med första april, eller låt säga, bristen på kvaliten på vitsar under första april.....Ska vi inte införa en dag när alla måste skämta om norrmän också? De skämten håller väl på att dö ut och då försvinner en viktig del i vårt kulturarv. Eller hur? ;-)

Men även månen har sina ljusa fläckar. Ett riktigt avancerat aprilskämt publicerades på sajten gylleneskor.se i söndags. Jag gick (nästan) på det....
http://www.gylleneskor.se/view_news.php?newsID=1134


2007-04-01
18:48:17

Vad är det som händer egentligen, fransmännen sjunger på engelska!!!

Jag har alltid tyckt att Frankrike är ett överskattat land i eurovisionssammanhang. Det innebär inte att jag ogillar de klassiska franska balladerna. Tvärtom, de är som mumsiga tårtbitar. Fantastiskt goda, men helst i lagom stora portioner....Men nu är problemet att de bästa franska låtarna, de underbara pampiga, romantiska balladerna, sällan har kommit från Frankrike. Utan de har snarare representerat Luxemburg, Schweiz eller Belgien.

Fransmännen har oftast envisats med att köra etnolåtar, världsmusik och annat som jag sällan har förstått mig på. Popmusik verkar de inte kunna stava till. Den franska uttagningen var ytterligare en bekräftelse för mig på den märkliga franska populärmusiken. Det var en samling bidrag som var så långt ifrån tårtbiten man kan komma.

Men ett av bidragen smakade faktiskt bättre än jag först vågade erkänna och det var just det bidraget som vann. Och nu är det faktiskt slut på min motorsågning av grodätarna. För fransmännens bidrag i år är ett av de absolut mest intressanta i startfältet. Detta av flera anledningar.

1. Stora delar av låten är på engelska. Fransmännen sjunger på engelska! Även om den engelskan är så franskt uttalad att man nästan kan skönja ett nytt språk......
2. Låten är en up-tempolåt. Fransmännen gör popmusik!
3. Låten är mindre än 2 och en halv minut. Det är mycket mycket ovanligt att man inte uttnyttjar alla tre minuterna i en eurovisionlåt. Stort!

..och framförallt så är låten som en igel som vägrar släppa taget om en. Har man hört den är man fast. Den här låten förföljer mig hela dagarna. Men det är ju aldrig kul att vara ensam så jag måste säga att årets franska bidrag "Lámour a la francaise" förgyller min vardag just nu. I år förtjänar Frankrike en mycket hög placering, det menar jag verkligen. Minst hälften av er kommer hata den här låten, men nu har jag babblat färdigt. Varsågoda att bilda er en egen uppfattning;-)