Schlager-Micke

2009-01-31
12:14:21

Artisttätt på bloggträffen

Shirley Clamp, Måns Zelemerlöv och Alcazar var bara några av de artister som dök upp på bloggträffen på Telias huvudkontor på stureplan som jag var på under fredagseftermiddagen. Det var ett 20-tal av Sveriges schlagerbloggare som hade bjudits in till Telias flashiga lokaler på en träff som få av oss visste särskilt mycket vad den egentligen skulle handla om. Men under de kommande timmarna skulle vi få besök av såväl Christer Björkman, Live nation (bokningsbolaget för MF) som ett antal av årets deltagande artister.När det gäller Christer Björkman så har det har spridits en mediebild av honom att han är sinnebilden för mediekåthet. Att han slänger sig framför en TV-kamera så fort tillfälle ges. Jag har träffat Christer många gånger i samband med presskonferenser, repetitioner och även en årsträff med MF-klubben och den bilden stämmer inte alls. Sanningen är att Christer Björkman är närmast tråkigt professionell när han blir intervjuad. Han vet exakt vad han ska säga - och inte säga, så några större scoop serverades väl inte heller för oss under fredagen. Men ledorden för årets scen ska enligt Björkman vara stor, extravagans, gränslöshet och Nangijala (!). Det sistnämnda låter ju onekligen spännande.

Christer Björkman fick frågan vilket som var det starkaste minnet från alla hans år som artistansvarig i MF. Själv hade jag kräkreflexerna beredda då jag förväntade mig att han skulle dra upp den där tillrättalagda Marie Lindberg-historien igen men det gjorde han inte. Han gick istället tillbaka till 2002 och menade att Afro-dites seger det första året med delfinalsystemet betydde enormt mycket för det nya konceptet. Om en gammel-schlager hade vunnit fanns risken att den här utvecklingen med 6 veckors MF-folkfest aldrig blivit verklighet, menade han och det kan nog ligga något i det. Nu vann en låt som spelades i fler radiokanaler än bara P4 och som inte hade något traditionellt schlagersound vilket öppnade dörren för många fler genrer. Så utan att vara medvetna om det så tävlade alltså Kikki, Bettan och Lotta 2002 med chansen att ruinera hela MF-utvecklingen......

Efter besök av Live nation kom några personer inom TeliaSonera och premiärvisade deras nya reklam som kommer att börja vevas i nästa vecka (Telia är huvudsponsor av årets Melodifestival bör kanske tilläggas) . Därefter dök ett helt gäng artister upp som alla ska tävla i år. Det var Shirley Clamp, Sarah Dawn Finer, Måns Zelmerlöv, Alcazar, Velvet, och Agnes. Först deltog de i en pratstund med en moderator där och sen fick alla vi schlagerbloggare mingla lite med de.


Sarah Dawn Finer borde ju uppträda i den här hatten. Den går inte av för hackor

Måns menade att hans bidrag i år Hope and glory är lika direkt som Cara mia men mer hjärtlig och pampigare. Kempe är ju inblandad i den här låten också och det är ju på något sätt en garanti för att det ska låta bra. Han sa att han för övrigt ska börja blogga på måndag. Hur hinner karln med allt undrar jag, men han det verkar inte finnas mycket som stressar upp honom.


Shirley var lika pratglad som alltid (under samtalet med alla artisterna satt hon mest och drog oneliners hela tiden, ganska underhållande) och hon försökte övertala sig själv att hon inte ska läsa det som skrivs om henne i MF. Det gjorde hon 2005 - det året hon hade större favorittryck än någonsin på sig och hon kände inte att hon kunde njuta fullt ut av tävlandet det året. I år tävlar hon med en ballad, ska bli intressant.


2009-01-30
17:38:06

Semifinalerna i ESC lottade

Det kanske låter något avlägset att tala om Eurovision nu innan Melodifestivalen ens har börjat men lottningen till de två semifinalerna har precis blivit klart. Detta gäller inte startordningen i semifinalerna utan enbart vilka länder det är Sverige får tampas med i sin semifinal och vilka länder som slåss mot varann i den andra. Det har blivit allt mer svårt att se något mönster i "pålitliga länder" som alltid röstar på Sverige. Att norra Europa skulle vara pålitligare än öst är t.ex. inget tydligt tecken. Holland, Schweiz och belgien är inte säkrare kassakor för den svenska poängskörden än länderna på Balkan t.ex. Men så här lottades motståndet i alla fall.

Sverige kom i semifinal nr 1 där följande länder lottade:
Bosnien & Herzegovina, Sverige, Israel, Belgien, Andorra, Tjeckien, Montenegro, Island, Georgien, Bulgarien, Portugal, Schweiz, Makedonien, Finland, Vitryssland, Turkiet, Rumänien, Malta and Armenien
.

Kommentar:
Island och Finland kanske inte var drömländerna från Norden att få med sig då Danmark och Norge är lite mer pålitliga i att ge Sverige poäng men det handlar om marginell skillnad i det stora hela då 12:or från hela övriga norden i sig inte räcker för att gå vidare.

In semi 2 hamnade:
Slovenien, Danmark, Azerbaijan, Nederländerna, Lettland, Ungern, Serbien, Norge, Ukraina, Grekland, Litauen, Polen, Kroatien, Estland, Moldavien, Cypern, Irland, Slovakien och Albanien.


2009-01-29
15:35:24

På väg till schlagerblogg-träff

Jag sitter just nu på ett X2000-tåg på väg upp till Stockholm. Anledningen till resan är att jag blivit inbjuden av Telia på en bloggträff tillsammans med 20 andra schlagerbloggare i Sverige. Som jag förstått det så innebär den här träffen att vi får träffa personer inom produktionen för Melodifestivalen samt flera "hemliga gäster" som Telia-mannen så hemlighetsfullt uttryckte det när jag pratade med honom i telefon.

Jag vet inte ritkigt vad jag ska förvänta mig men det hela kommer hur som helst att ske på Stureplan på fredag 30:e januari. Hur telia-mannen hittade just min blogg vet jag inte men det känns ju självklart väldigt kul. Han sa i telefon att han gillade den och frågade om jag inte skulle komma upp till Stockholm ändå på den här träffen. Jag hade först tvekat rätt länge när jag fick inbjudan med tanke på det långa avståndet från Halmstad. Men då Telia står för resan och hela evenemanget låter lite mystiskt lockande och fullt med överraskningar så kom på jag på bättre tankar. Flera av mina kollegor på sajten Gylleneskor kommer att vara där och då vet man att man inte hamnat helt fel. Ingen sida ger bättre schlagernyheter än gylleneskor.

Den här schlagerblogg-konferensen eller vad man ska kalla den för sammanfaller också mycket passande med en releasefest som är kvällen innan på Söder. Det är en kompis från journalistutbildnings-tiden, Anders Rydell, som släpper en bok om Pirate Bay. Eftersom jag säkert kommer att vara ganska hungrig när jag kommer dit får jag väl försöka köra min vanliga runda (som jag ofta gör på alla länders delegationsfester under ett Eurovision) med ständiga påfyllningar från brickorna. Jag kanske själv borde ge ut en bok med titeln Konsten att äta sig mätt på snittar - en empirisk studie över coctailpartynas kostkultur


2009-01-24
17:37:38

Nu är jag lägenhetsägare
Livet är ibland väldigt märkligt. Sedan jag flyttade från mina föräldrar har jag bott på folkhögskolor, studentkorridorer, andrahandslägenheter, inneboende - ja, den enda gemensamma faktorn för mina boenden är väl att jag aldrig haft något förstahandsboende och knappt ens några egna möbler. Några längre anställningar har det heller inte handlat så mycket om, men nu när jag äntligen fått det så såg jag till att slå på stort. Jag hoppar helt enkelt över det där steget med hyresrättslägenhet i första hand och går direkt på bostadsrätt.

Upplägget för mitt lägenhetssökande här i Halmstad var kanske lite väl optimistiskt. Jag gav mig själv en månad att hitta en lägenhet, annars vet jag inte hur det hade löst sig. Jag har under den här månaden bott i en stor kappsäck på 25 kvadrat bland massa flyttlådor och väskor som står ouppackade. Efter att ha varit på ett antal visningar så stod det klart att det var bara en lägenhet som jag var intresserad av. En fräch 2:a på 59 kvadrat som ligger precis vid tågstationen i Halmstad.

Det märks att det är bistra tider för mäklarna för lägenheterna går ju inte åt som smör direkt och jag kände nog att jag skulle ha en hyfsad chans att få lägenheten, men samtidigt vill man ju lägga ett "lagom" lågt bud som gör att man inte gör säljaren förbannad och får den att tänka att "den där snåljåpen ska minsann inte få min lägenhet". Samtidigt ska man inte lägga sig för högt eftersom man vill ha ett bra slutpris. Priset blev helt okej och jag skrev på papprena igår och kommer att flytta in där måndagen 2 februari.

Det känns grymt skönt att äntligen kunna bo riktigt rymligt och att dessutom kunna ha ett riktigt snabbt bredband. Jag har levt länge på mitt mobila bredband men det här fasta bredbandet ingår i hyran så det är bra.

Så hör av er om ni har vägarna förbi Halmstad eller har fått någon timme över på tågstationen där. Min lägenhet ligger bara ett stenkast bort. Eller förresten glöm det där med stenen helst....

2009-01-21
20:59:41

Världsrekord i skedliggning
Jag hade inte hunnit vara på mitt nya jobb på SR Halland särskilt länge förrän jag var med på mitt första "event" med programmet Smakstart som jag är programledare för. Vi skulle slå världsrekord i att ligga sked. Det här historiska rekordet skulle slås i periodpaus två i en innebandymatch mellan Varberg och Järfälla. Det gällande rekordet i guiness rekordbok var på 232 personer men det fanns ett inoficiellt rekord som var högre, 270 och det var i första hand det vi siktade in oss på.

Nu kan man ju tycka att just en innebandymatch knappast är rätt situation för att samla så många människor men i Varberg är innebandy hetare än hetast. Runt 2000 personer hade sett den senaste innebandymatchen i Varberg så målet att komma över 270 personer som låg sked lät inte helt omöjligt.

Det visade sig dock att det här var en cupmatch och inte en seriematch. Och cupmatcherna lockar bara en tredjedel så mycket publik. Så när matchen drog igång var det skrämmande glest på läktarna....Jag, min programledarkollega och producent gick då ner i första periodpausen och snackade inför publiken om de kommande rekordförsöket och försökte övertala de som vi ännu inte hunnit övertala om att de alla skulle vara med på denna historiska händelse. När vi insåg att det fortfarande saknades personer för att slå rekordet (vi hade koll på detta genom att räkna hur många "rekordbiljetter" vi delat ut) så började vi gå ut på läktarna mitt i andra perioden och pracka på folk biljetterna. Jag hade själv slagit mig själv på käften om jag varit de men varbergarna verkar vara ett ganska artigt folk så där lyckades man kränga ytterligare ett antal.


Foto: Therese Wahlgren SR Halland

Till slut var det då periodpausen mellan andra och tredje perioden och det var dags. Mina kollegor hetsade ner folk från läktarna, speakern likaså medan jag sprang runt med en mikrofon och gjorde intervjuer som direktsändes i radiosportens webbsändning. Alla ställde de upp sig i en lång lång ring för att sen, på order av speakern, lägga sig i skedställning. Två personer kontrollräknade och resultatet blev.......307! Vi hade ju krossat världsrekordet från guinness rekordbok och dessutom slagit det inofficiella rekordet. Ett ytterst hedersamt rekord som jag själv ville ta del av. Så med mikrofonen i högsta hugg lade jag mig själv sist i skaran och blev på så sätt den 307:e personen.

2009-01-18
22:08:37

Startordningen till MF är klar
De fyra delfinalerna har nu fått sin startordning. Något som kan tyckas vara en trivial detalj men man behöver inte vara supernörd för att påstå att den kan ge en liten fingervisning om ett eventuellt finalfält. Om startordningen hade lottats så hade detta inte sagt någonting om ett eventuellt slutresultat. Men eftersom SVT själva bestämmer startordningen och gör det efter att de hört alla låtarna och bedömt deras styrka så säger det desto mer.

Christer Björkman har alltid varit öppen med att det är viktigt med en bra start och en bra avslutning på varje MF-program rent TV-mässigt. De som tilldelas startnummer 1 och 8 är med andra ord låtar som produktionen tror på. Sedan delfinalerna infördes 2002 har mer än hälften av låtarna med startnummer 8 gått direkt till final. De övriga starka korten brukar hamna på nummer 5 eller 6. De svagaste läggs alltid på nummer 2 och ofta nummer 7.

Så här ser startordningen ut för de fyra delfinalerna:


GÖTEBORG


1. Tick Tock

Nina Söderquist


2. Welcome To My Life

Jonathan Fagerlund


3. Med hjärtat fyllt av ljus

Shirley Clamp


4 Jag tror på oss

Scotts


5. You´re My World

Emilia


6. Stay The Night

Alcazar


7. Snälla, snälla

Caroline af Ugglas


8. Disconnect Me

Marie Serneholt

En lite otippad startordning att de sätter relativt okända Nina Söderquist som start för hela MF och folkhemsfavoriten Shirley på startnummer 3 som normalt sett är ett svagt startnummer. Marie Serneholt som joker går ut sist vilket är ganska väntat.


SKELLEFTEÅ


1. Show Me Heaven

Lili & Susie


2. Jag ska slåss i dina kvarter!

Lasse Lindh och Bandet


3. Never Been Here Before

Jennifer Brown


4. 1000 Miles

H.E.A.T


5. Kärlekssång från mig

Markoolio


6. It's My Life

Amy Diamond


7. What If

Cookies 'n Beans


8. Hope & Glory

Måns Zelmerlöw

Måns kommer att ha höga förväntningar på sig och får också det gyllene startnummer 8. Stackars Lasse Lindh tilldelas i år igen otursnummret 2. Markoolio och Amy Diamond är båda starka kort som placeras på 5 och 6. Mycket logisk startordning utifrån namnen.


LEKSAND

1. The Queen

Velvet


2. I Got U

Rigo & The Topaz Sound

feat. Red Fox


3. Så vill stjärnorna

Molly Sandén


4. Baby Goodbye

E.M.D.


5. Du vinner över mig!

Mikael Rickfors


6. Här för mig själv

Maja Gullstrand


7. Alla

Sofia


8. You're Not Alone

BWO

Kanske det mest otippade att en så (i alla fall från Bert) uppsnackad favorit som Molly Sandén får startnummer 3. Att BWO går ut sist är inte oväntat men jag menar fortfarande att det vilar en tung fiaskovarning för ett band som presterat så mycket i den här tävlingen men nu ställer upp ännu en gång. Hur stark låt har Maja? Det blir intressant att följa.


MALMÖ


1. Love Love Love

Agnes


2. Higher

Star Pilots


3. Du är älskad där du går

Susanne Alfvengren


4. Killing Me Tenderly

Anna Sahlene &

Maria Haukaas Storeng


5. Sweet Kissin' In The Moonlight

Thorleifs


6. Moving On

Sarah Dawn Finer


7. Esta noche

Next 3


8. La voix

Malena Ernman

Två av de tre senaste åren har vinnaren gått ut sist i den sista delfinalen (det "tredje" året blev den tvåa). Med det i baktanke är det lite överraskande att operasångerskan Malena Ernman fått det startnummret. Samtidigt är det inte så stjärntätt i den här delfinalen. Agnes lär ha en partydänga som är perfekt att sparka igång tävlingen med.

Att tippa ett finalfält innan man hört låtarna vore ju lite väl optimistiskt men som sagt, startordningen säger i alla fall lite grann. Fortsättning följer.


2009-01-12
22:24:53

Styrelseträff med finsk karaoke
Två gånger om året träffas styrelsen i Melodifestivalklubben IRL så att säga för att gå igenom en massa punkter i styrelsearbetet. Nu senast i helgen i Stockholm. "Konferensandet" avrundades med lite karaoke på kvällen och jag tyckte att det var ett utmärkt tillfälle att äntligen få användning för mina finska karaoke-DVD:er som jag fick när jag fyllde 30 för några månader sen. Man kan alltså lugnt snacka om en något "nischad karaokekväll" där vi sjöng finska ESC-bidrag samt finska versioner av andra länders bidrag. Vi inledde med Tsingis Kahn (som den heter på finska) och fortsatte med bland annat Främling i en intressant finsk översättning. Det som är mest fantastiskt med finska språket är att meningar som jag uppfattat som en mängd ord i finska ESC-bidrag mycket väl kan vara ett enda ord som är rakkastanävväntilainen eller nåt liknande.


Det krävdes en del roddande innan vi fick igång tekniken och kunde börja sjunga allsång på finska

Något som också är intressant är de videor som används som bakgrund på många karaoke-DVD:er. Det verkar som "regissören" är tvingad att ha någon slags rörlig bild och då väljer den absolut billigaste lösningen. En karaokevideo med en inzoomad blomma eller någon som städar ett akvarium eller varför inte en tjej som dansar amatördans på en strand kan mycket väl dyka upp. Billigt extraknäck gissar jag.

2009-01-08
15:30:39

2008 års bästa Icke-schlagers
Förra året listade jag de 10 bästa låtarna under året av alla de låtar som INTE deltog i schlagersammanhang. MF och ESC-låtarna listar jag och bedömer jag så mycket ändå så jag tyckte att det kunde vara på sin plats att rikta fokus på det övriga musikåret.

2007 var ett ovanligt bra musikår. 2008 kom desvärre inte upp i samma klass. I alla fall inte när de största hitsen ska listas. Detta märks också av att flera av låtarna på listan gjordes under 2007 men har varit stora hits under båda de här åren och därför även måste räknas som hits 2008.  Jag börjar som vanligt med plats 10 och klättrar uppåt.

10. Warwick avenue - Duffy
Denna avskalde softa låt dök ofta upp i spellistan när jag sände morgonprogrammet i Jönköping. Och även om jag ibland hade tajt med tid i sändningen ska det mycket till att jag skulle plocka bort den. Den passade perfekt som soft morgonmusik för den som degar i sängen och inte riktigt orkar kliva upp. Duffy slog igenom med Mercy men den här är snäppet bättre.

9. Columbus - Kent
Kent har blandat och gett genom åren. Som bäst var de med skivan Vapen & ammunition från 2002 men deras låt Columbus från senaste plattan Tillbaka till samtiden når upp till samma hitstatus som de levererade 2002. Dessutom ska de ha cred för att de gör en poplåt i 6-takt. En taktform som inte ska underskattas.

8. Bleeding love - Leona Lewis
Tydligen är denna låt (som kom hösten 2007) den mest sålda singeln i världen under 2000-talet. En uppgift som lät osannolik först men på wikipedia och andra sidor står det samma sak. Men låten är väldigt bra och Leona Lewis som vann brittiska TV-prgrammet X-faktor 2006 har uppenbarligen DET. 

7. Curley Sue - Takida
Det är lite svårt att bedöma låtar som man hört så sjukt många gånger. Den här låten kom in på tracks i oktober 2007 och ligger otroligt nog fortfarande kvar. En klassisk rock-ballad med en ovanligt vass sångare och en mäktig oktavhöjing i slutet som ger rysningar.

6. The bells of freedom - BWO
Så länge BWO fortsätter att släppa album varje år så kan de räkna med att ha en låt med på min lista. Få band är lika stabila i att leverera klassiska hits. Let it rain var en snygg poplåt de släppte i somras men snäppet bättre var den här som dessutom blev den officiella låten för Europride.

5. Viva la vida - Coldplay
En mycket snygg ballad som håller trots att den spelats sönder i svensk radio under hösten.

4. Amarula tree - Amanda Jenssen
Den klart mest lysnade stjärnan från Idol 2007 har haft ett bra år och hennes album låter mycket bra. Bäst är definitivt den här dängan som hon fick igång hela skansen med i somras.

3. I´m yours - Jason Mraz
En låt som är svår att placera in i ett år eftersom den första versionen blev en hit i USA för flera år sen. Jag intervjuade Jason på Peace & Love-festivalen 2007 och läste då på nätet att han hade haft en hit i Sverige som hette I´m yours. En låt som jag själv då aldrig hade hört. Really! sa Jason när jag berättade att låten var populär i Sverige. På spelningen dagen efter fick Jason ett mottagande som han fortfarande pratar om som något alldeles extra. Publiken sjöng med i varenda mening och då hade låten ännu inte breakat "på riktigt" i Sverige. Det gjorde den i år och den här låten visar att även amerikaner kan skriva Per Gessle-låtar. Detta är så enkelt och genialiskt bra att Gessle måste vara grön av avund.

2. On and on - Agnes
Agnes är nog den artist i nästa års Melodifestival som jag har störst förhoppingar på. Om hennes låt Love love love är lika bra som On and on då har hon en säker finalplats. Hon är inte Sveriges mest verbala artist. Det märkte jag när jag intervjuade henne i Morgonskiftet men On and on är en klockren pop-disco-dänga som har det där rätta drivet.


Agnes i Morgonskiftes-studion

1. Human - The Killers
De kom trea på min lista förra året med låten Read my Mind och i år har de gjort den allra bästa låten. De här melodiösa indie-rockarna från Las Vegas har blivit mina nya favoriter när de här gör en synt-pophit som jag trodde var för melodiös för amerikanare men som bara växer och växer. Dessutom har den en väldigt hög Pet shop boys-faktor och det är alltid ett bra betyg.

2009-01-06
14:47:16

På plats i Halmstad
I lördags kunde jag fylla i ytterligare en stad i mitt "flyttar-CV", Halmstad. Jag välkomnades med en kyla som jag inte trodde existerade på västkusten överhuvudtaget. Nu är det iof inte bara västkusten som varit kylig senaste dagarna. I en annan gammal hemstad för mig, Falun, var det tydligen under -20....

Jag har flyttat in i en tillfällig lya i Halmstad som jag har nu under januari. Jag kollar vidare på olika boendealternativ för att ha en längre tid. Efter att ha bott i andrahandslägenheter och studentkorridorer i 100 år känner jag att jag helst vill ha ett förstahandsboende den här gången men det verkar inte krylla av lägenheter i Halmstad direkt. Men det löser sig förhoppningsvis. 

Igår, måndag, hade jag första dagen på mitt nya jobb, SR Halland. Radiohuset ligger väldigt centralt och första dagen var hyfsat soft. Det blev mest att hälsa på folk, dricka kaffe, få inpasseringskort, inloggning, dricka lite mer kaffe tills ett välkänt ansikte klampade in på radion, Jonas "Basshunter" Altberg. Jag hade glömt bort att han var från Halmstad men han gick in i studion och blev intervjuad nu när han var på besök i hemstaden. Basshunter framstår i intervjuer ganska ofta som en wannabe och det är möjligt att han är det, men jag kan inte komma ifrån att jag tycker att hans data-disco är genialisk och Boten Anna var i mitt tycke en av 2006 års bästa låtar.

Jobbmässigt så kommer veckan fortskrida som så att jag kommer att vara med i studion på morgonsändningen på onsdag och kommer att höras lite på torsdag. Det är jag och en tjej som heter Anna som ska sända morgonprogrammet som heter Smakstart fem dagar i veckan. I Jönköping behövde jag ju bara gå upp tidigt två dagar i veckan men nu blir sovmorgnarna ett minne blott...