Schlager-Micke

2007-12-29
23:26:37

Softa juldagar

Julen 2007 börjar lida mot sitt slut och jularna för min del har en tendens att vara väldigt lika år efter år vilket är rätt skönt. Traditionerna lämnar inte så mycket "fritid" över utan en stor del handlar om mer eller mindre nödvändiga återkommande traditioner. Men jag har haft det väldigt skönt och softat koncentrerat i en hel vecka. Men för att sammanfatta julens teman på gott och ont så kommer här lite ris och ros.

Tummen upp
# Julbordet
Jag är inte kräsen när det gäller mat utan gillar faktiskt det mesta. Men även om jag nu är en ganska generös matrecensent så måste jag säga att julmaten är fantastiskt god. Senapsill, lax ja även köttbullar och prinskorv blir grymt gott i kombinationen med allt det andra på julbordet.

# Kan du vissla Johanna (Julafton SVT 16.05-17.00, efter Kalle Anka)
En av de nyare TV-traditionerna på julafton och den allra bästa. Per Oscarsson är helt fantastisk i rollen som den snurrige Nils som plötsligt blir morfar, inte för att han har några barn utan för att lilla Berra vill ha en morfar. 

# Glögg
Egentligen borde man dricka glögg mer än bara under juletid. Få alkoholhaltiga drycker smakar bättre. 

# Vår älskade plastgran
Tänk så skönt det är att slippa handla en ny gran varje år som ändå bara barrar och som garanterat är tio gånger fulare än vår symmetriska eleganta plastgran. Ja men barrdoften då? undrar ni. Eftersom jag har kronisk nästäppa känner jag väldigt lite lukt och om luktsinnet någon gång skulle bli bättre så är det bara att köpa ett luktljus med barrdoft.

# Julmusik
Det finns något starkt mys-pysigt över julmusiken. Stereon ska vara på hela dagarna under julhelgen med körsånger och psalmer så har vi den magiska julefriden.


Tummen ner
# Kalle Anka på julafton
Kommersiellt skräp säger kanske några men inte jag. Kommersiellt får det gärna vara, men problemet är just att det timmeslånga programmet på julafton är just, skräp. Jag har inget principiellt mot tecknad film alls men de olika filmsnuttarna som vevas om och om igen tycker jag bara är helt menlösa, och inte minst sönderciterade..

# Julvädret
I Göteborgstrakten där jag firat jul de senaste 10 åren är det jämt pissväder. Regn regn regn, och i år har det varit värre än någonsin. "I´m dreaming of a white christmas" sjugner Bing Crosby, ja snart är det nog just bara en dröm..

# Mellandagsrean
Jag kan förstå att det här var något unikt för 15 år sen men nu för tiden är det reor i olika butiker året runt och enda skillnaden jämfört med mellandagsrean är att köerna är fem gånger så långa...

# Karl-Bertil Jonssons julafton
Fram till för 10 år sen hade jag ingen aning om att det här programmet existerade och än mindre att det var en tradition att se på julafton. Med facit i hand hade det varit bättre att fortsätta leva i den ovetskapen. Karl-Bertil är mer politiskt korrekt än 10 faddergalor med Agneta Sjödin på samma gång.

Till sist måste jag bara nämna ett fantastiskt café i Göteborg som jag besökte med mina systrar under mellandagarna. När jag behövde gå på toa så insåg jag att det var en väldans tur att jag köpte en kaffe och en bulle på stället, annars hade det blivit dyrt.......
image118

Gott nytt år på er


2007-12-23
21:33:32

God jul på er!

image117

Julstämning i en pyntad plastgran. Härligt!


2007-12-20
00:18:56

Dags för Hits 2007

På lördag sänds det första av två tracksprogram med årets bästa låtar Och som en uppvärmning inför det så tänkte jag släppa min lista på årets 10 bästa låtar. Eftersom jag redan har rankat MF-bidragen och ESC-bidragen fram och tillbaka på den här sidan en hel del så bestämmer jag mig nu enväldigt för att de låtarna är uteslutna på den här listan. Det blir på så sätt årets bästa icke-schlagers. Jag har haft den här listan i huvudet i mer än en månads tid och bollat fram och tillbaka med vilka låtar som ska får vara med. Topp-3 har varit identisk hela tiden men sen har det skiftat en hel del. Jag kör som vanligt nerifrån och går uppåt på listan.

Varsågoda!

10. Play it for the girls - Danny
Klockren pop med viss 80-talstouch. Danny har haft ett starkt år med såväl Tokyo som If only you med Therese Granqvist men den här är tveklöst den starkaste.

9. Ingen sommar utan reggae - Markoolio
Jag vet att jag riskerar att sätta hela min trovärdighet på spel här men någon måste våga säga det högt: låten är bra. I konsten att göra allsångsrefränger har Markoolio bara en överman, Magnus Uggla.

8. Fever fever - Melody club
Det är inte det allra bästa Melody club gjort men få andra grupper har samma förmåga att producera rak och enkel hitmusik som bygger på starka melodier. Det ryktas om att de blivit tillfrågade om att vara jokrar i MF men tackat nej. Det vore väldigt synd om så var fallet.

7. Giftig - Mange Schmidt och Petter
Det är sällan jag fastnar för låtar på grund av texter men i några få fall är det helt avgörande, t.ex. med Magne Schmidt. Ingen annan driver på ett så underhållande sätt med hiphop-världen som är så fullproppad av fjantiga klychor att hälften kunde vara nog. Det känns som att Petter slutligen kastat in handduken när han hänger på hiphopens anti-hjälte nummer ett. Res en staty av Magne Schmidt!

image115
Go Mange!

6. Apologize - Timbaland feat One republic
Höstens största hit på tracks är en fantiastiskt snyggt producerad historia. Uppenbarligen så är inte snacket om demonproducenten Timbalands storhet överdriven.


 5. Hey there Delilah - Plain white T´s

Ibland behöver man inte krångla till låtar om man vet att man i grunden har en bra melodi. Gitarr och sång kan räcka långt, det visar verkligen Plain white T´s i den här avskalade balladen. Visst kan folk tycka att det är romantiska klichéer som man har hört 500 gånger förr men det spelar mindre roll för min del. Det här är lägereldsmusik när det är som bäst.

4. Visit to Vienna - Sahara hotnights
Sahara hotnights har inte tillhört mina favoriter tidigare men med Cheek to cheek i våras ändrade jag uppfattning och efter Visit to Vienna vill jag snart att de ska blir jokrar i MF. Låtens storhet ligger inte i en slagkraftig refräng eller ett maffigt intro utan helt enkelt det faktum att låten från början till slut är ruggigt bra. Melodiös rock av jäntorna från Robertsfors.

image116
Maria Andersson och compani i Sahara hotnights

3. Dags att göra det hela lite spännande igen. Ni ska få klicka på länken nedan för att se årets trea. Den typ av låt som kanske överraskar mig själv mest att jag faktiskt gillar. Jag hade aldrig hört talas om det här bandet innan jag hörde det här men de räknas tydligen som ett indieband. Jag som brukar göra mig lustig över hela indiekulturens pretentiösa stil, hjälp håller jag på att trilla dit själv nu? Tja om det här är indie, då är ju indie riktigt bra.

http://www.youtube.com/watch?v=3Oec8RuwVVs

2. Det här bandet var allt annat än okänt för mig. 2000-talets kanske bästa svenska band. Och den här låten står sig absolut i konkurrensen som en av de tre bästa de gjort. Kanske hade det gått bättre om de hade valt den här låten i stället......

http://www.youtube.com/watch?v=pfxlhCGPNw4

1. I år är det inget snack om saken. Den här låten är bättre än alla låtar som var med i både Melodifestivalen och Eurovision i år. Det är helt enkelt en utklassningsseger. Jag har lyssnat på den om och om igen och har aldrig tröttnat.

http://www.youtube.com/watch?v=uzA0nG_PurQ


2007-12-16
12:15:39

Jag tycker uppriktigt sagt synd om Ica-Stig
Få har väl undgått uppståndelsen kring Uppdrag gransknings senaste program när det avslöjades att Ica märkte om kött som var gammalt. Jag hajade till när jag såg inslaget eftersom en av de butiker som var granskade var ICA-Maxi i Nacka. Min ICA-Maxi! Den ligger 10 minuters gångväg från mig och jag är där flera gånger i veckan och handlar och har köpt kött där många gånger. Men än så länge har jag inte blivit sjuk av det. Så här inför julruschen kommer det ju att inhandlas en hel del kött och är det någon butik man nu kan lita på att köttet är bra så är det ........ICA. Det där reportaget gör ju att det nu känns hur säkert som helst att handla kött på ICA eftersom de knappast kommer våga göra om köttsnusket igen.

image113
Ica-Mask-i, förlåt Ica-Maxi, i Nacka

Däremot så tycker jag att vi alla ska skänka Hans "ICA-Stig" Mosesson en tanke för han har åkt på flera bakslag på senaste tiden. Först var det På spåret. Hans Mosesson skulle först vara med i programmet. Säkerligen satt han då på sin kammare och tänkte att: äntligen ska svenska folket få se människan bakom ICA-Stig. Problemet var bara att SVT menade att det inte fanns en människa bakom ICA-Stig. Han skulle inte få vara med eftersom det är reklam att ha med honom. Här har vi alltså uppnått ett nytt steg när det handlar om kommersialiseringen av människan, Hans Mosesson gör inte reklam - han ÄR reklam. Fatta att få det beslutat att "du är ett vandrande varumärke"! Och nu efter uppdrag granskning så blev han filmad när han tittade på hela inslaget och måste ha känt sig som världens mest blåsta människa. 

image114

Som sagt var, det är synd om ICA-Stig.  

2007-12-15
00:46:55

Schlagersnack i SR Jönköping

Imorgon (läs idag) lördag reser jag hem till Nacka igen efter några intensiva veckor i Jönköping. Nu är jag klar med min reportageserie som till slut fick namnet Intresseklubben efter att jag valt mellan många olika namnförslag. Den kommer att sändas en gång i veckan i programmet Pettsson & Co och som jag nämt tidigare så hoppar jag mellan alla möjliga olika ämnen i den här reportageserien. Den enda röda tråden är väl ungefär att jag är med i alla inslag och att jag tycker alla ämnen är jätteintressanta.

Men som en liten avslutning på sejouren i Jönköping den här gången som kom det ett lägligt tillfälle att snacka schlager i veckan. I prorgammet "Redan fredag" fick jag 20 minuter på mig att snacka om årets startfält, Melodifestivalklubben och inte minst fick jag ta med några låtar att kåsera lite kring. De två första låtarna plockade jag med för att det finns många roliga omständigheter kring dom och den tredje för att det är den bästa låten som deltagit i den svenska uttagningen någonsin.

Kopiera länken och gå ner en bit på sidan så kommer mitt inhopp att ligga som en egen ljudfil som ni kan lyssna på.

http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/program/amnessida.asp?ProgramID=2966&grupp=4177

2007-12-12
01:00:39

Christer Björkman gör mig förundrad den här gången
I den intervju som Gylleneskor gjorde med Christer Björkman vid presskonferensen reagerade jag på hans uttalande om jokrarna. Utdrag ur intervjun:

Hur är det med jokrarna nu, hur bör de komplettera startfältet?

- Jag behöver inte gå så mycket på låtarna i år. Alla låtar och bredden finns ju redan. Vinnarlåten finns redan med bland de första 28 bidragen. Det är kul för då kan jag välja mer fritt och hitta lite roliga och annorlunda låtar i stället. Jag behöver alltså inte ta fram några egentliga vinnarkandidater således, menar Björkman.

Visst är det bra att vara nöjd men här låter det som han har blivit lite väl nöjd. Finns det ingen ambition att försöka locka med något stort namn alltså? Björkman brukar sätta ribban högt så det här uttalandet gör mig lite fundersam.

På frågan om jokrarna ger han också ett oväntat rakt svar.

Gylleneskor fick ju en del intressanta förhandstips angående jokrarna och de byggde på väldigt starka tips.

- Ja, jag vet, men jag kan säga att inget av de namnen (Alcazar, Carola & Andreas Johnson, Lena Philipsson & Orup, Amy Diamond) är rätt! Jag har sju artister och låtar som jag väljer mellan nu och ingen av de namnen har förekommit någonstans i förhandsspekulationerna. Ingenstans alls.


Kan vi en gång för alla stryka Carola ur diskussionen nu? Nja, riktigt säker kan man aldrig vara känns det som.

Hela gylleneskors intervju med Björkman kan läsas här:
http://www.gylleneskor.se/view_news.php?newsID=1303

2007-12-12
00:38:46

Schlageryra, även i Båstad
Idag blev jag uppringd av radio Båstad. De ville ha en kommentar om vad jag tyckte om startfältet. Inte för att jag vet hur de fått mitt nummer, jag känner ingen där nere vad jag vet men det är ju alltid kul att snacka schlager så de körde en telefonare. Jag tvingades dock till ett Henke-Larsson-svar när reportern frågade vem som har störst chans att vinna. Jag vet hur fel jag kan ha efter att jag hört låtarna så hur fel kan det då inte slå innan jag hört de? Så jag sa något i stil med: "ja, man vet ju aldrig, det dyker alltid upp överrasskningar och det här är ju en väldigt svårtippad tävling........bla bla." Fattas bara att jag hade pratat utan luft i lungorna, bytt dialekt till skånska och inlett svaret med: naaaaeeeee.......Då hade folk ringt in och frågat varför Henke Larsson plötsligt snackar schlager i radion. 

Men för att ta en lite mer ingående analys av artistuppdelningen i delfinalerna så är som sagt Karlskrona synnerligen intressant. Charlotte Perelli bör ha en riktigt bra låt. Hon lär ha fått ett antal skickade till sig sen 1999 men nu plötsligt tackar hon ja, dessutom med en låt signerad Bobby och Kempe. Låter spontant väldigt starkt. Linda Bengtzing är också så mycket tävlingsmänniska att hon inte väljer en smal, svår låt (hur stor sannolikhet det nu är att hon ska göra det...) utan kör säkerligen på säkra kort igen. Men kan hon ha en bättre låt än förra gången? Är det överhuvudtaget möjligt? Och så har vi ju Sibel i Karlskrona. Och Nordman. Ett riktigt getingbo. Jag ser redan fram emot jobbet som pressackrediterad för Melodifestivalklubben. Jag kommer för övrigt att vara ackrediterad i Karlskrona, Göteborg och Stockholm så därifrån lär ni få lite rapporter.

Annars så ser jag verkligen fram emot E-type & the Poodles. Här håller jag faktiskt med dig Brita:-) Jag tror att det kan bli hur bra som helst, förutsatt att det är E-type som skrivit det mesta av låten och att Jakob i the Poodles sjunger det mesta. Tvärtom vore.....sådär. BWO är ju också hyperintressant. De levererar alltid bra låtar och de lär de göra nu också.

image112
Alexander Bard och Martin Rolinski vet hur man gör hits

Jag ska inte spekulera för mycket i jokrarna än, men det senaste ryktet talar om att Agnes och Måns skulle vara aktuella för en duett. Jag har ingen aning om hur sant det är men om det skulle vara det så är det i så fall hela fyra deltagare från ett enda idol-år (2005) som är med i samma Melodifestival. Ola, Sibel, Agnes och Måns. Det överträffas i den bemärkelsen enbart av Fame factory 2002 som fick med fem deltagare i Melodifestivalen 2003.

2007-12-11
11:40:14

Då var artisterna till MF 2008 klara
Göran Persson hade en förmåga att alltid överraska allt och alla när han skulle utnämna nya ministrar. Den förmågan har uppenbarligen inte SVT. För när de två presskonferenserna hållits där alla artister utom jokrarna presenterats så var det inte en enda överraskning. Expressen får ofta helt välförtjänt kritik för dåliga källor och spekulativa artiklar men i det här fallet så hade de uppenbarligen en mycket pålitlig källa för alla (!) de 28 artister de offentliggjorde för drygt en månad sen som klara, visade sig stämma. Punkt efter punkt. SVT-ledningen sliter sitt hår i frustration över hur deras så viktiga hemligheter ständigt avslöjas. Eller.......inte. SVT lever ju i en symbios med kvällspressen när det handlar om Melodifestivalen.

Både Fredrik Kempe och Henrik Vikström som jag intervjuade för några veckor sen menar att SVT medvetet läcker information hela tiden för att bibehålla intresset för tävlingen hos allmänheten. De försöker inte hindra spekulationerna, tvärtom, de startar dom. Samtidigt kan artister bli diskade om de yppar för mycket om vilket bidrag de ska sjunga och vilka som skrivit det. Det drabbade till exempel Agnes förra året. Är det inte ett märkligt skådespel? Kempe och Vikström var inte särskilt glada över SVT:s skvaller-kärrings-fasoner men grejen är ju att alla utom möjligtvis låtskrivare och artister vinner på ryktesspridningen. 

Nåväl, nu till artisterna. För även om de inte var några överraskningar så ser det väldigt intressant ut. I synnerhet Karlskorna dit jag som tur vad, ska åka. Här är listan. Varsågoda. 


DELTÄVLING 1
Göteborg, den 9 februari 2008


Bidragets titel: Alla gamla x
Artist: Face-84


Bidragets titel: Deja vû
Artist: Velvet


Bidragets titel: I Love Europe
Artist: Christer Sjögren


Bidragets titel: Line Of Fire
Artist: E-type & the Poodles


Bidragets titel: Lullaby
Artist: Brandur


Bidragets titel: That?s Love
Artist: Michael Michailoff


Bidragets titel: Visst finns mirakel
Artist: Suzzie Tapper

DELTÄVLING 2
Västerås, den 16 februari 2008


Artist: Alexander Schöld
Bidragets titel: Den första svalan
 

Artist: Lasse Lindh
Bidragets titel: Du behöver aldrig mer vara rädd


Artist: Sanna Nielsen

Bidragets titel: Empty Room


Artist: Rongedal
Bidragets titel: Just A Minute


Artist: Andra Generationen
Bidragets titel: Kebabpizza Slivovitza


Artist: Ola
Bidragets titel: Love In Stereo


Artist: The Nicole
Bidragets titel: Razborka



DELTÄVLING 3

Linköping, den 23 februari 2008


Artist: Mickey Huski?
Bidragets titel: Izdajice


Artist: Ainbusk
Bidragets titel: Jag saknar dig ibland


Artist: BWO
Bidragets titel: Lay Your Love On Me


Artist: Caracola
Bidragets titel: Smiling In Love


Artist: Patrik Isaksson
Bidragets titel: Under mitt tunna skinn


Artist: Frida
Bidragets titel: Upp o hoppa


Artist: Thérèse Andersson
Bidragets titel: When You Need Me



DELTÄVLING 4

Karlskrona, den 1 mars 2008


Artist: Charlotte Perrelli
Bidragets titel: Hero


Artist: Linda Bengtzing
Bidragets titel: Hur svårt kan d va


Artist: Nordman
Bidragets titel: I lågornas sken


Artist: Calaisa
Bidragets titel: If I Could


Artist: Fronda
Bidragets titel: Ingen mår så bra som jag


Artist: Daniel Mitsogiannis
Bidragets titel: Pame


Artist: Sibel
Bidragets titel: That Is Where I'll Go

 

2007-12-09
21:51:49

Intervjuer i Stockholm
De senaste dagarna har jag varit hemma på blixtvisit i Stockhom för några intervjuer till den reportageserie jag håller på med just nu. Det är sammanlagt 10 inslag inom väldigt skilda ämnen men som alla kan sammanfattas med att de handlar om någon slags populärkultur kan man säga. Dock inte schlager. Det ämnen gjorde jag tillräckligt om när jag jobbade på SR i Falun och hade "Mickes schlagerhörna".

I fredags var jag på Skansen för att intervjua "mr: Skansen": Jonas Wahlström. Det var faktiskt första gången på många år som jag var inne i akvariet. De senaste gångerna jag besökt skansen har jag bara sjungit allsång. Men för att få lite skön atmosfär i intervjun så genomfördes den i den lilla regnskogen i akvariet där det är massa apor som springer runt och leker. Det märks när man pratar med personer som är vana att bli intervjuade. En del kan bli medievana på fel sätt, sett ur mitt perspektiv, d.v.s. att man bara får så kallade "Henke-Larsson-svar" på varenda fråga och då spelar det ingen roll hur bra fråga man än ställer. Andra, som Skansen-Jonas, vet att en bra intervju inte enbart innebär att man säger korrekta, genomtänkta saker utan även att det behövs lite one-liners för att göra så att fler verkligen läser hela intervjun eller i mitt fall, lyssnar klart. Jag undrade till exempel hur det kommer sig att djur som sover djupt blir klarvakna på en halv sekund om de blir väckta. Finns det inga djur som har behov av att snooza? De måste väl ha något slags sömnbehov precis som oss, tänkte jag.
- Största skillnaden är väl att djur inte är bakfulla, svarade han. Det är en bra one-liner.

image110
Skansen-Jonas, rätt man på rätt plats.

image111
Den svårare typen av intervjuoffer: vägrar svara och vägrar titta in i kameran.....

2007-12-08
00:50:04

Logiskt att Marie vann Idol
image109
Marie Picasso med segerskumpa

Resultatet i finalen var bästa tänkbara för både Marie och Amanda. Det hade varit en stor belastning för Amanda att tvingas förknippas med den fullständigt hopplösa vinnarlåten som inte passar henne stil för fem öre. Nu får hon tid på sig att göra något eget istället för att stressa ihop en färdigskriven skiva på en vecka. För jag tror absolut att hon kommer att synas och höras i framtiden. Amanda är en stjärna och har en utstrålning slår de flesta som redan är etablerade artister och framförallt en skön stil som känns väldigt geniun.

Marie däremot är betydligt mer beroende av att ha ett skivbolag som ger henne bra låtar, men det är ingen garanti ändå för att hon kommer hålla särskilt länge. Hon sjunger väldigt bra, absolut, och verkar genomsympatisk. Men det är hon inte ensam om. Vad har Marie som exempelvis Charlotte Perelli inte har? Därför passar det perfekt för henne att starta karriären med en listetta (idol-vinnar-låten blir det per automatik), en låt som passar hennes röst betydligt bättre, även om den, som sagt , är totalt värdelös. 

Om jag ska summera årets Idol så var deltagarna betydligt bättre än produktionen. Det fanns både deltagare med en rejäl pipa som Marie, Andreas och Kristoffer och grymma scenartister som Amanda och Daniel. Men problemet var allt som var omkring.

# Juryn säger inget vettigt, ändå inbillar de sig att det de säger, trots att de inte säger något, påverkar allting.
# Att båda finalisterna måste sjunga samma låt är ohyggligt orättvist eftersom de inte kan välja den och den kan passa den ena som hand i handske medan vara totalt mallplacerad för den andre
(Tänk om Andreas mött Amanda i finalen och framfört den här vinnarlåten, då skulle mycket väl han ha kunnat vinna hela skiten)
# Konstiga marginaliserade teman som sen 70-talsdisco och gospel som skördade sina offer.
# Ett på tok för litet urval som togs ut till kvalveckan vilket gjorde de programmen i princip betydelselösa (5 av 16 skulle sållas bort i fem program, 2004 var det 29 av 40 som skulle bort under samma vecka)
# Löjligt utdragna procedurer med menlösa inhopp till höger och vänster, speciellt i finalen.

Nej, deltagarna i årets Idol hade förtjänat en bättre produktion. Men som sagt vi lär nog få se mer av dom. Amanda och Daniel tror jag garanterat kommer att få en karriär. Kristoffer och Marie kan mycket väl få det också. Vem vet, kanske de dyker upp i Melodifestivalen.

2007-12-05
23:43:56

Tidernas bästa jullåtar
Eftersom jag gärna uppfyller min läsares önskemål så kommer här en lista med de bästa jullåtarna. Dock så måste jag här göra två olika listor för det finns ju två helt olika typer av jullåtar. De traditionella religiösa julsångerna och psalmerna å ena sidan och populärmusik som handlar om julen å den andra. Det känns lite väl svårt att jämföra Nu tändas tusen juleljus med Last christmas så det får bli en sakral och en profan lista.
Vi börjar med den sakrala topp-5.

5. Ett barn är fött på denna dag
En underskattad julvisa, kategori barn.


4. Jul jul strålande jul

Vacker melodi, vackra stämmor dock något seg. Men den ska helst framföras av en stor maffig kör i en fet stenkyrka.


3. Stilla natt

Kommentarer överflödiga.


2. Dagen är kommen

Också en kör-klassiker med vackra stämmor.

1. Adams julsång (O Helga natt)

Man hör den jul efter jul men tröttnar aldrig på den. Det kan bero på att melodin är lite mer varierande än i t.ex. Stilla natt och framförallt sitter man ju alltid och väntar på om sångaren/sångerskan ska ta den höga tonen i sista refrängen eller "sejfa". Man vill ju höra DEN tonen innan man tömmer glögglaset.


image105

De 10 bästa profana jullåtarna genom tiderna. 


10. Little drummer boy - Bing Crosby & David Bowie
Återigen stämsång när den är som bäst. Denna lågmälda jullåt är inte till för de stora stenkyrkorna utan ska avlyssnas när man sitter framför brasan och knäcker nötter...............arapapampam


9. Himlen i min famn - Carola

Den enda låt från de senaste åren som kvalificerar sig på min topp-10. En av de bästa Carola skrivit själv. Den brukar alltid avsluta midnattsmässan i kyrkan i Floda. Så ska en julafton avslutas. 

8. White christmas - Bing Crosby
Bing igen, men nu med sin kändaste jullåt. Hans inspelning av den här låten från 1942 är tidernas mest sålda singel - alla kategorier, och visst är den stämmningsfull. Men den svenska översättningen "jag drömmer om en jul hemma" känns lite blek i jämförelse.




7. Feliz Navidad - José Feliciano

José Feliciano borde ligga etta på listan i ett avseende: störst inkomster på minst arbete. För hur lång tid kan det ha tagit att skriva den här låten? Först är det en mening på spanska i en hel vers och sen samma mening på engelska i någon slags refräng. Man borde inte ha rätt att få gilla den här låten men det gör jag. Jag kommer inte ifrån det. Och bara det faktum att David "fisken" Nyquist lyssnar på den här låten på repeat när han ligger bakis är väl en kvalitetsbeteckning om något.....


6. Happy Xmas (War is over) - John & Yoko the plastic ono band
När jag hör den på skiva är den på sin höjd bra. Men när jag hörde den på en julkonsert i Göteborg med kör, orkester och en grym bassångare, då blev den magisk.


5. Marys Boychild - Harry Belafonte / Boney M

Harry Belafonte sjöng in den första versionen 1956 av denna trallvänliga enkla melodi. Men den skönaste versionen gjordes av 70-talsdisco-gruppen Boney M. Det är svårt att inte bli på gott humör av den här. 


4. Mer jul - Adolphson och Falk

Den här liknar ingen annan jullåt jag hört, men den är synnerligen välgjord och med en lagom dos humor och skön ironi.


3. Julen är här - Tommy Körberg och Sissel Kyrkjebø

Även Billy Butt har haft sina ljusa stunder, t.ex. när han skrev den här. Jag vet att den är mer uttjatad än Det vackraste på bröllop men det är inte utan anledning. Melodin är mycket bra och när man dessutom har tillgång till det bästa Sverige och Norge har att erbjuda på röstfronten, ja då blir det helt enkelt bra.


2. Fairytales of New york - the Pogues med Kirsty MacColl

Den här sorgliga texten om två människospillrors julafton i New York är ett mästerverk signerat den irländske sönderknarkade punkpoeten Shane MacGowan. Dessutom kan man väl säga att de gröna fälten på Irland må vara sinnebilden för en misslyckad jul utan snö (en Göteborgsjul med andra ord..) och trots att tankarna förs dit när man hör den här låten så känns den väldigt mycket jul.
image108



1. ...................
Jag gör som vanligt för spänningens skull. Klicka på länken så får ni se 1:an på min lista. Den här typen av videoinspelningar har ett löjets skimmer över sig idag och låten är väl ingen traditionel julåt direkt, men det är den bästa. Den här inspelningen alltså, inte den som gjordes många år senare som var betydligt sämre. 
God jul på er!


 http://www.youtube.com/watch?v=8jEnTSQStGE


2007-12-04
00:11:34

Hur mycket har egentligen hänt på 20 år?

Ibland hör man kommentaren av folk att om de hade trotsat tidens gång och träffat sig själv som exempelvis 10-åring så hade de inte känt igen personen de träffade. De hade träffat en 10-åring med helt andra intressen än de själva har idag. Det kan jag faktiskt inte påstå om jag skulle gå 20 år tillbaka i tiden och träffa mig själv.

När jag var åtta år fick jag en bandspelare med mikrofon i julklapp och det var den bästa julklapp jag fått, för jag älskade att gå runt och intervjua folk med en mikrofon i handen. Min intervjuteknik då var kanske inte helt färdigutvecklad, den var raka motsatsen mot Peter Jihde d.v.s. jag ställde bara stängda frågor (som det bara gick att svara ja eller nej på).

Att bli nostalgisk och längta tillbaka till gamla tider börjar de flesta göra när de kommer upp i åldern. Jag började göra det när jag var nio... Det inträffade när jag hittade en gammal LP-skiva i familjens skivsamling och hörde då den vackraste låt jag någonsin hört. Den låten var en instrumentalversion av Luxemburg -67, lámour est bleu och jag började genast drömma mig tillbaka till sommaren 1986 som hade varit mycket roligare än de regniga tråkiga sommaren 1987.

Eftersom allt jag upplevde skulle rangordnas så blev det osökt så att varje år poängbedömdes enligt fyra kategorier som gav mellan 1-10 poäng var, maxpoäng 40 alltså. När poängen summerades så gjorde jag varje år ett diagram med den totala poängsumman. Men jag var snål med poängen eftersom jag hade inställningen att det alltid kunde bli bättre så de 29,5 poäng som 1986 fick, blev det högsta, dock mycket tätt följd av 1994 på 29 poäng...

Men det roligaste för den 10-årige Mikael Olofsson var ju tävlingar och listor. Min rättvisepatos sa att det inte bara var vi människor som skulle få tävla: alla kan tävla. Bilar, träd, år...Släng två pinnar i strömmen och du har en tävling! Ofta var vi på vårat landställe i Stockholms skärgård flera veckor per sommar och då försökte jag skapa någon slags svensktoppslista av hela vistelsen genom att ge ett namn till varje dag och sen rangordna dagarna efter hur roliga de varit. Det gjorde ju automatiskt varje dag lite extra spännande om det exempelvis var tre timmar kvar på dan och jag kände på mig att den nosade på förstaplatsen......

På sommarstället så fanns det även massa stenar nere vid vattnet som jag också hade namn på och självklart skulle även de rangordnas. Här lyckades jag på något märkligt sätt övertala min storasyster och mina kompisar som var där, att det var väldigt viktigt att rösta på de här stenarna. Just din röst kan ju bli avgörande! Och till slut satt jag där och myste genom att räkna allas röster. Sjögräsgrundet vann en överlägsen seger som den populäraste stenen i min stenskärgård 1988 men problemet var bara att jag inte visste vilket pris den skulle få. Så det hände inte så mycket med den vinnande stenen. Däremot så tänkte jag att stenen som kommit sist måste ju åka ur högsta divisionen, d.v.s. min stenskärgård. Så jag fick för mig att jag skulle gräva upp stenen och slänga bort den. Den hade ju trots allt kommit sist!! Men jag upptäckte snabbt att den var mycket större än jag trodde så jag gav snabbt upp det befängda försöket.

Sammanfattningsvis, för 20 år sen gick jag runt och intervjuade folk med mikrofon, jag gjorde listor och omröstningar på allt tänkbart och jag drömde mig bort till gamla dar till tonerna av Luxemburgs bidrag 1967...Vad gör jag idag? Tja, intervjuar folk med mikrofon, publicerar listor på min blogg och är vice ordförande i Melodifestivalklubben.....

Dags att ändra sig? nej absolut inte. Jag kan leka med mikrofon fortfarande men får betalt för det, och jag kan skriva mina listor dagarna i ända och det är folk som vill läsa dom.  

Det kunde inte bli bättre.