Schlager-Micke

2013-01-30
20:07:00

Edward snackade ESC-manus i Gomorron Sverige
Imorse var Edward af Sillén med i morgonsoffan i Gomorron Sverige. Edward är ju schlager-Sveriges kändaste doldis då han oftast ligger bakom både manus och regi till programledarna i Melodifestivalen och nu har fått uppdraget att göra detta även i ESC då Petra Mede ska leda tävlingen. Han berättade en hel del om hur de tänker inför ESC-sändningen och fick frågan hur man får tittare från Europas alla hörn att skratta. Min förhoppning om tårtor i ansiktet kom inte helt på skam då Edward sa att de ska försöka dra ner på ordvitsar eftersom det bygger på språk och vissa referenser som alla inte är med på. Istället ska de satsa på sånt som alla kan förstå. 

Att roa Europas TV-tittare med skämt är som sagt inte lätt men jag tror inte att någon annan passar bättre för uppgiften än Edward af Sillén. Han har rutinen, inte minst från de här sammanhangen som varit hans hemmaplan i många år. Och Sverige har flera gånger varit stilbildande när det gäller att förändra Eurovision Song Contest.

1985 inledde Lill Lindfors programmet med att sjunga och tävlingen hölls i en stor lokal (Scandinavium) inför en publik bestående av vanliga människor och inte VIP-folk som fallet ofta hade varit tidigare. De efterföljande åren kom en sjungande programledare in och publiken var större än den varit tidigare, precis som i Scandinavium. Nästa stora förändring kom faktiskt 2000 då man gick över till en ännu större lokal och en ännu större och livaktigare publik. Även då var det Sverige som satte ny standard som sen efterföljdes under 00-talet (att danskarna gjorde ett pajas-arrangemang året efter då ölen flödade mer än applåderna frånsäger vi oss allt ansvar för). 
 
Visserligen har vi haft en en viss tur genom åren när det kommer till just arrangemanget. För det har sällan varit svårt för Sverige att överträffa förra årets arrangör. Slips-publiken i Luxemburg 1984 var inte svår att överträffa i form av entusiasm. Arrangemanget i Rom 1991 var ett rent skämt så det räckte i princip för SVT att inte tappa kamerorna i golvet 1992 för att göra ett bättre arrangemang. Och programledarna i ESC förra året ska vi inte tala om....Vi har med andra ord ett gynnsamt läge - som alltid - och det ska vi utnyttja. 

Se hela intervjun med Edward af Sillén här:


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: