Schlager-Micke

2013-02-03
10:42:00

Yohio, David och teknikstrul
David Lindgren och Yohio tog som väntat de två första finalplatserna i årets MF. Och då David var förra årets sensation så var det naturligt att det mesta strålkastarljuset nu riktats mot den androgyna japanen från Sundsvall, Yohio. För det känns som att det var han, mer än låten, som gick till final igår. Det är inte ofta man ser en så ung artist, med så säregen stil ta scenen med sådan självklarhet och självförtroende. Jag tycker att Yohio med råge överglänser låten Heartbreak hotel som i mina ögon är en ganska medelmåttig rocklåt som inte riktigt lyfter. Men det var inte bara låten som gick vidare utan helhetskonceptet och en ny spännande artist. 

David Lindgren då, hur bra var han? Bra tycker jag. Jag har inte hört någon som tycker att Skyline är lika bra som förra årets Shout it out men jag tycker att den håller minst samma klass. Låten och numret är inget nytt men det framfördes mycket proffsigt och sen blir jag alltid lycklig när artister använder catwalken i sina nummer och då man ser dem stå mitt i publikhavet. Det är bra TV! 

 
Sen måste jag ju tyvärr ägna lite tid åt teknikstrulet. I vanliga fall är jag ganska allergisk mot rubriker om teknikstrul. Oftast handlar det om att kvällstidningarna blåser upp stora rubriker för små tramssaker som ingen människa bryr sig om. Premiärprogrammet för två år sen överskuggades helt av "teknikkaoset" och få skrev om låtarna som gick vidare. Än värre blev det i andra chansen samma år då fel nummer visades i snabbreprisen i duellen mellan Jenny Silver och Love generation. De missarna var peanuts jämfört med det som skedde igår. Här var det en coctail av allt. Fel nummer visades i snbbreprisen med information om att det var en minut kvar att rösta. Det dök upp grafiska listor utan text och slutligen fick vi veta den sista finalisten innan han ropats upp. Detta var illa men det finns en fördel, ingen minns teknikmissar (förutom undertecknad och ett antal andra schlagernördar men vi är en ytterst liten minoritet). Teknikstrul har fyllt löpen efter ett otal delfinaler genom åren men det har aldrig satt sin prägel på något annat än söndagens löpsedel. 

Anna Järvinen blev gårdagens platta fall. Trots ett vackert stråkarrangemang och en fin melodi så nådde det inte fram och hennes sätt att sjunga hjälpte inte direkt till. Det var inte lätt att uppfatta texten och då blir det lätt att man fokuserar på vad man inte hör än det man hör. Men alla creddtomtar som hade hyllat den till skyarna blev säkert nöjda med debaclet. Nu kunde de ju äntligen få säga sitt favoritcitat i de här sammanhangen "den är för bra för tävlingen". 

Gina & Danny slutligen tycker jag gjorde en klart godkänd insats. Man ska komma ihåg att få programledare har briljerat på den första deltävlingen och allt satt inte igår. Danny stakade sig och var ganska manusbunden men hade ändå förmågan att finna sig i situationen och den färdigheten bådar gott. Han är ju ingen erfaren programledare och många hade blivit betydligt mer skakis i den situationen än han. Danny är en artist och en person jag alltid gillat. Ödmjuk, proffsig och hatar att förlora. 

Ni som läste min blogg förra året vet att jag föll pladask för Gina Dirawi den gången och det gör jag fortfarande. Hon är ju en programledarbegåvning utöver det vanliga med sin charm och naturlighet som få andra kan matcha. Charmig, rolig och aldrig tillgjord så det här bådar gott för de fortsatta festivalveckorna. 


Kommentarer:
#1: Eulenspiegel

Vad kul att se att min favoritschlagerblogg på svenska är tillbaka. Ja, jag har hängt med på din blogg förut under pseudonymen Sejr Volmer, men tröttnade på det namnet och bytte till det som jag använder på Eurovision Times.

Vad gäller gårdagens show har jag tyvärr inte mycket glatt att säga. Min favorit Anna Järvinen föll, förmodligen för att svenska folket inte kände för fragilt vemod den första MF-veckan. Det brukar ju vara så att ballader gör bättre ifrån sig ju senare deltävling de ställer upp i. Jag är helt tillfreds med Yohio i finalen, då jag tycker han ger festivalen nytt blod med sin medverkan. Nu hade jag visserligen önskat att han körde sin grej rakt igenom och sjöng på japanska i flickmundering, men den här låten funkade ju också.

Vad gäller David Lindgren däremot är jag allt annat än nöjd. Att komma tillbaka året efter med någonting som bara är en trött kopia av förra årets framgångsrecept känns slött för mig. Hans show var dessutom bara knepig (vad var egentligen grejen med att dansarna tog av honom västen och flugan för att sedan direkt sätta tillbaka den igen?). Allt detta ledde till att han faktiskt hamnade sist på min lista från första deltävlingen, t.o.m. efter "Gosa". Trots att låten nog egentligen är betydligt sämre än "Skyline" fanns det ändå en sprudlande, genuin glädje där till skillnad från Davids minutiösa, mekaniska och överkoreograferade dansnummer.

Slutligen, vad gäller programledarna: Gina glänser som sagt. Hon har under kort tid vuxit till ett fullblodsproffs. Danny däremot känns inte riktigt som en hit. Han gjorde inte bort sig precis, men har var för stel, spänd och färglös för min del. Ja, jag låter säkert som en riktig surpuppa nu men förhoppningsvis blir jag gladare när tävlingen kommer hit till Göteborg nästa vecka. ;)

2013-02-03 @ 13:56:52
#2: Brita

Va kul att du är igång igen Micke! Jag har sett svenska delfinalen nu, såg norska i lördags. Håller med dig om att det inte är nån vinnare direkt. Men jag skulle inte skämmas om Yohio eller David Lindgren tävlade för Sverige i ESC...det är ju snygga nummer bägge 2. Synd att David sjöng surt bara. Vi kommer ju ändå inte vinna ESC igen i år tänker jag...? :)
MEN här kommer en utmaning till dig Micke! Jag började nämligen tänka lite på det här med s.k. humor-bidrag efter att ha sett Norges sista delfinal i lördags. Kolla gärna in Sirku s Eliassens bidrag med hoppande kaniner så fattar du varför jag började tänka på det. ;) I alla falla undrar jag om du som älskar statistik kunde ta fram någon statistik på det här med humorbidrag. För min tanke var ju: "Sverige har minsann aldrig skickat nåt humorbidrag och oss brukar det ju gå ganska bra för". Fast det kanske inte var helt rätt tänkt. Jag undrar om det går att ta fram statistik på vilka länder som har skickat humorbidrag genom tiderna och hur det liksom har gått för de länderna i ESC så där generellt? :) Det är väl en bra utmaning för dig Micke? KRAM

2013-02-04 @ 13:33:15
#3: Micke

Tjena Eulenspiegel! (vilka fantastiak alias du har!)
Tack så mycket för responsen! Och intressanta synpunkter du har som alltid. Jag förstod inte heller den koreografiska biten med David Lindgren och västen. Jag hade väntat mig något helt annat där och tyckte inte heller att det var så lyckat. Och sett ur tävlingssynpunkt är det ju inte jättesmart att göra samma sak som man gjorde året innan. Det brukar ju sällan, eller aldrig, gå bättre. Däremot är det ju ett enkelt sätt att få en till hit så på så sätt är det förståeligt att han ställer upp igen.

2013-02-05 @ 09:11:41
#4: Micke

Hej Brita!
Kul att du är inne på bloggen :) Och tack för utmaningen. Jag har berört ämnet humorbidrag några gånger tidigare på bloggen, dock inte med någon riktigt statistik och ämnet är onekligen intressant. Svårigheten i det här fallet är att definiera vilka låtar som kan klassas som humorbidrag. I MF är de väldigt få om man jämför med de låtar som vissa länder i ESC kan tävla med. Vi har aldrig haft någon Verka Serduschka eller Dustin the Turkey utan när det är humor i MF så är det ändå ganska mycket musik om du förstår vad jag menar.

Vi har ju haft lite dragshow med After Dark och Babsan, vi har haft spexlåtar med Sean Banan, Markoolio och the Elephants men de går liksom inte att jämföra med det som andra länder skickar. Mitt intryck när det gäller humorbidrag i ESC är att det hade sin storhetstid i mitten på 00-talet och fick sin kulmen med Verka Serduschka 2007. Året efter, 2008, var det många skämtbidrag med men nu hade plötsligt lyckan vänt. Det kan ha att göra med att man delade upp ESC i två semifinaler. Har man 18 låtar att välja på istället för 28 så sticker inte humorbidragen ut på samma sätt. Sen när man började med systemet 50/50 mellan jury och folket så tappade humorbidragen än mer mark och det är väl där vi är idag. Det är det svaret jag kan ge spontant på din fråga Brita. Jag får se om jag kan sammanställa statistik längre fram men det är som sagt lite svårt i det här fallet.

2013-02-05 @ 19:09:24
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: