Schlager-Micke

2013-02-04
18:41:14

Sensationellt bra tittarsiffror för Melodifestivalen
3,56 miljoner tittare såg den första delfinalen av Melodifestivalen i lördags. Det är tittarrekord för den första delfinalen på MF och faktiskt den näst mest sedda delfinalen genom tiderna! Bara den fjärde delfinalen 2006 i Göteborg har haft en högre tittarsiffra men den tävlingen var ju smått dopad eftersom Carola var med och tävlade. Det här är en fantastisk siffra och man kan väl säga att programmet flyter vidare på den enorma framgångsvåg som rådde förra året. Då var det sammanlagda tittandet för hela MF-turnén det högsta sen turnésystemet infördes 2002. 
 
Hur ska man då förklara detta? Förmodligen har det mesta att göra med att Sverige arrangerar ESC i år vilket gett en boost även till MF. Normalt sett är ju MF den stora festen för svenska tittare medans ESC är en lite trött efterfest (i andra länder är den egna uttagningen förfesten och ESC själva festen). Men i år är givetvis intresset för ESC något helt annat och därför blir även vägen dit intressantare. 

Ser man till artistuppställningen i lördags så är det ju egentligen otroligt att den sändningen fick fler tittare än förra årets premiärsändning. Den gången bestod startfältet av barnfavoriten Sean banan, Sveriges skandalkung Thorsten Flinck, förra årets (sett från 2012) sensation the Moniker, förra årets programledare Marie Serneholt, en tidigare MF-vinnare i form av Afro-dite och då har jag inte nämnt Loreen och Euphoria...I den konkurrensen väger David Lindgren, Yohio och Eric Gadd väldigt lätt. 

Jag har svårt att tro att det här kommer vara den mest sedda delfinalen i år. Tittarantalet kommer säkert att öka ytterligare och årets MF-turné kan mycket väl komma att slå förra årets sammanlagda tittarrekord. En sak kan man dock se som ett problem med lördagens tittarsiffra. Av alla dessa 3,56 miljoner var det bara 329 000 som tyckte att det var värt att rösta. Det är klart lägre än den lägsta siffran förra året och innebär att bara 9,2 % av de tittande röstade. Jag har ingen statistik på just detta genom tiderna men det är definitivt en låg siffra och det innebär väl troligen att det inte var någon final-vinnare vi såg i Karlskrona. 

Kommentarer:
#1: Micke A

Kul att du är igång med bloggandet igen, Micke! :) Det är ju en väldigt glädjande tittarsiffra för första deltävlingen, men hoppas det rycker upp sig med röstandet! 329 000 röster är inte ens hälften av vad enbart "Euphoria" fick i finalen i fjol.

2013-02-04 @ 18:55:24
#2: Micke

Tjena Micke!
Det är en intressant iakktagelse. Jag undrar vilka slutsatser man kan dra av att så många tittade men så få röstade

2013-02-05 @ 08:20:02
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: