Schlager-Micke

2013-04-16
22:25:00

Ovan situation för danskarna
Med en dryg månad kvar till finalen av ESC så visar oddsen sitt tydliga språk - Danmark är skyhöga favoriter. En koll på sajten oddschecker.com som visar alla de stora bettingbolagens odds visar att samtliga bolag har mindre än två gånger pengarna på dansk seger. I vissa fall är det nästan pengarna tillbaka. Det här är siffror som liknar, ja nästan överträffar, Loreens siffror förra året. Och det är en situation som är minst sagt ovanlig för Danmark. 
 
Det vore fel att kalla Danmark för en storhet i ESC-sammanhang. De har heller aldrig haft någon loser-stämpel som Norge och Finland utan brukar oftast husera i mitten av resultatlistan. Och framförallt brukar de aldrig vara favoriter. 

Emely de Forest med vinnartrofén från Dansk Melodi grand prix

Senast de vann ESC, 2000, var det ingen (förutom Roger Pontare) som nämnde Danmark i förhandssnacket. Då som nu arrangerades ESC i Sverige med den skillnaden att vi är ganska många mil närmare Danmark den här gången. Årets tävling är geografiskt närmare för fler danskar än svenskar så de har ju nästan hemmaplan vilket knappast försämrar deras chanser att vinna. Men är då Only Teardrops en så självklar vinnare i år? Nej de oddsen som gäller nu kan jag inte riktigt förstå. 
 
Oddsen säger i praktiken att det är ungefär 65-70% sannolikhet att Danmark vinner. Och därmed 30-35% sannolikhet att någon annan av de 38 länderna vinner. Det är sannerligen ett tungt favorittryck och jag tycker definitivt att låten är bra men den framkallar inte alls samma självklara vinnarkänsla som Alexander Rybak och Loreen gjorde när man hörde de låtarna. Och hälften av poängen kommer ju från jurygrupper som man inte kan veta riktigt hur de resonerar. Jag ser ingen annan låt som är tydligare vinnare men har svårt att se det så självklart att Danmark tar hem det här. 

Only Teardrops är folkpop, väl paketerat med små korta flöjtpassager och väl framfört av den unga Emely de Forest som har gestaltas som en älva i en eldflängd urskog i det här framträdandet. Emely känns genuin och tar kamerorna bra och låten har en tydlig hook som man rycks med i. Framförallt är det ett väldigt "odanskt" bidrag. Danmark har ju alltid varit det land som exprimenterat minst i de här sammanhangen och på senare år nöjt sig med att skicka en poplåt i mid-tempo som sällan stör någon men sällan engagerar heller. På 80-talet varierade de sig inte särskilt mycket heller men då var det å andra sidan bra nästan jämt:) 

Så det känns uppfriskande att Danmark skickar detta. Om det är vinnande också återstår att se. 
 
 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: