Schlager-Micke

2012-05-22
08:53:06

Min tippning inför ikväll
Så var det då dags för ESC att börja äntligen. Ikväll klockan 21 smäller det och då är det ju på sin plats med en liten tippning också. ESC har de senaste åren blivit smått omöjlig att tippa sen systemet med 50% juryröster 50% tittarröster infördes. Förr kunde man nästan automatiskt räkna med vissa länder som hade en stor befolkning över Europa som Turkiet, Armenien och Ryssland. Och vissa länder hade ett mycket sämre utgångsläge och var tvugna att prestera desto bättre för att kunna ha en chans. Nu är de fördelarna och nackdelarna nästan utsuddade vilket är positivt för tävlingen men gjort det hela svårare för oss förståsigpåare som gärna tippar denna tävling sönder och samman. Men jag gör ett försök.

De ryska tanterna
kommer självklart att boom-booma sig hela vägen till finalen. De är de enda artisterna som egentligen kan bete sig hur som helst på scenen imorgon, de kommer ändå att gå till final. De som röstar på Ryssland röstar nog i första hand på konceptet med charmiga babushkor. Om det sedan är falskt, i otakt och totalt osynkat har ingen betydelse. Det kan till och med stärka varumärket för låten.


Att gå ut sist i en semifinal brukar innebära given finalplats. Sen de två semifinalerna infördes har 7 av 8 med den positionen gått vidare och de irländska tvillingarna Jedward lyckas, precis som förra året, få detta angenäma startnummer. Ingenting tyder på att framgången för startnummer sist bryts ikväll då deras Waterline är tillräckligt catchy för att locka röster.

Moldavien
går ut näst sist och de tror jag också starkt på. Balkanparty med smittande glädje borde vara effektivt och Moldavien brukar klara sig vidare till final varje år. Även Rumänien borde vara en finalist med sin dragspelsdisco som andas after beach och vem vill inte till stranden?

Kvällens fiaskovarning tvingas jag tyvärr uttdela till Cypern. Jag tycker att den svenskskrivna La la love med Ivi Adamou är en alldeles utmärkt floorfiller och har lyssnat på den mycket sen låtarna släpptes men det här är en genre där fansen ofta är betydligt mer entusiastiska än genomsnittstittaren. Dessutom ska Ivi ha sjungit riktigt surt på genrepet enligt rapporter. Jag hoppas att det går vägen ändå men är verkligen inte säker.

Min personliga favorit ikväll är Israel. Gruppen Izabo framför låten Time som är en slags 60-talspastisch med orientaliska inslag i en ganska perfekt kombination. Är dock osäker om det lockar tillräckligt med röster. 50/50 där att den klarar sig vidare.


Österrikes studentikosa rump-schlager och San Marinos skamlösa facebookflört kan ju bara inte gå vidare. Inte när hälften av poängen kommer från jurygrupper, det känns helt otänkbart.

Om jag ska utdela en skrällvarning så får det blir Ungern. Jag tycker själv att låten är hopplöst tråkig men den är väldigt välproducerad och något säger mig att det är en "jurylåt". Så jag skulle inte blir förvånad om den ropas upp till final. Juryn står ändå för hälften av poängen.

Så det fick bli tipsen så här långt. Just ja, våra nordiska grannar höll jag på att glömma. Avancemang för Danmark och Island men tyvärr respass för Finlands svenskspråkiga lilla vaggvisa blir min gissning.

Kommentarer:
#1: Micke A

Vi resonerar rätt lika. Jag är också en aning tveksam till om Cypern håller måttet för final och Ungern tycker jag har en snygg låt som jag hoppas kan generera lite juryröster. Även Ungerns sångare sägs ju dock tyvärr ha problem med liveframträdandet. Jag känner inte att det är något bidrag alls i den här semin som verkligen är en "spik" till final. De ryska damerna är väl de som kommer närmast, men tror du inte att juryn kan bli ett sänke för dem? Flera av Rysslands trogna bundsförvanter (Vitryssland, Ukraina, etc.) är ju också frånvarande. Svårtippat och spännande är det onekligen :)

2012-05-22 @ 11:38:21
#2: Sejr Volmer

Vi tror alltså rätt lika. Jag tror väl dock inte på Ungern. Främst eftersom låten tvingas att framföras direkt efter de glada gummorna från Buranovo, vilket lär skapa en rätt enorm skugga för dem. Jag tror i övrigt på våra nordiska grannar Danmark och Island, men inte Finland (tyvärr, för det är min favoritlåt i den första semin). Slutligen tror jag också även på Albanien. Sångerskan Rona har en riktigt kraftfull pipa och sådant går alltid juryn igång på.

2012-05-22 @ 14:46:06
#3: Micke

Albanien tror jag också på till final. Framförallt tack vare många juryröster. Om Ungern går vidare tror jag också att det är tack vare jury för precis som du säger Sejr, det är ingen fördel direkt att gå ut efter Ryssland.

Micke, jag tror att jurypoängen till Ryssland kommer att vara lägre än tittarrösterna men tror inte att det skapar något som helst problem här i semin - däremot i finalen

2012-05-22 @ 19:04:02
#4: Brita

Spännande så här mitt i tävlingen! :) Hade kör och fick inte se alla bidragen, men måste hålla med dig om att det är fiaskovarning på Cypern! Hördes inte bra ut på snabbgenomgången. Alla svenska tyckare verkar tro att Island ska gå vidare, det undrar jag verkligen om de gör alltså..? Vi får snart se! :) Och Jedward, fy 17 vad det lät dåligt. Hoppas de inte går vidare. Seriöst, Woki mit den Popo lät ju bättre! :D

2012-05-22 @ 22:36:35
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: