Schlager-Micke

2012-05-28
11:12:12

Azerbajdzjans arrangemang är en skamfläck i ESC-historien
Trots framgången för Sverige och Loreen så har det varit svårt att inte bortse från problemen som varit i årets ESC. När Loreen fick en fråga på en presskonferens om att hon träffat människorättsorganisationer under veckan så fick hon inte svara på den. Då hade det varit politik och ESC ska vara en opolitisk tävling. Att värdlandet däremot väljer att hylla sig själv, köra bort människor från deras hem för att bygga arenan Crystal Hall och förbjuder DJ:s på Euroclub att spela musik från Armenien är tydligen inte politik. Det här drar fram viktiga frågor i ljuset, vilken organisation vill EBU egentligen vara och vilken tävling ska Eurovision Song Contest vara? Är det opolitiskt att acceptera all politik i ett värdland? Är lösningen på alla problem att stoppa huvudet i sanden och hävda att det här enbart handlar om underhållning om en diktatur i Asien ser detta som sin största PR-vinst någonsin? Nej det tycker jag verkligen inte men problemen är många fler än lösningarna i det här fallet. Frågan är var man ska dra gränserna nu när gränserna är väldigt otydliga för EBU?

Det är svårt att se var den geografiska gränsen går för medlemskap i EBU och ännu svårare att se var den demokratiska gränsen går. När EBU utökade sitt medlemsantal 2007 med länder som inte tillhörde europeiska rundradioområdet (och var går gränserna för det då?) så var kriteriet att de skulle tillhöra Europarådet. Europarådet arbetar med att främja demokrati och mänskliga rättigheter och kravet på medlemskap var att man har ett demoktariskt styrelseskick och respekterar mänskliga fri- och rättigheter. Ironiskt nog var Azerbajdzjan ett av de länder som kom med genom denna utvidgning.


Azerbajdzjans president Ilham Aliyev

I en drömvärld så skulle bara länder som kan anses som demokratier och som ligger i Europa få delta i ESC. Men var gränserna för Europa går (vissa säger Uralbergen, andra säger Istanbul, det är hundratals mil där emellan) och var gränserna för demokrati går är inte heller så lätta att definiera. Det finns länder med demokratiska styrelseskick som ockuperar andra länder (Israel), det finns länder som bråkar med varann (Azerbajdzjan och Armenien), det finns länder som inte bråkar med några andra men behandlar sin egen befolkning som skit (Vitryssland) och det finns en drös länder som officiellt är demokratier men knappast i praktiken (Ryssland, Georgien m.fl.). Att neka ett land medlemskap på grund av politiska skäl verkar svårt för EBU. Att slänga ut en existerande medlem lär vara 10 gånger svårare. 

Det finns länder som velat vara med i ESC men nekats men då har det inte handlat om brist på demokrati utan rent praktiska saker som är lätta att hänvisa till. Lichtenstein nekades deltagande eftersom landet saknade nationellt TV-bolag och vissa länder i Mellanöstern har inte fått vara med då de vägrat att visa Israels bidrag och det bryter ju tydligt mot spelreglerna. Att däremot neka ett land deltagande för att de behandlar sin befolkning som skit är inte lika lätt. Vitryssland är inget stort problem i tävlingen så länge de inte vinner. Vad jag vet blir man inte straffad i Vitryssland om man röstar på "fel land" och de censurerar inga länder i sin sändning. Men vad händer om Vitryssland skulle vinna? Då har EBU ett gigantiskt problem.

EBU kan knappast stoppa ner huvudet i sanden och låta alla vara med i ESC men hoppas att bara snälla länder vinner. Det man kan göra är att ställa hårdare krav på en arrangör när det gäller pressfrihet och hur mycket politisk propaganda man tillåter. Och framförallt vara benhårda i kravet på att alla länder ska behandlas rättvist. Azerbajdzjan borde tveklöst ha brutit mot reglerna angående det sistnämnda då personer som röstat på Armenien straffats tidigare år. Och i år drog sig Armenien ur från deltagande. Bara detta skulle kunna vara skäl nog att slänga ut Azerbajdzjan från framtida deltagande men det lär inte hända. Och man kan knappast slänga ut Vitryssland för att man sent omsider kommit på att de är en diktatur.

Självklart håller jag med alla som säger att det är bra när folk blir upplysta om hur det ser ut i ett land. Kunskapen om den politiska situationen i Azerbajdzjan var närmast noll innan ESC och är betydligt större nu, men jag undrar om det bekymrar diktatorn Ilham Aliyev. Det finns som sagt betydligt fler problem än lösningar här men det är frågor som behöver diskuteras för jag tror inte att någon, mer än azererna själva, vill ha ett till ESC som det i Azerbajdzjan. Och SVT har ju ett gynnsamt läge som nästa arrangör nu. Allt kan ju bara göras bättre och det kommer det att bli. 


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: