Schlager-Micke

2011-05-16
10:55:28

Aldrig har botten varit så toppen

När jag studerar resultatet i ESC-finalen så inser jag att (bortsett från Sveriges tredjeplats) så hade jag mer än gärna vänt upp-och-ner på hela resultatlistan. De låtar som placerade sig sämst har aldrig låtit så bra tidigare. Så här såg botten-5 ut:

21. Finland
22. Ungern
23. Spanien
24. Estland
25. Schweiz

Finlands framträdande var ett av finalens bästa i mitt tycke och trots den något patetiska texten så var Finland en av mina personliga favoriter i finalen. Ungern pekade tidigt ut som en fanfavorit då den vann Melodifestivalklubbens omröstning bland årets låtar. Men som så ofta med fanfavoriter så faller de och Ungerns fall var inte det minsta överraskande för mig. Jättebra låt men fel artist. Det är ingen bra tröst att låten blir bättre om man blundar, ESC är ett TV-program och TV-program tittar man på.

Spanien blev toksågad i SVT:s inför-panel och det är inte konstigt. Spaniens låt är något så skamlöst som en låt som inte säker cred någonstans utan har samma syfte som en grisfest i Las Palmas. Ha kul! Jag gillar att ha kul och jag gillar Spaniens låt, kan inte komma ifrån att den gör mig på gott humör och jag tyckte inte att Lucia Perez på något sätt gjorde bort sig på scen. Även Schweiz tillhörde min personliga topp-10 i år, även om jag tyckte att sångerskan Anna Rossinellis skolade sång passade illa med låten som var med en glad trall.

Estland hade årets bästa låt och kom näst sist. Jag kan tänka mig att esterna just nu går igenom samma tvångsmässiga procedur som Sverige fått göra gång på gång. Vad gjorde vi för fel? Vi skickade en kanonlåt, ett proffsigt nummer som var genomtänkt in i minsta detalj där allting satt som en smäck, en artist som gått igenom Idol-skolan i TV och kan ta alla kameror och så kommer vi näst sist!! Jag tycker inte esterna ska anklaga sig själva allt för mycket. Det var rätt låt i fel tid. De hade maximal otur när de fick gå ut direkt efter Irland och Sverige. Det var som att besinen för en full tank var slut efter två superenergiska nummer. Att Estland då kommer med ett nummer som bara är snyggt och energiskt gjorde att de försvann totalt. Det blev mellanmjölk helt enkelt i jämförelse. Hade Estland fått Ukrainas startnummer (23) till exempel så hade det nog blivit en mittenplacering.


Vad gick fel? undrar nog hela Estland. Ni kan vara lugna, det var bara ren otur


Kommentarer:
#1: din vän david

Irland va visst bra på riktigt!! och tyskland borde fått en dubbel. Lena var grym, låten var fantastisk.

2011-05-16 @ 11:12:31
#2: Micke

Jag tvingas nog medge att jag inte tyckte Irland var fullt så dålig när jag såg finalen som innan, men jag är ändå glad att den inte kom högre än vad den gjorde.



Lenas nummer var kvällens snyggaste, ja det var riktigt sexigt. Tyskarna får det så kallade Ukraina-priset i år, (d.v.s. den bästa låten om man stänger av ljudet). För jag tycker inte Taken by a stranger är mycket till låt, men som sagt, det var otroligt stilfullt gjort och Lena var grym



2011-05-16 @ 11:54:21
#3: Brita

Verkligen intressant att desse låtar kom så långt ner. OCH jag gillade också Spanien Micke!!!!! :D Fattar inte vad inför-panelen höll på med där. De måste väl kunna uppskatta olika typer av musik? Nej, allt ska vara "creddigt" som du säger.

I alla fall, är inte lika enig med dig vad de gäller Estland. Tycker att versen (i alla fall bryggan) är riktigt bra men refrängen håller inte riktigt för mig. Resultatet är liksom ok men inte mer.

Jag håller också med dig angående Schweiziskans röst! En betydligt "enklare" röst hade nog passat låten bättre.



Mer lustigt är ju egentligen alla de här ganska dåliga låtarna som hamnar mitt i startfältet. Jag fattar fortfarande inte vad Georgien och Moldavien egentligen gjorde i finalen. Vad var grejen där? Och Slovenien??? Kan det vara kompisröster?

2011-05-17 @ 16:02:06
#4: Micke

Slovenien fick visserligen många poäng från övriga ex.jugoslavien i år men det hör inte till vanligheterna. Det kan vara så att sångerskan är känd på Balkan sen tidigare, har ingen aning, men då är poängen i så fall lätta att förstå. Men en troligare gissning är att den fick många juryröster.



Georgien har aldrig missat en final och även om inget land kan vara säker på att gå till final så verkar Georgien ha det ganska väl förspänt. För några år sen ryktades det om mutor i samband med Georgiens avancemang, inget som bekräftats förstås och man får hoppas att det inte är så och att folk snarare blev imponerade av sångerskans röst för det var i mitt tycke det enda som var bra med den låten.



Moldaviens låt var ju inte mycket till låt men det är knappast en låt man glömmer bort heller. Speciellt inte med den utstyrseln..

2011-05-18 @ 13:53:26
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: