Schlager-Micke

2011-02-05
23:03:28

Swingflys skräll!



Bortsett från diverse tabbar under sändningen så såg Melodifestivalen 2011 länge ut att inledas precis som planerat. Stabila men ganska tråkiga programledarinsatser, några lyckade och några misslyckade humorinslag och de tänkta bidragen som gick vidare. Och det fortsatte på den inslagna vägen när Danny ropades ut som vinnare MEN en skräll väntade runt knuten och den var jag inte riktigt beredd på - Swingfly.

Det var inte alls oförtjänt för låten Me and my drum har en smittsam glädje och naivitet som jag tilltalas av och refrängen är inte dum alls. Dessutom blev jag glatt överraskad under nummret eftersom refrängsångaren är en gammal idolfavorit - Kristoffer Hiding. Vart har han varit och gömt sig i fyra år?? Jag tyckte att han åkte ut alldeles för tidigt i Idol där han bara kom 6:a så en liten revansch kan vi tala om här. Men statistiken talade helt och hållet mot att den revanschen skulle komma.

För startnummer två brukar ju alltid vara alibi-bidraget som "ska vara glad för att den får vara med och leka men som ingen tar på allvar". Bara två gånger tidigare har en startnummer två gått direkt till final. Det var Sanna Nielsen 2003 och den regisserade fejk-skrällen Marie Lindberg 2007. Det här var något helt annat och även om jag gillade Jenny Silvers låt - och framförallt framträdande - så tyckte jag att den här starten på MF var uppfriskande.

Jag har full förståelse för om många suckade och skakade på huvudet åt Jennny Silvers skamlösa Abba-pastisch. Men hon löpte linan ut och skämdes inte för sig och jag gillade det. Danny var storfavorit innan tävlingen och jag vill nog påstå att han inte bara levde upp till förväntningarna - han var ännu bättre! Hans dans och kameranärvaro var klockren och låten har ett driv som man bara inte kan motstå. Normalt sett har den här typen av klubblåtar svårt att nå ända fram i MF (fråga Alcazar). Men även om den kanske inte vinner så kommer Danny knappast göra bort sig i Globen. Han är för säker för det. Han åkte ut alldeles för tidigt i idol där han bara kom 6:a så en liten revansch kan vi tala om här. Ja, du ser, de två finalisterna har mer gemensamt än du kan tro...

I övrigt då.

De respektlösa presentationerna av artisterna var roliga. Inte minst att det inleddes med Carl Bildts sköna gästspel. Bara att höra honom nämna Melodifestivalen och Eurovision är ju humor i sig. Jag hoppas att vykorten fortsätter i samma anda men kanske att de varierar sig lite till nästa gång. Annars kommer det att bli lite tjatigt.

Nya programledare i MF brukar aldrig rosa marknaden i sitt första program och jag kan inte påstå att jag tyckte att Rickard och Marie briljerade. Men de störde mig inte så mycket heller. Dåliga vitsar som ingen skrattar åt och lite krystade övergångar är vardagsmat i de här lägena och jag tror att Rickard och Marie kommer att bli mer spontana ju längre festivalen lider.

Pausunderhållingen var kass och det är skönt. Jag gillar dålig pausunderhållning för då gör den verkligen skäl för sitt namn - PAUSunderhållning. Det är inte det som ska vara i fokus! Jag vill inte ha några fler Björn Gustafsson. Länge leve den dåliga pausunderhållningen för då hamnar fokus på låtarna och artisterna.

SVT:s produktion runt MF brukar ju normalt sett vara säkerheten själv men ikväll hade de "stolpe ut" eller så hade man inlett förfesten lite för tidigt. Två missar var synnerligen grova. Först råkade de spela Dannys låt i fel läge, vilket gjorde att man kunde räkna ut att han var vinnaren. Och sen visade de upp fel tävlande när det gällde andra chansen och vem som skulle åka ut.

Men det allra största felet är att SVT fortsätter med idiotin att presentera vem som fått flest röster. Allt för att förstöra så mycket spänning som möjligt inför finalen. Även i år kommer kampen att stå mellan 4 - och inte 10 - låtar. Med andra ord delfinalsvinnarna. 2011 är mer likt 1960 än man kan tro. I det årets MF var det just fyra finalister som tävlade..

Nej det var ett tråkigt sätt att sluta den här texten på. Jag är trots allt relativt nöjd med den första delfinalen och jag ser fram emot att höra låtarna i fortsättningen. Jag återkommer inom kort.


Kommentarer:
#1: Brita

Jag är också positivt överraskad! Det enda kanske man kan säga om ikväll var att det var lite väl likriktat, det var liksom Danny och så 7 glada trevliga andra låtar. Vilken som helst av de 7 hade kunnat gå till final och jag hade inte blivit förvånad. Men men, jag tror på Danny i Eurovision, tror det hade kunnat bli sjukt brrra för Sverrrige, för att citera Calle B. ;)

2011-02-05 @ 23:18:12
#2: Micke A

Haha, kul historisk jämförelse! Tänk dig Marie med pekpinnen framför svarta tavlan i Globen ;)

2011-02-05 @ 23:23:31
#3: Micke

Haha, ja det vore nåt Micke:)



Brita, jag tycker nog att Jonas Mattson inte ens hade en suck på en finalplats med den låten och inte heller Dilba - beroende på henne själv (låten var det inget fel på). Men annars så var lägstanivån ganska hög i det här startfältet tycker jag

2011-02-05 @ 23:36:47
#4: Staffan

Hej Micke! Min analys var något svartare...

http://sk.sverige.net

2011-02-05 @ 23:37:45
#5: Brita

Förresten Micke, hur är det egentligen det här med inspelade röster i bakgrunden? Får man ha det? Och i Eurovision? Tyckte det var så himla mycket kör, ta Dilbas låt till exempel. Man hörde ju inte vad som var hon, och vad som var kören? Och man vet ju inte om det verkligen är kören på scenen som sjunger, eller om det är körer i playbacken? Please, ett expertsvar tack... ;)

2011-02-05 @ 23:42:34
#6: Oskar

Jättebra skrivet Micke, kul infallsvinkel om pauseunderhållningen, det har jag aldrig tänkt på...men den ska bara "vara pause och tråkig";)



Kul med startnummer 2, 2003 kom även Sanna Nilsens "Hela världen för mig" direkt till final. 2007 hände det ju igen med fejk Marie. Även i den deltävlingen kom 1:an sist (Regina Lunds Reinbow Star), vilket då även hände iår med Dilba.

Annars så är startnummer 2 en riktig gåta att knäcka, har aldrig vunnit Esc eller Melodifestivalen

2011-02-06 @ 01:32:33
#7: Micke

Just ja, Sanna Nielsen hade jag lyckats missa 2003. Du har helt rätt Oscar, hon gick direkt till final med startnummer två.



När det gäller MF så har startnummer 2 inte varit någon större gåta i mitt tycke eftersom Björkman medvetet lagt svaga kort på det startnummret i finalerna år efter år.

I Eurovision däremot lottas ju startordningen och där är det en märkligare slump at tvåan aldrig lyckats. Samtidigt har jag för mig att det finns andra startnummer (under 10) som bara har en seger, så skillnaden är inte jättestor.



Brita, normalt sett är det inte tillåtet med förinspelad sång. jag vet inte om de gjort någon ändring i reglerna där men där är jag osäker.

2011-02-06 @ 10:02:56
#8: Marie

Det var skönt att du hade namnet på Kristoffer Hiding. Han var så otroligt bekant men jag kunde inte placera honom. Trots att han var en riktig favorit för mig i Idol. Tack för det=)

2011-02-06 @ 10:24:13
#9: Fisken

Det där med starkt startfält i Luleå fick du väl ändå äta upp? A walk in the park för Danny, och me and my drum var rätt given två, sen var det bara c r a p . . .



2011-02-06 @ 14:36:37
#10: Micke

Nejdå fisken. Det starka startfältet tänker jag inte äta upp. Det påståendet ligger snällt kvar som en nystek fisk på tallriken:)



Utöver de två du nämnde så tycker jag Jenny Silvers låt får vara hur mycket ABBA-pastisch som helst. Jag tycker ändå att den var bra. Det var bara Jonas Mattssons låt som jag tycker inte hade i festivalen att göra. De övriga var fullt lyssningsbara.

2011-02-06 @ 15:10:15

Danny överlägsen. Synd att Silver inte kom femma. Jag hade hellre sett Le Kid i Andra chansen.

2011-02-07 @ 13:03:04
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: