Schlager-Micke

2010-11-22
18:30:38

Startfältet börjar falla på plats
Idag kompletterades startfältet till MF 2011 med ett antal ytterligare namn och det innebär att de två första delfinalerna är helt klara. Låt oss gå igenom hur de ser ut. 

Deltävling 1, Luleå

”Desperados” – Pernilla Andersson
”In the Club” – Danny
”Me And My Drum” – Swingfly
”Oh My God” – Le Kid
”On My Own” – Jonas Matsson
”Social Butterfly” – Rasmus Viberg
”Something In Your Eyes” – Jenny Silver
”Try Again” – Dilba


Kommentar:
Den första delfinalen innehåller flera okända namn för mig som Rasmus Viberg, Swingfly och Le Kid. Webbjoker-Jonas framträdande gav mersmak när han gick vidare för någon vecka sedan i webbjokerfinalen, även om jag fortfarande inte anser att On my own är någon stor hit utan på sin höjd "lite trevlig". Jenny Silver gör ett nytt försök i tävlingen och det kan ju omöjligt gå sämre än sist så självklart gör hon helt rätt i att delta. Hennes låt den här gången ska tydligen vara mer traditionell i ABBA-stuk, och det låter ju intressant.

Mest intressant i det här startfältet är dock Danny, som nu gör debut som soloartist i tävlingen. Han är i mitt tycke en av de klarast lysande stjärnorna från Idol genom åren eftersom han besitter allt, sångröst, stjärnglans och en fantastisk förmåga att ta kamerorna. Dilba har slutligen checkat ut från Rusta-varuhuset och ska vara med i tävlingen för första gången. Och även om jag tycker att hennes musik är ungefär lika intressant som en badrumsmatta på Rusta så kan man ju alltid hoppas att Try again håller högre kvalitet.

Deltävling 2, Göteborg

”Elektrisk” – Anniela
”Ge mig en spanjor” – Babsan
”I'm In Love” – Sanna Nielsen
”Like Suicide” – Christian Walz
”My Heart Is Refusing Me” – Loreen
”Oh My God!” – The Moniker
”Seven Days And Seven Nights” – Brolle
”Vaken i en dröm” – Elisabeth Andreassen


Kommentar: 
Göteborg blandar högt och lågt den här gången - i alla fall på pappret. Högt i form av att den skickliga låtskrivaren Christian Walz deltar. Han har levererat synnerligen radiovänlig musik genom åren. Frågan är bara om den kommer att vara så direkt så att den lockar fler röster än från hängivna P3-lyssnare.

Och så gör en gigant comeback i tävlingen. Ja, så ska hon faktiskt presenteras, Elisabeth Andreassen som i de här sammanhangen är större än vad många kanske tror. Hennes meriter talar för sig själv: Fyra deltaganden i ESC varav en seger och en andraplats! Meritmässigt är bara Johnny Logan större. Men en sak saknar hon i karriären - en soloframgång i MF. Alla hennes framskjutna placeringar har varit tillsammans med andra. En artist som Bettan är mycket välkommen till MF.

Nu är hon dock inte ensam schlagerdrottning i Göteborg. Sanna Nielsen är tillbaka och ingen artist i Sverige är mer pålitlig när det gäller att leverera på MF-scenen. Sanna har alltid kunnat slå ur underläge tidigare, trots alla hennes framgångar. Men den här gången minns många Empty room och det är en annan sak att leva upp till.

Så till det det som roar mig mindre i det här startfältet, Babsan och Brolle. Jag har aldrig varit road av dragshow och har svårt att fatta att det 2010 fortfarande finns folk som viker sig av skratt åt att en man klär ut sig till kvinna och struttar runt på bästa fjollmanér. Detta kan ursäktas om man har en riktigt bra låt som After dark haft när de tävlat. Men på pappret hade jag gärna sluppit Babsan i det här startfältet. Detsamma gäller Brolle men av helt andra skäl. Få artister i Sverige ger den pretentiösa självgodheten ett tydligare ansikte. 

Klara men ej placerade i delfinaler

Linda Bengtzing
Lasse Stefanz
Simon Forsberg
Julia Alvgard
Melody Club
Nicke Borg
Sara Lumholdt

Kommentar:
Utropstecknet för min del här är ju Melody club, gruppen som jag har väntat på år efter år att de ska delta. Deras musik tror jag passar perfekt i MF eftersom de skriver hits som alla kan ta till sig. Det ska bli väldigt intressant att följa deras tävlan. En annan gammal favorit är ju Linda Bengtzing som framfört en av tidernas bästa låtar i MF, Jag ljuger så bra. Oavsett vad Linda tävlar med nu så sätter hon alltid färg på hela tillställningen med sitt öppna sätt. Hon gör tävlingen mer medial mitt bland alla meningslösa "Henke Larsson"-svar som så ofta annars levereras.

Lasse Stefanz
fyller den konservativa dansbandskvoten i år och det är ingen tvekan om att det är ett sjukt populärt band. Både när jag jobbat på SR Jönköping och nu på SR Halland så har alltid Lasse Stefanz varit det mest önskade bandet. Det gäller bara att de klarar av att titta in i kameran och klappa i takt vilket deras kollegor i Thorleifs gick bet på för två år sen.


Kommentarer:
#1: SchlagerElin

Oj, vad olika bilder vi fått av Brolle! Han är utropstecknet för mig, helt klart. Vänta bara så ska du få se hur bra det kommer bli med han (det heter inte "honom" här uppe) i tävlingen! :D



Kram på dig!

2010-11-22 @ 19:59:44
#2: Micke

Jag har ingenting emot hans låtar utan snarare hans framtoning. Han har ett starkt stöd hos svenska folket och gör bred, folklig popmusik så han kan säkert nå långt.



Kram på dig med!

2010-11-23 @ 13:20:59
#3: Lelle

Visst är Christian Walz en skicklig låtsnickare men tyvärr har han ju inte skrivit låten han tävlar med.

2010-11-23 @ 13:32:15

Hej Micke!

Min enda fundering är om Walz bidrag "Like suicide" låter ungefär som Soundgardens låt med samma namn från 1994. Den är lång, långsam och deppig. Vad tror du?

2010-11-23 @ 21:03:32
#5: Micke

Helt sant Lelle!

Och det är synd för det hade varit mer intressant att se vad han hade presterat om han också skrivit låten.



Henrik, jag hoppas inte att Christian Walz bidrag låter som "like suicide" med Soundgarden eftersom den typen av låt kammar noll i det här sammahanget

2010-11-23 @ 22:08:15
#6: Linda

Jag kan garantera att "Try Again" är roligare än en badrumsmatta. :)

2010-12-15 @ 22:22:00
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: