Schlager-Micke

2010-03-07
19:51:26

Balladfinalen
Nu ska jag inte skriva ett långt bittert inlägg här även om jag inte direkt var nöjd med resultatet från gårdagens Andra chansen. Jag säger kort och gott grattis till Pernilla Wahlgren och Jessica Andersson och kan konstatera att min tippning gick lite "sådär" för att tala i understatements.

Jag kan också konstatera att det blir en final med hälften ballader. Det är något som inte hänt på bra många år i Melodifestivalens historia, om det någonsin har hänt. Det är dessutom en utveckling som är lite oväntad om man ser till hur finalerna presterade under de första "turné-åren" från 2002 och framåt. Delfinalkonceptet verkade inte alls lämpat för ballader som oftast hamnade utanför finalen år efter år. Mellan 2002-2006 var det inte en enda ballad som hamnade topp-5 i finalen och flera finaler innehöll inte en enda ballad överhuvudtaget.

Men något hände 2007 då det plötsligt blev fyra ballader i finalen i form av Tommy Nilsson, Marie Lindberg, Sarah Dawn Finer och Sonja Aldén. Efter 2007 har ballader varit flitigt förekommande varje år och 2008 var det ju en klassisk ballad som fick flest röster från folket, Sanna Nielsens Empty room.

Startordningen i finalen är satt och den ser ut så här:

1. Darin – You’re Out Of My Life
2. Pernilla Wahlgren – Jag vill om du vågar
3. Andreas Johnson – We Can Work It Out
4. Timoteij – Kom
5. Peter Jöback – Hollow
6. Ola – Unstoppable
7. Jessica Andersson – I Did It For Love
8. Salem al Fakir – Keep On Walking
9. Anna Bergendahl – This Is My Life
10. Eric Saade – Manboy

Den stora slutsats man kan dra av detta är att Darin garanterat kommer att ha många poäng när juryn avgett sina röster, kanske till och med mest röster. Sedan 2002 har melodi nummer 1 alltid fått mest juryröster utom 2004 och 2007, då fick startnummer 1 näst mest röster så en garanterad placering på övre halvan är det ju för Darin men jag tror fortfarande inte att telefonrösterna kommer att räcka till. Utgångsläget just nu är att Anna Bergendahl är huvudfavoriten till slutsegern men det kan mycket väl ändras under veckan.

Kommentarer:
#1: Fisken

Detta står mellan Darin och Bergendahl, håller Timotej som outsiders. Men tror du underskattar potentialen i Darins låt att växa med flera lyssningar, tror den kommer få ett starkare stöd i Globen av tv-publiken, bra startnummer också. Men hamnar inte Darin topp-3 är det bara att böja sig för dina statistiska analyser om att ingen låt tagit hem det utan att vinna sin delfinal.2010-03-07 @ 21:25:54
#2: Suck

Alla dessa teorier om startordningens betydelse. Det är i klass med astrologi...

2010-03-08 @ 17:10:54
#3: Kimhelene

Really enjoy your website. Thank You.

2010-12-17 @ 16:35:27
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: