Schlager-Micke

2009-03-19
15:22:09

Tingeling hyllas över hela Sverige

Henrik Dorsins humorföljetång Tingeling fick sig verkligen en oväntad vändning under finalen. Oväntad i så motto att det som innan varit en menlös humorserie i varje program som ingen människa brytt sig om och som inte fått en enda runbrik plötsligt blev i centrum för all uppmärksamhet. Nu är Tingeling i den ryska discoversionen mer nedladdad än vinnaren och den pratas om den i alla möjliga program. Säkreligen har den märkliga reaktionen från Ryssland där de rasar mot inslaget och säger att komikerna hör hemma på dårhus bidragit till den enorma populariteten.

Att någon från officiellt ryskt håll blir så förbannad över det här humorinslaget tycker jag är ganska fjantigt. Det var byggt på klichébilder och stereotyper av Ryssland men knappast rasistiskt eller osmakligt. Om Ryssland hade gjort samma typ av parodi på Sverige så hade säkert svenskarna mest blivit smickrade över att ett så stort land som Ryssland ägnar tid åt att skämta om Sverige (därmed inte sagt att vi hade tyckt att det varit lika kul om t.ex. danskarna skämtat på samma sätt).

Men det mest intressanta med hela den här tingeling-härvan är att många anser att det var den bästa låten som framfördes under finalen och att den borde ha tävlat för Sverige i ESC. Flera undersökningar visar det resultatet. Jag måste erkänna att jag också tycker själva att tingeling-versionen som framfördes i lördags var en skön låt men jag är å andra sidan barnsligt förtjust i stinkande kommersiell eurodisco. När det dessutom kombineras med fantastiska ryska melodier som vävs in i låten som den klassiska tetris-melodin och ryska nationalsången (en musikalisk sett fulländad melodi som har en högre hitpotential än alla andra världens nationalsånger tillsammans) så blir det en låt som jag mer än gärna dansar till på småtimmarna på vilket schlagerdisco som helst.

Men om många i Sverige tycker att vi borde tävla med den här låten i ESC så luktar det inte så lite dummelmoral. Det är ju precis sådana här låtar som gör svenskarna förbannade när de tävlar i ESC. I synnerhet om det kommer från öst. Om den här tingeling-låten hade tävlat för Ukraina i ESC i år så kan jag garantera att svenskarna hade hatat den. Låtar som Verka Serduchkas (Ukraina -07) och  Dustin the turkeys (Irland -08) förstärkte bara svenskarnas förakt för ESC men Tingeling har uppenbarligen gått hem i stugorna.



Kommentarer:
#1: Micke A

Mycket bra poäng i sista stycket! Tack Micke!

2009-03-19 @ 16:00:40
#2: Fisken

Troligen hade väl Tingeling vunnit årets melodifestival om det ställt upp. Vet inte vem det säger mest om; tittarna, årets låtskrivare eller festivalen som sådan? Verkar iaf som att festivalen behöver något nytt om man ser till det dalande intresset.

2009-03-19 @ 18:37:23
#3: Vicki

Jag tror däremot inte alls att den hade vunnit om den ställt upp som riktigt bidrag. Visst tyckte jag den svängde i russian remix och jag skrattade gott åt den men det var just pga att det var en skämtgrej. Den nuvarande hypen kring låten uppstod tack vare att det är en ploj som någon (ryssarna) tog på blodigt allvar. Det var då den blev riktigt stor. Runt om på de mest märkliga ställen på nätet kan man hitta kommentaren "Ting-a-ling - freedom of speech"

2009-03-20 @ 08:32:42
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: