Schlager-Micke

2009-03-11
18:28:44

Georgien hoppar av ESC efter "Putin"-affären
Årets stora politiska kontrovers i Eurovision har gällt Georgiens bidrag We don´t wanna put in. Som bekant så var det bara ett halvår sen kriget mellan Georgien och Ryssland utspelades i Kaukasus så relationen dem emellan är ju minst sagt frostig. EBU beslutade att Georgien får till måndag på sig att ändra texten eller att helt byta låt. Texten i refrängen är:

We don't wanna put in
the negative move
It's killing the groove
I'm trying to shoot in
some disco tonight
Boogie with you

Texten låter förstås som We don´t wanna Putin och I´m trying to shoot him vilket självklart är meningen men där gick tydligen gränsen för EBU. Det står i EBU:s stadgar att låtar inte får innehålla politiska budskap men normalt sett brukar EBU inte gå så här långt. Det kan bero på att det nästan allatid tidigare har rört sig om inrikespolitiska budskap som därmed inte berör något annat land. I de fallen brukar EBU inte komma med några diskningar eller krav på att ändra i texten. Men det här var lite väl utmanande i den kritiska situation som länderna befinner sig i så här gick uppenbarligen gränsen.

Natia Uznadze på den georgiska televisionen meddelade idag att de vägrar byta text eller låt och att de därför hoppar av Eurovision 2009.

Så här låter Putin-låten för er som inte hört den.


Kommentarer:
#1: Micke A

Haha, ett ganska stort kliv från "Peace will come" till det här om man säger så :D

2009-03-12 @ 20:11:02
#2: bepe

Vad hade hänt med ett svenskt bidrag med text som innehållit ord som: Danskdjävlar, Norrbaggar är ett djävla folk, finnar vill inte ha?

2009-03-13 @ 04:47:04
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: