Schlager-Micke

2009-02-17
15:25:51

Urvalssystemet till MF är förlegat
Bobby Ljunggren, Ingela Pling, Henrik Wikström, Fredrik Kempe, Thomas G:son........Diskussionen om varför samma namn dominerar år efter år bland låtskrivarna i Melodifestivalen verkar aldrig dö ut och som vanligt riktas blickarna helt mot Christer Björkman. Men är det ett problem att samma låtskrivare dominerar om de nu levererar de bästa låtarna? Inte om man ser till tävlingens kvalitet men om man ser till vad tävlingen utger sig för att vara så är det ett problem. Det kan knappast kallas "allmänhetens tävling" när över 3000 låtar skickas in men 31 av 32 låtar slutligen är från de etablerade musikförlagen. Detta hade ju inte varit någon big deal om det inte vore för att det är just musikförlagen som gallrar bort en stor del av låtarna i det första stadiet. Detta är ett problem framförallt om nu tävlingen vill vara modern och ligga i framkant.

Det här systemet bygger på att nya låtskrivare och musiker direkt kontaktar ett musikförlag när de skrivit en ny hit. Har SVT aldrig hört talas om MySpace? Eller Youtube för den delen? Många av de senaste årens stora hits har producerats på egen hand och spridits på egen hand över nätet.  Och de här talangerna kommer ju Melodifestivalen aldrig att fånga upp så länge det gamla förslag-systemet består. Strukturen känns väldigt mycket 90-tal i det här fallet och jag har full förståelse för om andelen inskickade bidrag sjunker drastiskt nästa år även om jag inte tror det. Men en sådan utveckling vore önskvärd för så länge SVT får in 3400 låtar har de ju ingen anledning att ändra system.

På 90-talet hade man i flera år systemet i MF att SVT bjöd in låtskrivare till hälften av bidragen (som på den här tiden bara var fem) och att allmänheten slogs om de övriga fem platserna. Jag är inte glad i kvotering normalt sett men kanske är det dags att ha ett antal platser i Melodifestivalen avsedda för "förlags-lösa bidrag". Kanske skulle man rentav kunna ha en delfinal för just de bidragen. Det kanske är helt orealistiskt men om Melodifestivalen ska kunna vara något slags SM i musik som är på ständig väg framåt och som öppnar alla kanaler för att samla in nya hits så vore det onekligen intressant.

Kommentarer:
#1: Linda

Intressanta funderingar, inte minst då jag är låtskrivare. Jag tycker det är hysteri med häxjakten på Björkman som ändå gör ett smått omöjligt jobb så bra han kan. Det här är mer en fråga för SVT som inte riktigt ser hur musikbranschen utvecklats. Absolut dags att fånga den nya generationens låtskrivare, "morgondagens" Kempes och Max Martins.

2009-02-18 @ 09:25:40
#2: Oswad

Ungefär det enda vettiga inlägg jag läst i hela den här härvan. Riktigt bra skrivet!

2009-02-18 @ 10:48:07
#3: Johan

Mitt i prick! Kunde också vara kul att se om en delfinal bestående endast av den så kallade allmänheten höll lika högklass som "Björkman-finalerna". Jag är tveksam. Tycker att Henrik Bies polisanmälan av Björkman är ett hån mot alla riktiga brottsoffer. Ska inte polisen ägna sig åt viktigare saker än urvalskriterierna för vilka som ska få delta i en TV-sänd musiktävling?



Vad är nästa steg? Peter Settman polisanmäld för att Tommy Körberg varit med för många gånger i Så ska det låta?

2009-02-18 @ 13:23:34
#4: Micke

Tack för responsen!



Jag håller helt med dig johan att Henrik Bies polisanmälan för att han blivit förd bakom ljuset är patetisk. Jag förstår om han är irriterad för att hans möjligheter att komma med i MF är sämre än någon mer etablerads men att polisanmäla något som rör en tävling i TV är ju ett skämt.

2009-02-18 @ 13:48:43
#5: Kris

Och hade inte Bie med en låt förra året ändå? Smiling in love med Caracola?



Det stora problemet, tycker jag, är att det är HELT omöjligt för en jury att lyssna på 3400 låtar... 75% av vilka är nog, tyvärr, skräp.



Det skulle ta dem runt 21 dagar att lyssna på alla, non-stop, 8 timmar per dag. Och att sedan kunna välja och vraka... Det går inte, så något slags sållande måste ändå ske. Frågan är då vem eller vilka ska göra det...

2009-02-18 @ 21:45:16
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: