Schlager-Micke

2009-02-14
12:05:05

Björkman i blåsväder igen


Musikern Johan Norberg berättade i direktsändning i Gomorron Sveriges morgonsoffa igår hur jurygrupperna styrs från SVT:s håll med att inte rösta på vissa låtar för att de inte funkar i Europa. De ska ha fått direktiv i finalen förra året att inte rösta på någon typisk "musikerlåt" (läs Rongedal) eller någont typiskt dialektalt svenskt (läs Frida Muranius). Björkman förnekar förstås att han sagt så men det behöver iof inte säga så mycket. Han är slipad som en politiker när det gäller att bemöta kritik och har säkerligen ungefär samma sanningshalt i sina förnekanden som många politiker brukar ha....

Du kan se hela nöjespanelen från igår här:
http://svtplay.se/t/102830/gomorron_sverige

Det här i sig är inga nya uppgifter. Att jurygrupperna får direktiv har SVT varit ganska öppna med däremot har det ju då aldrig handlat om så här specifika direktiv. Men jurygrupperna kan ju ändå rösta som de vill och Rongedal låg faktiskt tvåa efter att jurygrupperna sagt sitt men var bara fyra hos folket.

Däremot kan man fråga sig om det finns några experter överhuvud taget på vad som funkar i Europa. Jurygrupperna har fått sin vilja igenom varje år sen det nya systemet infördes (med undantag av 2006, det är enda gången juryns etta inte vann). Perrelli och Martin Stenmarck var båda juryns val och de floppade. Hur bra det hade gått för Nanne respektive Sanna Nielsen de här åren vet vi inte men när Sverige skickat iväg folkets favorit så har det blivit topp-10 varje år förutom 2007 då The Ark kom på 18:e plats.

Juryn bör enbart vara med för att det blir bättre TV med en lite längre omröstning. Det är svårt att göra en bra omröstning med bara folkets röster men principiellt tycker jag att det vore det bästa om folkets vinnare alltid blev Sveriges representant. Folket tycker lika mycket som experter tycker när det gäller musik. Och det finns ingen objektivitet i den musikaliska världen. Sen är ju frågan om det finns särskilt många som kan anses vara experter på vad som skulle funka bäst i Europa. Är ens Europa experter på vad som funkar i Europa?

Jag har hela tiden haft svårt att se Charlotte Perrelli som den egentliga vinnaren av Melodifestivalen 2008 eftersom det var 44 personer (som kallas jury) som hade henne som etta medans en majoritet av de två miljoner människor som röstade hade Sanna Nielsen som etta. Även om jag personligen tycker att Charlottes låt var bättre än Sannas. Om folkets vinnare inte får vinna Melodifestivalen i år heller tror jag att det skadar den här tävlingen mer än en svag placering i Eurovision.

Kommentar:
#1: Anonym

Jag håller med dig. Sverige har ett konstigt system, se på finland, vi har klarat oss bra de här senaste åren, och vi har ingen jury! För här i landet litar man på folkets smak!

2009-02-14 @ 21:13:38
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: