Schlager-Micke

2009-12-04
11:08:55

Peter Jöback - en drömvärvning



Jag fick med rätta rejält på pälsen för faktafelen i mitt senaste inlägg och det är bra att ni är så uppmärksamma. Jag ska försöka undvika att stressa ihop några inlägg i fortsättningen. Man vill gärna hinna med både radiopratande, bokskrivande och bloggande på samma gång, och det är kanske bäst att försöka ta en tupplur mellan de olika projekten så jag är klar i huvudet när de utförs:) Nog om mig, det här inlägget ska inte handla om mig det ska handla om den tredje jokern i Melodifestivalen som blivit klar i dagarna - Peter Jöback.

Jag har väntat i många år på att Peter ska komma tillbaka till tävlingen. För han har ju faktiskt varit med en gång tidigare, 1990, då han kom näst sist med En sensation. Men 1990 var Melodifestivalen inte Melodifestivalen i dagens mening, och framförallt, 1990 var Peter Jöback inte Peter Jöback. Han var då en 18-årig pojkspoling från Adolf Fredriks musikskola som få kände till och frågan är om Peter ville kännas vid sitt deltagande i Melodifestivalen 1990. Få har blivit så sågade för sin scenklädsel som Peter Jöback 1990 då han iförd lila kostym med gigantiska axelvaddar svängde höfterna inför Melodifestivalpubliken (som detta år bestod av sittande middagsgäster som såg halvt uttråkade ut)

Jag kan förstå att Peter har dragit sig för att återvända till tävlingen efter det debaclet men få artister har varit lika välkommna tillbaka. Peter Jöback är ju på något sätt mer "cross-over" än de flesta artister i musik-Sverige. Han är folklig som Christer Sjögren, gay-ikon som Alcazar och har på senare år till och med blivit accepterad bland de credd-törstande musikkritikerna och indie-folket efter att han gjort duetter med såväl Markus Krunegård som Annika "Säkert" Norlin. Med andra ord - Peter Jöback går hem i alla läger vilket gör honom till en drömjoker i Melodifestivalen.

Han ska sjunga låten "Hollow" som är skriven av de två senaste årens vinnare Fredrik Kempe samt Anders Hansson. Låten beskrivs som en powerballad vilket låter mycket lovande. Är det någon som ska kunna sjunga en ballad till seger i MF (det har inte hänt sedan 1998, d.v.s. sedan telefonröstningen infördes) så är det Peter Jöback. Jag skulle dessutom tro att han fått ett antal förfrågningar från herr Björkman tidigare genom åren, för att inte tala om alla låtskrivare som velat att han ska sjunga in deras MF-demo. Att han väljer att vara med nu kan dels bero på den så viktiga tajmingen, att han inte är sönderbokad på massa musikaluppdrag och andra shower under lång tid. Men dessutom har förstås låten spelat in. Han har hittat en låt med vinnarpotential och den är jag vansinnigt nyfiken på att höra.

Darin var tidigare den största stjärnan på pappret inför MF 2010. Nu är det tveklöst Peter Jöback.


Kommentarer:
#1: Micke A

Jag håller i stort med dig, men tycker också det är anmärkningsvärt att SVT vill bädda för ännu en Fredrik Kempe-seger efter två ESC-magplask på raken för Kempe-kompositioner...

2009-12-04 @ 13:37:13
#2: Noa Resare

Micke A: det är väl ganska i mycket i linje med SVTs allmänna hantering av målkonflikten mellan MF och ESC.



Melodifestivalen går först, och om det skulle resultera i något som man kan gissa att övriga Europa rycker på axlarna inför så är inte det hela världen.



Är man lite konspiratoriskt lagd kan man nästan misstänka att ekonomiavdelningen på SVT skickar ett internt memo till Christer Björkman nu och då och påminner om att det är dyrt att anordna ESC, och att SVT inte direkt kan sälja reklam för att täcka kostnaderna.

2009-12-07 @ 14:30:26
#3: Micke

Konspirationsteaorier är alltid kul och jag håller med dig delvis Noa, att jag tror SVT är rätt nöjda med Melodifestivalen så länge den har den ställning som den har i svenskt nöjesliv - även om det nu inte går något vidare i Europa. Det är först när tittarna börjar försvinna från MF som det börjar bli kris på riktigt och förr eller senare kommer det att inträffa.

2009-12-07 @ 22:15:54
#4: Micke A

Jag tror faktiskt inte att Christer Björkman skulle gå med på att vara tävlingsansvarig om han tvingades jobba under de direktiven. Jag tror att han älskar tävlingen för mycket för det.

Kan man inte redan ana att en tittarkris är på gång förresten? Förra årets final hade ju bara 3 592 000 tittare vilket är lågt för att vara en MF-final på 2000-talet.

2009-12-08 @ 13:45:40
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: