Schlager-Micke

2009-12-19
10:47:14

Julaftonsfilmen som försvann

När man tittar på topplaceringarna över de mest sedda TV-programmen under året så brukar Melodifestivalen vara den stora dominanten. 2008 låg Melodifestivalens 6 program på platserna 1, 2, 3, 4, 6 och 7. Vilket program var då femma? Jo, föga förvånande Kalle Anka och hans vänner önskar god jul. Skillnanden mellan de här två programmen är dock monumental - i synnerhet anledningen till att man tittar. Melodifestivalen inför förändringar i upplägg och regler konstant för att programmet inte ska bli förutsägbart utan att tittarna ständigt ska bli överraskade. När spänningsmomentet försvinner, när allt känns förutsägbart, då kommer också många tittare att försvinna. Kalle Anka på julafton är den diamentrala motsatsen. Om allt INTE skulle vara förutsägbart, vad blir programmet då? Jo, ett disneyprogram som vilket som helst som kan ses när som helst under året. Med andra ord om programmet INTE är förutsägbart förvinner tittarna. 

Kalle Anka och hans vänner önskar god jul har sänts i svensk TV sen 1959 och sedan 1983 är det i princip samma filmer som har visats varje gång. Men tidigare i programmets historia skedde det stora förändringar. 1966 byttes flera av filmerna bort och en av de var filmen Nötkriget som ansågs allt för brutal och krigisk. Den ersattes av den betydligt snällare Plutos julgran som vi ser än idag där de irriterande Piff och Puff driver stackars Pluto till vansinne och Musse Pigg fattar ingenting. Nötkriget har en liknande handling men här är det Kalle Anka som får besök av Piff och Puff i julgranen och han gör det som Pluto borde göra varje jul. Köra hårt mot hårt:-) Se och njut av den censurerade julaftonsfilmen. Kalle Anka kommer igång ungefär fyra minuter in i filmen.


Kommentarer:
#1: Dulle

Den är helt fantastisk! Så synd att dom tog bort den!

2009-12-20 @ 12:04:16
#2: Inger

Åh vad kul det var att återse den gamla Kalle Anka-filmen! Den tillhörde min barndomsjul, och så värst våldsam eller krigisk har väl inte jag blivit? Men en trygg barndom kanske också spelar roll. En riktigt GOD JUL önskar jag dig!



Kram Inger

2009-12-23 @ 21:29:36
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: