Schlager-Micke

2009-04-20
22:00:51

Tidernas sämsta "inför ESC"-panel
Så har det första programmet av fyra med Inför-ESC gått av stapeln i SVT och tyvärr känns det här som är på dekis. Det var en stor förlust då Norge, Danmark och Island drog sig ur förra året vilket innbar att programmet blev i princip helsvenskt (med undantag för Thomas Lundin, men han känns ju ändå på något sätt svenskare än svensk).

Årets laguppställning med Thomas Lundin, Marie Serneholt, Christer Lindarw, Charlotte Perrelli och Petra Nielsen är framförallt menlös - och då syftar jag i första hand på nyförvärven Christer, Marie och Petra. Vitsen med inför-programmet tycker jag är att få lite olika vinklar på de olika bidragen från så olika håll som möjligt. Vad svenne-banan tycker om ESC vet man redan, d.v.s. att allt som inte låter England eller USA bara är patetiskt trams.

Medel-svensson blir lika förvånade varje år då det visar sig att inte Zlatko i Kroatien, Svetlana i Ryssland eller Pablo i Spanien inte tycker att Charlotte Perrelli, Carola eller Friends är den bästa musiken som finns. Utan att de länderna är oförskämda nog att ha en egen smak! Men särskilt många nya vinklar än sånt som mannen på gatan säger fick vi inte ikväll och begreppet "expert" ställer jag mig minst sagt tveksam till när det gäller majoriteten i panelen.

Varför kan man inte ha i alla fall en deltagare i panelen som har rötter från något annat land och en annan musikalisk kultur och som kan förklara exempelvis hur det kommer sig att Turkiet, Grekland och Ukraina lyckas så bra år efter år? Eller som kan berätta att den här artisten är sjukt stor i de här länderna och kan säkert locka röster därifrån eller därifrån. Någon måste det väl finnas som finns utanför svenne-sfären. Nu blev det ett tråkigt samtycke i det mesta som sällan var underbyggt med mer än "uuuuuch va tråkigt". Men några ljuspunkter finns det trots allt i panelen men ingen av de tillhör de nya. 

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, Thomas Lundin är den perfekte panelmedlemmen i ett sånt här program. Han är både festivalnörd men samtidigt oerhört medial och har koll på hur det brukar gå för vissa typer av låtar. Charlotte Perrelli är också stabil. Till skillnad från vissa andra så TYCKER hon alltid något och kan belägga det. Dessutom är det skönt att hon inte får för sig att ständigt dra förberedda oneliners som hon börjar fnissa åt själv samtidigt som övriga på sin höjd artighetsskrattar.  

Christer Lindarw var en besvikelse ikväll. Han har uppenbarligen inte någon koll alls på musiken utanför Sverige eller vad som brukar funka i ESC. Marie kändes trygg i rutan men upprepade mest var de andra sa. Och Petra Nielsen, kan någon förklara för mig vad hon gör där? Hon vet ingenting, tycker ingenting - nej hon kan inte ens vara där på gamla meriter eftersom hon inte ens är någon frekvent MF-artist. Obegripligt!

Kan inte SVT släppa prestigen och låta norska NRK eller danska DR få sända en samnordisk sändning med ala de nordiska länderna. Det upplägget var ju så mycket intressantare och bättre än det här.

Kommentarer:
#1: Fisken

Hade ganska stor respekt för Måns Selmerlöfs talanger innan panelen igår. Hur fan kan han vara ihop med Marie serneholt, mer intetsägande än Alfons Åbergs låtsaskompis, Molgan. Som när hon sågade årets komet - Tjeckien - och satte 0 poäng. Serneholt är så jvla mainstram att hon helst skulle vilja fylla festivalen med 2 plattor absolute music 32, och that it. BÅde Lindaerw o Perrelli känns ju kosmetika i dubbel bemärkelse och att sitta o såga utseendet på vitryssens tunna hår när man själv ser ut som astrid lindgrens raise from the grave. Finnen e den enda ihop med en rätt skön Christer Björkman som har någon kompetens överhuvudtaget, varför skickade man ut fjolårets panel, var ju roligare med lite nordiskt inflytande, nu får man ställa in sig på en timmes parodi tisdagarn framöver.

2009-04-21 @ 17:39:16
#2: Micke

måndagar fisken, glöm inte det;-)



Nej jag reagerade också på hur de sågade vitryssen mest med argumentet att han såg töntig ut. Låten tycker jag är riktigt bra.



När det gäller den nordiska panelen så blev de inte utkickade utan det var de själva som hoppade av produktionen. Vad jag har hört så upplevde danskarna att de hamnade allt för mycket i programmets periferi. Norge var inte heller sugna på att vara kvar (i alla fall så länge SVT envisades med att alltid vara värd) och Isländska TV-bolaget hade inte råd att vara med och dela på kostnaderna om när både Danmark och Norge hoppade av.



Som sagt, jag var inte jätteimpad av Marie Serneholt igår heller, Christer Lindarw och Petra Nilesen var i mitt tycke ännu sämre.

2009-04-21 @ 20:12:12
#3: Oswald

Håller med dig helt!

Om man nu nödvändigtvis måste ha schlageranknytning för att få vara i panelen så tycker jag att det hade varit roligare med en sån som Rigo i studion. Någon som representerar någon annan musikstil än pop/schlager...

2009-04-24 @ 10:24:50
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: