Schlager-Micke

2009-04-27
23:26:40

Inför-ESC träff i Göteborg
Den senaste helgen anordnade Melodifestivalklubben ett antal "inför-träffar" på olika håll i landet. Det är en tradition vi har att vi ska samlas och kolla på alla ESC-bidragen och rösta. Då får man en bra värdemätare på vad fansen tycker om årets startfält. Sen att fansens favoriter aldrig vinner är en annan sak.

I lördags var vi ett 20-tal MF-klubbenmänniskor som trängde in oss i ett vardagsrum för att kolla igenom alla av årets 42 låtar och för första gången fick jag en riktigt heltäckande bild av konkurrensen och kvalitén i årets startfält. Det finns flera saker som är intressanta med låtarna i år.

# Skämtbidragen lyser i princip helt med sin frånvaro i år.
Denna genre har lyckats förpesta ESC under många år på 2000-talet. Riktigt fart tog den 2003 då Österrike blev första landet som verkligen gjorde succé med en ren skämt/protestlåt, Alf Poiers Weil der mench zählt. Efter det har oseriösa bidrag dykt upp nästa varje år och oftast har de kommit oförskämt högt. Förra året nådde denna genre sin kulmen sett till antal bidrag. Men det kan också ha bidragit till att skämtlåtarna tog ut varandra och bara en av de (Lettlands pirater) lyckades gå vidare från semin och sen i finalen fick de sällskap av Spanien som ju alltid är direktkvalificerat. Men i år är vi som sagt befriade från denna genre vilket jag uppskattar mycket.

# Discon är tillbaka
Eurovision-discon har år efter år tappat fotfäste i tävlingen, säkerligen beroende på uteblivna resultat. År 2000 stod glad-discon på sin topp, men faktum kvartstår. Trots alla discohits som passerat revy i ESC ända sen Gina G 1996 så har bara en lyckats vinna, Israel 1998 (Ukraina 2004 räknar jag inte in eftersom den var mer etno-popig). Men i år verkar denna genre ha lite utav en revival. Montenegro, Grekland, Finland, Irland och för all del Sverige är alla låtar med ett stadigt disco-dunk som rytmhållare. Det uppskattar jag också mycket.

# Norge får bära ett tungt favorittryck
Alla älskar Norges fairytale. Givetvis vann den även vår omröstning, men det var långt ifrån överlägset. Den kommer säkerligen vara med och slåss om segern i Moskva. Det tror och hoppas jag, men det finns självklart hårda konkurrenter som Turkiet, Azerbadjan och Ukraina.

Hur röstade då jag? Jo så här:

12 poäng: Montenegro
10 poäng: Norge
8 poäng: Vitryssland
7 poäng: Turkiet
6 poäng: Slovenien
5 poäng: Finland
4 poäng: Grekland
3 poäng: Azerbadjan
2 poäng: Albanien
1 poäng: Belgien

Montenegros popdänga heter Just get out of my life och är skriven av de gamla tyska schlagerrävarna Ralph Siegel och Bernt Meinunger. De har snart tävlat för alla länder som är med i ESC känns det som och länge kändes deras bidrag under 2000-talet ganska intetsägande. Men den här gången låter det bättre än på mycket länge i form av Montenegros bidrag.



Kommentarer:
#1: Micke A

Jaså är det de gamla rävarna som ligger bakom den rökaren! Men det står ju tre helt andra namn på http://www.diggiloo.net/?2009me.

Nåväl, jag tycker också att det är ett starkt bidrag och tror att den kan bli en dark horse!

2009-04-28 @ 21:46:22
#2: Micke

Ett av de namnen, José Juan Santana Rodriguez, stämmer. Han har skrivit låten tillsammans med Ralph Siegel och bernt Meinunger. I alla fall enligt eurovision.tv och även enligt de uppgifterna som visades i inför-programmmet i SVT.



Jag tror egentligen inte att den går så långt, möjligtvis till final men där kommer den inte ha en chans. Men det är det bästa Siegel och Meinunger gjort på bra länge.

2009-04-29 @ 17:56:37
#3: Brita

Hmmm, mycket intressant röstning Micke.. Men Beligen...?????? Vad fanken tänkte du där??????

2009-05-09 @ 22:04:35
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: