Schlager-Micke

2008-10-27
11:03:26

Tonårshysteri i Idol

Årets mest omtalade Idoldeltagare, Johan Palm

Det var några år sen men nu har en ny tonårshysteri brett ut sig i Idol och den som står i centrum för uppmärksamheten är Johan Palm. Fast frågan är om man kan kalla det tonårshysteri, killen är 16 år men ser ut som 12. Men vrålen som hörs varje gång han närmar sig sen är de högsta i Idol sen Ola var i farten 2005. Hur låter det när han sjunger då? Ja, klassisk pre-målbrottssång kan man väl säga och ibland passar den rösten riktigt bra. Men när han får för sig att bröla på de höga tonerna som han inte klarar med sin vanliga röst, då blir det riktigt plågsamt. När detta brölande dessutom kommer, som det gjorde i fredags, på tidernas bästa låt, The winner takes it all, då blir det extra smärtsamt. Men trots Johan mastodontslakt av låten hängde han inte ens löst utan kan stolt bröla vidare nästa vecka.

Men de som lyfter upp honom som en vinnarfavorit på grund av alla kåta vrål från publiken tror jag misstar sig. De som röstar är fler än så. De märktes inte minst när Ola (trots den masshysteri som då faktiskt överträffade hysterin kring Darin) åkte ut redan i program 4 för tre år sen. Nej, jag tror snarare att det är följande kvartett som är kvar när fyra personer återstår: Alice, Lars, Anna och Kevin.

För två personer i den här kvartetten vore det rent förödande att vinna, Lars och Anna. De två är väldigt okonventionella för Idolkonceptet och det är kul att Idol har vidgat gränserna jämfört med de deltagare som tävlat tidigare. Men att se de två tvingas framföra en såsig smörballad i globen vore plågsamt och framförallt orättvist mot de själva. Gör vad som helst på scenen, men ser för 17 till att inte vinna - för er egen skull!

Lars är för övrigt en fantastiskt frisk fläkt i Idol. Han verkar smått bortkommen i det här sammahanget och vägrar spela med på de villkor han inte skriver under på utan kör en slags bohemstil som är väldigt underhållande. Hans version av ABBAs Money, money, money var stort artisteri och jag vill verkligen se mer av den mannen i framtiden. 

Men de två som skulle tjäna mest på att vinna Idol är utan tvekan Alice och Kevin. Kevin Borg är så bra att han nästan känns överkvalificerad för det här programmet. Men jag hoppas att han gör upp i finalen med den ambitiösa Alice Svensson som jag underskattade först men som bara blir bättre och bättre. Johan Palm däremot, han får gärna röstas hem nästa vecka.

Kommentarer:
#1: Fisken

I slutändan handlar det inte så mkt om att rösta på en artist som på en personlighet. Idol är i mitt tyckte mycket av ett slags "hänt-extra live-TV". Jag sitter och irriterar mig på bra mkt mer än bröliga tongångar, som när Kevin tar emot juryns kritik efter hans framträdanden som någon konstig mix av en nyfrälst queerqueen på LSD-tripp. (ändå sitter det en kvinna i publiken program efter program och påstår sig vara hans flickvän) Kan detta blir en ny "martin Dahlins mamma" månne när vi tittar i backspegeln om några år.



Även de andra sångtalangerna - Anna och Lasse - irriterar mig i sina "personligheter". Anna för att hon är för mkt "stud-09" och troligtvis bryter ihop i tårar varje gång hon dunkar in ett mvg på tyskatentorna som när juryn säger att hon sjunger bra. Lasse har en ruskigt påklistrad alternativstil och en "cool" image som snart måste genomskådas i de svenska stugorna. Känns som att killen har gått med fjällrävenryggsäck sedan andra året på dagis och sen fattat att "det här ser nog jävligt bra ut".



Sen att dem här tre kan sjunga är iofs inte helt ovidkommande...:-)



En som inte kan sjunga, och än mindre uppträda är Robin. Ibland undrar jag om han försker köra "the robo-walk" när han stapplar ut på scenen och försöker verka så naturlig att han nästan bajsar på sig. Bagge sa det jävligt bra när han drog parallellen till sin egen mormor i senaste programmet,men jag skulle vilja tillägga, mormor utan gåkäpp och glasögon halvfyra på natten på väg till toan.



De som jag vill se gå långt i den här skaran är Alice och Johan. De mest naturliga och sköna personerna. Och det är ju d e t man röstar på när det kommer till kritan. Sen gör ju dessa två de bästa scenframträdandena och är coola på riktigt. Alice kan ju faktiskt sjunga också och Johan kan säkert lära sig en sådan bagatell till globenfinalen

2008-10-27 @ 20:57:36
#2: Micke

Du får nästan starta en konkurrerande blogg tycker jag, fisken. Dina kommentarer börjar bli längre än mina inlägg:-) Jag håller med dig fullt ut på en punkt och det gäller Robin B. Han saknar all form av scenpersonlighet och säkerhet utan är enbart en karaokesångare. Att sen Laila Bagge hyllar honom i program efter program är fullständigt obegripligt (eller så kanske det finns en förklaring men den lär vi aldrig få reda på....)



När det gäller Lars tror jag definitivt inte att hans stil är spelad. Och om den är spelad så är den spelad så bra att det är värt all cred. Bara det faktum att han skiter i att svara på Jihdes fjantiga "hur känns det"-fråga för 54:e gången är hedervärt.



Lars är en ny Di Leva!

2008-10-28 @ 10:04:35
#3: Fisken

En ny Di Leva - det skulle jag ta som en sågning om jag vore Lars. Men det är klart, Di Leva är ju störd på riktigt, och på det sättet gedigen och cool, Lars är bara en torr kopia enligt mig, men inte av Di Leva utan av svinet Liam Gallagher och i den jämförelsen ser ju Lars närmast ut som en frälst pingstvän.



Slutställningen:

1. Johan Palm 2. Alice 3. Kevin





2008-10-28 @ 17:28:21
#4: Linda

Ja, Lars tolkning av "Money Money Money" var fantastisk - helt fantastisk. Vilket nummer, vilken närvaro! Han är en färdig artist.

2008-10-30 @ 01:07:00
#5: Micke A

Går bara spänt och väntar på att Johan ska trassla in micksladden i navelsträngen :D hehehe

2008-11-07 @ 23:58:19
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: