Schlager-Micke

2008-05-28
11:29:45

Byt inte bort Christer Björkman!
I debatten som varit efter Carlottes fiasko i Belgrad har det diskuterats huruvida Melodifestivalen bör ändra system för att Sverige ska lyckas bättre i framtiden. Man har talat om att ändra röstningssystem, ändra upplägg och att byta ut Christer Björkman m.m. Det är bra att man tar sig en rejäl funderare över hur vi ska lyckas bättre och inte bara utgår från att Europa har dålig smak som man gjort tidigare. Men Melodifestivalen och ESC är delvis två fristående program. Melodifestivalen har en särställning inom svensk musikindustri. Samings-CD:n till MF blir år efter år en av de mest sålda skivorna under året. Nästan hela Sveriges artistelit har snart ställt upp i tävlingen och tittarsiffrorna är svinhöga varje år.

Andra ESC-länder sneglar avundsjukt på Sverige och undrar hur det är möjligt att lyckas med det MF gjort när deras egna uttagningar i sina länder är ett skitprogram som ingen bryr sig om. I alla andra länder förutom Sverige är ESC ett mycket större och viktigare program än deras egna uttagning. Det kan bero på att MF lever ett eget liv här. Det är ett riktigt SM i populärmusik och att vinnaren sen får tävla mot länder vars musik svenskar skiter i är en lite kul bonus, men långt ifrån det viktigaste. I andra länder ses den egna uttagningen som ett EM-kval som ska hållas, trots att de vet att landet redan kvalificerat sig till semifinal i tävlingen. Lite lagom spännande.

Att kasta ut Christer Björkman vore det mest korkade SVT kan göra. För när det gäller musiken ligger Sverige i framkant. Problemet är att vi är hopplöst efter när det gäller att tänka TV-mässigt framträdande. För det är det visuella som gör att man minns en låt. Det märker jag jättetydligt när jag pratar med "vanligt folk" efter programmet. Om jag nynnar på en låt som jag tycker är bra minns de den inte. Men om jag säger att det var låten med den gamla gubben med käpp eller killen med hängselbyxor och basker då vet de direkt vilken jag menar. Jaaa, just ja, gubben ja, jo men den var ju bra....Har man inte gjort ett visuellt intryck så spelar det ingen roll hur bra låten är. Man måste komma ihåg den för att rösta på den.

Att byta ut en person som fått snart hela Sveriges artistelit att delta i landets uttagning vore idiotiskt. Däremot behövs det någon som har bra koll på vad som sticker ut på ett bra sätt. Hade vi skickat BWO är det ingen garanti för att vi fått fler röster. Men jag lovar att hela Europa när de tänker igenom startfältet skulle tänka: Sverige? hmmm ja just ja, det var ju den där låten med medeltidsgubben! Då har man bra många fler potentiella röster.

Alexander Bard kanske skulle kunna vara en resurs för SVT inför ESC 2009. Ingen artist kan den östeuropeiska musikmarknaden bättre.  

Kommentar:

Han ska bort. Det är min bestämda uppfattning. Som jag haft alltsedan 2007 års första deltävling.

2008-05-28 @ 19:22:21
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: