Schlager-Micke

2008-01-22
14:55:09

Vem är en diva?

Det är nya rubriker om "diva-schlaget" idag i aftonbladet och det lär bli fler. Kvällstidningarna lär svämma över av rubriker med ordet diva i sig när årets MF drar igång. Själv har jag väldigt svårt att få klarhet i det där begreppet. Ordet diva används ofta i sportsammanhang. Där är det absolut inget positivt att vara en diva. En sport-diva är en person som är arrogant och egenkär och som aldrig passar en medspelare. Visst kan det ibland bli ganska roligt med divor. Min favoritdiva var alltid bulgaren Hristo Stoijkov. Killen som inte bara var dryg mot sina motståndare och domaren utan till och med knuffade bort sina medspelare när de skulle gratuerla honom efter att han gjort mål. Det är så divigt så det blir roligt!

Men ordet diva förekommer väldigt mycket även i andra sammanhang, framförallt i nöjesvärlden. Där verkar ordet diva ha en annan klang, långt ifrån enbart negativt laddat. Dessutom verkar det vara andra premisser för att kallas diva i nöjesvärlden jämfört med i sporten. För att vara en diva här krävs:

# att personen är framgångsrik
# att personen gillar att synas
# att personen är kvinna

Helst ska hon också vara gammal då är det mycket lättare att kallas diva.

De här kriterierna stämmer in på ganska många artister idag och därför blir begreppet något urvattnat och uttjatat. Om man som kille vill kallas diva så smalnar kriterierna något oerhört. Då måste du antingen vara operasångare (för de är tydligen per automatik divor, hur blyga de än må vara) eller så ska du ha en fantastisk röst och samtidigt vara väldigt skrytsam (läs Tommy Körberg). Annars kan du vara hur dryg som helst och slå sönder hur många hotellrum du vill. En bad boy kan du kallas, men inte diva.

För att återkoppla till årets Melodifestival så är ju årets självskrivna förstaklass-diva Carola. Det har blivit en sanning som bankats i i svenska folket eftersom hon år efter år tituleras diva i kvällspressen. Det är möjligt att hon gillar den titeln, det har jag ingen aning om och hon uppfyller ju de (visserligen lågt ställda) kriterierna för att vara en kvinnlig nöjes-diva med råge. Men för mig är hon inte en riktig diva. Hon tar sig tid att svara på alla frågor (även om hon knappt vet själv vad hon egentligen vill svara men ambitionen är god) istället för att bara gå förbi journalisterna och på sin höjd säga "det ska du skita i". För mig är hon med andra ord alldeles för tillgänglig och folklig för att vara en riktig diva. Men definitionen av det här begreppet är ju väldigt subjektiv så det är möjligt att ni inte alls håller med mig.


Kommentar:
#1: Hasse

Det svenska språket är komplicerat och det vore intressant att höra Fredrik Lindströms analysera och förklara ordet ?Diva?, ordets uppkomst och utveckling i olika sammansättningar.

Ordet Diva härstammar väl från det latinska ordet diva gudinna, den gudomliga?

Ja nu är väl knappast någon av årets MF-deltagare gudinnor eller ens i närheten av det. Men ibland undra man ju hur långt vissa fans idoldyrkan kan gå. Kanske någon av artisterna i årets Melodifestival trots allt är en gudinna ;-)

?Diva-schlaget? som du nämner i inledningen av ditt inlägg, är ett lite märkligt konstruerat ord. Nu är jag väldigt dålig på språk, men är möjligen schlaget en böjning av tyska ordet schlagen som lär betyda slå i ordets rätta betydelse. Schlager är väl en vidareutveckling av det ordet?

Nu börjar det bli knepigt, att journalister skriver fotbollsdivor till manliga fotbollspelare beror kanske på att dom spelar som ena riktiga kärringar? ;-)

Nu ser vi fram emot Melodifestivalen och ?Stjärnornas-krig? :-)som förhoppningsvis utspelas på MF-scenen med riktigt bra låtar och koreografi och inte enbart i tidningarnas kändisspalter.

2008-01-22 @ 17:18:29
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: