Schlager-Micke

2008-04-29
00:09:36

Är Schweiz bidrag ett plagiat?

Det var ovanligt tyst om plagiatdiskussioner under årets Melodifestival och antingen beror det på att det var ovanligt få låtar som lät lika andra låtar i årets startfält. Eller så har folk helt enkelt tröttnat på att diskutera plagiat eftersom förklaringarna från upphovsmännen alltid är de samma. Att allt har att göra med en ren slump och att de aldrig hört den låten. Dessutom är det ju i slutändan näst intill omöjligt att bli fälld för plagiat.

Schweiz bidrag i årets ESC Era stupendo vann ju överlägset Melodifestivalklubbens Stockholms-omröstning som jag nämnde nyss. Tydligen har den vunnit bland klubbens medlemmar i alla de andra städerna också. Men låten anklagas samtidigt för plagiat av en svensk komposition. Amy Diamonds It can only get better från 2006. När det talas plagiat i vanliga fall brukar det handla om hooken i refrängen eller att exakt samma ord används med exakt samma toner på några ställen. I det här fallet handlar det faktiskt om hela låten. Hela versen, bryggan, refrängen. Det är väldigt likt. Givetvis kommer inte heller Era stupendo att fällas för plagiat. Och frågan är vilka som orkar dra upp sådana diskusioner i framtiden för så många tydligare exempel lär inte dyka upp.

Men så kommer man ju till frågan, är det medvetet? Sitter det låtskrivare i Schweiz och lyssnar på låtar från alla möjliga länder och sen vrider lite på några toner och plötsligt skapar en egen låt? Går det egentligen snabbare att göra så än att ta ett par vanliga ackordgångar och skriva en egen låt? Jag tvivlar. I den här genren med pianoballader i dur har väl redan alla kombinationer av ackord använts och när jag hör Amy Diamonds It can only get better så känns det konstigt om det skulle ha dröjt ända till 2006 innan någon skrev en sådan traditionell låt.

För vad händer om teamet runt Amy stämmer schweizarna? Kanske dyker Eros Ramasotti upp och säger att It can only get better är ett plagiat på något spår från hans skivor i mitten av 90-talet. Sen går det några dagar innan 80-talsreliken Glen Medeiros säger att det är Eros som är tjuven eftersom hans låt är ett plagiat av något spår från hans skiva 1987. Detta följs sen upp av Elton John som hävdar att alla dessa låtar är stölder från någon B-sidesingel som han släppte 1972........Var skulle en sådan här karusell sluta? Hos Gershwins ättlingar? Eller Mozart. Ganska kul vore det i alla fall. Nej nu har jag som vanligt låtit fantasin flyga iväg och som sagt så tror jag som vanligt att inget kommer hända. Fisken du behöver inte vara orolig att låten blir diskad och dina pengar försvinner i sjön.

Låt oss lyssna på låtarna istället. Här är ett av de youtube-klipp som sammanfört Era stupendo och It can only get better

http://www.youtube.com/watch?v=D73I7JTOfN8

Kommentar:
#1: Brita

Shit, de är verkligen sjukt lika. Men, om något så tycker jag faktiskt att Schweiz låt är bättre.. ;)

2008-04-30 @ 09:12:15
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: