Schlager-Micke

2007-05-14
20:15:17

"Lägg ner skiten"
Jag måste säga att jag nästan blir lite nostaligisk när jag såg aftonbladets rubrik på söndagens tidning, "Lägg ner skiten". Jag trodde att det begreppet var något som tillhörde 80- och 90-talet då alla gnälliga kritiker gjorde sig lustiga över tävlingen år efter år. Men det krävs tydligen inte så mycket mer än ett debacle för vårt största band i tävlingen för att vi ska förflyttas 15 år tillbaka i tiden igen. Men jag måste säga att den gravsten som de hade illustrerat insändarsidan med var riktigt fyndig och rolig. Där stod det  "Eurovision song contest, född 24/5 1956, död 12/5 2007" "Vila i frid".

Jag kan ju meddela att eurovision har varit betydligt mer dödförklarad än så här. 1969 stod 4 länder som vinnare eftersom det inte fanns någon regel som skiljde länder åt som fick samma poäng. Alla 4 blev officiella vinnare och året efter, 1970, hade en fjärdedel av alla deltagarländerna (mestadels norden) hoppat av tävlingen. Eurovision sändes varken i svensk TV eller radio men en liten notis fanns att hitta om tävlingen. Där var rubriken "Ikväll avgörs det allra sista Eurovision song contest". Det här var långt innan jag föddes och hade den rubriken stämt så hade jag förmodligen inte ens idag haft en aning om att en sådan här tävling existerat.

När det gäller kvällstidingarnas rapportering så har den varit något schizofren. I en del artiklar förenklas europa till två delar: fina väst och fuskande öst, medans jag läste en artikel i expressen idag där de visar hur resultatet hade blivit i eurovision om bara länderna som var med innan 1993, minus Jugoslavien fått rösta. Resultatet var att samma länder hade hamnat topp 5 och Sverige några platser högre, men the Ark hade fortfarande missat finalplats. Läs artikeln här http://www.expressen.se/noje/1.678574

Finska tidningar har också fokuserat på Sverige. Jag har sett finska Hanna Pakarinen och Ola Salo på framsidan i princip varje dag när jag gått förbi kioskerna men jag har ju aldrig fattat vad de står. Igår fick jag svaret av en kollega i melodifestivalklubben som kan finska. Sverige har hånats om och om igen för sitt debacle och finnarna verkar mest nöjda med att de slog Sverige med två poäng. Det var tydligen viktigare än vilken låt som vann! Dessutom har de svenska journalister som kritiserat YLE blivit namngivna och hånade öppet i pressen. Inga andra än finnarna själva verkar uppfatta det här ESC som ett perfekt arrangemang med hackande bildproduktion och fester som slutar innan de börjar. Nej, det är tur att man inte fattar mer om vad invånarna i mumindalen snackar om för de verkar ju inte ha särskilt mycket vettigt att säga ändå.

image44

Kommentar:

The spam is very bad everywhere. anyway really enjoy your site

2008-12-19 @ 15:49:26
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: