Schlager-Micke

2007-03-23
20:00:35

Officiell visning av årets eurovisionbidrag för pressen

Idag var det officiell visning av eurovisionbidragen i Helsingfors för den samlade pressen + the Ark. 42 låtar att gå igenom! Nu har jag hört många av de tidigare men det är lite speciellt att höra de i rätt startordning. För startordningen har ju absolut betydelse i esc. Det finns flera trender som är väldigt tydliga i år.

1. Det är fler låtar i moll än dur - det här nog aldrig hänt förut
2. Det är mer rocklåtar än pop- och discolåtarna tillsammans.
3. Det är fler parodier "a la Litauen 2006", än det någonsin varit tidigare.

När det gäller rocklåtarna så är många av de väldigt bra. Det är bara så synd att de kommer att sno röster från varann. Island har en mäktig rocksymfoni som är en av tävlingens absolut bästa. Men den har haft all tänkbar otur i lottningen och går ut som nummer 5 av 28, dessutom med en liknande låt, som också är väldigt bra, före sig. Ajaj Eirikur.....Om ni inte hört den så lyssna här: http://www.youtube.com/watch?v=Y08nwzqaBUU (OBS! den kommer framföras på engelska i Helsingfors)

Men det är väldigt få klassiska glad-discolåtar. Danmarks transa är nästan ensam i den genren. Grattis Danmark! Belgien är ensam 70-talsdisco med mick-muff-frilla. Grattis Belgien!
Och för att inte tala om Lettland. Kenneth & the knutters italiensk/lettiska operapastisch som ni kan se i ett tidigare inlägg har ett riktigt ess i rockärmen genom att gå ut sist av alla 28 låtar. Dessutom med en låt som passar som en avslutning på en kväll. Grattis Lettland!!! 

The Ark är förvisso också rätt ensam i sin genre. Med facit i hand hade faktiskt vilken låt som helst från den svenska finalen varit ensam i sin genre om den vunnit. Det finns knappt någon disco, några ballader, någon 60-talspop eller ens någon Anna Book i helsingf.......vänta, jag tar tillbaka det sista. Norge fick visst Anna Book-låten i år........Kan någon ge sångerskan gratislektioner i engelska? snälla! 
http://www.youtube.com/watch?v=EX9Q64Dnf1E


Kommentar:
#1: Anton

Ja, Norge lär inte få många poäng i år. Kval nästa år för vårt grannland i väst. :-(

2007-03-25 @ 00:10:16
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: