Schlager-Micke

2007-12-05
23:43:56

Tidernas bästa jullåtar
Eftersom jag gärna uppfyller min läsares önskemål så kommer här en lista med de bästa jullåtarna. Dock så måste jag här göra två olika listor för det finns ju två helt olika typer av jullåtar. De traditionella religiösa julsångerna och psalmerna å ena sidan och populärmusik som handlar om julen å den andra. Det känns lite väl svårt att jämföra Nu tändas tusen juleljus med Last christmas så det får bli en sakral och en profan lista.
Vi börjar med den sakrala topp-5.

5. Ett barn är fött på denna dag
En underskattad julvisa, kategori barn.


4. Jul jul strålande jul

Vacker melodi, vackra stämmor dock något seg. Men den ska helst framföras av en stor maffig kör i en fet stenkyrka.


3. Stilla natt

Kommentarer överflödiga.


2. Dagen är kommen

Också en kör-klassiker med vackra stämmor.

1. Adams julsång (O Helga natt)

Man hör den jul efter jul men tröttnar aldrig på den. Det kan bero på att melodin är lite mer varierande än i t.ex. Stilla natt och framförallt sitter man ju alltid och väntar på om sångaren/sångerskan ska ta den höga tonen i sista refrängen eller "sejfa". Man vill ju höra DEN tonen innan man tömmer glögglaset.


image105

De 10 bästa profana jullåtarna genom tiderna. 


10. Little drummer boy - Bing Crosby & David Bowie
Återigen stämsång när den är som bäst. Denna lågmälda jullåt är inte till för de stora stenkyrkorna utan ska avlyssnas när man sitter framför brasan och knäcker nötter...............arapapampam


9. Himlen i min famn - Carola

Den enda låt från de senaste åren som kvalificerar sig på min topp-10. En av de bästa Carola skrivit själv. Den brukar alltid avsluta midnattsmässan i kyrkan i Floda. Så ska en julafton avslutas. 

8. White christmas - Bing Crosby
Bing igen, men nu med sin kändaste jullåt. Hans inspelning av den här låten från 1942 är tidernas mest sålda singel - alla kategorier, och visst är den stämmningsfull. Men den svenska översättningen "jag drömmer om en jul hemma" känns lite blek i jämförelse.




7. Feliz Navidad - José Feliciano

José Feliciano borde ligga etta på listan i ett avseende: störst inkomster på minst arbete. För hur lång tid kan det ha tagit att skriva den här låten? Först är det en mening på spanska i en hel vers och sen samma mening på engelska i någon slags refräng. Man borde inte ha rätt att få gilla den här låten men det gör jag. Jag kommer inte ifrån det. Och bara det faktum att David "fisken" Nyquist lyssnar på den här låten på repeat när han ligger bakis är väl en kvalitetsbeteckning om något.....


6. Happy Xmas (War is over) - John & Yoko the plastic ono band
När jag hör den på skiva är den på sin höjd bra. Men när jag hörde den på en julkonsert i Göteborg med kör, orkester och en grym bassångare, då blev den magisk.


5. Marys Boychild - Harry Belafonte / Boney M

Harry Belafonte sjöng in den första versionen 1956 av denna trallvänliga enkla melodi. Men den skönaste versionen gjordes av 70-talsdisco-gruppen Boney M. Det är svårt att inte bli på gott humör av den här. 


4. Mer jul - Adolphson och Falk

Den här liknar ingen annan jullåt jag hört, men den är synnerligen välgjord och med en lagom dos humor och skön ironi.


3. Julen är här - Tommy Körberg och Sissel Kyrkjebø

Även Billy Butt har haft sina ljusa stunder, t.ex. när han skrev den här. Jag vet att den är mer uttjatad än Det vackraste på bröllop men det är inte utan anledning. Melodin är mycket bra och när man dessutom har tillgång till det bästa Sverige och Norge har att erbjuda på röstfronten, ja då blir det helt enkelt bra.


2. Fairytales of New york - the Pogues med Kirsty MacColl

Den här sorgliga texten om två människospillrors julafton i New York är ett mästerverk signerat den irländske sönderknarkade punkpoeten Shane MacGowan. Dessutom kan man väl säga att de gröna fälten på Irland må vara sinnebilden för en misslyckad jul utan snö (en Göteborgsjul med andra ord..) och trots att tankarna förs dit när man hör den här låten så känns den väldigt mycket jul.
image108



1. ...................
Jag gör som vanligt för spänningens skull. Klicka på länken så får ni se 1:an på min lista. Den här typen av videoinspelningar har ett löjets skimmer över sig idag och låten är väl ingen traditionel julåt direkt, men det är den bästa. Den här inspelningen alltså, inte den som gjordes många år senare som var betydligt sämre. 
God jul på er!


 http://www.youtube.com/watch?v=8jEnTSQStGE


Kommentarer:
#1: Elin

Vad har du gjort med den riktiga Micke?!?! Nu måste jag få veta vad som hände på båten... ;)

Tro det eller ej, men jag håller helt med dig, O helga natt är överlägsen, jag tröttnar aldrig på den!

2007-12-06 @ 16:27:30
#2: Dulle

Hej, trevligt med jultema. garvar för mycket för att kunna läsa igenom den noga.
måste bara posta den här länken (även om den verkligen inte har med saken att göra):
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rullstol
Jag har nog en skruv lös, men jag kan inte sluta skratta!

2007-12-06 @ 23:51:55
#3: Brita

Bra listor! Paramapampam!

2007-12-07 @ 09:29:44
#4: Anna och Martin

Tack så mycket för listan! Vi hade totalt glömt bort Fairytale of New York! Men vart är Busungarna och Just D?

God jul!

2007-12-08 @ 12:47:44
#5: Anna och MArtin igen...

Vi glömde en sak... och du också! Darlene Love med Christmas (baby please come home).

Gott nytt år!

2007-12-08 @ 13:23:26
#6: Micke

Haha, jag måste hålla med dig Dulle, wikipediatexten om rullstolar är faktiskt rolig (familjehumor...;-)
Undrar vem som lägger ner tid på att skriva såna texter?

2007-12-08 @ 15:02:20
#7: Micke igen

Darlene loves låt hade jag faktiskt inte hört men när jag lyssnat på den två gånger (en studioversion och en live) så känns den helt okej, men det räcker inte för topp-10. Den bråttas kanske på platserna 15-20 med Wham och Triad.

2007-12-08 @ 15:04:57
#8: Sillen

Angående din profanalista Micke så tycker jag den är så Absolut Christmas skivan! Och därför klingar lite idéfattig, för finns det inget annat?

Tydligen inte; vilket resulterat i att "alternativ- försöker-va-svår-jag" inte kan komma på något annat än just låtar från den där Åhléns-köp-den-bara-för-179 kronor-dubbelskivan.

Men från den skivan (vet inte vilken utgåva) väljer jag Bon Jovi "låten I wish every day would be like Christmas" (se länken). (80-tal!


I min alternativjulmössa väljer jag
puttergubben Steve Earle's vackra hyllning till hjältar som Woody Guthrie, Emma Goldman, Martin Luther King och Malcolm X i "Chritmas time in Washington.


Bra med listor!
God Jul!

2007-12-10 @ 12:03:27
#9: Micke

Du har rätt där Sillen, det är väldigt mycket absolute christmas över min profanlista men problemet är just att de varit väldigt bra på att plocka fram just de bästa jullåtarna. Sen har skivan givits ut som dubbel-CD i tre versioner så jag får väl försvara mig med att det ändå handlar om ett hyfsat stort urval låtar.


Bon jovis låt var med i diskussionen (den något schizofrena diskussion jag ständigt för med mig själv) och är lite i samma genre som John Lennons Happy Xmas men nåt inte riktigt dit.

2007-12-11 @ 16:30:41
#10: Fisken

För den oinvigde i bakfylleångestdämpande vokala mediciner rekomenderas även att spela en "shuffle repeat" på Feliz N, Carolas i mitt vinterland samt Jörgen Edmans version av o helga natt - vilket återfinns på Absolute Xmas-skivan. Medleyt ger en känsloladdad resa där man kastas mellan euforiska "jesus-loves-me"-stick och madelainekakaåterblickar till barndomens strålande, snövita jular.

Give peace a chance - Peace out

2007-12-12 @ 17:53:05
#11: Maria N

Hur kan du lägga Last Christmas utanför top 10??? ;-) Oförlåtligt, hehe. Sen har du även missat en fantastiskt bra jullåt med mina husgudar Pet Shop Boys, "It doesn't often snow at X-mas", med en underbar text om hur lite julen numera har att göra med ursprunget... Idag är det viktigaste hur många klappar som finns under granen och vilken låt som toppar singellistan i julveckan, och andra intressanta iakttagelser... ;-)

2007-12-13 @ 22:58:44
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: