Schlager-Micke

2007-12-16
12:15:39

Jag tycker uppriktigt sagt synd om Ica-Stig
Få har väl undgått uppståndelsen kring Uppdrag gransknings senaste program när det avslöjades att Ica märkte om kött som var gammalt. Jag hajade till när jag såg inslaget eftersom en av de butiker som var granskade var ICA-Maxi i Nacka. Min ICA-Maxi! Den ligger 10 minuters gångväg från mig och jag är där flera gånger i veckan och handlar och har köpt kött där många gånger. Men än så länge har jag inte blivit sjuk av det. Så här inför julruschen kommer det ju att inhandlas en hel del kött och är det någon butik man nu kan lita på att köttet är bra så är det ........ICA. Det där reportaget gör ju att det nu känns hur säkert som helst att handla kött på ICA eftersom de knappast kommer våga göra om köttsnusket igen.

image113
Ica-Mask-i, förlåt Ica-Maxi, i Nacka

Däremot så tycker jag att vi alla ska skänka Hans "ICA-Stig" Mosesson en tanke för han har åkt på flera bakslag på senaste tiden. Först var det På spåret. Hans Mosesson skulle först vara med i programmet. Säkerligen satt han då på sin kammare och tänkte att: äntligen ska svenska folket få se människan bakom ICA-Stig. Problemet var bara att SVT menade att det inte fanns en människa bakom ICA-Stig. Han skulle inte få vara med eftersom det är reklam att ha med honom. Här har vi alltså uppnått ett nytt steg när det handlar om kommersialiseringen av människan, Hans Mosesson gör inte reklam - han ÄR reklam. Fatta att få det beslutat att "du är ett vandrande varumärke"! Och nu efter uppdrag granskning så blev han filmad när han tittade på hela inslaget och måste ha känt sig som världens mest blåsta människa. 

image114

Som sagt var, det är synd om ICA-Stig.  

Kommentarer:
#1: Dulle

Kuriosa om ICA-Stig är också att han var med i Nationalteatern under en period. Varför har han inte fått cred för det? Han och shejke i samma band! Coolt va, Håna?

2007-12-17 @ 03:53:12
#2: Micke

Det stämmer, han är en gammal nationalteatrare. Men när det gäller den bakgrunden så har nog alla (och kanske även han själv) tyckt att det varit lite pinsamt med tanke på att han nu är Sveriges kändaste vandrande varumärke (fråga är hur många fler som ÄR reklam i Sverige, jag kommer inte på fler än möjligtvis Norrlands-guld-mannen, men han har å andra sidan aldrig fått något namn..). Men Ica-Stig anser sig fortfarande vara mycket röd. Frågan är bara vad shejke och de andra i nationalteatern idag tycker om Ica-Stig.....

2007-12-17 @ 14:08:30
#3: Hasse

Några exempel till på "levande Varumärken":
"Iprenmannen" torde väl vara den mest kända av alla.
"Rocky" i Vasakronans reklamfilmer.
"Farsan" i Telia Soneras reklamfilmer.

Vad det gäller det du skrev om "ICA Stig" vill jag dela upp det i två delar.
Den första att han inte fick vara med i på Spåret, skrevs det om i tidningarna. Jag är långtifrån övertygad om att det var sanningen, likväl var han väck ifrån ICA-reklamfilmerna ett tag. Det hadde nog också sina orsaker.
Men om vi tänker oss att han inte skulle få vara med i "TV" för att han gör reklam för ICA så undra jag hur till exempel Carola som i sig är ett varumärke för sig själv kan få tillåtas att vara med i "Sveriges fria television". Hon gör reklam för sig själv och sina CDn. Likadant är det med andra artister och författare så fort något släpps är dom runt i alla TV-soffor och gör reklam för sig själva SVT är inget undantag.
Vad är allsång på Skansen och Melodifestivalen?
Ja i mitt tycket två gigantiska reklamprogram på bästa sändningstid, inget ont i det så är det när pengarna får styra och det gör dom idag såväl som på Holabandola och Nationalteaterns tid.

Andra delen vad det gäller filmningen av Hans när han tittade på "avslöjandet" tror du verkligen inte att han viste vad han gjorde?
Att han inte talat med ICA?
Det är klart att han vet sitt marknadsvärde och inte bränner sina skepp. "It´s all about the money", just det ,det var därför som köttfärsen packades om, vilket naturligtvis inte var bra när det var ett lagbrott.

Kan bara tillägga att den yngre generationen tycks var uppfostrad att allt blir dåligt just när sista förbrukningsdatumet på förpackningen passerats, i äldre tider fanns ingen datummärkning, då var det smaklökarna som avgjorde om mjölken gick att dricka om smöret var härsket osv.
Nejdå jag sa inte att det var bättre förr, bara lite annorlunda ;-)

2007-12-17 @ 17:05:23
#4: Micke

Oj, det var mycket på en gång här Hasse men jag ska försöka svara på det mesta.

När det gäller artister som gör reklam för sig själva så finns det en viktig skillnad gentemot vanlig TV-reklam tycker jag. Ett artistuppträdande är ju en del av utbudet i programmet, en del av den underhållning som ett program är till för. Ett reklamavbrott däremot har ju inget med programmets utbud att göra. Givetvis kan man säga att alla artister är vandrande varumärken, men då är de oftast sitt eget varumärke. Det jag syftade på här var att jag har svårt att hitta någon annan offentlig person i Sverige som är så förknippat med ett företag. De allra flesta kändisar som gör reklam är ju tillräckligt kända för det de presterat som "sig själva" att de knappast skulle förväxlas på det sätt som Hans Mosesson och Ica-Stig gör. Det är möjligtvis Ipren-mannen även om hans identitet inte har blivit lika officiell (men han heter Johan Neumann, är också skådespelare och är bland annat en av karaktärerna i Jönssonligan på Mallorca).

När det gäller din andra del så förstår jag inte riktigt frågan om han visste vad han gjorde. Jag tror inte han visste något om hur ICA hanterade sitt kött och han har sagt själv att när Janne J knackade på dörren så var hans första tanke att det "måste vara något om ICA" så helt förberedd har jag svårt att tro att han var.

2007-12-18 @ 20:09:17
#5: Dulle

Var naturligtvis tvungen att googla på Johan Neumann för att se vilken roll han spelade i Jönssonligan filmen. Det är alltså han som säger "Kurare. Bedövningsmedel. Snabbverkande!"?
Coolt.

2007-12-19 @ 23:10:49
#6: Abellinn

I found this site very useful while surfing Google.Interesting page containing serveral helpful information and nice pictures. Greetings

2009-10-08 @ 11:09:43
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: