Schlager-Micke

2008-02-29
17:23:06

Klädrepetitioner

I dag har jag suttit i pressrummet och sett allt genom TV-rutan under klädrepen. Artisterna har nu repat med de kläder som de ska ha på sig imorgon och alla klipp har nötts in i det sista. Jag vet inte om jag blev så mycket klokare på vad jag tror men jag är övertygad om vad jag tycker. Tre av låtarna i Karlskrona är de tre allra bästa i år.

Charlottes refräng är sjukt bra, årets starkaste, och nummret är snyggt i rutan men Charlotte går fortfarande bara på halvfart. Hon ler inte in i kamerorna och träffar inte rätt på allt. Men Hero måste bara gå vidare. Annars mår jag dåligt.

Sibel vägrar också att le in i kameran och svajar på en del toner. Hon var tvungen att avbryta mitt i låten då medhörningen inte fungerade. Men låten är dramatisk och om hon bara sätter allt imorgon kan den gå hur långt som helst.

Linda Bengtzing får däremot ut allt hon kan ur sin låt. Det kan inte göras så mycket bättre, men samtidigt har ju folk hört det här från Linda förr. Många tänker säkert att "snälla människa, förnya dig!" och de personerna kan vara ganska många.

Nordman höjer inte partystämningen dierkt och låten är väldigt speciell. Väldigt svårbedömd. Men om det är många som tycker att det är för mycket glitter, klacksparkar och Linda Bengtzing i Melodifestivalen så kommer nog de slänga sig på telefonen och rösta på Nordman. Låten och hela framträdandet är så icke-gay att min kompis glitter-Stefan tappar andan.


2008-02-29
15:12:03

Rapport för SR Jönköping

Även denna vecka var jag med i Redan Fredag och snackade lite inför morgondagens begivenhet. Jag kan ju erkänna att jag faktiskt inte hade hört Nordmans låt när jag skulle recensera den här. Utan jag gick på vad mina kollegor sagt och la till ordet "svårbedömd" som en slags gardering
Lyssna på rapporten här:

http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/program/amnessida.asp?programID=2966&Nyheter=&grupp=4177&artikel=1924227

2008-02-29
13:46:03

Kommunfest på båt

Varje kommun som anordnar delfinal har en så kallad kommunfest på torsdagen. I Karlskronas fall höll den till på en militärbåt som ligger i hamnen. Och att K-krona-borna vill visa upp sin militära prägel var tydligt då alla hälsades välkommen av uniformsklädda personer. De hade även till uppgift att mingla runt på festen. K-krona hade ingen hummer att bjuda på som i Göteborg, men de hade mycket annat i skaldjursväg och man behövde knappast gå hungrig därifrån.

image155
Mums fillibabba Niklas

Torsdagsfesten brukar vara en ganska stillsam tillställning. Artisterna vill ju inte bränna allt partykrut så tidigt i veckan, det är lite orutinerat. Men jag och min MF-klubbkollega hamnade i samspråk med en låtskrivare som deltar i delfinalen i Karlskrona. Jag nämner inga namn här eftersom han nämnde en hel del lite halvkonfidentiella grejer. Han har inte bara med Melodifestivalen att göra utan var mycket delaktig i Idol nu senast. Låten This moment som blev vinnarlåten i Idol var egentligen Carola väldigt intresserad av att tävla med som joker i årets Melodifestival. Samtidigt ville Sony ha den som vinnarlåt i Idol och där kan man ju tala om två lockande alternativ. Inte minst kommersiellt för låtskrivare. Men han sa att den strikt kommersiella bedömningen sa att man tjänar mer pengar på att ha den som vinnarlåt i Idol och så fick det bli. När han sen skulle ringa och meddela Carolas stab att hon blivit bortvald i det här fallet så blev de tydligen vansinniga. Och hur ofta får Carola nobben att framföra en låt? Att Carola sen officiellt sagt att hon tackade nej till This moment är enligt låtskrivaren att döma, ren lögn. Ett sånt nederlag skulle hon aldrig erkänna.

This Moment spelades sen in av de tre sista som var kvar i tävlingen, Marie Picasso, Amanda Jensen och Andreas Sjöberg. Den sistnämnda var ju inte särskilt populär hos juryn som ni kanske minns och tydligen var han helt hopplös i studion när han skulle spela in vinnarlåten. Han satte ingenting. Hela Idol-produktionen var då inställd på att han måste åka ut och därför fick han en helt omöjlig låt att sjunga, Gloria Estefans Conga.
- De satt och letade efter svåraste låten som fanns till Andreas och då kom Daniel Breithotz på den briljanta idén att "ge han Conga, då måste han bara ryka.., säger denna "hemliga" källa.

Mycket riktigt det gjorde han. Konspirationer är inte alltid överdrivna påhitt, ibland kan de uppenbarligen vara sanna.

image156
Glamourdrottningen Perrelli var förstås på plats


2008-02-28
18:56:26

Årets starkaste startfält i Karlskrona

Nu har jag hört samtliga låtar i Karlskrona och kan konstatera att om ni missar lördagens sändning så begår ni ett stort misstag. För det här är ett starkt startfält. Mycket starkt. Charlotte Perrellis Hero är en riktig discorökare som egentligen har allt en vinnarlåt ska ha. Trots att Charlotte bara gick på halvfart idag, om hon ens gjorde det, så kändes den grymt stark. Fredrik Kempe vet hur man gör powerrefränger och Charlotte vet hur man vinner. Men inte ens en finalplats kan tas för given i ett sånt här startfält. För vi har ju Linda Bengtzing också och hon levererar ännu en gång ett riktigt starkt nummer och tjejen är på g... Så mycket på g att hon ramlade i sluttampen av hennes låt Hur svårt kan det va? Sen kunde hon inte sjunga mer den gången för hon skrattade så mycket.

image152
Fritt fall för Linda...

Lindas största motståndare är egentligen hennes tidigare bidrag. För det är lätt att jämföra med Alla flickor och Jag ljuger så bra och det är inga lätt motståndare. Men Hur svårt kan det va? är en rockigare variant och dessutom är Linda omgiven av tre akrobatiska dansare med Gällivarehäng. Det lär de iof inte ha på lördag, även om det vore rätt kul. Låten är för bra för att inte gå direkt till final men det är ju samtidigt en kittlande tanke att den skulle kunna hamna i Andra chansen mot "Androla".


Sen har vi Sibel. Jag har aldrig glömt hur bra hon var i Idol 2005. Men efter att Måns, Sebastian, Ola och Anges från samma årgång levererat hits så har det varit helt tyst från Sibel. Hennes låt är extremt svårsjungen eftersom hon ligger länge på varenda ton och få skulle klara av att göra låten rättvisa. Men utifrån hur det lät idag så tror jag svenska folket kommer att bli imponerade av hennes röst. I mitt tycke är Sibels Thats were I´ll go minst lika bra som Sanna Nielsens Empty room, om inte bättre. Här är det skrällvarning.


image153
Sibel i kläder hon inte komer ha på lördag. Då blir det någon ljusrosa historia

Niklas Strömstedt kan bli kvällens stora flopp. Det är inget fel på låten, den är välgjord och småtrevlig, men det sticker inte ut tillräckligt i den här högljudda skaran. Om Patrik Isaksson kom 5.a med en låt som hade en riktig powerrefräng, hur ska det då gå för den här som saknar powerrefräng?


Rapparen Fronda gör någon slags folkhemsrap om hur lite pengar man har kvar efter att betalat hyran (jo tack, jag vet......). Men det hela är inte så charmigt som det låter och Fronda är inte en glädjespridare som Frida Muranius. Snälla svenska folket, få inte för er att den här är genialisk.


Sammanfattningsvis kan man väl säga att det är hög "Svenska favoriter 101,9"-faktor på det här startfältet. Pressen har jublant spontant fler gånger än Christer Sjögräs sjunger I love Europe - och det är inte lite.


Nu ska jag snart iväg på kommunfesten som tydligen ska vara på någon båt här i den blåsiga men vackra marinstaden Karlskrona.


2008-02-28
00:03:04

Schlager-Micke fyller 1 år
Jag är normalt sett inte särskilt glad i att fira födelsedagar, i alla fall inte om det är jag själv som fyller år. Men andras födelsedagar firar jag gärna så därför tog jag tillfället i akt att nu fira min blogg som fyller ett år idag. Hur firar man då det? Tja, man kan ju bjuda in hela "teamet" runt bloggen skribenter,fotografer,redigerare....öh..ja,just det...

image150

Ni förstår att det blev en ganska ensam "fest" i min lägenhet med en princesstårta och ett ensamt kalas-ljus. Men som sig bör på stora jubileum så måste man ju göra en intervju för att höja live-känslan lite. Därför har jag nu infört en ny dimension i begreppet meta-journalistik då jag just intervjuat mig själv om bloggen Schlager-Micke.

Micke: Hur kommer det sig att du startade den här bloggen?

Micke: Ja du, det var flera anledningar...

M: ..någon speciell du vill lyfta fram?

M: Nej, det vil jag inte säga direkt.

M: Vilket inlägg är du mest stolt över?

M: Jag vill inte lyfta fram något enskilt inlägg, det känns fel eftersom alla inlägg är skrivna i sitt speciella sammanhang.

M: Men vilket tog längst tid att skriva?

M: Inte vet jag, hur ska jag komma ihåg det!

M: Varför tror du schlager engagerar folk så mycket?

M: Ja du, det finns väl något som tilltalar alla i det här sammanhanget, det är ju ett väldigt brett sammanhang som inkluderar det mesta

M: Hur länge till kommer du att blogga?

M: Jag vill inte kommentera det.

M: Varför inte, något kan du väl bjuda läsarna på så här på högtidsdagen?

M: Nej, att blogga är något personligt som ska vara impulsivt. Annars finns det risk för att bloggen förvandlar mig till en person jag inte vill vara, att den blir som ett monster..

M: ..som det blev för Alex Schulman menar du?

M: Jag gör inga jämförelser med honom, men om du vill göra det så är det upp till dig. Det är inte mitt problem.

M: Är det inte lite väl mycket hybris att fira födelsedagen av en blogg, har du inga viktigare saker att ägna dig åt??
M: Har du några fler "briljanta" frågor eller är du klar? Jag vill blåsa ut ljuset nu..

M: Okej, blås då om du tycker att det är så kul. Grattis på födelsedagen......

image151

2008-02-26
16:37:57

Dagens gladaste nyhet: Idoljuryn byts ut

Den senaste säsongen av Idol visade med önskvärd tydlighet att något behövdes göras. Programmet blev bra, men tacka inte produktionsledningen för det. Att Idol 2007 blev minnesvärt berodde på att deltagarna var ovanligt bra och att det fanns flera intressanta personligheter som satte färg på programmet. Produktionen i sig däremot lämnade mycket till övers att önska, i synnerhet juryn.

image149

Därför var det bästa som kunde hända att Peter Swartling, Kichti Tomita och Daniel Breitholtz nu lämnar skutan. Att Daniel skulle vara kvar hade varit okej. Han kunde ändå hålla sig till någon form av konstruktivitet. Peter Swartling försökte leverera oneliners, men saknade all tänkbar tajming och självdistans för att det skulle lyckas. Lär dig av Björn Ferry säger jag. Och Kichti förvandlade ju hela programmet till någon slags freak-show där hon själv hela tiden ville spela huvudrollen. Problemet var inte bara att juryn osade pajas - det var att det dessutom var på tok för mycket fokus på de i programmet, trots att de sällan eller aldrig sa något konstruktivt om framträdandena.

Jag tror inte alls att det är ett måste att en jury levereras elaka oneliners för att behålla tittarsiffrorna. Där tror jag faktiskt TV 4 underskattar tittarna om de resonerar så. Folk vill i första hand se en tävling där de lär känna deltagarna och se vem som vinner och vem som försvinner. Försvinner det vassa tävlingsmomentet som det gjorde i kvalprogrammen (där 90% i princip redan var klara för finalen) och det inte handlar om att åka ut - då försvinner publiken. Fame factory hade höga tittarsiffror säsong efter säsong utan att juryn tog allt för mycket plats. Men de var trovärdiga, konstruktiva och absolut inte mesiga.

Det spekuleras redan i nya namn. Folk ropar efter Bert Karlsson. Visst, det vore bättre än Kichti och Swartling men det känns otroligt uttjatat med Bert i rutan i sådana program. Vilka de än blir så blir det en förbättring.


2008-02-25
20:50:36

Schlager-micke snackar indie

Jag blev intervjuad av Falu-kuriren förra veckan om indie-artisternas intåg i Melodifestivalen. Här kan ni läsa artikeln som var med i lördagens tidning.


http://www.dt.se/noje/melodifestivalen/article284051.ece

2008-02-25
10:41:02

Nytt besöksrekord igen!
Den senaste veckan har varit en fantastisk vecka för min blogg. Det senaste rekordet rök all världens väg den här veckan efter Wikipedia-siffror och konspirationer runt "gärningsmannen". Stort tack till Aftonbladets Torbjörn Ek som länkade till min sida under de dagarna.

Jag hade sammanlagt 1804 besök under veckan från 1033 unika personer unika användare. För alla er som är nya besökare på min blogg så vill jag hälsa er hjärtligt välkomna och jag hoppas att ni fortsätter att besöka bloggen.

Jag kommer att åka till Karlskorna på onsdag och vara med på repetitioner, presskonferenser och fester där inför sista delfinalen så där kan ni vänta er lite rapporter:-)

Ha det bra allihop och tack för besöken.

Jag återkommer!

/ Micke

2008-02-24
22:19:34

Isländsk eurodisco
Det var hela åtta länder som valde representant till Belgrad igår. Opera-balladen Shine som skrev s av tre svenskar och framfördes av tre andra svenskar (gruppen Biondo) var ytterst nära att vinna. Men de slutade till slut på andra plats bland 12 bidrag. Vann gjorde istället en riktigt klassisk ballad på italienska (!).

Island brukar ha en ambitiös uttagningsprocess och de startade redan under hösten med massa deltävlingar. Själv har jag svårt att fatta att det finns artister så det räcker till alla deras deltävlingar men tydligen brukar de hålla hög klass.

Låten som vann på Island var något så exotiskt som isländsk eurodisco. Island tävlar i samma semifinal som Sverige och det ska bli mycket intressant att se hur det kommer att gå för den här discodängan. Då lär den framföras på engelska (i isländska uttagningen måste alla låtar sjungas på isländska) och det är fullt förståeligt, men samtidigt lite synd. För jag tycker det låter så coolt med sån här E-type-disco på isländska. Låten känns inte så märkvärdig kanske efter en lyssning men den lär bli en floor-filler på Euroclub.

Varsågoda.2008-02-24
19:33:40

Den självutnämnda kalkonen från Irland
Som jag förvarnade om igår så vann dockan "Dustin the turkey" den irländska uttagningen igår. Och det här följer trenden med skämt-bidrag som det alltid skickas en handfull av till Eurovision. Men jag vill inte jämföra det här med Ukrainas Verka Serduchka förra året. Den var fullt lyssningsbar, det är inte den här. Och det sorgilga är att den garanterat kommer att gå till final och säkert komma ganska högt. Vi får nog vara beredda på att få stryk av irländarna i år, hur mycket det än svider.

Men irländarna själva verkar inte heller fullt ut uppskatta "Dustin the turkey". Lyssna på publiken.....

 

2008-02-24
15:08:05

och så en skräll till....

Det känns som att svenska folket i år tröttnat på att vara så himla förutsägbara och bestämt sig för att vända upp och ner på allt som tidigare varit. Ingen rap-låt har någonsin varit nära final tidigare, ingen joker har någonsin placerats sist tidigare och att Patrik Isaksson och Ainbusk inte ens tar sig till Andra chansen visar väl ganska tydligt att det är betydligt fler än P4-lyssnarna och svensktoppsmaffian som röstar.

image148
Foto: Melodifestivalklubben

Det har nästan blivit som en "katt och råtta"-lek mellan folket och proffstyckarna och det är en ganska tacksam lek för folket. Det är ju de som bestämmer. Ena veckan röstar de fram traditionell schlager och inför nästa delfinal säger pressen "jaha det är SÅ de tänker", sen röstar de på ett nytt sätt nästa vecka....Men BWO gjorde något så unikt som att hålla för trycket och gå vidare. Kanske var det egentligen den största skrällen detta galna MF-år?

Nej självklart var gårdagens stora skräll Frida och Headlines. Jag tycker inte att låten håller finalklass. Den förmedlar mycket positiv känsla och geniun glädje och Fridas varma personlighet har verkligen gått genom rutan. Men låten var inte mycket till låt. Då tycker jag det är märkligt att inte den andra "Hits for Kids"-låten fick fler röster. Caracola var klockrena i rutan, nummret satt perfekt och även om låten kan ses som en ren pastich på hela schlagergenren så är den fantastiskt effektiv. En mer direkt låt är svår att tänka sig. Nu ställs de mot Ola i Andra chansen och där faller mina röster definitivt på Caracola.  

Patrik Isaksson tycker jag slarvade bort ett vidare avancemang på flera faktorer. Han ville för mycket, var fullständigt felstajlad med en hopplös kostym, borde använt catwalken i höjningen och framförallt - jag är helt med dig här Brita - Under mitt tunna skinn är den sämsta titel jag hört på en låt. Jag trodde ändå det skulle räcka lite längre för låten är för bra för att lämna oss redan nu. Refrängen och sista höjningen är riktigt bra.

Men en sak ska Patrik ha full cred för. I ögonblicket då Luuk hans finalplats rök så visade han känslor. Jag är så trött på det där hyckleriet att man i MF aldrig får vara besviken om man har misslyckats. Då hängs man ut i tidningarna som bitter och dålig förlorare. Alla vet ju att det är en tävling och att det ligger mycket i potten. Klart att man ska få vara besviken och förbannad när man just gått miste om en 4-miljoners TV-publik, ett fullsatt globen och säkerligen en fullbokad sommarturné.......Just ögonblicket när den sista platsen ska läsas upp är så nära en straffläggning i fotboll man kan komma i schlagersammanhang. En halv sekund - sen skriker den ena av euforisk glädje och den andra bankar sitt huvud i frustration. Jag älskar det. Jag vill ha mer "straffläggningar" i schlagervärlden.

# BWO:s scenkläder var helt fantastiska. Bard som Gustav Vasa! Underbart. Nummret som helhet var det kanske bästa i MF hittills och de hör självkart hemma i finalen. Men jag har ändå svårt att se de som vinnare.

# Ainbusks 6:e plats för överraskande men fullt välförtjänt. Josefin Nilsson är inte Sanna Nielsen. Hon har alltid en tendens att vara överteatralisk och dessutom sjöng hon bitvis riktigt falskt. Jag beklagar inte deras fiasko på något sätt.

# Eskobar var platt fall på scen. Att stå stilla, knappt röra en min och inte ens ge TV-tittarna chansen att se en min för att det är en fet mikrofon i vägen hela tiden är självmål på alla tänkbara sätt. Synd på en låt som ändå innehöll en riktigt snygg refräng.


2008-02-23
15:13:32

En stor Eurovisionkväll ikväll
Hela åtta länder kommer välja sina bidrag till Belgrad ikväll. Förutom Irland som jag nämnde tidigare så handlar det om Island, Polen, Kroatien, Ukraina, Makedonien, Bulgarien och Rumänien. I det sistnämnda fallet, Rumänien, så finns det åskilligt med svenskintresse. Eftersom det svämmar över av schlagerartister och låtskrivare i just vårt land så  kan ju inte alla trängas på den lilla landplätt som kallas Sverige utan varje år är det många "svenska" bidrag som tävlar i andra länder. I just Rumäniens final tävlar en låt skriven av Henrik Wikström, Niklas Edberger och självaste Måns Zelmerlöv. Shine heter den och även artisterna är svenskar. Gruppen Biondo (bestående av Lars Säfsund, Mattias Nilsson och Jan Lekemark) kommer att framföra denna il-divo-ballad som kanske inte är det mest nyskapande jag hört. Men det är en elegant komposition med en snygg enkel melodi. Inte dumt alls tycker jag och det ska bli intressant att se hur högt upp den kommer ikväll.

Kolla här
Svenskbekantningen La Gaylia Fraizer har också gått till kvällen final i Rumänien liksom Rednex. De verkar ju åka på korståg över Europa för att exportera sin country-buskis men att de gick till final var knappast deras egen förtjänst. De åkte egentligen ut i semifinalen men hamnade i finalen eftersom en av finalisterna som fått med två låtar valde att  plocka bort ett av sina bidrag, troligen av taktiska skäl.

Jag kan förstå varför rumänerna inte röstade in Rednex direkt till final. Den här kan ju bara inte vinna.


2008-02-23
11:26:22

Första lyssningen av Linköpingsbidragen

Nu har jag lyssnat på SVT:s hemsida på de snuttar man kan höra av bidragen i Linköping och det här låter som ett riktigt starkt startfält. Dessutom oerhört svårtippat då det saknas någon riktigt kalkon som man direkt kan tippa på sistaplatsen.

1. BWO - "Lay your love on me"
Den är inte lika effektiv som Temple of love från 2006 men som alltid gör BWO väldigt bra dans/pop. Den här kommer garanterat att leva vidare efter festivalen men någon finalplats ska de absolut inte vara säkra på. Fast jag varken vågar eller vill tippa de till Andra chansen.


2. Mickey Huskic - "Izdajice"
Det är inte ofta man hör balkanballader i Melodifestivalen så det känns verkligen som att det är dags. Men var det här verkligen den bästa balkanballaden som skickades in? Den känns mycket svag för sin genre och framförallt är det på tok för mycket ord vilket gör melodin orytmisk. Förtjänar att komma sist, men sådana här låtar kommer sällan sist, även om de är dåliga.


3. Frida Muranius feat. Headline - "Upp o hoppa"

Det lilla jag hann höra så låter den väldigt medryckande och rolig. Och så länge Markoolio inte är med i MF så får vi nöja oss med den här som är en något sämre variant. Men den är betydligt bättre än sommarskräpet  Dunka mig gul och blå.


4. Thérèse Andersson - "When you need me"

En opera-schlager och det är alltid intressant. Kanske den mest svårtippade i hela startfältet. Låten låter som något finska Nightwish hade kunnat göra som ett av sina snällare spår och det kan funka. Möjligtvis skulle refrängen varit lite gladare och "hookig". Hmm, var tusan ska jag tippa den här?


5. Patrik Isaksson & Bandet - "Under mitt tunna skin"

Om svenska folket röstar efter den bästa refrängen, vilket de ofta gör, då går Patrik Isaksson till final. Det här är absolut den låt jag fastnade mest för efter första lyssningen och om han gör låten rättvisa på scen så kommer jag att slänga mig på telefonen. Versen är ett hafsverk. Men det kanske spelar mindre roll för i Melodifestivalen är det refrängen som är rodret i hafs-skutan.


6. Caracola - "Smiling in love"

Tuggummipop i ordets rätta bemärkelse och jag kan inte låta bli att gilla det här. För man blir glad. Nej okej, inte redaktionen på DN kultur kanske, men vad spelar det för roll. De röstar ju ändå inte. Om tjejerna i Caracola sjunger rent och går genom kameran så blir den här livsfarlig. En outsider!


7. Ainbusk - "Jag saknar dig ibland"

Musikaliskt innehåller den inget nytt, men det gjorde i och för sig inte Sanna Nielsens Empty room heller. Men Sanna hade förmågan att förvandla låten till en personlig berättelse som alla kunde ta till sig. Jag tror inte att Josefin Nilsson har samma förmåga. Går den vidare så är det förmodligen för att den är den enda klassiska svensktoppsballaden i startfältet och i finalen skulle den vara chanslös mot Sanna.


8. Eskobar - "Hallelujah new world"

Intressant med Indieband i festivalen och låten är inte dum. Refrängen är melodiös och snyggt gjord men om de kommer att köra med en nedtonad indie-attityd så kommer inte folk att slänga sig på telefonen. Här tvingas de kompromissa, men är Eskobar beredda att köra med kameraflörtar?


Som helhet så tycker jag att det här låter lovande. Faktiskt snäppet bättre än de två första delfinalerna. Om jag hade tippat efter hjärtat förra veckan så hade jag i princip haft rätt på alla placeringar men hur ofta tippar man så? Om jag tippar efter hjärtat nu så säger jag BWO och Patrik Isaksson i final med Caracola och Eskobar till Andra chansen. Men Ainbusk kommer säkert att tränga sig i någonstans där.  


2008-02-22
18:05:23

Dags för en ny eurovision-pajas?
De senaste åren har det gått mer eller mindre inflation på pajasbidrag i Eurovision song contest. Tyskarna började driva med tävlingen i slutet på 90-talet (eller så hade de börjat ge upp, välj själva) då Guildo Horn spelade pajas i Birmingham och sen har det rullat på med Stefan Raab, österikiske Alf Poier, "We are the winners" från Litauen och förra året var det en handfull låtar som egentligen enbart var komiska inslag snarare än låtar. Humor-bidrag är inte per definition dåliga. Jag tillhör den skara som faktiskt gillade Ukrainas Verka Serduchka både som nummer och låt (det sistnämnda efter några drinkar men det måste ju räknas också...), men de är sällan bra. och än mer sällan roliga.

Att eurovisionens största vinnarland genom tiderna, Irland,  nu dras med i den här vågen är föga överraskande. Förra året kom de sist i finalen och är så långt ifrån 90-talets glansdagar man kan komma. Därför kan de mycket väl komma att representeras av en docka (!) i Belgrad i maj. Han kallas "Dustin the turkey" och är tydligen omottligt populär på de gröna ön.

Imorgon är "Dustin the turkey" en av 6 tävlande "artister" i den irländska uttagningen och den kommer han säkert att vinna. Speciellt med tanke på att humor-bidrag inte sällan belönas med rätt mycket poäng och vad har irländarna att förlora? Även om irländarna inte är engelsmän så kan jag inte låta bli att tänka på vad min radiokollega, och MF-klubb-kollega Kris Bosweel sa angående England bidrag förra året. 

Låt aldrig engelsmän få rösta på ett skämtbidrag för då vinner den alltid...

Det återstår att se om den här vinner på Irland imorgon. Varsågoda att lyssna på mästerverket...  


2008-02-22
14:38:08

Schlagersnack i Sveriges radio Jönköping
Idag var jag med i SR Jönköping i programmet Redan Fredag och körde en rapport inför delfinalen i Linköping. jag gjorde dock inte en "Morgan Pålsson" och låtsades att jag var på plats utan babblade på så gott jag kunde om det som varit hitills och - inte minst - mitt protestbrev till Eva Hamilton angående Kristian Luuks fuskseger i bordshockey.

Ljudfilen hittar ni här:

http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/program/amnessida.asp?ProgramID=2966&grupp=4177

2008-02-22
08:11:06

Dagens Bard
Alexander Bard har kläck en ny skön oneliner och den här tillhör en av hans bättre. BWO:s sångare Martin Rolinski kommer att hissas upp i en hiss under deras låt imorgon och i samband med det har Bard sagt följande:
- Vi hoppas att Martin ramlar ner och skadar sig, så att folk tycker synd om honom och sympatiröstar.

Cyniskt, elakt och vansinnigt roligt.

Varför är det inte fler som säger lika roliga grejer i schlagervärlden?

2008-02-21
21:31:04

Konspiration in absurdum

Jag tycker ofta att det är riktigt roligt med konspirationsteorier och det verkar Wille Crafoord tycka också. I ett program i kanal 5 så påstår han att SVT medvetet satte Carola i Andra chansen för att skapa mer spänning i Melodifestivalen. Att hon med andra ord egentligen fick flest eller näst flest röster i Västerås men medvetet placerades på en annan placering för att öka spännignen i programmet. Det här låter som ett dåligt skämt - och det är det förmodligen också. Jag tror inte alls att Wille Craforrd verkligen tror på det där själv utan det är i så fall mer sannolikt att han tillhör gärningsmannaprofil nr. 2 (från inlägget om gärningsmannaprofilen som ni kan läsa längre ner). Alltså att han tröttnat på allt det präktiga och välkammade i årets festival och vill röra om i grytan lite.

Precis som Christer Björkman säger i artikeln så är det inte ens SVT som räknar rösterna, det är Telia. Därmed blir konspirationen ännu mer osannolik. Varför skulle då Telia få för sig att göra det? Har de blivit mutade av Alexander Bard?

Jag utgår från att allting är ett "roligt utspel" från Willes sida och sånt piggar alltid upp. Men det som är det riktigt kalkon-mässiga i det här är att folk verkar ha gått på hans skämt för 50% håller med Wille när de svarar på "dagens fråga".


Underskatta aldrig svenska folket........eller är det kanske just det man ska göra?


2008-02-20
23:34:25

Svårigheten att upprepa en framgång
Imorgon börjar repetitionerna inför delfinal 3 i Linköping men jag kommer inte att vara på plats där. Det kostar både tid och pengar att åka runt på delfinalerna även om det är väldigt kul. Men jag kommer att ladda batterierna inför Karlskrona istället där det blir full fart. Men det kommer ju onekligen att bli intressant att följa startfältet i Linköping.

BWO har jag höga förväntningar på. De levererar alltid bra hits som spänner över de flesta målgrupper. Men problemet är att det gick lite för bra senast de var med. I Melodifestivalens något ologiska värld innebär det att det inte räcker att de har en lika bra låt den här gången för att få lika många poäng. Folks förväntningar höjer ribban och kraven, och det innebär att de måste vara bättre för att nå samma resultat och det blir inte lätt. Det kryllar av artister under de senaste åren i Melodifestivalen som misslyckats med att upprepa en framgång. Afro-dite, Jessica Andersson, Brandsta city släckers, Christer Lindarw, Nanne Grönwall......Alla misslyckades de med sin uppföljare, trots att den inte nödvändigtvis höll lägre klass.

image147
Jessica Andersson har misslyckats två gånger att nå final efter Fames glansdagar

BWO:s Temple of love 2006 var en oerhört direkt låt, komplett på många sätt. Jag hoppas verkligen Lay all your love on me håller samma klass för i år har ju folket inte varit nådiga mot förhandsfavoriterna. Dessutom är det alltid lika uppfriskande med Alexander Bard i festivalen. Han säger att deras framträdande kommer att vara raka motsatsen till Sanna Nielsens. "Hon var 100% äkta, vi är 100% oäkta". Mr. Politiskt inkorrekt har talat igen och jag bara älskar hans skruvade citat.

Att Patrik Isaksson är med igen har jag full förståelse för. Han kom 11:a 2006, d.v.s. missade finalplatsen på målsnöret och det är ju knappast roligare än att komma 4.a på OS. Så det blir intressant att se om han kan lirka sig in i finalen den här gången. Vår käre radhuspoet.

2008-02-20
15:06:08

Indie-schlager
Idag har det varit en hel del schlagersnack för min del. Först ringde tidningen Resumé och ville köra några snabba frågor om Melodifestivalen. Det var mycket på temat "fel låt vann". Ett tema som faktiskt känns ganska ute idag. Löpsedlarna med "Fel låt vann" är inte så lite 90-tal.

Sedan delfinalerna infördes i MF 2002 så har den löpsedlen inte synts till alls. Nu handlar löpsedeln istället antingen om "den galna efterfesten", att "telefonlinjerna brakade samman" under omröstningen eller att vinnaren "förföljs av en galen stalker". Löpsedeln "Fel låt vann" framstår ju som komiskt osexig i dagens mediesamhälle. Men hur som helst så plattrade jag på lite om fenomenet Melodifestivalen i alla fall och det kommer tydligen att dyka upp i sista sidan av Resumé som kommer ut imorgon.

Strax därefter ringde Falu-Kuriren och intervjuade mig om Indiemusikens koppling till Melodifestivalen. Eftersom jag ser mig själv som Sveriges minst alternativa människa så trodde jag aldrig någonsin att jag skulle bli intervjuad om någon indie-relaterat. Men det är ett intressant ämne när två världar krockar som Indievärlden och schlagern, så det pratade jag gärna om. Det är ju extra aktuellt nu när indiebandet Eskobar ska tävla i MF nu på lördag. För just indiemusiken är väl den som hållit sig borta längst tid från MF. Det har förekommit hårdrock, opera, jazz, hiphop och ja, det mesta i MF de senaste åren, utom indieband.

Det är egentligen inte så konstigt kanske eftersom det är två diamentrala kontraster vi talar om. I indievärlden är det second hand, svårmod och små skivbolag som gäller. I schlagervärlden glitter, klackarna i taket och skivbolagsjättar. Men vem vet, en vacker dag kanske det är tvärtom. Då ser vi kanske lyckliga indieband som talar ut i intervjuer om alla sina ex och sina alkoholproblem och vi ser introverta schlagerartister som inte vill uttala sig och som enbart uppträder på Emmabodafestivalen. Vem vet...

2008-02-20
08:55:21

Gärningsmannaprofilen

SVT har nu dementerat uppgifterna om röstsiffrorna från delfinalerna. Ni kan läsa deras dementi här

http://www.aftonbladet.se/nojesliv/melodifestivalen2008/article1876531.ab

Som flera uppmärksammade tidigare så stämde inte röstantalet med det sammanlagda antalet så deras dementi förefaller helt rimlig. Men nu ställer sig alla frågan vem som lagt ut det och varför.

- Det är tråkigt att någon av ren illvilja sprider falska uppgifter, säger Christel Willers, projektledare för Melodifestivalen, enligt Aftonbladet.

Ren illvilja kan det ha varit, men det kan finnas fler orsaker. låt oss nu laborera med lite olika teorier. Tre så kallade gärningsmannaprofiler som man säger på polissvenska.


1. Den som lagt ut det är ett hängivet Carola-fan som insåg att alla tänkbara krafter måste mobiliseras inför Andra chansen. Vad passar då bättre än att köra med det gamla hederliga knepet skräckpropaganda. Genom att visa hur läskigt nära Carola & Andreas Johnson var att åka ut i Västerås så kommer ingen som gillar Carola att nonchalera situationen i Andra chansen utan direkt slänga sig på telefonerna.


2. Den som lade ut detta har slitit sitt hår i förtvivlan över den brist på förnyelse som svenska folket visat. Aldrig något vågat, trendigt och spännande utan alla som gått vidare har varit så överdrivet putti-nuttiga. Folkhemstrevliga Christer Sjögren, den lika trevliga Sanna Nielsen, det söta flickebarnet Amy Diamond och Rongedal-bröderna som slog igenom i det ännu trevligare programmet "Så ska det låta". Inga skandaler så långt ögat når, då gäller det att skapa en skandal själv. Hitta på lite röstsiffror, det finns alltid någon som går på det....


3. Den som lade ut det är en arbetslös schlagernörd som har alldeles för mycket tid och alldeles för lite att göra. Nej, jag syftar faktiskt inte på mig själv även om jag medger att delar av gärningsmannaprofilen stämmer i det fallet. Eftersom det ännu inte förekommit några siffror i festivalen, bara placeringar, så har abstinensen efter statistik gjort situationen ohållbar. Varför då inte fantisera ihop lite siffror som det mycket väl kunde ha varit. Det är så jobbigt att behöva vänta ända till efter finalen då siffrorna offentliggörs.


2008-02-19
11:33:58

Reultaten från Göteborg och Västerås kan ha läckt...
Jag blev smått förvånad när jag var inne på Wikipedia igår. Där kunde man läsa resultat från röstningen av de två första delfinalerna! Jag har ingen aning om de här siffrorna är korrekta. SVT brukar aldrig publicera några röstningssiffror innan finalen. Men siffrorna hann inte ligga uppe länge förrän de togs bort...

Om de här siffrorna skulle stämma så är de anmärkningsvärda. De visar i så fall att Carola & Andreas Johnsson bara var några tusen röster från att misssa Andra chansen! De visar också att Sanna Nielsen vann en förkrossande seger i Västerås och att Velvet endast var 116 röster från att gå till Andra chansen på E-type och pudlarnas bekostnad.

De här var de siffror som lades upp på wikipedia igår:

Scandinavium, 9 februari 2008 Nedan presenteras låtarna i startordning


Nr

Artist

Låt

Text (t)/musik (m)

Röster

Placering

Anmärkning

Omgång 1

Omgång 2

1

E-Type & The Poodles

"Line of Fire"

Martin Eriksson (t & m), Jakob Samuelsson (t & m)

26 754

33 103

3

Andra chansen

 

2

Face-84

"Alla gamla x"

Lars "Dille" Diedricson (m), Martin Hedström (m), Wille Crafoord (t)

3 087

 

8

Utslagen

 

3

Velvet

"Deja Vû"

Niclas Molinder (m & t), Joacim Persson (m & t), Pelle Ankarberg (m & t), Niko Valsamidis (m & t), Fredrik Larsson (m & t), David Jassy (m & t)

31 321

32 987

5

Utslagen

 

4

Brandur

"Lullaby"

Henrik Wikström (m), Kristian Lagerström (t)

7 431

 

7

Utslagen

 

5

Michael Michailoff

"That's Love"

Michael Michailoff (m & t), Joakim Övrenius (m & t), Patric Jonsson (m & t)

10 987

 

6

Utslagen

 

6

Amy Diamond

"Thank You"

Sandra Nordström (t & m), Mathias Venge (t & m), Peter Wennerberg (t & m)

43 987

79 043

1

Joker
Final

 

7

Suzzie Tapper

"Visst finns mirakel"

Amir Aly (m), Maciel Numhauser (m), Robin Abrahamsson (m), Bobby Ljunggren (m), Suzzie Tapper (t)

27 074

35 076

3

Andra chansen

 

8

Christer Sjögren

"I Love Europe"

Torgny Söderberg (m), Magnus Johansson (m), Ingela "Pling" Forsman (t)

39 089

51 294

1

Final

 

TV-tittare: 3 240 000[2]

Telefonsamtal: 600 804[3]Deltävling 2: Västerås

ABB Arena, 16 februari 2008 Nedan presenteras låtarna i startordning.

Nr

Artist

Låt

Text (t)/musik (m)

Röster

Placering

Anmärkning

Omgång 1

Omgång 2

1

Ola

"Love in Stereo"

Tony Nilsson (m & t), Mirja Breitholtz (m & t)

65 032

73 343

3

Andra chansen

 

2

Lasse Lindh

"Du behöver aldrig mer vara rädd"

Lasse Lindh (t & m)

13 545

 

6

Utslagen

 

3

The Nicole

"Razborka"

Nicole Fuentes (m & t), Tord Bäckström (m & t), Stefan Åberg (m & t)

10 009

 

8

Utslagen

 

4

Alexander Schöld

"Den första svalan"

Fredrik Thomander (m), Anders Wikström (m), Ingela "Pling" Forsman (t)

10 653

 

7

Utslagen

 

5

Rongedal

"Just a Minute"

Amir Aly (m), Henrik Wikström (m), Magnus Rongedal (m & t), Henrik Rongedal (m & t)

73 123

98 432

2

Final

 

6

Sanna Nielsen

"Empty Room"

Bobby Ljunggren (m & t), Aleena Gibson (m & t)

98 764

164 983

1

Final

 

7

Andra generationen

"Kebabpizza Slivovitza"

Vlatko Ancevski (m & t), Vlatko Gicarevski (m & t), Mats Nilsson (m & t), Stevan Tomulevski (m & t), Teddy Paunkoski (m & t), Otis Sandsjö (m & t)

46 098

49 986

5

Utslagen

 

8

Johnson & Häggkvist

"One Love"

Carola Häggkvist (t & m), Andreas Johnson (t & m), Peter Kvint (t & m)

49 987

51 987

4

Joker
Andra chansen

 

TV-tittare: 3 340 000

Telefonsamtal: 752 537 (Nytt deltävlingsrekord för Melodifestivalen)

Siffrorna kan mycket väl vara påhittade. Men då kan man ju undra hur roligt liv man har om man orkar sätta sig och plita ihop alla de här siffrorna. Dags att skaffa sig ett jobb då kanske?

Eftersom siffrorna togs bort igår så är det bara tomma rader nu om ni går in på Melodifestivalen 2008 på Wikipedia. Men eftersom tidigare versioner sparas på Wikipedia så kan ni läsa samma siffror här:

http://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Melodifestivalen_2008&oldid=6001071


2008-02-18
20:10:50

Mail till SVT:s VD
Ibland undrar jag hur det är att vara rättshaverist. Att vara fullständigt besatt av att följa alla tänkbara regler till punkt och pricka, hur oväsentliga de än är. Jag har svårt att identifiera mig med rättshaveristens besatthet av att allt måste vara rätt. Däremot har jag väldigt lätt för att frossa i oväsentligheter. Det bästa som finns är ju det som är intressant men fullständigt oviktigt på samma gång.

Men eftersom jag vill testa på att vara rättshaverist för en dag så mejlade jag SVT:s VD Eva Hamilton tidigare idag. Det här gällde en sak som jag reagerade på direkt under sändningen i lördags. Mailet hade rubriken "Fusk i Melodifestivalen!!" och inte ens en VD för SVT kan väl låta bli att öppna ett sådant mail tycker man. Jag vet inte om hon sen kommer att bli besviken över att innehållet kanske är mer trivialt än hon först trodde men det ändrar ju inte det faktum att jag faktiskt har rätt i sak i det här fallet.


Hej Eva!
 
Angående den andra deltävlingen i Melodifestivalen i lördags så har jag en invändning mot Kristians tävling mot artisterna. Jag hävdar med bestämdhet att hans seger mot Lasse Lindh i bordshockey var regelvidrig. Enligt Svenska bordshockeyförbundets regelbok så måste pucken spelas i tre sekunder efter nedsläpp för att godkännas. Kristian gjorde mål direkt på nedsläpp och därför är målet definitivt inte godkänt.
 
Jag kräver därför att matchen mot Lasse Lindh spelas om eller att artisterna och Luuk delar på poängen i den grenen.
 
Mvh / Mikael Olofsson


Om det är så här kul att vara rättshaverist så kanske jag ska bli det på heltid. För man kan ju bli upprörd över mindre. Nähä, kan man inte? Okej då.....

2008-02-17
23:25:04

Carolas spöke: Sanna

Ursäkta om jag fortsätter att tjata om Carola här men det är ju den stora snackisen i helgen så jag måste bara ta lite till om det. För efter att ha sett hela programmet från igår en gång till så känns det verkligen som att det var Sanna som tog Carolas röster. Jag har själv läst reaktioner från folk jag känner som är hängivna Carolafans men som röstade på Sanna igår. För Sanna gjorde allt det som Carola brukar göra så bra. Total närvaro, en klassisk låt som folk känner igen och förstås magisk sång. Sanna var mer Carola än Carola själv helt enkelt.

Nu tycker jag inte att Carola gjorde dåligt ifrån sig alls. Hon var lika proffsig på scen som alltid men hon gjorde ett nummer som hennes fans inte kände igen henne i. Carola goes U2, nej då hamnade sympatierna istället hos Sanna vilket jag tycker kan betecknas som en slags sund otrohet hos ett hängivet fan.

Men om "Androla" som de numera kallas missar finalen så är det ironiska att det kanske ändå är Andreas Johnson som förlorar mest på det. Visst är det surt för Carola att hennes fasad av oövervinnerlighet hamnar på sniskan men känner man henne rätt så kommer hon fortsätta vara Sveriges kändaste artist ändå. När hennes karriär kommer att summeras så finns det tillräckligt mycket glimmrande ögonblick att plocka fram så ett litet fiasko lätt glöms bort. Ta Ingemar Stenmark som exempel. Få minns idag att han faktiskt åkte sju år i världscupen efter sitt sista guld i ett stort mästerskap utan att vinna något stort. Eller John McEnroe. Det folk minns honom för idag är att han var mannen som slutligen besegrade Björn Borg, inte att han knarkade bort ett helt år och sen spelade i många år på touren där han var en skugga av sitt forna jag och snarare var en slags cirkushäst som gjorde pajiga utspel och aldrig presterade någonting.

Men om One love missar finalen så kommer Andreas Johnson för alltid att bli ihågkommen som en förlorare. Mannen som var evig tvåa och inte ens lyckades vinna när han tog hjälp av Sveriges största artist. Han förtjänar ett bättre öde och One love håller absolut finalklass. Men det vore på ett sätt skönt om den inte gick vidare för då blir det total fokus på TÄVLINGEN och LÅTARNA istället för massa märkliga citat från Carola, snack om stalkers som försöker komma in på efterfesten, Gert Fylking, Tito Beltran, Runar.....Ja, ni vet. Carolamania.

image145


2008-02-17
16:53:28

Falsksång
I fredags så var jag på en ny singstar-kväll där det tävlades hela kvällen. När jag hörde the Nicole framföra sin vedervärdiga Razborka igår så slog det mig: Hur många poäng skulle hon ha fått i singstar om det räkneverket hade varit igång under hennes framträdande?

Det är ju inte särskilt smickrande att torska i singstar på sin egen låt men the Nicole hade ju gjort det garanterat. Min gissning är att hennes slutomdöme i bästa fall hade blivit "wannabe" men troligen hade hon fått beteckningen "amatör". Att sen låten i sig var en märklig mix av skumma, obscena textrader och en melodi som inte tog vägen någonstans gjorde att den helt klart är årets sämsta låt hittills.

2008-02-17
08:59:51

Glöm min tidigare skräll-lista
Jag var lite för snabb med att göra den där listan över de största skrällarna i delfinalernas historia inser jag nu. Att Carola & Andreas Johnson, Sveriges största tillsammans med en av Sveriges största artister, missade direktplatsen i final är den största skrällen i Melodifestivalens historia. Jag har svårt att se vilka andra artister i Sverige som skulle vara en större skräll om de missade en final, men jag kommer knappt på någon.

# Kent? Visst de säljer snuskigt mycket skivor och har Sveriges mest hängivna fans, men de är inte alls garanterade röster från stugorna på samma sätt.

# Tommy Körberg? Ja visst är han stor, men Carola är större. Carola i en duett med Tommy hade däremot varit en ännu större skräll.

# BAO med Helen Sjöholm? Ja, det är faktiskt i närheten. Blir man etta på svensktoppen med vilken låt som helst och ligger kvar på listan i fyra år med samma låt - då har man stöd i stugorna. Fullt jämförbart.

# Roxette? Har definitivt sina bästa år bakom sig även om Per Gessle fortsätter leverera hits så inte heller de är i paritet. Då skulle nog Gyllene tider vara mer konkurrenskraftig i det här fallet. Där snackar vi om en grupp som är stora i alla svenska folkhem. Ja, okej då, en återförening av Gyllene tider med en klassisk popdänga. Det vore en fullt jämförbar skräll, men varför skulle de få för sig att vara med? För att de börjar få ont om pengar? Det är väl bara att låna av Per Gessl.........eller förresten, glöm det där sista. 

                                                                     image146

2008-02-16
23:32:20

Jag bara ställde mig upp och vrålade
Jag är helt tagen, jag vet inte vad jag ska säga. Den oslagbara visade sig vara sårbar. Carola missade final! Eller rättare sagt, direktplatsen till final, men nu väntar Andra chansen och helt andra förutsättningar. Jag återkommer till det. Men anledningen till att jag reste mig upp och skrek där jag satt ensam i min TV-fotölj var inte att Carola & Andreas Johnson missade final (det fick mig bara att tappa hakan), det var att Rongedals briljanta nummer gick vidare. Låten är ju klockren och nummret var suveränt. Jag brukar inte rösta flera gånger men det gjorde jag den här gången, fyra gånger (alla gånger på det billiga nummret, förlåt världens barn).

Men anledningen till mitt engagemang var inte enbart att jag föll pladask för "just a minute" utan för att jag trodde att det skulle bli stenhårt mellan de och kebabpizzan om den sista andra chansen-platsen. Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi att det skulle räcka till final! Och det är just det här som gör att jag älskar den här tävlingen. När en LÅT går vidare, inte en artist. Här kommer ett gäng gubbar som inte är coola, inte snygga, inte har särskilt många fans och som många aldrig hört talas om och spöar skiten ur Sveriges kändaste artist.

Sanna Nielsen var ännu bättre på scen än jag hade räknat med. Varje ton, varje blick in i kameran, hon förmedlade SÅ mycket känsla! Sanna gjorde låten 10 gånger bättre än den egentligen är. Jag har svårt att se att någon annan svensk artist hade tagit den låten till final för refrängen är i sig inte särksilt märkvärdig. Men det är Sanna. Jag upprepar det jag skrev för några timmar sen. Hon är Sveriges mest underskattade artist och i finalen kan hon bli livsfarlig.

Ola var inte alls så bra på scen som jag väntat mig. Sången var halvfalsk och låtens refräng är för dålig. Den förtjänar inte en final.

Nu tänker jag inte räkna bort Carola & Andreas Johnson på grund av det här. Går de till final har de stor chans att vinna. Låten är bra, det tycker jag verkligen, och framförallt en låt som säkert ger många jurypoäng. Men frågan är om de överlever Andra chansen. Här är det bara en motståndare och vi vet alla att Sverige är fullt av folk som inte vill annat än att rösta bort Carola. Det kan säkert bli flera hundratusen röster bara i deras första match och de kan mycket väl falla bort där. Men går de väl till final så kommer ju alla Carolafans vara taggade till tänderna för nu vet de att de måste rösta. Ingen kan ta en seger för given. Andra chansen i år kommer bli ett fantastiskt program och det här är på väg att bli tidernas mest fantastiska Melodifestival. Christer Sjögrens avancemang blev en jättesnackis. Och nu händer det här! Galet!

Jag vet inte om Björn Gustafsson fått hybris efter att ha blivit så hyllad förra veckan, men kan någon förklara vad som var poängen i hans korttrick-sketch, magiska lådan, eller när han flög i luften? Det känns som att han kommer undan med dåliga sketcher bara för att han är snygg. Luuk däremot var suverän, som alltid. Hans inhopp i TV-stjärnan var riktigt roligt. Speciellt när Janne Josefsson sågade honom.

Morgan Pålsson, nja nu börjar jag bli orolig. Den här veckan vara han ännu sämre. Den där Göteborg-sketchen höll inte ens Stockholm live-klass.

Men skit samma, just nu vill jag bara ha mer av det här programmet. För den här festivalen, 2008, tror jag kommer att bli klassisk.

2008-02-16
14:54:40

Delfinalen i Västerås verkar bli en höjdare
Jag är inte på plats i Västerås på den här delfinalen utan den blir en gammal hederlig TV-kväll för min del. Det passar ganska bra för att jag har dragit på mig en förkylning och hade nog inte orkat med en till delfinal på plats direkt efter den förra ändå. Men jag har lyssnat på det lilla som man får höra av låtarna innan sändning, en dryg minut på SR och helhetsintrycket är positivt. Nu har iof de flesta låtar en tendens att låta bättre på CD än live men sen finns det ju också undandtag. Jag är säker på att Carola och Andreas Johnsons "One love" kommer att låta ruskigt bra när det väl är så scenen och givetvis går de till final. Den här gången är det de övriga sju som slåss om den andra platsen.

Där känns det verkligen som att det finns två tydliga kandidater, Ola och Sanna Nielsen. Efter första genomlyssningen så kändes Sannas låt mer direkt och starkare. Och eftersom tittarna bara hör låtarna en gång så går jag på det intrycket. Dessutom är Sanna Nilesen Sverige kanske mest underskattade artist. Man vet att när hon går upp på scenen så kommer och göra sin låt 100% rättvisa och mer därtill. Hon har aldrig gjort ett  "okej" framträdande i Melodifestivalen. Hon har alltid varit magnifik.

Men varför räknas aldrig Sanna som förhandsfavorit när hon tävlar? Kanske beror det på att hon är ungefär som Curlinglandslaget i OS, osynlig 95% av tiden förutom när det närmar sig ett "stort mästerskap". Mellan festivalerna är det inte många som bryr sig om henne. Det skrivs aldrig om henne i tidningarna, hon är sällan med i TV, inga skandaler. Men sen dyker hon upp ungefär vartannat år och folk blir lika överraskade varje gång över hur duktig hon är. 

image144

Jag gissar att Sanna tar den andra finalplatsen men det kommer att bli stenhårt mellan henne och Ola. I Melodifestivalklubbens tippning har Sanna snittplaceringen 2,53, Ola 2,58. Här snackar vi spurtstrid!

Annars så fastnade jag för de där Rongedal-gubbarna. Låten låter mycket Mika och det räcker för att jag kommer att rösta på de. Otroligt medryckande.

Alexander Sköld går ut som nummer 4 och det är en ganska märklig snubbe. Han var med sista säsongen av Fame factory och gick till final. Inte för att han blev framröstad till finalen utan för att Bert gav honom ett wild card. Han verkade inte särskilt tacksam över det utan mest irriterad över att han inte vann. Trots att han var tusen klasser sämre än de bästa. Han gav dessutom ett synnerligen märkligt intryck när en kollega i Melodifestivalklubben intervjuade honom tidigare.

Men nu väntar jag med spänning på det som komma skall. Dags att sticka till affärn för att inhandla TV-tilltugg.

2008-02-14
21:08:05

Ranking av delfinalerna

Jag passar på att slänga ut en ny lista mitt i all schlagerhysteri. En lista som kan förändras inom några veckor, det handlar nämligen om delfinalerna. Sedan 2002 så har det varit fyra delfinaler varje år som bekant och jag tänkte nu ranka de fem bästa och de fem sämsta. Den senaste delfinalen i Göteborg platsar inte på någon av listorna utan var ganska genomsnittlig tycker jag. Men så här är listan i nuläget.


De Bästa delfinalerna

1. Delfinal 4 i Gävle 2007

Aldrig har konkurrensen bland de fem bästa varit så hård som i Gävle. Andreas Johnson och Sarah Dawn Finer gick vidare, Magnus Uggla och Sanna Nielsen till Andra chansen (Sanna senare till final medan Uggla halkade på målsnöret i Andra chansen) och After Dark 5:a med den genialiska Åh när ni tar saken i egna händer. Omänskligt hård konkurrens!

2. Delfinal 4 i Malmö 2004
Märkligt nog den enda delfinal som hållits i Sveriges tredje största stad men det kompenseras av ett fantastiskt startfält. Vinnaren Lena PH, klassikerna La dolce Vita och Min Kärlek och en Andrés Esteche i högform. Brandsta-Glenn var chanslös i det här startfältet med sin Boom bang-a-bang, och det var nog ingen slump att han placerades i det här startfältet. 

3. Delfinal 2 i Göteborg 2003
Fame, Sanna Nielsen, Alcazar, fjolårssuccén Bransta city släckers, Pandora....Ja inte ens Alcazar lyckades ta sig direkt till final med Not a sinner nor a saint och Brandsta-Glenn hamnade även här i det tuffaste startfältet. Jag tror inte det var en slump här heller....

4. Delfinal 1 i Göteborg 2005
Det var ett enormt slöseri med bra låtar i den första delfinalen 2005. Speciellt med tanke på att det inte kom särksilt många bra i de övriga tre delfinalerna. Både Linda Bengtzing och Alcazar som hamnade i Andra chansen här gick till final och det säger inte lite. Karl Martindahl och Johan Becker hade oturen att hamna på den försmädliga femteplatsen när Shirley Clamp och en comebackande Nordman gick direkt till final.

5. Delfinal 3 i Örnsköldsvik 2007
Fördelningen av låtarna 2007 är värt att diskuteras. I princip alla låtar med vinstchans bakades in i de två sista delfinalerna som blev alldeles för tuffa. Inte ens Sonja lyckades gå direkt till final från det här heatet med För att du finns. Och självaste Magnus Carlsson missade både final och Andra chansen med Live forever. Glömde jag nämna att Måns tävlade med Cara mia här...


De sämsta

1. Delfinal 2 2005 i Linköping
Jag tycker synd om de som satt i Cloetta center den här kvällen. De borde få pengarna tillbaka. Bidragen var rent skräp, den enda som var bra var Arja Saijonmaa och hon kom sist! Till och med programledarna Henrik Schyffert och Erik Haag var usla och vem kan idag nynna på Sanne Salomonsens Higher ground som gick vidare härifrån?

2. Delfinal 3 2002 I Sundsvall
Hanna och Linas Big time party gick till final härifrån. Det var den sämsta låt som någonsin gått till final - fram till för en vecka sen....Men faktum är att det inte fanns mycket som var bättre i detta usla startfält. Det var mest menlösa dansband, och så Rolf Carlsson förstås....

3. Delfinal 1 2007 i Jönköping
De två finalisterna Anna Book och Tommy Nilsson lyckades sammanlagt skrapa ihop en poäng i finalen. Det säger det mesta.

4. Delfinal 2 2006 i Karlstad
Magnus Carlsson till final med sin i särklass sämsta låt någonsin. Kikki till final med sin i särklass sämsta låt någonsin. The Elephantz! Tidernas kalkon. Nej den här kvällen hade inte jag kul framför TV:n.

5. Delfinal 2 2007 i Göteborg
2007 fick verkligen en mardrömsstart, efter två veckor fruktade jag en katastrof. The Ark är det enda ljuset i Scandinaviums mörker här. Jimmy Janssons låt var patetisk, Jessica Anderssons likaså. Marie Lindberg...Nej, inga fler kommentarer nu är listan slut.


2008-02-13
15:03:18

Lite fler Intresseklubben...
Mitt i alla schlageryra så pågår ju min serie Intresseklubben för fullt på Sveriges radio i Jönköping. Ni som vill lyssna på de delar som har sänts kan gå in på följande sida. Nu senast sändes mitt inslag om fotboll där jag, milt uttryckt, kanske inte ställer de mest konventionella frågorna i ämnet...

http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/program/artikel.asp?ProgramID=2267&Artikel=1820962

2008-02-12
19:49:56

Norge skickar skönsjungande idol
Samtidigt som Melodifestivalen startade i lördags så avslutades den norska Melodi grand prix. Vinnare blev 28-åriga Maria Haukaas Storeng med låten "Hold on, be strong". Det känns som en typisk "jurylåt". Välskriven och kompetent framförd men väldigt svår att minnas när det är är 20 andra låtar som trängs i TV-tittarens skalle under semifinalen. Sverige och Norge tävlar i olika semifinaler och kan med andra ord inte rösta på varann och efter en lyssning hade jag knappast röstat på den här även om jag fick. Men den växer rejält efter några lyssningar och känns som en modern soul-poplåt även om den kanske inte höjer partystämmningen i arenan. Men det är en av de bästa låtarna som kvalificerat sig till ESC 2008 hitills. Och som sagt, med en jury i ESC hade den säkert varit livsfarlig. 

Döm själva.

 

2008-02-12
11:29:20

Onödigt Christer

image143

Att Christer Björkman spelar på bidragen som tävlar i Melodifestiavlen ser inte särskilt bra ut. Om han hade ringt och röstat på någon av låtarna hade det om möjligt sett ännu sämre ut. Som jag uppfattat Christer Björkman så är han knappast någon myglare, han är bara alldeles för ärlig när folk frågar. Han lever verkligen för den här tävlingen och är väldigt noga med att tävlingens trovärdighet inte skadas. Förmodligen såg han det här som en ren baggis. Men visst, det var ganska onödigt att spela på låtar som tävlar i hans egen tävling, även om satsningen nu gjordes då hans möjlighet att påverka resultatet var noll. Men jag kan förstå att Christer blev lockad av det där oddset. 30 gånger pengarna på att Christer och Amy skulle gå till final! Jag fattar fortfarande inte hur det kunde vara sådana odds. Men det är bara att gratulera de som var uppmärksamma och nappade. Så grattis fisken!


2008-02-11
00:01:42

Är det efterfest på eran balkong....

Hotell Opalen var festskådeplatsen för årets första efterfest i Melodifestivalen. Stället ligger bara ett stenkast från Skandinavium och när jag och mina kollegor från Melodifestivalklubben anlände vid halv 12-tiden var festen i full gång. Lördagens två stora vinnare, Amy Diamond och Christer Sjögren verkade ha en synnerligen lugn kväll. Amy sågs inte till alls medan Christer satt vid sitt bord hela kvällen, så jag förstår att kvällstidningarna måste ha haft problem när de tryckte dagens löpsedlar. Varken "Den galna efterfesten" eller "Röstkaos under sändningen - telefonlinjen brakade samman" funkade den här gången så de fick helt enkelt välja något annat.


Även om Face-84 kom sist så var det deras låt som spelades flitigast igår. Varje gång den kördes så var tjejerna direkt uppe på dansgolvet och vi har knappast hört den för sista gången. Något säger mig att en ny kultlåt har fötts och den kommer säkerligen att dyka upp på diverse grillfester i sommar när någon festprisse greppar gitarren efter ett antal burkar Pripps.


image142
Face-84 efter några glas vin

Bland övriga celebriteter igår så gjorde Lena PH ett gästspel och hon var flitig på dansgolvet. Även Fredrik Lindström var på plats och man glömmer lätt hur STOR mannen är. När jag pratade med honom så var det som att titta upp i en skyskrapa.

Även om lördagens efterfest kanske inte var den vildaste man varit på så blev det en bra slutpunkt på tre extremt intensiva dagar. De kommande två deltävlingarna kommer jag att se från TV-soffan och det känns som ett välbehövligt break. För efter många glas vin, färre timmars sömn och skallen full med nya schlagers så blir man ganska slut. Men jag ser fram emot fortsättningen av Melodifestivalen 2008.


2008-02-10
23:47:53

Folkhemmets kupp mot experterna

Melodifestivalen 2008 inleddes med att den tysta majoriteten gav en fet känga mot etablissemanget och på ett sätt var det en ultimat start. När Luuk läste upp honom som finalist så hade hela pressen samlats i presscentret och såg det hela på TV. Det blev dödstyst, sen hörde man ett rejält garv från Aftonbladets krönikör Markus Larsson. Och om jag ska se något ljus i detta faktum att startfältets sämsta låt tar sig till final så är det att det här ökar schlagertempen ytterligare några snäpp. För låtar som delar Sverige är bra för tävlingen, i synnerhet när expertisen får sig en knäpp på näsan. Christer, Carola, Charlotte, BWO...jag vill inte gå händelserna i förväg men det känns som att årets festival kan nå upp till en ny kokpunkt som aldrig tidigare skådats.


Dessutom är det lite komiskt med denna Christer Sjögren som gått runt och småmyst för sig själv hela veckan trots att tidningarna har tävlat i hånfulla sågningar. Sen går han till final och han ser exakt lika småmysig ut. När jag talade med textförfattaren till den konstnärliga lyriken, Ingela "Pling" Forsman, efter sändningen så var hon också lika cool. Hon tyckte att många formuleringar var riktigt roliga, men hon hade aldrig, trots 33 låtar i tävlingens historia, varit med om att bli så här sågad.


Amy Diamond var självskriven i final, speciellt när hon om möjligt var ännu bättre i sändning än tidigare under veckan. Låten är bra, men Amy är ännu bättre. Men varför lästes hon upp sist? Givetvis borde de ha sparat Christer till sist för så hade det varit mycket mer ovisst vem som hade gått till final.

Kristian Luuk kändes varm i kläderna redan från början och bortsett från det där med Suzzie Tappers sjukdom så var han rakt igenom bra. Han kompromissar inte bort sin stil utan håller en lagom nivå mellan ironi och folklighet.


image141


Tummen upp


#  Sketchen i början med Arja och Lasse Berghagen var klockren.


# Björn Gustafssons första inhopp med fadderbarnet var riktigt fyndigt. Betydligt bättre än hans "What is love"-dans som kändes lite fantasilös.


# Den tråkiga mellanakten. Det är väl inte bra med ett dåligt pausnummer säger ni. Jo, det är precis vad det är. När man proppas med nya skämt och låtar och uppmaningar att rösta så är det exakt vad man behöver: Tre minuters riktigt tråkig menlös dans. Det var alldeles utmärkt för nån gång måste man ju hinna rösta också.Tummen ner


# Marie Lindberg-tjafset.
Snälla bespara mig. Christer Sjögrens avancemang igår var en större skräll än Marie Lindberg förra året och helt ärligt så berörde den mig mer.


# Morgan Pålsson.
Hipp-hipp-reportern brukar vara rolig men hans sketch igår kändes väldigt 90-tal. Men jag är inte orolig, de bör kunna bättra sig längs mer vägen.


# Backstage-intervjuerna.
Det finns ett stort problem med intervjuer direkt efter ett scenframträdande, det tar fram det mest korkade ur folk. När man gett järnet i tre minuter så är man utpumpad rent mentalt och då blir det mest menlösa sportsvar. När "intervjuaren" dessutom saknar all känsla för tajming så blir det bara dåligt.


2008-02-09
11:40:47

Genrepet vände upp och ner på Christer
Jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Just nu är jag nämligen lite omtumlad efter gårdagens genrep i Scandinavium. För att höra låtarna inför 50 journalister är en sak. Att höra de inför ett fullsatt Scandinavium med folk som får höra de första gången är något helt annat. Det är ju första "hinten" man få från så kallat vanligt folk och de gav verkligen tummen upp för E-type och The Poodles. Och jag måste säga att den låten lyfte något fanstastiskt igår. Det blir en grym show och den är absolut ny favorit att följa med Amy Diamond till final. Det visade om inte annat Melodifestivalklubbens undersökning där de frågade 300 personer i publike efter föreställningen vilken låt de tyckte var bäst. 140 svarade E-type och Poodles! En sån stor majoritet har vi aldrig fått tidigare och Gylleneskors undersökning gav också en klar seger till "pudlarna och vikingen". Ja med viking syftade jag inte på Christer Sjögren för undersökningen gav en fingervisning om att folk faktiskt inte verkar köpa hans grisfest. Han kom sist i både vår och Gylleneskors undersökning och han fick klart minst jubel inne i arenan. Visst, de som gillar Christer är nog inte den högljudda skaran och det som går ut i TV kan skilja sig en del från det som hörs i arenan. Men visst finns det risk för ett rejält magplask. Och det skulle vara synnerligen välförtjänt.

Annars så var Luuk i toppform. Det märks att han är varm i kläderna redan från början den här gången och hela sändningen kommer att inledas med en riktigt rolig sketch som ni inte får missa. Däremot hoppas jag att de stryker i manuset inför Suzzie Tappers nummer. Både före och efter låten talas det massa om hennes Parkinsonsjukdom och det tycker inte jag är rättvist. Att tidningarna skriver om det är en sak, det är helt logiskt. Men SVT ska inte gynna någon enskild. Jag vill inte ha en ny Marie Lindberg, jag vill ha en rättvis tävling! Därmed inte sagt att Suzzies låt är dålig. Den växer för varje lyssning och har en väldigt behaglig melodi. Jag tycker fortfarande att det är den mest svårplacerade låten ikväll.

Men E-type och Poodles har verkligen förstärkt sina aktier och sångaren Jakob blev väldigt glad när vi presenterade resultatet i vår undersökning för honom.

image140

2008-02-09
11:14:03

Rapport i SR Jönköping
Om ni vill höra min direktrapport från Göteborg i SR Jönköping så går ni in på www.sr.se/jonkoping och klickar på lyssna. Tiden var ca 11.45

2008-02-08
15:31:58

Mina betyg på Göteborgslåtarna

Line Of Fire"  - E-type & the Poodles
Versen är mycket lovande och det är en perfekt starter på årets Melodifestival, men jag hade väntat mig lite mer av refrängen. Men framträdandet är maffigt och när Poodles-sångaren Jakob Samuel blir kastratsångare i slutet av låten då känns det vasst. 
Mickes betyg: 4

Alla gamla x" - Face-84 
Låten kändes som ett skämt första gången man hörde den, men texten är väldigt rolig och på något märkligt sätt smittar den av sig. Den är kriminellt trallvänlig men man har svårt att fatta att tjejerna faktiskt är födda 1984. 1994 hade varit mer sannolikt. Tittarna på lördag kommer bara höra låten en gång och dessutom finns det påtagliga brister i sången som inte lär bli bättre på lördag. 
Mickes betyg: svag 3:a 

Deja vû" - Velvet
Klockren eurodisco, varken mer eller mindre. Ni kommer känna att ni har hört den förr men det behöver i sig inte vara en nackdel. En nackdel är dock att discopubliken inte är tillräckligt stor så det räcker nog inte att nummret är perfekt koreograferat och väl sjunget.
Mickes betyg: stark 4:a

Lullaby" - Brandur
Väldigt svårtippad. Det är en vacker låt, stämmningsfull i moll med begravningskören i bakgrunden. Brandur kommer säkerligen att få en hel del tjej- och gayröster och han är duktig och går genom rutan. Som ni märker är det här svårtippat men problemet är att den behöver många lyssningar.
Mickes betyg: svag 3:a

That's Love" - Michael Michailoff
Visst kan man rippa Karl Martindahl om man tycker det är kul men låten är inte särskilt kul för det. Opersonlig och tar inte vägen nånstans. Gonatt!
Mickes betyg: 2

Thank You" - Amy Diamond
Ruskigt effektiv poplåt som framförs oerhört proffsigt av Amy. När energiknippet från Jönköping stormar fram kommer inte många att kunna stå still. De är redan på väg till telefonen. Precis som i E-type och Poodles så är versen bättre än refrängen men det här räcker gott och väl ändå till final. 
Mickes betyg: stark 4:a

Visst finns mirakel" - Suzzie Tapper
Mycket svårbedömd. Jag tycker inte att hennes framträdande är starkt men det tyckte jag inte heller att Serbiens Marija Serifovic var förra året. En journalist på GP som jag pratade med i pressrummet sa att den avskalade enkla grejen var det som gjorde att den stack ut bland alla bomber, grisfester och Amy Diamond. Och hon kanske har rätt. Men än så länge har jag inte fastnat för den. 
Mickes betyg: 2

I Love Europe" - Christer Sjögren 
Jag har redan sagt det mesta om den här låten och det änns lite fantasilöst att fortsätta såga så jag säger helt enkelt att Christer hör hemma i tävlingen. För den här låten kommer det snackas om, länge. 
Mickes betyg: 1 


2008-02-08
13:02:49

Hoppsan, jag var kanske lite för ärlig där....
Under torsdagskvällen var det flott värre för alla ackrediterade på Melodifestivalen. Det bjöds det på en skaldjursbuffé på Stora Teatern vid avenyn där alla fick en biljett där det står hummer på och två biljetter där det står öl/vin på. Nu slumpade det sig så lyckligt för min del att min kompis och kollega från Melodifestivalklubben Marcus Björkander, gav mig sina vinbiljetter eftersom han är militant nykterist (dessutom militant köttätare och anti-veggis då han vägrar äta alla tänkbara grönskaer). Dessutom hittade jag en papperslapp på golbet där det stod "hummer" så plötsligt hade jag fördubblat min kvot med hummer och vin och det var ju inte fel. Kvällen inleddes med att göteborgskomikern Peter Apelgren körde stand-up i några omgångar, men man satt mest bara och väntade på att få ta del av det där underbara buffébordet.

image138


Strax innan avresan till Stora teatern slog sig jag och Marcus ner bredvid en av årets låtskrivare. En skallig göteborgare vid namn Magnus Johansson som satt och smuttade på en vinare. Vi snackade lite om låtarna här i Göteborg och han frågade vad vi tyckte. Ganska snabbt kom vi in på den stora snackisen här i Göteborg, Christer Sjögrens I love Europe. Jag sa att jag tyckte att den var förfärlig och körde mitt citat som jag skrev här på bloggen igår att "Karln tigger om stryk" (vilket jag också sa när jag gav en direktrapport till SR Jönköping 11.45 idag). Det visade sig att Magnus Johansson som jag talade med var upphovsman till I love Europe...

Jo tack, men faktum var att han inte verkade ta illa vid sig alls utan fortsatte att prata med mig under Skaldjursbuffén så jag fick snarare intryck av att han uppskattade min ärlighet. En ärlighet som kanske inte hade varit lika ärlig om jag vetat vilken låt han var upphovsman till från början. Då hade jag nog bara sagt att "jag gillar den inte men jag tror att den kommer att gå bra".

2008-02-07
18:44:10

Var beredda på grisfest på lördag
Nu har jag suttit på repetitionerna i Scandinavium hela dagen och jag kan säga en sak: det kommer att bli bra underhållning. För det här startfältet innehåller allt från 80-talsrock, till 2000-talspop, till grisfest. Ja, det sistanämnda kan ni nig räkna ut vem som står för, Christer Sjögren. Hans bidrag "I love Europe" är så tillrättalagt och inställsamt att min första tanke när jag ser det hela är: Karln tigger om stryk! Det är en slags dansbandscalypso som lika väl kunde ha varit gjord av Galenskaparna & After Shave för den känns rakt igenom som ett skämt. Men Christer skämtar inte, jag lovar. Och det bidraget är också det mest svårtippade. Journalisterna i Scandinavium satt och skrattade men frågan är om det inte är folkiet i stigorna som kommer att skratta sist. Jag hoppas innerligt att svenska folket har så pass bra smak att de inte röstar Christer till final, men jag vågar inte tro det.

Men förutom Christer Sjögren så är det en hel del bra i den här delfinalen. Bäst efter dagens repetitioner tycker jag nog att Velvet är. Låten är gjord enligt konstens alla regler för en modern danslåt, det är inte mycket som överraskar, men det är ruskigt proffsigt gjort. E-type och the Poodles låt Line of fire hade jag väldigt höga förväntningar på och även om de inte riktigt infriades så är den stark. Känns som en revival till 80-talet och Twisted sister och det är inte helt fel.

Men charmigast på lördag är tjejgruppen Face-84 som framför låten Alla gamla ex. Bara inledningen på refrängen är ju fantastisk där de sjunger att de vill ha alla gamla ex i en hönsnätsbur. Det är en sån där låt där hjärnan säger "nej nej" med hjärtat jublar "jaa".

Hur som helst så är den 10 gånger bättre än Christer Sjögrens grisfest.

2008-02-06
14:07:25

På väg till Göteborg...
Om några timmar sätter jag mig på tåget ner till Göteborg för den första delfinalen i årets Melodifestival. Jag kommer att vara ackrediterad där för Melodifestivalklubben så det kommer att bli en hel del repetitioner, presskonferenser och - inte minst - fester. Tyvärr har SVT tidigarelagt den första uppspelningen av bidragen för pressen som är redan ikväll, så den kommer jag att missa. Men jag lär ju höra låtarna desto mer imorgon.

Jag har höga förväntningar på E-type och the Poodles låt. Det känns som att E-type är precis det Poodles behöver för att göra en riktigt bra refräng, vilket jag tycker att de saknade förra gången. E-types låt 2004 i sin tur, saknade egentligen ingenting - utom möjligtvis att den gode Martin inte direkt är Sveriges bästa sångare. Men Jakob i the Poodles har ju en hyfsad pipa så jag tror att det här kan vara en ultimat kombination.

Amy Diamond levererar alltid bra låtar och den här tror jag också kommer att hålla hög klass. Men frågan är hur bra show det blir. Bra radiopop räcker inte, det behövs mer.

Sen lär det bli någon överraskning, det brukar det bli. Michael Michailoff är det namn jag tänker på först. Han var med i den framgångsrikaste årgången någonsin i en talangdokusåpa, Fame factory 2002. Och faktum är att han fick långt mer jurypoäng än både Magnus Bäcklund, Jessica Andersson, Mattias Holmgren, Andrés Esteche och alla de andra, innan han plötsligt hoppade av. Men av det jag hann se så visade han sig vara en duktig låtskrivare och även scenartist. Men kanske inte den ödmjukaste människan som fanns. Men det ska bli mycket intressant att höra hans bidrag imorgon.

Mer rapporter från Göteborg är att vänta, så häng kvar!

2008-02-05
15:43:26

De största skrällarna i delfinalernas historia
Nu när det bara är några dagar kvar till hela cirkusen drar igång så kan det vara på sin plats att göra en liten återblick i MF-historien. men det blir en ganska kort tillbakablick där jag koncentrerar mig på åren från 2002 och framåt. D.v.s. åren med delfinalsystemet. För inget år har varit befriat från överraskningar, och tur är väl det. Men det är intressant hur snabbt en sensation glöms bort och räknas som självklar. La dolce vita, Alla flockor och Min kärlek är stora klassiker idag, men att de skulle gå till final det är de tävlade var långt ifrån självklart. Däremot platsar de inte riktigt bland de 5 största skrällarna i delfinalhistorien. Det gör inte heller Marie Lindberg och det grundar sig inte i första hand i att hon fick medietid hon fick för att hennes story passade som hand i handske för kvällspressen, utan för att konkurrensen i Göteborg var så pass svag. Bakom the Ark var fältet helt öppet.

Jag listar nu de som överraskat positivt. Flopparna får jag ta vid ett annat tillfälle. Så utifrån förutsättningarna som rådde inför varje artists tävlande så rankar jag topp-5-skrällarna så här. (som vanligt med den största sist)

5. Night of passion - The poodles, delfinal 3 Karlskrona 2006
Knappt någon hade hört talas om the poodles innan den här delfinalen men de lyckades faktiskt få flest röster av alla i Karlskrona. T.o.m. fler än BWO som fick näst flest röster av alla i finalen. Så the poodles framfart här måste betraktas som en riktig skräll.

4. Kom och ta mig - Brandsta city släckers, delfinal 1 Växjö 2002
Den nya eran med delfinaler startade med en skräll. Förmodligen var det bästa tänkbara starten för det nya konceptet då det visade att inga favoriter, inte ens Magnus Carlsson, går säker. Skrällen i att brandmännen gick till final var just att de lyckades få fler röster än Barbados som var duktigt stora 2002. Att detta sen skapade en pajkastning i kvällstidningarna var ännu bättre för melodifestivalens framtid.

3. I remember love - Sarah Dawn Finer, delfinal 4 Gävle 2007
I tidernas tuffaste delfinal stod slaget om två finalplatser mellan After dark, Magnus Uggla, Andreas Johnsson och Sanna Nielsen. Att en femte artist skulle kunna konkurrera var minst sagt överraskande, men så här i efterhand känns det så självklart.


2. Hela världen för mig - Sanna Nielsen, delfinal 2 Göteborg 2003
Ständigt underskattade Sanna hamnade i en mycket tuff delfinal med de två bidrag som skulle få flest och näst flest röster i finalen: Fame och Alcazar. Dessutom var Brandsta med som vid den tiden var glödheta och blivit folkhemshjältar efter deras fantastiska 2002. Glömde jag nämna att Andrés Esteche och Pandora också var med i samma heat..

1. A different kind of love - Caroline Wennergren, delfinal 4 Växjö 2005
Hon känns lite bortglömd idag men det gör inte hennes bragd mindre. Med en låt som normalt sett borde vara chanslös och med en artist som ingen förutom de mest inbitna sikta-mot-stjärnorna-fansen (hur många sådana finns det?) hade hört talas om gick hon direkt till final. Det mest okonventionella valet svenska folket någonsin gjort i den här tävlingen och den största skrällen i delfinalernas historia.

2008-02-04
00:01:31

Melodifestival med orkester

Igår var jag tillsammans med ett tiotal medlemmar ur Melodifestivalklubben på en Melodifestival av gammalt snitt i Berwaldhallen. Det var en salig blandning av artister från festivalens historia som framförde sina egna bidrag + ett antal till framför en 26-mannaorkester under ledning av, förstås, Anders Berglund. Rena julafton för MF-nostalgikerna med andra ord. Även om jag fortfarande tillhör gruppen som inte vill återinföra någon orkester i Melodifestivalen, utan tycker att den bästa tiden är nu i det här fallet, så måste jag ju säga att det var en fantastiskt bra konsert. Det var också väldigt intressant att höra låtarna som tävlat efter att orkestern skrotats som nu framfördes med orkester.

Det var sammanlagt 9 artister som uppträdde. Det skulle vara 10 med Lasse Lönndahl var tvungen att ställa in. Artisterna var: Annelie Rydé, Svante Thuresson, Linda Bengtzing, Towa Carson, Ann-Christine Bärnsten, Anders Glenmark, Cecilia Wennersten, Alcazar och Janne-Lucas. Då vi satt på rad 2 så kunde man följa allting väldigt bra och samtliga i publiken fick också rösta på det bästa framträdandet. Min topp-5 av framträdandena blev inte alls som jag hade tänkt mig först, då vissa låtar helt klart är starkare än andra. Så här blev min personliga ranking av topp-5 när de 9 numrena var över.

5:e plats: Alla flickor - Linda Bengtzing
Linda ska upplevas live för hon är verkligen en scenartist som fångar publiken. Men det visste jag redan, däremot visste jag inte hur Alla flickor skulle låta med orkester. Den sackades något av orkestern tyckte jag och kom inte riktigt upp i samma standard som studioinspelningen.

image137

4: plats: Växeln hallå - Janne Lucas
Janne-Lucas kan inte beskyllas för att vara glamourens fanbärare direkt. Han var klädd i snickarbyxor och envisas alltid med att ha sin keps på sig, vilket gör att det kändes som att Berwaldhallen släppt in honom direkt från Statoil-macken. Det här var den låt jag tänkte rösta på - innan föreställningen. Låten är en av mina absoluta favoriter och den gör sig alltid bra live. Statoil-Janne levererade stabilt, ungefär som jag förväntat mig.

3:a Alla har glömt - Towa Carson
Melodifestivalklubben har en lite speciell relation till Towa då flera av oss känner henne personligen. Men det är krut i tanten det kan man lugnt konstatera och hon var bara 8 röster från att vinna omröstningen bland publiken.

2:a Not a sinner - nor a saint - Alcazar
Det var hög medelålder och ännu högre slipsfaktor bland publiken i Berwaldhallen. med andra ord, kanske inte Alcazars hemmaplan men trots det så vann de hela omröstningen och det var inte oförtjänt. Det är lätt att imponeras över hur snyggt synkade de är på scenen. Och discodängan Not a sinner - nor a saint visade sig funka alldeles utmärkt med orkester. Det blev ett grymt drag, men de fick inte min röst...

1:a Upp över mina öron - Anders Glenmark
..den gick till Anders Glenmark och det hade jag inte trott innan kvällen. Framförallt beroende på att jag alltid varit lite besviken på den här låten. När Orup & Glenmark tävlade 1989 så stod båda de på topp och jag tyckte att ett sådant dream-team borde kunna tävlat med en bättre låt. Men allt det där är glömt nu efter igår. Anders Glenmark var helt fantastisk! Det är lätt att glömma hur duktig sångare han faktiskt är. Och när han kombinerar detta med att vara hur naturlig som helst på scenen, ja då var min röst klar.

image136

Konferencier för kvällen var Lill Lindfors. En av våra få riktiga primadonnor. Men en primadonna på rätt sätt. Lill är den enda programledaren i eurovisionens historia som kunnat leda en sändning och få det att verka som att hon kände hela publiken + alla hundratals miljoner tittare. Hon röstas alltid fram som tidernas bästa ESC-programledare och det är hon också. Hon var förstås lika bra igår. Konstigt att man inte sett henne oftare som programledare i TV eller på galor och liknande. Hon är ju så självklar i strålkastarljuset. Gå aldrig i pension Lill!

image134


Efter pausen då alla fick rösta följde akt 2 då artisterna framförde hits som de inte nödvändigtvis tävlat med själva. Höjdpunkten här - och den enda som jag gav en "standning ovation" - var Linda Bengtzing som framförde Lena PH:s Om igen. Hon gjorde låten bättre än vad den egentligen är och det är just sådana tillfällen som ger den där riktiga kicken. Den kicken hoppas jag att jag får uppleva de närmaste veckorna för nästa helg börjar det ju.


Berwaldhallen blev den perfekta uppvärmningen för Melodifestivalen 2008.