Schlager-Micke

2012-05-31
23:20:22

Var ska ESC hamna nästa år?
Det är tre städer som rent formellt slåss om att få arrangera ESC nästa år, Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag säger formellt eftersom jag har väldigt svårt att tro att någon annan stad än Stockholm och någon annan arena än nya Friends Arena i Solna kommer att bli aktuell. Även om jag förstås skulle bli överlycklig om det placerades i min hemstad Göteborg men jag kan inte tänka mig att man väljer Scandinavium framför de alternativ som finns.

Att hålla ett ESC på en fotbollsstadion innebär förstås en gigantisk livepublik och det gäller att SVT inte gör allt för att proppa in så många som möjligt för då blir risken att många hamnar väldigt långt bort. Jag är själv väldigt kräsen när jag går på MF live. Sitter jag inte långt fram är jag hellre i TV-soffan, där ser man ju mycket bättre! På ESC brukar fördelen vara att EBU är väldigt generösa mot fansen. Vi hamnar ofta långt fram nära scenen, betydligt närmare än i Globen på MF. Men Globen är som sagt bara en viskning jämfört med Friends arena och då återstår att se hur de löser det hela OM det nu blir Friends arena som hela balunsen kommer att hållas i.

En annan sak som det redan börjat att spekuleras i är programledarna. Sarah Dawn Finer är favorit än så länge och det vore väl ett alldeles utmärkt val med tanke på hur hon ledde Melodifestivalen i år. Dessutom behöver man ju inte oroa sig för att hon inte ska behärska engelskan. Däremot skulle jag föredra att hon i så fall plockade bort den där figuren Linda Woodryff som hon använde som röstavlämnare i lördags. I en omröstning är skämt det värsta jag vet och det spelar ingen roll om det kommer från Sverige eller Österrike - Europa vill ha poängen, inget annat.


Att spekulera i namn i övrigt känns lite förhastat. Det är lång tid kvar och man har ingen aning om vilken typ av show som SVT kommer att vilja göra. Men jag tror defintivt att de kommer att göra den bra. SVT är proffs på den här typen av sändningar och ESC 2000 i Globen var en mycket uppskattad sändning bland fansen och moderniserade också sättet att producera ESC på. Men ska man se någon ESC-sändning de senaste åren som ledstjärna så är det Norges arrangemang 2010. NRK gjorde ett snyggt, proffsigt arrangemang befriat från trams och med ett spektakulärt pausnummer i finalen. Det enda minuset var att scenen var lite för låg för publiken på plats. Satt man långt bak på parkett såg man nästan ingenting men i rutan såg det väldigt bra ut.

2012-05-31
22:58:31

Loreen i BBC:s morgonsoffa
Loreen åker runt Europa nu för att lanseras och dök upp i BBC:s morgonsoffa igår. Och det är väldigt skönt när man hör svenskar som verkligen kan prata engelska obehindrat och som inte förvandlas till en annan person bara för att de byter språk. Loreen känns väldigt mycket Loreen även här   


2012-05-29
20:07:53

Sverige klättrar i ESC:s OS-tabell
Sveriges seger innebar ju den femte vinsten genom tiderna i ESC och även om det här är en tävling där det egentligen inte existerar någon prispall (det är ju bara vinnaren som räknas här) så kan det vara kul att göra en klassisk OS-tabell över Eurovisionhistorien. OS-tabell innebär att man först rankar efter antal guldmedaljer. Om två länder har lika många så räknas man antal silver och om det är lika många där så skiljs det åt genom antal brons. Så här ser topp-10 ut i Eurovision efter årets tävling med placering - land - guld - silver - brons

1. Irland 7 - 4 - 1
2. Storbritannien 5 - 15 - 3
3. Frankrike 5 - 4 - 7
4. Sverige 5 - 1 - 5
5. Luxemburg 5 - 0 - 1
6. Nederländerna 4 - 0 - 1
7. Israel 3 - 2 - 1
8. Norge 3 - 1 - 1
9. Tyskland 2 - 4 - 5
10. Spanien 2 - 4 - 1

Noterbart här är att två av länderna med fem segrar, Storbritannien och Frankrike var med och delade segern 1969 tillsammans med Nederländerna och Spanien. Så om man inte räknar de som "fulländade segrar" så ligger ju Sverige tvåa i tabellen. Och då hade det även blivit en annan 10:a eftersom Spanien var med i den kvartetten. Schweiz, Italien och Danmark har också två segrar och bland de är Schweiz framgångsrikast med knapp marginal.

En annan intressant sak är det jag nämnde i ett tidigare inlägg att Sverige är det enda landet av de i topp som fortfarande levererar hyfsade resultat i tävlingen. Ja faktum är att få av dessa topp-10-länder klarar sig särskilt bra i tävlingen numera då den domineras av helt andra länder. Som ni ser har inga av de "nya länderna" som debuterade i ESC från 1993 och framåt lyckats leta sig in på denna 10 i topp. Många av de har lyckats bra men ingen har lyckats vinna mer än en gång.

Tävlingen är ju inte samma idag som den var förr. Dubbelt så många länder tävlar som på 80-talet och TV-tittarna får vara med och bestämma vinnaren. Så för skojs skull kan vi väl göra en topp-10 från att telefonröstning infördes i ESC 1997 och fram till idag och då ser det ju oväntat trevligt ut :)

1. Sverige 2 - 0 - 1
2. Ryssland  1 - 3 - 2
3. Ukraina 1 - 2 - 0
4. Turkiet 1 - 1 - 1
4. Storbritannien 1 - 1 - 1
6. Danmark 1 - 1 - 0
7. Serbien 1 - 1 - 1
8. Grekland 1 - 0 - 3
9. Azerbajdzjan 1 - 0 - 1
9. Estland 1 - 0 - 1
9. Lettland 1 - 0 - 1
9. Tyskland 1 - 0 - 1

Ja kan man tänka sig. Efter att telefonomröstning genomfördes så är Sverige faktiskt det enda landet med två segrar. Nu har ju inte telefonomröstningen sett likadan ut hela tiden. 1997 var det fortfarande stor jurydominans då bara fem länder använde telefonröstning, däribland Sverige. Därefter var det i princip enbart telefonröster som avgjorde vinnaren fram till 2009 då man började tillämpa dagens system med 50% jury 50% tittarröster. Ett förtydligande angående den här tabellen bör göras också angående Serbien. De tävlade 2004 och 2005 under namnet Serbien/Montenegro och här har jag räknat samman de resultaten med när Serbien tävlat som enskilt land.

2012-05-29
16:22:01

Det råder Loreenfeber i Sverige
Så här tre dagar efter Loreens stora seger i Baku så fortsätter det att råda Loreenfeber i Sverige och det är ett sjukdomstillstånd som jag tycker Sverige mår bra av. Hon är på löpet, på TV, analyseras på ledarsidor och i radio - hon är överallt. När Loreen anlände till Arlanda igår kväll möttes hon av hundratals fans, varav flera av mina vänner i Melodifestivalklubben. Själv hade jag ingen möjlighet att åka dit men det gläder mig att Loreen togs emot på det sättet och att hon kommer att fortsätta hyllas på Hötorget om några timmar.Det gläder mig mycket dels för att folk äntligen börjar förstå vilken vansinnigt svår tävling Eurovision Song Contest är att vinna. Den här segern är allt annat än vardagsmat och jag hoppas inte att folk inbillar sig att "bra, nu är vi tillbaks på banan igen, nu kommer vi dominera i 10 år framåt". Den här tävlingen funkar inte så. Hur skickligt ett land än är på musik så handlar det om att plocka fram rätt låt, rätt artist, vid rätt tillfälle och ofta räcker inte ens det. Man måste ha lite tur också. Tänk om något annat land just i år hade valt en klubbig låt med en lokal superstjärna med samma look och liknande scennummer som Loreen. Då hade det kunnat gå helt annorlunda och detta är ju något som man själv inte kan rå över. Det handlar om att ha tajmingen på sin sida och det hade Sverige verkligen i år, i kombination med allt det andra.

Men framförallt gläder jag mig förstås åt att en sann hjältinna hyllas för det är vad Loreen är. Att göra sitt bästa framträdande under omänskligt favorittryck (kanske historiens tyngsta) är imponerande. Men att våga stå upp för mänskliga rättigheter när man befinner sig i ett land som ständigt bryter mot de är ännu större. Det var det ingen annan artist i Baku som gjorde. Jag såg intervjuer med Loreen i Agenda i söndags och blev så imponerad över hur ärligt och genomtänkt hon svarade på allt.

Jag var inte född 1974 och var inte gammal 1984 men jag har upplevt de andra svenska ESC-segrarna och jag har svårt att tro att någon av de tidigare segrarna firats på samma sätt som den i lördags. Jag tror att detta beror på att Loreen och Euphoria är något som fler än bara schlagerälskare kan stå bakom. Herreys, Carolas och Charlottes segrar var med låtar som var tydligt anpassade för tävlingen och som inte hade så mycket med den övriga populärmusiken vid den tiden att göra. ABBAs Waterloo är i det fallet mer lik Euphoria genom att den var bredare än tävlingen inte var någon typisk festivallåt. Men jag har svårt att tro att det badades så mycket i fontäner efter ABBAs seger i Brighton eftersom tävlingen var så kontroversiell på den tiden och man dessutom inte hade fattat hur stora ABBA skulle bli.

Om Loreen kommer att slå internationellt är svårt att sia. Ofta vilar en förbannelse över ESC-vinnare när de ska lanseras utomlands och det brukar suta med att de blir heliga kor i sina hemländer och bland ESC-fans men snabbt bortglömda hos allmänheten. Man kan bara hoppas att Loreen kan bli ett undantag.

2012-05-28
11:12:12

Azerbajdzjans arrangemang är en skamfläck i ESC-historien
Trots framgången för Sverige och Loreen så har det varit svårt att inte bortse från problemen som varit i årets ESC. När Loreen fick en fråga på en presskonferens om att hon träffat människorättsorganisationer under veckan så fick hon inte svara på den. Då hade det varit politik och ESC ska vara en opolitisk tävling. Att värdlandet däremot väljer att hylla sig själv, köra bort människor från deras hem för att bygga arenan Crystal Hall och förbjuder DJ:s på Euroclub att spela musik från Armenien är tydligen inte politik. Det här drar fram viktiga frågor i ljuset, vilken organisation vill EBU egentligen vara och vilken tävling ska Eurovision Song Contest vara? Är det opolitiskt att acceptera all politik i ett värdland? Är lösningen på alla problem att stoppa huvudet i sanden och hävda att det här enbart handlar om underhållning om en diktatur i Asien ser detta som sin största PR-vinst någonsin? Nej det tycker jag verkligen inte men problemen är många fler än lösningarna i det här fallet. Frågan är var man ska dra gränserna nu när gränserna är väldigt otydliga för EBU?

Det är svårt att se var den geografiska gränsen går för medlemskap i EBU och ännu svårare att se var den demokratiska gränsen går. När EBU utökade sitt medlemsantal 2007 med länder som inte tillhörde europeiska rundradioområdet (och var går gränserna för det då?) så var kriteriet att de skulle tillhöra Europarådet. Europarådet arbetar med att främja demokrati och mänskliga rättigheter och kravet på medlemskap var att man har ett demoktariskt styrelseskick och respekterar mänskliga fri- och rättigheter. Ironiskt nog var Azerbajdzjan ett av de länder som kom med genom denna utvidgning.


Azerbajdzjans president Ilham Aliyev

I en drömvärld så skulle bara länder som kan anses som demokratier och som ligger i Europa få delta i ESC. Men var gränserna för Europa går (vissa säger Uralbergen, andra säger Istanbul, det är hundratals mil där emellan) och var gränserna för demokrati går är inte heller så lätta att definiera. Det finns länder med demokratiska styrelseskick som ockuperar andra länder (Israel), det finns länder som bråkar med varann (Azerbajdzjan och Armenien), det finns länder som inte bråkar med några andra men behandlar sin egen befolkning som skit (Vitryssland) och det finns en drös länder som officiellt är demokratier men knappast i praktiken (Ryssland, Georgien m.fl.). Att neka ett land medlemskap på grund av politiska skäl verkar svårt för EBU. Att slänga ut en existerande medlem lär vara 10 gånger svårare. 

Det finns länder som velat vara med i ESC men nekats men då har det inte handlat om brist på demokrati utan rent praktiska saker som är lätta att hänvisa till. Lichtenstein nekades deltagande eftersom landet saknade nationellt TV-bolag och vissa länder i Mellanöstern har inte fått vara med då de vägrat att visa Israels bidrag och det bryter ju tydligt mot spelreglerna. Att däremot neka ett land deltagande för att de behandlar sin befolkning som skit är inte lika lätt. Vitryssland är inget stort problem i tävlingen så länge de inte vinner. Vad jag vet blir man inte straffad i Vitryssland om man röstar på "fel land" och de censurerar inga länder i sin sändning. Men vad händer om Vitryssland skulle vinna? Då har EBU ett gigantiskt problem.

EBU kan knappast stoppa ner huvudet i sanden och låta alla vara med i ESC men hoppas att bara snälla länder vinner. Det man kan göra är att ställa hårdare krav på en arrangör när det gäller pressfrihet och hur mycket politisk propaganda man tillåter. Och framförallt vara benhårda i kravet på att alla länder ska behandlas rättvist. Azerbajdzjan borde tveklöst ha brutit mot reglerna angående det sistnämnda då personer som röstat på Armenien straffats tidigare år. Och i år drog sig Armenien ur från deltagande. Bara detta skulle kunna vara skäl nog att slänga ut Azerbajdzjan från framtida deltagande men det lär inte hända. Och man kan knappast slänga ut Vitryssland för att man sent omsider kommit på att de är en diktatur.

Självklart håller jag med alla som säger att det är bra när folk blir upplysta om hur det ser ut i ett land. Kunskapen om den politiska situationen i Azerbajdzjan var närmast noll innan ESC och är betydligt större nu, men jag undrar om det bekymrar diktatorn Ilham Aliyev. Det finns som sagt betydligt fler problem än lösningar här men det är frågor som behöver diskuteras för jag tror inte att någon, mer än azererna själva, vill ha ett till ESC som det i Azerbajdzjan. Och SVT har ju ett gynnsamt läge som nästa arrangör nu. Allt kan ju bara göras bättre och det kommer det att bli. 


2012-05-27
14:47:27

Snopen sistaplats för Norge
Det fick bli fokus helt och hållet på sveriges historiska seger i mitt förra blogginlägg så nu passar jag på att skriva lite om programmet som helhet. För det var ju - faktiskt - 25 andra länder som tävlade i lördags också även om det kändes som att hela kvällen var Loreens. Så här blev resultatet igår

1. Sverige 372 poäng
2. Ryssland 259 poäng
3. Serbien 214 poäng
4. Azerbaijan 150 poäng
5. Albanien 146 poäng
6. Estland 120 poäng
7. Turkiet 112 poäng
8. Tyskland 110 poäng
9. Italien 101 poäng
10. Spanien 97 poäng
11. Moldavien 81 poäng
12. Rumänien 71 poäng
13. Makedonien 71 poäng
14. Litauen 70 poäng
15. Ukraina 65 poäng
16. Cypern 65 poäng
17. Grekland 64 poäng
18. Bosnien och Herzegovina 55 poäng
19. Irland 46 poäng
20. Island 46 poäng
21. Malta 41 poäng
22. Frankrike 21 poäng
23. Danmark 21 poäng
24. Ungern 24 poäng
25. Storbritannien 12 poäng
26. Norge 7 poäng

Gårdagens största skräll var utan tvekan Albanien. Man ska aldrig underskatta vad en stor sångerska kan göra men en låt som knappt är en låt. Rona Nishilu från Albanien framförde något som många säkert uppfattade som ett konstant wailande men ingen kan förneka vilken röst hon har och hennes nummer stack verkligen ut i mängden.

Norges sistaplats kändes märklig. Nummret är snyggt, låten är bra men i finalen i ESC handlar det i första hand om att inte glömmas bort och det gjorde uppenbarligen Tooji. Nu hamnar han i samma sällskap som Jahn Teigen och Tor Endersen och andra norska jumbos i historien och det känns så grymt. Och jag tyckte det var väldigt onödigt av Aftonbladet att blåsa upp en klassiskt klyschig "Norge hånar Sverige inför ESC-artikel" när han sa att han var inställd på att vinna. Är man det innebär det att man är inställd på att slå Sverige. Om det är ett hån så består världen av sju miljarder månfulla människor. När jag sett intervjuer med Tooji får man rakt motsatt intryck. Det här är en människa som minst av allt är hånfull och han tog sistaplatsen på ett väldigt bra sätt. Men det är märkligt med norrmännen. Trots att de tvättat bort sin förlorarstämpel med stora framgångar så lyckas de ändå märkligt ofta komma sist. När det går dåligt för Norge är det alltid rejält. De kommer aldrig näst sist eller tredje sist - går det dåligt kommer de kommer sist.

Stackars Norge. Ni får ta nya tag nästa år

Det var sammanlagt 10 bidrag - jag upprepar 10 bidrag! - med svensk inblandning igår och bäst, förutom Sverige själva, kom Azerbajdzjan med en fjärdeplats. Landet har onekligen en fantastisk svit i den här tävlingen. Kolla in deras placeringar sen de gjorde debut 2008: 8:a, 3:a, 5:a, 1:a, 4:a. Azerbajdjan tillhör tävlingens nya dominanter tillsammans med Ryssland, Turkiet, Grekland och Ukraina. Men faktum är att alla dessa länder har bara vunnit en gång var. Sverige har fyra segrar till..:)

Att Turkiets "skepp-ohoj"-trams skulle gå långt var väntat men jag undrar om så många andra länder hade kommit undan med den där låten. Tänk er själva att till exempel Österrike hade tävlat med samma låt.....För mig var det på gränsen till ett skämtbidrag. Typ I´m a joker fast med charm.

Italien utsågs till Sveriges huvudmotståndare inför finalen (var det därför Italien var det enda land som inte gav Sverige poäng av alla 42...?) och även om jag tycker Lámore femmina är en rätt skön låt och att Nina Zilli var grymt snygg och cool igår så har jag hela tiden tyckt att man överskattat låtens potential. En segrare var det definitivt inte för mig och ESC-historien bevisade igen att den inte är logisk. (Ja man kan komma tvåa med en skitlåt ett år och nästa år komma 9:a med en sämre. Det är inte konstigare än så. Allt handlar om att pricka rätt)

Eleganta Nina Zilli från Italien
Sveriges poäng i år var mycket intressanta. Då Europa vant sig vid att Norden strör poäng över varann så stack Sverige ut. 8 poäng till Estland, 10 till Serbien och 12 till Cypern. Europa kan inte anklaga Sverige för grannröstning i alla fall den här gången och vad jag vet har Sveriges 12:a aldrig gått till Cypern tidigare. Låten har visserligen svenska upphovsmän men jag tror att en viktigare faktor är att den uppmärksammats i Sverige och blev rikligt belönad av inför-panelen. Det gjorde att svenskarna hade bättre koll på den låten än många andra i startfältet.

Produktionen i Baku lämnar dock mycket i övrigt att önska. Programledarna var tre vandrande skämt och den politiska inblandningen i tävlingen var påtaglig. ESC ska ju vara en opolitisk tävling men när länder som Azerbadzjan deltar verkar det vara en omöjlighet. Men det minsta man kan begära av ett värdland är att alla länder behandlas lika. Armenien drog sig ut (officiellt frivilligt men det tror jag så mycket jag vill på) och armenisk musik var förbjuden att spela på Euroclub. Sånt går så rakt emot var den här tävlingen ska stå för och såna saker slipper ju EBU deala med nästa år när det kommer till ett politiskt okontroversiellt land.
I den prestigefyllda tävlingen Gissa resultatet slutade jag på en femteplats. Det är jag mycket nöjd med då mer än hundra personer deltar. Det var Albanien, Storbritannien och Norge som spökade till det hela för min del där jag hade trott på helt andra placeringar.

2012-05-27
14:20:13

Vilken drömseger!

Så länge jag haft den här bloggen har jag väntat på att få skriva detta och äntligen kan jag göra det - Sverige är vinnare av Eurovision!! Fantastiska, magiska Loreen gjorde ett framträdande igår som jag inte hade vågat hoppas eller tro på. Hon var inte bara lika bra som i Melodifestivalen, hon var ännu bättre. Hon var helt fantastisk och jag känner mig så barnsligt stolt som svensk när vi vinner ESC med en sån låt, en sån artist och ett sånt nummer som andas modernitet, integritet, ja allt man kan tänka sig. Euphoria påminner inte om någon tidigare Eurovisionvinnare utan den står sig helt unik. Det största i ESC sen ABBA har jag fått höra och det kan jag hålla med om. För Sverige är detta milstolpe nummer två i tävlingen efter ABBAS seger 1974 för det här är en artist och en låt som, liksom ABBA, känns större än tävlingen.

Jag har ju trott på svensk seger hela tiden, något jag aldrig gjort tidigare, och när röstordningen blev offentlig igår så blev jag ännu mer säker på att det här kommer att gå vägen. Ordningen som länder röstar på är inte lottad utan bestämd för att göra omröstningen så spännande som möjligt. Detta baseras på jurypoängen som EBU då fått in samt snittet på hur länderna brukar rösta. Därför dröjde det ända till land 26 innan något nordiskt land dök upp för att lämna sina röster. EBU öste på med Balkanländer i början för att ge tittarna intryck att Ryssland och Serbien kunde ge Sverige en match. Det kunde de inte, de kultförklarade gummorna från Ryssland och Balkans största stjärna var chanslösa mot svenska Loreen och segermarginalen skrev till slut till 113 poäng.

Så mycket skilde mellan Sverige och Ryssland och bara Alexander Rybak har haft större marginal till tvåan. 372 poäng är också den näst högsta poängsumman i ESC:s historia efter nyss nämnde Rybak. Men i ett avseende är Loreen större än norrmannen, 18 12:or är rekord i ESC-historien och bland alla 12:or Loreens fick (hela Norden och större delen av Nordeuropa gav Sverige full pott) så värmde 12:an från Ryssland mest. Ryssland brukar vara väldigt snåla med poäng till Sverige. 6 poäng från Ryssland till Jan Johansen 1995 var överlägset högst fram till igår, då blev det alltså en fet 12:a från Babuschornas hemland.

Jag satt och kollade med ett stort gäng i Stockholm och när segern var klar började djugeltrumman ljuda - folk är på väg till Sergels torg! Sagt och gjort, vi beställde en taxi, plockade med en flaska skumpa och begav oss till den välkända fontänen som badades sönder i samband med fotbolls-VM 1994. Jag hade ingen tanke på att så många andra än schlagerfansen skulle vara där men jag hade fullständigt fel. Det var euforisk stämning, tutande bilar, svenska flaggor, Sverige-tröjor och Euphoria sjöngs överallt. Jag blev smått rörd över detta. Normalt sett är det bara fotbollssegrar som gör sånt här firande legitimt i Sverige. Jag hade aldrig trott att en ESC-seger skulle firas på det sättet och det visar bara hur mycket vi älskar den här tävlingen, trots allt som ofta skrivs om den. Jag var på Sergels torg efter Sveriges seger mot Paraguay i fotbolls-VM 2006 som säkrade avancemanget för Zlatan, Henke och Ljungberg och company. Då var det klart färre på plats än igår. Nu var det helt enkelt eufori!

Flera i Melodifestivalklubben passade på att bada i fontänen på Sergels torg

SVT kommer alltså att få arrangera Eurovision nästa år, troligen i Stockholm och vilken fest det kommer att bli! Jag kommer garanterat vara på plats under hela veckan och njuta av ESC-festen. Sveriges femte seger genom tiderna innebär nu att bara ett land i historien har fler segrar än Sverige och det känns bra. Om man gör en OS-tabell av länderna i ESC (alltså guldmedaljer först, sen silver, sen brons) så ligger Sverige på fjärde plats. Storbritannien och Frankrike har lika många segrar men fler andraplatser. Men bland länderna i toppen av tabellen så skiljer Sverige ut sig eftersom vi är det enda land som levererar kontinuerligt i tävlingen. Det kanske låter konstigt eftersom det var 13 år sen vi vann sist men då ska det läggas till att Irland och Storbritannien senast vann i mitten på 90-talet och knappt haft några pallplatser sen dess. Frankrikes senaste pallplats var 1991 och Luxemburg (som också har fem segar i historien) inte deltagit sen 1993. Nederländerna, som är enda land nu på fyra segrar, kom senast topp-3 1975! Så man kan ju inte säga att länderna omkring oss flåsar i nacken direkt.

Grattis Sverige, Grattis Loreen! Och grattis Eurovision Song Contest!

2012-05-26
14:18:53

Tidernas segerchans
Eftersom jag varit dåligt uppkopllad senaste dygnen så har jag inte skrivit något på bloggen om torsdagens semifinal. Men om jag ska sammanfatta det lite kort så var det väl med en nervös lättnadens suck. Jag tvivlade aldrig på att Sverige skulle gå till final. Något annat var otänkbart. Däremot var jag nervös för att nummret inte skulle sitta så bra som jag hoppades. Det är nämligen tradition i den här tävlingen att den svenska vinnaren ser sämre ut i rutan i ESC än i MF. SVT har ett otroligt proffsigt team som producerar Melodifestivalen och tyvärr är inte alltid teamet runt ESC på samma nivå vilket gör att det svenska nummret tvingas till kompromisser. Och jag var tyvärr inte nöjd med det jag såg av Loreen i torsdags.

Sången var sluddrig, ljuset var för mörkt och inte heller dansen satt perfekt. Det gnisslade i det så väloljade maskineriet och Loreen framstod plötsligt som mänskilg. Att sången var sluddrig har nog sin logiska förklaring. Loreen har sjungit Euphoria i en akustisk version då hon sjunger på exakt det sätt som vi kunde höra i torsdags. Hon sjöng helt enkelt på fel version. Är detta då anledning till oro? Både ja och nej. Ja eftersom det absolut viktigaste för Loreen är att hon vill vara helt nöjd med sitt framträdande, hon har själv sagt att det är viktigare än placeringen. Men jag tror inte att hon var nöjd med framträdandet i torsdags. Ser man till vinstchansen så påverkades inte den negativt tvärtom. Oddsen sjönk ytterligare på Loreen och är nu rekordlåga! Hon är tidernas största favorit i ESC - större än Alexander Rybak och detta efter ett svagt framträdande. Om hon sätter det ikväll så måste det bara bli seger.

ESC är verkligen ingen lätt tävling att vinna och det kan tröja minst 10 år innan vi får en sån här chans igen men det saknas självklart inte konkurrens. Rysslands tanter är svårbedömda. Jag har hela tiden avfärdat deras segerchanser med att juryn kommer att sätta stopp för de och det står jag fast vid. Men jag tror att det räcker till topp-3 ändå. En seger för de ryska gummorna tycker jag vore ett stort problem för tävlingen. Jag vet själv vilka problem det var att försvara tävlingen för alla man mötte efter Verka Serduschkas andraplats 2007. Kommentarer som "hur kan du gilla en sån där tävling, det är ju bara pajasbidrag hela tiden" höll sig kvar och håller sig fortfarande kvar. Verka Serduschka sänkte ESC:s trovärdighet 2007 och det skulle en vinst för Ryssland göra också.

Serbien drog en riktig vinstlott när det gällde startnummer. De går ut som 24 och då flera balkanländer föll bort i torsdags så lär det regna 12:or från grannländerna till Zeljko Joksimovic. Det kommer att räcka långt. Topp-3 där också.

Italien har tidigare lyfts fram som det största hotet mot Loreen men jag har själv svårt att se den som en vinnare. Framförallt har jag svårt med argumentet som ofta framförts att "kom de tvåa med en skitlåt förra året så vinner de väl i år". Jag ser inga som helst likheter mellan Lámore femmina och förra årets Madness of love förutom att de kommer från samma land. Och jag har svårt att se att EBU fått order att premiera Italien som land framför andra. EBU borde tvärtom vara livrädda för en italiensk seger om de minns hur det gick senast de arrangerade, 1991. Det var KAOS och med tanke på deras låga intresse för tävlingen så vore det en sällsynt dålig idé att låta Italien  arrangera ESC 2013.  Om det står mellan Sverige och Italien så står det mellan det land som bryr sig mest om tävlingen och det som bryr sig minst. Vad föredrar ni EBU?

Det jag var mest nervös för i torsdags var inte om Sverige skulle gå vidare utan vilket startnummer Loreen skulle dra. ESC är som sagt en tävling där det krävs en hel del tur för att vinna och ett tidigt startnummer bland låtar i liknande genre kan vara förödande. Nu drog hon startnummer 17 och det känns bra. Vinnaren har de senaste sju åren alltid legat på den andra halvan av startfältet och det är ingen slump.

Som sagt, ikväll gäller det. Jag hoppas och tror verkligen att Sverige vinner ikväll och att det blir ett ESC i Stockholm nästa år. I så fall tar vi vår femte seger och då är det faktiskt bara ett Irland som har fler segrar än Sverige genom tiderna. Bara en sån sak.

Min tippade topp-5 ser ut så här:
1. Sverige
2. Serbien
3. Ryssland
4. Italien
5. Spanien

2012-05-24
11:52:03

Ikväll intar Loreen scenen
Ikväll intar Sveriges stora favorit och hela Europas storfavorit Loreen scenen i Baku med sin Euphoria. Jag brukar sällan vara särskilt nationalistisk när jag tittar på ESC. Inte alls på samma sätt som om jag tittar på fotboll. Där håller jag på Sverige oavsett om vi spelar Drillo-fotboll (omskrivning för tråkig fotboll) eller som Barcelona (ett under av skönhet för en fotbollsälskare). Men i ESC är det låtarna som tävlar och jag grät inte direkt tårar när Sverige missade final 2010 eftersom This is my life knappast var värd bättre i det startfältet. Men i år håller jag på Sverige så tummarna värker. Vi har den bästa låten i år, den bästa artisten, det bästa numret. Vi är helt enkelt bäst i år och det är inte ofta man får sådana chanser att vinna ESC numera. Den här tävlingen är ju sannerligen inte lätt att vinna.Jag är inte det minsta nervös för att Sverige ska missa final ikväll. Det gör vi inte. Loreen kommer att dansa sig till final utan problem. Det kommer också Serbien att göra. De skickar en klassisk balkanballad med självaste Zeljko Joksimovic och då kan det bara inte gå fel.

Hur går det då för de andra Balkanländerna ikväll? Bra tror jag. Jag gissar faktiskt att samtliga av de går vidare Slovenien, Kroatien, Bosnien och Makedonien. De har ju haft en viss tur som hamnat i samma semifinal vilket innebär att de kan rösta på varann och de kommer de att göra. Inte bara för att de är grannar utan för att de alla känns väldigt mycket Balkan rent musikaliskt i år. Flera av låtarna är i traditionell Balkanstil, lite vemodigt, vackert, flöjter och fioler - ja hela paketet så att säga. Detta kryddat med att tre av de skickar artister som är väl kända i regionen, tidigare nämnda Zeljko, Kroatiska Nina Badric och Makedonska Kaliopi så tror jag som sagt att det går vägen för de allihop. Störst risk att missa har nog, ironiskt värre, den låt jag tycker är bäst från den här regionen, Slovenien. Men jag håller tummarna för Eva Boto och den vackra Verjamem.

Norge borde ta sig till final också. Sympatiske Toojis Stay är en modern poplåt signerat herrarna Boström och numret är snyggt. Ukraina brukar alltid gå vidare till final, mycket tack vare att de mer än andra tar hänsyn till TV-aspekten i det här evenemanget. Jag brukar sällan gilla deras låtar och är inte särskilt förtjust i Gaitanas Be my guest heller men ukrainarna vet hur man paketerar sin produkt och jag tror definitivt de tar sig vidare till final.


Turkiet är landet som fram till förra året kunde leva på illussionen att de kan ställa en man som pruttar på scenen, de går vidare ändå. Förra året hände det omöjliga - Turkiet missade final och jag tror inte att det upprepas. Jag kan inte påstå att turkarna är tillbaka med besked. Introt till Can Bonomos Love me back är betydligt bättre än låten vilket gör att jag känner mig lurad rakt igenom. Men som sagt, jag tror nog att det räcker ändå.

Ett land som aldrig missat final är Georgien men det måste ju bara ske i år annars anar jag korruption i korridorerna. Deras I´m a joker är så skrattretande dålig så om det finns en jury värd namnet borde den låten försvinna redan på det stadiet. Litauen går ut sist och även om gimmicken med att börja låten med en ögonbindel bara för att den heter Love is blind är smått patetisk så vågar jag inte döma ut låtens chanser fullständigt. Men jag tror ändå att den går bort. Estlands låt Kuula måste bara ta de finalplatsen istället. Låten är oerhört vacker och bra framförd. Allt man kan begära av en storslagen ESC-ballad.

Så min gissning till final är: Sverige, Serbien, Ukraina, Norge, Turkiet, Bosnien, Slovenien, Kroatien, Makedonien och Estland.

2012-05-23
01:42:09

Succé för de ryska tanterna i svag sändning
Så var den första semifinalen i årets ESC avklarad och det mesta gick som väntat. De ryska tanterna gjorde givetvis stor succé med sin snurrande ugn och glada partystämning och man verkligen hörde hur det gick hem hos publiken. De hördes annars inte mycket alls under sändningen, publiken alltså. Det var en anledning till att kvällens semifinal kändes aningen avslagen. En annan anledning var programledarna som var avslagna från början. Jag vet inte vem som skriver programledarmanus i ESC men sen när har det varit ett konststycke att prata franska? Här gjordes det till en stor grej vem som skulle dra det hela på franska och tanken var väl att publiken skulle skratta där men där var publikskyltarna inte tillräckligt tydliga uppenbarligen. Nej, programledarna hade inte många rätt (vilket de iof sällan har i ESC, de ska helst hålla sig borta så mycket som möjligt för att göra minsta möjliga skada) och tyvärr var det flera av kvällens nummer som lämnade mycket i övrigt att önska.

Rumänien har lyfts upp som en av favoriterna i år och jag gillar verkligen sommarfeelingen på låten men blev inte imponerad av framträdandet. Och det var ett vansinnigt slösande med pyro under nummret som dök upp helt utan syfte och sammanhang.

Ni kan bättre än så här Madinga

Inte heller de två grekiska popsnärtorna Ivi Adamou och Eleftheria Eleftheriou (hur kom man på det namnet?!) imponerade nämnvärt. Ivi lät svajig under hela låten på ett sånt sätt att man satt och var nervös under nummret att allt ska sitta och då glömmer man lätt bort låten. Och i Greklands fall lät det inte jättevackert heller. Det gjorde det kanske inte hos Jedward-tvillingarna heller men i det fallet spelade det mindre roll. De präntade effektivt in sitt varumärke som halvgalna duracellkaniner förra året och jag verkar vara en av få som tycker att deras låt i år är klart bättre än Lipstick förra året. Jag tyckte att deras nummer var kvällen bästa. Effektfullt på rätt sätt och en scenbild som stämde överens med artisterna.

Mina favoriter från Israel tog sig tyvärr inte vidare och jag anade det innan. Här handlar det om att köpa konceptet i sin helhet och många gör verkligen inte det, trots att Izabo hade en ganska skönt avslappnad attityd på scen till skillnad från många andra.

Juryn står ju för hälften av poängen och när det gäller deras favoriter kan man bara spekulera. Men min gissning är att det framförallt var Albanien och Ungern som lyftes fram av juryn.

Förutom Jedward blev jag imponerad av Moldavien. De skapade precis ett sånt balkanparty på scen som är omöjligt att motstå. Dessutom drog de vinstlotten i finalen - de får gå ut allra sist. Annars så är många platser lediga precis innan avslutningslåten och det skulle väl passa alldeles utmärkt för Loreen att gå ut där. Sämsta tänkbara nummer för Loreen vore att dra nummer 5. Då går hon ut tidigt och precis innan tanterna från Ryssland.

För min tippning gick det bra. Riktigt bra faktiskt. Faktum är att jag satte samtliga finalister ikväll så just nu ligger jag i delad ledning i Gissa resultatet, dock med väldigt preliminära siffror än så länge.

2012-05-22
08:53:06

Min tippning inför ikväll
Så var det då dags för ESC att börja äntligen. Ikväll klockan 21 smäller det och då är det ju på sin plats med en liten tippning också. ESC har de senaste åren blivit smått omöjlig att tippa sen systemet med 50% juryröster 50% tittarröster infördes. Förr kunde man nästan automatiskt räkna med vissa länder som hade en stor befolkning över Europa som Turkiet, Armenien och Ryssland. Och vissa länder hade ett mycket sämre utgångsläge och var tvugna att prestera desto bättre för att kunna ha en chans. Nu är de fördelarna och nackdelarna nästan utsuddade vilket är positivt för tävlingen men gjort det hela svårare för oss förståsigpåare som gärna tippar denna tävling sönder och samman. Men jag gör ett försök.

De ryska tanterna
kommer självklart att boom-booma sig hela vägen till finalen. De är de enda artisterna som egentligen kan bete sig hur som helst på scenen imorgon, de kommer ändå att gå till final. De som röstar på Ryssland röstar nog i första hand på konceptet med charmiga babushkor. Om det sedan är falskt, i otakt och totalt osynkat har ingen betydelse. Det kan till och med stärka varumärket för låten.


Att gå ut sist i en semifinal brukar innebära given finalplats. Sen de två semifinalerna infördes har 7 av 8 med den positionen gått vidare och de irländska tvillingarna Jedward lyckas, precis som förra året, få detta angenäma startnummer. Ingenting tyder på att framgången för startnummer sist bryts ikväll då deras Waterline är tillräckligt catchy för att locka röster.

Moldavien
går ut näst sist och de tror jag också starkt på. Balkanparty med smittande glädje borde vara effektivt och Moldavien brukar klara sig vidare till final varje år. Även Rumänien borde vara en finalist med sin dragspelsdisco som andas after beach och vem vill inte till stranden?

Kvällens fiaskovarning tvingas jag tyvärr uttdela till Cypern. Jag tycker att den svenskskrivna La la love med Ivi Adamou är en alldeles utmärkt floorfiller och har lyssnat på den mycket sen låtarna släpptes men det här är en genre där fansen ofta är betydligt mer entusiastiska än genomsnittstittaren. Dessutom ska Ivi ha sjungit riktigt surt på genrepet enligt rapporter. Jag hoppas att det går vägen ändå men är verkligen inte säker.

Min personliga favorit ikväll är Israel. Gruppen Izabo framför låten Time som är en slags 60-talspastisch med orientaliska inslag i en ganska perfekt kombination. Är dock osäker om det lockar tillräckligt med röster. 50/50 där att den klarar sig vidare.


Österrikes studentikosa rump-schlager och San Marinos skamlösa facebookflört kan ju bara inte gå vidare. Inte när hälften av poängen kommer från jurygrupper, det känns helt otänkbart.

Om jag ska utdela en skrällvarning så får det blir Ungern. Jag tycker själv att låten är hopplöst tråkig men den är väldigt välproducerad och något säger mig att det är en "jurylåt". Så jag skulle inte blir förvånad om den ropas upp till final. Juryn står ändå för hälften av poängen.

Så det fick bli tipsen så här långt. Just ja, våra nordiska grannar höll jag på att glömma. Avancemang för Danmark och Island men tyvärr respass för Finlands svenskspråkiga lilla vaggvisa blir min gissning.

2012-05-20
23:47:00

Balkan ser starkt ut i år
De ex-jugoslaviska länderna på Balkan har haft varierande resultat i ESC de senaste åren. Framgångsrikast brukar Serbien vara som ju är det enda av länderna som vunnit under egen flagg. Bosnien brukar vara stabilast i resultatlistan. De skickar ofta en snygg sofistikerad låt och missar sällan final. Väl i finalen har de en tredjeplats som bäst, annars hamnar de generellt i mitten. Kroatien var under 90-talet den stora giganten bland de ex-jugoslaviska republikerna men 00-talet blev ett ganska sorgligt decennium för deras del.

Slovenien
är ett land som jag själv har någon slags förkärlek till. Jag kan inte riktigt förklara det mer än att jag fascineras av små länder som engagerar sig mycket i den här tävlingen och dessutom skickar låtar jag gillar. Slovenien skickar ofta dramatiska poplåtar där balkantonerna är mer sällsynta än hos de övriga ex-jugoslaviska länderna men får sällan belöning för sitt jobb. Det är lite "portugal-syndrom" över det lilla alplandet, ingen tycker illa om det men ingen minns det heller. En sjundeplats är det bästa de åstadkommit och det var 11 år sen de lyckades med det. Makedonien var länge landet som alltid halkade vidare till final, ofta tack vare ett stort stöd från grannländerna men de senaste åren har det gått sämre. Inte minst för att regelförändringarna med juryns inträde spelat makedonierna ett spratt flera gånger om. Och så har vi det stora sorgebarnet Montenegro som aldrig lyckats ta sig till final och knappast gör det i år heller.

I år har dessa länder haft tur då alla av de hamnat i semifinal två förutom Montenegro som utan draghjälp knappast lär ta sig till final. De hade de knappast gjort oavsett då deras Euro Neuro knappt kan betraktas som musik. Men de övriga, Slovenien, Makedonien, Serbien, Bosnien och Kroatien har alla hamnat i den andra semifinalen och det kan vara en stor fördel.
 
Om samtliga dessa länder går vidare till final så lär det muttras en hel del om kompisröstning i sofforna här och var men det finns andra saker som talar till deras fördel. Serbien skickar balkanballadernas kung Zeljko Joksimovic. Mannen som kom tvåa 2004 med sin Lane Moje och som tävlat två gånger till som låtskrivare, för Bosnien 2006 och Serbien 2008. Det har resulterat i en 3:e och en 6:e plats. Ett minst sagt imponerande facit och hans låt i år påminner mycket om det han tävlat med tidigare. Allt annat än en final för Serbien i år vore ett gigantiskt fiasko.
 
Serbien är dock inte det enda landet som skickar en av sina största artister i år. Kroatiens Nina Badric är en stor stjärna på Balkan och även om jag inte är särskilt imponerad av hennes låt så kan den mycket väl smyga in i final den också. Även Makedonien skickar en storstjärna. Kaliopi har haft en lång karriär och är känd över hela Balkan. Jag gillar starkt hennes ballad som övergår till skön "tantrock" i mitten av låten och det som talar mest mot henne är väl startnumret. Hon går ut som nummer två efter den store Zeljko Joksimovic. Men jag tror ändå starkt på Kaliopi, hon är ett fullblodsproffs och sånt brukar skina genom rutan. 
 
Makedoniens Kaliopi är en av många storstjärnor från Balkan i år
 
Slovenien får gärna kravla sig vidare till final också men jag tror det blir svårt. Som jag nämnde tidigare håller jag ofta en extra tumme för slovenerna som ofta skickar riktigt starka poplåtar. Men medan bosniska, kroatiska och serbiska är språk som är väldigt nära besläktade med varandra så skiljer sig slovenskan på många sätt. Kanske uppfattar de därför Slovenien som en mer avlägsen granne än de övriga länderna i regionen. Jag tycker personligen att Eva Botos Verjamem är den bästa låten från den här regionen i år men jag tror att det blir respass i semifinalen i år igen för slovenerna. 


Slutligen Bosnien som tävlar med låten Korake Ti Znam av sångerskan Maya Sar. En lågmäld, vacker men ganska anonym låt som borde vara en låt som lätt glöms bort av tittarna. Men Bosnien har ett trumfkort i form av ett riktigt bra startnummer. De går ut näst sist och har den hopplösa låten Love is blind från Litauen efter sig. En låt som knappast får Bosniens att framstå i sämre dager.

Så det kan mycket väl bli rejält finalfirande på Balkan i år. Om sen någon av de här låtarna kan hota om segern i finalen är mer tveksamt. Många balkanlåtar i finalen gör ju samtidigt att de riskerar att ta ut varann.

2012-05-19
17:10:24

Myten om den svenska favoritskapet
Många verkar vilja avfärda Sveriges vinstchanser i år med argumentet att "Sverige är ju favoriter varje år och det vet man ju hur det brukar sluta..". Låt mig en gång för alla avfärda detta med att "Sverige är favoriter varje år" för det är en ren myt.

Först måste man göra skillnad mellan att vara favorittippad och segertippad. Loreen är verkligen segertippad i år. Otroligt segertippad på ett sätt som det inte finns allt för många motsvarigheter till i ESC de senaste åren. Den tydligaste parallellen är Alexander Rybak som hade ett liknande favoritskap 2009. Annars så är det vanligaste att flera länder delar på favoritskapet och att någon av de har lite lägre odds än de andra. Förra året var den Franska operasångaren Amaru Vassili favorit enligt oddsen men han var inte i närheten av de överlägsna odds som Loreen har i år eller Rybak hade 2009. Detsamma gällde Lena 2010 som var knapp oddsfavorit före Azerbajdzjan.

Alexander Rybak är en av få som haft ett liknande favoritskap som Loreen i år

Och Sverige har definitivt inte tillhört favoriterna under de senaste åren. Att folk ändå fått den uppfattningen har väl att göra med att svensk media vissa år beskrivit läget mer positivt än det verkligen har varit. The Ark hade ju en enad journalistkår från Sverige med sig till Helsingfors men i de internationella oddsen var Sverige långt ifrån favoriter 2007. Charlotte Perelli hade Europas ESC-fans med sig 2008 men oddsmässigt låg Sverige ungeäfr i mitten inför finalen. Malena Ernman reste definitivt inte till Moskva med något favorittryck på sig utan det året var det mer en nyfikenhet från svenk media att "vi får se om det här funkar eller blir platt fall".

Anna Bergendahls missade finalplats var självklart en stor besvikelse och en negativ överraskning men det kompenserades å andra sidan av resonemanget när Eric Saade tävlade förra året. I Sverige var frågan om han ens skulle gå till final. Och när vi väl var i final var det ingen som pratade pallplats för Sverige. Tredjeplatsen var en lika positiv överraskning för Sverige som Anna Bergendahl, Perelli och The Ark hade varit negativa överraskningar.

Det fanns en period i början på 2000-talet då Sverige låg bra till i oddsen och resultaten sen speglade det ganska väl. Men faktum är att situationen i år är unik. Favoritskapet i år är något helt annat än det Friends, Afro-dite, Lena PH och Carola hade inför sina ESC. ALLA talar om Sverige i år. Loreens youtube-videor har överlägset flest visningar bland årets tävlande och låten verkar gå hem i alla åldrar och i alla Europas hörn. Samtidigt finns självklart konkurrens i årets tävling. Startfältet är i mitt tycke starkt och inte minst de ex-jugoslaviska länderna satsar i år på att skicka sina största artister, däribland Zeljko Joksimovic från Serbien.
En man som aldrig ska underskattas - Zeljko Joksimovic från Serbien

De ryska tanterna är väl den mest omtalade utmanaren till Sverige och många tittarröster kommer det garanterat att bli, men jag tror inte att juryrösterna räcker till där. För mig kommer det största hotet från Italien. De skickar en "Duffy - Amy Winehouse"-inspirerad låt med cool Nina Zilli som säkert kommer att locka både tittarröster och juryröster.

Men om det nu visar sig bli en tvekamp mellan Sverige och Italien nästa lördag så borde EBU hålla en extra tumme för en svensk seger. Ska ESC då hamna i landet med Europas mest ambitiösa uttagning och mest ESC-galna befolkning eller i landet som minst av alla bryr sig om ESC och än mindre klarar av att arrangera det. En italiensk seger vore med andra ord illa på många sätt.


2012-05-03
00:05:51

Inför-programmen har nått ett nytt tramsrekord
SVT:s inför-panel är ju en tradition så här innan Eurovision varje år. Och de senaste åren har det varit en rakt igenom svensk panel, med undantag för Thomas Lundin från finska YLE som ju är en institutuion i programmet. Jag kan verkligen sakna åren med det nordiska rådet då en från varje nordiskt land betygsatte låtarna, i synnerhet i år då panelen är sämre än någonsin. 

Thomas Lundin är som alltid klockren i sin roll då han verkligen kan analysera låtarna, komma med bra referenser till annan musik och roliga kommentarer som krydda. Musikalartisten Lisette Pagler tycker jag också är ett hyfsat tillskott till programmet då hon har en sympatisk attityd och också har fokus på låtarna. Men de som står på andra sidan, Lena PH, Måns Zelmerlöv och Gina Dirawi tycker jag inte alls funkar. Märk väl att detta inte handlar om de som personer. Lena PH och Måns är ju fantastiska scenartister och Gina Dirawi är en naturbegåvning som fick sitt välförtjänta genombrott i Melodifestivalen i år. Men i den här rollen blir det platt fall.


Jag vet inte om SVT tänker att majoriteten av de som röstar i ESC inte bryr sig om musiken utan fokuserar på fula klänningar och pajiga huvudbonader och att man därför ska ha en panel med liknande seriositet. Det känns så när de efter vissa låtar säger saker som "ja låten är ju jättebra, men vad har hon på sig?? Nej det blir en etta..". Så pratar inte direkt de artister och proffstyckare som är smakpanel i t.ex. flipp eller flopp i P3 och det handlar ju också om något så trivialt som musik.

Det är bara att hoppas att inte jurygrupperna i Europa resonerar på samma sätt. Tänk om de säger följande om Sverige: "Ja låten är ju jättebra, bra produktion och artisten är toppen. Men vad är det för konstig snubbe som kommer in där på slutet. Fniss. Nej det blir en etta". I så fall är allt arbete med låtsnickrandet, allt produktion, all tid Loreen lagt ner på att nöta in varenda liten detalj i koreografin och att sätta varenda kamera. Allt detta är helt förgäves för att några oseriösa personer fastnar för en liten detalj i framförandet som inte ens är viktigt. Nu var detta bara ett exempel, jag tror inte att många stör sig på dansaren i Euphoria, men om en lustig huvudbonad på körtjejerna i Sloveniens bidrag renderar ettor så börjar man ju undra...Ett annat exempel är 2007 när norrmannen Per Sundnes bedömde Serbiens bidrag Molitva. Han gav den en etta och motiverade det hela med att en av musikerna i bakgrunden såg töntig ut. De musikern fanns inte ens med på scenen i Helsingfors och ni vet ju hur det gick för Molitva.

Jag föredrar att istället titta på svenskspråkiga YLE:s införprogram, De eurovisa. Produktionen är minst sagt spartansk. Ja, rent av undermålig men panelen är väldigt bra. Det programmet visar tydligt att man kan få ett underhållande och bra snack med en panel som fouserar på låtarna och har massa kunskap i kombination med underfundighet. De bjuder dessutom in en gästtyckare i form av en artist varje vecka och den artisten har tio gånger bättre koll än medlemmarna i den svenska panelen. Jag ser fram emot sista avsnittet av De Eurovisa, men knappast av SVT:s tramshörna.

2012-05-02
23:31:15

Inför ESC-träff i Göteborg
För några dar sen hade vi den traditionella "inför-ESC-träffen" i Göteborg då folk i Melodifestivalklubben träffades och tittade igenom samtliga bidrag i årets ESC för att sen rösta. Jag hade hört de flesta låtarna innan, vissa av de många gånger, medan andra fallit i glömska efter en lyssning. Mitt helhetsintryck är dock att det är ett starkt år i år med många bra låtar. En klar uppryckning från förra årets anonyma och tråkiga startfält, symboliserat med en osedvanligt anonym och tråkig vinnare - Azerbajdzjan.

Omröstningen i Göteborg blev väldigt spännande då det hela snabbt utvecklade sig till en duell om segern mellan Cyperns La la love och Norges Stay. Inte helt otippat två svenskskrivna låtar som båda fick höga poäng av mig. Norge vann till slut den striden men det slutgiltiga resultatet vet vi efter att de övriga delarna av landet har röstat. Cypern gick 6 poäng av mig och Norge 8 poäng. Estlands vackra ballad Kuula fick 10 och min tolva gick i år till Israel.

Israel har under många år varit väldigt ojämna i den här tävlingen. När de är dåliga är de rejält usla, t.ex. 2006 och 2007 då de först skickade tidernas mest menlösa soulballad Together we are one och årets efter den provocerande dåliga Push the botton. Men i år skickar de gruppen Izabo och låten Time. En slags 60-talspastish med orientaliska inslag i en perfekt kombination. Jag gissar att detta är en låt man antingen älskar eller hatar och jag tillhör den förstnämnda gruppen. Någon framgång i ESC är det inte särkert att det blir men jag blir väldigt glad av varken vill eller kan få den ur skallen.