Schlager-Micke

2007-06-21
22:47:55

Säsongsavslutning för Schlagermicke
Så här inför midsommarhelgen känns det rätt att nu avsluta den första säsongen av min blogg. En blogg som inte var särskilt planerad eller ens påkommen några dagar innan den startade (tack till David Fredriksson i Uppsala som kom med den här idén att jag skulle schlagerblogga). Men det har varit väldigt kul att skriva av sig inom mitt favoritområde och kul att så många varit inne och läst.

Nu kommer jag att semestra några veckor. Jag ska bland annat till Peace & love-festivalen i Borlänge nästa vecka och se ett av mina absoluta favoritband, Melody club (dom bara spottar ur sig hits på hits, dessutom med så genialiskt enkla synthslingor. Underbart!). Sen ska jag vara i Stockholms skärgård där man är fullständigt offline, vilket kan vara skönt det också ibland. Förutom semestern blir det en del jobb. Jag kommer att vara fyra veckor på Sveriges radio Jönköping i juli och augusti där jag ska jobba på lokalnyheterna. Så om ni har vägarna förbi Jönköping då så får ni gärna slå en pling.

image71

Men innan jag säger tack och hej så måste jag ju göra en lista. Eftersom vissa av er varit väldigt flitiga med att kommentera mina texter så måste ju ni lyftas fram. Därför räknade jag vilka som egentligen skrivit flest kommentarer. Till en början var det en ganska jämn match mellan fisken och Brita men under sluttampen har Brita hållit ett tempo som inte fisken kunnat matcha. Här är topp-5 bland er.

1. Brita Sjöberg - 40 kommentarer
2. David "fisken" Nyquist - 22 kommentarer
3. Anton Eriksson - 9 kommentarer
4. Markus "Markus Gunnervall" Gunnervall - 7 kommentarer
5. Niklas Sandström - 6 kommentarer

Statistik om bloggen
# Mest besökta dagen: 109 sidträffar lördagen 12/5 (finaldagen av ESC)
# Flest antal unika besökare: 27 personer torsdagen 10/5 (semifinaldagen av ESC 10/5)
# Minst besökta dagen: 1 person och 1 sidträff torsdagen 12/4 (undrar vem det var??)

Utnämningar på bloggen
# Skönaste kommentaren:

"Jag som trodde att Markus Gunnervall var en pseudonym för Micke själv? Efter alla 8-euros drinkar?".
Skrivet av Brita angående Markus Gunnervalls inlägg där han uppmanade alla att ge mig ekonomiskt bidrag...

# Näst skönaste kommenaten:
"Inte spänn får du av mig... "
Mathias "stege" Stegrud angående Markus Gunnervalls kommentar..


# "fiskens bästa kommentar"
"Känner du inte igen artisterna när du dansar kind mot kind, men vet vem som fick 12 poäng av sverige i -84 års festival... vill inte kalla det autistiska drag utan hoppas på gratisspriten ;-)"
Angående min omedvetna flört med ungerska sångerskan Magdi Ruzsa

Jag lovar att mejla er när jag börjar uppdatera sidan igen. Schlagersäsongen drar egentligen igång på allvar i början på nästa år men upphovsmänen och artisterna till nästa års Melodifestival brukar presenteras framåt november ,så jag får se när det blir. Men oavsett när så kommer jag garanterat att ha lika mycket åsikter om allt då precis som nu.

Men tills dess. Ha en riktigt skön sommar!

/Micke

2007-06-17
18:11:15

Håkan Södergren på listan 1989
Nu tar vi dom rankade jag som Lasse Holms 10:e bästa låt genom tiderna. Men när det gäller idrottslåtar så är den nog bäst (i hård konkurrens med När vi gräver guld i USA).

Håkan Södergren gjorde kanske sitt största bestående intryck hos allmänheten när han sjöng den här låten och fortfarande hade hår på huvudet. Här är ett skönt klipp från programmet Listan med Annika Jankell när Nu tar vi dom gör entré. Underbara 80-tal:-)

2007-06-16
10:35:51

Tillbaka i Stockholm igen
Nu är jag hemma igen efter min soliga Göteborgsvistelse. Jag hann med ett besök på den nystartade Schlagerklubben (icke att förväxlas med Melodifestivalklubben) innan jag lämnade stan. Det var ett uteställe vid Kungsportsplatsen som varje torsdag kör schlagertema och dagen till ära var personalen klädda i partyhattar. Tummen upp för sånt! Det kändes som en schysst golden-hits-kväll med de klassiska hitsen. Så för er som är i Göteborg någon torsdag i sommar så kan jag varmt rekomendera att gå dit. Se till att kila in strax innan 22.00 då det officiellt startar bara, då slipper ni förhoppningsvis betala entré;-)

Jag såg programmet för årets allsång på Skansen nyligen. Många bra artister fanns på listan. Verkligen. Spontant tyckte jag tisdagen den 10 juli kändes starkast med bl.a. Jerry Williams, Lasse Berghagen och Lasse Holm. Sen ska det bli ruggigt kul att se MA Numminen på sollidenscenen. Kultfinnen som gjorde sig oförglömlig med sin Gummiboll och som jag faktiskt intervjuat på telefon en gång. Han pratade så otroligt långsamt att jag i princip tvingades klippa mellan orden för att inte radiolyssnarna skulle spricka av otålighet. Men att bara få höra ..som en boll kommer jag tillbaks till dig.....blir ju något jag redan nu längtar till.

Men jag får se om jag verkligen tar mig till skansen i år. Jag brukar besöka allsången någon gång varje år men för mig är det ingen 5-plus-upplevelse. Snarare kan jag rada upp ett antal stora problem med att gå dit.
 
1. Man måste vara där så vansinnigt tidigt om man ska se något. Annars har man minst lika trevligt och tio gånger mer bekvämt hemma i soffan.
2. Själva TV-sändningen är egentligen det minst roliga med att vara där, eftersom utrymmet för spontanitet är begränsat till noll och artisterna sjunger in i kamerorna istället för till publiken. 
3. Ljudet i högtalarna brukar vara under all kritik.
4. Anders Lundin.  

2007-06-12
12:41:26

Allsång med Lotta Engberg och Lasse Holm
Jag befinner mig för närvarande på Sveriges jovialiska framsida, Göteborg. Och vad passar då bättre än att besöka allsången på Liseberg. Den hålls varje måndag på stora scenen och har mycket som allsången på Skansen inte har. Artister som sjunger till publik istället för till TV-kameror, ett betydligt mindre sönderstressad schema och inte minst, en programledare som kan sjunga! Lotta Engberg är en 10 gånger bättre allsångsledare än Anders Lundin. Roligare, spontanare och betydligt rappare i käften. En befrielse jämfört med att höra Anders Lundin rabbla upp sina skämt som man förstår att han tränat på 20 gånger innan sändning och som låter så krystade att till och med Stockholm live framstår som roligt i jämförelse....


image69
Lotta Engberg i allsångsaction på Liseberg

Som om det inte vore nog med det så har Liseberg även Curt-Eric Holmqvist som kapellmästare för husbandet. Mannen som lett ett antal festivalorkestrar i Melodifestivalen och inte minst festivalorkestern i Eurovision 1985, då det sändes från Scandinavium. Men det första jag förknippar Curt-Eric med är ändå Gomorron Sverige med Fredrik Belfrage under 80-talet. Så fort jag ser honom tänker jag nämligen på 031-170920 (det var det nummer man skulle ringa in för att vara med i programmet, Belfrage sa alltid 031 och så fick husbandet fylla i med 170920. Jag testade att ringa det nummret alldeles nyss, men det var tyvärr inget svar....)

Men det kungligaste denna varma sommarkväll var att Lasse Holm var en av gästerna. Han var egentligen stand-in för Lasse Kronér som blivit sjuk, och med all respekt för Kronér, Lasse Holm ska väl aldrig behöva vara en stand-in! Han borde ju alltid vara specialinbjuden med tanke på den otroliga radda hits han levererat genom åren. Han har gjort fler och bättre låtar än någon annan i Melodifestivalens historia. Dessutom blev han aldrig en G:son, som bara upprepar sig och ständigt levererar kopior på sig själv (det så kallade Stefan Berg-synromet) utan om man kollar på Lasse Holms reportoar så finns allt från dansband, till rock och operaschlager. Jag sa till mina systar strax innan vi gick in på Liseberg att "tänk om Lasse kör Calleloni Macaroni". Givetvis körde han den och jag blev överlycklig. Det var en av de första låtar någonsin som en då 7-årig Mikael Olofsson föll pladask för när jag hörde den på radio våren 1986. Många av mina "barn-hits" förstår jag mig inte alls på idag men det gäller inte Calleloni Macaroni. Dessutom verkade det som att Lasse Holm njöt av att framhålla hur töntig texten är i den här låten. Det lär ungefär så här:
"kom igen nu då Liseberg: Mamma Mia, Pizzeria, Calleloni Macaroni och Lasaaaaaaagne!!

image70

Innan den hade han också levererat E de det här du kallar kärlek med sin patenterade "nu-skiter-jag-nästan-på-mig-sång". Testa själv, om ni sitter på toa och har svårt att få ut allt, så kan ni försöka sjunga "E de det häääääär du kallar kärkek", så kanske det går bättre;-)

När jag satt där på Liseberg insåg jag att jag bara måste göra en lista över Lasse Holms bästa låtar. De allra flesta som han skrivit har han inte framfört själv så listan blir över alla låtar han gjort (även icke-schlagers, för det finns några sådana också..) 

10. Nu tar vi dom - Håkan Södergren & Hockeylandslaget (1989) 
En av få sportlåtar som har överlevt. Och med tanke på att Sverige faktiskt floppade i detta hemma-VM i hockey så är den bedriften ännu större (Sverige kom 4:a). De flesta låtar som görs till floppmästerskap brukar folk inte ens vilja ta i med tång efteråt, t.ex. Ciao ciao Italia. Den skrevs förresten av.....Lasse Holm. Men som sagt, det jag helst minns är den här gamla hockeydängan med Håkan Södergrens underbara falsksång:-)
 
9. Handen på hjärtat - Sofia Källgren (1990)
När vi ändå är inne på fjärdeplatser. Den här kom fyra i Melodifestivalen 1990 och är Sofias klart bästa låt någonsin. Ett mycket bra hantverk signerat Lasse Holm och Ingela Pling.

8. Bo Diddley - Arvingarna (1995)
Påminner faktiskt ganska mycket om the Arks vinnare i år, men 12 år före...Märkligt nog gick denna härliga boggie-rock inte ens vidare till de sista fem i Melodifestivalen 1995. Jag förstår ingenting.

7. Inget stoppar oss nu - Black jack (1988 och 1990)
Låten skrevs faktiskt redan till Melodifestivalen 1988 men där kom den inte med! Två år senare kom den istället med i Colin Nutleys film Black jack framfört av dansbandet med samma namn och blev då en jättehit. För mig är det här den bästa dansbadslåt som skrivits.
 
6. E de det här du kallar kärlek - Lasse Holm och Monica Törnell (1986)
Rätt låt vann i detta starka starfält av Melodifestivalen. Jag har alltid gillar den här rock-schlagern. Och jag får rysningar av välbehag när den kommer till sticket.

5. Växeln hallå - Janne Lucas (1980)
Den borde absolut ha vunnit före Tomas Ledins Just nu det här året. En klassiker, som förtjänar att vara det i många år till.

4. Högt över havet - Arja Saijonmaa (1987)
Kommentarer överflödiga. Otroligt snyggt med de moll-färgade verserna som går över i den starka durrefrängen. Kryddat förstås med Arja som gör låten än mer oförglömlig.

3. Främling - Carola Häggqvist (1983)
Inte mycket kan sägas som inte redan är sagt om den här låten. Också den börjar i moll och övergår i dur och även om jag hört den tusen och åter tusen gånger så tycker jag fortfarande att detta är en av de tre bästa låtar som Sverige skickat till ESC.

2. Calleloni Macaroni - Lasse Holm (1986)
En av få låtar som Lasse framför själv. Den var aldrig med i MF även om många tror det. Jag fullkomligt älskar hockeykören i refrängen och den härligt knäppa texten. Hur många låtar kommer ni på mer som hyllar mat?

1. Nattens drottning - Haakon Pedersen & ELisabeth Berg (1989)
Den bästa låt som någonsin deltagit i Melodifestivalen. Produktionen, den växande versen, den mäktiga operabiten i refrängen. Den har allt! Den kom bara delad 5:a i MF 1989 men troligen var den före sin tid. Tack Lasse Holm och Ingel Pling för att ni skrev den här låten!

2007-06-12
11:39:10

Styrelsehelg i Växjö
I höstas blev jag invald i styrelsen för Melodifestivalklubben. Jag visste egentligen inte vad jag tackade ja till den septemberdagen. Jag har ju alltid undvikit elevråd och liknande i skolan. Detsamma på universitetet. Att jobba för kåren var inget som lockade och någon styrelse har jag aldrig varit med i tidigare. Men det kändes som att det var dags för mig att ta en förtroendepost och det är jag mycket glad för att jag gjorde. Inte minst efter den här helgen då jag var på min första styrelsehelg.

Det var en riktigt trevlig tillställning i Växjö, där flera av styrelsemedlemmarna bor. Stort tack till Patrik och Magnus som hade fixt det hela på ett alldeles utmärkt sätt! Själva mötet var ungefär så som jag tänkt mig att sådana här möten ska vara. Alla satt runt ett stort bord, ordförandeklubban fanns på plats, ja, det var bara ramlösan som fattades (varför dricks det jämt Ramlösa på dylika möten? (Eller det kanske bara är jag som sett för många företagskonferenser på TV....).

image68

Särskilt mycket sömn blev det inte under helgen. Jag var visserligen svintrött när jag kom på fredagskvällen men när det sen bjuds på vin och champange och det börjar spelas schlagers, vem kan få för sig att lägga sig då??

Efter att mötet var slut på lördagen så blev det en alldeles förträfflig fläskfilé följt av en, minst sagt, avancerad frågesport signerad Patrik Rosell. Hälften av frågorna handlade om schlager och hälften om Växjö. Båda var lika svåra. Utslagsfrågan var den som etsade sig fast mest i mitt minne. Där skulle man addera samtliga birdrag som varit med i ESC med antalet soltimmar i Växjö under ett år. Svaret blev drygt 1550. Och eftersom det deltagit närmare 1100 låtar i ESC så innebar det att det under ett år i Växjö är drygt 450 soltimmar. 450! Det är ju typ bara en timme per dag! Visst har man hört talas om de mörka skogarna i Småland men....

Jag kan föreställa mig hur det ser ut på en vanlig arbetsplats i Växjö. Chefen säger "Okej hörrni, nu tar vi paus de här timmen för nu är solen uppe". Alla rusar ut på gräsmattan för att ta de av den svåråtkomliga solen. och när timmen är slut går de tillbaka igen, förvissade om att det troligen dröjer 23 timmar innan vår svårflörtade gäst letar sig fram i Växjö nästa gång. Nej, jag föredrar nog att bo i Stockholm ändå..

2007-06-07
23:52:32

Ukraina den moraliska vinnaren
När det nu gått några veckor sedan finalen av ESC så har jag suttit och analyserat poängen från finalen och semifinalen. För er som inte gillar statistik och att vända upp och ner på poäng så kan ni sluta läsa nu, för nu blir det nördigt värre...

Ukraina fick poäng av klart flest länder. Alla länder utom Albanien gav Ukraina poäng och då har Albaniens jury anklagats för att ha köpt sina röster (telefonomröstningen i Albanien och Andorra godkändes inte av EBU och deras poäng gavs från en jury). Så ser man det på det sättet så framstår Ukraina som en moralisk vinnare, oavsett vad man tycker om deras låt och scenshow. Vinnarna Serbien t.ex. blev utan poäng från 5 länder och utan rösterna från Balkan så hade Ukraina vunnit med 8 poäng över Serbien.  

1993 var första året då östeuropa deltog i ESC. Många längtar tillbaka till tiden före öst. Men hur hade resultatet i finalen av ESC sett ut om enbart de länder som deltog innan 1993 (förutom Jugoslavien och deras idag 6 självständiga länder) hade röstat? Jo, så här: (placeringen i riktiga omröstningen inom parantes)

1. Serbien 128 poäng (1)
2. Ukraina 111  (2) (Ukraina före Turkiet eftersom de fick poäng från fler länder)
3. Turkiet 111 (4)
4. Ryssland 84 (3)
5. Bulgarien 80 (5)
6. Armenien 76 (8)
7. Ungern 75 (9)
8. Grekland 69 (7)
9. Bosnien 56 (11)
10. Sverige 51 (18)
11. Rumänien  48 (13)
12. Moldavien 46 (10)
13. Vitryssland 39 (6)
14. Tyskland 34 (19)
15. Finland 34 (17)
16. Spanien 27 (20)
17. Georgien 25 (12)
18. Lettland 20 (16)
19. Litauen 15 (21)
20. Slovenien 13 (15)
21. Storbritannien 12 (23)
22. Makedonien (14)
23. Frankrike 0 (22)
23. Irland 0 (24)

Visst Sverige hade tjänat väldigt mycket på det men inte särkilt många andra västländer utan topp 5 är exakt samma länder som när alla länder röstade. Ett av få länder som får en helt annan placering av öst än väst är Vitrysslands Work your magic som inte alls uppskattades av väst. Väst visade sig inte heller särskilt förtjusta i italiensk opera från Lettland. Makedoniens sjutaktslåt Mojot svet var en annan låt som nästan bara fick poäng av öst. Frankrike fick 0 från pre-93 länderna. Och Irlands enda fem poäng kom från den köpta Albanska juryn......

Hur röstade då Norden? Jo, så här:

1. Serbien 45 poäng
2. Ungern 42 p
2. Sverige 42 p
4. Finland 32 p
5. Turkiet 31 p
6. Ukraina 20 p
7. Bosnien 19 p
8. Ryssland 16 p
9. Grekland 10 p
10. Tyskland 9 p

Sverige och Finland fick nästan hela sin poängskörd från Norden i år, så den nordiska blockröstningen var verkligen tydlig. För tolvan från Sverige till Finland var för mig en solklar kompisröst. Leave me alone är absolut en bra rocklåt, men det är ju absolut inte en sån låt som svenskar normalt sett röstar på i ESC. Vi vill ju höra gladpop! Dessutom, hur många i Sverige visste vem Hanna Pakarinen var innan ESC? När balkan skickar tolvor till varann så kan det ju i alla fall förklaras med att det finns en mer gemensam musikmarknad där och de känner till varandras artister. I Norden bryr sig möjligtvis de övriga länderna sig om den svenska musikmarknaden, men vi skiter ganska friskt i det som ligger på listorna i Finland, Norge och Danmark...
 
Annars är det anmärkningsvärt vilket stöd som Ungern fick från Norden. Uppenbarligen funkade sofistikerad blues bra här och Ungern fick sina flesta poäng från Norden och Baltikum.

Det sex länderna på Balkan (Kroatien, Slovenien, Serbien, Bosnien, Montenegro och Makedonien) röstade så här i finalen.

1. Serbien, 60 poäng! (12:or från samtliga!)
2. Makedonien 46 p
3. Bulgarien 38 p
4. Bosnien 37 p
5. Slovenien 33 p
6. Ryssland 26 p
7. Turkiet 21 p
7. Ungern 21p
7. Ukraina 21p

Visst dominerar Balkanländerna fullständigt här och det är utan tvekan det tydligaste och största musikaliska blocket i Europa. Mest anmärkningsvärt är att Armenien som kom 8:a på sammanlagt 138 poäng inte fick en enda poäng från Balkan! Inte heller Moldavien (109 poäng i finalen) fick en enda poäng från Balkan, och då är Moldavien nästan granne...Men Västeuropa var inte populärt på Balkan i år. Förutom 10 poäng till Grekland så var Montenegros 4:a till Spanien de enda västpoängen från Balkan. 

Två länder i ESC har en väldigt fördel av att ha egen befolkning i många andra länder Turkiet och Ryssland. Tidigare har jag inte sett det som någon avgörande betydelse för deras placering eftersom de vissa år floppade helt. Men det verkar som turkarna och ryssarna börjat ringa allt mer på sig själva. Turkiet fick 12 poäng från ovanligt många länder, 5 stycken. Det var Belgien, Frankrike, Holland, Tyskland och England. Det är de länder med störst turkisk befolkning i Europa.....  

2007-06-06
13:58:51

Mellan fotboll och schlager

Ni som känner mig vet att schlager inte är den enda passionen i mitt liv. De senaste dagarna har jag ägnat mesta tiden åt efteranalyserna till "slaget om norden" mellan Sverige och Danmark i Köpenhamn i lördags. Jag var själv på O´learys och såg Danmark-Sverige och om ni har läst min presenation på den här sidan så har jag ju skrivit där att det bästa som finns är matcher som urartar.....Jag borde med andra ord varit mer än nöjd efter lördagens tumult på parken.

Och visst, jag kan inte komma ifrån det, det är något speciellt med när allt tappar sitt manus. När det blir okontrollerbart och det händer helt oförutsedda saker som sen diskuteras överallt. Bara det där när man överallt, i affären, på bussen på jobbet hör alla diskutera en enda sak, kaoset i kvalmatchen. Det är något speciellt med det för då känns samhället och alla människor omkring så mycket närmare inpå, så mycket mer sammanhållet än under alla vardagar när folk springer till och från tunnelbanan för att skynda iväg någonstans.

Jag ska själv till Råsunda ikväll och se Sverige möta Island, men ni kan vara lugna. Jag tänker inte springa ut på planen. I så fall tar jag på mig en isländsk landslagströja....;-)

För att återgå till det som den här bloggen egentligen handlar om, schlager, så återkommer jag strax med lite statistik från omröstningen som jag själv knåpat fram. Men ha det så trevligt i solen fram till dess:-)

 


2007-06-02
13:33:22

2000-talets bästa ESC-bidrag
Nej nu får han väl ge sig tänker ni.........Aldrig! Jag kommer att fortsätta göra listor om jag så blir rullstolsbunden eller dricker paraplydrinkar på Bahamas. Jag kunde inte motstå frestelsen att lista de bästa låtarna under 2000-talet i ESC, men det är en utmaning vill jag lova. Det finns en sisådär 220 låtar att välja bland, dessutom i väldigt olika stilar vilket gör det extremt svårt att jämföra. Men medans jag de senaste dagarna har delat ut post så har tankarna snurrat i huvuet om hur den här listan ska se ut och det börjar klarna lite.

Jag har försökt att inte enbart utgå från det jag tänker och tycker just nu. Vissa låtar har jag lyssnat sönder och det är ju ett gott betyg om något för de låtarna! Men alla låtar som är med på de här 10 i topp lyssnar jag fortfarande mer än gärna på, de har hållit trots alla lyssningar.

Inget svenskt bidrag lyckades ta sig in, det kan jag säga redan nu. Närmast var the ark, men faktum är att inget bidrag från i år lyckades ta sig in på listan heller. Kanske framtiden kommer utvisa något annat. En del låtar blir klassiker för mig många år senare, men just nu framstår 2007 som ett år med många bra, men inga jättebra låtar.

År 2000 är det stora dilemmat för mig. Det är det bästa år som varit någonsin i ESC, ändå är inget bidrag därifrån med på den här listan. Jag vet helt enkelt inte vilken jag skulle ta ut därifrån. Det finns ett 10-tal som alla är bubblare, för att tala "tracksspråk". Men 2000 är ett år där jag lyssnar på hela CD:n och sällan trycker fram enskilda spår för kvalitén är så jämnhög på låtarna. Jag har varit inne på både Danmark, England, Lettland och Estland från 2000 men, som sagt, de får betraktas som bubblare allihop.

Här är listan

10. Forogj Vilag - Nox - Ungern 2005
En av tidernas bästa etnolåtar i ESC. Ett intro som till och med slår Ruslanas i Wild dances och en låt som verkligen håller för många lyssningar. Den borde vara kändare än vad den är men tyvärr var inte finalframträdandet klockrent.
12:a i finalen 2005

9. Mr. nobody - Anzej Dezan - Slovenien 2006
Här var det svårt. Det stod mellan den här och Rumäniens Tornero från samma år. På väg hem nyss var jag bestämd på Tornero, men helheten med det fantastiska arrangemanget (Slovener har en fantastisk förmåga att köra dramatiska arrangemang) fällde avgörandet till Mr. Nobodys fördel. 2000-talets bästa eurovisiondiscolåt.
16:e plats i semifinalen 2006

8. Je n'ai que mon âme - Natasha St-Pier - Frankrike 2001
Ballad i bästa Celine Dion-anda som blev utsedd till tidernas bästa franska bidrag i programmet diggil-ejs omröstning för ett halvår sen. Har allt en pampig klassisk ballad ska innehålla och borde givetvis ha vunnit överlägset i det här bleka startfältet.
4:a  2001

image65

7. Lejla - Hari mata hari - Bosnien-Hercegovina 2006
Molitva får ursäkta. I mitt tycke är detta den bästa balkanballaden under 2000-talet. Det otroligt stilfulla framträdandet gav mig rysningar och det ser jag fortfarande framför mig när jag lysnnar på den här i MP3-spelaren. Den enda balkanlåt under 2000-talet som kan utmana Kroatiens Neka mi ne svane från 1998 i kategorin bästan balkanballad.  
3:a 2006

6. Keine grenzen - Ich Troje - Polen 2003
Första gången jag hörde den trodde jag det var ett skämt. Ett dåligt skämt. Och liksom de flesta andra fattade jag inte att sådana här pekoral fortfarande gjordes, 18 år efter att de slutade göras......Men när jag satt framför TV:n och såg med vilken trovärdighet de framförde den här låten i finalen i Riga så fick jag en av de största rysningar jag någonsin fått av ESC. Jag kände bara att den här tävlingen kommer jag älska tills döden skiljer oss åt, och sen dess har jag älskat den här låten. Ni må tycka att det är sentimentalt och att den här låten är skräp, men för mig är den kunglig!
7:a 2003

5. No no never - Texas lightning - Tyskland 2006
Det har blivit mycket 2006 här. Inte för att det var ett fantastiskt år men den hade några riktiga hits och den största var den här countrydängan. Ingen låt gör mig mer glad och fylld av positiv energi. Så länge såna här låtar görs finns det hopp!
15:e plats 20064. In my dreams - Wig wam - Norge 2005
Den som kan motstå den här refrängen skulle jag vilja träffa. En av de mäktigaste refränger under 200-talet med den kanske mäktigaste höjningen. Glamrock från Norge! Inte trodde jag att jag någonsin skulle fastna för det men det här är den bästa rocklåt som någonsin varit med i ESC.
9:e plats 2005

3. ................
För att göra det hela lite spännande nu när vi kommer till prispallen så får ni klicka på länken för att se min 3:a under 2000-talet. Visst kunde det ha låtit bättre live, men låten och framträdandet är ändå oförglömlig.

http://www.youtube.com/watch?v=Fa4mjSZrdnk

2. Nu börjar det närma sig.....Den här låten behöver nog ingen närmare presentation för den känner ni igen....

http://www.youtube.com/watch?v=pWe0nKho8DI

1. Och mina damer och herrar, för att se 2000-talets bästa ESC-bidrag får ni klicka på den här länken. Varsågoda!
http://www.youtube.com/watch?v=MgBU6rfmLJs