Schlager-Micke

2008-03-27
19:38:16

Ryssland skickar Timbaland-låt till ESC
Ryssarna skickar samma artist som för två år sen till ESC, Dima Bilan. Den gången kom han tvåa med låten Never let you go, en låt som jag aldrig förstått poängen med och jag fattar inte vad som är bra med hans låt i år heller. Men Ryssland är precis som då, en av favoriterna att vinna, och de kommer säkerligen att komma alldeles för bra i år. Precis som Ryssland gör varje år. Visst, de satsar ofta hårt på att vara moderna i det de skickar och kritikerna står allt som oftast upp och applåderar deras bidrag. Det kanske beror mest på att deras bidrag oftast låter mer amerikanska än ryska och i år är det självaste demonproducenten Timbaland som varit i farten i deras bidrag Beliveing. Bara det kommer ju garantera hyllningskörer från kritikerna. Men jag tycker inte att den här låten kommer i närheten av de som Timbaland producerat det senaste året. Apologize är hundra klasser bättre än Believing.

2008-03-25
10:24:51

Mina poäng
Jag lämnade mina preliminära poäng efter den fjärde deltävlingen då jag hade hört alla låtar men flaggade för att det kan bli en del ändringar. Det har det också blivit även om topp 4 är helt intakt. Ändringarn består i första hand av att en del låtar blir betydligt bättre på CD än live. Lasse Lindh är ett lysnade exempel och han får väl betraktas som "veckans raket" om man nu ska tala tracks-termer, då han när ända upp till 5 poäng. Den är väl det bästa exemplet på en låt som inte ska framföras på de stora arenorna utan avnjutas på stereo. Pame är en annan låt som blir bättre om man slipper se det överkoreograferade nummret och Daniel som hela tiden ville för mycket på scen.

Från poäng 4 och uppåt var det ganska givet men poängen 1-3 är det stenhård konkurrens kring. Det inte var många låtar som kunde räknas bort överhuvudtaget. Det fanns ju knappt några kalkoner i år! Kebabpizzan kanske överraskar några att den kom med, men faktum är att jag inte kan låta bli att gilla den ju mer jag hör den. Den är sjukligt medryckande.

1 p: Under mitt tunna skinn - Patrik Isaksson
2 p: Kebabpizza Slivovitza - Andra generationen
3 p: Pame - Daniel Mitsogiannis
4 p: Hur svårt kan det va? - Linda Bengtzing
5 p: Du behöver aldrig mer vara rädd - Lasse Lindh
6 p: Lay your love on me - BWO
7 p: Empty room - Sanna Nielsen
8 p: Hero - Charlotte Perrelli
10 p: That´s where I´ll go - Sibel
12 p: Just a minute - Rongedal 

2008-03-23
23:31:33

Melodifestivalen i Backspegeln
Just nu är jag hos mina föräldrar utanför Göteborg och firar påsk. Samtidigt blickar jag ständigt tillbaka på den sex veckor långa schlagerkarusellen som slutade förra veckan. CD:n med årets låtar går varm det vill jag lova, och det är väl ingen vågad gissning att Melodifestivalen 2008 blir årets mest sålda CD.

Men för att råda bot på en viss poängabstinens som kan uppkomma så här när festivalen är slut så tänkte jag betygsätta själva produktionen i år. Jag har så pass taskig fantasi att jag kör på den vanliga 1-5-skalan.

Låtarna
Jag har sagt det tidigare men det tål att sägas igen. Kvalitén på bidragen i MF blir bara bättre för varje år och jag hoppas inte att det här var den slutgiltiga peaken och att det framöver bara kommer att gå utför. Även om det inte alls är omöjligt att det kan bli så. Jag väljer istället att njuta över att den bästa tiden är nu för Melodifestivalen.
Betyg: solklar 5:a

Fördelningen av bidragen
Förra årets festival innehöll bara två bra delfinaler, de två sista. Men dom var å andra sidan omänskligt bra. Årets fördelning hade vissa likheter. Västerås och framförallt Karlskrona, blev lite för tuffa. Men som tur vad hade de ändrat Andra chansen-systemet till i år vilket innebar att inga låtar från samma delfinal möttes på vägen utan alla delfinaler hade på så sätt chans att få två finalister. Men summa sumarum så var det så pass många starka låtar i år att det hade varit svårt att göra fördelningen så väldans mycket jämnare.
Betyg: 4

Kristian Luuk
Vad han än gör så blir det rätt. Trots att Kristian inte alls är någon klassisk programledare (i ärlighetens namn så ser han mer ut som en tråkig siffernisse på en anonym myndighet) så går han hem i alla läger. Hans tajming är outstanding och han håller fast vid det som är hans grej, den torra akademiska humorn, kombinerat med en folklighet som jag inte alls trodde att han besatt när han skulle börja vara programledare förra året. Humorn i årets festival, den bjöd Luuk på och han får mer än gärna kontrakteras för MF 2009.
Betyg: 5

Morgan Pålsson
Hipp-hipp har levererat många sköna sketcher genom åren men här ska inga personer betygsättas på gamla meriter. Morgan Pålsson var verkligen inte rolig. Den här "oj, vi är visst på fel plats"-humorn får "halka på bananskal"-humorn att framstå som modern och nytänkande. Frågan är hur många fler som går och ser deras nya film nu..
Betyg: 1

Björn Gustafsson
Det verkar ju vara en ny grundlag i Sverige att alla måste hylla Björn Gustafsson. Visst, det fanns absolut stunder där han var riktigt bra. Fyllegrejen i Karlskrona gjorde han klockrent och sången till Carina Berg var fyndig, men vissa sketcher kändes varken nytt, fräscht eller särskilt roligt. Än så länge saknar han den tajming som exempelvis Johan Rheborg, Henrik Schyffert eller Johan Glanz besitter och i finalen var han faktiskt komplett värdelös. Men det skulle väl ingen creddig tidning våga skriva eftersom de inte vill riskera att förlora lösnummer från Sveriges fjortisbrudar.
Betyg: 3

Nour el-Refai
Nour kan ju knappast kallas överskattad eftersom hon ständigt har blivit sågad. Hon glimtade till under delfinalen i Linköping där hon verkade vara lite på uppåtgående men den formkurvan visade sig vara minst sagt tillfällig. Annars var det en kavalkad av meningslöshet i de där backstageintervjuerna. Nu borde SVT iof plocka bort det där momentet helt. Det är förnedrande för artisterna att prata när de är inte har något att säga, förnedrande för reportern att ställa frågor som inte finns och förnedrande för tittarna att behöva beskåda det hela. Knappt någon (utom möjligtvis Peter Settman) skulle klarat av att göra något vettigt av det där.  
Betyg: 2 

Berghagen-sketcherna
Som inledning på hela tjottaballongen i Göteborg var det fantastiskt roligt att se Lasse Berghagen med diverse torpeder (som Arja och Anna Book) bedriva terrorverksamhet mot festivalen. Och i Andra chansen blev det om möjligt ännu bättre. Den stora plumpen i protokollet blev upplösningen. I finalen hade jag väntat mig att Berghagen skulle komma in på scenen eller att det i alla fall skulle bli något spektakulärt av den här följetången. Nu blev det 132 poäng från underjorden och sen inget mer. Där rök den femman.
Betyg: 4

Luuks tävling mot artisterna
Som introduktion till artisterna så funkade det bättre än mycket som varit senaste åren. Istället för att till varje pris skämta till det hela tiden så blev det en rolig och lagom flamsig nivå som inte kändes uttjatad. Däremot kunde de varierat grenarna lite mer. Nu körde de fight på stocken tre gånger och brottningsmatch med sumodräkter två gånger. Sen får SVT plugga på reglerna i bordhockey till nästa gång;-)
Betyg: 3

2008-03-20
09:28:24

Inget nordiskt råd i år
image188
Två mycket roliga herrar. Thomas Lundin och den sparkade norske kommentatorn Jostein Pedersen i Helsingfors förra året.

De senaste fyra åren har vi kunnat se en samnordisk produktion i programmen inför Eurovision song contest men den eran verkar vara slut nu. Norge, Danmark och Island har hoppat av samarbetet vilket är väldigt synd. Jag har verkligen gillat att höra åsikter från de olika nordiska länderna och oftast (inte alltid) så har det varit intressanta personer som deltagit. Nu försvinner alla förutom Thomas Lundin. De övriga kommer att ersättas av idel svenskar. Det blir artisterna Shirley Clamp och Lena Philipsson, samt komikerna Thomas Järvheden och Babben Larsson.

Att Thomas är kvar känns som det viktigaste trots allt. Det är han som stått för kunskaperna i sällskapet och hans roll som "ankare" blir väl än mer tydligt nu. Av de nya svenskarna i gänget så tycker jag nog att Babben Larsson är det intressantaste namnet. Babben är genuint intresserad av den här tävlingen. Det har hon nämnt flera gånger. Dessutom vill hon år efter år vara med i juryn till (SMASK) musikhögskolornas melodifestival som enligt många är mer Melodifestival än Melodifestivalen själv. Babbens briljanta tajming och förmåga att vara rolig utan att ständigt vara nedlåtande tror jag passar perfekt. Henns komikerkollega Tomas Järvheden har jag sett någon gång på TV men jag vet inte så mycket om honom som komiker. Än mindre hans relation till Eurovision.

Lena PH var med i den här panelen året innan det blev ett nordiskt råd, 2003. Hon kändes väl inte så engagerad den gången och även om hon var programledare för hela MF 2006 så känns hon lite lagom intresserad av den här musiken och den här tävlingen.

Nu ska man inte döma folk på förhand här men när det gäller Shirley Clamp så måste jag utlysa en klar "Nanne-varning". Jag har alltid gillar Shirleys låtar men hennes överenergiska sätt tror jag kan bli enerverande i en så här panel (jag hade inte velat ha Linda Bengtzing i panelen heller, det hade också blivit too much).

Christer Björkman: jaha Shirley, vad tycker du om Montenegros låt?
Shirley: "ja men det här var ju inge bra.....1:a. Nej guuuuuuuud va taskigt, vi säger 2.a.....ööö, nej 1:a. Nej 3.a får det bli.
Christer: Har du bestämt dig?
Shirley: ja, men herregud, ni andra var ju så elaka mot Montenegro. Ja 3.a.
 
Just ja, man ska ju inte döma folk på förhand. Att jag aldrig lär mig..

2008-03-19
13:58:01

Bobbys historiska trippel

image187
Jag intervjuar en mycket nöjd Bobby Ljunggren efter att hans trippel i lördags

Bobby Ljunggrens trippel i år, att han kom 1.a, 2:a och 3.a som upphovsman är unikt. Ingen har ens kommit 1.a och 2:a samma år. För att hitta en bedrift som ligger i närheten så får vi gå tillbaka 40 år i tiden. 1968 lyckades den putslustige journalisten Peter Himmelstrand komma 1:a (med Det börjar verka kärlek banne mig) och få två bidrag på delad 3.e plats. 1960 kom Åke Gerhard 1:a, 3.a och 4:a, men det bör väl tilläggas att det bara var fyra bidrag det året. Viss skillnad jämfört med 32 låtar i år...

Nej i den här konkurrensen ska det inte vara möjligt att lyckas med det Bobby gjort och nu tillhör han en av de allra största schlagerhistorien. Ja, vem är den största där egentligen? Bara fyra upphovsmän har lyckats vinna tävlingen mer än två gånger och det är följande:

1. Lasse Holm,                     5 segrar      (-82, -83, -85,  -86, -93) 
2. Bobby Ljunggren             4 segrar      (-95, -98, -06, -08)
3. Åke Gerhard                    4 segrar *   (-58, -59, -60, -62)
4. Ingela "pling" Forsman   3 segrar       (-85, -95, -98)
5. Stephan Berg                   2+1 segrar   (-91 Både MF och ESC, -97)
6. Gert Lengstrand              2+1 segrar   (-93, -99 Både MF och ESC)

* = Åke Gerhard rankas lägre än Bobby eftersom han egentligen bara har tre segrar. Hans bidrag 1958 valdes ut internt utan någon tävling

Det verkar vara den stora tröskeln att vinna tävlingen för tredje gången. För det är en hel drös med personer som vunnit tävlingen två gånger som upphovsmän, 11 stycken för att vara exakt. Nu har två av de även vunnit eurovision så därför lades de in i toppligan också eftersom det då kan betraktas som 2+1 segrar.

Men den här listan blir inte helt rättvisande. Att vinna tillsammans med två eller tre andra är inte samma sak som att vinna som ensam upphovsman. Därför har jag omvandlat de olika segrarna till ett poängsystem. Ni får gärna tycka att det här är nördigt in absurdum men det kan jag leva med. Det är alltid kul att göra listor:)

För att få någon slags ordning och rättvisa i det här har jag gjort som följer. En seger i sig innebär 2 poäng var för varje upphovsman. Samtidigt vill jag ta hänsyn till det faktum jag nämnde, att det är större att vinna när man själv skrivit allt än om det är tillsammans med flera andra.

Därför innebär att varje seger ger ytterligare 4 poäng. Men den poängen delas upp bland upphovsmännen. Om en person skrivit text och musik själv får den alltså 4 poäng själv (utöver de två poäng som varje vinnare tilldelas). Är det tre upphovsmän blir det 1,33 o.s.v. Vid samma poäng rankas den med flest segrar före. Om det fortfarande är samma poäng avgör en eventuell vinst i Eurovision.

Någon som hänger med? Nähä, inte, jaja, här är den totala listan i alla fall

1. Lasse Holm                             22 poäng        (10+12)    vinnare -82, -83, -85, -86, -93
2. Bobby Ljunggren                    13,66 poäng  (8+5,66)  vinnare -95, -98, -06, -08
3. Åke Gerhard                            12 poäng        (6+6) **  vinnare -59, -60, -62
4. Stephan Berg                          12 poäng        (4+8) *   vinnare -91, -97
5. Peter Himmelstrand               12 poäng        (4+8)      vinnare -68, -78
5. Håkan Elmqvist                      12 poäng        (4+8)      vinnare -71, -72
7. Ingela "pling" Forsman           10,66 poäng  (6+4,66)   vinnare -85, -95, -98
8. Mikael Wendt                          10 poäng       (4+6)      vinnare -87, -90
9. Britt Lindeborg                        8 poäng        (4+4) *   vinnare -69, -84
9. Gert Lengstrand                      8 poäng        (4+4) *   vinnare -93, -99

*= Även vinnare av Eurovision song contest
**= Åke Gerhards bidrag 1958 räknas inte in som en seger eftersom det inte var en tävling 1958

Faktum är att det finns ytterligare fyra personer som kommer upp i 8 poäng. Monica Forsberg, Bobbie Ericsson, Ulf Källqvist och Håkan Almqvist. Men här räknar jag fördel för de två i det sällskapet som lyckats vinna ESC så de övriga hamnar tyvärr utanför topp-10.


2008-03-18
15:53:57

Röstningen i Andra chansen
Här kommer även siffrorna för röstningen i Andra chansen.



 
Omgång 1 Omgång 2 Kvalificerade
           
        
 
  E-Type & The Poodles - "Line of Fire" 87 002
  
  Sibel - "That is Where I'll Go 103 077 
  Sibel - "That is Where I'll Go" 137 065
  
    Ola - "Love in Stereo" 103 624 
  Ola - "Love in Stereo 78 477
   
  Caracola - "Smiling in Love 51 038 
   Sibel - "That is Where I'll Go"
  
   Nordman - "I lågornas sken"
  Johnson & Häggkvist - "One Love 202 353
   
  Nordman - "I lågornas sken 316 118 
  Nordman - "I lågornas sken 166 735
  
   Suzzie Tapper - "Visst finns mirakel 88 075 
  Thérèse Andersson - "When You Need Me 57 335
  
  Suzzie Tapper - "Visst finns mirakel" 73 120 
 

Röstningen i Andra chansen slog givetvis rekord också (vad var det som inte var rekord i år..?) och det berodde till stor del på matchen mellan Nordman och "Androla". 518 000 röster i en match i andra chansen är ju givetvis helt sjuka siffror. Det är klart fler röstande än det var i hela delfinal tre i Linköping. Trots att det var 8 låtar man kunde rösta på (varav fem i två omgångar). Anti-rösterna mot Carola har jag redan berört tidigare och jag påstår absolut inte att sådana röster inte existerade. Många av rösterna på Nordman var säkert antiröster men samtidigt har Carola väldigt hängivna fans också. Jag vet flera som röstade på One love enabart för att rösta FÖR Carola, trots att de inte alls gilade låten.

Annars så blev Sibel vs E-type och pudlarna ungefär så jämn som jag trodde. Däremot hade hon inga större problem att slå Ola. Att Luuk upprepade att "det var så otroligt jämn" i den sista kvartsfinalen framstår som lite märkligt. Jag hade förväntat mig en "Isaksson-marginal" men Suzzie var ju klarare segrare än så.  Det kanske var ett sätt att försöka "hotta" upp den något profillösa matchen.

2008-03-17
22:45:09

Mardrömslottning
Startordningen i de två semifinalerna i Eurovision lottades idag och Sverige fick det startnummer som blivit mer ökänt än något annat. Startnummret som ingen lyckats vinna med (trots 52 festivaler) och som ingen semifinallåt ens har lyckats gå till final med. Sverige fick startnummer 2.

Anledningen att jag blev närmast illamående när jag såg detta handlar inte i första hand om att 2.an är otursförföljd. Det finns mer rationella argument än så. För startordningen i ESC har betydligt större betydelse än i Melodifestivalen. I MF har alla hört låtarna flera gånger innan de tävlar och därför är de lätta att minnas. I ESC däremot hör de flesta låtarna för första gången och har alltså bara en lyssning på sig. Det innebär att man helst ska ligga långt bak i startfältet eftersom låten då finns färskare i minnet hos TV-tittaren. Möjligtvis är det okej att gå ut först eftersom öppningsnummret sticker ut mer per automatik eftersom det inleder hela svepet av låtar. Dessutom ska man helst inte ha liknande låtar för och efter sig. Island går ut före Sverige och deras låt är en av de som är mest lik Sverige i stil. Ukrainas har också klara likheter. De går ut två nummer efter Sverige.

Det kunde inte ha blivit värre. Sverige kan absolut bli den första "nummer  två" som går till final. Det är den klart bästa låten som tävlat med det startnummret i en semi, men chanserna ökade inte direkt efter det här...Lettland är ett exempel på startnummrenas betydelse.

2005 tävlade Lettland med balladen The war is not over och gick ut med startnummer 5 i sin semifinal. De kom på 10:e plats i semin och var bara några futtiga poäng från att missa finalen. Väl där gick de ut näst sist av alla och plötsligt kom låten 5:a. Den hade bara två länder från semifinalen före sig i resultatlistan. Två år senare, 2007, gick Lettland ut sist i sin semifinal som femte land. Men i finalen hade de ett betydligt sämre startnummer och de blev sämsta land från semifinalen med en 16:e plats.

Nej nu ska jag inte snacka sönder det här. Ni får själva ta och beskåda eländet på pränt.
varsågoda.

Startordningen i semifinal 1

  1. Montenegro
  2. Israel
  3. Estland
  4. Moldavien
  5. San Marino
  6. Belgien
  7. Azerbadjan (fick välja startnmmer)
  8. Slovenien
  9. Norge
  10. Polen
  11. Irland
  12. Andorra
  13. Bosnien-Hercegovina
  14. Armenien
  15. Nederländerna
  16. Finland
  17. Rumänien
  18. Ryssland (fick välja startnummer)
  19. Grekland (fick välja startnummer)
Startordningen i semifinal 2

  1. Island
  2. Sverige
  3. Turkiet
  4. Ukraina
  5. Litauen
  6. Albanien
  7. Schweiz
  8. Tjeckien
  9. Vitryssland
  10. Lettland
  11. Kroatien
  12. Bulgarien
  13. Danmark (fick välja startnummer)
  14. Georgien
  15. Ungern
  16. Malta
  17. Cypern
  18. Makedonien (fick välja startnummer)
  19. Portugal (fick välja startnummer)

De fem finalklara länderna startar som: 2 (Storbritannien), 4 (Tyskland), 19 (Frankrike), 22 (Spanien) och 23 (Serbien).

2008-03-17
14:02:15

Telefonrösterna i delfinalerna

De röstsiffror som läckte ut på wikipedia för några veckor sen på de första två delfinalerna visade sig inte stämma. Någon hade hittat på siffror vi lär väl aldrig få veta vilken av mina gärningsmannaprofiler som stämde in bäst på sabotören. Hur som helst, det här är de riktiga siffrorna för telefonröstningen 2008. De vänstra siffrorna är för den första röstomgången och de högra för den andra.


Deltävling 1 - Göteborg

1. Amy Diamond - Thank you                    79075 - 96508
2. Christer Sjögren - I love Europe           71396 - 81471
3. E-Type & the Poodles - Line of fire      46333 - 56105
4. Suzzie Tapper - Visst finns mirakel      24469 - 32130
5. Velvet - Déjà vu                                         25451 - 31047
6. Michael Michailoff - That's love              23198
7. Brandur - Lullaby                                      18727
8. Face-84 - Alla gamla X                            13626

Finalisterna var överlägsna här. Däremot var Velvet snubblande nära en Andra chansen-plats (där hade faktiskt sabotören rätt). Amy slog Christer i båda omgångarna här men i finalen var rollerna de ombytta, de emellan.


Deltävling 2 - Västerås


1. Sanna Nielsen - Empty room                               102390 - 126356
2. Rongedal - Just a minute                                        68121 - 94101
3. Johnson & Häggkvist - One love                            77778 - 79106
4. Ola - Love in stereo                                                   39972 - 52615
5. Andra Generationen - Kebabpizza Slivovitza        33011 - 43509
6. Lasse Lindh - Du behöver aldrig mer vara rädd 15396
7. Alexander Schöld - Den första svalan                   13352
8. The Nicole - Razborka                                              6121

Carola & Andreas låg faktiskt på finalplats efter första röstningsomgången men blev omsprungna av Rongedal som ökade med hela 26 000 röster till andra omgången! Med 79106 röster var "Androla" de som fick flest röster men ändå missade final. The Nicole var den enda artist som fick färre än 10 000 röster i år och blev därmed sist av alla 32.



Deltävling 3 - Linköping

1. BWO - Lay your love on me                                           58136 - 82381
2. Frida feat. Headline - Upp o hoppa                             27675 - 40852
3. Caracola - Smiling in love                                             31652 - 35491
4. Thérèse Andersson - When you need me                 25034 - 33849
5. Patrik Isaksson & Bandet - Under mitt tunna skinn 26056 - 33808
6. Ainbusk - Jag saknar dig ibland                                   18249
7. Mickey Huskic - Izdajice                                                 11721
8. Eskobar - Hallelujah New World                                  11672

BWO var överlägsna, men Caracola hade faktiskt ena foten i final då de ledde över Frida med 4000 röster efter första omgången. Men som ni ser så var det här oerhört tätt efter BWO och Patrik Isaksson har all anledning att vara Sveriges bittraste artist. 2006 missade han finalen precis (kom trea i andra chansen, förlorade mot magnus Bäcklund med 53000-51000) och nu missade han Andra chansen med 41 röster. Jag upprepar 41 röster! Ingen har någonsin missat att gå vidare med så liten marginal sen delfinalerna infördes. Den minsta marginalen tidigare var 2003 då Sahlene missade Andra chansen med 78 röster med sin We´re unbreakable.


Deltävling 4 - Karlskrona

1. Charlotte Perelli - Hero                                       98666 - 137738
2. Linda Bengtzing - Hur svårt kan det va?          53813 - 70571
3. Sibel - That is where I'll go                                 46289 - 59030
4. Nordman - I lågornas sken                                39019 - 58673
5. Calaisa - If I could                                                30124 - 47846
6. Fronda - Ingen mår så bra som jag                  25234
7. Daniel Mitsogiannis - Pame                               20432
8. Niklas Strömstedt - För många ord om kärlek 13067

För fjärde gången på fem år så var det inte den låt som fick mest telefonröster i finalen som fick flest i delfinalerna. Charlotte perrelli fick 11 000 röster mer än Sanna i sin delfinal och då gick halva startfältet i karlskrona ända till final. Sibel fick fler röster än nordman i båda omgångarna men i finalen var Nordman överlägsna Sibel i telefonröster.



2008-03-17
09:13:53

Jury eller inte
När juryn för andra gången i historien körde över folket och fick sin favorit till vinnare så är det ju ofrånkomligt att det blir en diskussion om vilken funktion juryn egentligen ska ha. Behövs juryn egentligen? Här måste man skilja på vad som är mest rättvist ur tävlingssynpunkt och vad som är bäst för Melodifestivalen som TV-underhållning. Rent tävlingsmässigt så är det ju lite smått absurt att det sitter 44 personer som har lika stor makt som 4 miljoner tittare. (Ja, det är faktiskt inte mer än 4 personer i varje jurygrupp och varför SVT väljer att ha ett så löjligt litet antal övergår mitt förstånd)

I finalen så har ju dessutom svenska folket hört alla låtarna när de tävlat tidigare plus massa gånger som de spelats på radio under festivalveckan så argumentet att juryn behövs för att lyfta fram de låtar som behöver flera lyssningar faller ju platt. På något sätt verkar nån ålderdomlig tanke finnas kvar att det finns musik som är objektivt bra och att det är den som juryn ska kredda. Nej som sagt, ur tävlingssynpunkt så finns det inte många argument för att ha en jury.

Men sen har vi det programmässiga. Juryns röster är ett inslag som är så fyllt av tradition och spänning att det vore trist att ta bort den. Det tror jag de flesta skulle tycka. Och skulle man ersätta juryn med att någon läser upp tittarrösterna i varje disktrikt istället så uppstår problemet att spänningen försvinner helt. Skillnaden mellan hur man röstar i Sverige är inte särskilt stor och poängen skulle bli i princip densamma hela tiden. I Sverige har vi testat det systemet en gång, 1993, och den omröstningen måste räknas som den mest ospännande som skådats.

I Norge har de regionala poäng och deras omröstningar kan bli väldigt spännande. Men normännen verkar ha en betydligt mindre homogen smak i olika delar av landet. De pratar ju nästan olika språk till och med beroende på var man är. I Sverige är det möjligt att Pontare skulle få några fler poäng av Umeå och Luleå och att Barbados skulle få några fler röster i Göteborg men i stort skulle det bara vara marginella skillnader. Få artister gör någon stor grej av varifrån i landet de kommer och svensken röstar inte särskilt lokalpatriotiskt.

Däremot är det två skillnader jag skulle vilja se redan till nästa år. Jag tycker det är helt idiotiskt att man kan rösta efter att juryn har gett sina poäng. Jag skulle vilja veta hur ställningen var i telefonröstningen innan folk såg hur juryn röstade. Fram till dess har ju folk verkligen röstat på den låt de gillar bäst. Sen blir det mest taktik. De låtar som ligger hopplöst efter är ju menlöst att rösta på och den som leder överlägset behöver ju heller inga telefonröster. Saken är ju redan klar..

Dessutom förstår jag inte varför folkets röster ska ges efter en bestämd skala. Alltså 11-22-44-66-88-110-132. Det gör ju omröstningen mycket mer förutsägbar än vad den egentligen är. Varför kan man inte ge poäng rent procentuellt efter hur många röster man får? Det är ju mer rättvist och dessutom mer TV-mässigt eftersom omröstningen skulle vara oviss in i det sista.

Kanske dags att skicka ett nytt mail till produktionen.

2008-03-16
13:24:21

Efterfest i globens annex
Efterfesten efter finalen i Globen skiljer sig alltid en hel del från delfinalernas efterfester. Här är hela annexet fyllt av artister A-, B- och C-kändisar och så vi andra....Vi bjöds på uppträdanden från finalisterna. Playback iof vilket vissa hade svårt att kamouflera, men ändå. Henrik Johnson var liksom förra året konferencier och Kristian Luuk "sjöng" sin nya singel. Jag saknar dig ibland, Ainbusk bidrag i år. Hur många som nu kommer minnas det längre fram. Luuk har verkligen snott deras låt och det är helt rätt. Bespara mig så mycket som möjligt från Josefin Nilssons skänande tack.

Det har klagats en del bland kreti och pleti över DJ:arna på efterfesterna i årets MF spelat massa "kreddig" musik istället för det som gästerna verkligen vill ha. Schlager. Men igår var det bättre än på länge. Schlager varvades med grease, 70-tals hits, Scissor sisters och lite annat. Det blev rejält drag.
image183
Charlotte med maken Nicola och Fredrik Kempe som nu äntligen fick vinna

image184
Titelförsvararen ola Salo i sin fantastiska Jesus-look

image185
Jag och sockersöta Emma i Caracola

image186
Balladdrottningarna Sanna och Sibel 

2008-03-16
04:58:52

En kluven seger
image182

Charlotte Perrelli vinner Melodifestivalen 2008 med Hero. Ett mycket bra val. Låten har allt som en vinnare ska ha förutom en sak, full pott från folket. Jag är mycket stolt och glad över Sveriges bidrag men känslan hade varit lite bättrre om Charlotte även fått folkets fulla stöd. Juryn är ju bara en kuliss - det är ju folket som är den egentliga juryn.

Som vanligt var startnummer 1 juryfavoriten men jag trodde kanske inte att Charlottes ledning skulle vara SÅ stor när juryn avlagt sina röster. Saken var i praktiken klar redan då. Folket föredrog Sanna Nielsens känslosamma ballad och den har egentligen allt som en bra ballad behöver. Dessutom var detta ett trendbrott. Aldrig har en ballad fått flest röster i en tittaromröstning i Melodifestivalen. Som mest har en ballad fått fjärde mest röster så det säger inte så lite om hur välgjord - och väl framförd - Empty room är. Men till Belgrad hade det varit ett sämre val. Jag tror Hero har alla chanser att lyckas bra där.

För första gången tyckte jag faktiskt att juryn hade betydligt bättre smak än folket. Rongedal fick många välförtjänta poäng, liksom Linda Bengtzing och som tur vad höll de Christer Sjögren på lämligt avstånd. Men nu visade det sig att Christers stöd i stugorna inte var så skrämmande stort som många trodde. Det var kanske det allra skönaste med resultatlistan. Gert Fylkings fjantiga kampanj och alla anti-röster mot hela tävlingen blev inte fler än 22 poäng till Christer. Tack svenska folket!

Att Linda Bengtzing kammade noll hos folket var det mest överraskande resultatet. Faktum är att även Sibel fick fler röster. Linda fick näst minst telefonröster av alla!

Snacket om att balladerna skulle ta ut varann och att Sanna skulle förlora på att Sibel var med trodde jag aldrig en sekund på. Gillar folk en låt röstar de på den. Gillar de två låtar röstar de på båda. Sanna fick flest telefonröster trots 120 000 röster på Sibel.

Jag har lyckats underskatta Nordman under hela den här festivalen. De lyckas till slut få  5:e mest röster från folket och slutar 6.a. Starkt. Det undanröjer också en del av teorierna om anti-röster mot Carola i Andra chansen. Nordmans låt gick helt enkelt hem hos svenska folket. (Röstsiffrorna i Nordmans match mot "Androla" är nu offentliggjorda. Nordman vann med 316 118 mot 202 353. Kross!)

Slutligen, Bobby Ljunggren kommer 1:a, 2:a och 3:a i årets Melodifestival. Ingen låtskrivare har ens lyckats komma 1:a och 2:a tidigare i MF-historien. Aldrig Lasse Holm, aldrig Ingela "pling", aldrig Thomas G:son. Det Bobby har lyckats med är fullständigt unikt och han sa själv till mig under presskonferensen. "Egentligen borde jag ju lägga av nu...."

Tidernas bästa Melodifestival är slut. Men fler texter kommer inom kort.

2008-03-15
14:25:38

Betyg på finallåtarna

Idag smäller det. Årets höjdpunkt är här och självklart vill jag precis som alla tyckare i tidnignarna sätta betyg på årets finalfält i Melodifestivalen. Jag kommer kanske låta väldigt okritisk här men det beror ju på att alla mina favoriter faktiskt gått vidare, till skillnad från förra året då jag definitivt tyckte att After dark och Magnus Uggla borde tagit plats i finalen. Men Björkman kunde väl ha spridit lite mer på mina favoriter. Nu kommer alla i en klump. Betygen blir fantasilöst nog de klassiska 1-5-skalan.

1. Hero - Charlotte Perrelli
Det är inget snack om att det här är ett av de mest kompletta nummer jag sett i festivalen. Charlotte är grym på scen, visuellt är det klockrent i rutan med det svart-vita som övergår i färg och med den perfekt koreograferade dansen. Ovanpå detta en klockren refräng. Det enda som inte är klockrent är verserna men i schlagervärlden är en vers som första gruppspelsmatcherna i hockey-VM - de finns där men ingen bryr sig.

Mickes betyg: 5
Tippning: Den har allt som kännetecknar en vinnare och går hem både hos juryn och folket.
1:a

2. That´s where I´ll go - Sibel
Det finns låtar man sjunger med i och så finns det låtar man lyssnar på. Sibels ballad tillhör det senare. För att sjunga den här krävs rejäla resurser, och de har Sibel. Upplägget är ju klassiskt för en ballad med blickarna i kameran, fläkten, aftonklänningen. De är inget som överraskar egentligen men jag får gushud varje gång jag hör den. Tyvärr tror jag dock att det roliga tar slut ikväll för Sibel. Det märktes under genrepet igår att den drunknar bland alla starka refränger, färgstarka personligheter och - inte minst Sanna Nielsen.

Mickes betyg: 5
Tippning: Riskerar att bli utan poäng från folket och får då förlita sig på jurypoäng.
8:a

3. Just a minute - Rongedal
Jag hade helt missat de här Rongedalarna innan Västerås. Jag såg inte när de var med i "Så ska de låta" och visste inte att en av de faktiskt var en del av 90-talssyntarna "Big money". Men så fort jag hörde den här låten så tyckte jag att de var bland de bästa jag hört på länge. Låtar ska vara så här catchy för att vara riktigt bra och hela nummret med tvillingar i röda kostymer, skön koreografi och inte minst, kvällen bästa höjning, gör den här låten till den bästa av alla 32 i årets MF.

Mickes betyg: 5
Tippning: Kanske den mest svårtippade men röster från folket lär det bli och lite färre från juryn.
4:a

4. Hur svårt kan det va? - Linda Bengtzing
Som sagt, Björkman har lagt alla mina favoriter i början av startfältet. Duracell-kaninen Bengtzing levererar som få och hip-hop-dansarna tycker jag (till skillnad från flera schlagernörd-kollegor) är ett kul inslag som synkar bra med låten. Många menar att det skulle vara ett rent självmål att skicka den här till Belgrad. Det tror inte jag men det lär inte ske. Om Jag ljuger så bra bara kom 7:a - i sämre konkurrens så har jag svårt att tro att det går bättre nu.

Mickes betyg: 5
Tippning: Linda får sällan mycket från juryn och jag tror inte det blir jättemycket från folket heller.
7:a

5. I love Europe - Christer Sjögren
Visst kan jag tycka att den hör hemma i finalen eftersom det sticker ut så mycket och är ett kul inslag. Men det är samtidigt det som är skrämmande...Det finns en bra sak i låten och det är luftveven som trumpetaren kör innan höjningen. För Aftonbladets Markus Larsson har låten gått från minus till tre plus på några veckor. Modigt.....Det har den inte gjort för mig. Som låt är det här det sämsta jag hört i en MF-final sedan 2001. Det känns som att den är ihopskriven på några minuter och att låtskrivarna tänkte. "Ge den till Christer Sjögren, jag lovar att folk kommer tycka att det är skitbra då..".

Mickes betyg: 1
Tippning: Får troligen lågt från juryn men desto mer från folket.
5:a

6. Thank you - Amy Diamond
Verserna är bra med det shuffle-liknande gunget men refrängen är för krånglig. Man ska inte baka in så många ord i en refräng som man gjort här. Däremot är Amy ett superproffs och hon har sin givna publik.

Mickes betyg: 3
Tippning: Borde inte ha med toppstriden att göra men inte heller bottenstriden.
6:a

7. Empty room - Sanna Nielsen
Sannas inlevelse är total och hela upplägget med att börja sittande och vandra catwalken ut till scenen. Vända sig till publiken. Tårarna. Ja, jag inser att jag faktiskt inte kan ge annat än högsta betyg till det här. Om den inte vinner så har jag svårt att se att en ballad någonsin ska kunna vinna Melodifestivalen.

Mickes betyg: 5
Tippning: Slåss med Charlotte om segern men vore ett sämre val att skicka till Belgrad.
2:a

8. I lågornas sken - Nordman
Nordman ska ha all heder för att de kör sin egen grej om nummret är effektfullt. Även om den har växt så tycker jag fortfarande att Nordman har gjort många låtar som är bättre. Men den passar Håkan Hemlins register perfekt.

Mickes betyg: 3
Tippning: Juryn kommer inte vilja skicka Nordman till Belgrad och med den här konkurrensen är det svårt att sia hur folket kommer ranka dom.
9:a

9. Upp o hoppa - Frida feat. Headline
En partyhöjare absolut och en kul rap-text av Mowgli. Men som låt kan jag inte påstå att det här är något mästerverk. Den gick vidare från den svagaste delfinalen och är chanslös här.

Mickes betyg: 2
Tippning: 10:a

10. Lay your love on me - BWO
Kvällen coolaste scenshow. En ren njutning att se, men jag hör ingen vinnarrefräng i den här låten. I mitt tycke var Temple of love bättre men självklart hör BWO hemma i finalen och kommer att komma högt.

Mickes betyg: 4
Tippning: En stabil tredjeplats.


2008-03-14
15:49:00

Finalrapport till SR Jönköping

Idag blev jag åter igen uppringd av Sveriges radio Jönköping för att snacka schlager. Ni kan höra ljudfilen på de här sidan (det är jag som pratar även om jag för dagen heter Mikael Olfsson på SR-sidan...)

http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/program/amnessida.asp?ProgramID=2966&grupp=4177


2008-03-14
13:57:14

Kristian Luuk kände till min protest
För några veckor sen lämnade jag in en protest mot en av Kristian Luuks segrar i hans kamp mot artisterna. Det rörde han bordshockeymatch mot Lasse Lindh i Västerås där Kristian vann på ett regelvidrigt mål. Jag mailade SVT:s VD Eva Hamilton min protest (i ärlighetens namn mest som en kul grej, det är alltid roligt att vara regelfascist) som såg ut så här:

Hej Eva!
 
Angående den andra deltävlingen i Melodifestivalen i lördags så har jag en invändning mot Kristians tävling mot artisterna. Jag hävdar med bestämdhet att hans seger mot Lasse Lindh i bordshockey var regelvidrig. Enligt Svenska bordshockeyförbundets regelbok så måste pucken spelas i tre sekunder efter nedsläpp för att godkännas. Kristian gjorde mål direkt på nedsläpp och därför är målet definitivt inte godkänt.
 
Jag kräver därför att matchen mot Lasse Lindh spelas om eller att artisterna och Luuk delar på poängen i den grenen.
 
Mvh / Mikael Olofsson

Igår hade Kristian Luuk presskonferens där alla som ville fick några minuter var att intervjua honom. Jag nämnde förstås min protest och han kände till den. 

Ni kan lyssna på hela intervjun här: http://www.melodifestivalklubben.se/download.php?file_id=3421 

2008-03-14
13:55:57

Kommunfest på stadshuset
Som sig bör på torsdagar under Melodifestivalturnén så bjöds det på fest på kvällen. Eller fest och fest, oftast är det här väldigt lugna tillställningar där den största behållningen är att man får trycka i sig massa gratis käk. Något som passade extra bra igår eftersom repetitioner med 10 låtar + två olika presskonferenser innebär en lååång arbetsdag. Man behöver iof inte svälta ihjäl inne i globen utan man kan trycka i sig hur många kokta varmkorvar man vill. För min del blev det väl 4 stycken sammanlagt tror jag.

Men trots det, och trots alla koppar kaffe så var jag gryt hungrig när jag och mina klubbkollegor delade på en taxi till Stadshuset där kvällens begivenhet var. Normalt sett är gratis mat = god mat. Men ska jag var ärlig så var maten inte särskilt god, trots att den var gratis. Det var lite Janssons frestelse, köttbullar, lax, ja typ ett julbord men utan julbordets charm.

Men visst är det häftigt att vara inne i de höresta salarna i stadshuset. Här minglade artister, upphovsmän, press, ja typ alla. Jag kom i samspråk med några journalister från Göteborgs-posten varav en var frukstansvärt lik Rongedal-bröderna. Jag lyckades övertala honom om att ställa upp på en bild med Rongadal. Något som de andra utsända på GP tyckte var en strålande idé.

image179
Rongedalarna med GP-reportern Janne. Lika? absolut

Nu tyckte flera att jag också borde vara med på en look-a-like-bild med Rongedalarna. Det enda som behövdes var tydligen att jag skulle ta på mig min klubb-kollega Inger Hellbergs glasögon. Nu var de glasögonen rena tortyren att ha på sig. Starkare glas har jag nog aldrig upplevt utan det blev som en gratisfylla under några minuter med de glasögonen på. Och, så himla lik Rongedal är jag väl inte?

image180
Jag med Rongedalarna. Lika? Nja....Men kul var det

Resten av festen stod jag och snackade med de här bröderna Rongedal som var hur roliga som helst att prata med. Jag läste att Anders Nunstedt i Expressen sågade de idag för att de var så tråkiga. Förmodligen handlar det mest om att skriva ner de eftersom både han och hans kollega på Aftonbladet verkar frukta att det ska gå riktigt bra för de på lördag. Något som jag innerligt hoppas.

Vi spekulerade runt röstning och startnummer och de verkade tycka att det var ganska kul när jag presenterade lite nördiga teorier som säkerligen är mer konspiration än sanning. De berättade om att de blev smått överraskade när de fick läsa att de var förföljda av någon sexgalen kvinna. För då fick de läsa citat från sig själva som de inte kände igen alls. De hade inte ens fått någon fråga om den där stalkern tydligen. Efter ett lång tsnack med bröderna så bar det hemåt för min del vid midnatt. Detta efter att jag på slutet hann prata lite med en överförfriskad Torgny "Diggi-loo diggi-ley" Söderberg. Han och hans låtskrivarkollegor till I love Europe Ingela "pling" och Magnus Johansson körde på taktiken att festa hårt nu innan man vet hur det har gått. Och det uppfyllde de bra vill jag lova.

Charlotte Perrelli hade gårdagens coolaste huvudkreation och det var många som drog en lättnadens suck när de såg att hon faktiskt åt mat. Hon ser ju så grymt smal ut nu för tiden.

image181
Glamourdrottningen Charlotte Perrelli, kanske i kvällens högsta klackar

Idag, fredag, är det stängda repetitioner så jag ska bege mig till globen när det börjar närma sig genrep. och imorgon smäller det.

2008-03-13
17:25:07

På plats i Globen

Repetitionerna har nu börjat och pressuppbådet här i Stockholm är betydligt större än på delfinalerna. Det märktes om inte annat under presskonferensen som inledde hela torsdagen här i Globen. Köerna ringlade långa - inte bara kring huvudfavoriterna utan runt alla. Presskoferensen började med en rejäl arrangörsmiss då det plötsligt hördes bombastiskt högt ljud från högtalarna. För de journalister som gör radio eller TV-intervjuer blev förstås detta förödande och SVT:s allt-i-allo Helena Brodén skrek direkt till teknikerna att stänga av. 

Själv drabbades jag inte av det eftersom jag fortfarande stod i kö för att intervjua bröderna Rongedal. De var väldigt avslappnade och roliga. Ni kan höra intervjun på http://www.melodifestivalklubben.se/

image178

Jag pratade även med Christer Björkman och eftersom jag (som ni kanske vet) älskar statistik och eventuella teorier kring startnummer så frågade jag en hel del om det. Han betonade att det är viktigt när man gör ett sånt här TV-program att man startar och avslutar starkt och dessutom har något starkt i mitten så att man får bra spridning. Han nämnde i det här sammanhanget också att han visste vilken låt som fått flest röster i varje delfinal...

Annars brukar repetitionernas stora behållning stavas Henrik von Zweigberg. Det är SVT:s störtsköna studioman som är två meter lång och ser ut som en isbjörn. Under repetitionerna brukar han leverera oneliners i en sån takt att till och med skidskytten Björn Ferry hamnar i lä. Idag har han varit lite tystare än vanligt men som vanligt slänger han ur sig några nördfrågor till pressen. Och det finns många riktigt schlagerkunniga reportrar bland SVT och kvällspressen, det märker man vid sådana här tillfällen. 

Repetitionerna till finalen tenderar ju annars att bli lite grann en transportsträcka eftersom nummrena sitter rätt bra sen tidigare och det bara återstår finslipningar. Men Chrille Sjögren bjöd nyss på något som jag knappt trodde var möjligt, självdistans. Han körde några extremt klychiga dansmoves som knappast är en del av standardkoreografin. Det var riktigt underhållande. 

Nu ska jag kila ner till arenan och se Sanna Nielsen repa.  


2008-03-12
16:10:45

Det sista Intresseklubben
Ni som har hängt med ett tag på den här bloggen vet att jag gjort en egen serie för Sveriges radio Jönköping som heter Intresseklubben. Serien har egentligen ingen röd tråd mer än att allt som tas upp är intressant och oviktigt på samma gång.

Idag sändes den sista delen i serien och det handlade om djur. Jag går till botten med frågan vilket djur jag skulle vilja vara om jag nu inte fick vara människa. Jag försöker helt enkelt att ta reda på vilket djur som lever det roligaste livet och därför intervjuade jag Jonas "Skansen-Jonas" Wahlström. En synnerligen bra intervjuperson eftersom han gärna populariserar vetenskap och dessutom är generös med att bjuda på oneliners.

Det inslaget, och alla de andra jag gjort (bland annat vad som egentligen hände med "alla barnen vitsarna", fenomenet "jag mötte Lassie" och fotbollsregler ni inte visste fanns) finns som ljudfiler på följande länk.

http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/program/artikel.asp?ProgramID=2267&Artikel=1820962

image177

2008-03-11
23:19:08

Vilken låt är smartast att skicka?
Efter önskemål från David "fisken" Nyquist och Matthias "stege" Stegrud så ska jag ge lite eurovision-perspektiv på finalen på lördag. Vad borde vi skicka för att undvika ett fiasko fotsvarande the Arks förra året?

För det första kan man lugnt konstatera att folk i Europa skiter fullständigt i hur kända eller heta våra artister är som vi skickar till ESC. De gör ingen skillnad på the Ark eller Friends - utan en låt som sätter sig eller ett bra scenframträdande kommer man ingen vart. Det är med andra ord ingen större skillnad mot hur vi i Sverige röstar när vi ser ESC. Hur många gånger har ni röstat på ett land för att ni känner till artisten och gillar det som han eller hon gjort tidigare? Det är intrycket och känslan man får när man ser framförandet som är helt avgörande.

Juryn har ju direktiv på att tänka internationellt när de röstar. Det brukar innebära låga poäng till de låtar som låter typiskt svenska, till exempel Linda Bengtzing. Men ser man på de resultat som Sverige nått i ESC under de senaste 20-25 åren så visar det på ett ganska anmärkningsvärt resultat. För de gånger Sverige tävlar med det som låter väldigt svenskt och inte internationellt på något sätt så har det gått som bäst.

Oftast har det handlat om den klassiska Skara-schlagern som Sverige började skicka 1982 med Dag efter dag och som sen återkom vart och vartannat år med Carola, Herreys, Kikki Danielsson, Arvingarna m.fl. Det här är musik som övriga Europa garanterat inte lyssnar på eller har någon större relation till - men likförbannat vill de ha det i ESC och röstar då alltid fram Sverige i topp-5. Nu var det här under den tid som det var jurygrupper men sedan telefonomröstningen infördes 1998 så har resultatet varit lika entydligt. Tusen och en natt, Lyssna till ditt hjärta, Give me your love och Evighet... Typiska svenska låtar har resulterat i en seger och tre femteplatser. När vi försökt låta internationella som med Afro-dite, Martin Stenmarck och the Ark så har det gått mycket sämre. Det är som att övriga Europa säger åt oss att "lägg av nu, gör er inte till, gör som ni alltid gjort istället så blir det här bra ska ni se.."

image176
Succé för The Ark på presskonferenserna, men inte i resultatlistan

Jag tror i första hand att det är den direkta catchy refrängen som varit nyckeln och därför tror jag att Charlotte Perrellis Hero är det smartaste valet på lördag, om man nu ska rösta på det sättet. Sverige har egentligen aldrig misslyckats när vi skickat en låt med den typen av låt (möjligtvis undantaget Blond 1997 men då var det fortfarande jurygrupper som röstade). Hero är inte en komplett låt (versen känns enbart som en halvseg transportsträcka) men den har finalens starkaste refräng och det är refrängerna man erövrar Europa med.

Linda Bengtzings låt är iof väldigt svensk men har inte riktigt samma slagkraftiga refräng som de nyss nämnda. I så fall är nog faktiskt Rongedal ett bättre val. Ingen av låtarna som kvalificerat sig i år till ESC påminner särskilt mycket om den och den behöver bara en lyssning för att sätta sig.

BWO framhåller ständigt att de är det bästa valet för Europa. De är kända i många länder men det behöver inte innebära särskilt mycket när det kommer till kritan. De kan förhoppningsvis sticka ut med ett spektakulärt scenframträdande men låten sätter sig inte lika starkt som Hero. Därför känns de som ett osäkrare val, men visst, samtidigt ett spännande val.

Det är alltid lite mer riskabelt att skicka en ballad än en uptempolåt. Därför vore exempelvis Sibel inte ett strategiskt val. Låten behöver flera lyssningar för att växa. Sanna Nielsens Empty room är mer direkt men Sverige har två ballader före sig i sin semifinal, Ungern och Albanien. Visserligen är deras ballader mer mollstämda och betydligt sämre men det känns ändå inte optimalt att ha en tredje ballad i sträck.

Visserligen låter flera låtar i Sveriges semifinal inte helt olikt Hero . Malta, Island och Lettland ligger alla lite i samma genre, men de är i mitt tycke betydligt svagare låtar.

Ska vi skicka Christer Sjögren då, om det svenska nu visat sig vara så framgångsrikt? Nja, grejen är det att I love Europe inte är en typisk svensk ESC-låt. Sverige har aldrig skickat något som låter som den. Därför är det omöjligt att förutse hur den ska tas emot.

Nej, jag tycker att Charlotte Perrelli känns som det säkraste valet. Men själv tänker jag rösta på den låt jag gillar bäst - och det är Rongedal.

2008-03-10
22:08:49

3,1 miljoner såg andra chansen
Halva Sverige skulle bojkotta Andra chansen för att Björn Gustafsson inte skulle vara med enligt aftonbladets pajiga "dagens fråga". Jaha, vad hände med den bojkotten? 3,1 miljoner kollade. Det är 50 000 fler än förra året då Sonja Aldén, Nanne, Magnus Uggla, Sanna Nielsen, Jimmy Jansson & compani slogs om de två sista platserna. Var var ni, alla ni töntar som klickade nej på frågan om ni skulle titta på lördag? Säg som det är, ni satt framför TV:n.

Eller kan det ha varit så att 52% verkligen avstod från att kolla ändå. Att 6,3 miljoner hade kollat om Björn var med? Öh, ja just det. Så var det nog......

2008-03-10
18:11:32

Startordningen i finalen säger mer än man kan tro

SVT har nu offentliggjort startordingen i finalen på lördag. Den ser ut som följer:


1. Charlotte Perrelli - Hero

Upphovsmän: Fredrik Kempe (m & t), Bobby Ljunggren (m)


2. Sibel - That Is Where I'll Go

Upphovsmän: Christian Antblad (m & t)


3. Rongedal - Just A Minute

Upphovsmän: Amir Aly (m), Henrik Wikström (m), Magnus Rongedal (m & t), Henrik Rongedal (m & t)


4. Linda Bengtzing - Hur svårt kan det va?
Upphovsmän: Johan Fransson (m & t), Tobias Lundgren (m & t), Tim Larsson (m & t)


5. Christer Sjögren - I Love Europe

Upphovsmän: Torgny Söderberg (m), Magnus Johansson (m), Ingela "Pling" Forsman (t)


6. Amy Diamond - Thank You

Upphovsmän: Sandra Nordström (t & m), Mathias Venge (t & m), Peter Wennerberg (t & m)


7. Sanna Nielsen - Empty Room

Upphovsmän: Bobby Ljunggren (m & t), Aleena Gibson (m & t)


8. Nordman - I lågornas sken

Upphovsmän: Lina Eriksson (m & t), Mårten Eriksson (m & t)


9. Frida feat. Headline - Upp o hoppa

Upphovsmän: Anderz Wrethov (m & t), Frida Muranius (m & t), Sam Persson (t)

10. BWO - Lay Your Love On Me
Upphovsmän: Alexander Bard (m & t), Anders Hansson (m & t), Bobby Ljunggren (m & t), Henrik Wikström (m & t)


Startordningen säger mer än man kan tro om vad som kommer att hända på lördag. Startlistan lottas aldrig utan bestäms av Christer Björkman och han har haft sama upplägg år efter år. Oftast är det tre stora favoriter i finalen. Två av de placeras ALLTID på startnummer 1 och 10. Så har det varit varje år sedan delfinalerna infördes 2002. Den tredje placeras  som nummer 6 eller 7 och i år är det tydligt vilka tre som är favoriterna: Charlotte, Sanna och BWO.

Det var iof inte särskilt överraskande men startnummrena säger mer än så. I finalen är det ju en jury som delar ut hälften av poängen och här har säkerligen Björkman en stark föraning om var poängen kommer att landa. Juryn har ju direktiv från Christer själv att tänka internationellt när de lägger sina poäng och juryfavoriten brukar nästan uteslutande få startnummer 1. Titta bara på statistiken för startnummer 1 efter att juryn gett sina poäng:
(delfinalerna infördes 2002 innan dess lottades startordningen i finalen)
 
2002: ledning
2003: ledning
2004: Tvåa efter Lena PH
2005: ledning
2006: ledning
2007: Tvåa, knappt efter ledande The Ark

Startnummer 10 brukar vara utmanaren och de får nästan alltid flest eller näst flest röster från folket. Jag tror mycket väl att Charlotte kan vara i ledning efter juryrösterna men BWO kan ligga hack i häl. Det intressanta bli om Sanna ligger mer än 22 poäng bakom ledaren. Är differensen mindre så är ledningen betydelselös eftersom de höga publik-poängen ges i skala 66-88-110-132.

Men en sak är säker i år. Vinnaren kommer att heta Bobby Ljunggren. Han har varit med och skrivit Charlottes, Sannas OCH BWO:s låt. Karln kan ju till och med ta en trippel och i den här konkurrensen vore det fullständigt otroligt.


2008-03-09
22:32:20

"Carola-journalistiken" är fullständigt ovärdig!

Som jag skrev igår så tror jag inte att det var anti-rösterna som knäckte "Androla". Jag tror inte heller att det var kvällspressens ständiga påhopp för deras roll har delvis varit dubbeltydig. Krönikörerna i de två stora kvällstidningarna, Markus Larsson och Anders Nunstedt, har helhjärtat propagerat för att Carola och Andreas ska till final. Men därmed inte sagt att kvällstidningarnas rapportering om Carola har varit okej. Den har till största delen varit fullständigt ovärdig. 

image175
Foto: Melodifestivalklubben

Vad hon än ha sagt så har de lyckats få det till att hon är divig, självsäker och självupptagen. Folk har upprepat att hon var så säker på att vinna och att det därför är rätt åt henne att hon åker ut. När har Carola sagt att hon vet att hon ska vinna? Jag tycker tvärtom att hon hela tiden betonat att hon inte tar något alls för givet och hon har alltid gratuerlat segrarna. Och om hon nu sagt att hon ska till final, vad är problemet? Det är ju en tävling, det är klart att man ska vara inställd på att vinna!

I idrottens värld skulle ingen bry sig om man sa något liknande. Tvärtom. Där kan hockeyspelaren Jonatan Hedström säga att han ska "pissa på Malmö" innan en match och alla krönikörer och tyckare ger honom ryggdunkar och säger: "va kul med lite tändvätska och nerv i SM-slutspelet, det behövs!" Men i Melodifestiavlen får man tydligen inte ens säga att man vill vinna utan att det ska klassas som ett "påhopp", ett "hån" eller överdrivet kaxigt. Speciellt om man heter Carola.

Och det värsta är ju att folk går på det. Många säger ständigt att "man tror ju inte på vad tidningarna skriver" men den inställningen verkar ju fullständigt bortflugen när det skrivs om Carola. Då tror folk plötsligt på allt som skrivs bara för att de vill tro att det stämmer. Att hon är divig, självsäker och EGO eftersom ytan verkar så irriterande perfekt. Var är mediekritiken här kära svenskar? Bara idag läser jag citatet från Carola att hon skyller förslusten på argumentet att "Nordman tävlade ju på hemmaplan". Nu är det citatet taget från ett inslag på deras webb-TV och när jag ser det är det så löjligt uppenbart att hon säger det där med glimten i ögat. Men tyvärr upprepas ju det här gång på gång.

Själv har jag lite svårt att se vad som är så intressant med Carola. I mitt tycke är hon ingen stor personlighet. Sveriges bästa scenartist, absolut. Men jag har sällan sett människan bakom den där medie-Carola. Jag har aldrig sett henne gråta, eller sett henne nervös, eller euforiskt lycklig. Hon är bara ett ständigt leende ansikte. När hon vann MF för två år sen sa hon bara ett kort "tack Sverige" under vinnarreprisen och man visste fortfarande ingenting om vad som rörde sig inom henne. Jag tycker att det är intressantare med personer som jag på något sätt kan identifiera mig med. 

Men det innebär inte att Carola ska behandlas som hon har gjort den här gången. Det har varit extremt vinklad pajas-journalistik som påminner skrämmande mycket om den Carola-hets som rådde våren 1990.


2008-03-08
23:04:08

Svenska folket röstade rätt

Tack Sverige för att ni visade den goda smaken att rösta in Sibels fantastiska ballad till finalen. För innan jag kommenterar det som hela Sverige pratar om just nu, en viss fröken Häggkvist, så måste jag säga att Sibel lyfte sig ytterligare några snäpp idag i Andra chansen. Sången var suverän som alltid men nu verkade hon mycket mer avslappnad i rutan och nummret blev fulländat. En halvtimme innan sändningen så ändrade jag min tippning i Melodifestivalklubbens gissnings-race och satte Sibel på finalplats. Den kändes som att det ändå skulle gå vägen. Nu gick min tippning åt skogen ändå den här gången men det berodde ju i första hand på Carolas fiasko.

Många är säkert övertygade nu om att det var alla röster mot Carola som fällde avgörandet. Det fanns säkert de som röstade så men jag tror inte att majoriteten gjorde det. Om majoriteten röstat på Nordman för att de var Androlas motståndare så borde de ha rykt i andra omgången mot Suzzie Tapper. Nordman lyfte sig rejält på scen och jag lyfter på hatten för Nordman. I lågornas sken växte idag och även om de inte bidrar med den klassiska glada schlager-stämningen så förmedlar de ett tydligt uttryck och det nummer som Nordman erbjuder känns genuint. De förtjänade sin finalplats.

I fallet Carola & Andreas så kändes deras framträdande klart blekare den här gången och de verkar ha tagit allt för mycket intryck av de som menar att Carola var för utagerande sist. Nu kändes det återhållsamt och defensivt. Ja, rent utav stelt. Men jag tror inte att det var framträdandet i sig som avgjorde heller. One love har ingen powerrefräng. Den är ingen låt som man nynnar på även om jag tycker att den är en bra U2-dänga.

Att Carola nu missar final är på pappret tidernas största schlagerskräll. ABBAs förslust med klassikern Ring ring 1973 kan inte konkurrera. Då var det en expertjury och de kom ändå trea. Carola gick inte ens till final. Men om de nu hade tagit sig dit tror jag de hade hamnat på övre halvan tack vare väldigt många juryröster. Men det får vi ju aldrig veta.

Ola var klart bättre på scen nu än sist. Han gjorde allt han hade kunnat för att nå final och har all anledning att känna sig stolt över det. Det är refrängen i Love in stereo som är för dålig helt enkelt. 

Suzzie och Therese slog i skymundan och det blev tydligen väldigt jämt. Suzzie kan nog räkna med ett antal veckor på svensktoppen framöver. Låten har hög P4-faktor. 

Var det fler än jag som tyckte att Jag saknar dig ibland ironiskt nog var bättre i Luuks version än när Josefin Nilsson gapade sönder den i Linköping? 

Tidernas bästa finalfält i Melodifestivalen har nu blivit ännu bättre. Det känns som att alla poäng som ska delas ut nästa vecka inte räcker till. Jag står fast vid att jag tycker att Rongedal har årets bästa låt men de kommer inte att slåss om slutsegern.

Den matchen tror jag står mellan Charlotte Perrelli och Sanna Nielsen.


2008-03-08
16:54:34

Dansbandssångare för en kväll
Som uppvärmning inför Andra chansen så är jag på besök hos min storasyster i Storvik utanför Gävle. Storvik är inte alls som nämnet antyder särskilt stort. Det är en konsum, en vårdcentral, oproportioneligt många pizzerior och - inte minst - utestället Granliden. Varje fredag har lokalkändisen Glenn sin karaoke där och givetvis var jag och min syster på plats igår för att ta ton.

image172

Alla karaokelåtar var ordentligt samlade i en pärm och det bara att välja och vraka. Jag och min syster brände av Växeln Hallå och E de det här du kallar kärlek och under hela kvällen var det ett slags karaoke-dansgolv där Storviks partyelit slängde sina lurviga till de mer eller mindre väl-ljudliga tonerna från mikrofonen.

När man väl är långt ute i P4-bygden så tyckte jag att inget kunde passa bättre än att debutera som dansbandssångare inför den dansglada folksamlingen. Så när klockan började närma sig två drog jag igång Inget stoppar oss nu med Black jack och Storviks-publiken fick en liten bugg som kvart-i tre-dans. Kom ihåg, ingenting som vi gör är tabu....

image173
I natt i natt är det du är det jag....

2008-03-07
13:30:29

Andra chansen
Imorgon är det äntligen dags för Andra chansen. Jag har verkligen sett fram emot det här. Matcher "head to head" mellan artister och låtar i helt olika genre. Det är verkligen ett fantastiskt upplägg, även om det kanske inte är helt rättvist. Den populäraste låten går alltid vidare, däremot kan den näst populäraste torska en finalplats på lottningen. Det drabbade Magnus Uggla förra året och även om jag var grymt besviken över det så är ju ändå den näst populära i Andra chansen knappast en låt som slåss om slutsegern i Globen ändå.

Jag försöker mig på ett tips inför duellerna imorgon.

E-Type & the Poodles mot Sibel

ojoj, det här blir jämt. Många, bland annat jag själv, trodde att E-type och pudlarna skulle gå direkt till globen men det berodde delvis på att nummret är väldigt mycket bättre live än i TV. Refrängen på Line on fire tillhör inte någon av de bästa E-type skrivit men visst, de vet hur man levererar på scen. Sibels ballad växer för varje lyssning och folk har den färskare i minnet. Hon drar det längsta strået här.

Sibel vidare


Ola mot Caracola

Caracola gjorde ett klockrent framträdande i Linköping och deras Smiling in love är publikfriande och uppfriskande, men det kommer inte att räcka. Även om jag inte alls tycker att Olas låt levde upp till Natalie eller SOS från i somras så talar det mesta för att det här blir en enkel resa för Ola. Dels så var det nästan dubbelt så många röstande i hans delfinal i Västerås jämfört med i Linköping. Dels så kan Olas framträdande bara bli bättre jämfört med falsksången senast.

Ola vidare


Johnson & Häggkvist mot Nordman

Tveklöst den mest omdiskuterade matchen i Andra chansen och alla de som vill ha bort Carola har ju sin livs chans här. För det här är ju enda gången TV-publiken kan rösta "minusröster" på någon genom att rösta på motståndaren. Även om en del säkert kommer att rösta på det sättet mot Carola så tror jag inte att majoriteten gör det. Där är det starkaste nummret som fäller avgörandet och i mitt tycke har "Androla" en klart starkare låt och ett bättre nummer än Nordman. Vinnaren i den här matchen lär ta ena finalplatsen.

Johnson & Häggkvist vidare


Suzzie Tapper mot Therese Andersson

Therese är klar favorit bland oddsättarna men den här matchen kan nog bli jämnare än många tror. Suzzies låt är hemtrevlig och har hög "Sonja"-faktor. Men jag lutar nog ändå åt att Therese tar hem det här. Hennes nummer är allt som Suzzies inte är. Händelserikt, expoplosivt och engagerande. Jag tror Suzzie fick rejäl draghjälp av allt snack om hennes sjukdom senast. Den nyheten ger inte samma effekt nu.

Therese Andersson vidare


Semifinaler

Sibel mot Ola

De möttes i Idol 2005. Den gången fick Ola storstryk av Sibel. Ola kom bara 8:a medan Sibel nosade på en finalplats och slutade trea. Den här gången tror jag Ola får revanch. Låtmässigt tycker jag Sibel är många klasser bättre, men även om jag inte förstår vad som är bra med Olas låt så verkar tillräckligt många andra förstå det. Jag hoppas jag har fel men jag tror Sibel snubblar på målsnöret till finalen.

Ola till final


Johnson & Häggkvist mot Therese Andersson

Androla har redan avärjt det stora hotet och de kan nu jogga i mål som finalister.

Johnson & Häggkvist till final

2008-03-05
20:48:17

Sverige får möta pirater i semifinalen

Buskistrenden verkar hålla i sig i Eurovision i år. I Lettland vann ett gäng pirater i lördags och upphovsmännen, ja de var från Sverige. När man hör vinnarlåten Pirates of the sea (med gruppen Wolves of the sea) får man intryck av att det faktiskt går att skicka Magnus Uggla på export. Det här är snapsvise-pop klass högre och den kommer säkerligen att vara en svår konkurrent för Sverige. För Lettland och Sverige är med i samma semifinal i Belgrad.

Torbjörn Wassenius var med och skrev Lettlands låt förra året med de sex operakillarna som sjöng i höga hattar. han har även varit med och skrivit Pirates of the sea och en av operakillarna är dessutom med i det här bidraget också. Även om det kan vara svårt att tro.

image168
Göteborgaren Torbjörn Wassenius är en av männen bakom Lettlands bidrag i år. Bilden tagen från Helsingfors förra året där jag intervjuade honom

Även om sådana här låtar är chanslösa i Sverige så länge det finns en jury så vill jag inte placera in den i samma fack som Irland. Det här är ändå musik och jag tror att det är en låt som jag motvilligt kommer att börja gilla när jag väl kommit ner till Belgrad.

Fisken, det här känns som en låt som du borde gilla!



2008-03-05
11:01:45

Icke-nyheten som blev en folkstorm
Tiotusentals personer har nu skrivit under protestlistor som kvällstidningarna riggat för att SVT "stoppar" Björn Gustafsson från att vara med i Andra chansen på lördag. Men grejen är att Björn knappast varit aktuell att vara med i Andra chansen överhuvudtaget. Programmet ska vara en och en halv timme precis som en vanlig delfinal, men skillnaden är att 12 låtar som framföras istället för 8. Det finns med andra ord inget utrymme för särskilt mycket annat än låtarna. Enligt kvällspressen så vill Björn vara med och är mycket besviken, men de har inget citat där han säger det och förmodligen vet de att det inte är sant.

Men eftersom Björn är hetare än en stekt potatis just nu så vet de att de kan köra vilken påhittad story som helst om honom. Med Björn på löpet säljer de som smör. På aftonbladet.se ställde de frågan om läsarna kommer att titta på Melodifestivalen om inte Björn är med. Mer än hälften har svarat nej. Det visar väl om något att det inte är ett representativt urval som svarar på sådana där frågor. Skulle Andra chansen ha hälften så många tittare när Carola, Norman, E-type, Ola och de andra slåss om finalplatser? Skulle inte tro det. Men de som klickat nej får gärna avstå från att titta. Hellre 2 miljoner som vill se tävlingen än 3 miljoner där hälften bara bryr sig om 5 minuters pausunderhållning.

Visst, som pausunderhållare har Björn tillhört en av de bästa på 2000-talet. Hans insats i Karlskrona var riktigt bra. Men med den här cirkusen runt honom så är det nästan så att man saknar mickstativet, Jürgen och den menlösa musikalen från förra året. För fördelen med dålig pausunderhållning är att tävlingen handlar i fokus. Ja, jag saknar till och med hysterin kring Carola. Hon är i alla fall med i tävlingen.  

2008-03-04
10:14:29

Dags för lite poäng
När jag nu har hört alla 32 bidragen till årets melodifestival så kan en första summering göras. Nu har jag ju bara fått liveversionen av sången och sett hur det ser ut på scen och på CD kan intrycket ibland bli helt annorlunda. Jag har en känsla av att låtarna från exempelvis Lasse Lindh, Calaisa och Eskobar kommer att växa betydligt när jag hör de jämfört med det jag såg på TV. Men utifrån det intryck jag har nu så är mina poäng följande:

1 p: Smiling in love - Caracola
2 p: If I could - Calaisa
3 p: One love - Johnson & Häggkvist
4 p: Lay your love on me - BWO
5 p: Under mitt tunna skinn - Patrik Isaksson
6 p: Empty room - Sanna Nielsen
7 p: Hur svårt kan det va? - Linda Bengtzing
8 p: Hero - Charlotte Perrelli
10 p: That´s where I´ll go - Sibel
12 p: Just a minute - Rongedal 

Årets tre sämsta måste ju också få poäng och de får de enligt det minussystem som vi brukar köra med i Melodifestivalklubben

-1 p: I love Europe - Christer Sjögren
-3 p: Ingen mår så bra som jag - fronda
-5 p: Razborka - The Nicole

Jag kommer dock vänta med att ge mina poäng i Melodifestivalklubbens omröstning tills jag lyssnat igenom låtarna på CD. Intrycken kan ju som sagt bli helt annorlunda då och jag kommer åka till första bästa Statoil på söndag för att inhandla den där skivan. Det är tydligen bara Statoil som får sälja skivan de första fem dagarna.

Men som helhet så är Melodifestivalen 2008 låtmässigt den kanske allra bästa genom tiderna. Och även om skrällarna har varit många så har de allra flesta av mina favoriter redan kvalificerat sig till final. När det gäller breddningen av tävlingen rent genremässigt så tycker jag att den lyckas bättre och bättre för varje år. Även om framgångarna till stor del uteblivit. Men jag tycker att de vaskade fram låtar i de smalare genrena som höll festivalklass. Eskobars indie-dänga höll låtmässigt hög klass även om den var en katastrof live. Lasse Lindh funkade inte heller live men låten var ett snyggt singer/songwriter-stycke. Calaisa framförde en välgjord countrybit och Therese Andersson gjorde ett bra operanummer. De hörde alla hemma i festivalen tycker jag och kändes inte inkvoterade. Kalkonerna var med andra ord få i år. Vi slapp både kuddkrig och elefanter - dock inte Fronda men han lär knappast dyka upp igen.

2008-03-03
00:48:21

Det finns bara en Linda Bengtzing

I en nöjesvärld där attityd är prio ett och "ingen kommentar" svaret på varannan fråga så är Linda Bengtzing en ren befrielse. När artister medietränas för att så smidigt som möjligt genomföra intervjuer så bryter Linda Bengtzing mot varenda tänkbar regel.

I Melodifestivalen är det ju tabu att säga att man är besviken om man förlorar. Alla ska vara über-sportsliga. Linda Bengtzing säger att hon hade blivit skitsur om hon missat final. Något hon verkligen inte hade behövt säga eftersom hon gick till final. Hon pratar öppet om att hon var jättekär i Magnus Hedman, att hon gärna hade dejtat Erik Segerstedt om det inte var för alla skriverier och hon frågar ogenerat journalister (samt Karlskronas kommunalråd) om de kissar i duschen.

Om hon har någon manager eller PR-konsult så kan jag tänka mig att de sliter sitt hår över alla öppenhjärliga uttalanden. "Snälla Linda, var du verkligen tvungen att säga det där...". Men egentligen är det hon säger varken uppseendeväckande eller kontroversiellt. Det som är uppseendeväckande är att man inte är van att höra någon offentlig person prata i intervjuer som andra gör hemma vid köksbordet.

Vill man dra lösryckta citat ur henne så är det världens lättaste jobb. Expressen skrev idag om hennes attacker på Carola (innan har hon "attackerat" Perrelli också men nu har de tydligen ingått en "pakt" mot Carola). Om det hon sa var attacker så är nog både du, jag och alla andra fullständigt upptagna med att attackera varandra hela tiden.

Många undrar säkert hur hon orkar bjuda på sig själv så mycket? Tar det inte vansinnigt mycket energi? Men frågan är hur mycket energi det hade tagit om hon tvingats vara tvärtom. Om hon var tvungen att ge Henke Larsson-svar på alla frågor när hon egentligen är så spontan och sprallig? Förmodligen mycket mer. Schlagervärlden hade dessutom blivit oändligt mycket tråkigare, så stå på dig!

image164
Kram på dig Linda


2008-03-02
23:59:10

Efterfest i Karlskrona
Om man läser kvällstidningarna så kan man säkert få intryck av att efterfesterna i schlagersammanhang är fullproppade med folk som dansar på bordet, hånfulla attacker mellan artisterna, toaletter som fullproppade med folk som pudrar näsas på klassisk "Sven Nylander-manér" och en förbannad Bert Karlsson. Förväntar man sig det så blir man besviken för i verkligeheten så skiljer sig inte de här festerna särskilt mycket från andra fester. Några bråk eller folk som blir utslängda har jag aldrig sett, även om jag själv gärna hade slängt ut den där människan som spillde massa rödvin på min skjorta vid 3-tiden i morse. Men han försvann bara så nu sätter jag all tilltro till att fläckborttagningsmedlet Vanish får bort de där vidriga fläckarna.

Annars var gårdagskvällens efterfest en ganska soft tillställning med käk som man fick plocka i sedvanlig ordning och sen massa minglande människor. Många av de som är där börjar ju bli ganska bekanta ansikten eftersom schlagerfamiljen är ganska stor och ofta återkommande. En av dessa återkommande människor är papparazzi-bruden som springer runt och smygfotar folk till höger och vänster. Hon satte sig vid vårt bord och vad gör man då? Ska man nu själv bli smygfotad? Nej anfall är bästa försvar sägs det ju så jag tog fram kameran och smygfotade henne istället. Meta-fotografering eller vad det nu kan kallas när det är papparazzi-fotografen som själv blir smygfotad. Tydligen hade hon reagerat på det här och frågat min kompis "Glitter-Stefan" (uppskattningsvis Sveriges minst heterosexuella människa)  vem jag var som satt och fotade henne. Han intygade att jag jobbade på Hänt-extra och behövde lite smaskiga bilder. Inget svar som gjorde henne lugnare direkt, men jag fick mig ett gott skratt.

image162
Bra jobbat Glitter-Stefan!

Att det är efterfest i Melodifestivalen innebär inte per automatik att det spelas schlagers. Igår var det en helt okej blandning men långt ifrån bara schlager. Men när "jag ljuger så bra" ljöd ur högtalarna var förstås Linda Bengtzing i gasen (Hur svårt kan det va? och de andra låtarna som är kvar i tävlingen får ju inte spelas offentligt förrän efter Andra chansen). Hon kände direkt igen oss i Melodifestivalklubben efter vår intervju med henne i fredags och stannade och pratade en stund. Det märktes verkligen hur överlycklig hon var av att hon gick vidare. Även om många skulle betrakta henne som en typisk klacksparks-människa så tar hon knappast tävlingen med en klackspark. Hon vill vinna!

image163
Linda Bengtzing ser ut att ge några tröstande ord till Daniel Mitsogiannis som blev besviken sjua igår

Slutet på festen kunde ha varit roligare. Som jag nämnde blev jag nedspilld med rödvin och efter det lämnade jag festen. När jag kom hem slocknade jag direkt (vilket man ofta gör efter sena nätter och ett antal vinglas) och glömde det ack så viktiga alarmet på mobilen. När jag vaknade idag var klockan 13.05 och med andan i halsgropen grävde jag fram min tågbiljett och såg tiden för avgång, 12.50....

Jag hade missat tåget och fick boka ny biljett upp till Stockholm. Så efter ett antal timmars Swebus-resa är jag nu äntligen hemma i Stockholm igen. Jag får försöka tvätta rent skjortan imorgon. Jag menar, hur svårt kan det va? 

 

2008-03-01
22:11:49

Dagens skräll - favoriterna höll!

image160

Linda Bengtzing och Charlotte Perrelli sjöng sig direkt till finalen i Globen och för första gången blev det ingen stor skräll i resultatlistan. Man kan inte säga annat än att det är två väldigt värdiga finalister. Klockrena låtar och perfekta framträdanden ikväll. Visst hade jag hoppats på Sibel men jag är mer än nöjd.

Mer än 700 000 röster talar sitt tydliga språk, det var ett högklassiskt startfält och en högklassik show i Karlskrona. Charlotte gjorde sitt i särklass bästa framträdande ikväll och hennes taktik som hon berättade för oss igår fungerade uppenbarligen perfekt. Kör safe, sänk förväntningarna, bli nerskriven så ger du dig själv de bästa tänkbara förutsättningarna. Charlotte vet fortfarande inte hur det är att förlora i schlagersammanhang och nu framstår hon definitivt som en av vinnaraspiranterna i Globen.


Linda Bengtzing har varit klockren på varenda repetition och var precis så bra hon kan vara i sändning. Det var faktiskt rörande att se hur överlycklig hon var efter segern. Ingen artist i Sverige bjuder så mycket på sig själv och om hon den här gången även lyckas övertyga juryn så kan hon också mycket väl slåss i toppen.


Niklas Strömstedt sistaplacering innebär att två jokrar i rad har hamnat sist. Det är något unikt. Men det var inte mycket Niklas kunde göra i det här startfältet där nästa alla låtar var så effektiva att "de förföljer en tills den blir min" - som Linda Bengtzing skulle ha sagt.


Daniel Mitsogiannis gjorde inte sitt bästa framträdande ikväll, men förmodligen var de tden benhårda konkurrensen från Linda Bengtzing och Charlotte Perrelli i samma genre som knäckte "Pame". I en annan delfinal hade den definitivt haft en chans.


Morgan Pålsson överraskade en hel del med sin monolog. På genrepet igår var han inte med och tidigare idag drog han helt andra skämt än de det blev i direktsändning. Luuk måste ha blivit lite ställd.


Carola & Andreas Johnson mot Nordman, Gud mot djävulen som Nordman själva sa. Det kommer att bli mycket intressant!


I pressrummet var det inte allt för högljutt men Linda och Perrelli verkar vara ett val som de flesta gillar. Nu ska jag till efterfesten. Vi hörs!


2008-03-01
11:14:52

Intervjuer med Linda Bengtzing och Charlotte Perrelli
Under fredagen hade jag och mina vänner i Melodifestivalklubben intervjuer inbokade med de två schlagerdrottningarna Linda och Charlotte. Egentligen är ju tilgängligheten på artisterna löjligt stor under en Melodifestival eftersom det är tre presskonferenser under tre dar där man får prata med vem man vill. Samtidigt så är de här intervjutillfällena ganska stressande. Det står alltid andra journalister på kö och väntar otåligt och får man 3-4 minuter ska man vara glad. Speciellt om man kommer från Melodifestivalklubben.

Därför är det bra när man kan boka in intervjuer och få en hel kvart, ensam med någon artist. Då kan man ta allt i sin takt. Linda Bengtzing kom föredömligt nog på den tid vi bestämt. Det hör inte till vanligheterna vid sådana här sammanhang. Dessutom var hon precis så som man trodde och hoppades att hon skulle vara. Om alla vore som Linda Bengtzing så skulle det vara världens lättaste jobb att vara journalist. Hon kläcker oneliners till höger och vänster och är helt ärlig och öppenhjärtlig hela tiden. Man har helt enkelt väldigt roligt när man intervjuar henne.

Linda brukar vara snabb att fråga folk som intervjuar henne om de brukar kissa i duschen. Om de svarar nej säger hon alltid "Du ljuger!" Så här gällde det att hugga först. Direkt när vi satt oss sa jag. Okej Linda, viktigaste frågan först: brukar du kissa i duschen? Hon blev lite ställd någon sekund, sen garva hon och svarade "ja ibland".

Resten av intervjun gick av bara farten. Vi snackade schlager, Fame factory, Ordjakten, Fredrik Wikingsson..Hon var allt annat än svårintervjuad. Dessutom verar hon känna alla runt hela schlagercirkusen. Hon hejade på varenda en som gick förbi. Även Niklas Strömstedt som gick förbi tre gånger och sa "Hon ljuger"..

image158
Jag och Patrik Rosell intervjuar Linda Bengtzing på Stadshotellet i Karlskrona

Charlotte var också soft och trevlig att snacka med. Hon kanske inte är en lika stor personlighet som Linda. Det är svårt att vara, men hon tog sig tid. Betydligt mer tid än vi hade bestämt. Vi snackade om segern 1999 och allt strul som faktiskt var runt det. Dessutom blev det en del kvällspressnack för hon har ju figurerat på löpsedlarna många gånger under 2000-talet. Dessutom fick hon sms under intervjun om att hon skulle äta en semla. Förmodligen för att pressen skulle fånga det på bild som motvikt mot löpsedeln om att hon har anorexi som stod igår. Så funkar det i schlagercirkusen..

Ni kan läsa intervjuerna med Linda och Charlotte på www.melodifestivalklubben.se

image159
Charlotte Perrelli under intervjun som var i princip i soffgruppen bredvid Linda-intervjun

2008-03-01
10:55:28

Det ser ut att bli rekordjämnt ikväll
Alla försöker att leta svar på vilka som ska gå vidare. Aftonbladets Markus Larsson gick runt i pressrummet hela dan igår och upprepade för sig själv "Charlotte kommer femma, Charlotte kommer femma". Förmodligen har han blivit så övertygad om sin egen oförmåga att tippa att han i förebyggande syfte tippar den som en flopp. För han tycker att henes låt är bäst.

Och det är flera som blivit desperata över att det är så svårtippat. Under genrepet igår kom plötsligt Bert Karlsson och satte sig bakom mig och min klubbkollega Patrik. Han petade på alla som satt omkring (förmodligen kände han ingen av de) även mig och Patrik och frågade "vilka tror ni går vidare? Vi svarade Charlotte och Sibel och den här gången fick jag inget hånskratt tillbaka som i Göteborg, utan nu nickade han fundersamt och sa "Jo, fan, jag tror också det kan bli så".

Samtidigt höjer jag skrällvarningsflagg för countrykvartetten Calaisa från Malmö. De går ut på det förhatliga startnummer två och deras låt är inget nummer som får arenan att koka. Men låten är ingen livelåt däremot något som kommer värma folk ute i stugorna. Svenska folket har en förkärlek för det de uppfattar som genuina och Calaisa känns mer helyllekofta och trävirke än det mesta. Har absolut chans på Andra chansen.

Som alltid så gjorde Melodifestivalklubben och Gylleneskor publikundersökningar. Även om "gyllene" hade ett betydligt större publikunderlag så visade undersökningarna i princip identiska reslutat.

Gylleneskors undersökning (819 tillfrågade i publiken)

1:a Linda Bengtzing 25,7%

2:a Charlotte Perrelli 20,2%

3:a Sibel 15,7%

4:a Daniel Mitsogiannis 13%

5:a Calaisa 8,3%

6:a Nordman 7,7%

7:a Fronda 7,5%

8:a Niklas Strömstedt 1,9%

Här bör man ha med i beräkningen att Sibel och Daniel Mitsogiannis lottades fram som vinnare och fick framföra sina låtar två gånger. Niklas Strömstedts magra resultat blir jag faktiskt inte så överraskad över. Det kommer inte vara lätt att minnas hans låt och risken finns absolut att han kommer sist. I så fall skulle det bli andra jokern i rad som kommer sist. Det vore något synnerligen unikt.  

image157
Dödens grupp och de lever upp till sitt rykte