Schlager-Micke

2008-02-23
11:26:22

Första lyssningen av Linköpingsbidragen

Nu har jag lyssnat på SVT:s hemsida på de snuttar man kan höra av bidragen i Linköping och det här låter som ett riktigt starkt startfält. Dessutom oerhört svårtippat då det saknas någon riktigt kalkon som man direkt kan tippa på sistaplatsen.

1. BWO - "Lay your love on me"
Den är inte lika effektiv som Temple of love från 2006 men som alltid gör BWO väldigt bra dans/pop. Den här kommer garanterat att leva vidare efter festivalen men någon finalplats ska de absolut inte vara säkra på. Fast jag varken vågar eller vill tippa de till Andra chansen.


2. Mickey Huskic - "Izdajice"
Det är inte ofta man hör balkanballader i Melodifestivalen så det känns verkligen som att det är dags. Men var det här verkligen den bästa balkanballaden som skickades in? Den känns mycket svag för sin genre och framförallt är det på tok för mycket ord vilket gör melodin orytmisk. Förtjänar att komma sist, men sådana här låtar kommer sällan sist, även om de är dåliga.


3. Frida Muranius feat. Headline - "Upp o hoppa"

Det lilla jag hann höra så låter den väldigt medryckande och rolig. Och så länge Markoolio inte är med i MF så får vi nöja oss med den här som är en något sämre variant. Men den är betydligt bättre än sommarskräpet  Dunka mig gul och blå.


4. Thérèse Andersson - "When you need me"

En opera-schlager och det är alltid intressant. Kanske den mest svårtippade i hela startfältet. Låten låter som något finska Nightwish hade kunnat göra som ett av sina snällare spår och det kan funka. Möjligtvis skulle refrängen varit lite gladare och "hookig". Hmm, var tusan ska jag tippa den här?


5. Patrik Isaksson & Bandet - "Under mitt tunna skin"

Om svenska folket röstar efter den bästa refrängen, vilket de ofta gör, då går Patrik Isaksson till final. Det här är absolut den låt jag fastnade mest för efter första lyssningen och om han gör låten rättvisa på scen så kommer jag att slänga mig på telefonen. Versen är ett hafsverk. Men det kanske spelar mindre roll för i Melodifestivalen är det refrängen som är rodret i hafs-skutan.


6. Caracola - "Smiling in love"

Tuggummipop i ordets rätta bemärkelse och jag kan inte låta bli att gilla det här. För man blir glad. Nej okej, inte redaktionen på DN kultur kanske, men vad spelar det för roll. De röstar ju ändå inte. Om tjejerna i Caracola sjunger rent och går genom kameran så blir den här livsfarlig. En outsider!


7. Ainbusk - "Jag saknar dig ibland"

Musikaliskt innehåller den inget nytt, men det gjorde i och för sig inte Sanna Nielsens Empty room heller. Men Sanna hade förmågan att förvandla låten till en personlig berättelse som alla kunde ta till sig. Jag tror inte att Josefin Nilsson har samma förmåga. Går den vidare så är det förmodligen för att den är den enda klassiska svensktoppsballaden i startfältet och i finalen skulle den vara chanslös mot Sanna.


8. Eskobar - "Hallelujah new world"

Intressant med Indieband i festivalen och låten är inte dum. Refrängen är melodiös och snyggt gjord men om de kommer att köra med en nedtonad indie-attityd så kommer inte folk att slänga sig på telefonen. Här tvingas de kompromissa, men är Eskobar beredda att köra med kameraflörtar?


Som helhet så tycker jag att det här låter lovande. Faktiskt snäppet bättre än de två första delfinalerna. Om jag hade tippat efter hjärtat förra veckan så hade jag i princip haft rätt på alla placeringar men hur ofta tippar man så? Om jag tippar efter hjärtat nu så säger jag BWO och Patrik Isaksson i final med Caracola och Eskobar till Andra chansen. Men Ainbusk kommer säkert att tränga sig i någonstans där.  


Kommentarer:
#1: Jon

Mycket bra blogg Micke.

2008-02-23 @ 12:27:46
#2: Micke

Jag tackar och bockar!

2008-02-23 @ 12:35:10
#3: Linda

Ja, hoppas, go Caracola!

2008-02-23 @ 15:00:57
#4: David

Jag ska rösta indie!

2008-02-23 @ 18:53:20
#5: Brita

Halloj, kul att du också drar paralleller mellan "jag saknar dig ibland" och "empty room"!!!
Nej, vet du vad, nu kom jag på en ny orsak till varför inte Patrik Isaksson gick vidare. Han gjorde misstaget att inte ge låten titel efter den första textraden i refrängen. Jag kommer nämligen också ihåg att det var en väldigt bra refräng, men jag kommer inte alls ihåg hur den gick!
Tadaaa...

2008-02-23 @ 22:32:23
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: