Schlager-Micke

2009-11-30
18:03:21

Inga upphetsande startfält i Ö-vik och Sandviken
Norrlandsfönstret öppnar upp Melodifestivalen 2010 med delfinalerna i Örnsköldsvik och Sandviken, men startfältet där uppe i norr får väl knappast snön att smälta (om det nu ens kommer att finnas någon snö då..). För artisterna känns på pappret inte som något av de starkare startfälten. De här artisterna presenterades på SVT:s presskonferens tidigare idag.

Startfält Örnsköldsvik

Jenny Silver
– "A place to stay" (Upphovsman: Torben Hedlund)

Jessica Anderssson – "I did it for love" (Upphovsmän: Kristian Wejshag (text), Lars “Dille” Diedricson (musik)

Salem Al Fakir – "Keep on walking" (Upphovsman: Salem Al Fakir)

Ola Svensson – "Unstopable" (Upphovsmän: Alexander Kronlund, Hanif Sabzevari, Dimitri Stassos, Ola Svensson)

Pain of Salvation – "Road Salt" (Upphovsman: Daniel Gildenlöw)

Frispråkarn – "Singel" (Uppphovsmän: Håkan Bäckström (text), Hamed K-One Pirouzpanah (musik)

Anders Ekborg – "The Saviour" (Upphovsmän: Henrik Janson, Tony Nilsson)

Linda Pritchard – "You're makin me hot-hot-hot" (Upphovsmän: Johan Fransson, Tim Larsson, Tobias Lundgren)

Det är visserligen trevligt att Ola är tillbaka i tvälingen. Han har ju levererat flera hits som passat bra in i tävlingen men som inte tävlat tidigare och bör kunna överträffa sitt förra försök med den sega Love in stereo. Men i övrigt känns inte namnen allt för upphetsande. Dels för att jag inte känner igen vissa av de och dels för att vissa namn redan nu har ställt upp så det räcker i tävlingen (läs Jessica Andersson). Intressantast är nog i så fall vad Salem al Fakir kommer att bjuda på och inhopparen Anders Ekborg som fick platsen på Sara Löfgrens bekostnad. Sara hade sjungit in demon på en låt som blivit antagen men som SVT till varje pris ville att Rickard Wolff skulle sjunga. Då gjorde låtskrivarna något djärvt - de vägrade gå med på SVT:s val av artist eftersom de ville att Sara skulle framföra den och låten blev därmed diskad och Anders Ekborgs låt sattes in istället.

Startfält Sandviken

(Ej klart) – "Come and get me now" (Upphovsmän: Mia Terngård (text & musik), Stefan Lebert (musik)

Andra generationen och Dogge Doggelito – "Hippare hoppare"  (Upphovsmän: Vlatko Ancevski, Vlatko Gicarevski, Douglas Leon, Mats Nilsson, Teddy Paunkoski, Otis Sandsjö, Stevan Tomulevski)

Anna Maria Espinosa – "Innan alla ljusen brunnit ut"  (Upphovsmän: Danne Attlerud (text), Stefan Woody (musik)

Erik Saade – "Manboy" (Upphovsmän: Peter Boström (musik), Fredrik Kempe (text & musik)

Hanna Lindblad – "Manipulated" (Upphovsmän: Sarah Lundbäck, Hayden Bell, Erik Lewander, Iggy Strange-Dahl)

Kalle Moraeus och Orsa spelmän – "Underbart" (Upphovsmän: Lina Eriksson (text), Johan Moraeus (musik)

Andreas Johnson – "We can work it out" (Upphovsmän: Andreas Johnson (text), Bobby Ljunggren (musik), Marcos Ubeda (musik) 

En joker kommer att tillkomma i det här startfältet

Jag gillade Andra generationens Kebabpizza-historia i MF för två år sen och ser med spänning fram emot vad de kommer att bjuda tittarna på i år, i synnerhet eftersom de har med självaste Dogge som gästspelar. Att han är med är dock inte särskilt överraskande eftersom den mannen är den i särklass med folkliga artisten i hiphop-Sverige. Fiolkungen från Orsa, Kalle Moraeus, dyker också upp och Andreas Johnson är tillbaka igen och tävlar nu för fjärde gången. Andreas lär nog ha tänkt igenom det här beslutet både ett antal gånger med tanke på debaclet för två år sen så nog borde han ha en riktigt bra låt i bagaget nu.


2009-11-29
22:40:57

Drömfinalen i Idol närmar sigMariette Hansson tvingades lämna idol i fredags när det var "arena" som var temat. Det var ganska logiskt med tanke på att hon inte hade valt särskilt "arena-vänliga" låtar att framföra samt att hennes scenshow är väldigt begränsad. Sångmässigt har Mariette däremot varit en av de bästa hela tiden, men de tre återstående deltagarna är alla kompetenta sångare de också. Erik, Tove och Calle är nu de tre sista kvar och jag ser med spänning fram emot drömfinalen mellan Tove och Erik.

På något sätt har hela den här säsongen varit en enda lång väntan på den finalen och att Calle Kristiansson är den tredje deltagaren som är kvar är både ologiskt och logiskt på samma gång. Ologiskt därför att jag inte ser något unikt alls hos honom mer än att han är en duktig rocksångare. Logiskt därför att det här följer den trend som gällt i idol ända sedan programmets begynnelse - trenden med den menlösa trean. Philip Williams, Johan Larsson, Andreas Sjöberg och Robin Bengtsson, de har alla kommit på den tredjeplatsen och de har det alla gemensamt att ingen fattade vad de hade så högt upp i resultatlistan att göra och ingen av de har fått någon karriär efter programmet.

Det enda undantaget från den här regeln är 2005 då Sibel kom trea och "den menlösa trean" råkade komma fyra, Jens Pääjärvi. Oftast har den menlösa trean röstats fram genom proteströster för att han får extra hård (oftast befogad) kritik från juryn. Men det glöms ju allt som oftast bort när programmet är slut. Utan en elak jury finns ju ingen anledning att bry sig om den menlösa trean längre. Nu tycker jag att Calle Kristiansson, trots allt är bättre än de jag nyss radade upp. Han gör inte dåliga framträdanden men det finns inget han gör som inte Erik gör bättre.

Nu har jag definitivt gått händelserna i förväg eftersom semifinalen inte är avklarad än men skulle Calle snuva Tove eller Erik på en finalplats så känns det som en ren stöld för Globen-publiken och TV-tittarna. Bäst i fredags var Eriks version av Hey Jude, Beatles mest lägerelds-anpassade dänga som lämpade sig alldeles utmärkt i en fullsatt Malmö arena. Tove var inte mycket sämre med U2:s Pride. Jag har svårt att fatta hur hon kan vara så avslappnad och självklar på scenen när hon bara är 17 år. En ren naturbegåvning helt enkelt och hon får nog bära favoritskapet till slutsegern.


2009-11-22
21:22:13

"Vinnare och förlorare" på cdon.com

Jag är nu i slutfasen av arbetet med boken ”Vinnare och förlorare” som beräknas att komma ut till försäljning i början av mars nästa år. Själva manuset skrevs färdigt i slutet av augusti men har kompletterats lite sedan dess och framförallt har det, under de senaste veckorna, handlat mycket om korrekturläsning av texterna. Det känns väldigt skönt att kunna lägga den här delen av arbetet bakom sig nu men det lär ju garanterat bli fortsatt jobb när det börjar närma sig utgivning då marknadsföringen sätter igång. En del av marknadsföringen har redan börjat då boken faktiskt redan nu går att beställa på sajten cdon.com

På den här länken kan ni se hur boken kommer att se ut och det står även lite sammanfattande om innehållet.

http://cdon.se/b%C3%B6cker/nyquist%2c_david/vinnare_och_f%C3%B6rlorare-7544375


2009-11-17
17:14:22

Salem al Fakir joker nummer två


Han slog igenom för några år sen med låtar som Good song och This is who I am och nu är han klar för Melodifestivalen, Salem Al Fakir. Att han får erbjudandet från Christer Björkman är inte överraskande alls men desto mer överraskande är det att han tackar ja. Salems låtar är melodiösa och mycket radiovänliga men saknar den typen av "hookiga" refränger som ofta behövs för att vinna gehör i konkurrensen när hundratusentals svenskar knappar in nummer på telefonen. En framgång i tävlingen är långt ifrån given och han kan mycket väl bli ytterligare en i raden av "P3-artister" som (Lasse Lindh, Eskobar, Addis black widow, the Attic m.fl) floppar i tävlingen.

Personligen tycker jag att det är kul att han försöker. Jag vill att Melodifestivalen ska vara så nära ett "SM i populärmusik" som det är möjligt och då ska de bästa vara med. För oavsett om man gillar hans musik eller inte så är han tveklöst en av Sveriges populäraste artister och har ett antal grammisar hemma i prishyllan. Dessutom är han minst sagt mångsidig inom musik, på hans första album spelade han i princip alla instrumenten själv. Och till skillnad från andra artister inom den mer kreddiga genren så har han inte någon "jag ska vara smal och svår och inte bjuda på mig själv"-attityd (den så kallade "Kent-skolan") utan är snarare en glad skit som sprider glädje i det redan så glada schlagersammanhanget.

Jag kan tänka mig att Christer Björkman är ganska nöjd med sina jokrar så här långt. Först tackar Darin ja, som han har tjatat på i många år att vara med, och nu har även Salem Al-Fakir sagt ja. Christer Björkman har varit nojig, ja nästan övernojig, på det här med att få Melodifestivalen accepterad i hela musik-sverige. Vissa tycker att han nästan ser ner på den klassiska schlagern då han så gärna poängterar hur få sådana låtar som är med varje år. Och i år verkar hans kredd-iver ge resultat. Om de här låtarna når något resultat i tävlingen är en annan sak men en sak är säker. Går Salem Al Fakir till final så lär jurypoängen hagla. Få artister har blivit lika kritikerrosade under de senare åren.

2009-11-12
18:08:54

Webbjokern utsedd
I morse blev det klart att låten Come and get me now med Mist blev vinnaren i webbjokern. En glad dänga men som i mitt tycke saknar en riktigt bra refräng, eller saknar en refräng helt egentligen. Som låt tycker jag att den är klart svagare än Melodifestivalklubbens Genjor McNell och hans My kind of love som höll mycket långt och till slut kom på en fjärdeplats. Men mycket kan ju hända med låten innan den ska upp på scenen så kanske blir det lite mer drag i Come and get me now då. Så här låter den nu i alla fall.Christer Björkman antydde i Gomorron Sverige i morse att webbjokern kommer att fortsätta även nästa år. Om den gör det så hoppas jag att man ser över och förändrar upplägget. Jag har hela tiden tyckt att det är utmärkt att oetablerade låtskrivare får chansen i Melodifestivalen. Men hur stor del av alla lyssnare och röstare orkar lyssna igenom 180 låtar? Möjligtvis den lilla minoritet i Sverige som består av arbetslösa schlagernördar men inte särskilt många fler. Utan jag tror att de allra flesta som gått in och lyssnat, har lyssnat just på sin kompis låt eller en låt från en kompis, syrras kusin. Sen har de röstat på den oavsett vad de tycker om låten och utan att ha lyssnat på fler låtar. Här talar vi alltså kompisröstning i ordets bokstavliga betydelse och när det finns 180 låtar så är nog röstantalet från så kallat "oberoende röstare" relativt liten. Säg att det kommer in 300 låtar nästa år, hur många orkar lyssna på dom?

Jag tycker att man borde kunna ha en handplockad jury enligt samma princip som de som gör sista utgallringen i den vanliga processen. Alltså ett 20-tal musikintresserade personer som får lyssna igenom samtliga inkommna webbjoker-bidrag. Så vansinnigt många är det ju inte än så länge, så det borde ju vara fullt möjligt. Men då ska det vara mer än en plats som är avsedd för oetablerade låtskrivare. Annars så känns det här mer som en förändring som syns utåt men som inte har någon reell skillnad.

2009-11-10
23:31:48

Otippad programledartrio i Melodifestivalen


Det blir Christine Meltzer, Dolph Lundgren och Måns Zelmerlöw som leder Melodifestivalen nästa år. Det offentliggjordes tidigare idag av SVT och den trion kan det inte ha varit många som prickade in på förhand. Måns är i och för sig med överallt så det var kanske inte helt oväntat. Men hollywoodskådisen Dolph Lundgren! Vem hade kunnat tro det? Jag gillar konceptet med tre programledare som följer med under hela turnén. Det funkade mycket bra 2004 då Peter Settman, Charlotte Perrelli och Ola Lindholm ledde evenemanget. Skillnaden då var att två av tre var etablerade programledare medan det nu känns betydligt mer skralt på den fronten. Det behöver dock inte ha någon betydelse när det väl blir dags. Är man bekväm i rutan och gillar att stå inför en stor publik brukar det funka och det är bara att hoppas att det gör det med den här trion. Måns brukar aldrig göra bort sig i några sammanhang så hans känns som det säkraste kortet. Christine Meltzer har jag mest sett när hon gjort olika imitationer av kändisar i Hey Baberiba och Fredag hela veckan men sällan i en renodlad programledarroll och Dolph Lundgren har jag ingen relation till alls (kan bero på mitt totala ointresse av film) men jag vet ju att han är ett känt namn. Så det är bara att hoppas att det blir succé.

2009-11-09
19:34:18

"Du är min man" har äntligen åkt ur svensktoppen
Jag skrev tidigare idag ett inlägg på facebook som inom några timmar hade fått tio "tummen upp" och sjutton kommentarer. Då insåg jag att det här verkligen berör och att det är på sin plats att skriva ett blogginlägg om det. Det handlar om låten Du är min man. För det tog fem år och fyra månader, eller för att vara exakt 278 veckor innan det hände - Du är min man med Helen Sjöholm och Benny Anderssons orkester har nu äntligen åkt ur svensktoppen. Jag säger äntligen för jag har aldrig förstått storheten med den låten. Jag skrev om den här låten på bloggen för några år sen och vad passar då bättre än att citera sig själv. För när Du är min man kom in på svensktoppen den 11 juli 2004 så....

#...kände knappt någon i Sverige till begreppet "Blogg".
#...var Tommy Söderberg fortfarande förbundskapten för landslaget i fotboll
#...turnerade Gyllene tider land och rike runt på sitt 25-årsjubileum
#...var Youtube inte ens påtänkt
#...hade ännu ingen "Allians för Sverige" bildats på den borgerliga sidan 

Jag hyser den största beundran för Benny Anndersson som låtskrivare. Han har levererat fler och bättre låtar än någon annan i Sverige och jag vågar nästan påstå i världen. Men av alla låtar han skrivit så är Du är min man tveklöst den sämsta. Jag föreställer mig att han satt i sin studio, hade druckit några koppar kaffe och plötsligt kom på att han skulle skriva en dansbandslåt enligt konstens alla regler. Och så råkade folk ta den på allvar.

Att låten låg 278 veckor på listan är absurt av flera anledningar. Dels för att juryn som röstar ständigt byts ut, dels för att inte bara låtar på svenska utan även på engelska får vara med och inte minst för alla låtar som kommit sen 2004 som låten har fått konkurrera mot. Bara i Melodifestivalen har det handlat Empty room, Cara Mia, Evighet, För att du finns, Hero, Jag ljuger så bra, ja listan kan göras hur lång som helst men den har överlevt alla stormar.

Nu är det bara att hoppas att någon ger en stämpel på Du är min man där det står. "Förbjuden att kopiera, plagiera, tolka eller på annat sätt vidröra. Vila i frid".

2009-11-07
12:56:16

Tove och Erik lär göra upp i Idolfinalen

Årets giganter i Idol, Erik Grönwall och Tove Östman Styrke

Så här mitt i idolsäsongen så är det på sin plats med en liten reflektion av årets säsong. En säsong där nivån på deltagarna känns helt okej men där det framförallt känns som att det finns ett givet finalpar redan nu, Erik och Tove. De två överglänser de andra fullständigt när det handlar om stjärnglans. Visst, jag tycker också att Reza har en fantastisk röst som är mycket speciell i all sin rökighet och raspighet. Men varken hon eller de andra deltagarna kommer att kunna hota Erik eller Tove som är starka på ganska olika sätt.

Erik har den kraftfullaste stämma jag hört i den här tävlingen och verkar dessutom inte det minsta obekväm i rutan. Tvärtom, han älskar den där kameran lika mycket som Peter Jihde gör det (med skillnaden att Erik har en viss ödmjukhet). Han levererar varje vecka och har dessutom ett antal skrikande tjejfans efter sig. De fans som tvingades välja en ny söt kille efter att Niklas Hocker åkte ur tävlingen för några veckor sen, trognare än så är inte tonårsfans i den här tävlingen...

Igår valde idolerna själva sin favoritlåt och Eriks val var inte bara den klart bästa låten för gårdagen, Queens mästerverk The show must go on, utan det var också det i särklass bästa framträdandet. Jag imponeras verkligen av hans röstomfång och låtar med höga och långa toner passar honom som hand i handske. Det enda han inte visat upp än är enkla poplåtar utan tonhöjd och tonlängd, men varför måste han köra det? Artister gör inte karriär på att vara duktiga på lite av allt. De gör det på att förädla och utveckla det de är bäst på och Erik är ju mer Bryan Adams än Bryan Adams själv så han lär vi höra mer av när tävlingen är slut.

Rabih var den som fick lämna tävlingen igår och det tycker jag var rättvist. Visserligen var Eddie ännu sämre än Rabih men å andra sidan har Eddie fått oförtjänt få röster de senaste veckorna. Eftersom den bästa medicinen för att hänga kvar i Idol är att vara bäst eller sämst (eller möjligtvis att heta Calle Christiansson som av någon anledning aldrig hänger löst trots att han sällan imponerar på scen) så gjorde Eddie helt rätt val igår - han var sämst. Är man sämst får man de där "nu hänger han löst nu gäller det att rösta"-rösterna. Rabih har verkligen personlighet men hans röstomfång är under all kritik. Det finns ingen tillstymmelse till botten i hans röst utan han svävar runt ett antal höga toner kryddat med auto-tune-wailningar. Men det räckte inte igår för då var insatsen mycket svag. 

Slutligen Tove som är årets största stjärna i tävlingen. Det handlar inte om att hon sjunger bäst för det gör hon verkligen inte. Men hon väljer alltid egna intresanta tolkningar av låtar och har en karisma som bara Darin och Amanda Jenssen kommit upp till tidigare i den här tävlingen. Igår gjorde hon In the Ghetto på ett eget sätt, även om jag inte tycker att den låten passade henne särskilt bra så visar hon alltid personlighet i låtarna. Och henne kommer vi att få se och höra en hel del av efter att Idol är slut, var så säkra.

För en gångs skull känns Idol som en transportsträcka mot två givna finalister, Erik och Tove.


2009-11-05
17:18:14

Slutspurt i webbjokern

Det återstår mindre än 10 låtar i webbjokern och bara en av dessa 10 får en plats i Melodifestivalen. Det har varit minst sagt blandad kvalitet på bidragen av det jag har hunnit lyssna på men jag tycker att tävlingsidén är god och jag tror att den har slagit väl ut. I år kom det in strax under 200 bidrag. Bli inte förvånade om den siffran är tredubblad till nästa år, förutsatt att webbjokern finns kvar då men det tror jag mycket väl att den kan göra. Förhoppningsvis är det då fler än en webbjoker som får plats i tävlingen.

Man kan lätt tro att kvalitén automatiskt sjunker ju fler låtar som skickas in men jag tror att den här typen av tävlingsform behöver några år på sig för att komma till sin rätt. Så var det i alla fall när delfinalerna infördes i MF. 2002 kom det in betydligt färre låtar än de kommande åren till tävlingen. Ändå var det, enligt Christer Björkman, svårast att fylla ut de 32 platserna med högkvalitativa bidrag 2002, eftersom kvalitén då inte riktigt hade anpassat sig än till det som komma skulle i festivalen.

Det bidrag som fått minst antal röster försvinner för varje dag nu, men en som är kvar är Genjor McNell och låten My kind of love. Extra roligt eftersom jag känner upphovsmannen, han är med i Melodifestivalklubben och nu gläntar han alltså på dörren till att få vara med i finrummet. Låten är en discodänga sätter sig som ett klister under fotsulan, den släpper inte taget helt enkelt. Det här är, precis som de andra deltagarna i webbjokern, en demo och om den skulle bli uttagen kommer det att tillsättas en, förhoppningsvis etablerad, artist att framföra den. Jag kan tänka mig att till exempel Andreas Lundstedt skulle vara klippt och skuren för den här låten. 

Om du vill göra som jag och rösta på My kind of love med Genjor McNell så SMS:ar du 104 till nummer 72470 

Låten kan du lyssna på här:
http://svt.se/2.118545/1.1734136/104_my_kind_of_love?lid=puff_1756689


Genjor McNell alias Jörgen Frinell i aktion


2009-11-04
15:27:05

Darin blir en intressant joker


Den första jokern är klar till MF 2010 - Darin

Darin var den första jokern som offentliggjordes för nästa års Melodifestival då SVT presenterade honom redan igår. Det hör verkligen till ovanligheterna att någon artist presenteras offentligt av SVT så här tidigt. Och det hör definitivt till ovanligheterna att denna artist är en joker. Men samtidigt är detta inte helt ologiskt. År efter år har SVT snopet kunnat konstatera att kvällstidningarna har släppt deras nyhet om vilka artister som ska vara med i MF före de själva. För när det gäller kvällstidningsspekulationerna i just det här fallet så stämmer de i princip alltid. Så det gällde för SVT att hinna före sin läcka, för en sådan har de ju garanterat inom produktionen, förmodligen flera. Frågan är bara när de övriga tre jokrarna presenteras. Ska bli intressant att följa.

Över då till Darin, hur intressant är han som joker? Mycket intressant i mitt tycke. De senaste två åren har det ju varit ett väldigt varierande resultat för jokrarna. I år kom jokrar på första- och trejde plats i finalen (Malena Ernman och EMD) vilket var succé, men samtidigt har faktiskt majoriteten av jokrarna de senaste åren missat final. Att plocka in en före detta idoldeltagare som har en stor fan-skara och levererat många hits de senaste åren känns som ett väldigt säkert kort om SVT är ute efter finalplatser för jokrarna. Tidigare idoldeltagare har ett väldigt bra facit i MF. Faktum är att samtliga har gått till final förutom Ola som var snubblande nära att göra det när han förlorade i sista duellen i andra chansen 2008 (mot en annan idoldeltagare, Sibel).

Darin har dessutom närmare koppling till Melodifestivalen än man kanske kan tro. Redan 2005 gjorde han ett bejublat framträdande i jubileumsprogrammet för MF då han tolkade Lena PH:s Det gör ont. Och i år var han mellanakt i en av delfinalerna och sjöng Se på mig. När det gäller Darins låtar brukar de antingen vara klubbhits eller smäktande RnB-ballader. Hans bidrag är enligt han själv en mid-tempoballad och det låter klokt. Klubbhits har inget vidare facit i Melodifestivalen. Alcazar har visserligen gått till final flera gånger men när Andreas Lundstedt körde en renodlad klubblåt gick det åt skogen. Precis som det gjort för såväl The Attic, Velvet och Evan för att nämna några. TV-tittarna har föredragit starka hookiga refränger framför tunga beats och det lär de göra i fortsättningen också. Men med en ballad så ska det bli mycket intressant att se hur långt Darin bär i festivalen.