Schlager-Micke

2011-02-28
21:06:03

Jag blir så trött på det eviga gnället mot "svenska folket"

Som vanligt är svenska folket i skottgluggen när finalen börjar formera sig. De anklagas för att vara korkade, bakåtsträvare, fördomsfulla - ja allt du kan tänka dig. Vilka är det som anklagar svenska folket då? Jo, svenska folket själva. Det är väl därför "svenska folket" är så lätt att använda som slagträ - de är ju allihop men samtidigt ingen eftersom ingen av alla arga människor vill kännas vid att de är en del av svenska folket.

Riktig fart har det här gnällandet tagit efter den delfinalen i lördags när Linda Bengtzing gick direkt till Globen samtidigt som Love Generation bara hamnade i Andra chansen. Vissa menar att det handlar om jantelag, andra att det var en protest mot kritikernas ständiga hyllande av gruppen. Till och med det gamla könsmaktsargumentet dammades av när Expressens Anders Nunstedt menade att tjejer inte tillåts vara utmanande och att det var därför låten föll. Väldigt få har nämnt något om låten. Allvarligt talat. Är Dance alone en så hysteriskt mycket bättre låt än de andra i tävlingen? Jag tycker att det är en helt okej danslåt men särskilt unik är den inte och det fanns klara brister i framträdandet. Tänk om svenska folket helt enkelt inte tyckte att låten och showen var tillräckligt bra. Har ni ens funderat på det??Andra menar att eurovisiontänket saknas hos svenska folket. Det är ett argument jag i alla fall tycker förtjänas att tas på allvar. Jag gillar att man från början tänker ESC och vidgar perspektiven. Men det finns en problematik i begreppet "att tänka ESC". Det förutsätter att det finns något facit för vad som fungerar där och det finns knappast. De senaste tre årens vinnare har varit en ballad från Ryssland fullproppat med krimskrams, folkmusik-etno med en fiolspelande norrman och en enkel poplåt från Tyskland utan minsta scenshow. Det finns knappast någon röd tråd där. Detsamma gäller om man kollar på platserna strax under. Där finns en drös genrer, en drös länder och rejält blandat mellan tjejer, killar och grupper.

Många hävdar att årets finalfält i MF i princip saknar låtar med ESC-potential för att det är så många gammel-schlagers med. De verkar redan ha glömt att Danmark kom fyra förra året med en låt som ansågs så traditionell och konservativt svensk att den ratades av den svenska urvalsjuryn. Danskarna hade tur som var ensam i sin genre den gången och oftast är det det som är den mest avgörande punkten. Därför tycker jag knappast man kan döma ut Sanna Nielsen och Linda Bengtzing på förhand för att det "inte är ESC".

Och hur har det gått med vårt "ESC-tänk" så här långt? Charlotte Perelli som ansågs vara en given ESC-succé stötte på en ukrainare i Belgrad som såg ut som hon och lät som hon men hon tog ut svängarna mycket mer. Det som såg så modernt ut i Globen blev i jämförelse plötsligt försiktigt och mossigt. Så kan det gå och vad säger att inte Love generation hade drabbats av samma sak om de vunnit? (nu kan de iof fortfarande vinna men det är mest teoretiska resonemang).  

Nu tycker jag inte nödvändigtvis att det är de åtta bästa låtarna som är i final. Men jag tycker att finalen känns bra så mycket bättre än förra årets trista historia och det ska bli väldigt spännande att se vilka låtar som tar sig vidare från den extremt ovissa Andra chansen i år.


2011-02-27
13:21:08

Klockrent Linda!Egentligen borde jag aldrig ha tvekat. Det finns ju får artister som är av den digniteten att de alltid levererar på scen. Sanna Nielsen är en och Linda Bengtzing är definitivt en. Oavsett om man inte gillar Linda Bengtzings turboschlagers så måste man ändå hålla med om att hon kan sin grej. Det är en konst att kunna använda överskottsenergin (som Linda verkar ha 24 timmar om dygnet) på rätt sätt och ingen var bättre än henne igår. De tvivel jag hade på låten försvann direkt. Det var helt enkelt klockrent från början till slut och hon fick en mycket välförtjänt förstaplats igår. Annars så var det en skrällarnas kväll. I första hand ett historiskt magplask för Melody club.

Jag kan inte säga att jag sörjer det för The hunter är ingen bra låt. Av alla bra låtar de gjort genom åren så är det oförståeligt att de väljer just den låten som saknar all udd och för att tala arbetstermer, spetskompetens. Ingen är bättre än sin senaste singel brukar Bert Karlsson säga. Jag håller med och vill lägga till att ingen är bättre än låten de tävlar med. Melody club hade inte i finalen att göra. Men det som gör magplasket historiskt är siffrorna de hade i publikundersökningen igår. Av närmare 1000 tillfrågade fick de nästan hälften av rösterna. Vi snackar Carola-klass på det och så kommer Melody club näst sist!! Det är något märkligt med Malmöpubliken. Både i år och förra året så var det deras publikundersökning som stämde klart sämst med slutresultatet. Vad är det för Malmöbor som går på det där genrepet?

Love generation har varit ordentligt hypade och det var absolut ett modernt och snyggt nummer och en bra låt - dock med vissa tveksamheter hos tjejerna. Dessutom tyckte jag ljuset var alldeles för starkt vilket gjorde att man mest blev bländad i bilden. Lika bländad verkar många vara över låtskrivaren RedOne. Bara för att han är en av upphovsmännen är folk helt övertygade om att den här skulle gå bra i ESC. Folk i Europa brukar sällan imponeras över att en artist är känd. Och ännnu färre skulle väl imponeras över att det är en känd låtskrivare! Jag kan dessutom inte låta bli att bli lite skadeglad över att en så överhypad låt misslyckas. Markus Larsson hotade för femtioelfte gången i Aftonbladet igår med att svenska folket borde skickas till Sibirien om de inte röstar hans personliga favorit till finalen, d.v.s. Love generation. Varsågod, skicka gärna iväg oss Markus, då kommer det garanterat spelas betydligt bättre musik i Sibirien än de stackare som är kvar i Sverige.

Nicke Borg var en liten skräll med sin finalplats även om låten absolut har alla kvalitéer som behövs för att ta sig dit. Jag störde mig dock lite på hans nasala sätt att sjunga och hade föredragit en Joey Tempest eller annan hårdrockssångare med mer tryck i rösten som framfört den.

Lasse Stefanz hade inget i tävlingen att göra med den låten och borde tagit sitt förnuft till fånga och inte deltagit överhuvudtaget.

Finalfältet är nästan klart nu med 8 av 10 låtar. Som helhet låter det här startfältet bättre än förra året tycker jag. Däremot kan man nog inte kalla det ett getingbo. Det känns inte särskilt öppet utan det finns en tydlig förstahandsfavorit, Eric Saade och en lika tydlig första utmanare, Danny. Resten får nog slåss om platserna därefter.


2011-02-25
15:46:56

Startfältet i Malmö - en besvikelse
Det är något magiskt med den sista delfinalen i MF. Den har genererat vinnare fyra av de senaste åren och varje gång Malmö haft en delfinal så har vinnaren kommit därifrån. De sviterna lär brytas i år för jag har svårt att tro att vinnaren finns i det här startfältet.

Min första favorit på förhand, Melody club, tävlar med låten The hunter och drivet i låten känner jag till från förr. Det är medryckande, om än lite rockigare än de brukar låta. Men refrängen räcker inte till. Tyvärr.

Linda Bengtzing låter bättre. Jag struntar i om många kommer att sitta i sina soffor och suckande utbrista "men kom igen, förnya dig nån gång!!". För någon direkt förnyelse är det inte jämfört med hennes tidigare låtar men jag tycker den här typen av hurtschlager (om än något rockigare) alltid har sin plats i MF - så länge det är Linda Bengtzing som framför det. Texten? ja den hoppar vi över så länge:)

Annars så imponerar Nicke Borg från Backyard babies med sin hårdrocksballad. En genre som är mer folkkär än man kan tro och Nicke är långt ifrån ofarlig.

Lasse Stefanz har ju en fanbase att ösa röster ur (det märker man om inte annat när man jobbar med radio. Inget annat band är lika efterfrågat av lyssnarna) men Olle Jönsson verkar ju allt annat än road av att ha bytt ut dansbanescenen mot MF-scenen för en kväll. Olle, ta fram DVD:n från Malmö 2009 och studera hur Thorleifs gjorde då och så lovar du att göra tvärtom. Då kan det går bra. Synd bara att låten är ett sömnpiller (om det nu är teoretiskt möjligt att somna när man dansar, om man gör det, då är det sömnpillrernas sömnpiller!)

Trösten än så länge är väl att jag bara har hört en minut av låtarna. Jag hoppas jag blir mer imponerad imorgon.


Nja, Lasse Stefanz imponerar knappast med sin "En blick och någonting händer"

2011-02-24
16:42:03

Markus Larssons anti-krönika
Jag vet inte om Markus Larsson läser min blogg men hans krönika i dagens Aftonbladet var som ett rent svar på det jag skrev om hans attityd till tävlingen för några dagar sen. Det vill säga att han verkar vilja distanisera sig så mycket som möjligt från tävlingen och gör allt för att stapla sarkasmer på varann när han ska göra sina "recensioner". Men krönikan idag var helt klart underhållande. Läs den här:

Markus Larssons "positiva" krönika

2011-02-23
22:24:55

Mina favoriter gör upp i Malmö

 
Melody club är äntligen med i MelodifestivalenLinda Bengtzing och jag på efterfesten i karlskrona 2008

Mina två största personliga favoriter gör upp i den sista delfinalen i Malmö på lördag. En grupp och en artist som egentligen inte har någonting gemensamt förutom att de står högst på min lista. Dock av helt olika annledningar. Jag talar om Melody club och Linda Bengtzing.

Ola Salo
fick 2007 frågan efter deras seger med the worrying kind vilken artist eller grupp han tyckte borde vara med i tävlingen nu när deras inträde brutit upp ny mark. Olas svar var blixsnabbt - Melody club! Nu gör äntligen Melody club debut i festivalen och det är en debut jag väntat på länge.

Jag har alltid älskat deras okomplicerade syn på musik där enkelheten står i fokus och där trallvänliga synthslingor och slagkraftiga refränger är de grundläggande byggstenarna. Trots att de varit ett etablerat band och levererat en mängd hits ända sedan 2002 så har de alltid varit doldisar för svenska folket. Man har aldrig sett de i några soffintervjuer eller hemma hos-reportage utan de har låtit musiken tala. Musikaliskt sett tycker jag de är som klippt och skurna för Melodifestivalen och det är bara att hoppas att de står ut med att nu släppa på anonymiteten under några veckor. För om de ska nå ut riktigt brett och vinna stort stöd så måste de visa glädje och släppa in TV-tittarna. För även om deras musik är hit-baserad så krävs det mer för att bli riktigt folklig. Kanske ska de få en snabbkurs i den konsten av Linda Bengtzing. För är det någon som hanterar den konsten så är det hon.

Av alla folkliga artister som examinerats från Mariann grammofon så står Linda utan tvekan högst upp på min lista. Det har dels att göra med musiken hon representerar. Här handlar det inte om ohämmad gladschalger som inte har den minsta ambition att vinna cred. Jag tycker fortfarande att Jag ljuger så bra är en av de bästa låtarna i Melodifestivalen någonsin. Men framförallt består nog mina sympatier av att Linda Bengtzing lika ohämmat blivit representanten för Svenne banan (och det här säger jag i positiv anda) i en artistvärld där det mesta antingen är välpolerat och tråkigt eller överdrivet svårt och pretentiöst.

Jag har full förståelse för artister som är måna om sin integritet och inte vill fläka ut sig i pressen. Men allt blir bra så mycket roligare med artister som fullständigt skiter i ordet integritet som Linda Bengtzing. När jag intervjuade henne 2008 i Karlskrona insåg jag att man utan problem kunde fråga om vad som helst. Svaret "ingen kommentar" existerade inte i hennes vokabulär.

Jag röstar alltid efter låt och inte efter artist. Men den här inställningen ställs på hårdare prov än någonsin på lördag när två favoriter ska upp på scen samtidigt. Och de får det inte lätt. Jag har hört en minut av love generations låt eftersom den läckte på Amazon för någon vecka sen. Det jag hörde lät mycket starkt och det är bara att hoppas att Melody club och Linda Bengtzing kan göra det också.


2011-02-22
00:05:51

Aftonbladets hatkampanj fortsätter
"Fiasko SVT", "Nytt fiasko SVT" och "Eric Saades fusk-chock". Ja det är Aftonbladets löpsedlar efter Melodifestivalens tre första delfinaler och det speglar ganska väl den attityd som de bestämt sig för den här gången - att såga Melodifestivlen. Fiaskorubrikerna rör alltså ett program som haft tittarsiffror runt tre miljoner vecka efter vecka (klart mer än det överskattade Solsidan som varenda media i Sverige fjäskar för..). Detta har Aftonbladet inte rapporterat särskilt mycket om. Däremot har de gjort artiklar om att svenska folket rasar mot programmet där de citerat ett antal näthatare som spyr galla över programmet.

De rösterna har fått bli representativa för vad hela svenska folket tycker trots att det knappast är sant. Näthatare finns överallt och det skulle inte vara något problem alls att exempelvis skriva en artikel om att hela Sverige hatar Zlatan, baserat på några få citat som florerar på varenda youtube-klipp där han förekommer. De personerna är inte direkt i majoritet och de är knappast näthatarna mot MF heller.

Att Aftonbladet bestämt sig för den här attityden i år är beklagligt eftersom det är en tidning jag i stort uppskattar och ofta har försvarat från diverse påhopp som att "det där är ju bara en skvallertidning". Det är ungefär som att säga att ICA bara är en godisaffär. Se & hör skulle aldrig skicka ett stort gäng reportrar till Egypten för att rapportera om en revolution för att ta ett av otaliga exempel.

Men jag tycker också att det är extra synd att Aftonbladet blivit hetsledaren mot tävlingen eftersom det var den tidning som i början av 2000-talet bytte attityd gentemot tävlingen och gjorde den mer accepterad. Mycket tack vare musikrecensenten Per Bjurman som intog en mer öppen attityd mot MF och slutade resonera att "det låter inte Ulf Lundell - alltså är det skit". Han gjorde det som alla borde göra - bedöma låtarna utfrån sitt sammanhang. Alltså att det i Melodifestivalen handlar om att göra låtar som max får vara tre minuter, som man ska rösta på efter en lyssning och som måste se bra ut i rutan eftersom det är TV-tittarna som röstar. Att jämföra en sådan låt med ett favoritspår på någon dammig Springsteenplatta (det verkar ju stå i musikkritikernas oskrivna bibel att man måste älska Bruce Springsteen för att få kallas musikkritiker) är helt enkelt inte relevant.

Tyvärr jobbar inte dagens recensent på Aftonbladet, Markus Larsson, vidare i Bjurmans anda. Nu gillar jag Markus som person. Han är en lite kantig oborstad norrlännning som det är kul att småsnacka med i pressrummet under Melodifestivalen. Men han verkar ha ett väldigt behov av att allt mer distansiera sig från festivalen. Även låtar han är lite småpositiv till måste han ge en gliring eller förnedrande kommentar. En attityd som desvärre avspeglar hela tidningens rapportering av tävlingen i år. Kom tillbaka Per Bjurman!


Sveriges bästa musikkritiker, numera USA-korrespondenten, Per Bjurman

2011-02-20
15:06:50

Lena PH återupprättade hedern för pausnummret
Sketcherna med "Harry Cane", ofta omnämnda som Så mycket sämre, inte helt oförtjänt, tog sig rejält igår. Det är tur att det finns artister som Lena Philipsson som man alltid kan lita på. Hon ger sig sällan in på områden där hon gör sig till åtlöje. Och om risken finns, som igår, så undviker hon magplasket genom att göra det till 100% på sitt sätt.

Lena gav det här pausnummret ett uppsving som det egentligen inte förtjänar eftersom hela idén med Harry Cane bara är fjantig. Hon gjorde en hårdrocksversion av Dansa i neon och jag tycker att det borde varit självklart från början att alla artisterna skulle gjort om sina egna låtar. Då finns det ändå någon form av poäng istället för att höra Nanne yla Whitney Houston som en stucken gris eller se Christer Sjögren sjunga Life on Mars som en uppstoppad gädda. Lena var riktigt bra igår och jag tror att det kan bli bra nästa vecka också när the Ark ska "göras om". Ola Salo är tillräckligt intelligent för att inte göra bort sig ens i det här pajiga sammanhanget.I övrigt i sändningen igår så tycker jag Rickard och Marie blir mer och mer stabila utan att för den skull glänsa. Men det har snarare med sammanhanget och manuset att göra än de själva. Det finns inte mycket utrymme för snabba, spontana repliker i ett program när allt är tajmat och klart in i minsta detalj. Det är lite synd eftersom kvickheten är den egenskap som gjort Rickard Olsson till en av Sveriges bästa programledare. Och en liten glimt av det fick man se igår när han gjorde backstageintervjuerna med de deltagare som gått vidare.

Backstageintervjuer i MF är ju ett ganska pinsamt uppdrag eftersom det inte finns något att fråga om, det finns inget att svara på men Rickard klarade detta galant ändå. Det är en konst att kunna få innehållslösa samtal att låta naturliga och roliga och, ja, nästan lite viktiga.

När det gäller Eric Saade så har flera framfört synpunkten att hans sång är undermålig. Och visst, sången hörs ju lika starkt även när Eric inte sjunger så det finns väl en poäng i det. Kören har en nyckelroll i Erics nummer men så länge folk inte tänker på det ligger det honom knappast i fatet. I den här typen av låt är det mindre känsligt med falsksång jämfört med en mer avskalad produktion och jag tror som sagt att det måste finnas en riktigt vass kniv i Malmölådan om någon på allvar ska kunna utmana Eric Saade om biljetten till Düsseldorf.

2011-02-20
02:36:17

Imponerande Eric!


Det blev som väntat en "Ericsgata" för Eric Saade och hans Popular. Det hade ryktats om en spektakulär scenshow och det är väl bara förnamnet. En sån här kväll hamnade alla andra i skuggan och jag fick en stark vinnarfeeling ikväll. Har vi hört årets vinnare? Ja, det kan mycket väl vara så. Även om själva nummret i mitt tycke är bättre än låten så går den inte att stå emot.

Fredrik Kempe var annars kvällens största vinnare som fick med två låtar till final. The Playtones rockabilly-hyllning tog den andra finalplatsen men jag kan tänka mig att det var hiskeligt jämnt mellan platserna efter Eric Saade. Jag kan inte påstå att the Playtones imponerade men låten är medryckande och alla låtar som har handklappspartier får pluspoäng av mig:)

Shirleys angels var eleganta och synkade på scenen. Låten är också snygg men nummret kändes överkoreograferat. Om de hade kapat bort hälften av alla moves hade den varit behagligare att titta på.

Sara Varga gjorde ungefär ett sånt framträdande jag hade väntat mig, personligt och berörande men kanske saknar låten det lilla extra. Trots den starka texten.

Jag fick ett sms från en kompis som meddelade att han röstade på mig ikväll. Det kom under Sebastians nummer. Är vi verkligen så lika?

Om jag klagade på Annielas sånginsats förra veckan så var ju det en fröjd för örat i jämförelse med Sara Lumholdts falsksång.

Slutligen så gjorde jag min bästa tippning någonsin i Melodifestivalen. Jag fick 26 poäng av 27 möjliga. Jag satte samtliga placeringar utom 7:an och 8:an som jag hade i omvänd ordning (Sara Lumholdt och Simon Forsberg). Det här innebär att jag nu klättrat upp till 3:e plats i Gissa resultatet och är två poäng från täten. Så kallat slagläge. Kampen fortsätter!

2011-02-19
17:08:35

En publikundersökning som skapar förvirring
Gårdagens publikundersökning från genrepet i Cloetta center i Linköping hade ett större underlag än någonsin. Totalt var det 1413 personer som deltog i undersökningen som Melodifestivalklubben gjorde tillsammans med QX, Svenska spel och Poplight. Men resultatet av undersökningen skapade långt många fler frågetecken än den rätade ut. 

Så här blev det:

1:a Eric Saade 695
2:a Playtones 167
3:a Linda Sundblad 144
4:a Sebastian 119
5:a Sara Lumholdt 92
6:a Shirleys angels 83
7:a Sara Varga 65
8:a Simon Forsberg 48

Eric Saades totala överlägsenhet här kan jag inte minnas att någon annan haft i en liknande undersökning. Hans förstaplats känns självklar. Men sen?

Linda Sundblads popdänga borde väga alldeles för lätt och jag hade först placerat den sist i min tippning men i den här undersökningen kommer den trea. Linda måste med andra ord flyttas upp. SÅ fel kan inte en sån här undersökning ha.

Sara Varga är näst sist här men hennes låt är extra svårbedömd i en sån här undersökning. Det är ingen låt som sjungs till en arenapublik. Det är en låt som sjungs in i kamerorna och jag tror fortfarande att den blir livsfarlig om Sara kommer över den nervositet hon, enligt uppgift, haft på repetitionerna.

Shirley och hennes änglar är också en bra bit efter i den här undersökningen men som ni ser är marginalerna små. Fältet ligger öppet efter Saade och näst intill alla har chans på den andra finalplatsen.

Playtones borde ligga hyfsat bra till då de är de enda som har en stark refräng förutom Eric Saade. Samtidigt är deras breda folkliga framtoning inte någon garanterad fördel. Thorleifs, Scotts och Kalle Moraeus (som också bör placeras i det "Überfolkliga facket") har alla misslyckats med att ta sig till final under de senaste åren. Trots att de går hem i breda lager så har deras publik inte visat sig tillräckligt röstningsbenägen.

Sebastians bidrag låter som en typisk andra chansen-låt. Eller så blir den 5:a. Ahh, det är blir svårt. Men jag sätter nog ändå Eric Saade etta och Playtones tvåa. Sebastian, Shirleys angels och Sara Varga gissar jag slåss om platserna därefter.

2011-02-18
17:00:29

Skulle det här vara det starkaste startfältet?

Efter att ha hört och sett låtarna i morgondagens delfinal på SVT play så har jag lite svårt att förstå varför den här delfinalen utsetts till tävlingens getingbo. Sågningarna var monumentala efter den senaste deltävlingen som jag tycker höll klart högre klass än vad många påstod. Och den här gången hyllar kritikerna medans jag inte förstår mycket alls. Jaja, jag och musikkritikerna lär väl ändå aldrig stå på samma sida hur man än vrider och vänder på det. Nå, nu till låtarna. 

Eric Saade är den stora förhandsfavoriten men jag kan inte säga att jag blev blåst av stolen av den minut jag hörde. Det kommer att bli ett intenivt dansnummer och den konsten är ju Eric bevisligen väldigt duktig på. Men i refrängen upprepas titeln popular om och om igen på ett sätt som jag tycker är betydligt mer störande än på Dannys In the club. Nummret kommer säkerligen bli fantastiskt TV men spontant tycker jag att Fredrik Kempe skrivt bättre låtar än det jag hörde här.

Sebastian var en favorit för mig i Idol 2005 och jag tyckte även han gjorde bra ifrån sig i MF 2007. Här tävlar han med en låt som jag enligt alla kalkyler och mallar för min egen smak borde gilla. Det påminner väldigt mycket om Melody club (bara på det kommer man långt hos mig) men det saknas något i refrängen. Men vi vet ju vad gamla idoldeltagare brukar kunna prestera i den här tävlingen och Sebastian har ju hyfsat med rutin på scen vid det här laget.

Linda Sundblad och Sara Lumholdt har låtar som än så länge mest känns som en gäspning för mig. Sara hakar på Erics grej med att upprepa samma ord många gånger (är det en trend för i år till och med?). En lugn låt som dock inte är en gäspning är Sara Vargas Spring för livet. Den här låten kan bli riktigt farlig av flera skäl. Det är inte ofta låtar i MF är personliga med en text som talar direkt till lyssnaren för att förmedla ett budskap. Spring för livet handlar om misshandel i ett förhållande och om tittarna tar låten till sig kan den bli hur farlig som helst.

Danskampsvinnarna the Playtones är delfinalens mest svårplacerade. Den sticker genremässigt ut i startfältetet och onekligen medryckande men känns samtidigt ganska mossig. Jag har inte riktigt bestämt mig vad jag ska tycka eller tro om det här men en sak är säker - jag vill gärna bugga till den. Årets bästa bugglåt hittills!

Shirley Clamp och schlager har ju med åren blivit mer och mer synonymt och jag gillade verkligen hennes tre första bidrag i tävlingen 2003-2005. De låtarna hade alla väldigt starka refränger vilket jag lite grann saknar här. Annars så påminner harmonierna och produktionen mycket om det Shirley sjungit både i och utanför festivalen och det är utan tvekan kompetent popmusik.


Jag och Shirley inför Melodifestivalen 2009 då det gick "mindre bra" för henne..

Har jag missat någon? Just ja, Simon Forsberg startnummer två. En Kempe-ballad enligt konstens alla regler. Smakar som en rätt man lagat hundra gånger förut. Men vet vad man får men det finns en anledning att man lagar det igen. Med andra ord, inte alls dåligt men någon gång måste väl även Fredrik tröttna på att kopiera sig själv i sitt låtskrivande.

Nu får jag lägga in ett antal garderingar eftersom jag bara hört en miut av låtarna och jag hoppas intrycket blir annorlunda när jag ser det hela på TV imorgon. Men sammanfattningsvis så känns många av låtarna som proffsiga produktioner men med ganska svaga refränger och det är trots allt högstanivån som är intressant i MF. Om tävlingen levererar många hits bryr jag mig inte om resten av låtarna är Sangria-nummer a´la Babsan.


2011-02-17
11:37:15

Att tippa Melodifestivalen
Under såväl Melodifestivalen som Eurovision pågår Melodifestivalklubbens interna prestigefyllda tippningstävling, "gissa resultatet". Här ska inte bara de två finalisterna tippas utan samtliga åtta placeringar (och i finalen givetvis samtliga tio placeringar). En miss mellan 5:e och 8:e plats är lika dyrbar som mellan 2:a och 5:e plats vilket gör att den här tävlingen kan ses som schlagerns motsvarighet till finnkampen (där kampen om den näst sista platsen kan vara lika avgörande som kampen om andra- och tredjeplatsen.

Hittills i år har det gått ganska bra i min tippning. Jag ligger för närvarande på 14:e plats av de 141 som deltar och min taktik har förändrats genom åren i hur jag tippar. Och att folk tänker olika inför sin tippning är ganska uppenbart. Man kan lite grovhugget dela in andelen tippare i tre kategorier, nämligen följande:

# Känslotipparna
Det finns en nästan romantiserande bild av att få en känsla för vad som kommer att slå och sen lyckas med det tipset. Man blir liksom extra nöjd och upplever sig för en stund som ett universalgeni som kan förutspå sådant andra inte kunnat se. Känslotipparna går direkt på första känslan och väger in, utan särskilt mycket egna åsikter, vad som går hem hos svenska folket. En känslotippare kan med andra ord ofta tippa skrällar och det är just de  som är så underbara när de slår in.

# Åsiktstipparna
Här är den egna smaken i centrum. Om idolen tävlar då kommer han eller hon vinna. Punkt slut. Detta är kanske inte den tippning som renderar mest poäng men på ett sätt gör den själva tittandet ganska enkelt. Den man hejar på och den man tror på är ju samma person vilket gör att man kan gå in 110% och hålla på en artist eller grupp.

# Statistiktipparna
Det här är egentligen raka motsatsen mot den föregående gruppen. Här spelar inte smaken särskilt stor roll och inte heller känslan för vad som kommer fungera - här går man på statistiken. Det genomförs en mängd undersökningar inför varje deltävling, genrepspubliken tycker till, odds förändras ständigt och tidningarna har sina undersökningar. Statistiktipparnen går på snittet överlag, även om resultatet av publikundersökningen på genrepet väger extra tungt. Och så fattar man sitt beslut utifrån dessa kalla fakta. Det ger kanske inte samma känsla att lyckas med den här tippningen som för en känslotippare, men det kan vara nog så effektivt eftersom skrällar kallas just skrällar av ett skäl - de är undantag, inte regel.

För egen del har jag aldrig varit en åsiktstippare. För mig har det nästan varit tvärtom. Om jag gillar något väldigt starkt blir jag orolig att jag ska bli allt för besviken om det går dåligt så i ett slags kompensationstänk så har jag tippat den låten extra lågt. Detta var dock på tiden när jag var ungefär 50% känslotippare och 50% statistiktippare. Nu har den pendeln svängt till att jag nog är 90% statistiktippare. Tävlingsmänniska som jag är så går segern före allt. Det spelar ingen roll hur tråkig vägen dit kan vara.

2011-02-15
18:30:57

Norge goes Africa

I lördags avgjordes den norska finalen till ESC och man kan inte beskylla Norge för att upprepa sig i den här tävlingen. Förra året var det en pampig Josh Groban-ballad, året innan folkmusik, innan det en soulinfluerad poplåt, året innan det en vedervärdig spansk G:son-historia och innan det etno, glamrock, skara-pop...Ja ni ser, de har haft en förmåga att variera sig våra goda grannar och resultaten har ju under senare år överglänst Sveriges rejält.

Vad skickar de då i år? Ja, garanterat något de aldrig skickat tidigare. Norska bongotrummor, har ni hört det förut? Jasså inte, men då får ni höra det nu. Norges låt i år heter Haba haba och framförs av den norsk-kenyanska rapparen Stella Mwangi. Jag skulle ljuga om jag sa att jag tyckte att det här är lysande. Texten låter som att den är ihopskriven av vinnaren i en novelltävling på lågstadiet och jag kan inte säga att Stella är tonsäkerheten själv när hon framför denna allsång på savannen. Men hela framträdandet andas mycket glädje och det känns som att norrmännen röstat på den känslan snarare än en stark låt i år. Och det är farligt att underskatta naturlig glädje i den här tävlingen.


2011-02-14
10:06:40

En ny skandal på gångIngen festival utan skandaler och nu riskerar en till att brisera. Love Generations låt Dance alone ligger nämligen ute på nätet för nedladdning. Ni kan lyssna på låten här: (tills de upptäcker sitt misstag och tar bort länken..)

http://www.amazon.co.uk/Dance-Alone/dp/B004MAIUCO

Detta är ett tydligt regelbrott mot SVT:s regler för Melodifestivalen och ett regelbrott som flera gånger varit orsak till diskning. I det här fallet är det Amazon som lagt upp klippet och då artisterna eller upphovsmännen troligen inte har något med detta att göra så är det mycket möjligt att SVT ser genom fingrarna och låter den tävla ändå. Det är ju skillnad om det är själva skivbolaget som lägger upp det.

I höstas diskades Anders Fernettes första bidrag då låten låg ute på Myspace. Detta var dock flera månader innan tävlingen inleddes och Anders fick chansen att hitta en ny låt som han kommer att tävla med i delfinal fyra. Det är samma delfinal som Love generation ska tävla i - om de nu inte diskas, men det är i så fall ett beslut som är extra plågsamt för SVT och Christer Björkman.

Love Generation har fått det magiska startnummret 32. Alltså sist i sista delfinalen och det innebär att man indirekt är tävlingens kronjuvel. Vid tre av de fem senaste Melodifestivalerna är det just låten med det startnummret som vunnit hela tävlingen. I det här fallet har det säkerligen att göra med att demonproducenten RedOne är upphovsman till låten och i en tävling som saknar de där riktigt stora stjärnorna så har RedOne fått axla den manteln i år.

TV 4 ställdes på ett sätt inför ett liknande dilemma i Idol i höstas när storfavoriten Jay Smith hade tagit droger medans tävlingen pågick. Ett väldigt tydligt regelbrott då de tidigare gått i taket om en deltagare druckit en starköl. Men då Jay på något sätt blivit rodret på Idolskutan så valde man att inte diska honom (officiellt för att en diskning bara skulle förvärra hans situation och den förklaringen får man väl tro på om man vill...).

Jämfört med TV 4 har jag alltid sett SVT som mer trovärdigt och demokratiskt i tävlingssammanhang. De redovisar ju i alla fall öppet telefonröster i sina tävlingar. Men frågan är hur SVT hanterar det här som uppkommit nu.

Om jag nu ska säga något om låten Dance alone (man kan höra ca 30 sekunder på den via länken) så tycker jag att den låter väldigt bra. Kanske det bästa hittills av det jag hört i tävlingen. Modern och bra dansmusik med riktigt tryck. Det återstår att se om den kommer att höras även i Malmö arena den 26:e februari.


2011-02-13
12:57:14

En delfinal utan skrällar


Det mest uppseendeväckande med gårdagens delfinal var väl att det inte fanns något uppseendeväckande med den. Inga tydliga tabbar från produktionen, inga superstjärnor som skapade rubriker och inga skrällar i resultatlistan. Vissa kanske tycker att Loreens andra chansen-plats var en skräll men det framstod allt mer tydligt för mig att hon skulle komma en bra bit genom att hon sångmässigt var klart bäst. Och det är något fantastiskt med dessa gamla idoldeltagare. Det är som sagt knappast en slump att de nästan alltid går vidare i den här tävlingen och jag tror inte ett dugg det har att göra med eventuella gratisröster från gamla idolfans. För idolfansen har genom åren visat sig vara fans av den mest otrogna sorten. Utan det har att göra med att de lärt sig den ädla konsten att sjunga in i kameran - att helt enkelt leverera bra TV. Förra veckan var det Danny och Swingflys refrängsångare Kristoffer Hiding som tog storslam och igår så var det Daniel "the Moniker" Karlsson och Loreen som gick till andra chansen.

The Moniker ja, det var ju min personliga favorit och en låt som jag garanterat tror kan höja partyfaktorn på vilken avslagen fest som helst. Jag hade en liten förhoppning att den skulle gå direkt till final men det var ju knappast en skräll att det blev Sanna Nielsen och Brolle som tog de platserna. Även om jag trodde Brolle skulle få flest röster men att Sanna knep förstaplatsen framför Brolle är inte mig emot. Brolles låt är på sin höjd ett bra hantverk men i mitt tycke inget som berör. Det gör vääl i ärlighetens namn i Sannas låt heller utan den är en dussinschlager som man säkert skriver ihop under en kafferast på Mariann Grammofon. Men Sanna är ett superproffs och hon kan höja vilken låt som helst. Att gå till sin sjätte final på lika många försök är otroligt imponerande.

Jag nämnde aldrig Babsan i min text igår och jag måste säga att jag är lite kluven här. Nej inte kluven i form av låtens kvalitet, allting var komplett odugligt. Men när det gäller humor så passerar man ibland en gräns när man inser att ett nummer är så genomuselt att det blir humor. Faktum är att jag vek mig av skratt i soffan under Babsans nummer så på något sätt var det genialiskt.

Jag hade höga förväntningar på Anniela och hennes Elektrisk igår men de infriades inte. Det framgick inte under genrepet att Anniela inte var särskilt tonsäker och igår gav hon ett stressat och nervöst intryck rakt igenom. En annan sångerska hade nog utan problem sjungit den låten till en Andra chansen-plats. Trots att Elektrisk var en låt som, enligt obekräftade uppgifter, närmare tio artister tillfrågats om men tackat nej till.

Presentationerna av artisterna var och är riktigt bra. Kulmen igår var presentationen av Christian Waltz som massakrerade Janne Schaffers gitarr.

Däremot framstår pausunderhållningen med den så kallade "artistomvandlingen" som den mest menlösa mellanakten sedan Jürgen 2006. (Jaha, ni hade glömt Jürgen. Förlåt jag ska inte påminna er utan lev vidare i vissheten att den mellanakten aldrig ägt rum.) Själva idén att olika artister ska framföra låtar som inte passar de för fem öre är totalt obegriplig. Eller så har produktionen en djävulsk plan att lura in artisterna i något som i praktiken är lyteskomik. Nanne Grönwall skrek sönder Whitney Houston förra veckan och Christer Sjögren var ännu värre igår när han framförde mästerverket Life on Mars som en.....ja, uppstoppad gädda.

Jag har svårt att se att Sanna eller Brolle har något med slutstriden i Globen att göra. Än så länge är det bara Danny som jag ser som en möjlig vinnarkandidat och som jag förstår på tittarreaktioner så var inte svenska folket särskilt nöjda med det som bjöds igår. Nej det behövs en riktigt stor hit och en riktigt stor stjärna för att lyfta hela tävlingen just nu. Storstjärnorna lyser med sin frånvaro i år men jag hoppas fortfarande att de riktigt stora hitsen återstår.

2011-02-12
13:08:17

The Moniker imponerar i Scandinavium

Efter att ha sett genrepet i Scandinavium så kan jag konstatera att veckans startfält är något svagare än förra veckans. Däremot tycker jag inte att kvalitén är så dålig som många påstår. Men jag tar det om en liten stund.

Själva showen kommer att inledas med en hyfsat krystad sketch där Rickard och Marie driver med sig själva på ett sätt som mest bara känns förutsägbart. Desto bättre funkar skämten om misstaget som skedde förra veckan när fel personer ropades upp i slutmomentet av tävlingen. Detta blev ju den största snackisen i kvällstidningarna dagen efter och att snappa upp en aktuell grej och driva med den är oftast positivt i mina ögon. Men jag vågar knappt tänka tanken att de skulle göra samma misstag igen. Då blir det hela så pinsamt att Rickard och Marie gör bäst i att inte dra ett enda skämt i fortsättningen av hela MF-turnén.

Presentationerna tycker jag håller minst lika hög klass den här veckan - om inte högre. Att driva respektlös med deltagarna är visserligen inget nytt men jag tyckte det var lika kul när REA-gänget gjorde det i finalen 2004. För att inte tala om karaktären Rolf Rygårds total-diss av artisterna 2005. Den bästa presentationen genom tiderna!

Nu till låtarna. Brolle får räknas som huvudfavorit till förstaplatsen. Hans låt är inget som överraskar men det är ett snyggt hantverk. Jag kommer dock inte att lägga min röst på den och detsamma gäller Sanna Nielsen. Det är som alltid väldigt bra framfört men det känns som att Sanna tar ett steg tillbaka i den konservativa riktningen med bidraget I´m in love. Allting låter väldigt bekant och jag hör definitivt ingen vinnare i den låten.

Min röst faller tveklöst på the Moniker. Den gamla Idol-deltagaren Daniel Karlsson framför en låt som tenderar att uppfattas som ett skämt i sin extremt triviala trallstil med en färgglad bakgrund. Faktiskt lika färgglad som Le Kid förra veckan och det intressanta i sammanhanget är ju att båda låtarna har exakt samma titel - Oh my god. Men den här veckans Oh my god är i mitt tycke klart bättre än förra veckans. Många kommer att hata the Moniker, det är jag övertygad om, men om 10% älskar den så röstar de på den och det kommer nog räcka en bit.


Daniel "The Moniker" Karlsson, bäst ikväll

En annan ni ska hålla koll på ikväll är Anniela med startnummer 7. Inte bara för att hon är klart snyggast ikväll utan också för att synth/dans-låten Elektrisk är en riktigt snygg komposition som har en sak som The Monikers låt saknar - en tonartshöjning.

I övrigt så får ni jobba hårt för att inte somna under Elisabeth Andreassens nummer. Det är en ballad som fullständigt saknar hook och en text så fullmatad med klyschor att man undrar om hon driver med oss. 

Christian Walz kommer säkerligen hyllas av kritikerna inför ikväll men det var väldigt svårt att höra hans sång i Scandinavium igår. Det gjorde att jag inte fick något grepp alls om hans låt. Men det känns som en låt som behöver fler lyssningar och Christian gav ett osäkert intryck i rutan. Det är uppförsbacke inför ikväll Christian. 

Slutligen, Christer Sjögren är veckans artist i den fullständigt menlösa sketch-serien med Peter Stormare i huvudrollen. Och Christer går in och slaktar en låt man bara inte får slakta. En låt som måste sjungas med en speciell känsla och inte framföras med en utstrålning som en uppstoppad gädda. Förlåt Tommy Körberg, nu snodde jag ju din sågning av just Christer Sjögren. Jag ska försöka komma på egan sågningar i framtiden...:)


2011-02-11
16:49:14

På plats i Scandinavium ikväll
Jag hade bestämt mig för att inte se någonting av årets MF live. Ni vet kanske hur jag resonerar redan men det handlar om att jag inte tycker att det finns mycket mervärde i att vara på plats live. Man ser sämre, man hör sämre och man blir den första att ringa de som suttit framför TV-apparaterna för att fråga "hur var det?". Jag står fast vid den åsikten och jag kommer inte att se någon av sändningarna på lördagskvällarna i arenan - inte ens finalen.

Men jag gör ett undantag från min live-protest ikväll. Det är ju genrep i Göteborg (som nästan är min hemstad numera) och jag tycker att det finns större anledning att se ett genrep än själva sändningen. Ofta testar programledarna och hela produktionen fler grejer på fredagen för att se vad som håller och inte håller till sändningen. Det gör genrepet lite mer spontant och överraskande. Samtidigt får man ju en chans att verkligen se och höra låtarna innan själva sändningen och bilda sig sin uppfattning. Vad ska man då säga om startfältet ikväll?

Sanna Nielsen är med ännu en gång och hon gör aldrig ett dåligt jobb på scenen. Få artister i Sverige är lika säkra på att leverera på scen som Sanna. Jag utgår ifrån att hon kommer att ha en bra låt för hon borde ha ett hyfsat urval av låtarn att välja mellan. 

Brolle är ju en person vars framtoning jag har extremt svårt med. Ofta jobbigt pretto, men men, har han en bra låt så kommer jag hålla även på honom. Det här är låtarnas tävling. 

Daniel Karlsson (the Moniker) var en av de största talangerna i Idol 2007 och något som ofta är genomgående för idoldeltagare i MF är att de sällan eller aldrig gör bort sig. De kan det där med kamerorna och att leverera i direktsändning och deltagare från Idol och Fame factory har ett fantastiskt facit att gå vidare i den här tävlingen. 

Elisabeth "Bettan" Andreasson, den gamla festivalräven, blir självklart också intressant. Trots sin storhet i den här tävlingen har hon nog inte särskilt stora fördelar av att vara Bettan. Inte några nackdelar heller så det är bara frågan om hon valt rätt låt den här gången. 

Många frågor ska besvaras och ett delsvar kan jag ge imorgon när jag sammanfattar intrycken från genrepet ikväll.

Vi hörs då! 


2011-02-07
18:04:56

Jim "Charlie" Jidhed
I förmiddags hade jag ännu en sändning av programmet Radiohuset i P4 Göteborg. Och i programmet fick jag besök av en gammal festivalräv, Jim Jidhed. Jim var med som gäst eftersom han deltar i ett projekt där personer som suttit i fängelse skrivit texter om sin tid där och dessa låtar sjungs in av kända artister.


Jim Jidhed med sällskap i min studio i Göteborg

Jim Jidhed slog igenom i slutet på 80-talet som sångare i hårdrocksbandet Alien. Även om de var ett rockband så var deras tveklöst största hit en powerballad, Only one woman. I Melodifestivalen dök han upp 1991 och kom trea med Kommer du ihåg mig? och sen sex år senare dök han upp igen. Dock med mindre framgång den här gången och sjöng låten Charlie som slutade på 10:e plats (märk väl att han inte kom sist då det var 12 låtar som tävlade det här året).

Men debaclet 1997 verkar inte vara något han vill förtränga. För när Jim kom in i studion strax före sändning sträckte han fram handen och sa "Hej, jag heter Charlie". Då jag var helt uppstressad av allt tekniskt strul som hade skett i sändning precis innan så kunde jag inte komma med en enda kommentar som på något sätt matchade hans lustighet. Inte ens ett krystat "ja precis" kunde jag klämma fram. Sorry Jim! Men all heder åt ditt goda minne!

För er som inte har ett lika gott minne och glömt bort låten Charlie. Här kommer den:
2011-02-06
21:13:27

Teknikstrulet dominerar löpsedlarna
 

Nej, det var knappast Swingflys sensationella finalplats som dominerade förstasidorna i kvällstidningarna idag utan teknikstrulet under gårdagens sändning. Jag kan tycka att det fått lite väl stora dimensioner men det är samtidigt logiskt att det skapar rubriker. Sensationer i deltävlingar har vi varit med om tidigare. Menlösa pausnummer har vi också varit med om tidigare. Men teknikstrul har Melodifestivalen varit nästa helt befriat ifrån.

Det närmaste man kommer är alla så kallade "röstskandaler" där folk hävdat att de inte kommit fram (och av någon anledning citeras dessa tokstollar alltid av en fullständigt okritisk press dagen efter) eller att 88 samtal har registrerats på Carola när personen ringde på Andreas Johnson. Men sådana missar som vi såg igår är synnerligen ovanliga så självkart har detta ett nyhetsvärde. Men spelar missarna stor roll? Nej inte särskilt.

SVT:s tekniker har skött sig utmärkt i alla år och även de måste få ha en dålig dag någon gång. Att börja tala om att vissa tekniker måste bytas ut känns ju smått löjeväckande. Ska inte SVT-personalen i pressrummet avgå också som serverar sin svettiga äckel-korv till alla stackars pressackrediterade vecka ut och vecka in under MF-turnen?

Dessutom tycker jan knappast att det var någon big deal att SVT först meddelade att det stod mellan fel personer angående andra chansen och femteplatsen. Det var ju ett misstag som hann korrigeras i tid och när resultatet sen skulle presenteras så var det ju lika spännande som vanligt.

Då var det ett större fel att man spelade en snutt av Dannys låt innan han hade blivit klar för finalen. DÄR avslöjade man ju resultatet i förtid och det problemet hoppas jag verkligen inte upprepas.

Om man jämför med en vanlig sportsändning där kameran kan missa alla tänkbara repriser, målchanser, höjdhopp och skidskyttar så inser man hur bortskämda vi varit med bra produktioner i MF-sammanhang. Om en vecka har vi garanterat glömt denna dags allra största nyhet i Sverige.

2011-02-05
23:03:28

Swingflys skräll!Bortsett från diverse tabbar under sändningen så såg Melodifestivalen 2011 länge ut att inledas precis som planerat. Stabila men ganska tråkiga programledarinsatser, några lyckade och några misslyckade humorinslag och de tänkta bidragen som gick vidare. Och det fortsatte på den inslagna vägen när Danny ropades ut som vinnare MEN en skräll väntade runt knuten och den var jag inte riktigt beredd på - Swingfly.

Det var inte alls oförtjänt för låten Me and my drum har en smittsam glädje och naivitet som jag tilltalas av och refrängen är inte dum alls. Dessutom blev jag glatt överraskad under nummret eftersom refrängsångaren är en gammal idolfavorit - Kristoffer Hiding. Vart har han varit och gömt sig i fyra år?? Jag tyckte att han åkte ut alldeles för tidigt i Idol där han bara kom 6:a så en liten revansch kan vi tala om här. Men statistiken talade helt och hållet mot att den revanschen skulle komma.

För startnummer två brukar ju alltid vara alibi-bidraget som "ska vara glad för att den får vara med och leka men som ingen tar på allvar". Bara två gånger tidigare har en startnummer två gått direkt till final. Det var Sanna Nielsen 2003 och den regisserade fejk-skrällen Marie Lindberg 2007. Det här var något helt annat och även om jag gillade Jenny Silvers låt - och framförallt framträdande - så tyckte jag att den här starten på MF var uppfriskande.

Jag har full förståelse för om många suckade och skakade på huvudet åt Jennny Silvers skamlösa Abba-pastisch. Men hon löpte linan ut och skämdes inte för sig och jag gillade det. Danny var storfavorit innan tävlingen och jag vill nog påstå att han inte bara levde upp till förväntningarna - han var ännu bättre! Hans dans och kameranärvaro var klockren och låten har ett driv som man bara inte kan motstå. Normalt sett har den här typen av klubblåtar svårt att nå ända fram i MF (fråga Alcazar). Men även om den kanske inte vinner så kommer Danny knappast göra bort sig i Globen. Han är för säker för det. Han åkte ut alldeles för tidigt i idol där han bara kom 6:a så en liten revansch kan vi tala om här. Ja, du ser, de två finalisterna har mer gemensamt än du kan tro...

I övrigt då.

De respektlösa presentationerna av artisterna var roliga. Inte minst att det inleddes med Carl Bildts sköna gästspel. Bara att höra honom nämna Melodifestivalen och Eurovision är ju humor i sig. Jag hoppas att vykorten fortsätter i samma anda men kanske att de varierar sig lite till nästa gång. Annars kommer det att bli lite tjatigt.

Nya programledare i MF brukar aldrig rosa marknaden i sitt första program och jag kan inte påstå att jag tyckte att Rickard och Marie briljerade. Men de störde mig inte så mycket heller. Dåliga vitsar som ingen skrattar åt och lite krystade övergångar är vardagsmat i de här lägena och jag tror att Rickard och Marie kommer att bli mer spontana ju längre festivalen lider.

Pausunderhållingen var kass och det är skönt. Jag gillar dålig pausunderhållning för då gör den verkligen skäl för sitt namn - PAUSunderhållning. Det är inte det som ska vara i fokus! Jag vill inte ha några fler Björn Gustafsson. Länge leve den dåliga pausunderhållningen för då hamnar fokus på låtarna och artisterna.

SVT:s produktion runt MF brukar ju normalt sett vara säkerheten själv men ikväll hade de "stolpe ut" eller så hade man inlett förfesten lite för tidigt. Två missar var synnerligen grova. Först råkade de spela Dannys låt i fel läge, vilket gjorde att man kunde räkna ut att han var vinnaren. Och sen visade de upp fel tävlande när det gällde andra chansen och vem som skulle åka ut.

Men det allra största felet är att SVT fortsätter med idiotin att presentera vem som fått flest röster. Allt för att förstöra så mycket spänning som möjligt inför finalen. Även i år kommer kampen att stå mellan 4 - och inte 10 - låtar. Med andra ord delfinalsvinnarna. 2011 är mer likt 1960 än man kan tro. I det årets MF var det just fyra finalister som tävlade..

Nej det var ett tråkigt sätt att sluta den här texten på. Jag är trots allt relativt nöjd med den första delfinalen och jag ser fram emot att höra låtarna i fortsättningen. Jag återkommer inom kort.


2011-02-04
11:50:30

Starkt startfält i Luleå - trots bollibompa-presentatör


Jenny Silver satsar på ABBA i år

I år kan man för första gången inte bara höra låtarna innan delfinalerna utan även se hur det kommer att se ut på scenen i den nystartade Mello-TV:n. Och jag tar det positiva först. Låtarna.

Av den snutt man fick höra och se från gårdagens repetitioner så känns det redan nu som en klar skillnad från förra året. Visst finns kvoteringstänket med i form av alla stilar som ska representeras. Men man har valt att våga satsa på direkta låtar. Hits med andra ord. De som lyste med sin frånvaro förra året. Extra glad är jag över att mer än hälften av låtarna är fullt dansbara och medryckande och det känns som att de inte bara är här för att fylla ut en genre - de är här för att gå till final.

Störst intryck gör Dannys In the club. En låt som låter som den låter - alltså club. Jag känner direkt att det är en låt jag kommer att gilla mer och mer. Det märkte jag bara av det faktum att det var den första låt jag ville lyssna på igen och då blev den bättre. Samtidigt är clubmusik en genre som ofta passat ganska illa för TV-tittarna i det här sammanhanget där tittarna förväntar sig en tydlig ram och en slående refräng. Men jag håller en tumme för Danny.

Jenny Silver gör en skamlös ABBA-pastisch med sin Something In Your Eyes. Men Jenny bör inte skämmas. Det jag hörde var sån musik jag bara inte kan tycka illa om. Även om inte har allt för lång hållbarhet så är det här - i motsats till Dannys låt - konventionellt, tryggt och trevligt.

I övrigt i startfältet då? Dilba öppnar med en medryckande clublåt, precis som Danny, men den känns spontant inte lika stark. Le Kid kör någon slags Aqua-hyllning och om barnen är mobiliserade - och enade - då kan säkert det gå hur långt som helst. Pernilla Andersson uppfyller P4 kvoten (och den ska ni inte förakta mitt herrskap..;) på ett ganska trevligt sätt och delfinalens alibilåt (den som alltid placeras som startnummer två, så även nu) är  någon slags melodiös rap av Swingfly som jag inte riktigt vet vad jag ska tycka om. Är jag på gott humör kommer jag gilla det.

Trevligt på musikfronten som sagt men jag måste få plocka fram motorsågen också, och det gäller själva programmet Smyglyssna med Elsa. Elsa Billgren (Ernst dotter för övrigt) som är programledare för det här programmet vill gärna förvandla hela Melodifestivalen till Bollibompa. Det är som att SVT väljer att svälja fördomen mot tävlingen med hull och hår och säga till tittarna "ja okej, vi är ytlighetens fanbärare och barnens lekstuga. Nu gör vi för mycket av allt så får ni se hur det blir". Att höra alla artister få berätta om hur häftigt det var att stå på scenen och hur bra repet gick är inte särskilt intressant förrän man sett hela nummret och som tittare kan göra sin bedömning.

Men att jobba som journalist på en Melodifestival är både det enklaste och det svåraste man kan göra. Det enklaste för att alla artister är mer tillgängliga än någonsin. Det svåraste för att de är tillgängliga för att svara på frågor om ingenting alls. Det finns närmligen inte så mycket att fråga om inför en tävling som har med själva tävlingen att göra. Det är delvis därför som jag i år väljer att inte vara ackrediterad någonstans eftersom jag tycker att tävlingen ses bäst från TV-soffan och intervjuer lätt blir överflödiga i det här sammanhanget.

Men förhandstitten är väl värd att se tack vare låtarna. Men spola gärna förbi allt annat. Det är mitt tips. Trevligt tittning!

http://svtplay.se/v/2316495/melodifestivalen/smyglyssna_med_elsa_-_del_1


2011-02-02
21:51:56

Rickard Olsson finns överallt


Det är nu bara tre dagar kvar till den första delfinalen av årets MF och en person som kommer att vara central i årets tävling är förstås Rickard Olsson, en av årets två programledare. Rickard jobbar i vanliga fall på SVT i Göteborg där han är programledare för "Vem vet mest".

Av en händelse så råkar ju SR och SVT i Göteborg hålla till i samma byggnad. SVT har de två nedersta våningarna och SR de två översta. Men vi äter båda i samma matsal och för några dagar sen genomförde min kollega på radion, Hasse Andersson, en intervju med Rickard inför MF. Den skedde i just matsalen som är på samma våning som jag sänder radio på, och jag råkade gå förbi (faktiskt av en ren slump) just när intervjun pågick. Dessutom fick jag vara med på ett hörn i intervjun (iof i form av att Hasse påpekade att jag hade slängt resterna i fel behållare men ändå....).

Men den här "Rickard Olsson-anden" följde med vidare idag när jag var på jobbet. Ryktet spred sig att SVT:s kostymavdelning skulle säljas ut eftersom den ska förnyas. Och att en massa kavajer, skjortor med mera såldes till vrakpriser. Jag begav mig förstås så fort jag bara kunde ner för trapporna till SVT och letade mig fram till kostymavdelningen. Och mycket riktigt. Där fanns en drös med SVT-kläder som var till salu. Eftersom jag inte har särskilt många kavajer hemma så tänkte jag att det skulle bli min första investering. Så jag provade en efter en och det märkliga med det hela var att varje jag kostym jag provade möttes av samma kommentar från kostym-kvinnan som sålde "ja, men den där sitter ju jättebra. Det är Rickard Olsson som haft den i Vem vet mest".

Jag började stillsamt undra hur många kavajer Rickard förbrukar i det programmet men fastnade till slut för en brun linnekavaj som jag fick köpa för 200 spänn. Ett gäng skjortor fanns ju också att tillgå och där inhandlade jag två stycken. Den första var använd av - ja gissa vem - Rickard Olsson i "Vem vet mest" medans den andra tillhörde basisten i "På spårets" husband, Augustifamiljen.

Det återstår att se vilken kostym Rickard Olsson har på sig på lördag när det är dags för den första delfinalen.