Schlager-Micke

2008-03-04
10:14:29

Dags för lite poäng
När jag nu har hört alla 32 bidragen till årets melodifestival så kan en första summering göras. Nu har jag ju bara fått liveversionen av sången och sett hur det ser ut på scen och på CD kan intrycket ibland bli helt annorlunda. Jag har en känsla av att låtarna från exempelvis Lasse Lindh, Calaisa och Eskobar kommer att växa betydligt när jag hör de jämfört med det jag såg på TV. Men utifrån det intryck jag har nu så är mina poäng följande:

1 p: Smiling in love - Caracola
2 p: If I could - Calaisa
3 p: One love - Johnson & Häggkvist
4 p: Lay your love on me - BWO
5 p: Under mitt tunna skinn - Patrik Isaksson
6 p: Empty room - Sanna Nielsen
7 p: Hur svårt kan det va? - Linda Bengtzing
8 p: Hero - Charlotte Perrelli
10 p: That´s where I´ll go - Sibel
12 p: Just a minute - Rongedal 

Årets tre sämsta måste ju också få poäng och de får de enligt det minussystem som vi brukar köra med i Melodifestivalklubben

-1 p: I love Europe - Christer Sjögren
-3 p: Ingen mår så bra som jag - fronda
-5 p: Razborka - The Nicole

Jag kommer dock vänta med att ge mina poäng i Melodifestivalklubbens omröstning tills jag lyssnat igenom låtarna på CD. Intrycken kan ju som sagt bli helt annorlunda då och jag kommer åka till första bästa Statoil på söndag för att inhandla den där skivan. Det är tydligen bara Statoil som får sälja skivan de första fem dagarna.

Men som helhet så är Melodifestivalen 2008 låtmässigt den kanske allra bästa genom tiderna. Och även om skrällarna har varit många så har de allra flesta av mina favoriter redan kvalificerat sig till final. När det gäller breddningen av tävlingen rent genremässigt så tycker jag att den lyckas bättre och bättre för varje år. Även om framgångarna till stor del uteblivit. Men jag tycker att de vaskade fram låtar i de smalare genrena som höll festivalklass. Eskobars indie-dänga höll låtmässigt hög klass även om den var en katastrof live. Lasse Lindh funkade inte heller live men låten var ett snyggt singer/songwriter-stycke. Calaisa framförde en välgjord countrybit och Therese Andersson gjorde ett bra operanummer. De hörde alla hemma i festivalen tycker jag och kändes inte inkvoterade. Kalkonerna var med andra ord få i år. Vi slapp både kuddkrig och elefanter - dock inte Fronda men han lär knappast dyka upp igen.

Kommentarer:
#1: Fisken

Va? Har du alldeles glömt bort Nordman?! Och inte minst Ola?! Det hade två höjdarlåtar enligt mig. Isaksson hamnar långt ner på listan, liksom Sibel. Christer Sjögren tillhör ju mina favoriter också, måste ju finnas plats för lite humor i Globen.

En sak jag skulle vilja veta är om det finns några kriterier för att en låt ska slå i EC? Dvs om du skulle tippa vilken låt som har störst chans att lyckas i Europa - vilken skulle det vara och varför?

2008-03-04 @ 16:13:24
#2: Micke

Nordman och Ola hade nog haft större chans att ta sig in på listan om jag hade glömt bort dom...

Nordmans låt var väldigt svag för att vara från de och Olas trodde jag skulle vara betydligt bättre. Men Ola har ändå stora chanser att ta sig till final om han gör ett bättre framträdande än sist och det kan inte krävas mycket.

Intressant fråga där med vad som passar i ESC, för det beror väldigt mycket på de bidrag som valts ut i de andra länderna. Jag lovar att återkomma innan svenska finalen och i all ödmjukhet tipsa svenska folket vad som är bäst för dom:-)

2008-03-04 @ 16:48:51
#3: Martin till fisken

Lever du?

2008-03-04 @ 18:23:00
#4: Dulle

Håller med Fisken! Nordman var grym!!
Sibels låt har jag redan glömt...

2008-03-04 @ 18:48:00
#5: Fisken till Martin

ja men det är knappt, har späkat min kropp och har sån jävla träningsvärk...:-) Men du lever iaf, hörde ditt och olofssons tjöt i kommunkampen - mkt underhållande!

2008-03-04 @ 22:29:03
#6: Brita

Men vad är det för fel på Fronda?? Tyckte han var jättebra jag!!!

2008-03-05 @ 16:26:54
#7: Martin till fisken

Skönt att höra. Tack och bock!

2008-03-05 @ 18:35:08
#8: Micke

Kommentar till Brita.

Att sjunga att man mår bra - och se skitsur (de få gånger Fronda öppnade ögonen, han blundade och hoppade mest) ger inget vidare helhetsintryck. Om han hade gått in med någon slags självdistans i det här hade det varit något bättre. I alla fall Frida-klass för hon förmedlade i alla fall en tydlig känsla.

Rent musikaliskt hittar jag inget heller som är bra med Fronda mer än att låten sätter sig direkt.

Men det är ju tradition att vi ska tycka olika Brita, och traditioner ska man vårda:-)

2008-03-05 @ 20:00:46
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: